2018-04-06 96 瀏覽
之前食過呢間嘅飯糰,明太子味超好食,好大個夠包肚,再加上我本人好鍾意食明太子,真係大愛呀。不過佢d飯係濕軟d,唔岩每個人口味,我就ok接受。今次想試佢個綠茶雪糕,話哂人地嘅主打黎。叫大杯可以轉杯裝,好細杯,唔知細杯係未兩啖食得完。味道好一般,抹茶苦澀味重d,但茶味唔夠濃,定係苦味等於茶味?我唔識分呀,不過雪糕用個d奶好似唔夠味。食過via tokyo的雪糕,明顯比呢間好食好多,質地creamy硬身d,奶味香好多呢間最好食嘅竟然唔係抹茶,好搞笑
今次想試佢個綠茶雪糕,話哂人地嘅主打黎。

抹茶軟雪糕

叫大杯可以轉杯裝,好細杯,唔知細杯係未兩啖食得完。
呢間最好食嘅竟然唔係抹茶,好搞笑
春天來到,FB每天都被朋友的日本賞櫻照片洗板,好羨慕!這個復活節如你跟我一樣,需要留港消費,其實都一樣可以「賞櫻」,說的是用眼睛、用嘴巴去欣賞櫻花!辻利茶舖最近推出了一系列櫻花美食,有鹹有甜,和朋友來high tea最好! APM的辻利茶舖已開業一段時間,一直都想來試,可惜這裡座位較少,經常爆滿,所以一直都只望門輕嘆。今天不知行甚麼運,人流不太多,反正走得累了,就和朋友來個嚐櫻之旅。 櫻之金目鯛茶漬飯 ($88) 吃前將先高湯倒進飯裡拌勻,嗯,好香的魚湯味道。翻查資料,金目鯛主要產自日本靜岡縣以東海域、水深100-800米的深海中,肉質細緻鮮美,可用作做魚生、壽司、鹽燒等等。今天這個金目鯛先經過輕烤,嫰滑又有魚味,配上紫菜、脆米、日本芥辣等,份外鮮美。 賞櫻下午茶套餐 ($88) 朋友吃素,所以點了這個下午茶套餐,有櫻花芝士蛋糕、櫻花蛋糕麵包、櫻花蕨餅。我每樣都偷了一點來吃,芝士蛋糕的忌廉香滑,配以士多啤梨和啫喱,感覺清新;麵包是辻利姊妹店八天堂的招牌美食,軟熟甜美,好吃;蕨餅煙靭,裡面有一粒粒的櫻花,不過對我來說有點過甜。 特濃抹茶芭菲 ($100) 最後我們還

櫻之金目鯛茶漬飯 ($88)

賞櫻下午茶套餐 ($88)

特濃抹茶芭菲 ($100)

最後我們還share了一個抹茶芭菲。這個芭菲原本$78,但如想將雪糕球換成APM獨賣的特濃抹茶軟雪糕,則要加$22,所以要$100呢,不便宜,但非常美味,特濃抹茶雪糕味道回甘,配以蛋糕、紅豆、餅碎等等,配搭很很好,久不久豪一次,還是值得的。

2018-04-02
2018-03-21 143 瀏覽
行過APM 又忍唔住試過江龍「辻利」🍵🤦🏻‍♀️👉🏻🍵「抹茶芭菲」💰78抹茶雪糕非以往的唧唧雪糕,而是一球抹茶雪糕!👉🏻🍨層次:忌廉、抹茶雪糕球、抹茶蕨餅、抹茶蛋糕、紅豆、脆脆、麥維他餅碎、寒天果凍!------👉🏻用左雪糕球係無咁易溶,但抹茶味相對較淡😩,食哂就無,雪糕未能溶落去底層,整杯芭菲的靈魂變左係紅豆!😅雖然層次多,但講真比較普通😐,整杯芭菲不會甜漏,但未去到好驚嘆🙈應該未能滿足抹茶控!😣🙈只屬中平,抹茶控都無encore 衝動!
行過APM 又忍唔住試過江龍「辻利」🍵🤦🏻‍♀️
👉🏻🍵「抹茶芭菲」💰78
抹茶雪糕非以往的唧唧雪糕,而是一球抹茶雪糕!
------
抹茶芭菲

🙈只屬中平,抹茶控都無encore 衝動!
2018-03-18 142 瀏覽
雖然間舖主打是抹茶甜品,但都有一般茶漬飯食。之前食過一間同類型的店,心想大同小異,應該都穩陣好食的。 點知出事了.... 份量少價錢貴都算,重點係味道! 我叫的是饅魚茶漬湯飯,把茶湯倒落去一食,點解會鹹得咁誇張? 好似食緊豉油撈飯咁! 開頭以為係饅魚燒汁的問題,我就咁試茶湯,鹹到幾乎吞唔落!同行朋友都係叫茶漬飯,同樣都係鹹到飛起,最後自己加熱水溝淡佢先食到。$78蚊食呢碗野好似玩自己咁,難食到咁搞到我甜品都唔會想試,呢間野冇下次!
2018-03-09 74 瀏覽
自己黎到辻利茶舖食個tea叫左個鰻魚茶漬飯味道正常 但份量略嫌太細份八九十蚊兩三啖食完真係輕食之選大胃王真係唔太夠當打左個卡先室內環境都不錯而且有叉電位。下次都係試試個甜品
自己黎到辻利茶舖食個tea

叫左個鰻魚茶漬飯
味道正常 但份量略嫌太細份
八九十蚊兩三啖食完
真係輕食之選

大胃王真係唔太夠

當打左個卡先

室內環境都不錯而且有叉電位。下次都係試試個甜品
2018-03-01 166 瀏覽
濃度2.0抹茶軟雪糕(S) HK $30(L) HK $36抹茶軟雪糕有普通同濃度2.0兩款,見價錢相差 $2 就試左 2.0 版。雪糕有大同細兩款,圖中係大款。雖然雪糕係 2.0 版,不過抹茶味五算特別濃。雪糕質感五會有冰感,不過偏稠身。

(S) HK $30
(L) HK $36

濃度2.0抹茶軟雪糕
2 分鐘 (堂食)
2018-03-01 128 瀏覽
差不多每間日本過江龍嘅抹茶雪糕店我都會去幫襯,呢間喺日本特別係京都好出名嘅當然都唔例外,初初開喺IFC已經超想試,咁啱某日行過APM見佢開咗,即刻買杯試下。鐘意食抹茶甜品嘅我一定係買最濃嘅口味,唔係間間抹茶店都有分濃度,於是我就買咗2.0嗰款,本來想試mix版,但店主話要2.0嘅就只可以揀純抹茶味。如我預料,真係好夠抹茶味,對唔係超鐘意抹茶嘅人嚟講可能過濃,但對我嚟講就啱啱好,再加埋個脆筒,中和一下抹茶嘅濃度,真係好好味 !仲有卡位提供,但如果多啲位就更好,唔洗等咁耐。

仲有卡位提供,但如果多啲位就更好,唔洗等咁耐。
2018-02-26
2018-02-24 66 瀏覽
我今日在公司受了氣,出嚟食野發洩,我去左一直想去的辻利茶舖叫一個期間限定的甜王草莓芭菲,但是原來佢地無矖貨(甜王草莓🍓🍓)只有明天收工再去試試,之後我又轉左叫一個焙茶芭菲,裡面還有忌廉、抹茶粉及抹茶啫哩,但還是沒有了上面那部份焙茶蕨餅,我只好把它轉做抹茶蕨餅,幸好雪糕依然是焙茶味道,還好的是它這間店舖可以保持一灌水準,只是焙茶雪糕給我的感覺比較淡了一些。我明天要再次去嚐試甜王草莓芭菲,以及其他甜點😋😋😋😋

我明天要再次去嚐試甜王草莓芭菲,以及其他甜點😋😋😋😋
2018-02-24
2 分鐘 (堂食)
2018-02-11 115 瀏覽
行行下觀塘APM 發現門口有抺茶蛋糕 即刻想試舖位比較少 座位不多 坐滿人 等左幾分鐘 就有位啦室內環境簡約舒適 Matcha  Cheese  stick  with  Matcha  ice-cream  抺茶味🍵比較清淡 但味道整體不錯 糖度適中抺茶雪糕🍦好硬 要等好幾分鐘先開始溶Matcha roll cake slice抺茶卷有啲乾 抺茶醬好有抺茶味🍵Houjicha Latte味道可以
行行下觀塘APM 發現門口有抺茶蛋糕 即刻想試

舖位比較少 座位不多 坐滿人 等左幾分鐘 就有位啦

室內環境簡約舒適

🍵  Matcha  Cheese  stick  with  Matcha  ice-cream

抺茶味🍵比較清淡 但味道整體不錯 糖度適中

Houjicha Latte
味道可以
Houjicha  Latte
2018-02-03 155 瀏覽
抹茶芝士蛋糕配抹茶雪糕Matcha Cheese Stick with Matcha Ice CreamHK $48抹茶芝士蛋糕面頭有一層抹茶粉。抹茶味同芝士味都五太重,食落較乾身。蛋糕底層有一層超薄嘅餅底,不過就完全食五岀有餅底係到,如果五細心留意真係五知有。蛋糕有啲失望。相反,抹茶雪糕抹茶味濃,帶有回甘。不過雪糕質感五夠滑,帶有少少冰感。

HK $48

2018-02-03
甜品見到好靚而且我地好喜歡抹茶二話不說馬上入去環境乾淨服務人員友善食物尚可不太甜可以一試和朋友聊天一流因為環境好舒適值得推薦我們叫了一個抹茶、一個焙茶味道一樣濃郁雪糕也相當香而不膩
甜品見到好靚

食物尚可不太甜

可以一試
和朋友聊天一流
因為環境好舒適值得推薦

我們叫了一個抹茶、一個焙茶味道一樣濃郁雪糕也相當香而不膩
2018-01-31
2018-01-28 99 瀏覽
濃度2.0抹茶軟雪糕 ($36)想食少啲既朋友就可以揀細size($30) 但都細幾多......為食既點都會揀大size好濃郁既抹茶味,奶味比較之下較少,剛剛可以令抹茶唔苦澀,但又唔會俾牛奶既甜味蓋過抹茶的味道。雪糕食落好軟滑,質感好實在,又唔容易溶。個筒都係食到邊度都咁脆,唔會冧~覺得辻利比中村既雪糕再好食啲,雖然中村既雪糕抹茶味再濃少少,但質感就辻利厚好多~~見到menu上面仲有大量甜品,下次冇咁飽既時候去食抹茶芭菲
濃度2.0抹茶軟雪糕 ($36)

見到menu上面仲有大量甜品,下次冇咁飽既時候去食抹茶芭菲
2018-01-25 109 瀏覽
人生中沒有之一 只有最差的抹茶甜品我只可以用「無味」兩個字去形容👎🏻不單是沒有綠茶味 甚至沒有甜味第一口吃到的cream是人生中第一次吃到的「無味忌廉」 食到我眼都凸埋🙄-綠茶parfait(HKD78)雪糕 比石頭更硬食的時候完全「不」唔到綠茶味更加不用說了 係完全不存在的crazy 甜品連最基本的甜味都做唔到 我真係唔知佢地點做到嘅 相信見到張相嘅各位見到佢地嘅layer啦好大pet都係「無味忌廉」最離譜的是吃到底全部都是瑪莉餅碎?你真係以為食家會吞得落咩?🤷🏻‍♀️呢pet餅乾碎直程索乾曬我喉嚨d水呀🙄-俾了78蚊吸收一個教訓:見到門口menu覺得不吸引的就真的是垃圾 別猶豫了🤷🏻‍♀️ps.服務態度也和食物一樣差 俾錢買難受)🌟Rate:0/10
人生中沒有之一 只有最差的抹茶甜品
我只可以用「無味」兩個字去形容👎🏻
不單是沒有綠茶味 甚至沒有甜味
綠茶parfait(HKD78)

雪糕 比石頭更硬
食的時候完全「不」唔到
綠茶味更加不用說了 係完全不存在的
crazy
甜品連最基本的甜味都做唔到 我真係唔知佢地點做到嘅
相信見到張相嘅各位見到佢地嘅layer啦
好大pet都係「無味忌廉」
最離譜的是
吃到底全部都是瑪莉餅碎?
你真係以為食家會吞得落咩?🤷🏻‍♀️
呢pet餅乾碎直程索乾曬我喉嚨d水呀🙄
ps.服務態度也和食物一樣差 俾錢買難受
🌟Rate:0/10
和母親大人行街有點少渴就試了一下店面看上去挺日式的不過座位實在不多就唯有外賣一杯抹茶沙冰配牛奶雪糕第一口進去真的超濃郁的抹茶味😍不能沙冰有點打得不夠細還是會吃到冰碎呢而且後期開始融化味道會變淡所以必須配雪糕食用不然就會開始吃冰了🙈🙈
和母親大人行街
所以必須配雪糕食用
不然就會開始吃冰了🙈🙈
外賣自取
2018-01-20 83 瀏覽
朋友好鍾意食綠茶和甜品, 見到呢間餐廳開咗就知啱曬佢啦 !本身仲諗住入去食佢嘅生日飯, 點知原來間餐廳好細 ,自助形式, 啲正餐都好頹, 好似得一碗飯 ,或者一個烏冬咁嘅樣, 咁所以去咗第二度食咗正餐先。 點知我朋友叫咗一個, 焙茶芝士蛋糕配培茶雪糕, 盛惠$48。我覺得個配茶芝士蛋糕 ok ,但焙茶味唔太濃 。雪糕都有同樣嘅問題 ,我覺得佢個焙茶味唔香 ,$48其實有啲貴…

2017-12-15