2024-09-20 317 瀏覽
❣️生牛+ 雙蝦配椰汁酸湯檬粉招牌湯底酸酸地好開胃,仲有濃香的椰香味,份量好大碗,賣相呈金黃色相當吸引🤩餐廳選用阿根廷紅蝦🇦🇷蝦肉新鮮彈牙,蝦頭部分炸過好香,生牛肉切得薄身食落好嫩滑,配上酸湯開胃惹味,值得一試~❣️牛+豬Pho 生牛肉+烤牛肉+豬頸肉+豬扒 配紅蕃茄湯檬粉 蕃茄湯底鮮甜濃厚,飲落蕃茄味突出,酸味合適!多種肉類啱晒鍾意食肉的朋友仔~最愛烤牛肉和豬頸肉,肉質有嚼勁,口感爽彈~檬粉掛汁能力一流,跟蕃茄湯底啱晒 ❣️無骨鳳爪沙律+手撕雞檬紙卷小食份量一級棒👍黑糖鳳爪配上大量沙律菜,鳳爪已去骨,口感微彈,沙律菜有紅蘿蔔絲、椰菜絲等淋上酸甜醬汁,新鮮爽甜~檬紙卷外皮煙靭,餡料豐富❣️ 越式蝦餅每次吃越南料理必點,以新鮮蝦肉製成,配上特製酸甜醬料,微微的辣味跟甜味可以帶出蝦的鮮甜,香味撲鼻❣️椰汁拉茶紅豆冰椰汁和奶茶一向都係絕配,有原粒紅豆🫘不是平時死甜的紅豆茸,還有濃濃的奶茶味,好吃!
❣️生牛+ 雙蝦配椰汁酸湯檬粉

❣️椰汁拉茶紅豆冰
2024-09-19
  • 生牛生蝦椰汁酸湯檬
  • 牛+豬Pho
放工周圍搵食,經過呢間餐廳睇落唔錯,原來全港都有唔少分店😆餐廳入邊有部電視播住訪問餐廳嘅節目,見到老細兼大廚David Chan好有心鑽研菜式👍🏻傳統越南菜加少少fusion風格😊亦設計唔同特色嘅湯底✴️雙身蝦滑雞椰汁酸湯檬粉蝦做法好特別🦐用酥炸嘅形式將整個蝦頭包住炸,外面香脆入邊仲可以保留住蝦膏,蝦身開邊用炭燒,蝦肉剛剛好熟透有少少炭香味😍湯底重椰香味,酸酸地好開胃🤭✴️牛豬紅蕃茄湯檬粉 配鳳爪沙律、檬紙卷呢個套餐份量十足👍🏻有生牛肉、烤牛肉、豬頸肉、豬扒😁蕃茄湯底非好濃郁🍅食到用咗好多蕃茄熬製而成😉鳳爪沙律味道正常,比起泰式白色鳳爪比較腍身😃檬紙卷係米紙卷包住檬粉,上面有少少雞絲,點魚露好滋味😚✴️乳酪咖啡乳酪味唔算太重,反而感覺好似越南咖啡嘅質感🥹✴️水果茶味道好fresh,店員提示篤吓青瓜味道更加突出😄

✴️雙身蝦滑雞椰汁酸湯檬粉

✴️牛豬紅蕃茄湯檬粉 配鳳爪沙律、檬紙卷

✴️乳酪咖啡
乳酪味唔算太重,反而感覺好似越南咖啡嘅質感🥹

✴️水果茶
味道好fresh,店員提示篤吓青瓜味道更加突出😄
2024-09-13 232 瀏覽
週末搵嘢食,我哋同朋友揀咗呢間邊度都食到嘅越南小店😋平時返工Lunch都會食😋質素一定有保證🌟🍽️ 牛豬蕃茄湯檬 + 手撕雞沙律 & 脆蛋魚柳食越南嘢梗係要食檬粉啦,呢個牛豬蕃茄湯檬粉,真係包羅萬有,咩都有得試😍除咗有烤牛肉、生牛肉、豬扒、豬頸肉等等嘅材料可以食到越式嘅風味,手撕雞沙律配埋檬粉汁酸酸甜甜好開胃,而魚柳炸到脆卜卜真係好滋味😋🍽️ 無骨雞黃飯 + 鳳爪沙律 & 檬紙春卷Lisboy最愛雞飯,呢度嘅雞黃飯仲要係冇骨嘅,真係啖啖肉,雞肉嫩滑,依個鳳爪沙律都係經典之一,無骨酸辣鳳爪酸酸開胃之選,就會越式檬紙春卷🤤食完真係好滿足!🍽️ 芝士蝦多士 + 酥炸雞翼今次好想同大家推介呢個芝士蝦多士,蝦多士可能喺出邊周圍都有得食,但係呢度嘅芝士蝦多士係流心嘅😍多士外層炸到脆卜卜再加上鮮味蝦膠,仲夾住半溶流心嘅芝士🧀真係冇得頂!而酥炸雞翼好吸引,熱辣辣嘅外皮炸到脆卜卜雞翼仲有包留雞汁🤤好過癮!🍽️ 椰汁綠豆冰 & 青檸梳打食咗咁多煎炸嘢,一定要試埋佢哋嘅椰汁綠豆冰解解渴同解暑🤤椰汁冰同青檸梳打真係夠晒清涼🧊

🍽️ 牛豬蕃茄湯檬 + 手撕雞沙律 & 脆蛋魚柳

🍽️ 無骨雞黃飯 + 鳳爪沙律 & 檬紙春卷

🍽️ 芝士蝦多士 + 酥炸雞

🍽️ 椰汁綠豆冰 & 青檸梳打
2024-09-11 279 瀏覽
今次約咗朋友係旺角食嘢!朋友話想食越南菜,我就推介「越男仔」,呢間餐廳我都食過幾次,服務唔錯,價錢合理。今次叫咗2個主菜,3個小食和2杯飲品✨招牌無骨海南雞配黃薑飯:海南雞份量好多,雞肉軟嫩多汁,黃薑飯帶有微微嘅香茅味道,再加上秘製蔥油雞汁,每次來到都係必點的。✨牛豬pho蕃茄湯檬:食材好豐富,包括有生牛肉、烤牛肉、豬頸肉和豬扒,不同嘅肉類配搭都好美味,仲有好多新鮮嘅蕃茄,湯底香濃鮮甜,越食越開胃。✨黑糖無骨鳳爪沙律:無骨鳳爪啖啖肉,雜菜沙律口感爽脆。✨椒鹽脆蛋魚柳:用椒鹽調味,炸得香脆可口,做得也很出色。✨芝士蝦多士:一碟有四件,蝦多士炸得鬆脆,仲有流心芝士,值得推介(凍)椰香漏漏啡:越南咖啡好出名,幼滑香醇,加埋椰香,增加層次感。(凍)椰汁拉茶紅豆冰:拉茶亦係越南嘅特色飲品,茶味濃郁,椰汁好香,紅豆份量都多,但又不掩蓋茶香。#devietson #越男仔 #越南美食 #越男仔旺角店 #旺角美食 #香港越南餐廳 #香港越南菜 #香港越南美食 #香港越南粉 #香港越南粉旺角

今次叫咗2個主菜,3個小食和2杯飲品
✨黑糖無骨鳳爪沙律:無骨鳳爪啖啖肉,雜菜沙律口感爽脆。
✨椒鹽脆蛋魚柳:用椒鹽調味,炸得香脆可口,做得也很出色。

今日bff帶我到她平日最愛吃的越南餐廳 「越男仔」開餐。看看餐牌,價錢合理親民,難怪食客這麼多。招牌去骨海南雞配黃薑飯海南雞入口啖啖肉,雞皮爽滑,雞肉嫩滑,肉汁豐富,蘸上醬汁挺滋味。牛+豬 Pho 材料巨豐富,內裏有生牛肉、烤牛肉、豬頸肉及豬扒,基本上是滿滿一大碗,生牛肉滑嫩,烤牛肉惹味不柴,豬頸肉甘香,豬扒外酥內嫩,配上紅蕃茄湯底,酸甜開胃。牙車快沙律椰菜絲內加入了柚子及手撕雞,口感爽脆豐富,吃時加入醬汁,酸酸甜甜味道清新。手撕雞檬紙卷檬紙卷QQ的,煙韌有口感,包著蔬菜、檬粉及手撕雞檬,感覺健康又美味,大推。無骨鳳爪沙律鳳爪爽脆,酸辣開胃,再配上紅蘿蔔絲及椰菜絲沙律,清新不油膩。椒鹽脆蛋魚柳魚柳外層炸漿不厚,金黃色澤,口感酥脆,有蛋香,簡單以椒鹽調味就已經很好吃。鮮薄荷漏漏啡及椰香荷漏漏啡兩款漏漏咖啡味道都非常濃郁滑順,味道不苦澀,前者帶有淡淡薄荷香,後者的椰香味則較重。#devietson #越男仔 #越南美食 #越男仔旺角店 #旺角美食 #香港越南餐廳 #香港越南菜 #香港越南美食 #香港越南粉 #香港越南粉旺角

今日bff帶我到她平日最愛吃的越南餐廳 「越男仔」開餐。

看看餐牌,價錢合理親民,難怪食客這麼多。

招牌去骨海南雞配黃薑飯

牛+豬 Pho

牙車快沙律

手撕雞檬紙卷

無骨鳳爪沙律

椒鹽脆蛋魚柳

鮮薄荷漏漏啡及椰香荷漏漏啡

2024-09-06 305 瀏覽
越男仔 地址: 旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖電話: =====================越南仔,一見到個名就知道是食越南野,今日放工都是自己一個人食飯,當然隨心想食乜就乜$98 去骨海南雞薑黃飯 有牙車快沙律,小食椒鹽脆蛋魚柳,調味夠濃,好入味。個薑黃飯色澤明顯,我喜愛薑黃濃濃及雞湯味滲透的飯。海南雞好嫩$78 四色蒙紙卷,無油就是清爽,有三文魚,海膽、雞撕同牛炸蛋,試足4款唔同味,大愛。$55 越式蝦餅,佢同泰式蝦仆餅差唔多,一樣是彈牙炸得香口。$29 青檸soda #devietson #越男仔 #越南美食 #越男仔旺角店 #旺角美食 #香港越南餐廳 #香港越南菜 #香港越南美食 #香港越南粉 #香港越南粉旺角
越男仔

地址: 旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖
電話:
=====================

$29 青檸soda

2024-09-05 276 瀏覽
今日去旺角行街,咁啱天氣熱辣辣突然想食吓啲酸酸meimei嘅嘢,諗起越男仔呢間越南餐廳。好耐之前有食過幾次,因為住喺港島區,所以好少去旺角咁啱又出開去可以去食🤓🤓👍🏻我朋友叫左個無骨海南雞飯🩷🩷🩷🩷🩷呢個無骨海南雞雞肉好滑唔偕口,同埋個黃薑飯幾香椰味,食落幾夾同埋唔太油膩。配埋個酸辣汁開胃👍🏻👍🏻生烤牛肉加豬頸肉同豬扒 配蕃茄湯檬粉🩷🩷🩷🩷佢個分量超足,多到2個人share都夠😂好多餸👍🏻個湯酸酸甜甜好開胃🤤但食到一半索曬啲湯,太足料😂😂佢加埋自家蒜油辣椒同青檸,又別有一番風味🤤我地叫左2個小食,一個係牙車快沙律加手撕雞檬紙卷🩷🩷🩷🩷🩷,有柚子加手撕雞配埋個酸辣汁,夏天食一流。同埋紙卷上面有啲手撕雞配埋下面生菜檬粉卷幾有口感,清甜解膩👍🏻另一個係無骨鳳爪沙律同椒鹽脆蛋魚柳🥗🩷🩷🩷🩷🩷,佢呢個鳳爪整得好啱我胃口,佢好夠酸同埋帶點辣味食完真係勁開胃😂😂味道又夠濃👍🏻👍🏻同埋個椒鹽脆蛋魚柳,食落幾脆又帶點椒鹽味幾過癮惹味😍朋友咁啱見到有個法式芝士蝦多士🩷🩷🩷🩷🩷叫咗食因為呢個係招牌😍真係估唔到佢即叫即炸勁脆卜卜,同埋佢啲芝麻又夠香,加上佢流心芝士配埋啖啖蝦肉滑真係好夾,呢隻白色芝士又唔會太油

我朋友叫左個無骨海南雞飯🩷🩷🩷🩷🩷

生烤牛肉加豬頸肉同豬扒 配蕃茄湯檬粉🩷🩷🩷🩷

朋友咁啱見到有個法式芝士蝦多士🩷🩷🩷🩷🩷叫咗食因為呢個係招牌😍真係估唔到佢即叫即炸勁脆卜卜,同埋佢啲芝麻又夠香,加上佢流心芝士配埋啖啖蝦肉滑真係好夾,呢隻白色芝士又唔會太油膩好夠芝士香味。

五個心心為最高分
越男仔 (旺角)
旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖
2024-09-04 281 瀏覽
今次黎到旺角,二訪我自己既私心推介名單 一 越男仔 @devietson🌟冰鎮蜜糖凍蕃茄 $39使用冰糖,片糖醃製,搭配柚子蜜同蜜糖,甜甜地,好清爽,岩哂依家既天氣 😋👍🏻🌟法式芝心蝦多士 $56蝦多士炸至金黃酥脆,口感彈牙,包住邪惡既流心芝士,以小食黎講我覺得幾高質😋👍🏻🌟招牌椒鹽原隻軟殼蟹 $63口感酥脆之餘非常惹味😋🌟招牌無骨海南雞黃薑飯 $66雞肉嫩滑,搭配秘制雞汁黃薑飯帶有椰漿香味 😋👍🏻🌟生牛雙蝦椰汁酸湯檬粉 $118酸湯湯底分別使用雞湯搭配椰汁、酸子、醋等熬制,味道清爽。搭配生牛肉、大蝦同檬粉,非常滿足😋👍🏻📍 越男仔 總店地址:旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖#旺角 #越男仔 #越菜 #海南雞 #黃薑飯 #留港消費 #支持小店 #覓食旺角 #食在旺角 #良心小店💛 #旺角食乜好 #為食關注組 #招牌無骨雞 #越男仔快線 #越男仔料理 #香港美食地圖 #冰鎮蜜糖凍蕃茄 #法式芝心蝦多士 #九十後行到邊食到邊 #招牌椒鹽原隻軟殼蟹 #招牌無骨海南雞黃薑飯 #生牛雙蝦椰汁酸湯檬粉#HKIG #HKIGER #HONGKONGFOODIE

🌟冰鎮蜜糖凍蕃茄 $39

🌟法式芝心蝦多士 $56

🌟招牌椒鹽原隻軟殼蟹 $63
口感酥脆之餘非常惹味😋

🌟招牌無骨海南雞黃薑飯 $66
雞肉嫩滑,搭配秘制雞汁
黃薑飯帶有椰漿香味 😋👍🏻

🌟生牛雙蝦椰汁酸湯檬粉 $118
酸湯湯底分別使用雞湯搭配椰汁、酸子、醋等熬制,味道清爽。

搭配生牛肉、大蝦同檬粉,非常滿足😋👍🏻

📍 越男仔 總店
地址:旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖

#HKIG #HKIGER #HONGKONGFOODIE
2024-09-04 304 瀏覽
香港人一直都喜愛越南美食!我今日同朋友去旺角行街,朋友話忽然間好想食越南野,我第一時間就諗起呢間小店。我喜歡呢間小店因為佢越南食品夠傳統,而且份量十足,味道好,性價比算幾高!今日我同朋友就叫左⭐三文魚蓉海膽蝦餅扎肉撈金邊粉- 三文魚蓉勁多,蝦餅同扎肉都好好味,最鐘意佢地金邊粉,爽口彈牙又好食⭐招牌軟殼蟹配黃薑飯- 軟殼蟹炸得又香又脆,黃飯乾身好吃有椰香!⭐鳳爪沙律(小食)⭐檬紙卷(小食)- 兩款小食味道都唔錯,而且份量啱啱好🥤椰汁綠豆冰🍵熱香茅薑蜜- 最中意佢地香茅薑蜜,喺自家製嘅,味道十足
香港人一直都喜愛越南美食!

今日我同朋友就叫左
⭐三文魚蓉海膽蝦餅扎肉撈金邊粉
⭐招牌軟殼蟹配黃薑飯
- 軟殼蟹炸得又香又脆,黃飯乾身好吃有椰香!
⭐鳳爪沙律(小食)
⭐檬紙卷(小食)
- 兩款小食味道都唔錯,而且份量啱啱好
🥤椰汁綠豆冰
🍵熱香茅薑蜜
- 最中意佢地香茅薑蜜,喺自家製嘅,味道十足
2024-09-04
  • 三文魚蓉海膽蝦餅扎肉撈金邊粉
  • 招牌軟殼蟹配黃薑飯
夏日炎炎特別想食酸辣野~🤡琴晚同朋友去左食旺角依間越男仔菜單好豐富🙈睇到眼花🫢樣樣都想試😂我地叫左3 course dinner $129牙車快沙律(柚子+手撕雞)沙律好開胃~有椰菜,紅蘿蔔,青瓜🥒好爽脆😋手撕雞加左啲黑胡椒~味道更加提升手撕雞檬紙卷份量都幾多~面頭鋪滿手撕雞,加埋撈檬汁一流😋招牌軟殼蟹配黃薑飯軟殼蟹炸得好香脆~黃薑飯粒粒分明~鎮店四鳥(脆雞皮+手撕雞+滑雞件+香脆雞)配椰汁酸湯檬粉 $88 湯底用雞湯熬製,再加左椰汁 •酸子•醋等配料,真係用心製作👍🏻另外可以自己再加青檸,辣椒🌶️蒜醬~令成個味道層次更豐富🤭滑雞件同埋脆香雞肉質都嫩滑~唔錯😌厚肉生蝦(紅蝦x3隻)炸蝦頭 跟餐價$86真係好厚肉😋好新鮮~炸蝦頭好香脆,仲有蝦膏,勁正😋龍眼冰都幾多龍眼肉😍
夏日炎炎特別想食酸辣野~🤡
琴晚同朋友去左食旺角依間越男仔

菜單好豐富🙈睇到眼花🫢樣樣都想試😂
我地叫左3 course dinner $129
牙車快沙律(柚子+手撕雞)

手撕雞檬紙卷
份量都幾多~面頭鋪滿手撕雞,加埋撈檬汁一流😋

招牌軟殼蟹配黃薑飯
軟殼蟹炸得好香脆~黃薑飯粒粒分明~
招牌軟殼蟹配黃薑飯

鎮店四鳥(脆雞皮+手撕雞+滑雞件+香脆雞)配椰汁酸湯檬粉

滑雞件同埋脆香雞肉質都嫩滑~唔錯😌

厚肉生蝦(紅蝦x3隻)炸蝦頭 跟餐價$86
真係好厚肉😋好新鮮~
炸蝦頭好香脆,仲有蝦膏,勁正😋
厚肉生蝦(紅蝦x3隻)炸蝦頭

龍眼冰
都幾多龍眼肉😍

厚肉生蝦(紅蝦x3隻)炸蝦頭
最近在旺角發現了一間CP值很高的越南餐廳🍜 餐廳佈置充滿越南風🇻🇳 牆上的裝飾還玩味十足~ 環境座位都很舒適🫶🏻 🐔招牌去骨海南雞配黃薑飯雞肉很嫩滑啖啖肉, 味道很香~ 配搭特製醬汁很好吃👍🏻 黃薑飯很特別, 每一口都是充滿椰香的味道♨️ 🥗牙車快沙律 + 手撕雞檬紙卷雞絲還有椰菜、紫椰菜、紅蘿蔔、青瓜、芽菜等材料, 口感很爽脆~ 上菜時附上泰式酸汁, 酸酸甜甜的很開胃!每次吃越南菜必點的檬紙卷✨檬紙卷煙煙韌韌, 不會太厚, 裡面滿滿的配料, 上面放了手撕雞~ 🦐蒜蓉牛油雙蝦扎肉撈金邊粉撈金邊粉很大的一碗🍜粗幼軟硬適中, 口感不錯~ 蝦大大隻, 輕輕的炸了還保留了鮮味🦐 扎肉帶點黑椒味, 很Q彈~ 🧀法式芝心蝦多士多士好酥脆~中間夾了滿滿的蝦肉和芝士🦐🧀 芝士很香濃!! 🌟龍眼花蜜茶🌟柚子咸檸蜜點了兩杯凍飲🧊很足料~好適合夏天!☀️

🐔招牌去骨海南雞配黃薑飯

🥗牙車快沙律 + 手撕雞檬紙卷

🦐蒜蓉牛油雙蝦扎肉撈金邊粉

🧀法式芝心蝦多士
多士好酥脆~中間夾了滿滿的蝦肉和芝士🦐🧀 芝士很香濃!!

🌟龍眼花蜜茶
🌟柚子咸檸蜜
點了兩杯凍飲🧊很足料~好適合夏天!☀️
  • 招牌去骨海南雞配黃薑飯
  • 法式芝心蝦多士
2024-08-09 135 瀏覽
去附近做嘢,自己一個食咗個下午茶😂叫咗個海南雞飯,雞肉份量都幾多不過略嫌唔夠滑同埋係比薑黃飯✨有冇鍾意薑黃嘅朋友?💁🏻‍♀️另外叫咗個菠蘿梳打,係新鮮菠蘿👍🏻而且冇落糖,幾fresh✨✨另外,仲叫咗小食叫咗個鳳爪同埋姨姨好好人,送咗個春卷俾我食🤣🤣鳳爪同平時食開嘅泰式鳳爪唔同呢個係甜酸辣味都有,都幾特別另外個雞肉春卷包住好多米粉🤣完全可以食得飽人絕對係大件夾抵食嘅一間舖頭💁🏻‍♀️✨裝修啲slogan都幾搞笑🤣🤣
去附近做嘢,自己一個食咗個下午茶😂
叫咗個海南雞飯,雞肉份量都幾多
不過略嫌唔夠滑
同埋係比薑黃飯✨有冇鍾意薑黃嘅朋友?💁🏻‍♀️

另外叫咗個菠蘿梳打,係新鮮菠蘿👍🏻
而且冇落糖,幾fresh✨✨

另外,仲叫咗小食
叫咗個鳳爪
同埋姨姨好好人,送咗個春卷俾我食🤣🤣

鳳爪同平時食開嘅泰式鳳爪唔同
呢個係甜酸辣味都有,都幾特別
另外個雞肉春卷包住好多米粉🤣完全可以食得飽人

絕對係大件夾抵食嘅一間舖頭💁🏻‍♀️✨
裝修啲slogan都幾搞笑🤣🤣
2024-08-06 151 瀏覽
呢日出咗旺角買嘢比小朋友,買完之後我地經過廣華街時見到呢間👉🏻越男仔,個名夠晒搞笑😅見佢門口d食物相賣相好正🤤一於入去幫襯吓3 Course Dinner🐔招牌去骨海南雞配黃薑飯 $92跟雞湯海南雞好嫩滑,雞皮唔會太厚,最鐘意海南雞去晒骨,食落啖啖肉😋配搭埋特製醬汁更惹味黃薑飯食落帶椰子香,煮得粒粒分明👍🏻🥗牙車快沙律(柚子+手撕雞)🌯手撕雞檬紙卷沙律味道帶點微酸食落非常清爽開胃😍手撕雞帶點黑椒味,檬紙卷加埋撈檬汁食落非常清新,好有越南風味🍜生牛+雙蝦配椰汁酸湯檬粉 $118牛肉軟熟,大蝦幾爽口彈牙,椰汁酸湯好有驚喜😍椰汁味香濃,同酸湯好match,餐廳仲跟埋🧄蒜醬/🍋‍🟩青檸/🌶️辣椒比我地加落湯度,我地加咗蒜醬同辣椒後層次感提升😍🍋‍🟩青檸梳打 $26🍍菠蘿冰 $29好啱夏天飲,消暑解渴一流👍🏻

3 Course Dinner
🐔招牌去骨海南雞配黃薑飯 $92
跟雞湯

黃薑飯食落帶椰子香,煮得粒粒分明👍🏻

🥗牙車快沙律(柚子+手撕雞)
🌯手撕雞檬紙卷

🍜生牛+雙蝦配椰汁酸湯檬粉 $118

🍋‍🟩青檸梳打 $26
🍍菠蘿冰 $29

好啱夏天飲,消暑解渴一流👍🏻
2024-08-05 137 瀏覽
喺旺角街頭見到有間舖頭人山人海,都知一定有好嘢食,喺門口見到餐廳有接受過電視訪問,而且曾經獲獎,排隊都要入去啦。入到去見到好多好搞笑嘅裝飾,果然同佢“越男仔”嘅餐廳名一樣,唔係寫越”南”仔,睇得出餐廳好聰明同幽默地以同音字代替嘅創意,營造出歡樂,令人心情放鬆。☺️📌芝士軟殼蟹蒜蓉包🦀芝士控必叫嘅芝士軟殼蟹蒜蓉包,本身淨係芝士同蒜蓉包呢個組合就無敵la,今次仲加埋軟殼蟹同越南粉絲簡直係~無!得!彈!大大隻軟殼蟹仲熱辣辣脆卜卜,越南粉絲撈埋啲酸辣汁更加出色!📌蒜蓉牛油雙蝦扎肉撈金邊粉🦐🦐賣相已經好好睇,兩隻蝦頭炸得好靚,一片片扎肉同埋蝦身砌成龍蝦嘅形狀,果然好有心思。原來金邊粉配埋酸辣汁都係咁好食mix 埋其他配料,無論視覺味覺都係程享受📌三檸七🍋🍋🍋青檸+檸檬+咸檸檬放入七喜度,整出嚟嘅化學作用係甜甜酸酸咸咸地,但出奇地夾,令到味蕾一次過感受到豐富嘅層次📍越男仔旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖@devietson#devietson #越男仔 #越南美食 #越男仔旺角店 #旺角美食 #香港越南餐廳 #香港越南菜 #香港越南美食 #香港越南粉 #香港越南粉旺角#旺角

📌芝士軟殼蟹蒜蓉包🦀

#香港越南美食
#香港越南粉
#香港越南粉旺角
#旺角

椰子酸湯 配海南雞脾、金邊粉🥥($89)椰子酸湯 椰子味重 有少少似冬陰功 但係無咁重香料同埋蕃茄味 幾香甜又酸酸哋好開胃👍🏻🤓海南雞脾 雞肉好嫩 好香雞油味 可惜有少少被湯底蓋過了🐔番茄湯 配豬排、豬頸肉、生牛肉河粉🍅 ($唔記得🥹)番茄湯底好多番茄粒同埋洋蔥 脆脆哋 好重茄膏味 甜酸適中 無咩油膩感 好清甜 食完唔會覺得口乾 反而無咩肉味底🥫 豬排好大舊 味道就正正常常 唔鞋 但唔係好淋 好明顯食到炸粉👀豬頸肉非常好吃 好淋 同埋好香豬肉味 面頭仲好似有少少燒香過 有焦香味生牛肉 都有牛味 食落去唔係極cheap/過肥既牛 不錯!👍🏻味道:🥥🥥🥥.5/5 📍越男仔 (旺角)地址:旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖
椰子酸湯 配海南雞脾、金邊粉🥥($89)
海南雞脾 雞肉好嫩 好香雞油味 可惜有少少被湯底蓋過了🐔

番茄湯 配豬排、豬頸肉、生牛肉河粉🍅 ($唔記得🥹)

味道:🥥🥥🥥.5/5

📍越男仔 (旺角)
地址:旺角廣華街2-20號翠園大樓二期地下5號舖