2017-06-20
有人話不用餐餐大魚大肉, 有時簡簡單單吃一餐, 也可以很滿足, 我絕對同意, 因為講呢番說話嗰個人係我心愛嘅人, 有佢陪住我食, 食咩都梗係滿足啦.但今晚佢又要加班, 惟有獨自去尋歡, 想起先前同佢食煲仔飯嘅時候, 途經呢間車仔麵, 發覺都幾多人吓, 今日經過, 可能係落雨天嘅關係, 幫襯嘅人唔太多, 就行埋去試試聽過唔少食車仔麵中伏嘅故事, 所以响嗌呢碗麵之前, 哄埋啲由對眼同鼻哥幫我決定食乜, 最後揀咗幼麵餅+豬皮+碎腩幼麵餅:食落有佢應有嘅麵粉味同蛋香味, 唔會似其他新派車仔麵食店, 用埋啲大路貨, 食極都食唔到麵味豬皮:浸煮嘅火喉掌握得非常好, 唔會過份軟諗或過份爽彈, 舊式古早味道, 唔會剩係得豉油味, 此外, 用嘅亦唔係啲漂到白一白嘅豬皮, 如要挑剔, 只係其中一塊有豬毛牛腩(碎腩):比起雪藏牛腩(當然唔係和牛, 安格斯之類), 其實用新鮮碎腩, 成本唔平得好多, 但炆得好, 真係比雪藏牛腩好食得多, 起碼唔會食到攝痛啲牙罅, 呢檔嘅碎腩有柱侯醬同磨豉醬嘅香味, 炆得夠諗夠滑, 食落唔會覺得柴, 坊間少有做得咁好後記: 睇返openrice站嘅舊食評, 就更覺得呢檔家庭式經
幼麵餅:
豬皮:
牛腩(碎腩):
後記: 睇返openrice站嘅舊食評, 就更覺得呢檔家庭式經營小店嘅可貴及可敬