2024-06-27 260 瀏覽
豬扒好乾味道又差,飯又唔好食,邊度係香茅豬扒,仲差過茶餐廳同二餸飯。雞翼又油又唔夠蒜味。個啊婆態度又差,佢做緊其他客,我咪等佢做完先。佢話企係到做咩,唔好阻住,唔想人企係到咪唔好開餐廳,態度差唔係第一次,成日呼呼喝喝,唔想做就唔好返啦。環境又差冇冷氣冇堂食,企係條街等十幾分鐘,宜家都辛苦,唔會再食。大家想受氣就去啦,個價錢值得食其他野,同普通餐廳差唔多,做咩俾錢受氣。食物質素愈來愈差,態度又唔好,點解唔俾錢啲好餐廳,令自己食得開心!呢間餐廳快啲執啦

2024-06-25
15 分鐘 (外賣自取)
2024-01-07 675 瀏覽
除咗雞翼其他嘢仲差過平時啲 連鎖越南餐廳 泰式魚肉餅仲好食過佢完全冇彈口 味道亦唔好食 香茅豬扒乾到阿媽唔認得 啲飯嘅口感好差 又淋 最過份就係個串燒根本就係攞塊豬扒 薄片咁樣切完串燒落去 完全顛覆咗咁多年我食串燒嘅感覺 牛油雞翼中規中矩ok嘅 除咗呢樣嘢其他真係好唔掂 喺 openrice啲人講話態度好差 原來真係好差 好似畀人哋呼喝咁落單 有個人問可唔可以轉湯可 完全唔答人 跟住講 你諗清楚先啦好晦氣, 冇枱櫈 個晦氣阿姐話 得外賣咋 價錢又唔係平我做乜又要一套戲又唔係啲嘢好食我寧願出返去普通嗰啲連鎖越南餐廳

2023-09-09 786 瀏覽
🐱慈雲山真係美食沙漠🌵餐廳選擇唔多,而且冇咩邊間好出色😂阿肥應該算係慈雲山比較出名嘅餐廳,不過就冇以前咁好食了~香茅雞絲撈檬 :$38🌕🌕🌖/5大家冇睇錯,菜單的確係叫雞絲😂我打開果陣都有啲驚訝😦以為會係手撕雞果款🐓咁講下個味道👅都重香茅味,鹹鹹地,但啲雞塊都好乾身同好鞋🙂檬粉方面,個魚露檬粉汁都OK,酸酸甜甜都開胃嘅😂而且有大量炸蒜、蔥花💚
🐱

香茅雞絲撈檬 :$38
🌕🌕🌖/5
2023-08-16 502 瀏覽
今日嗌咗阿肥嘅四寶凍檬,四寶有雞翼、豬扒、扎肉同埋煎肉餅,個豬扒好淋, 魚餅煎得好香,仲跟埋個甜甜酸酸嘅汁,味道好好!但係佢而家冇堂食只可以叫外賣,就冇咁方便啦!

但係佢而家冇堂食只可以叫外賣,就冇咁方便啦!
2023-07-18 573 瀏覽
已經幫襯左阿肥好多年基本上次次嚟都叫香茅豬扒飯, 仲要多蔥, 佢啲聰撈飯好好食.嗌呢個飯就會有兩塊豬扒, 啲飯仲要勁多, 好難食得晒. 另外有時都會叫四寶飯, 有肉餅豬扒雞翼同埋扎肉.
已經幫襯左阿肥好多年

嗌呢個飯就會有兩塊豬扒, 啲飯仲要勁多, 好難食得晒.

另外有時都會叫四寶飯, 有肉餅豬扒雞翼同埋扎肉.
2023-07-18 530 瀏覽
在YouTube 上,罕有地幾乎一致大讚阿肥的牛油雞翼,雖然地點是慈雲山,而且夏天炎炎,但我和朋友都在下午兩點左右買來食。這家店沒有堂食,只有外賣,所以最好在app落單及想好到那裏食。牛油雞翼因為即叫即炸,所以熱㷫㷫。炸皮較薄,牛油味濃,雞翼多肉。確實是很好食的。香茅豬扒飯我選擇了炒底和加沙嗲汁,都是即叫即製,所以都一樣熱㷫㷫。豬扒和炒飯份量多,豬扒鬆軟及會預先切開數件;炒飯配上沙嗲汁會比較好食。服務方面,有一位姐姐感覺較惡,但其他人都很友善。整體來說,我認為牛油雞翼確實值得我們專程一試,但香茅豬扒飯只算是一般以上,如不愛吃雞翼,就不用專程來。

香茅豬扒飯

服務方面,有一位姐姐感覺較惡,但其他人都很友善。

2023-07-13
5 分鐘 (外賣自取)
2022-11-30 1233 瀏覽
叫左個香芧豬扒飯,價錢貴,質素十分一般。但職員態度極其惡劣,仲差過澳牛。以後唔會再光顧!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

2022-11-22 935 瀏覽
琴日去朋友屋企前就已經打算嚟搵阿肥食。住係附近嘅街坊都一定會成日食呢間阿肥,聞名於世嘅就係蒜香牛油雞翼。雖然佢唔平,但個個都話一定要試,睇嚟下次嚟都真係要試下先得。我以前嚟食過幾次,見到大家都係推介豬扒飯/四寶飯。但我就一直都係鍾情於炸肉餅飯,仲要加埋沙嗲汁同炸蒜。四十幾蚊嘅飯就已經有兩大塊肉餅,一啲都唔會孤寒。而加沙嗲汁係要加$1,加完一定唔會後悔,成個飯都會充滿住啖啖花生香味,大家嚟到一定要試試炸肉餅飯先得!

炸肉餅飯
2022-11-21
炸肉餅飯
2022-08-31 1040 瀏覽
老公話呢間好有童年回憶所以一定要黎食呢間店係間外賣店黎嘅門口好多人係度等緊外賣老板娘感覺好nice我諗除左味道之外佢價錢都算好抵食香茅豬扒雞翼飯 加沙嗲汁$44塊豬扒都幾大塊不過我覺得有少少鞋同埋唔夠淋另外雞翼有二隻食落去都幾香口而且一啲都唔油膩👍🏻個飯加咗沙嗲汁係成盒飯嘅精髓黎老公話為咗個沙嗲汁先黎食架成盒飯都充滿住沙嗲汁個沙嗲一啲都唔辣嘅配埋豬扒同雞翼其實都幾襯間野仲有好多選擇,見到有撈檬食下次可以再試下
老公話呢間好有童年回憶

老公話為咗個沙嗲汁先黎食架
成盒飯都充滿住沙嗲汁
個沙嗲一啲都唔辣嘅
配埋豬扒同雞翼其實都幾襯

間野仲有好多選擇,見到有撈檬食
下次可以再試下

2022-04-03 1458 瀏覽
太耐冇出過去食嘢,今日心血來潮想食打冷,諗住去慈雲山三記,點知原來三月開始到而家都已經無害,所以我哋試咗隔離嗰間越南阿肥美食☺️聽講住慈雲山附近都知道呢間🤗🍴牛油雞翼🍴蒜蓉牛油味都好香,就算係外賣,拎到返去都係脆嘅,只係肉唔算太入味,建議肉同皮要一齊食😂🍴 咖喱牛腩、蒜蓉包🍴咖喱汁比較稀,底嘅薯仔仲係白色🥲但牛腩同牛筋數量超級多!!而且牛筋腩稔👍🏻而且配上蒜蓉包,蒜蓉包好香,仲係脆嘅,好食👏🏻🍴越南春卷🍴唔似普通嘅越南米紙卷,比較似港式茶樓嘅春卷,但入面內餡都係肉,唔似普通有蘿蔔,粉絲,而且附上生菜,唔錯嘅選擇😁🍴椒絲腐乳通菜🍴腐乳好足夠,而且鑊氣十足,份量亦對得起個價錢,性價比高🤓🍴香茅豬扒🍴比較鞋🥲但個味係夠,蔥油好香,只係可能拎外賣返到去,凍咗,肉比較硬😵排長龍嘅一間小店,不能奢望佢有好好嘅服務態度😂不過係值得食嘅👍🏻

🍴牛油雞翼🍴

🍴 咖喱牛腩、蒜蓉包🍴

🍴越南春卷🍴

🍴椒絲腐乳通菜🍴
腐乳好足夠,而且鑊氣十足,份量亦對得起個價錢,性價比高🤓

🍴香茅豬扒🍴

2022-03-14 940 瀏覽
上個星期外賣試咗佢嘅豬頸肉撈夢粉同埋牛油雞翼豬頸肉撈夢粉 就冇乜特別外賣佢會將兩袋醬汁跟上令到夢粉唔會太乾牛油雞翼即炸非常鬆脆同埋勁香嘅牛油味呢個係佢哋嘅招牌菜式果然名不虛傳
上個星期外賣試咗佢嘅豬頸肉撈夢粉

非常鬆脆同埋勁香嘅牛油味
呢個係佢哋嘅招牌菜式
果然名不虛傳
2022-01-15 1038 瀏覽
特登揸車過嚟買外賣, OpenRice嘅時間有啲唔啱,其實佢冇落場,下午4:00都係有營業。雖然只係兩個人食,但係樣樣都想食,一場嚟到,就買多啲。左上:馬拉盞炒芥蘭,因為車程比較遠,所以焗到有啲黃同淋,但係味道不錯,其實馬拉盞係咪即係蝦米?佢係有蝦米嘅,好香好惹味。左下:蒜蓉牛油雞翼(半份),半份都有5隻,但雞翼不大隻,這個可以但不屬於出眾,40幾蚊,抵食的。右上:香茅豬扒拼雞翼,原本係想拼肉餅,不過肉餅賣晒,都好在拼咗雞翼,如果全盒都係豬扒真係頂唔順,嗰兩塊豬扒又柴又硬,超難食。雞翼唔錯。右中;串燒沙嗲牛豬雞,三樣都好好食,出奇地串燒豬肉就冇豬扒嗰個問題,一啲都唔鞋,沙嗲汁不辣,幾香花生味。右下:越式拼盤,個底仲有燻蹄扎肉同埋魚餅,呢個拼盆80幾蚊好抵食,入邊個魚餅好香,唔知係咪檸檬葉,總之好好食。全部嘢夾埋$320,性價比高,味道中上,分量多,下次再去會記住唔好食豬扒。
雖然只係兩個人食,但係樣樣都想食,一場嚟到,就買多啲。

2022-01-08 700 瀏覽
間舖頭好有問題而家疫情嚴重 6點後冇得堂食我係晚市去買外賣嘅 果陣好少人原本佢哋啲單淨係得3張(計埋foodpanda)點知行開咗十幾分鐘跟住返黎 啲單多咗六七張等緊期間 有個女嘅行埋去叫外賣啲阿姨就話「得啦整咗比你先」(佢係熟客)仲有佢哋間舖會做曬foodpanda啲單先會去做黎買外賣嘅人嘅單我足足係度等咗成個鐘先攞得個外賣係咁嘅話 個個都應該foodpanda撳外賣自取啦洗鬼企係度等得咁辛苦!!等3張單變成十幾張!
間舖頭好有問題

而家疫情嚴重 6點後冇得堂食
我係晚市去買外賣嘅 果陣好少人
原本佢哋啲單淨係得3張(計埋foodpanda)
點知行開咗十幾分鐘
跟住返黎 啲單多咗六七張
等緊期間 有個女嘅行埋去叫外賣
啲阿姨就話「得啦整咗比你先」(佢係熟客)
仲有佢哋間舖會做曬foodpanda啲單
先會去做黎買外賣嘅人嘅單
我足足係度等咗成個鐘先攞得個外賣
係咁嘅話 個個都應該foodpanda撳外賣自取啦
洗鬼企係度等得咁辛苦!!
等3張單變成十幾張!
2022-01-08
60 分鐘 (外賣自取)
今日同大家分享我既十大至愛餐廳之一😋就係位於慈雲山毓華里既「越式阿肥美食」❤️都糾結左一陣好無些牙 本身已經多人食 分享埋肯定仲多🥺不過有jeng野係要同大家分享既🤤食好西嘛~吾怕同大家講呢間舖頭好出名架~出名惡🥵抵食得黎老闆好惡🤭連社交媒體都介紹過架😳其實間越南美食小店🖤係角落 的色得黎又夠地氣🥳舖頭入面得一張大枱同兩張細枱 所以成日排隊😭但依舊有好多人排 好多人誇張到特登揸車去食😚住得近仲可以用網上外賣平台叫外賣添💖⚠️留意返~最近暫停咗堂食得返外賣ja⚠️⚠️留意返~最近暫停咗堂食得返外賣ja⚠️⚠️留意返~最近暫停咗堂食得返外賣ja⚠️必須要話比大家知 老闆娘們好有性格的😎‼️星期一、二吾開‼️‼️星期一、二吾開‼️‼️星期一、二吾開‼️重要事情講三次~必食之選係佢個蒜蓉牛油雞翼 有分大細 8隻同4隻❣️每次都必食🤤好香牛油味同蒜蓉粒勁正🤤🤤佢個春卷 同生熟牛肉湯幪、豬扒飯都是必食🥰-📍越式阿肥美食地址:慈雲山毓華里16號地下6號舖電話:23225061‼️星期一、二吾開‼️
今日同大家分享我既十大至愛餐廳之一😋
就係位於慈雲山毓華里既「越式阿肥美食」❤️
都糾結左一陣好無些牙 本身已經多人食 分享埋肯定仲多🥺
不過有jeng野係要同大家分享既🤤食好西嘛~
吾怕同大家講呢間舖頭好出名架~出名惡🥵
抵食得黎老闆好惡🤭連社交媒體都介紹過架😳
其實間越南美食小店🖤係角落 的色得黎又夠地氣🥳
舖頭入面得一張大枱同兩張細枱 所以成日排隊😭
但依舊有好多人排 好多人誇張到特登揸車去食😚
住得近仲可以用網上外賣平台叫外賣添💖
必須要話比大家知 老闆娘們好有性格的😎
‼️星期一、二吾開‼️
重要事情講三次~
必食之選係佢個蒜蓉牛油雞翼 有分大細 8隻同4隻❣️
每次都必食🤤好香牛油味同蒜蓉粒勁正🤤🤤
佢個春卷 同生熟牛肉湯幪、豬扒飯都是必食🥰
📍越式阿肥美食
地址:慈雲山毓華里16號地下6號舖
電話:23225061
蒜蓉牛油雞翼
蒜蓉牛油雞翼
  • 生熟牛肉湯幪
  • 越式春卷
2021-10-15 712 瀏覽
講起慈雲山區外人會覺得係美食沙漠但其實呢度係美食天堂至真!呢間越南餐廳係街坊中無人不曉講起越南嘢食就一定諗起佢甚至連區外識食嘅你可能都聽過出名嘅唔止係佢嘅美食仲有非常有性格嘅態度🤫疫情之下 小店由堂食轉咗做只做外賣但都無阻一眾街坊或者慕名而來嘅食客夜晚嚟到見到好多人係度等外賣又有不斷嘅外送訂單/電話訂單因為店舖真係好細三個人迫係廚房係咁出單忙過不停今次都等咗30分鐘香茅豬扒飯呢度其中一樣必食嘅就係香茅豬扒飯!都建議盡快食 凍咗/翻熱就冇咁好食🥲香茅豬扒超大一塊切件上醃得好入味 好有香茅味炸過嘅豬扒好香口肉質好鬆軟腍身一啲都唔乾豬扒飯都會附上蔥油個人推介一定要另加沙嗲汁佢個沙嗲汁真係超正🤤好香花生味 而且辣辣地沙嗲汁加蔥油個浸味正到🤤好快就食哂成個飯不過留意佢飯量都有兩碗飯所以開心share就最啱!牛油雞翼 (半客)‼️極度推介‼️呢度嘅牛油雞翼係世界級係我食過之中最好食嘅牛油雞翼🤤真係會食過就念念不忘個隻一客有八隻 可以叫半客有四隻好怕食到啲好油嘅牛油雞翼但呢度絕對唔會有呢種感覺雞翼炸得乾身一咬就有好香嘅牛油味湧出嚟熱辣辣 外皮好脆口 係酥脆🤤唔係發育不良雞翼好厚肉又嫩滑有肉汁-真係好高質
講起慈雲山區外人會覺得係美食沙漠
但其實呢度係美食天堂至真!

呢間越南餐廳係街坊中無人不曉

因為店舖真係好細
三個人迫係廚房係咁出單忙過不停
今次都等咗30分鐘

香茅豬扒飯

呢度其中一樣必食嘅就係香茅豬扒飯!
都建議盡快食 凍咗/翻熱就冇咁好食🥲

好香花生味 而且辣辣地

沙嗲汁加蔥油個浸味正到🤤
好快就食哂成個飯

不過留意佢飯量都有兩碗飯
所以開心share就最啱!

牛油雞翼

牛油雞翼 (半客)

‼️極度推介‼️
呢度嘅牛油雞翼係世界級