2022-03-17 4672 瀏覽
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻 /5這次即興走到大角咀,打算挑戰平常大排長龍的台式小店那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ˙。因疫情關係,堂食長龍不見了,換來等侯外賣的另一條長龍 😅 最終2份外賣需時30分鐘等候,幸好味道補償一切,不然真的會很生氣😤😂小店做的台式便當🍱非常地道,除各式鐵路便當外,還有多款台式小吃和小炒,特色飲品,想不到連當歸薑母鴨湯也有售賣呢!😙 試了兩款招牌便當,份量超澎湃,配菜也很有心思,聽說配菜天天款式都不同以迎合客人口味,以這個價錢來說真的很化算,怪不得一直那麼受歡迎咯!👏🏻💋 那個滷排骨便當相信是排行榜首位的定必是招牌滷排骨便當🍱,即使是用上圓型紙盒做外賣,整個擺盤都相當精緻,左邊是海量的白飯(對我來說),上面還有玉子蛋和酸菜,右邊則分成三隔盛起不同款式配菜,是日有炒椰菜紅蘿蔔、炒粉絲和香辣蘿蔔絲,特別喜歡味道偏辣的蘿蔔絲,十分惹味;主角香酥滷排骨覆蓋整個飯碗,對我來說其實像極一塊厚身豬扒,肉質柔軟,肥瘦適中,裹粉炸至脆身挺香口,很喜歡那甜甜的特調醬汁,令人垂涎三尺🤤💋 香酥脆雞便當另一款香
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 那個滷排骨便當

💋 香酥脆雞便當
另一款香酥脆雞便當🍱可揀選鹽酥、海苔或香辣味,我們選了前者。雞肉外層炸得同樣香脆,肉質鮮嫩多汁,屬水準之作 🍗

💋 蜂蜜麻糬白玉奶茶 (跟餐)
味道像蜂蜜淡奶茶,感覺清新,白玉香滑,口感煙韌,反而不太嚐到麻糬味道而已 🥤

💋 鳳梨冬瓜茶 (跟餐)
整體味道稍淡,還可以

✨ 整體:古早味高質台灣菜 ✨
✅ 便當份量超澎湃,配菜味美,整體有家的古早味道
✅ 套餐CP值高
❎ 地點有點隔涉,外賣等候需時
蜂蜜麻糬白玉奶茶
2022-03-13
30 分鐘 (堂食)
蜂蜜麻糬白玉奶茶
💎總評分:9.0/10-呢間出名食巨型香酥排骨嘅台式小店一直人氣高企,每次經過都排晒長龍,終於呢日小編比平時早出門口又見有少少雨,就膽粗粗去睇下會唔會少人啲🤭,幸運地竟然唔駛等位,即刻入去坐低一試名店!1️⃣ 香酥排骨便當 $64每張枱上都有個牌顯示「本週配菜」📋,show反當日嘅便當配料,今日就有黃金炒野菜、紅乳炒冬粉、葱燒豆腐、葱花玉子、本日涼菜,望落都豐富😽,跟餐仲送飲品或養生湯添🥣!嚟到「那個」當然要叫香酥排骨便當🐽~一共3款口味分別係鹽酥、海苔、香辣,今次揀左海苔口味。嚟到時馬上俾塊排骨吸引住🤩,成個碗咁大,面頭舖滿海苔粉,傳來陣陣香味,食落果然香酥,真係食到不停口🤤。至於配菜同飯其實唔算多,每款都係得少少,不過一個便當入面有4至5樣配菜都算多元化👍🏻,而且有咁大塊排骨,食完都一定飽。天氣仲係凍凍地,小編㨂左跟當日養生湯,當歸薑母鴨肉湯好滋補🦆,不過味道稍為鹹左少少同埋過份油膩。2️⃣ 塩酥甜不辣 $18小食份量有2片,唔算大塊所以都無話好抵食👌🏻,質素一般,不過鐘意食甜不辣應該唔會失望。3️⃣ 台灣香腸 $12台灣菜必叫嘅小食之一,惹味又juicy😋,食完更加掛住台灣!4️⃣芋泥地瓜丸 $
💎總評分:9.0/10

1️⃣ 香酥排骨便當 $64

2️⃣ 塩酥甜不辣 $18

3️⃣ 台灣香腸 $12

4️⃣芋泥地瓜丸 $25
有驚喜嘅小食!名副其實咁食到香芋🍠同地瓜嘅味道,入面塞滿芋泥,口感外脆內軟,趁熱食無得頂💯!

5️⃣ 宜蘭三星蔥餡餅 $20
「那個」同爵爵&叔叔搞左個cross over,除咗喺店內見到相關插畫同周邊商品🛍,仲有限定menu,呢個餡餅係其中一個選擇。一咬落去即爆汁💦,肉餡惹味仲有陣陣蔥香,超級juicy,非常推介💪🏻!
宜蘭三星蔥餡餅

6️⃣ 檸檬冬瓜愛玉 $36
小編好鐘意飲冬瓜茶,但又怕太甜,唔知大家有無發覺冬瓜茶好多時無得㨂甜度🤔?小店就好貼心,冬瓜茶都提供甜度選擇👏🏻。

台灣料理一向係受港人歡迎嘅菜式🥰,但係小店嘅受歡迎程度淨係睇平時排隊嘅人龍都知道,呢日小編邊食邊見到好多人等外賣,的確,價錢合理,多款小食,完全可以滿足到對台灣料理嘅慾望😌。
環境服務:⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐
題外話/補充資料: 🚗 小店係地舖,附近有咪錶位但都比較難等到,如果坐窗邊位,泊正喺對外嘅街位都算安全。
2022-02-28
宜蘭三星蔥餡餅
  • 芋泥地瓜丸
之前放AL,同朋友一齊嚟bookmark咗好耐要試嘅大角咀人氣店,奧運站有天橋可以直行再落地面就到,呢間嘢長期都排隊,宜家疫情嚴重啲小店都好難涯,大家得就幫襯下自己鍾意嘅小店!每款便當都搭配5款配菜,定期會轉,當日有炒香蔥薯絲、咖哩炒冬粉、醬燒茄子🍆、焦糖玉子、本日涼菜,配菜大部份偏甜,不過令成個便當🍱超豐富,好滿足,送飯一流!✨那個滷排骨便當💰66💫評分: 7.8/10📝小店嘅招牌菜所以都試咗,第一次見咁大塊嘅排骨喺飯上面,排骨切好方便食,淋上秘製肉汁再炸,汁甜味同醬油味都好出,外皮微脆,俾啲滷汁浸林咗,偏油食得多會膩,同朋友叫兩個便當🍱份量好多🤰🏻,可以叫少飯,大份抵食,不過自己都喺鍾意食脆嘅排骨多啲!✨香酥脆雞便當💰64💫評分: 8.1/10📝脆雞有3款口味(鹽酥/海苔/香辣),雞肉外脆內軟,脆卜卜,喺幾juicy,其實側邊都有啲粉唔夠味可以再加!朋友同我都幾鍾意嗰雞,因為啲肉好嫩!✨台灣香腸💰12💫評分: 7.9/10📝叫多個小食,蜜蒜口味,偏油,吸油紙都仲有滿滿嘅油,但喺幾香口,肥嘟嘟好cute!✨蜂蜜麻糬白玉奶茶 (跟餐 +💰12)💫評分: 8/10📝全部便當會送一杯飲品,

✨那個滷排骨便當💰66
💫評分: 7.8/10

✨香酥脆雞便當💰64
💫評分: 8.1/10

✨台灣香腸💰12
💫評分: 7.9/10

✨蜂蜜麻糬白玉奶茶 (跟餐 +💰12)
💫評分: 8/10
📝全部便當會送一杯飲品,特飲再加錢,可揀微甜,自己幾鍾意呢杯飲品🤍,麻糬白玉有咬口同好refreshing!

那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ˙
📍大角咀埃華街116-118號地下8A號舖
(奧運🚇B1出口行6分鐘就到)

💫評分: 7.9/10
💬兩個人食到捧住個肚🤰🏻,便當好豐富,味道無話好驚喜不過係好抵食同成個環境好似置身喺台灣嘅小店,好有人情味,終於完成咗自己一間好想食嘅台灣菜!

2022-03-14 108 瀏覽
那個大角咀名物說話唔使多講 試咗就知 價錢唔係話平但係都咁多人買總有佢嘅原因 只此一間 冇其他分別店 疫情期間暫時冇堂食 只有外賣如果買晚市嘅 記得留意6:00先正式開波下午5至6未得架😳🤭鹽酥紫菜味肉排飯 黑糖冬瓜茶 配寒天球74元 塊肉排大份到呢😂😂
那個

鹽酥紫菜味肉排飯 黑糖冬瓜茶 配寒天球
74元 塊肉排大份到呢😂😂
外賣自取
2022-03-12 84 瀏覽
呢間專做台式便當既小店好出名 每次經過大角咀呢頭都好想試 但無奈次次都好長人龍 好早都截龍😢😢😢 呢日特登早啲黎到 排左兩粒鐘終於食到我地嗌咗香酥魚菲力便當(鹽酥)同埋 那個醬香雞球便當兩個餐都非常高質 而且仲配有五種配料 好好味!而且超大份足料 豐富到差啲食唔晒 味道都幾正宗下 啱晒掛住台灣味道既大家😋😋

我地嗌咗
2022-03-10 100 瀏覽
呢間長期要排長龍嘅小店,今次忍唔住同朋友過嚟一齊食,結果都等左大約15分鐘先入到,不過算快架啦😆😆😆😆- 那個滷排骨便當 $66塊滷排骨份量好大份,遮晒成個碗😆😆😆佢係將滷咗嘅排骨(即係豬扒)再炸,炸粉唔厚,脆口。味道係我係台南食嗰款鴨頸小食!!!就咁食都唔鹹架!食到真係好開心🥳🥳🥳加上佢會配埋5款配菜(會定期轉架🤩🤩🤩)同飯,整體份量都好多,好飽😋😋😋(其中個配菜:紅乳炒冬粉好食!😋😋😋)細食嘅朋友仔要留意下啦- 香酥脆雞便當(紫菜味)$64佢似鹽酥雞咁,係雞件,外脆內嫩,有汁唔乾,佢會有唔同味道俾你揀,我地就揀左紫菜味,佢會係雞件上面灑大量紫菜粉。份量都多架,都有5款配菜同飯。- 台灣腸 x2 $12@1味道同size 同出面小食鋪嘅台灣腸差唔多,黑椒味唔算辣,有黑椒香味。蜜蒜味好食!出面擦咁蜜糖,蒜味幾出!- 鳳梨冬瓜茶 (跟餐+$3)估佢唔到會幾夾架喎,由於係冬瓜茶,最多係少糖,會相對地甜啲啲嘅😆😆😆- 古早味紅茶 (跟餐+$3)朋友話紅茶味🤣🤣

- 那個滷排骨便當 $66

- 香酥脆雞便當(紫菜味)$64

- 台灣腸 x2 $12@1

- 鳳梨冬瓜茶 (跟餐+$3)
- 古早味紅茶 (跟餐+$3)
朋友話紅茶味🤣🤣
  • 那個滷排骨便當
  • 滷排骨便當
  • 香酥排骨便當
2022-03-09 111 瀏覽
之前朋友食過話好食,所以朋友仔帶我黎試試😋😋佢話平時好多排隊黎食,好彩今日黎得早唔洗排隊直入就得啦✌🏻✌🏻😆💛那個滷排骨便當 $66滷排骨好大塊,好厚身,食既時候啖啖肉,好滿足🥰🥰!滷排骨調味唔錯,滷水汁甜甜地!!肉質好鬆軟,唔會好乾身。💛香酥脆雞便當 (鹽酥)$64炸雞有3款口味選擇:鹽酥、海苔和香辣炸雞好大好件亦都好大件!炸雞好香脆,肉質仲好嫩滑好juicy👍🏻便當會有五款配菜,每週都唔同。今次去粉絲食,粉絲好入味好好食😋其他配菜都唔錯,主要以蔬菜為主,比較健康!

💛那個滷排骨便當 $66
💛香酥脆雞便當 (鹽酥)$64
炸雞有3款口味選擇:鹽酥、海苔和香辣

2022-03-07 77 瀏覽
This restaurant is always full of people and need to queue up outside. Luckily, I was early today and can go in straight away. I ordered the famous pork chop set which included the huge piece of fried pork chop and five different side dishes. The pork chop was thick and juicy. I couldn’t really finish it as it was huge! The sauce was sour but really tasty. But next time, I might just order takeaway so I can enjoy the food at my own pace.
2022-03-06
午餐
.平日下晝同朋友喺大角咀食嘢,嚟到呢間聞說係長期排長龍嘅台式小店。我哋大約一點鐘嚟到,喺門口等咗大概15分鐘入得,比想像中快。.介紹吓呢度嘅便當:每日餐廳都會有5種配菜,隨便當附上。當日就有炒野菜、香菌洋蔥粟米、炒粉絲、焦糖玉子、涼菜⋯⋯配菜都係以蔬菜小食為主,而且唔係每日都一式一樣,就算食多幾次都唔會咁快厭!.😋香酥脆雞便當歡變動可以揀三種口味:鹽酥/海苔/香辣,今次我哋揀咗海苔。雞扒即叫即炸,上碟時係熱辣辣🔥而且炸得好脆口,咬落肉質嫩滑,唔會炸到乾憎憎!.😋那個滷排骨便當餐牌上寫呢個係招牌菜,見到塊滷排骨(即係香港嘅豬扒)真係好震撼,目測大過我塊面!!!滷排骨好鬆軟好易咬,唔會食到痴牙。配個面頭嘅滷水汁,味道好夾👍🏻.😋蜂蜜麻糬白玉奶茶跟餐有幾款茶可以揀,不過今次我就加錢轉咗特飲。唔知係咪因為嗌咗少甜嘅關係,蜂蜜味唔算好突出,但我好鍾意成杯飲品好有𡁻口,麻糬同白玉都好chewy, 啱晒我口味!溫馨提示返,呢杯嘢都幾飽肚😂細食嘅朋友可以嗌返細杯嘅16oz.知道呢排飲食業市道好差,衷心希望呢間小店可以撐得住🥺有機會去開大角咀嘅朋友,不妨去食個飯支持吓佢哋💛
😋香酥脆雞便當
😋那個滷排骨便當
😋蜂蜜麻糬白玉奶茶
2022-02-13 126 瀏覽
午餐點了個排骨便當配餐湯。排骨很大塊,足料配料多。可能因為排骨上有汁,令排骨不夠香酥。餐湯唔記得咗係咩鴨湯之類,中左伏咸同越飲越口喝。見全店d人都點茶飲類,我唸下次轉返台茶類會好d。注意午餐時間多人,是次要等30mins先上便當。
午餐點了個排骨便當配餐湯。排骨很大塊,足料配料多。
可能因為排骨上有汁,令排骨不夠香酥。

餐湯唔記得咗係咩鴨湯之類,中左伏

注意午餐時間多人,是次要等30mins先上便當。
🍽那個滷排骨便當💰$66🌟8.5/10➰滷排骨冇呃稱!大過隻碗 好誇張😂偏薄 炸粉適中 而且夠入味唯一缺點就係食嘅時候有啲唔方便😂因為佢嵌着晒下面嘅餸同飯個蛋捲幾可愛 不過應該落咗唔少糖 偏甜(圖6)有幾款調味料比你任落 好似台灣夜市咁🤣🍽香酥脆雞便當💰$64🌟7.5/10➰雞肉肉質嫩滑 而且好入味食到最尾甚至會覺得有少少咸但好彩佢跟餐送無糖茶 配茶就balance返🤣除咗肉唔同之外 個飯底基本上都冇分別所以我覺得上面嗰個滷排骨抵食好多😂🍽 甜不辣(2塊)💰$18🌟7/10➰賣相唔太吸引 價錢都略高 以呢個份量冇咩特別 唔使專登嗌...我幾鍾意店內環境無論係裝潢 擺設 音樂 燈光都營造都好休閒 好台灣而且舖頭位於小巷唔係大街所以比較清閑 幾舒服————————————————🏋🏻‍♀️🗣茶要無糖 便當要少飯😚-抵食指數:🌕🌕🌕🌕🌑食物:🌕🌕🌕🌕🌑環境:🌕🌕🌕🌕🌑邪惡指數:🌕🌕🌕🌑🌑-📍大角咀埃華街116-118號地下8A號舖-💰人均消費:$50-$100
🍽那個滷排骨便當💰$66

邪惡指數:🌕🌕🌕🌑🌑

📍大角咀埃華街116-118號地下8A號舖
💰人均消費:$50-$100
2021-12-16
10 分鐘 (堂食)
午餐
2022-01-25 177 瀏覽
極度出名嘅大角咀黃店💁🏽‍♂️便當真係名不虛傳 無論堂食定外賣都真係值得去試(只係兩樣都要等好耐🥱)廢水就真係得罪講句 好難飲🙈雖然係加少少錢 便當配嘅質素 但都冇理由會咁差🙈強烈推薦大家食便當嘅時候 飲返唔使加錢嘅普通茶就算了🤡🍱那個滷排骨便當配蜂蜜麻薯白玉奶茶🧋$78那個滷排骨便當 📊7.5/10滷排骨係台灣古早味 巨大塊 入味好食!用間尺度過 豬扒厚2.3cm長17.5cm CLS!!!便當所有配菜都好食 喺香港嘅台式便當入邊真係數一數二👍🏽蜂蜜麻糬白玉奶茶(Hot)📊 2.5/10茶底一啲都唔濃(似飲水) 再配合極度濃郁嘅奶精味 好差少甜嘅蜂蜜都甜到令人覺得好唔舒服🙈唯一好少少係麻糬幾煙靭好食🍱香酥魚菲力便當配阿里山蜜香烏龍🧋$78香酥魚菲力便當📊7.5/10魚菲力外脆內軟 皮薄餡厚 加埋香辣粉超級惹味配菜都同滷排骨一樣好食 真心要試 好抵食!!阿里山蜜香烏龍 (hot)/📊 2/10茶底都係一啲都唔濃(似飲水) 真係唔掂🙅🏾‍♂️懷疑自己飲緊蜜糖水??!!依杯嘅少甜就真係少甜🐔夜市人氣雞皮卷 $25 📊 6.5/10唔知點解佢嘅形狀有啲似💩但係其實佢都幾好食 入邊係juicy嘅雞
極度出名嘅大角咀黃店💁🏽‍♂️
廢水就真係得罪講句 好難飲🙈
雖然係加少少錢 便當配嘅質素 但都冇理由會咁差🙈
強烈推薦大家食便當嘅時候 飲返唔使加錢嘅普通茶就算了🤡

🍱那個滷排骨便當配蜂蜜麻薯白玉奶茶🧋$78
那個滷排骨便當 📊7.5/10
滷排骨係台灣古早味 巨大塊 入味好食!
用間尺度過 豬扒厚2.3cm長17.5cm CLS!!!
便當所有配菜都好食 喺香港嘅台式便當入邊真係數一數二👍🏽

蜂蜜麻糬白玉奶茶(Hot)📊 2.5/10
茶底一啲都唔濃(似飲水) 再配合極度濃郁嘅奶精味 好差
少甜嘅蜂蜜都甜到令人覺得好唔舒服🙈
唯一好少少係麻糬幾煙靭好食

🍱香酥魚菲力便當配阿里山蜜香烏龍🧋$78
香酥魚菲力便當📊7.5/10
魚菲力外脆內軟 皮薄餡厚 加埋香辣粉超級惹味
配菜都同滷排骨一樣好食 真心要試 好抵食!!
阿里山蜜香烏龍 (hot)/📊 2/10
茶底都係一啲都唔濃(似飲水) 真係唔掂🙅🏾‍♂️
懷疑自己飲緊蜜糖水??!!
依杯嘅少甜就真係少甜
🐔夜市人氣雞皮卷 $25 📊 6.5/10
唔知點解佢嘅形狀有啲似💩
但係其實佢都幾好食 入邊係juicy嘅雞腿肉
外邊係炸到都幾脆嘅雞皮 都值得叫嘅一個小食
2022-01-23 137 瀏覽
都想先讚讚:那個的外賣,好細心,因為佢地有分隔,其他汁唔提會沾到別的食物,亦食到個份小食原來的味道。佢地的配菜今次好岩好味。粉絲不用多講,惹味得來帶甜香,而粉絲的煙韌度都岩岩好。另外,玉子豆腐的味雖然解單,但好岩小朋友食。而菇類的配菜,味道都不鹹,很好呀!主角:鹽酥紫菜雞,香口、又juice , 而且嫩滑惹味,少雪味。另一份是雙腸,感覺上好似無咁抵,因為主菜得2條腸,不過我知依d 腸都貴,唯有咬細啖did。最好我都有點養生湯,無湯水的人食用最岩。最好打定電話去落單,之後到達比錢,就唔使等咁耐。

佢地的配菜今次好岩好味。
粉絲不用多講,惹味得來帶甜香,而粉絲的煙韌度都岩岩好。
另外,玉子豆腐的味雖然解單,但好岩小朋友食。
而菇類的配菜,味道都不鹹,很好呀!

最好我都有點養生湯,無湯水的人食用最岩。

最好打定電話去落單,之後到達比錢,就唔使等咁耐。

• 台灣腸
  • 香酥脆雞便當
2022-01-18 149 瀏覽
好少食台灣嘢,60幾蚊有個飯都幾大碗,又多料,飲品都好多選擇雙腸滷肉飯,一條甜甜地一條黑椒味,好脆又多汁👍🏻,滷肉有少少肥,可以接受,汁撈飯正鹽酥雞扒飯,炸得好脆好香口,唔會覺得好油膩,雞皮脆又唔乾,雞肉好滑,但係就味道偏淡,又唔夠咸,唔夠鹽酥嘅感覺,爭少少兩個飯都好多配菜,燒玉子,炒粉絲食落好似炒麵,炒椰菜蘿蔔味道唔錯份量都唔少,幾適合鍾意食啲菜嘅人,仲有啲辣嘅唔知咩絲,咬落去爽爽地配飲品有跟餐免費,又有加錢嘅選擇
雙腸滷肉飯

鹽酥雞扒飯

配飲品有跟餐免費,又有加錢嘅選擇

2022-01-18
雙腸滷肉飯
鹽酥雞扒飯
由奧運站天橋行過去, 行到某一個角落, 就會見到而個餐廳外面有一條長長既人龍, 極少願意排隊既我, 睇到咁多人推介, 都想排利試下 食完覺得果然冇介紹錯。那個滷排骨便當 $75滷排骨勁大塊, 岩岩好蓋滿成個便當盒, 又好厚, 啖啖肉, 出面粉漿薄薄一層, 味道都調得惹味, 除左主角排骨外, 配菜都十分出色, 有5款, 都好好食, 最有印象係茄子同粉絲, 好入味, 必叫!車投炭焙烏龍厚奶茶 +$9重炭焙味, 味道好香濃, 鐘意奶茶唔會太甜, 唔會飲飲下已經好漏同飽鳳梨冬瓜茶 $32酸酸甜甜, 菠蘿味道都唔會好假, 因為冇跟餐, 所以價錢會偏貴鹽酥甜不辣 $18煙煙韌韌, 好食, 但如果厚少少, 口感會更好黃金流心魚蛋 $25流心效果好好, 出面就係普通魚蛋, 入面流心金莎, 香濃, 偏甜左少少, 要小心趁熱食

那個滷排骨便當 $75

車投炭焙烏龍厚奶茶 +$9

鳳梨冬瓜茶 $32

鹽酥甜不辣 $18
煙煙韌韌, 好食, 但如果厚少少, 口感會更好

黃金流心魚蛋 $25
可能係香港最好食台式便當, 配菜有誠意
車投炭焙烏龍厚奶茶
鳳梨冬瓜茶
鹽酥甜不辣,黃金流心魚蛋
45 分鐘 (堂食)
可能係香港最好食台式便當, 配菜有誠意
車投炭焙烏龍厚奶茶