2017-11-25 1394 瀏覽
由中學食阿肥食到而家,十幾年都係咁好食。出黎工作之後都比較少再去慈雲山,但去親都一定會食阿肥!因為每次都好掛住阿肥既美食。呢日放工專程約左舊同學一齊回味一下,老闆娘依然係咁型,未至於澳牛咁,但對住d客絕對唔同你客氣,極有霸氣😂😂😂上菜見到沙爹牛肉檬真係口水直流,我忍唔住要食啦!牛肉好滑好入味,一點都唔鞋,大量乾蔥同蒜好香,沙爹汁配合檬粉勁正!可以唔使落其他酸醋食,色香味俱全呀~好快我又再番黎食架啦!🤣

由中學食阿肥食到而家,十幾年都係咁好食。

沙爹牛肉檬
沙爹牛肉檬
2017-10-20 1513 瀏覽
話說有一日lunch心血來潮好想食撈檬,醒起以前有個舊同事帶過我去慈雲山食一間好好味又地道既撈檬,一放飯就第一時間衝去食🤤🤤其實都唔知exactly係邊到😧🤔 不過跟住d同事就跳左上的士去😂可能慈雲山唔係好大,司機咁岩就擺低左我地係阿肥美食既同一條街,我一眼就spot到 "係佢啦" 就衝左埋去羅位。好在去到都只係十二點半,唔算多人,即刻有位,如果遲多三幾個字就應該要同學生哥爭位🤦🏻‍♀️ 話說呢,呢到既lunch time就無咩野食揀的,因為太多人去既關係,老闆只係得以下呢張餐牌既選擇,其他大部份既小食包括佢最出名既牛油雞翼 一 律 無🤷🏻‍♀️ 叫左杯我的至愛,咸檸七🤤 平時我係唔中意飲汽水的,不過一遇上咸檸七,無法抗拒❤️ 佢係原罐七喜加冰底同督好左咸檸上比客的,只要一加入七喜,撈兩下,就好咸同好檸嫁啦❤️雖則大部既小食都無得賣,basic野都仲有,叫左個越式春卷,有幾片生菜比你包住食無咁油膩,春卷炸得超級脆😍 入面係d粉絲丫碎肉丫香料丫咁,味道都幾好,食唔到蕃茜個d味👍🏻主角當然係呢碗三拼檬粉啦,先講份量,咪話女仔,男人都會夠飽,碗粉超級大碗🤷🏻‍♀️ 如果檬粉再凍d會更好。三拼餸揀左豬扒

咸檬七

春卷

三拼餸揀左豬扒,牛肉同扎肉。豬扒有d失望,無之前咁厚,唔知係咪薄左既關係,扒唔夠juicy仲有少少dry。牛肉係好味既好嫩滑
札肉有少少太薄同埋如果可以煎兩下會更開心😂
三拼撈檬

總捨黎講,呢到既小食都唔錯,小本經營,做既係街坊學生既生意,充滿住滿滿既人情味,大家去開慈雲山都不防去支持一下💪🏻
2017-09-13
咸檬七
三拼撈檬
2017-10-20 1009 瀏覽
呢間餐廳真係世界級,無冷氣,夏天真係有啲難頂,但係仍然搵個位都難,就知有幾好食😊次次都必點炸蝦餅同牛油雞翼,呢兩個係必點‼️必點‼️必點‼️所有野都係即叫即做,蝦餅好彈牙,配埋雞醬,真係好正!牛油雞翼都係即炸,所以等嘅時間會耐啲,炸起即食,好多肉汁流出黎😋豬扒飯配豉油蔥汁,簡直無敵!豬扒唔會太乾身,平時唔食蔥嘅我,都好鐘意呢個汁😋好多人投訴呢到啲姐姐好串,又鬧人。無錯,佢係好燥底嘅,所以你叫野食嘅時候要揀好,唔好阻住佢做野,咁就唔會俾人鬧架啦😂夜晚7點想搵個位都難!買外賣都要等半個鐘先有!真係唔係誇張!

• 牛油雞翼
  • 炸蝦餅
  • 豬扒飯
2017-09-16 1050 瀏覽
一直都想食撈檬再加上終於等到星期三(p.s星期一,二依到唔開架),一於揸車去慈雲山食。十二點半一去到好好彩有張二人枱,唔洗等。環境同一般,無冷氣,但佢既撈檬令我接受左依個事實😂其實除左撈檬外,好多人都叫四寶飯,望落都幾大碟吸引,難怪吸引左唔少學生黎,所以等唔切或者熱唔到既,外賣都係一個good choice😂鋪頭中午因爲少員工,所以午市menu選擇唔多,小食menu要主動問呀。總括來講,一人食左60幾,我會再黎,一定會

十二點半一去到好好彩有張二人枱,唔洗等。

環境同一般,無冷氣,但佢既撈檬令我接受左依個事實😂

總括來講,一人食左60幾,我會再黎,一定會
四拼撈檬
鹹檸柒
朋友的三拼
四拼撈檬
鹹檸柒
2017-08-07 896 瀏覽
何謂勇者無懼?就係高溫下,30幾度都滴住汗黎食,只為了一碟美味越式碟頭飯!通常我都係買外賣比老婆食,今日難得佢肯同我堂食,就算汗流夾背,都在所不計啦。今日真係好熱,所以完全唔洗等位。雞翼肉餅飯($38)雞翼扎肉飯($38)雞翼即炸好熱辣辣,醃得好入味呀!肉餅煎得juicy,扎肉就係原汁原味,加啲魚露食再正啲!呢兩碟飯嘅另一個靈魂就係豉油汁同蔥油,超好送飯!加埋兩支汽水($10/支),成餐飯只需$96,兩名勇者烈日當空挑戰美味食物完滿結束,哈哈。

今日真係好熱,所以完全唔洗等位。

雞翼肉餅飯($38)

雞翼扎肉飯($38)

呢兩碟飯嘅另一個靈魂就係豉油汁同蔥油,超好送飯!

2017-06-26 802 瀏覽
朋友仔帶我來食佢嘅學生時期最中意嘅阿肥,坐係路邊別有一番風味,不得不提個牛油雞亦真係好好食,雖然好似講緊廢話但真係好香牛油味豬扒撈蒙都好正,雖然唔係好就腳,但都會再來
豬扒撈蒙都好正,雖然唔係好就腳,但都會再來
2017-06-25 558 瀏覽
讀書嗰陣時,呀肥就係學校附近,一星期起碼三日食呀肥,放lunch鐘聲一響起就即刻跑去阿肥霸位(因為好多人),最鐘意食佢個咖哩汁撈檬粉,仲要多乾濕蔥,諗起都想食。到讀完書仍然會有時返去食懷念下,大個左去先知原來牛油雞翼好味到傻,一咬落去牛油既香味出晒黎知道慈雲山好多舊食店都執晒好唔開心,希望呀肥長做長有,繼續keep落去啦!

2017-06-08 553 瀏覽
阿肥就出名服務態度差架嘞,不過冇計真係太好食,所以每次都唯有抱㒓戰戰兢兢嘅心情去食!街邊檔就預左坐得唔舒服,所以我同朋友就外賣左返屋企食,正,有冷氣嘆!朋友仲要勁醒咁一早打咗電話去book,去到就有得攞,勁方便!牛油雞翼真係不得了,冇得唔食,脆到一個點,熱氣都要食!撈檬最鍾意佢個汁,多油嘅蒽又係大愛,佢仲有勁多配料,救命,太正!炒通菜同樣食到停唔到口,最衰得兩個人,唔可以嗌得多,唔係一定叫多幾樣!

外賣自取
2017-05-30 401 瀏覽
依間阿肥係坐 o係街邊食 ga不過店外面條馬路其實冇咩車經過所以都唔會話好污糟o黎依度食 o野別有一番風味呢~本來想食凍濛, 不過諗諗下都係食飯飽 d一個係雙拼 o左雞翼同豬扒另一個就牛同魚餅味道都 ok, 但就冇以前 o甘好食 lor雞翼都好香口好好食 ge不過豬扒係就係大塊, 但係有 dd 乾得濟同硬失色 o左 d牛肉冇以前 o甘樣鬆鬆軟軟 ge 口感而家係有 d 硬, 牛肉顏色都深色 o左反而魚餅我覺得好味 o左至於服務態度就一時時 la, 始終太好生意太忙
依間阿肥係坐 o係街邊食 ga
不過店外面條馬路其實冇咩車經過
所以都唔會話好污糟
o黎依度食 o野別有一番風味呢~

本來想食凍濛, 不過諗諗下都係食飯飽 d
一個係雙拼 o左雞翼同豬扒
另一個就牛同魚餅
味道都 ok, 但就冇以前 o甘好食 lor

雞翼都好香口好好食 ge
不過豬扒係就係大塊, 但係有 dd 乾得濟同硬
失色 o左 d

牛肉冇以前 o甘樣鬆鬆軟軟 ge 口感
而家係有 d 硬, 牛肉顏色都深色 o左
反而魚餅我覺得好味 o左
至於服務態度就一時時 la, 始終太好生意太忙
2017-05-06 472 瀏覽
今晚買外賣晚飯比老婆,我呢個24孝老公當然要買好嘢比佢食啦。雞翼魚餅飯($39)-單係豉油撈飯,再加埋蔥油已經冇得輸。雞翼炸得香口,魚餅辣辣地又彈牙,難怪老婆仲食得多過我!!牛油雞翼($39)-半客有5隻咁多?!唔理了,反正呢個係老婆至愛,牛油味香噴噴,蒜蓉味濃,係就係邪惡d,但偶爾一食都唔錯。呢度堂食環境麻麻,亦有可能比d阿姐串你,但其實都幾好生意架,如果唔想坐街邊的話,選擇外賣返屋企食都幾好!

外賣自取
  • 牛油雞翼
2017-03-20 884 瀏覽
豬扒撈檬: 塊豬扒都幾大塊, 唔會太乾, 偏清淡。檬粉都ok, 有d 花生碎+ 酸羅白, 加埋d 越式醬汁, ok ge~香蔥雞肉蝦片: 面頭有舊燒雞肉+ 蔥, 雞肉岩岩燒起,熱辣辣,  下面墊左好多蔥, 最上面用蝦片墊住。堆得都高, 所以好難成舊質入口食, 仲有6大舊, 抵食! 有驚喜~ 食完好大朕蔥味 呢度真是要忍受等好耐, 同埋staff比較惡, 同埋地mou少少。不過價錢係抵ge
豬扒撈檬:

香蔥雞肉蝦片:

2017-02-11 2125 瀏覽
慈雲山係我一個充滿童年回憶嘅地方, 有陪著我長大嘅環境、朋友、當然仲有美食。而《越式阿肥美食》, 就一定係慈雲山好食龍虎榜嘅首位。每次食《阿肥》,都例必會叫一客牛油雞翼,皆因呢度嘅牛油雞翼無可匹敵。可惜今次喺學生lunch時候幫襯,老闆娘竟然激罕地發放可貴嘅笑容, 話冇牛油雞翼,叫我哋揀過第二樣嘢食。 我哋就梗係乖乖咁一秒都冇諗,即刻指住人哋隔離嗰碗鮮牛肉撈檬落order啦~碗鮮牛撈檬好快上枱, 賣相就真係非常之靚, 香煎嘅鮮牛肉色澤金黃, 用嘅鬆肉粉唔算太多, 總算食到少少牛肉鮮味,而鮮牛嘅份量亦唔少。碗撈檬有生菜、花生碎、酸蘿蔔絲、 同埋香蔥。倒埋酸甜味適中嘅越式蒜蓉酸汁, 撈埋黎食確實非常開胃。另外檬粉亦都唔會糊口, 算係幾爽身。 難怪成圍枱有五個學生都食緊呢碗撈檬。今次食唔到至愛嘅牛油雞翼, 亦冇聽到老闆娘鬧人, 真係有啲唔過癮,哈哈!
而《越式阿肥美食》, 就一定係慈雲山好食龍虎榜嘅首位。
2017-01-31 1864 瀏覽
人哋話慈雲山好多嘢食,但係我一次都未食過。今次揸車特登過嚟朝聖,話呢間越式鋪頭好好味,一定要黎試吓。呢日凍凍地,等到個人好肚餓,一坐低諗都唔諗。見到人哋枱面食乜就點果樣呢個牛油雞翼,從來都未食過咁好味既炸雞翼,咬落去好香牛油香味,又juicy 必點炸魚餅扎肉飯,望落去好普通但係唔知係咪太肚缿找既關係,特別好味招牌豬扒飯每張枱必有一碟,佢啲豬扒煎到啱啱好唔會柴皮,肉汁爆出黎,呢碟飯上左枱唔夠5分鐘,就沽清左,好味到自己都驚呢間價錢好相宜,但係你要冒一個險,要諗清楚先後點餐,同埋唔可以吹老闆娘因為你要預咗被鬧
必點
炸魚餅扎肉飯,望落去好普通
但係唔知係咪太肚缿找既關係,特別好味
招牌豬扒飯
每張枱必有一碟,佢啲豬扒煎到啱啱好
因為你要預咗被鬧
2017-01-28 1334 瀏覽
住左係慈雲山都廿幾年,第一次食阿肥,因為一直聽人講黎呢到食要俾錢又要受氣。加上係露天,所以從來都冇踏足過。今次會食純粹因為本身想食個間野太多人,禁岩阿肥又有開又有位就試左佢,(因為老公都未食過)坐低就叫左一個香茅豬扒煎蛋飯 多蔥,另一個就香茅豬扒雞翼飯,啊姐態度麻麻架咋,話要等3個字,等等等,終於有得食。蛋煎得都幾令,而且撈埋d蔥同飯食就正正子, 豬扒我就嫌比較乾身,雞翼就幾入味同脆口架但就不過不失。建議大家, 如果鍾意食濃味, 可以叫多蔥。汁就唔使多,因為已經好多 順帶一提, 我哋食食下阿姐已經話啲飯賣曬, 得番檬粉,所以想食飯嘅朋友,就記住早啲嚟啦。最後,埋單嗰陣,阿姐都幾有禮貌,算佢啦
住左係慈雲山都廿幾年,
今次會食純粹因為本身想食個間野太多人,
禁岩阿肥又有開又有位就試左佢,(因為老公都未食過)
, 豬扒我就嫌比較乾身,雞翼就幾入味同脆口架
但就不過不失。

最後,埋單嗰陣,阿姐都幾有禮貌,算佢啦

香茅豬扒煎蛋飯 多蔥
香茅豬扒煎蛋飯 多蔥
2016-12-04 1371 瀏覽
舊區有好多小店, 位於慈雲山, 友人一定要帶我黎食, 由鑽石山站行上去應該要十五分鐘等左一陣就有位, 見到每樣都想試就叫左一飯一粉一小食香茅豬扒雞翼飯, 雞翼好脆口, 豬扒有d乾但份量好足, 成碟飯靈魂就係上面d蔥油, 真係可以食晒成碟, 加沙爹汁$1雞扒已經碎上, 真係好多舊, 鋪滿成碗, 檬粉汁自己落, 酸酸甜甜好開胃, 底係檬粉好多, 係乾身左少少雞絲蝦卷, 上檯後先發現其實同檬粉好相似, 好足料, 每一條都好多料, 賬卜卜, 好飽肚抵食夾大件, 我會再來幫襯

等左一陣就有位, 見到每樣都想試就叫左一飯一粉一小食

雞絲蝦卷, 上檯後先發現其實同檬粉好相似
, 好足料, 每一條都好多料, 賬卜卜, 好飽肚

抵食夾大件, 我會再來幫襯