2015-12-06 514 瀏覽
朋友帶路嘅拓寬慈雲山尋味地圖之旅嚟到第二站,今次有超高評價嘅有 「越式阿肥美食」!豬扒撈檬對撈檬情有獨鍾嘅我,見到呢度嘅撈檬評價超然,梗要一試!個豬扒好有風味,超入味肉質又鮮嫩!牛油雞亦大Fit!真心從未食過咁好味又juicy嘅牛油雞亦!

豬扒撈檬

牛油雞亦
大Fit!真心從未食過咁好味又juicy嘅牛油雞亦!

2015-11-29 592 瀏覽
好多人話究竟阿肥係咪真係咁好食。服務態度嚇死人不在話下  哈哈。成曰鐘意就唔開門 經常摸門釘 坐街邊 成曰排長龍。但可能因為是我的中學時代最喜歡的餐廳 所以長大了 仍然會不時專登回憶兒時味道。最鐘意香茅豬扒撈檬 豬扒煎得金黃 凍檬處理得好好 軟硬度適中 一條條唔會痴埋一堆。配上酸酸的醬汁 同堆重點推介 炸過的蔥蒜 真是冇得彈。每次朝聖必食。牛油雞翼 極度致肥物 而且每次叫牛油雞翼 老闆都回我一句 '等好內架喎 仲叫唔叫' 每次都會邊受氣邊等 因為真是好好味 牛油味好濃烈 外面炸得脆一脆 入面的肉唔會太老。真是好難搵到咁高沒準的牛油雞翼。今晚又有客人被鬧到一面屁 見到佢一臉無辜的樣子就想笑。因為我由細到大已經睇慣左。無論點 都是我兒時至愛。
2015-11-13 595 瀏覽
我諗起好耐冇食,就坐低食啦!佢地冇服務,態度差出曬名,都知嫁啦!今次我一坐低,佢就黑面啦!😡話做咩唔收凳(俾說話我聽啦😡😡)我叫左個飯,我左超過20分鐘呀😡😡😡香茅豬扒飯,其實冇咩特別姐,係醃得耐同炸,好香口!佢宜家已經冇以前甘好食啦!懶左好多啦佢地自己係里面鬧交,發炆!老實講你做唔到甘多人咪唔好做囉,做咩搞到全部客都冇得食,又要聽你地鬧交姐!!!你地甘樣係咪都俾面口人睇,又亂鬧人,再好食都唔會有人光顧🙈🙈希望佢地可以改善下!
我諗起好耐冇食,就坐低食啦!
佢地冇服務,態度差出曬名,都知嫁啦!
今次我一坐低,佢就黑面啦!😡
話做咩唔收凳(俾說話我聽啦😡😡)
我叫左個飯,我左超過20分鐘呀😡😡😡
香茅豬扒飯

佢地自己係里面鬧交,發炆!
2015-05-05 956 瀏覽
啊肥美食可以話係慈雲山個朵好響除左因為老闆娘特別有霸氣之外d食物質素其實都真係唔錯一碟沙嗲豬扒飯豬扒夠多又夠煙韌 一啖咬落去就知同普通茶餐廳入賣嘅豬扒唔同沙嗲汁又香又濃 多到每啖飯都可以有汁 真係一流架至於最為人詬病嘅伙計態度問題我就覺得係的確對客人冇乜禮貌不過食物質素搭救都算係值得幫襯嘅
啊肥美食可以話係慈雲山個朵好響

至於最為人詬病嘅伙計態度問題
我就覺得係的確對客人冇乜禮貌
不過食物質素搭救
都算係值得幫襯嘅
Poor service, good food, no choice but come.the fried pork with rice is the best, the pork is not oily even you can taste the fat, which only comlements perfectly with the meat. I love the scallion and fired onions they put on top of the pork. They taste like heaven when you have them in one bite. The portion of rice is not that much as they mostly do lunch for secondary school students in the near neighbourhood. But you can ask them to give you more rice, as long as you can put up with their ar

the fried pork with rice is the best, the pork is not oily even you can taste the fat, which only comlements perfectly with the meat. I love the scallion and fired onions they put on top of the pork. They taste like heaven when you have them in one bite. The portion of rice is not that much as they mostly do lunch for secondary school students in the near neighbourhood. But you can ask them to give you more rice, as long as you can put up with their arrogant attitude and annoying tone.

Haha, they are not that bad, actually the three staff are sisters, they open the shop when they feel like it and rest when they dont feel like working that day. most of the time thay are grumpy and will give you unpleasant attitude, just make sure you have come up with the order and your request before you order.

Hong kongers love good food so despite their poor service, the seats are always full. So sometimes you just have to open a table yourself and arrange the chairs and everything.

But i promise you the food will be worth it. Try the chicken wings and fried pork. they are cooked to the perfect texture and have a taste you cant find elsewhere.
2015-03-17
2015-04-14 1169 瀏覽
夜晚7點度兩個人食~~排左大約半個鐘度~~大都自律地排隊再自動地埋位~~得一個疑似老闆娘既女人一手包辦哂落單,上菜同執枱~~難怪佢係完全唔會理D客人叫既~~佢心情好就會埋黎埋你執枱~~再隔多一陣就落單~~~成個過程等左大約半個鐘~~再等上菜~~~好似都等左15分鐘度~~終於食到第一樣招牌豬扒撈檬~~我覺得....無咩特別.....豬扒唔係特別香特別鬆軟~~~D檬粉同撈檬汁都可以更好~~炒通茶好似30幾蚊但份量好足~~味道好正常夠獲氣~~~抵食既~~!再黎半份牛油雞翼~~~好香~~不過真係好油下~~但唔係特別好食~~好油好熱氣咁~最後蝦餅半份~~~全晚最好味係佢啦~~~~感覺D蝦好新鮮~~岩岩炸出黎~~正~~!!咁既服務態度同質素~~試過一次就夠~~未至於要排住隊受住氣咁食囉~~XD

豬扒撈檸~不過不失~
馬拉盞炒通菜~份量多~!

半份蝦餅+半份牛油雞翼
30 分鐘 (堂食)
豬扒撈檸~不過不失~
馬拉盞炒通菜~份量多~!
半份蝦餅+半份牛油雞翼
2015-04-08 749 瀏覽
相信不少人身邊都總有些非常自我的朋友,同事或是路人。我所說的不是一般的自我,而是自覺認為居高臨下,永遠不可一世那種。如果本身有著優秀的過人之處的話,倒能說得過去,只可惜這他們大部份人都只有大師級的脾氣,卻沒有大師級的功夫,所以給我的感覺離不開只有兩個字:「難頂」。對我來說,跟他們相處很難享受到樂趣,而共事的話更是災難,不過這只是我個人的見解。因為在某些人眼中,這群不可一世的傢伙在他們心中有著非凡地位,是接近偶像的存在。明明就只是個裝模作樣的平凡人,為什麼可以得到其他人的崇拜呢?其實理由是這樣的,因為即使是個再平凡的人都好,他們都可以用自己的態度以及衣著去建立一個與眾不同的形象,只要像演員一樣做好自己的角色,就可以單靠一個形象去引人注目。就結果來說,他們是成功的,因為社會的人偏向都是先敬羅衣後敬人,加上可能是奴性作怪的關係,人們又會對於高姿態的傢伙會加以尊敬,以致這群空心老倌可以在一個特別的生存空間活出一片天。在充斥著這種人的社會裡,我們間中也會被誤導,因為有時習慣了厭惡這群人,會讓我們錯過了一些真正有性格的大師。雖然這種例子並不多,但有時要遇到的時候還是會遇到的,今次所介紹這家店的情況

雖然這種例子並不多,但有時要遇到的時候還是會遇到的,今次所介紹這家店的情況,或者就是其中一個了。
雖然在慈雲山這個地方已經住了好多年,但要說這店開了多久,我又實在沒有太大的印象,第一次光顧都不記得是何時的事,不過有件事我是記得好清楚的,就是自我對這家店有著記憶,已經知道這裡的店員是非常有性格。
所以我試過在這裡等一客蒜蓉牛油雞翼,等了足足四十五分鐘亦無半句怨言。當然這不是毫無預告地要我站著乾等,而是她事前告知我要等的。
雖然當時她的語氣給我的感覺是:「不想等就給我走吧!」,不過想起那美味的雞翼,我馬上就同意了這場交易。而時間到了,我又得到應得的,可以證明這店是有誠信的,只是人比較有點性格。
明知要等段長時間,還是願意去等,要不是我很喜歡牛油雞翼,就是這裡的牛油雞翼做得很好,而事實上是兩者皆是。
所以今次來到,我又再次點了這個我最愛的菜式,而且不用等九個字,飯吃到中途已經送到枱上,由於太吸引的關係,所以我的焦點都落在雞翼上,飯和其他東西都忘記了拍下,雖然只有雞翼,不過有總比沒有好吧?
在這裡我應該要說一件事,就是本人其實並不太喜歡吃雞翼這種食物,不是因為討厭骨頭,而是這東西難吃起來,實在足以讓人感到失落,更可怕的是,要做出一隻難吃的雞翼是非常容易的事,在街上隨便找家店,中伏機會都很大。
想起咬不開,像紙皮的雞皮,以及乾到好像用來煲過湯,再放出來超過兩小時的雞肉……我實在受不起這種打擊,所以每次叫雞翼的時候我都會很謹慎。
而阿肥的蒜蓉牛油雞翼實在從沒有令我失望過,即使未入口,吸引的牛油香已直湧入鼻腔,讓人垂涎欲滴。
咬下去是香脆的口感,以及濃厚的蒜蓉牛油香味,感覺就好像濃縮版的蒜蓉包,不過下面不是麵包,而是雞皮,這是個多麼邪惡的組合啊!
然後,下一刻雞翼內豐富的肉汁隨即向口裡爆發,而雞肉是嫩滑而且帶著淡淡的咸味,在口腔裡與雞皮混為一體,實在讓人欲罷不能!
除了即製之外,應該不會有別的方法可以做出這樣讓人陶醉的口感與味道。
或者它侍應的態度太有性格,偶而可能會讓人感到不太高興,不過它並非空有態度。最重要是出來的成品有目共睹,是貨真價實,現今少有的佳作。
單靠態度與外表,可能短時間內騙得了人,但前路就像走鋼線一樣危機處處,總有一天會跌落深淵。
人生路沒有捷徑,說到尾只有靠著充足的實力站穩陣腳,才能走得更穩,更遠。
2015-03-12 711 瀏覽
今日搵食到慈雲山,見網友介紹這店於是一試,小店嘅越南小食好味,水泡蝦餅彈牙好味,另一好味食品就係坊間很少有嘅牛油雞翼,雞翼即炸,上台香噴噴熱辣辣,好味到停吾到口。另春卷也不錯。店面很細,待應嗰阿姐就好有性格。所以大家去要有耐性
2015-03-07
  • 炸蝦餅
2015-02-25 965 瀏覽
成日都聽朋友講,慈雲山有阿肥,唔係旺角賣小食嘅阿肥,而係賣越式食品嘅阿肥。果日經過慈雲山,咁岩諗起朋友嘅推介,就拿拿林衝去一試阿肥。一行到去阿肥,門口企著好多食客係到等,等左大約十五分鐘就有位。坐低第一件事緊係睇睇餐牌,同埋即刻叫左個豬扒撈檬。等左大約十五分鐘到,豬扒撈檬終於黎到。第一時間夾起塊豬扒試試,咬落去同一般嘅豬扒唔同,呢塊豬扒咬落去好淋,一d都唔痴牙,香茅嘅味道令豬扒嘅味道更加突出,一試就試出真本事,難怪咁多人願意排咁耐都要食喇!!!真係食過反尋味!!
2015-02-15
2015-01-20 821 瀏覽
我細個搬之前成日落樓下食,真係好好食,唔講得少。我試過叫牛油雞翼再叫白飯真係冇得輸,大大隻,咬落去D肉汁湧出嚟,好好食豬扒飯又係掂,好大塊,絕對抵食,不過dry左少少咁講咁多都唔夠呢樣野正~~就係飯上面D蔥油,超正,唔洗餸都可以食一大碗飯仲有,我見有人話阿肥D人態度好差,我就唔係咁話啦。我細個成日食,食到個姨姨都認得我,好好人試過唔夠錢俾,話一蚊唔緊要啦所以大家有機會上到去嘅一定要去試下~
我細個搬之前成日落樓下食,真係好好食,唔講得少。
豬扒飯又係掂,好大塊,絕對抵食,不過dry左少少咁

仲有,我見有人話阿肥D人態度好差,我就唔係咁話啦。
我細個成日食,食到個姨姨都認得我,好好人
試過唔夠錢俾,話一蚊唔緊要啦
所以大家有機會上到去嘅一定要去試下~
  • 蔥油
  • 香芽雞翼
我本身自己都係慈雲山人, 住左二十幾年唔係第一次幫襯,真心講,食物不錯,但係咪勁好食,又唔覺LAW不過最近果次同6位朋友真係貼錢買難受,本身去食時間不是太繁忙,中午一點幾了一坐低, 想叫野食, 老闆本身已經唔係好理我地有時忙係理解,但當時不是,只是老闆娘/伙計只按自己喜愛或步驟做野唔緊要,落單想食馬拉盞炒菜, 佢話無,唔做炒野, 已經不是味兒,算數, 叫牛油雞翼,佢問我知唔知咩叫唔做炒野, 唔係啊嘛,咁既態度係咪唔想做?我地係食客,唔係來玩野, 講真我地食客真係唔知牛油雞翼等於炒野,就算我們真係誤會左,都唔倏咁講野,一直與我們的對話態度極差,冷漠及嫌人慢既態度之後我祁見到佢話鬧等拎外賣的人,佢一袋二袋拎出來人地唔知, 差D拎錯, 就好惡咁話"無叫你拎,你拎咩唧?"明哂啦,我住左二十幾年,真係不能再忍受,發誓以後都唔去食~
我本身自己都係慈雲山人, 住左二十幾年
唔係第一次幫襯,真心講,食物不錯,
但係咪勁好食,又唔覺LAW
不過最近果次同6位朋友真係貼錢買難受,
本身去食時間不是太繁忙,中午一點幾了
一坐低, 想叫野食, 老闆本身已經唔係好理我地
唔緊要,落單想食馬拉盞炒菜, 佢話無,唔做炒野,
已經不是味兒,算數, 叫牛油雞翼,
佢問我知唔知咩叫唔做炒野, 唔係啊嘛,咁既態度係咪唔想做?
就算我們真係誤會左,都唔倏咁講野,
一直與我們的對話態度極差,冷漠及嫌人慢既態度
之後我祁見到佢話鬧等拎外賣的人,佢一袋二袋拎出來
人地唔知, 差D拎錯, 就好惡咁話"無叫你拎,你拎咩唧?"

明哂啦,我住左二十幾年,真係不能再忍受,發誓以後都唔去食~

題外話/補充資料: PS:果度態度惡劣只是女性,有一兩位男性伙計都正常 但有兩位好似樣的女性,一個在廚房位,一個在樓面位, 惡過獅子
2014-06-28
5 分鐘 (堂食)
  • 受氣
2014-08-26 1344 瀏覽
看見大家的食評話這裏的牛油雞亦好好味,今天去開慈雲山,所以去試一試,等了約半小時,店鋪很細,只有2張台,其餘的都坐在馬路旁,所以不時有路人行來行去,又有馬路的汽車廢氣,最令人驚嚇的是見到有老鼠,環境衛生極差。講完環境,入坐了,開始叫野食,員工服務態度極差,當服務員行過時,我叫了3次"唔該,寫野丫",佢扮聽唔到,第4次終於點到菜了,員工好串。我們二人吃,叫了牛油雞亦,豬扒撈朦,蝦餅。野食份量適中,牛油雞亦好香脆,冇咩牛油味,但都幾好食,其他就一般。 想去試的朋友都可一試,不過要有心理準備差的服務和環境。

想去試的朋友都可一試,不過要有心理準備差的服務和環境。
2014-08-15
30 分鐘 (堂食)
本想出去食飯,但因為我收工時間太晚,無謂叫朋友特意出去,所以還是約朋友回慈雲山食個便飯吧。自身不太喜歡到連鎖餐廳食飯,一式一樣的食物款式太過沉悶,所以選擇到毓華街一帶特色小店。雖說小編住近慈雲山中心,慈中有不少的餐廳,但都不介意多走幾步到毓華街找東西吃!毓華街一帶的餐廳可以叫是小本經營,但他們食物也絕不馬虎,甚至稱得上美食中的美食!而且價錢便宜,絕對是慳家之選!大概八點半到了阿肥美食啦,人山人海,顧客們拿著號碼牌排在旁邊等號碼。但由於店舖太細及太多人了吧,都要等大概半小時才有位置。開放式的位置都比較開揚,雖然沒有太多私隱,但是天氣涼快坐在街邊吃飯都挺有風味的。(不過天氣熱都應該幾辛苦!)有很多街坊帶狗狗去過來吃飯加散步,哈哈,有狗狗跟著主人搭枱也不足為奇!終於有位置了,每張枱都放有菜單,寫滿不同的菜式。小食,飲品散點可看以下的MENU。個人比較推介以下的套餐,一個飯再包飲品,都只售三十幾元,如果想轉越南特色飲品,都只需加錢轉,至於加幾多錢就要問問店員了!我從套餐MENU中揀香茅豬扒飯,加了十元轉咸檸七,另外再點了幾款小食!香茅豬扒飯:大大塊的厚切豬扒已被切成一條條,豬扒的部分都很肥美,
但由於店舖太細及太多人了吧,都要等大概半小時才有位置。
香茅豬扒飯:大大塊的厚切豬扒已被切成一條條,豬扒的部分都很肥美,不多骨,絕對足料!而飯的份量對女士來說也有點多,我也吃不完所有飯呢!香茅的味道很突出,很有越南的風味!沒有太多的醬汁,只有少少的豉油,所以吃吃下都有點太乾的感覺!不過加上那撮蔥,拌飯吃簡直一流了!
雞肉沙嗲串燒(半客):如果一客的話大概有六串,對我們二人來說也實在太多了!所以點了半客三串試試,雞肉串加上沙嗲汁和花生碎,很好味!雞肉的肉質太滑,又不韌!不過沙嗲汁都比較稠身和濃郁,且有點辣!最後一串跟朋友SHARE吃,但竹籤和雞肉痴埋一起,未能容易將雞肉舵從竹籤上拆出來!
牛油雞翼:半客四隻,一落單時店員哥哥說要等一小時?!也太久了吧!不過牛油雞翼十分有名,所以我們也不介意要多等。其實店員哥哥預計時間都比較鬆動,免得時間到了但食物還沒準備好被人投訴,所以預計時間只是報大數,我們的牛油雞翼大概等了20分鐘就到了,不過這也不能作準,每款食物都即叫即做,所以大家要耐心等候!牛油雞翼一到,雖看似普通KFC般的炸雞翼,並沒有什麼特別。但是....他有很香的牛油味,不會太油膩,而外層很脆很可口,內層非常熱,所以吃時要小心,咬到內層更有雞翼的肉汁!實在太好味!牛油雞翼是阿肥美食的招牌菜,每枱也一定會有人點這個菜,牛油雞翼看似簡單,唔知自己整又整唔整到如此效果呢!
順帶一提,阿肥美食的小食習慣把生菜墊在小食的底下,就像牛油雞翼,春卷,串燒一樣,生菜不但有裝飾之用外,我相信更可把小食的油份吸一吸,以免小食太過的油膩。越式阿肥美食,經濟實惠得來又不失美味,絕對推介!

2014-04-11
2014-03-12 1345 瀏覽
同阿媽8:30一齊去食好爆、好多人等左10分鐘到媽叫左$32香茅豬扒飯我就食$34豬扒+魚餅飯再加$28半客(4隻)牛油雞翼同$36馬拉盞炒通菜合計130個人認為與其食大集團、大鋪頭嘅越南嘢,何不試下細鋪?別有一番風味…………但環境、衛生就無得比,要乾淨就唔好幫襯香茅豬扒飯,豬扒有少許味精(但媽話唔覺)、算係幾入味、唔會太un,豬扒比夠你兩大件,加埋接近成隻碟咁大,但無咩香茅味豬扒+魚餅,加兩蚊有魚餅,算抵,魚餅有點辣、唔漿口、唔算食到有粉、但欠缺彈性順便一提,兩碟飯會少少蔥,如果唔愛蔥之人要講定聲走蔥…………$36一碟炒菜,好抵、好大碟、堆到成碟都係,我同媽都驚食唔晒!去大集團、酒樓五六十蚊一碟都無咁多、仲要收你加一!唔算太入味、無味精,頗為清淡$28半客(一客56)、4隻牛油雞翼,個人嫌呢個最唔抵,但因為出名、多人推介,所以點都試一次。但真係好貴,其實食得出只係表面用左啲乾蔥粒、蒜、再用牛油封面攞去炸,而且食完有點滯整體而言,牛油雞翼可以一試,但個人覺得唔抵。食豬扒飯可以加多兩蚊拼雞翼或者魚餅(唔係牛油雞翼,係香茅雞翼),菜最抵,又清淡
同阿媽8:30一齊去食
合計130

2014-02-22
  • 馬拉盞炒通菜
2014-01-13 1061 瀏覽
真的記不起上次來慈雲山是多久之前的事。今天元旦日,帶了小友過來蒲崗村道遊樂場單車遊,經過一番體力勞動後,很自然就在這區附近搵食了....這附近一帶有很多的小巷稱之為"里",甚麼蒲蘅里、蒲田里啊....若不是地膽的話要找一個地方真的不太容易。今天來到這間在這一帶蠻有名的街頭越南小店,就是身處這一大堆"里"當中....好彩早了點點到達,還可以在路旁找到了位。隔了不到十分鐘後,身後已盡是等位的人潮了....拿起餐牌一看,價錢還真夠便宜。在飢火大旺底下,叫至滿檯皆食物自然是少不免....廚房就只兩位婦人在掌勺,所以要吃好東西就只好花多點時間等一陣。先來的炸春卷,已是在下單後差不多十多分鐘的事。外皮甚見鬆脆而且沒料想中的油膩。饀料只是簡簡單單有肉碎及少許木耳在內,不過勝在醃味還足的。用生菜片包着再醮味酸中帶少許甜的越式魚露食,只會令人吃得越開胃....平常吃米紙卷揀的饀料大多是牛肉一類惹味之物,今趟為了遷就小友而選擇清淡得多的無辣普通扎肉,刺激度固之然就差了一截。小弟的焦點倒是放在那雪白白呈半透明入口充滿咬頭煙韌的米紙上,個人認為就算扎肉吃起來是如何的平凡,只有用這米紙求其卷着些生菜絲及香葉來點

平常吃米紙卷揀的饀料大多是牛肉一類惹味之物,今趟為了遷就小友而選擇清淡得多的無辣普通扎肉,刺激度固之然就差了一截。小弟的焦點倒是放在那雪白白呈半透明入口充滿咬頭煙韌的米紙上,個人認為就算扎肉吃起來是如何的平凡,只有用這米紙求其卷着些生菜絲及香葉來點魚露食,已是一道很清新可人的健康小吃....
越式三寶飯一大碟都賣不用四十大洋,碟內有一大片切成多小件的香茅豬扒、雞翼兩只以及一大塊肉餅,實在是超值之選。豬扒肉淰得有點令人驚奇,醃得亦甚夠味散發着丁點的香茅味,只是吃來較為油一些;肉餅同樣十分的重口味,肉質稍覺太鬆散些 (個人是較愛彈牙有實感一點的製作);雞翼則皮脆肉嫩,用來淨食抑或送飯都屬一流....

除了餸之外,白米飯還有附送的一小撮鹹香的青葱茸來送,這樣不吃至碟底朝天才怪呢....
再加上太太的那碗豬扒湯檬,三個人吃得飽飽都不用百五大洋....實是我等窮人的恩物呢.....