餐廳: 邊敘邊醉
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2023-05-24 183 瀏覽
火鍋店樓高2層,旁邊有一小型停車場,店舖擁高樓底間隔,空間感十足,店內裝修玩味氣氛感重,場內處處都係打卡位,包括洗手間都有打卡位👍👍店員服務周到貼心,介紹每款食物最佳煮食時間,仲會提供埋timer計時煮餃子,確保食用時係最佳質素,唔會煮過了頭😋⭐️仲有仲有,必定必定必定要食佢地自家製嘅XO醬,真係好惹味🤗🤗我添加左幾次,仲用黎撈淮山麵食,真係滋味無窮!一坐低每人有一杯Welcome drinks。酸梅湯酸梅湯係自家製的☺️味道酸甜,而且生津解渴,好開胃。湯底滋潤花膠螺片鮮雞鍋標榜無味精,用料上乘,雞件滾左一陣肉質仲好嫰滑,濃郁雞湯加上花膠同螺片,湯底溫潤鮮甜,更充滿豐富膠質,一人飲左一碗雞湯先開始加湯打邊爐。手切靚牛肉牛頸脊 | 封門柳牛頸脊肉質偏瘦有彈性,肉味濃厚和嫩滑;封門柳肉色較深,肉質好柔軟,肉味濃郁,兩款牛肉輕輕一淥就可以食啦!餃子拼盤自創花雕醉雞餃 | 黑松露鮑魚餃 | 鮮蝦雲吞 | 黑豚肉韭菜餃花雕醉雞餃同黑松露鮑魚餃好創新同好有驚喜,味道好突出,而且全部都係手工製作,每一隻都包得好飽滿,皮薄餡靚,味道豐富,每款2粒唔夠喉😂😂新鮮蔬菜拼盤有唐生菜、茼蒿、娃娃菜、粟米、金菇、冬

醬料

一坐低每人有一杯Welcome drinks。
酸梅湯
酸梅湯係自家製的☺️味道酸甜,而且生津解渴,好開胃。

手切靚牛肉

新鮮蔬菜拼盤
有唐生菜、茼蒿、娃娃菜、粟米、金菇、冬菇,份量十足,每款都新鮮鮮甜。

自製脆炸響鈴
即叫即炸,將響鈴放落鍋到滾大約3秒就可以食啦,既香脆又滲左少少湯汁,非常惹味~

淮山麵
以淮山磨粉做麵,口感爽滑彈牙,用火鍋醬料之一XO醬撈勻食,非常惹味!

小食
麻辣青瓜拌木耳 | 醉牛𦟌
青瓜雲耳口感清甜爽脆,麻辣味道刺激,相當惹味。
平時食嘅都係醉雞,第一次食醉牛展,酒香濃濃,浸住牛展同牛筋,牛展恰到好處的有軟嫰又有嚼口;牛筋煮得剛好,可以輕鬆咬開但無黏答答,骨膠軟滿滿。

雪燕椰汁奶凍
玫瑰花造型,非常精緻,係面頭鋪上雪燕,賣相相當吸引,椰汁味香濃,又唔係太甜👍讚

竹蔗茅根雪梨水
餐廳自家製的竹蔗茅根雪梨水,味道清甜容易入口,可以清內熱、潤燥生津。

2023-05-22
醬料
竹蔗茅根雪梨水
深水埗·與你共聚,「邊敘·邊醉」 邊敘邊醉📍深水埗海壇街205號地下A號舖及1樓➰好歌推介「不聚不散,只等你給另一對手擒獲那時青絲,不會用上餘生來量度」.#一絲不掛 #陳奕迅➰最近兩日天氣變幻莫測,陰晴不定乍暖還寒,感覺非常鬱悶陰沉,生活節奏都被打亂了,有見及此,決定立即相約朋友飯聚一番,大家都有共識這天氣「火鍋癮」發作,隨即想起有好友介紹深水埗最近新開一間火鍋店,推薦我們一試,決定一探究竟。.餐廳位於深水埗與南昌站的交界,兩邊各約5分鐘路程,餐廳門面及裝飾均以橙色做主調,配搭不同掛飾標語,奪目之餘亦帶玩味,整體燈光柔和,坐位舒適,連洗手間亦有特色裝潢,可見餐廳對用餐環境落足心思,是一間新式有格調的火鍋店。➰餐前飲品 & 小食⭐️4/5⭐️𖥕店員招呼我們就座後就先行送上兩杯酸梅湯給我們開胃醒神。.𖥕麻辣青瓜拌木耳 ⭐️4/5⭐️𖥕醉牛𦟌 ⭐️4/5⭐️餐廳有不少小食刺身選擇,先叫了兩碟小食再慢慢研究湯底和火鍋配料,青瓜拌木耳爽口開胃,而醉牛𦟌份量豐富,除了牛𦟌還有牛筋,酒香味濃。.➰火鍋湯底❀清酒邊醉海鮮鍋 ⭐️4.3/5⭐️餐廳的特色火鍋湯底均以酒精入饌,貼合餐廳主題「邊敘·邊醉」頗有意境,我們挑
深水埗·與你共聚,「邊敘·邊醉」

邊敘邊醉
📍深水埗海壇街205號地下A號舖及1樓

➰好歌推介
「不聚不散,只等你給另一對手擒獲
那時青絲,不會用上餘生來量度」
#一絲不掛 #陳奕迅

➰餐前飲品 & 小食⭐️4/5⭐️
𖥕店員招呼我們就座後就先行送上兩杯酸梅湯給我們開胃醒神。
𖥕麻辣青瓜拌木耳 ⭐️4/5⭐️
𖥕醉牛𦟌 ⭐️4/5⭐️

火鍋湯底
❀清酒邊醉海鮮鍋 ⭐️4.3/5⭐️
餐廳的特色火鍋湯底均以酒精入饌,貼合餐廳主題「邊敘·邊醉」頗有意境,我們挑選了招牌的清酒邊醉海鮮鍋 ,湯底上枱一刻終於知道為何朋友高度推薦,火鍋湯底用料十足,有鮑魚、蟹、蠔、帶子、海蝦、蜆等海鮮,陣容澎湃。
店員隨即加入高湯然後再注入清酒令海鮮湯底味道更為昇華,囑附我們先喝一口湯底再開始起筷,湯底加入昆布,味道驚喜地偏向日式海鮮火鍋湯底,看似清澈實則啖啖濃郁鮮味,非常順喉暖胃。

火鍋配料
❀牛頸脊 ⭐️4.2/5⭐️
❀封門柳 ⭐️4.3/5⭐️
❀餃子拼盤 ⭐️4.2/5⭐️
-黑松露鮑魚餃·自創花雕醉雞餃·黑豚肉韭菜餃·鮮蝦雲吞
❀自製脆炸響玲 ⭐️4.1/5⭐️
❀蔬菜拼盤 ⭐️4/5⭐️
❀淮山麵 ⭐️4/5⭐️
餐廳選用本地騸牯牛,味濃肉嫩,非常高質,今日餐廳推介了牛頸脊及封門柳部位,牛頸脊油花分佈細緻,口感爽嫩;而封門柳更是每隻牛只有一小條,非常罕有,脂肪較少但肉味非常濃郁,兩款牛肉的質素都高水準。
牛頸脊

餃子拼盤餡料亦粒粒飽滿真材實料,特別喜歡黑松露鮑魚餃和自創花雕醉雞餃,前者有咬口之餘還有淡淡黑松露香,後者先是啖啖雞肉再滲出花雕酒香,兩款都滋味驚喜,還有餐廳自家炸響玲,新鮮熱辣再吸收湯底精華,非常滿足。

➰ 飲品 & 甜品
✥竹蔗矛根雪梨水 ⭐️4/5⭐️
✥雪燕椰汁奶凍 ⭐️4/5⭐️
今天想清潤一下就沒有喝酒,火鍋配竹蔗矛根雪梨也是一流組合,滋潤降燥。
最後甜品也是誠意十足,椰汁奶凍上鋪滿雪燕,一啖一滋味。

➰總結
餐廳的特色火鍋湯底以酒入饌,味道上更添風味,而且各款火鍋配料都真材實料,由其提供稀有的騸牯牛,實屬難得。服務方面店員亦不時加湯換碟等,熱心好客。加上餐廳的裝潢非常有格調十分打卡,整體環境舒適。
一人之境,兩人一爐抑或三五知己一家大小,一個靚湯底配搭新鮮火鍋配料,滿足就是如此簡單,快樂懶說明。

➿➿➿
# 邊敘邊醉
#深水埗美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相機食先 #香港美食
#清酒邊醉海鮮鍋
#騸牯牛 #牛頸脊 #封門柳
#餃子拼盤 #自製脆炸響玲

世上偶遇也是重遇,祝大家拼命無恙🫶🏻
賣吓廣告先,一個90後偽文青鐘意食好西聽好歌去旅行😋🎵✈️
有興趣睇更多好西好歌好玩推介,或者大家有好嘢Share嘅🥳
請大家Follow下我IG,比D支持,多謝✨:@healoop.foodie

牛頸脊
2023-05-20 848 瀏覽
-邊敘邊醉 🍺前排見ig loop 到呢間以酒做主題既火鍋店佢地既湯底主要以紅酒 / 啤酒 / 清酒 / 花雕酒入饌創造出唔同既特色微醺式火鍋湯底🥢餐廳位於深水埗區但較近南昌站就算係深水埗站行過去都係6-7分鐘 所以都唔遠 好易行餐廳門面離遠都已經見到 紅綠對比色 非常搶眼而且樓底都好多 成個環境座位都好闊落 仲有2層高設計係行氣派奢華風 有專用電梯 周圍都係打卡處!餐前飲品🍹非常醒胃既冰凍酸梅湯佐酒小吃 🥢冰鎮南非鮑魚 - 醃得入味 又爽口彈牙🥢蝦多士 + 椒鹽墨魚咀 - 炸物都外脆內軟 香脆爽口湯底 🧉啤酒胡椒豬肚雞湯 - 意外驚喜既湯底!豬肚雞湯就食得多 但係落埋啤酒去煮就第一次食職員預先準備左青島啤酒 先倒半罐落湯底熬煮個湯底原本已經好香胡椒味 飲落辣得黎都好暖胃再帶有香濃麥味既啤酒香 飲下飲下都飲左3碗湯🤩湯底入面仲有雞件 豬肚 蜆肉 所以都有好鮮味 真心不錯~肉類及海鮮🥩騸牯牛皇 - 選用本地矜貴既騸牯牛(=1歲已被閹割既牛)所以肉味會特別濃郁同軟嫰當晚提供既係牛邊抓同牛頸脊:牛頸脊肉味香濃而牛邊抓就相對地脂肪重 更為滑嫰 個人中意呢款~~🐟美顏靚花膠 - 總共有4片 有
邊敘邊醉 🍺

前排見ig loop 到呢間以酒做主題既火鍋
佢地既湯底主要以紅酒 / 啤酒 / 清酒 / 花雕酒入饌
創造出唔同既特色微醺式火鍋湯底🥢

餐廳位於深水埗區但較近南昌站
就算係深水埗站行過去都係6-7分鐘 所以都唔遠 好易行
餐廳門面離遠都已經見到 紅綠對比色 非常搶眼
而且樓底都好多 成個環境座位都好闊落 仲有2層高
設計係行氣派奢華風 有專用電梯 周圍都係打卡處!

餐前飲品
🍹非常醒胃既冰凍酸梅湯

佐酒小吃
🥢冰鎮南非鮑魚 - 醃得入味 又爽口彈牙

🥢蝦多士 + 椒鹽墨魚咀 - 炸物都外脆內軟 香脆爽口

湯底
🧉啤酒胡椒豬肚雞湯 - 意外驚喜既湯底!
豬肚雞湯就食得多 但係落埋啤酒去煮就第一次食
職員預先準備左青島啤酒 先倒半罐落湯底熬煮
個湯底原本已經好香胡椒味 飲落辣得黎都好暖胃
再帶有香濃麥味既啤酒香 飲下飲下都飲左3碗湯🤩
湯底入面仲有雞件 豬肚 蜆肉 所以都有好鮮味 真心不錯~

肉類及海鮮
🥩騸牯牛皇 - 選用本地矜貴既騸牯牛
(=1歲已被閹割既牛)所以肉味會特別濃郁同軟嫰
當晚提供既係牛邊抓同牛頸脊:牛頸脊肉味香濃
而牛邊抓就相對地脂肪重 更為滑嫰 個人中意呢款~~

🐟美顏靚花膠 - 總共有4片 有彈性 有嚼口 好耐煮

餃子拼盤 - 個人真係好中意呢度既餃子! 款款真材實料
包到漲卜卜 最中意係鮑魚餃同碎雞餃🥰🥰
🥟黑松露鮑魚餃 - 黑松露味香濃 仲咬到粒粒鮑魚肉
🥟自創花雕醉雞餃 - 花雕味超重 又有嚼口 好入味!
🥟黑豚肉韭菜餃 - 啖啖肉 韭菜超多 成口韭菜味~
🥟鮮蝦雲吞 - 都係啖啖肉 同肉餡融為一體 但依然彈牙

手打丸
🐣 手打鮮蝦丸 , 手打墨魚丸 - 新鮮製造 爽口彈牙

其他邊爐配料

🍹竹蔗茅根雪梨水
🍹醒胃酸梅湯
2023-05-10
2023-05-20 83 瀏覽
而家啲邊爐餐廳越來越多,就更加精緻嘅路線,今次呢一間絕對係水準餐廳,係價錢高少少,但係啲材料全部都對得住呢個價位,新鮮高質,全部職員都好友善☺️,如果早訂位可以有機會留到車位🚗Welcome drink酸梅湯🍹估唔到中式火鍋都有Wellcome drink,已經有小驚喜🥳,足料酸梅湯,酸酸甜甜,生津解渴麻辣青瓜拌木耳🥒($68)少少麻辣🌶恰到好處,青瓜同木耳都爽口清新❤️醉牛展🐮($78)有牛展同牛筋,兩者都有好香嘅酒香味👍🏻雪燕花膠螺片鮮雞鍋🐔($438/promotion price) 貨真價實,真材實料,用心熬製 ❤️有齊雪燕花膠螺片鮮雞,滋潤養顏☺️,打邊爐前飲一碗湯先已經感受到湯底嘅鮮甜,D雞件都好嫩,肉質彈牙封門柳🐮($238)用咗蝴蝶刀,更加大塊,有咬口,封門柳牛肉味濃郁,有質感,牛魔王大愛🐮❤️牛肩脊🐮($238)肉質嫩滑同時帶有香濃牛味,油花好靚,近乎入口即溶,脂香十足令人回味無窮😊餃子拼盤🥟($118)全部都係店家人工手做,皮薄餡靚,款式都好特別,鼎力推薦❤️❤️❤️花雕醉雞餃:好好食,一咬開有滿滿芳香花雕湯汁,有啲似小籠包💦黑松露鮑魚餃:黑松露味濃郁,仲有鮑魚仔鮮蝦雲吞:爽彈靚雲

Welcome drink
酸梅湯🍹

麻辣青瓜拌木耳🥒($68)
少少麻辣🌶恰到好處,青瓜同木耳都爽口清新

❤️醉牛展🐮($78)
有牛展同牛筋,兩者都有好香嘅酒香味👍🏻

封門柳🐮($238)

餃子拼盤🥟($118)
黑松露鮑魚餃:黑松露味濃郁,仲有鮑魚仔
鮮蝦雲吞:爽彈靚雲吞
黑豚肉韭菜餃:有大量韭菜,正👍🏻

蔬菜拼盤🥬($88)
有唔同款嘅蔬菜,切得整齊好靚

自家製脆炸響鈴🟨($48/4)
自家製特別好食,每一層都好薄,輕盈鬆脆,就咁食或者打邊爐都得☺️

淮山麵🍜($38)
用嚟最尾吸收晒湯底嘅精華,一流

竹蔗茅根雪梨水🍐($23)
勁足料,係稍為甜咗少少

蜜桃蘆薈爽茶🍑($38)
好飲茶底夠濃,有好多蘆薈爽❤️

益力多西瓜沙冰🍉($38)
呢個組合都係第一次嘗試,有幾得意好飲,甜甜地,沙冰又極之消暑,打邊爐絕配❤️
2K
2023-05-20 52 瀏覽
#深水埗打邊爐靚舖陪老竇食飯 變咗打邊爐時間😅 火煱控嘅佢 帶我去一間新近開張嘅靚舖食嘢 -🧆醉牛𦟌/麻辣青瓜拌木耳/炸響鈴點幾個小食過口癮 青瓜木耳嘅麻勁辣度 越食越有🤓 牛𦟌充滿酒香 炸響鈴酥脆可口 -🍲清酒邊醉海鮮鍋 $328四個特色湯底 以唔同酒類配搭 我哋鍾意海鮮 揀咗個青鮮啲嘅 湯底清澈 海鮮份量多 睇得出係靚料😍 上湯滾到咁上下再即席倒清酒 酒味揮發之後 海鮮湯底有酒嘅餘香 一定要飲番碗😋 -🐂牛頸脊🐂封門柳Part one飲湯食海鮮 跟住打邊爐 同埋要有牛肉😈 兩個部位兩種滋味 一款肥瘦均勻有油脂甘香 另一款牛味濃郁 蘸辣椒豉油食更正-🥟餃子拼盤 $118最like黑豚肉韮菜餃 草香同肉鮮好搭 黑松露鮑魚餃 矜貴有特色-🎋竹蔗茅根水 自家製下火涼茶 清清哋涼涼哋-🥬蔬菜拼盤 $88葉綠色菜蔬係必然 爽脆藕片is my favorite😍-🍜淮山麵 $38-📍邊敘邊醉深水埗海壇街205號地下A號舖及1樓
#深水埗打邊爐靚舖

葉綠色菜蔬係必然 爽脆藕片is my favorite😍
🍜淮山麵 $38
📍邊敘邊醉
深水埗海壇街205號地下A號舖及1樓
見到餐廳門口橙色好搶眼,裏面裝修得好靚,樓高兩層,就連廁所都可以打卡真係令我眼前一亮!首先會送2杯welcome drinks-由於太肚餓,我叫咗麻辣青瓜伴木耳和醉牛𦟌醫肚先。前者越食越過癮,每樣材料都沾滿辣汁,醃得好入味,越食會feel到個嘴個少少麻痹感。牛𦟌軟嫩的,帶爽口、嚼勁。揀湯底都用咗一段時間,因為未食過湯底會加入唔同嘅酒類,例如紅酒、清酒等,非常創新。最後我揀咗清酒邊醉海鮮鍋,好彩食完冇醉到,而且同我期望係完全不同。店員先上咗一大鍋海鮮,有蟹、海蝦、鮑魚、蜆、青口、蠔🦪,再加入昆布、木魚湯、煮滾之後,再倒入清酒。原本以為酒味會好濃,好苦,其實酒精揮發後係令個湯底昇華、鮮甜,好有驚喜!手切靚牛肉我最喜歡牛頸脊,油花紋理多,肉質鮮嫩爽滑。封門柳係No.2,有濃郁的牛肉風味。基本上不用點鼓油,原汁原味食就得了!餃子拼盤四款餃子都係每日新鮮包,分別係花雕醉雞餃、黑松露鮑魚餃、鮮蝦雲吞同黑豚肉韭菜餃。口味創新,款款皮薄餡靚。自製脆炸響鈴即炸的響鈴,輕輕淥幾秒,就可以食到豆味香、又脆又多汁的響鈴。新鮮蔬菜拼盤蔬菜油生菜、娃娃菜、皇帝菜,仲有金菇、冬菇同粟米,份量大種類多,性價比高。淮山

首先會送2杯welcome drinks-

手切靚牛肉

淮山麵
口感爽滑彈牙,聽講叫健康麵,有營養,唔洗成日食出前一丁咁唔健康。

雪燕椰汁奶凍
餐廳自製嘅小甜品,甜度適中,一口一個冰涼Q彈。

竹蔗茅根水
唔想飲汽水於是叫咗竹蔗茅根水,打邊爐食到興起飲一啖,清涼又解膩。

啲枱夠大張,唔會放到成枱食物冇位食嘢🤣8-10人坐都得,有大量卡座。再多啲人嚟就可以訂vip房。店員會介紹吃食物的先後次序,看得出對食物的講究。
2023-05-19 37 瀏覽
環境又新淨開張無耐,已經吸引到唔少捧場客😍今個月仲有限定嘅雪燕花膠螺頭雞湯🐔可以俾母親大人滋潤一下☺️.麻辣青瓜拌木耳🥒醉牛𦟌🐮開胃小食一流呀☺️麻辣青瓜拌木耳散發出辣椒香氣 🌶️清爽嘅青瓜夾埋木耳同花生🥜醉牛𦟌好林身,酒味完全滲入,再加埋煙韌嘅筋位🤩.湯底要重點推薦😍滋潤花膠螺片鮮雞鍋好出色🤩第一碗真係要試真啲!花膠同鮮雞燉出濃郁嘅湯汁,螺片好爽口,增添左層次感~未見過餐廳湯底嘅花膠係咁厚身!靚嘢黎啊真係‼️.手切靚牛肉🐮有牛頸脊、封門柳,切成薄片,放係湯底快速煮熟,至粉嫩就好🤭牛頸脊口感鮮嫩多汁,滑溜一點;封門柳就比較牛味濃厚一啲,咬落比較有嚼口🙂.餃子拼盤係招牌菜之一🥟🥟🥟款款都好講求創意同質素,餃子皮好滑,店員提示滾5分鐘就啱啱好💯🥟黑松露鮑魚餃-要最後食因為濃味啲🥟自創花雕醉雞餃-超喜歡,雞肉餡軟林林,啲酒香味真係滲晒出黎架🥹🥟黑豚肉韭菜餃-滿滿嘅餡有咬口🥟鮮蝦雲吞-好爽身隻蝦又大!.新鮮蔬菜拼盤🥙好大個呢有生菜、金菇、冬菇、娃娃菜🥬.自製脆炸響玲新鮮製架要試試佢!淥兩秒就食得,脆卜卜又有少少帶淋身😍.淮山麵🍜非常特別呀夠幼身,又滑嘟嘟咁,配埋醇厚既湯汁同餸返片牛就一流☺️雪燕椰汁奶凍
麻辣青瓜拌木耳🥒
醉牛𦟌🐮

手切靚牛肉🐮

🥟黑松露鮑魚餃-要最後食因為濃味啲
🥟黑豚肉韭菜餃-滿滿嘅餡有咬口
🥟鮮蝦雲吞-好爽身隻蝦又大!

新鮮蔬菜拼盤🥙
好大個呢有生菜、金菇、冬菇、娃娃菜🥬

自製脆炸響玲
新鮮製架要試試佢!淥兩秒就食得,脆卜卜又有少少帶淋身😍
淮山麵🍜

雪燕椰汁奶凍
甜品都要俾媽咪滋補一下🥰口感嫩滑,呈玫瑰花型🌹椰汁味道都好香甜
竹蔗茅根雪梨水
甜度適中,口感清爽,中和到打邊爐油膩嘅感覺😛
深水埗發掘到一間唔錯嘅打邊爐小店,湯底製作用心,牛肉用料上乘,火鍋配料自家製,唔係現成野👏🏻 餃子味道相當有特色,好難得餃子會令我有記憶點🤤🥢麻辣青瓜拌木耳 👍🏻辣度不容小覷🥵 唔係單純嘅辣味,而係集香、麻同辣於一身,令人欲罷不能,雖然辣但都忍唔住一口接一口清碟🤤-🥢醉牛𦟌牛𦟌口感軟稔,帶點酒香,但完全冇酒精嘅苦澀味道。🥢滋潤花膠螺片鮮雞鍋 👍🏻 通常花膠湯,我都好怕死鹹無層次,但呢個湯底滋補養生之餘,調味亦得宜。飲落順口舒服,吸收晒螺片同雞肉既精華,帶一點鮮甜,好飲!!🥢牛頸脊|封門柳 👍🏻靚牛肉,只需要輕輕一淥就食得。肉味香濃,口感亦唔錯。🥢餃子拼盤黑松露鮑魚餃👍🏻|餃子脹卜卜,用料飽滿,滿滿黑松露香氣,味道自然。-自創花雕醉雞餃👍🏻|一咬落去爆曬湯汁,香氣較派,但冇酒精嘅苦澀味。-黑豚肉韭菜餃👍🏻|滿滿韭菜風味,感覺新鮮。-鮮蝦雲吞|正常發揮。食埋淮山麵同甜品,捧住個肚返屋企😙

🥢麻辣青瓜拌木耳 👍🏻
🥢醉牛𦟌
牛𦟌口感軟稔,帶點酒香,但完全冇酒精嘅苦澀味道。

🥢滋潤花膠螺片鮮雞鍋 👍🏻

🥢牛頸脊|封門柳 👍🏻
靚牛肉,只需要輕輕一淥就食得。肉味香濃,口感亦唔錯。

🥢餃子拼盤
黑豚肉韭菜餃👍🏻|滿滿韭菜風味,感覺新鮮。
鮮蝦雲吞|正常發揮。

食埋淮山麵同甜品,捧住個肚返屋企😙
今次去左深水埗隱世高質火鍋*邊敍邊醉*打邊爐店舖裝修好摩登 好有格調以橙色和綠色為主 非常搶眼店員服務值得一讚 細心介紹各款食材麻辣青瓜拌木耳好香嘅麻辣味 酸酸辣辣 好開胃醉牛展醉牛展好淋身 仲有埋牛筋好爽口 配上杞子 第一次食醉牛展 好特別 湯底滋潤花膠螺片鮮雞鍋湯底配有新鮮雞,花膠,螺片等靚料 湯底非常濃郁 完全冇味精 鍋滾起職員為我倆添上一碗花膠螺片雞湯 真心好飲手切靚牛肉-牛頸脊 -封門柳絕對是高質牛,特別是封門柳好有牛味 肉質嫩滑,牛頭脊都好鮮嫩軟熟餃子拼盤-黑松露鮑魚餃 -自創花雕醉雞餃-黑豚肉韭菜餃 -鮮蝦雲吞四款餃子都係自家製即日包 皮好夠薄 味道仲好有驚喜 同外邊食完全吾同 最鐘意黑松露鮑魚餃同花雕醉雞餃 好好味 值得推薦新鮮蔬菜拼盤蔬菜夠新鮮,款式多,有油麥菜,生菜,娃娃菜,金菇菜,鮮冬菇,粟米 自製脆炸響鈴炸響鈴好鬆脆 滲晒雞湯味 好好食淮山麵淮山麵相對夠健康 口感彈牙 食落又唔會好滯 雪燕椰汁奶凍椰汁奶凍甜度適中 配有雪燕添竹蔗茅根雪梨水 自家製竹蔗雪梨水 清熱解渴 整體來說,店內環境舒服 店員非常有禮 食物亦好高質 好滿足的一餐 值得推薦
今次去左深水埗隱世高質火鍋*邊敍邊醉*打邊爐

店舖裝修好摩登 好有格調

以橙色和綠色為主 非常搶眼

店員服務值得一讚 細心介紹各款食材

好香嘅麻辣味 酸酸辣辣 好開胃

醉牛展

滋潤花膠螺片鮮雞鍋
湯底配有新鮮雞,花膠,螺片等靚料 湯底非常濃郁
完全冇味精 鍋滾起職員為我倆添上一碗花膠螺片雞湯 真心好飲

椰汁奶凍甜度適中 配有雪燕添

自家製竹蔗雪梨水 清熱解渴

2023-05-17
2023-05-17 92 瀏覽
邊敘邊醉🍲🍻麻辣青瓜拌木耳🥒青瓜新鮮爽脆,麻辣唔會太強,作為前菜,惹味又開胃!💓醉牛𦟌🐮牛𦟌結實,唔會煮到散晒✅牛筋都煮到剛好,爽口彈牙,酒咪香濃,食幾多都唔會覺得油膩😍滋潤花膠螺片鮮雞鍋🍲母親節請母親食就岩晒👸🏼個湯底非常濃郁,我飲左三碗,食埋煲到化晒既花膠先加湯開始打邊爐💓💓牛頸脊 & 封門柳🐂牛頸脊新鮮手切,油膩分佈好平均,入口嫩滑充滿油香!✨封門柳唔會有油脂,但肉腍味香😋😋雖然小小一片,入口就味道就好似一頭牛衝入喉嚨💓💓💯餃子拼盤🥟入面有四款唔同嘅餃子1️⃣黑松露鮑魚餃,真鮑魚餡料,咬開黑松露味直頭傳到對面枱😆😆2️⃣自創花雕醉雞餃🐔入面有啖醉雞湯,咬開要小心,酒味濃郁,放心,唔會食到人醉~3️⃣黑豚肉韭菜餃🐷菜同肉比例平均,加上皮薄餡靚,小心煮爛個皮4️⃣鮮蝦雲吞🦐原隻蝦仁,鮮味十足,絕對唔會輸比雲吞店!✅✅新鮮蔬菜拼盤🥗大大份非常足料,仲有所有蔬菜都非常新鮮添!✨自製脆炸響玲🥠即叫即整,黎到時仲出緊煙,即整真係唔會成油林林,而且係突別吸汁💓💓💓淮山麵🍜係相對比較健康既澱粉質,快熟細滑,食半個都唔會太飽~雪燕椰汁奶凍🍨外貌非常精緻,椰汁香濃,奶凍夠滑,甜味清新,加上雪燕,真係想像唔到係跟餐甜
邊敘邊醉🍲🍻
麻辣青瓜拌木耳🥒
青瓜新鮮爽脆,麻辣唔會太強,作為前菜,惹味又開胃!💓
醉牛𦟌🐮
滋潤花膠螺片鮮雞鍋🍲
牛頸脊 & 封門柳🐂
餃子拼盤🥟
新鮮蔬菜拼盤🥗
大大份非常足料,仲有所有蔬菜都非常新鮮添!✨
自製脆炸響玲🥠
淮山麵🍜
係相對比較健康既澱粉質,快熟細滑,食半個都唔會太飽~
雪燕椰汁奶凍🍨
外貌非常精緻,椰汁香濃,奶凍夠滑,甜味清新,加上雪燕,真係想像唔到係跟餐甜品😆😆💯
竹蔗茅根雪梨水🍐
食咗咁多熱氣嘢,當然唔少得飲返個竹蔗茅根雪梨,清清熱氣啦!
牛頸脊 & 封門柳
牛頸脊 & 封門柳
2023-05-17 62 瀏覽
。啤酒胡椒豬肚雞鍋 ($268) - 個鍋一上枱,店員就準備好成罐啤酒倒落去,個湯好重胡椒味,剛煲滾時入口都幾辣,帶有啖啖酒香;個鍋嘅材料好豐富,有雞件、爽口豬肚和鮮甜的蜆肉,蜆肉令個湯底增添一點鮮味。 。手切牛(三拼) ($388) - 三款牛分別係牛小排、牛頸脊的封門柳,可以由牛小排食起,肉味會愈來愈濃,三款牛都好好食,又香又嫩,超推介。另外佢都仲騸牯牛提供,但價錢較貴。 。餃子拼盤 (8隻) ($118) - 分別有四款餃子,黑松露鮑魚餃、花雕醉雞餃、鮮蝦雲吞和黑豚肉韭菜餃,黑松露鮑魚餃和花雕醉雞餃非常有驚喜,前者黑松露味好出之餘又有爽口鮑魚塊,後者花雕味好正,好想再叫多份黎食。 。紅糖冰粉 ($38) - 清清地,唔會好甜,好多花生堅果。 一坐底有杯welcome drink 竹蔗茅根,餐廳食物種類非常多,有刺身、特色送酒小食、特色湯底、騸牯牛及海鮮等。

2023-05-16 37 瀏覽
以為深水埗剩系得大排檔,估唔到發掘到間好高質嘅火鍋店🍲餐廳中西合璧,用咗宮廷風格紅綠色設計,亦有霓虹燈設計,非常特別,尤其系佢部lift,好強嘅設計感,一定會要參觀嚇🤣一坐低每人都有welcome drink酸梅湯,好似個細酒杯咁好Q,酸酸甜甜好開胃🥂✅麻辣青瓜拌木耳青瓜木耳麻辣味好香,好開胃嘅頭盤,等水滾個陣食住先最好🌶️✅醉牛𦟌醉雞成日食,醉牛好少見😳又幾好食~牛𦟌好淋好入味,牛筋爽口✅滋潤花膠螺片鮮雞鍋用咗鮮雞同豬骨熬製成湯,完全無味精🐔配料仲有花膠、螺片呢啲高質靚料,好飲到不得了,未打邊爐之前我地直接每人飲咗兩碗😍之後加湯都用豬骨雞湯,完全唔會淡味,成餐飯都唔覺得口乾😚朋友話呢個湯底好啱媽媽食,諗住母親節帶佢黎😆✅牛肉叫咗牛頸脊同封門柳🐂牛肉鮮嫩牛味香,厚薄適中,店員話唔好淥太耐,微熟食特別juicy,果然真系😨好少會覺得打邊爐嘅牛肉可以有juicy感,原來打邊爐都有技巧🤣✅餃子拼盤黑松露鮑魚餃、自創花雕醉雞餃、黑豚肉韭菜餃、鮮蝦雲吞🥟黑松露鮑魚餃同自創花雕醉雞餃相當有驚喜,同平時食嘅普通餃子完全唔同!真系做到皮薄餡靚🥰味道相當有特色,好食到贊不絕口🌟✅新鮮蔬菜拼盤蔬菜真系勁新鮮

✅麻辣青瓜拌木耳
青瓜木耳麻辣味好香,好開胃嘅頭盤,等水滾個陣食住先最好🌶️

✅醉牛𦟌
醉雞成日食,醉牛好少見😳又幾好食~牛𦟌好淋好入味,牛筋爽口

✅滋潤花膠螺片鮮雞鍋

✅牛肉

✅餃子拼盤
黑松露鮑魚餃、自創花雕醉雞餃、黑豚肉韭菜餃、鮮蝦雲吞🥟

✅新鮮蔬菜拼盤
蔬菜真系勁新鮮,雞湯令到蔬菜更加鮮甜🥬尤其系金菇,吸味特別犀利😌同埋款式都夠多,有油麥菜、生菜、娃娃菜、冬菇、金菇同粟米🌽

✅自家脆炸響鈴
炸響鈴味道酥香,食得出同平時有唔同👍🏻
✅淮山面
口感爽滑彈牙,健康嘅面🍜火鍋有呢個選擇都幾特別😍配埋呢個湯底真系超級正😋
✅雪燕椰汁奶凍
奶凍甜而不膩,用上雪燕高級材料🥥
✅竹蔗茅根雪梨水
自家制竹蔗茅根雪梨水,清熱解渴

🐻總結
服務態度非常好,環境裝修食物都好高質⛩連個廁所都咁用心裝修,真系好正😆就快母親節👩🏻呢間餐廳啲嘢食好啱慶祝母親節,女士恩物,滋補養顏💃🏼快啲訂座試嚇啦‼️

💛好味指數:5/5 💜回頭指數:5/5

📍邊敘邊醉 (深水埗)
深水埗海壇街205號地下A號鋪及1樓
朋友新屋入伙,話樓下開左間幾靚既火鍋,星期六過左去housing warming順便晚飯,估唔到入面仲靚,d野仲好過高質!裝修勁花心思,好多details位,連洗手間都有style,仲有漱口水添,好dump本!! 有𨋢同旋轉樓梯上上層,上層卡位闊落,仲有包箱房間。坐低即刻有杯冰凍酸梅汁,打邊爐最佳welcome drink! 再混個醬先!叫左兩個小食,麻辣青瓜拌木耳同埋醉牛,麻辣汁夠香辣☑️ 醉牛有驚喜🫶🏻花雕味非常香又入味!牛根口感爽爽地幾正☑️滋潤花膠螺片鮮雞鍋啖湯一流,鮮甜無味精,花膠大件有彈性,雞件唔肥膩肉又多👍🏻手切牛最中意牛頸脊鮮嫩軟熟,封門柳牛味香濃,基本上唔洗點醬汁,原汁原味最正👍🏻餃子拼盤[黑松露鮑魚餃,自創花雕醉雞餃,黑豚肉韭菜餃,鮮蝦雲吞]店員話佢地d餃即日包,食落果然有分別,餃皮薄而有彈性,餡料粒粒都飽滿札實,最中意係醉雞餃,口味獨特唔係度有,而且花雕味真係好香👍🏻仲有雲吞入面既蝦超爽彈!自製脆炸響鈴係即炸響鈴黎,熱辣辣好鬆脆,豆味香,超正👍🏻最尾食埋蔬菜拼盤同埋淮山麵,幾中意佢個麵質,係爽彈口感,就算浸耐左湯麵唔會變到一pat野咁,同埋都幾掛湯,好食😋哩度大部份野

滋潤花膠螺片鮮雞鍋
啖湯一流,鮮甜無味精,花膠大件有彈性,雞件唔肥膩肉又多👍🏻

手切牛[牛頸脊+封門柳]

自製脆炸響鈴
係即炸響鈴黎,熱辣辣好鬆脆,豆味香,超正👍🏻

哩度大部份野都自家製,包括飲品竹蔗茅根雪梨水,清涼解喝,打邊爐最夾👍🏻

雪燕椰汁奶凍
最尾原來仲有限時赠送既甜品🫶🏻唔知幾時會無~椰汁糕清清地唔會過甜,面頭都好多碎燕!!

食完覺得成餐食物同環境都好高質,順手已經訂埋位母親節帶娘親黎食餐好既🫶

2023-05-13 41 瀏覽
香港人最中意打邊爐🍲,秋冬就火鍋取暖、春夏就開冷氣邊爐,可見我哋究竟有幾鍾情火鍋。深水埗近南昌方向最近開發咗個新樓盤愛海頌,雖然位置在深水埗,但係附近配套都乾淨又高檔,而今日試嘅哩間邊敘邊醉就以玩味十足嘅裝修吸引咗我哋,門口系搶眼嘅橙紅色,入內裝修雅緻,仲少有地配有電梯,上樓可以慳埋腳骨力!座位之間間隔闊落,更設有雅座,坐得非常舒服,二樓除咗雅座仲有私人房,拉開屏風仲可以擺兩圍,好適合一班朋友gathering!▶️酸梅湯剛坐下就送上每人一杯開胃飲品,酸梅湯酸酸甜甜,好清新又開胃~▶️醉牛𦟌等待食物上枱嘅時候可以食住小食先,酒鬼記住要嗌,因為送酒絕對一流。我就超愛醉牛𦟌,酒味濃厚,而肉質易咬。▶️麻辣青瓜拌木耳麻辣青瓜惹味,裡面嘅花生粒最受歡迎,一邊飲酒一邊慢慢食就岩~▶️母親節就嚟到喇💐,仲煩緊去邊食?就系哩間喇快D嚟睇下👀👀!香港人最中意打邊爐🍲,秋冬就火鍋取暖、春夏就開冷氣邊爐,可見我哋究竟有幾鍾情火鍋。深水埗近南昌方向最近開發咗個新樓盤愛海頌,雖然位置在深水埗,但係附近配套都乾淨又高檔,而今日試嘅哩間邊敘邊醉就以玩味十足嘅裝修吸引咗我哋,門口系搶眼嘅橙紅色,入內裝修雅緻,仲少有地配有電

▶️酸梅湯

▶️醉牛𦟌

▶️麻辣青瓜拌木耳

▶️母親節就嚟到喇💐,仲煩緊去邊食?就系哩間喇快D嚟睇下👀👀!香港人最中意打邊爐🍲,秋冬就火鍋取暖、春夏就開冷氣邊爐,可見我哋究竟有幾鍾情火鍋。深水埗近南昌方向最近開發咗個新樓盤愛海頌,雖然位置在深水埗,但係附近配套都乾淨又高檔,而今日試嘅哩間邊敘邊醉就以玩味十足嘅裝修吸引咗我哋,門口系搶眼嘅橙紅色,入內裝修雅緻,仲少有地配有電梯,上樓可以慳埋腳骨力!座位之間間隔闊落,更設有雅座,坐得非常舒服,二樓除咗雅座仲有私人房,拉開屏風仲可以擺兩圍,好適合一班朋友gathering!

▶️酸梅湯

▶️醉牛𦟌

▶️麻辣青瓜拌木耳

▶️滋潤花膠螺片鮮雞鍋
絕對值得order嘅鍋底!超級超級足料,花膠好大舊,絕非一般餐廳濫竽充數嘅魚肚。入口膠質濃郁又彈牙,雞湯熬至出味而且雞件系新鮮雞,舊舊都系靚肉!吃之前記得要飲返碗先,絕對吾會差過阿媽煲嘅老火靚湯!

▶️牛頸脊/封門柳
打邊爐點少得牛肉,推介哩個靚靚手切牛拼盤!職員推介一般會先食牛頸脊,因為封門柳肉味更濃郁,所以一般會較後才食用。牛牛頸脊味較濃,果然系本地手切牛,放入湯中大概十秒即可食用。封門柳脂肪量較少,肉質軟腍,同湯底好match!

▶️餃子拼盤
一個拼盤有齊黑松露鮑魚餃、自創花雕醉雞餃、黑豚肉韭菜餃、鮮蝦雲吞,大滿足!欣賞店家每日自家新鮮包餃子,不是坊間一般嘅雪藏餃子。因為系自家製,餡料就多元又有創意,計時5分鐘就可以食,一場嚟到絕對值得一試!我最愛嘅系花雕醉雞餃,由薄薄一層麵皮包住濃厚嘅花雕湯,好襯邊敘邊醉嘅名!而黑松露鮑魚餃由真鮑魚製成,濃郁嘅黑松露味令人滿足!

▶️自製脆炸響鈴
打邊爐一定要嗌響鈴,吸滿湯汁~

▶️淮山麵
嗱嗱嗱,米話吾提你,哩個淮山麵真係出乎意料地好味,每條麵都掛滿雞湯,而且口感系好Q彈爽滑,連汁都吾洗點,我竟然食咗兩碗,連我自己都吾信。

▶️新鮮蔬菜拼盤
選擇困難症表示有拼盤可以省卻好多麻煩,一次過滿足曬所有願望~

▶️雪燕椰子奶凍
母親節特別版嚟架,千奇吾好錯過!現在只要order花膠螺片鮮雞鍋即送甜品,味道輕盈無香精,真材實料。

▶️竹蔗茅根雪梨水
每日新鮮炮製,一邊食一邊飲,大家不妨一試~

隨後一讚職員服務真係唔錯,食物有介紹之餘,仲同客人有傾有講,令人賓至如歸。就嚟到母親節喇,仲吾快D嚟試下!
今個星期係母親週🌹💐🌸🌺🌷所以尋日帶左媽子去食呢間精品養顏火鍋好好慰勞下媽子🍲💆🏻‍♀️呢間新開既懷舊玩味精品火鍋店位於深水埗站同南昌站嘅中間,離遠已經見到佢鮮橙色嘅裝修,非常之有特色!一坐低店員就俾咗兩杯酸梅湯俾我哋做welcome drink,佢哋而家做緊母親節promotion,可以優惠價叫花膠雞湯,仲會送雪燕椰汁奶凍做甜品~// 小食 //麻辣青瓜拌木耳 $68醉牛𦟌 $78好欣賞佢哋個醉牛腱,醃得好入味,隔離仲有炆得好稔嘅牛筋;平時唔太鍾意食青瓜,但係佢哋呢度嘅麻辣青瓜木耳做得幾好幾開胃,所以我地係個湯未滾之前都係咁夾嚟食🤣🤣🤣// 湯底 //雪燕花膠螺片鮮雞鍋 $438 (原價$688)佢哋呢一個雪燕花膠螺片雞鍋,原價係$688 ,但係因為母親節做緊promotion所以$438 ,雖然單價唔平,但係真係非常之足料,我同媽子全晚舀極都仲舀到入邊嘅鮮雞件、花膠,同埋響螺片😋😋喺放入其他食材前飲咗一大碗原汁原味嘅花膠雞湯,真係非常之正!🥹🥹店員之後加湯嘅時候都係加返原湯,所以全程個湯嘅味道都無變淡過,依然咁濃郁咁鮮甜!// 手切靚牛肉 //牛頸脊 $238/中 $298/大封門柳

// 小食 //

麻辣青瓜拌木耳 $68
醉牛𦟌 $78

// 湯底 //

雪燕花膠螺片鮮雞鍋 $438 (原價$688)

// 手切靚牛肉 //

牛頸脊 $238/中 $298/大
封門柳 $238/中 $298/大

呢間舖頭主打新鮮嘅本地牛肉🥩🥩🥩,我哋試咗牛頸脊同埋封門柳 ,店員建議我哋先食咗牛頸脊之後再食封門柳 ,牛頸脊個牛味濃啲,封門柳嘅油脂就會香啲,媽子比較鍾意食牛頸脊,我自己就鍾意封門柳多啲,但係兩者個味道口感都係非常出色!🥰🥰

// 餃子拼盤 //

自創花雕醉雞餃 $58/3 $98/6
黑松露鮑魚餃 $78/3 $138/6
鮮蝦雲吞 $58/3 $98/6
黑豚肉韭菜餃 $48/3 $78/6

之後就到餃子拼盤,店員同樣都有建議我哋食嘅次序,由最淡味嘅花雕醉雞餃食到最濃味嘅黑豚肉韭菜餃~應該係第一次食花雕醉雞餃,花雕味好重好濃;黑松露鮑魚餃子亦都非常足料,個黑松露味好香;鮮蝦雲吞入邊嘅蝦同埋豬肉多到好似會迫爆個雲吞皮咁🤣🤣;Food Sec唔太鍾意食韭菜,但係呢度個韭菜豚肉餃個韭菜又唔會重味到令到我好反感,食落口都幾夾嘅!

// 其他邊爐配料 //

新鮮蔬菜拼盤 $88
自製脆炸響玲 $48/4 $68/6
淮山麵 $38

我哋都有試到佢哋嘅蔬菜拼盤、響鈴同埋淮山麵~蔬菜拼盤入邊有冬菇、粟米、娃娃菜同埋油麥菜,每一款都好新鮮好鮮甜;淮山麵沾滿晒花膠雞湯嘅湯汁食落口真係好幸福🥹🥹🥹🥹;好有智慧嘅媽子決定最後先落響鈴,咁就唔會太油😂😂個自家制響鈴都做得好唔錯,好香脆!

// 甜品 //

雪燕椰汁奶凍 (隨湯底送贈)

個花膠雞湯係會送埋一個雪燕椰汁奶凍嘅,雪燕嘅味道唔太濃,但係椰汁味好香,個奶凍都做得好滑!

// 飲品 //

竹蔗茅根雪梨水 $23
酸梅湯 $23

竹蔗茅根雪梨水好鮮甜,酸梅湯好開胃;唯一嘅缺點就係一杯係唔夠喉嘅🤣🤣🤣🤣所以如果你一班人嚟嘅話,建議大家都係order成jar啦!

嚟緊母親節,如果仲未諗好帶媽咪去邊度食嘅話,呢間餐廳嘅氣氛、服務、食物質素都應該會令各位母親大人非常滿意🤍🤍如果有興趣嘅話都可以book呢間試試!

如果你揸車過嚟嘅話,呢間餐廳係有六個專屬車位嘅,但係因為車位有限,最好book位嘅時候同佢哋講聲啦!😙😙

味道:👩🏻‍💻9/10
性價比:👩🏻‍💻7/10