聽朋友說這一家是日本人氣抹茶店的分店,整個就立即吸引了我去吃,但餐牌上的價值,可真的不便宜~最後,兩個人點了一客焙茶芭菲,好像大概80元,十分「高貴」,雖然是焙茶為名字,但好像只有焙茶味雪糕,其他低下的普通配料,都以抹茶味為主要。由於雪糕只有一小球,所以完全不能平均分配給下面的配料,如果改為份量多一點的焙茶軟雪糕,那我可能會掏錢再買哈哈哈。

2018-11-02
5 分鐘 (堂食)
$50 (宵夜)
2018-11-08 257 瀏覽
做完運動有點餓⋯想食個甜品😝 掙扎了一陣,終於選了感覺不太邪惡的抹茶蕨餅 (HK$ 33)。唔⋯⋯怎麼不是我想的味道和質感⋯⋯很有抹茶味,但抹茶粉不是乾爽的,本來以為是因爲淋了黑蜜,但仔細看,即使沒有淋上黑蜜的地方也是濕的⋯有點兒失望😞還好朋友點的抹茶杏仁豆腐(HK$ 28)很不錯,質地像布丁,吃起來是杏霜的味道。配上頂層的抹茶,整個味道很搭。如果可以再大杯一點點就更好了。朋友說辻利的卷蛋糕很好吃,等我下次再試試吧!

朋友說辻利的卷蛋糕很好吃,等我下次再試試吧!

我倘若移情別戀,玄米茶絕對是那個第三者我一直都喜歡抹茶,因為她就像一個成熟又具韻味的女孩,一開始可能有點苦澀,但細心咀嚼後甘甜逐漸湧上來,然後慢慢的滿腔抹茶香,直教你難以忘懷。但當我遇上玄米茶,她給我的又是另一種感覺,就像是初戀一般,入口就是甜甜的,但不是只有死甜,還會有濃濃的玄米香,令你暫時忘卻所有煩惱,細味品嚐當中的甜蜜。辻利茶鋪的玄米茶芭菲除了滿滿的玄米茶外,還有其他可口的配料,無論是紅豆、Mochi、白玉等都十分美味。確是讓我體驗了一回初戀的感覺,雖然短暫,但歷久常新。
我倘若移情別戀,玄米茶絕對是那個第三者

玄米茶芭菲

確是讓我體驗了一回初戀的感覺,雖然短暫,但歷久常新。
5 分鐘 (堂食)
$60 (宵夜)
2018-10-21 278 瀏覽
今日跟日本達人🇯🇵P小姐搵食,去左佢成日食lunch既飯堂,位於APM 2/F 既辻利茶舖食lunch。美味子平時行過見呢度座位唔係好多,以為都係以甜品同飲茶為主,冇諗過原來都有lunch set食🍱!獲P小姐推介,美味子叫左個Ochazuke火炙三文魚茶漬湯飯試下,呢個set只限堂食,會包一杯茶同一杯豆腐(配沙律汁)前菜。一set $78, 價錢中上貴不過係好食同坐得舒服又唔會迫。個火炙三文魚入口非常軟滑,口感好似慢煮三文魚咁嫩滑。Topping放左紅椒絲同d喬麥脆脆亦令口感度大大增加😋不過最正都係加埋茶嚟食,茶既個種清淡既甘味配三文魚同喬麥真係好夾,美味子越食越欣賞,好快成碗茶漬飯清晒👅壺入面既茶包係煎茶至於飲品放面,雖然辻利右衛門係「玉露」既始創者,理應係必試,不過飲野都要講心情,美味子呢刻就係想飲焙茶,就係鍾意佢濃郁茶味😛,今餐真係好🈵️足😋Menu 供參考

壺入面既茶包係煎茶

Menu 供參考

• 火炙三文魚茶漬湯飯
2018-10-21 183 瀏覽
一向都好鍾意飲焙茶綠茶個啲日本茶🍵,今日去開Apm就諗住試下依間聲稱係日本好受歡迎,開到黎香港嘅辻利茶舖🍵中午時間未夠兩點黎到,佢坐位唔多,只有十個位左右,不過大部分人都係買飲品🥤或者雪糕🍦就走,唔係好多人坐低食,所以等一等就已經有位👍我叫咗一個明太子茶漬飯同埋一杯焙茶拿鐵,等左10分鐘左右就有得食😋😋個飯嘅味道偏清淡,明太子味唔係好濃,用黎撈飯嘅茶味都偏淡,如果想食清啲嘅時候應該會覺得幾好☺️至於杯培茶拿鐵,我個人覺得好好味,焙茶味同奶味都好濃,好滑,飲完好滿足😋😋😋
2018-10-07 206 瀏覽
今日去APM睇戲,路過見到呢間標榜係京都宇治抹茶百年老店,帶著期望好快就買左杯北海道3.5牛奶配濃度2.0抹茶雪糕($30)。雖然寫係抹茶濃度2.0,但係抹茶味真係較淡,唔夠香濃😿,完全比奶味蓋過。而且份量都比普遍既少,唔太抵食。

外賣自取
我都知,對於搶食方面,我絕對冇香港人嗰種誓要「搶頭啖湯」嘅狗衝精神,就好似呢間開咗都頗長時間嘅百年老店辻利茶舖,我都係今時今日先至第一次幫襯。熱潮過去之後,已經再冇人排隊,想去食就直接入座,APM呢間分店座位不多,客人亦都寥寥可數。餐牌就喺cashier旁邊嘅多眼之處,睇啱食乜就直接付款買單,方便得尤如快餐店一樣。左顧右盼之後,決定點一啲自己平時比較小食嘅食物,嚟滿足吓自己嘅好奇心同埋新鮮感我自己嘅胃口嚟講,通常一餐輕食都足夠飽肚而又不失營養,所以見到呢個抹茶芝士餐肉三文治,好似幾特別,叫一份試下,另外再嗌咗杯熱嘅焙茶拿鐵,細杯裝已經足夠。買好單之後,店員就會俾一個警報器你,因為食物製作需時,整好咗佢就會響㗎喇,咁我就揀咗個卡位坐低,舒舒服服咁,準備用膳。店員首先遞來咖啡,百年老店的確有品質保證,宇治抹茶味道清香甘甜,絕無一點苦澀或粗嚡。焙茶拿鐵打至起泡,入口香滑細緻,絕對係高級享受,$32蚊一杯亦不為過,而因為我叫咗份三文治,叫呢杯飲品只需$22蚊就可以喇十分鐘唔洗,抹茶芝士餐肉三文治都叫我了,一份切開為二,對女士嚟講都仍然有一絲困難一啖咬開,不過我都出盡其力,為食好嘢連儀態都暫時不

十分鐘唔洗,抹茶芝士餐肉三文治都叫我了,一份切開為二,對女士嚟講都仍然有一絲困難一啖咬開,不過我都出盡其力,為食好嘢連儀態都暫時不理
因爲無論塊抹茶麵包,再加上入面豐富嘅餡料,都非常厚切,咬下去之後都百感交集,百味來襲......老實說真係要慢慢品嚐,細心欣賞呢份三文治嘅味道。首先抹茶麵包十分特別,頭嗰幾啖未必可以即時感覺到有綠茶嘅味道,要連續兩三口之後再經咀嚼之後,慢慢會滲出茶香,另外要讚一吓麵包嘅口感可其酥脆,好似食緊酥皮一樣咁滿足。裡面除咗有塊厚切午餐肉之外仲有蕃茄生菜連沙律醬,除咗覺得好味道我都冇第二個感覺喇
2018-09-28
2018-10-02 241 瀏覽
隊長少去日本,唔知呢間百年老茶店有幾巴閉,淨係知係香港開既時候排晒長龍,過晒氣,唔駛排隊隊長先去試下啦。因為之前一餐食得唔太滿足,所以再去apm搵地方坐下食甜品,見到無乜人就走去試下,上餐唔夠飽,所以我就叫左個焙茶芝士蛋糕+雪糕,貪有件cake就飽肚d,朋友就叫左個抺茶芭菲,芝士蛋糕真係有點失望,雪得太凍,雖然灘左一陣,仍然凍到無晒味道,一點茶味都無,焙茶雪糕亦一樣;至於芭菲,份量都算ok,不過舊抺茶雪糕又係凍到無晒味,蕨餅撈左綠茶粉,叫做終於食到綠茶味,不過都係覺得成杯芭菲好普通,唔值甘貴。食完都係覺得不外如是,唔值得甘貴去食一杯凍到無晒茶味既雪糕。

宵夜
2018-09-30 199 瀏覽
我約了妹妹在附近行下街😍,經過 apm ,我妹妹見到這間辻利茶舖就入去搵位坐,😝因爲佢之前食過呢個,但不是在這家店。這裡都幾好有少量坐位👍🏿,可以坐低食下野😋😉傾下計。我地就叫左一個抹茶芝士火腿三文治加個玄米抹茶,再叫左一個抹茶吧飛。玄米抹茶超正超鬆軟的抹茶麵包😍😍,超厚的火腿同超濃的芝士😋😋,呢個配搭非常之好味👍🏿👍🏿。再食埋抹茶吧飛,嘩!個 cream 同個抹茶雪糕都好滑呀,再加d 脆脆一齊食,大滿足😝😋😋。

玄米抹茶

2018-09-29
10 分鐘 (堂食)
2018-09-28 140 瀏覽
This place is one of my favorite lunch spot, I like the design and simplicity of this restaurant. To treat myself well, I ordered the Ochazuketh houjicha tea, I would highly recommend this to everyone if you come here. I haven't tried their sweets yet, but if for savory, I would suggest this.The only critic is it would be great if the portion is much larger, cause it simply tastes so good.

Ochazuke Rice with houjicha tea
2018-09-22 179 瀏覽
辻利茶鋪黎香港開店既時候我好開心,因為之前係大阪既時候食過,覺得好好味好想再食,禁岩今日去APM睇戲,終於有機會食到喇😭😭😭!之前係日本食過佢個抹茶雪糕,口感好滑,奶味好濃郁,抹茶帶有回甘,甜度適中,又唔會好快就溶晒,我同朋友都一致覺得好好味😋😋今次就試左個「抹茶焙茶軟雪糕」。只能說我對呢個雪糕感到失望!首先,焙茶味好淡,被奶味蓋過,同樣抹茶都係奶味較重,而且一點回甘既感覺都無!抹茶味係有,但唔可以話係濃,同出面普通甜品店食到既好似差唔多,佢優勝既地方只係比較滑,同我係日本食既抹茶雪糕完全係兩回事😰

今次就試左個「抹茶焙茶軟雪糕」。

2018-09-04 189 瀏覽
It’s my first time to try this desert house yesterday afternoon. I had a green tea parfait which was the worst one I have ever had. I am afraid to say that I couldn’t even find one single ingredient in my parfait that was up to standard. I hate wasting food but I really couldn’t finish mine. It’s such a shame because the restaurant is cosy and comfortable, and the desert looks good, but not the taste. Very disappointed 🙁
Green  tea  parfait
2018-09-03
2018-09-01 176 瀏覽
Matcha rollcake嗱嗱嗱!食過茶の環,你真係會不斷作比較,辻利嘅rollcake質地較緊實,未能食到期望嘅回甘茶味,屬於略清淡不霸道嘅,甜味調較都係略淡,cream軟滑,但未算細膩級數,而因為蛋糕嘅緊實,喺咀嚼期間cream已被吸收,不能滿足沈浸cream嘅懷抱裡,係其一缺點。其二缺點係個隻雪條棍木叉,超級鞋口仲要黐住啲cream,當你想”損”返啲cream時,個叉又鞋到啜住......唉.......Matcha float牛奶軟雪糕配一口沙冰真係非常味美,沙冰茶味較rollcake突出,辻利嘅苦味並不霸道,配冰飲絕對係透心之選!假如抹茶係一種毒癮,呢個沙冰紀對能止住你一星期嘅毒癮~但略嫌有啲大冰塊未打得碎,影響咗沙冰嘅質感!.2.0Matcha Soft Serve終於可以肆意品嚐著低甜度而沒有奶味鵲巢‘溝’佔嘅抹茶雪糕了,雪糕質感比牛奶味杰身,口感粗身小小,沒有甘苦味,有著細意嘅茶香,個人認為能夠推出4.0就更好了😆

Matcha rollcake

Matcha float
假如抹茶係一種毒癮,呢個沙冰紀對能止住你一星期嘅毒癮~
但略嫌有啲大冰塊未打得碎,影響咗沙冰嘅質感!

2.0Matcha Soft Serve
2018-08-29 296 瀏覽
去咗工業區食生蠔當晚餐,當然未夠喉,走咗去附近捃甜品食。原來APM有間吃抹茶嘅甜品店,即管試試。店子是自助形式,揀選食物/飲品付錢再拿電子通知器和自找座位。加$20無咗一球抺搽雪糕,換來一堆抹茶軟雪糕,其實落單前問過軟雪糕份量是多少,佢話係大份量軟雪糕咁嘅⋯單點軟雪糕筒有大小之分,細$28、大好似卅幾?點知⋯事實又是另一回事,對於個賣相⋯真係不敢恭維,唧工技術仲有好大進步空間,果堆忌廉是半溶狀態、軟雪糕又唧到東歪西倒,份量一睇就知係唔多,要加$20真係幾捃難笨⋯搽茶味不過不失、甜度好彩唔會太甜,整體味道是可接受的,但價錢就高了點,試過一次便算啦!抹茶吧菲($78)依個係基本版本,個樣好少少,但那球冷藏抹茶雪糕球,凍到一個點!又硬又實,要在室溫良久先可以食用⋯
去咗工業區食生蠔當晚餐,當然未夠喉,走咗去附近捃甜品食。

原來APM有間吃抹茶嘅甜品店,即管試試。

抺茶芭菲轉軟雪糕

抹茶芭菲

抹茶吧菲($78)
2018-08-28
$88 (宵夜)
2018-08-12 164 瀏覽
雖然我唔係抹茶控,但都知辻利係抹茶界數一數二的大人物,去親日本都會買返幾包抹茶粉做手信~見到apm原來有辻利實體舖,梗係要朝聖一下😁舖面唔算細,有位坐嘅,雖然都full咗,但又未至於會大排長龍~甜品真係好吸引!!😍😍而且都有好多選擇,唔止抹茶甜品/飲品,都有茶漬飯,烏冬等主食~不過今次食完lunch先見到,所以就只係買杯抹茶+焙茶朱古力軟雪糕享受下就算嚕~唔知係咪因為mixed咗,抹茶味冇想像中咁濃郁,不過都有少少茶澀味嘅,奶味都唔會過重,亦唔會太甜,我覺得ok至於焙茶味…真係唔覺得有,朱古力味就幾重😅😅😅 好啦,應該係我誤會咗以為真係焙茶囉…雪糕嘅質感唔係非常軟滑果種,食食下仲有幾片小冰碎,值得一讚嘅係幾大杯嘅,食到最底都仲有雪糕但個焙茶真係好失望,其實直接話係朱古力味可能反而冇嘢,但而家就有錯誤期望…😔唔至於會冇下次,但應該都係食抹茶雪糕好了

甜品真係好吸引!!😍😍

唔至於會冇下次,但應該都係食抹茶雪糕好了
2018-08-11
外賣自取