2013-03-03 651 瀏覽
表嫂推介,人頭收費大概$400位,新年初四,食得幾好LA。 店評:頭盤,PRESENT OK +FRESH !!!不過老人家沒有食,我地年青人十分鐘清盤。酒家算幾好!8/10評:一蟹兩食,OK LA,我MA MA地, 大份,不過無咩特別LAW。7/10評:D汁唔夠濃, 不過龍蝦肉新鮮,OK!!!8/10評:一人一隻,唔夠喉,好好味,8/10評:炒得比較老,同埋D汁唔係好夠,可以改善。6/10評:D汁咸左D,不過都脆口。7/10評:燒鵝不是海鮮酒家的專長,不過燒得幾好脆,同醃得個鵝好味。8/10評:炒得唔夠DRY,太濕,不過料就OK 足。6/10評:送既MANGO布甸,不錯,MANGO味都足,8/10總評:難得一家13人食個開年飯,SO NICE, 唔會食完趕你走,服務不錯。
表嫂推介,人頭收費大概$400位,新年初四,食得幾好LA。
評:D汁唔夠濃, 不過龍蝦肉新鮮,OK!!!8/10
評:送既MANGO布甸,不錯,MANGO味都足,8/10

2013-02-13
團年飯
2012-11-27 728 瀏覽
其實成日都會黎LEE度食飯,次次都會食到反哂肚架味道同份量真係無得頂架次次黎食都會食刺身拼盤,但今次因為家姐唔食得所以冇食囉一坐低冇耐就有野黎喇!先飲個例湯,超好飲呀,粉葛唔知煲咩,但個湯真係好甜呢跟住就食小食,油鹽水雞腳&燒腩仔真係好香脆呀!唔係成日有得食架,想食真係要BOOK位時問問呀當人人都鍾意食大閘蟹之際,我就偏鍾我花蟹喇!肉好實又鮮甜喎芝士龍蝦伊麵底,無特別,都係咁好味囉九王菇姑炒墨魚片,D墨魚超厚肉呀,不過一D都唔韌喎 一班兩味,一個做炒斑球,一個就係蒸斑頭腩,唔食魚魚的我都覺得好味呢椒鹽賴尿蝦簡直係我的最愛呀!啖啖肉架食到LEE到已經飽都唔旭得!不過仲有幾樣野未食喎!豉椒聖子王,太飽喇!真係食唔到喇!一陣打包啦仲有金銀蒜蒸扇貝,炒菜,三文魚炒飯同生果盤呀真係好好味呀!我絶對會再黎架!等我呀
其實成日都會黎LEE度食飯,次次都會食到反哂肚架

味道同份量真係無得頂架

次次黎食都會食刺身拼盤,但今次因為家姐唔食得所以冇食囉

一坐低冇耐就有野黎喇!
先飲個例湯,超好飲呀,粉葛唔知煲咩,但個湯真係好甜呢

跟住就食小食,油鹽水雞腳&燒腩仔
燒腩仔
凍花蟹
當人人都鍾意食大閘蟹之際,我就偏鍾我花蟹喇!肉好實又鮮甜喎
芝士龍蝦
芝士龍蝦伊麵底,無特別,都係咁好味囉
炒墨魚片
九王菇姑炒墨魚片,D墨魚超厚肉呀,不過一D都唔韌喎
炒斑球
蒸斑頭腩
椒鹽賴尿蝦簡直係我的最愛呀!啖啖肉架

食到LEE到已經飽都唔旭得!不過仲有幾樣野未食喎!
豉椒聖子王
豉椒聖子王,太飽喇!真係食唔到喇!一陣打包啦

仲有金銀蒜蒸扇貝,炒菜,三文魚炒飯同生果盤呀

真係好好味呀!我絶對會再黎架!等我呀
炒墨魚片
炒斑球
蒸斑頭腩
豉椒聖子王
  • 椒鹽賴尿蝦,叉燒
2012-10-13 446 瀏覽
跟一天團去西貢通記食午餐,見到個餐單嘩聲四起,非常開心未食先興奮!紅燒石班球白灼海生蝦蒜蓉蒸元貝金牌鹽焗雞生炒上肉排魚香茄子肉鬆西蘭花鮮墨魚西貢油菜絲苗白飯上菜喇!第一碟係魚香茄子肉鬆,見到都無晒胃口喇!蒸茄子係好健康但上面既肉鬆個獻“杰” 到好似漿糊咁,唔好睇又唔好食,白灼海生蝦都OK架,蒜蓉蒸元貝唔錯不過就熟左d囉!金牌鹽焗雞一般啦!生炒上肉排好唔掂,個獻“杰” 而且仲係好碎又無肉既肉排囉!西蘭花鮮墨魚麻麻地!西貢油菜唔錯喎仲係好爽口添!無晒胃口所以連相都無影到囉!
跟一天團去西貢通記食午餐,見到個餐單嘩聲四起
,非常開心未食先興奮

紅燒石班球
西蘭花鮮墨魚
西貢油菜
絲苗白飯
上菜喇
!第一碟係魚香茄子肉鬆,見到都無晒胃口喇
!蒸茄子係好健康但上面既肉鬆個獻“杰” 到好似漿糊咁
,唔好睇又唔好食
,白灼海生蝦都OK架
,蒜蓉蒸元貝唔錯不過就熟左d囉
!金牌鹽焗雞一般啦
!生炒上肉排好唔掂,個獻“杰” 而且仲係好碎又無肉既肉排囉
!西蘭花鮮墨魚麻麻地
!西貢油菜唔錯喎仲係好爽口添
!無晒胃口所以連相都無影到囉

2012-10-11
午餐
星期六去左西貢遊船河,遊完船河跟住去食晚飯,本來唔知去邊及食咩的,攪了一輪後就嚟左呢度食海鮮啦,因為識人所以佢就俾個BUDGET我地,然後自己發版啦. 我地分開左兩枱添呀!估唔到係食到飽到反肚呀!!究竟有咩呢?! 就係:蠬蝦伊麵這個份量好大,不過好可惜蠬蝦味道唔夠爽,唔夠新鮮,都係啖啖肉的,但真的差左少少彈牙的感覺,伊麵正常味道蒜蓉粉絲蒸扇貝好大隻的扇貝呀! 上面有好多蒜蓉,蔥及粉絲,好味及爽口,正呀! 椒鹽賴尿蝦切開一件件上,方便食,但蝦的肉都係差左少少,唔夠新鮮爽口呀!沙薑雞腳這個味道都幾好,沙薑已跟雞腳混合,唔會過咸,不用再自己點沙薑,雞腳都算大隻架薑蔥炒蟹呢個非常大碟,好好好正呀!! 啖啖肉,都好入味好新鮮爽甜的啊,食到無停手老爺雞雞皮都好脆及香,雞肉都滑,唔係好肥的雞,好味蒜子菜芯正常的菜,沒有甚麼特別一班兩食: 西蘭花炒班球這個班唔係好掂喎,唔太新鮮,好淋唔爽口啊蟹羔炒飯炒飯原來係蟹羔炒架,味道都OK,炒得幾乾身,蟹羔份量都唔少的呀! 還有其它配料,蔥,叉燒,蛋等燘班球唔,我覺得呢個好漏,舊魚好大舊同埋好淋.....聖子嘩,超大隻聖子,好爽口好好味呀!炒螺片呢碟係我地以為已

估唔到係食到飽到反肚呀!!究竟有咩呢?! 就係:

蠬蝦伊麵

蒜蓉粉絲蒸扇貝

沙薑雞腳

薑蔥炒蟹

老爺雞
雞皮都好脆及香,雞肉都滑,唔係好肥的雞,好味

蒜子菜芯
正常的菜,沒有甚麼特別

一班兩食:
西蘭花炒班球
這個班唔係好掂喎,唔太新鮮,好淋唔爽口啊

蟹羔炒飯

燘班球
唔,我覺得呢個好漏,舊魚好大舊同埋好淋.....

聖子
嘩,超大隻聖子,好爽口好好味呀!

炒螺片
呢碟係我地以為已經嚟晒之後突然放低,我地仲以為俾錯,跟住唔理,但其實隔離枱原來都有的,螺片都幾硬,但唔識食係咪叫新鮮,味道有些辣椒一齊炒都幾香口

西瓜係甜的,芒果布甸係成條魚的形狀,本來係分開一碗碗上的,但因為我要映相所以放低俾我地映完相後再分過,OK呀,幾好味,唔會太甜又唔會淡已冇味.

真的十分之飽!!
2012-08-11
2012-06-22 225 瀏覽
今晚公司慶祝6.22的project launch, 所以去食海鮮慶祝, 一行15人, 預算$350/person。去到通記門口落大雨,好在有代客泊車, 咁我地唔洗泊停車場再行去通記。我地叫左:1. 椒鹽鮮魷鮮魷新鮮,炸得好香脆, 又唔會太咸2. 拍青瓜果度上菜阿姐推介,點知一睇就知係切青瓜條!!! 3. 芝士龍蝦煎米粉芝士汁好淡,煎米粉煎得夠脆, 如果芝士汁好濃應該會好味4. 蒸鮑魚鮑魚算大隻, 蒸得岩岩好5. 金銀蒜蒸元貝好好食!6. 炸美國筒蠔炸粉漿太厚7. 椒鹽賴尿蝦香脆可口,雖然賴尿蝦size一般但有蝦膏8. 豉油皇炒大蝦大大隻蝦就不用多說,好正9. 蒸大東星蒸得岩岩好10. 薑葱炒蟹好味11. 灼生菜12. 雙菇浸時菜好好食13. 海鮮楊州炒飯我覺得好味過海膽楊州炒飯14. 芒果鯉魚布甸芒果味仲椰香味,唔洗落花奶全餐飯大致上好正,係上菜阿姐好煩好多口, 我地叫上菜妹妹仔拎辣醬(上菜阿姐行開左)比我地, 上菜阿姐返來好話個妹妹仔拎咁多碟, 又話我地要咁多做乜 咁要食呀,係米唔得!埋單$54xx, 算唔太貴

我地叫左:
1. 椒鹽鮮魷
鮮魷新鮮,炸得好香脆, 又唔會太咸
2. 拍青瓜
果度上菜阿姐推介,點知一睇就知係切青瓜條!!!

3. 芝士龍蝦煎米粉
芝士汁好淡,煎米粉煎得夠脆, 如果芝士汁好濃應該會好味
4. 蒸鮑魚
鮑魚算大隻, 蒸得岩岩好
5. 金銀蒜蒸元貝
好好食!
6. 炸美國筒蠔
炸粉漿太厚
7. 椒鹽賴尿蝦
香脆可口,雖然賴尿蝦size一般但有蝦膏
8. 豉油皇炒大蝦
大大隻蝦就不用多說,好正

9. 蒸大東星

好好食
13. 海鮮楊州炒飯
我覺得好味過海膽楊州炒飯
14. 芒果鯉魚布甸
芒果味仲椰香味,唔洗落花奶

咁要食呀,係米唔得!

埋單$54xx, 算唔太貴
2012-06-21
  • 椒鹽鮮魷
  • 椒鹽賴尿蝦
  • 蒸大東星
2012-02-22 174 瀏覽
不知不覺,原來我已經跟這班食友第三年吃團年飯呢,很高興可以認識這班朋友,四處吃東西,甚至一起去旅行到海外繼續食食食,實在很難得。這一次又由德高望重的朋友擔大旗,在他的勢力範圍設下幾圍,讓大家可以品嚐到最新鮮最美味的海鮮團年飯。是晚第一道菜已經令在場朋友嘩聲四起,是超豐富的刺身併盤,除了三文魚、墨魚和北寄貝等大路款式之外, 超大隻的甜蝦、又爽又甜的龍蝦刺身等等,每件都是鮮甜味美。箭豬煲。我還是第一次聽到有人吃箭豬,我沒吃豬肉,只吃了冬菇和筍,兩樣都很入味。上一次吃過野豬煲的朋友仔說野豬的味道好像還要再濃一點。野豬燒賣。是這裡的名物,比平常的燒賣多了點肉味,口感也較為札實。蜘蛛蟹。我還是第一次吃蜘蛛蟹,看起來好像長腳蟹。蟹腳外層有少許焦,應該是烤過。蟹腳的肉很容易就拆出來,蟹肉很鮮甜,好好吃。超大盤的芝士龍蝦,下面鋪的並不是伊麵,而是煎過的米粉。我本身對伊麵只是一般,沒想到換成煎過的米粉好吃程度竟然大增。肉厚肥美的澳洲龍蝦,啖啖肉,芝士味又濃。豉油皇大蝦。蝦肉爽口彈牙,豉油味道剛好,不是死鹹,也不會蓋過蝦的鮮味,不過蝦殼未算炸得很脆,所以吞不了。酥炸生蠔。生蠔超級大,有三分之二隻手掌大,而

酥炸生蠔。生蠔超級大,有三分之二隻手掌大,而且是酥炸的,所以看起來更大。生蠔很juicy飽滿,好好吃。
吃到這個階段,實在吃不了一碗飯,所以我只吃了兩三口,炒飯炒得不錯,夠乾身,粒粒分明之餘又足料,有蝦有魷魚又有蟹子等等,如果不是那麼飽應該可以多吃一點。
很漂亮的魚型布甸,不過沒什麼芒果粒粒,還好有味道不錯的花奶,吃得很開心。

這樣開心的聚會,希望能夠一大班朋友一直吃下去。

2012-01-28 169 瀏覽
食友教父,人面甚廣,只是從來不想寫食評,但要攪飯局,是一點難度都沒有,繼上次大班樓飯局,再下一城,今次選了西貢通記,一口氣擺四圍,大家都是自家人,熱熱鬧鬧的來一個團年飯.仗著跟店主腍熟,先送來一份麻油雲耳,雖然並非什麼名貴小食,但清香爽口,用作等上菜時消磨時間都不錯.而另一碟是沙薑鳳爪,浸得剛剛好,未見有甩皮甩骨的外觀,呷點啤酒慢慢享受,頂頂肚餓.終於到主菜上場時候,凍食蜘蛛蟹沒花假原隻上,雪味不重,肉味鮮甜,但肉質如果可以再飽滿一點就更好.算起來七彩刺身拼盤真的不止七款刺身,龍蝦肉,三文魚,北寄貝,八爪魚,櫻花蝦,象拔蚌,希靈魚,章紅魚,海膽及墨魚,算起來,有九款不同海產,而且有龍蝦及象拔蚌片,不簡單吧說真的,食材真的夠新鮮,在西貢如果食到次貨,這間食肆其他菜色都不用說了,龍蝦肉爽甜有嚼勁,象拔蚌柔韌鮮甜,櫻花蝦肉質甜美,蝦膏香濃滑嫩,單是這幾款,都值回票價了.店方除了主打海鮮外,更有野味提供,野生箭豬兩味的箭豬煲,用上炆羊肉的手法處理,濃厚的肉味夾雜著蔥花的香味,令人垂涎三尺,箭豬平日只會在花園街的寵物店中見到,用作食用倒還是第一次,羶味比想像中輕得多,肉味更澎湃,而且入肚後,不知

凍食蜘蛛蟹
七彩刺身拼盤
店方除了主打海鮮外,更有野味提供,野生箭豬兩味箭豬煲,用上炆羊肉的手法處理,濃厚的肉味夾雜著蔥花的香味,令人垂涎三尺,箭豬平日只會在花園街的寵物店中見到,用作食用倒還是第一次,羶味比想像中輕得多,肉味更澎湃,而且入肚後,不知是否心理作用,身子竟開始有點發熱,難道真的是野味功效同煲的蘿蔔似乎未夠火喉,咬落帶少許生澀,入味點就更好.
箭豬煲
箭豬手
野豬燒賣是另一道菜,單看外表是估不到,肉質果然較平常食到的羶,嚼口強得多.
野豬燒賣
食友教父特意將伊麵底改為煎米粉底,芝士龍蝦(煎米粉底)竟然有意想不到的效果,首先米粉煎得相當有水準,外脆內軟,油份不多,再加上吸收了帶芝士香的龍蝦汁,惹味得不得了,在處理龍蝦上,相信任何一間西貢食肆都不會差,否則想立足都難,又何況通記是越做越大,總有其道理,蝦肉拖油後,蝦肉爽口彈牙,肉味濃郁,讚.
芝士龍蝦(煎米粉底)
再來是另一味蝦,豉油皇大蝦炸得香脆,就連充滿鈣質的外殼亦炸得脆脆的,配上自家製醬油兜起,香脆惹味.
豉油皇大蝦
始於在香港想找好食的雞,實在有難度,脆皮芝麻雞炸得太乾身,件頭細,肉削,雞味欠奉,令人失望.
脆皮芝麻雞
作為團年飯,總有些意頭菜,發財好市生菜味道大路,腩肉汁扣得不錯,最喜歡食沾上肉汁的生菜,伴上濃味的蠔仕一齊食,人間美味,
發財好市生菜
在西貢食海鮮,魚蝦蟹貝走不了,今次是大龍躉兩味,先來西蘭花炒球,龍躉肉味厚重,玻璃芡夠輕手,最好不過,西蘭花部份未焯得熟,有點硬,與龍躉肉是貌合神離,各自為政,還是單食魚肉好了.

反而蒜茸蒸頭腩非常討好,充滿骨膠原的表皮,入口嫩滑帶煙韌,魚肉的精華都似乎藏在頭腩之內,稍為吸啜一下,已經把鮮味都放入口腔,如果可以來一碗白飯就更加頂癮.
蒜茸蒸頭腩
不在菜單之列還有西芹秀珍菇炒象拔蚌,由於做完刺身,尚有其他部位未用,店主不想浪費,乾脆用來炒西芹及秀珍菇,雖然西芹焯得都發黃,但店主真的誠意可嘉,而且很欣賞大廚在芡汁的處理上夠輕手,最討厭荳粉芡開得一舊舊,將食材緊緊包裹,滿口是粉,又似是鼻涕的質感,想起也覺反胃.
西芹秀珍菇炒象拔蚌
真的佩服店主,用象拔蚌頭的淨料來泡制象拔蚌粥,粥底夠綿,鮮甜惹味,之前幾味菜畢竟有點濃烈,清清味蕾真的不錯.

雖然酥炸生蠔的漿粉過於凌亂,但入口卻外層非常酥化鬆脆,蠔肉件頭大又味濃,熱辣辣的令人有一試再試的衝動.
酥炸生蠔
海鮮炒飯用料真的足,蟹子,三文魚肉,八爪魚粒及蝦仁,飯粒炒得夠乾身,只嫌蔥花少,香味未夠突出,否則是幾高分的炒飯.

席間有食友嫌龍蝦汁太搶味,教父即叫芝士煎米粉,果然味道更澎湃及集中,愛芝士香味的朋友一定收貨,米粉依然煎得外脆內綿,難怪一轉眼都已經只得個吉碟,未知要幾錢一客呢

未知店主是否潮州人,至少水晶包是做得不錯,包皮搓得柔韌有彈性,通透分明.餡料甜而不膩,跟上潮州館子的分別不大.

再來一份鯉魚芒果布丁,香甜滑溜,大家食得開懷暢快,祝願大家來年身體健康,工作順利,飲龡食德.
2012-01-17
七彩刺身拼盤
箭豬煲
芝士龍蝦(煎米粉底)
豉油皇大蝦
蒜茸蒸頭腩
酥炸生蠔
2011-11-06 120 瀏覽
還記得對上次來通記食海鮮已是一年前的事, 今次再相約一班老朋友一起再食, 一行六人, 幾日前己一早訂了位, 還訂埋甜品布甸魚, 估不到這間店舖還能保持水準, 相識是緣份 食得是福!象拔肨刺身 - 只看賣相已相當吸引, 味道鮮甜, 份量足夠, 6位計每人可以吃到4-5片龍蝦刺身 - 今次這款龍蝦偏紅, 以前吃的肉色是偏白及透明, 賣相吸引, 味道鮮甜爽口墨魚刺身 - 第一次吃已令我回味再回味, 口感一流, 墨魚爽口, 真的很好味啊!豉椒炒蜆 - 火候十足, 豉椒很入味, 蜆肉比較細少, 下次可以嘗試叫花甲吃豉椒炒聖子 - 多汁夠味道, 聖子夠肥美大條, 很爽口 椒鹽瀨尿蝦 - 今次瀨尿蝦比較細隻, 味道都入味, 有待改進豉汁蒸鮑魚仔 - 鮑魚仔夠肥美大隻, 入口爽甜好味豉汁蒸扇貝 - 每次吃扇貝每間店舖都喜歡連粉絲一起蒸, 原來蒸後粉絲能吸收扇貝的鮮味加點豉汁一起吃, 更加美味無窮花雕蛋白蒸蟹 - 賣相吸引, 花雕味很重, 花蟹鮮甜, 蛋白底還收藏了烏冬芝士龍蝦伊麵 - 龍蝦用回刺身製作後的其他部位, 芝士味好濃, 但不會太膩海膽炒飯 - 雖然是炒飯, 但海膽份量不少啊腐乳炒通菜 - 味

豉椒炒聖子 - 多汁夠味道, 聖子夠肥美大條, 很爽口

豉汁蒸鮑魚仔 - 鮑魚仔夠肥美大隻, 入口爽甜好味

海膽炒飯 - 雖然是炒飯, 但海膽份量不少啊

腐乳炒通菜 - 味道同普通酒樓炒的一樣

甜品是錦鯉形的芒果布甸, 吃布甸一定要落些花奶才好吃, 還有生果拼盤(西瓜, 哈密瓜, 橙)
象拔肨刺身
墨魚刺身
豉汁蒸鮑魚仔
花雕蛋白蒸蟹
2011-10-04 75 瀏覽
哩日係daddy生日,我地決定一家大細去食海鮮餐,諗住貴d就貴d啦。結果到o左通記,d服務生服務唔好唔再講,我地等o左陣位就上o左樓上坐然後我地放低o野就到樓下揀海鮮,我地揀左隻長腳蟹,十隻飽魚,半條龍躉,10隻扇貝6個人都夠食啦,然後就上o左去講返佢地知點整。d 餸o既賣相係唔錯o既,不過最好食只係碟鮑魚,佢真係好鮮甜,唔點豉油食都好夠味,雖然只係清蒸,冇特別點處理,但睇得出好乾淨,而且真係好大隻好厚肉,有半隻手掌(女)咁大。如果10分滿分,佢都有8分半o既。第二碟就係個燒鵝,唔記得影相,因為冇諗過係咁難食,又凍又un又冇味,連個賣相都係勁差o家,一味得個鹹字,如果唔係咁難食,我都唔會上o黎寫食評,仲要賣到咁貴,我拎d錢去捐o左佢都冇咁嬲。第三碟就係粉絲蒸扇貝,個樣好得o家,但係d粉絲點完豉油都冇味o家,係勁淡,一個字--差。不過因為扇貝好新鮮,所以食落有鮮甜味,但我覺得唔關d廚事囉。如果頭先碟鮑魚要靠豉油先有味,咁就真係死得啦。第四碟就係椒絲腐乳唐生菜,因為冇咩特別,所以都冇影到相。唔作詳講啦!!第五碟緊係主菜啦,俾大家睇下有幾大隻先,緊係唔執輸同佢影下合照啦!!二千幾蚊隻喎我地問

6個人都夠食啦,然後就上o左去講返佢地知點整。

清蒸鮮鮑魚
真係有半隻手掌大的鮑魚
仲要賣到咁貴,我拎d錢去捐o左佢都冇咁嬲。

難食又冇味o既蒜蓉粉絲蒸扇貝

超級大隻長腳蟹
我地問d服務員點整好,佢就答我:清蒸又得,點食都得,鬼都知啦,答埋d廢話,仲好似好唔滿意行o左去。我地再叫另一個,然後冇再問佢地,
就決定隻蟹d腳仔就用地清蒸,中間就芝士焗啦,應該ok la掛。

到o左d餸o黎到o個刻,首先係腳仔,因為係清蒸,真係我都識呀,因為佢真係就咁放上碟蒸。因為隻蟹好新鮮,所以真係幾好味o既。
清蒸蟹腳
長過晒我所有手指呀
然後到碟芝士焗長腳蟹蓋啦,個賣相我覺得唔係特別好,已經冇咩好感。因為d麵好似乾淨淨咁,張相d汁,一lo就冇晒,點俾咁多麵用。食落口,一d都唔好食,因為d麵仲淡過多水o既出前一丁,又冇芝士味,10分最多都係得2分囉。2千幾蚊咁煮法真係好嬲囉,真係唔抵食。d肉係有鮮味,但係因為隻蟹靚囉,嬲到我地想唔俾錢走人呀。
垃圾呀,芝士焗長腳蟹蓋
到最後o黎埋碟龍躉,真係....想死,當然都係冇味o既豉油啦,真係想知d豉油係咪貴得咁可憐,點解哩間o野可以咁唔掂,條魚蒸得太過老,又唔夠味,完全好似....白焯咁....真係哩世都唔會再幫襯,永無下次 ><
15 分鐘 (堂食)
生日
清蒸鮮鮑魚
真係有半隻手掌大的鮑魚
清蒸蟹腳
長過晒我所有手指呀
2011-09-01 56 瀏覽
八月上旬‧晴其實來這裡十居其九都不是吃海鮮,而是吃盅飯。七時,去練山,吃飽才出發。西貢吃早餐的地方夠多,來這裡就是為這裡的鳳爪排骨飯。飯底硬身,有飯香,加入了排骨的肉汁,再和上一點醬油,好吃。排骨及鳳爪都是配角,尤其是後者味道一般。不過吃了一整盅飯,滿足。
八月上旬‧晴

其實來這裡十居其九都不是吃海鮮,而是吃盅飯。

飯底硬身,有飯香,加入了排骨的肉汁,再和上一點醬油,好吃。

排骨及鳳爪都是配角,尤其是後者味道一般。

不過吃了一整盅飯,滿足。
吃飽,感覺真好
早餐
吃飽,感覺真好
  • 盅飯
2011-05-22 39 瀏覽
跟團來這通記吃話咩海鮮餐, 得蝦, 魚同扇背其他就是雞, 菜, 排骨雞, 幾好的, 鹹鹹的, 香香的.生炒骨, 主要是骨, 吃了3件, 也沒覺得吃了怎麼多的肉魚, 其實好像老了點, 但還算大條, 只好照吃蝦挺新鮮的, 不像那種梅梅的扇背是最佳, 鮮美, 甜美但環境, 服務俱差自費的話, 不如到街上的更佳
跟團來這通記吃

話咩海鮮餐, 得蝦, 魚同扇背

其他就是雞, 菜, 排骨

雞, 幾好的, 鹹鹹的, 香香的.

生炒骨, 主要是骨, 吃了3件, 也沒覺得吃了怎麼多的肉

魚, 其實好像老了點, 但還算大條, 只好照吃

蝦挺新鮮的, 不像那種梅梅的

扇背是最佳, 鮮美, 甜美

但環境, 服務俱差

自費的話, 不如到街上的更佳
2011-05-22
2011-05-15 35 瀏覽
今日母親節, 為左報答媽媽的辛勞, 而且家人也十分喜歡吃海鮮, 所以決定了到這家餐館慶祝一番!我們已早一星期預訂座位, 但卻只有6:15pm 的檯available.咁就唯有早一點吃吧, 也好的, 可以不用這麼嘈吵!首先, 先給我們一些小吃沙薑雞腳味道有十個good ga, 入口不會太多的根, 浸得很入味, 而且好淋, 但又不會淋到脫皮脫骨。而且, 一碟不夠吃, 大家還想要多點, 我們要求再來一碟, 他們也不額外收費呢!之後, 上了一斑兩味, 但蒸得過時了, 太淋, 口感不太好.之後, 利害呀!登....登....登...登.....椒鹽瀨尿蝦這個真的值得一讚, 不但炸得酥脆, 而且每一隻都有膏呢!由於我們不想要龍蝦的關係, 就換了這個鼓油蝦碌, 醬汁做得不錯呢.但細佬說, 他吃到一些美極的味道較重.之後, 來了一個平淡無奇的焗蟹味精如題, 十分淡, 吃不出什麼味道來呢.吃到這裡, 已經超飽了, 以為菜還沒有上完, 就追一下樓面, 他們也不知道我們有什麼沒上呢, 因為廚房的單都搞亂了!而我媽媽是超愛吃這裡的"芝麻雞"的, 但部長說要等半小時呢...但我們一坐下已經說必定要這個呢....

咁就唯有早一點吃吧, 也好的, 可以不用這麼嘈吵!

首先, 先給我們一些小吃
沙薑雞腳

之後, 利害呀!登....登....登...登.....
椒鹽瀨尿蝦

這個真的值得一讚, 不但炸得酥脆, 而且每一隻都有膏呢!

由於我們不想要龍蝦的關係,
就換了這個鼓油蝦碌, 醬汁做得不錯呢.
但細佬說, 他吃到一些美極的味道較重.

之後, 來了一個平淡無奇的焗蟹
味精如題, 十分淡, 吃不出什麼味道來呢.
因為廚房的單都搞亂了!

但我們一坐下已經說必定要這個呢....
部長說不如考慮要"白切雞:, 當然不可以啦.
如果換掉了, 媽媽在母親節就不能吃他的最愛了.
堅持...堅持...堅持...
結果...........
好快就有了, 而且還熱呼呼的!
很有芝麻味呢!
皮還是脆的!

是晚, 皮脆的, 還有燒腩肉呢!
之後, 來了一個鼓汁聖子, 超大隻, 但有少少暖的,像放了很久似的 (這個也忘了拍照呢!)

投訴過後, 來了一個粉絲蒸肩貝, 蒜蓉味很重, 但如果可以再放多一點炸蒜, 會更香口呢!
最後, 來了一個蝦肉炒飯,
本來吃得飽飽的我們, 也能把這碟飯吃光,有10個like呢!
我想應該是茨汁配上蛋白的關係吧!

又到上甜品的時間, 由於趕著交檯的關係, 本來會先給我們看的"魚型芒果布甸".
連看一眼的機會也沒有呢, 就給分割了.

是晚, 以節日來說, 水準也可以說是保持得很不錯了.
而且, 當客人有要求時, 他們也會即時想辦法以滿足客人.
值得嘉許, 值得一試!
2011-05-08
母親節
  • 椒鹽瀨尿蝦
  • 芝麻雞
  • 沙薑雞腳
2011-05-07 32 瀏覽
去年勞動節去了西貢; 其人口密度直迫旺角! 今年趁補假當天與媽媽去閒逛, 順道吃飯慶祝母親節; 之前買的“通記”半價團購正可派上用場, 四人餐($788)菜式如下: 海鮮湯: 海鮮多, 湯亦夠濃 椒鹽鮮魷: 炸漿夠薄, 可惜有點“骨肉分離”, 幸好肉質唔韌金銀蒜粉絲蒸元貝: 大隻有鮮味花雕蛋白蒸海紅蟹: 有三隻蟹,花雕酒勁香, 蛋白滑, 還有烏冬墊底芝士龍蝦伊麵底: 龍蝦好新鮮, 仍嚐到肉內的海水咸味, 芝士味剛好不太濃, 不會蓋過龍蝦鮮味清蒸紅鮋: 這裡蒸魚的火喉掌握得非常好, 魚肉僅熟離骨, 嫩滑帶鮮, 魚汁亦咸度剛好, 拌飯最正!油生菜: 普通楊州炒飯: 多料, 飯粒分明, 亦有蛋香西瓜果盤: 夠凍, 一般餐廳裝修屬一般菜館格局; 服務雖不及那些專做遊客生意的店熱情, 卻不失禮貌, 是一間老實的店子。

海鮮湯: 海鮮多, 湯亦夠濃
金銀蒜粉絲蒸元貝: 大隻有鮮味
油生菜: 普通
楊州炒飯: 多料, 飯粒分明, 亦有蛋香
西瓜果盤: 夠凍, 一般

2011-05-02
母親節
  • 清蒸紅鮋
一大班朋友突然話去西貢食海鮮,好彩打電話去有得book位,成12個人,比左張二樓大台我地。前菜食左D沙薑雞腳,MY飛佛,食左兩隻,哈哈。跟住即上魚生盤。D魚生超新鮮,件件都好厚,個蝦加青瓜好FRESH,D象拔夠爽口。三文魚好厚一片!!大家食LEE盤魚生既速度係要用極速黎形容,HAHA~跟住黎左碟燒鵝,因為其中一個FRIEND話LEE度D鵝好正,甘就試下啦。真係好食,D皮好脆,不過我覺我比較肥,都係食左兩件。跟住開始食傳統海鮮 ^^辣酒煮花螺、西蘭花炒花枝片、椒鹽瀨了蝦、蒸頭腩、芝士烘龍蝦、蒸扇貝....個蒸頭腩好食,剛剛好,食得到D魚好新鮮 個蒸扇貝就蒸老左D。可能個碟太大,有D剛剛好,有D太老。事實上我好鍾意食龍蝦。但lee碟係好使人失望.. D龍蝦唔新鮮,反而D麵幾好食最後大家食完西瓜,打包未食完既去下一餐二百幾蚊,酒水任飲,大大碟到要打包,總括大家都好滿意,希望下次食到靚龍蝦la~~

正,超新鮮~
大家食LEE盤魚生既速度係要用極速黎形容,HAHA~
正,但肥左D...

跟住開始食傳統海鮮 ^^
個蒸頭腩好食,剛剛好,食得到D魚好新鮮
個蒸扇貝就蒸老左D。可能個碟太大,有D剛剛好,有D太老。
差,D汁同麵OK,D蝦唔掂!

最後大家食完西瓜,打包未食完既去下一餐

2011-03-19
正,超新鮮~
正,但肥左D...
  • 辣酒煮花螺
  • 蒸頭腩
(非會員)
芝士焗龍蝦伊麵...龍蝦有點老!! 而且芝士味不夠香濃!! 淡而無味的!! 失望!!芝麻雞...一點芝麻味香都沒有!!豉椒炒蟶子............淡而無味.好像滾兩滾,便上碟.唔多覺係炒囉!遠看個魚生盤好靚,但一 d 都唔鮮甜,還未吃完,便急速要拿走,都唔知係咪留來下轉用.蒜蓉炒豆苗,蒜蓉味一點都沒有,好像滾熟便算,份量重太少.炒飯一般.相信不會再有下次..失望!!

芝麻雞...一點芝麻味香都沒有!!

蒜蓉炒豆苗,蒜蓉味一點都沒有,好像滾熟便算,份量重太少.

炒飯一般.

相信不會再有下次..

失望!!
2011-03-05