2016-09-28 824 瀏覽
係舞火龍個晚... 好多鋪頭都已經排晒長龍... 兜左幾個圈最後都決定食呢間... 伙記好 nice... 可以係門口加到台比我地... 雖然熱 d... 但唔洗等就一於試下~崩沙腩麵比個名吸引左... 好有興趣試下... 一上台... 嘩... 睇落好肥但個樣幾靚... 咬落去好淋唔算肥~鵝片打冷又點可以唔叫鵝片呢... 好入味... 切得好靚~腐乳通菜菜唔老都 okey 既~

鵝片
打冷又點可以唔叫鵝片呢... 好入味... 切得好靚~

腐乳通菜
菜唔老都 okey 既~
腐乳通菜
2016-09-16
2016-09-26 565 瀏覽
九月上旬·晴日中這裡是間外表平平無奇的食肆.但到了晚上就掃身一變成了間旺場打冷粉麵店。可能因為店子開得夠夜,就是到了凌晨時份仍可以豐富吃一頓的地方也特別受歡迎。各式打冷食品以外,這裡的牛腩也相當好吃,不要錯過。口感不算太稔,勝在肉味夠濃郁。配上幼麵再加腩汁,就是很不錯的宵夜。
九月上旬·晴

腩撈
2016-09-06
2016-09-15 496 瀏覽
細個第一次喺屋企附近食魚蛋粉,從此就深深愛上咗呢種人間美食,開心食魚蛋粉唔開心食魚蛋粉,不過對於嗰碗魚蛋粉嘅印象已經好模糊,直到....今日做完野好晏先食lunch,實在好需要一碗魚蛋粉去令自己開心吓,每次嚟大坑都經過呢間食店,啲牛腩味非常香,見過你N次但每次都係過門而不入。食過大坑入面嘅王林記好多次,今日就不如試試呢間,酒筲箕話吓你真係食?入面好污糟㗎喎.... 下午4點,入面冇乜客,裝修好似時光倒流咁,全部係圓嘅木檯及膠櫈,貼滿餐牌嘅牆... 地下有啲癡立立,唔..... 紫菜魚蛋粉 ($30)哇係嗰款好傳統嘅綠色碗呀!入面有好多紫菜、2條白菜、4片魚片及3粒魚蛋。成塊魚片都好軟綿,連條邊都好軟,有好輕微嘅魚味帶好少好少腥;魚蛋嚴格嚟講唔應該叫魚蛋,因為佢嘅形狀實在太特別,非常彈牙,魚味唔濃,同樣地都有少少腥。食食吓點解好似有啲熟悉,印象中冇乜邊度嘅魚蛋粉係有白菜,原來就係細個食嗰碗魚蛋粉呀!!雖然呢碗魚蛋粉嘅味道普通,但正正就係食得返細個嗰種回憶.....

紫菜魚蛋粉 ($30)
紫菜魚蛋粉
紫菜魚蛋粉
2016-09-14
2016-09-02 365 瀏覽
從來不寫食評, 因為覺得口味因人而異. 但今次在這間食店食完蠔仔粥, 豬皮蘿蔔豬紅及欖菜四季豆之後, 超口渴及勁頭痛. 本人對味精敏感, 但從未試過今次這麼嚴重.  相信味精都好重手. 在此提醒對味精敏感的人士, 小心.
2016-08-31
2016-05-29 731 瀏覽
十點幾先食晚飯,諗起打冷都唔錯喎,嚟到剛好唔駛等位!!鹵水鵝腸拼豬耳朵 - 豬耳朵鹵水味香濃,鵝腸爽脆又唔肥,墊底芽菜亦非常爽口。斬鵝 - 通常都比較喜歡叫斬鵝多過鵝片,因為鵝片係胸切片,所以會比較乾身。斬鵝鹵水味濃,肉實紮實嫩滑,有肉汁,唔會太鞋口。牛腩麵 - 牛腩味道不錯,如果可以再腍身D會更好,麵條彈牙爽口。蠔仔肉碎粥 - 一攞埋嚟就飄來陣陣麻油芫茜香味,蠔肉都算肥美,粥底幾香甜,好食係幾好依,不過食食吓有D蠔殻碎,而且食完後要勁飲水,可能唔多唔少有D味精調吓味!
十點幾先食晚飯,諗起打冷都唔錯喎,嚟到剛好唔駛等位!!
2016-05-28
$80 (宵夜)
2016-03-21 781 瀏覽
都市人不般都不懂得好好自己, 直到自己肌肉勞損了才明白保護頸部肌肉急性受傷, 醫生說要留意睡姿, 我才明白好的枕頭好重要跟朋友去了銅鑼灣的”樂康軒”買了個好貴的枕頭! 希望有用順便當然到大坑食飯啦, 有得揀一定不想去老銅跟旺角….真的很多人大坑交通不太方便, 我們沒有車都唔想行咁入在天后地鐵站對面揀了這間潮州小食店, 這間感覺很地道, 聽到親切的潮州話一定唔會吃錯店餐廳會附上熱滾水自己消毒一下 蠔仔肉碎粥我們2 個人原本覺得 share 多滋味, 點知因為太好食, encore 左一碗!!!蠔仔好似唔使錢咁, 好多! 比粥還多!所以不用說, 這個粥真的很甜, 蠔仔都很大很肥美鹵水墨魚豬紅這個……超超超鹹的豬紅….估計應該是浸了一日, 可以不叫花生豬手花生也真的原粒很香, 豬手不肥, 只是我覺得未做到起膠的感覺, 可以再好味一點
都市人不般都不懂得好好自己, 直到自己肌肉勞損了才明白保護
跟朋友去了銅鑼灣的”樂康軒”買了個好貴的枕頭! 希望有用
大坑交通不太方便, 我們沒有車都唔想行咁入

餐廳會附上熱滾水自己消毒一下
蠔仔肉碎粥

蠔仔好似唔使錢咁, 好多! 比粥還多!
所以不用說, 這個粥真的很甜, 蠔仔都很大很肥美
鹵水墨魚豬紅

這個……超超超鹹的豬紅….估計應該是浸了一日, 可以不叫
鹵水墨魚豬紅
花生豬手
花生豬手
2016-03-20
蠔仔肉碎粥
第一次食。。可睇返我前一篇內容(第2次食)。簡單講:潮州菜整得不錯,價錢合理,比起同區平啲,碟頭細就算係兩個人食都可以叫多幾款,鹵水菜式鹵得好但食到最後會覺得鹹,話哂都係鹵水。1.首推蠔仔粥。$37,平靚正。味道好又唔腥。 2.鹵水豬紅。 份量超多,鹵得入味,食落口散開,正。即不會太過硬身。 3.墨魚豬腸。又係鹵得入味又夠腍,豬腸厚身,厚薄適中,不會太薄,厚厚的食落夠實在!4.鹵水豆腐,岩哂鍾意食豆腐既我!

第一次食。。可睇返我前一篇內容(第2次食)。
1.首推蠔仔粥。$37,平靚正。味道好又唔腥。

4.鹵水豆腐,岩哂鍾意食豆腐既我!

2015-08-04
  • 蠔仔粥
一直去大坑搵野食,經過這店都覺得有點殘舊,所以無刻意去食。但之從食過一次,就good list左。因為潮州菜整得不錯,而且價錢合理,比起同區鋪什至平啲。仲有食物細碟啲就算得兩個人都可以叫多幾樣餸。而且鹵水的各樣菜式都不錯,但食到最後會偏鹹,話哂都係鹵水。 1. 第一樣首推,蠔仔粥$37,好抵食呀。份量大,夠一個人只食這個粥都夠飽。蠔仔多,味道好,不會腥,粥底清清但味道濃,有埋配菜就更野味。正2. 鹵水豬腸。 一睇就知份量十足,夠哂肥,仲要厚。食落口感先夠紮實! 因為如果太薄的豬腸食落好似有啲空虛。而且鹵得入味又夠腍。這碟正正。3.墨魚豬紅。又係食鹵水必食啦。這店豬紅出名,因為確實好食。豬紅本身原有味道不錯,不是那種臭腥,而且加埋鹵水鹵,又夠入味,仲有質感不是那種硬硬的,帶點軟身,入口散開,正。4.牛腩麵$37 ,牛腩夠腍有牛味。麵就大家平時食開,無話咩特別。。但都ok的。5. 鹵水鵝片,e...反而有啲失望。一係鵝肉鹵到好鞋口,食得已經唔好食。如果再凍啲食,好似有啲腥。所以我食左一片就無再食。反而食哂墊底既豆腐。食潮州菜飲下啤酒是常識吧。。哈

。反而食哂墊底既豆腐。

食潮州菜飲下啤酒是常識吧。。哈

2015-08-05
  • 蠔仔粥
2014-09-26 607 瀏覽
鄭記真係成日都超多人,次次去到門口一定有2枱,好彩今晚等咗陣就有位。又可以打冷做宵夜^.^B仔就話想食魚,就叫條大眼雞,大約110蚊,味道唔"醒",都ok呀!鹵水鵝片就係B仔最愛。但我就唔多鍾意佢放底嘅豆腐,我覺得唔夠滑,有d硬同唔入味。B仔爸爸就最愛鹵水大腸,個底就有豆仆同芽菜仔。呢個就係我最鍾意嘅韮菜豬紅,每次嚟都必食嘅。B仔爸爸就清清地叫咗個肉碎粥,都不錯呀。

B仔爸爸就最愛鹵水大腸,個底就有豆仆同芽菜仔。

呢個就係我最鍾意嘅韮菜豬紅,每次嚟都必食嘅。

B仔爸爸就清清地叫咗個肉碎粥,都不錯呀。
2014-09-25
$100 (宵夜)
2014-05-29 1076 瀏覽
尋晚同男朋友去完球會,嗲哋媽咪搵我地一齊食飯,咁就不如近近地,返屋企附附近近食。2老揀左食潮州野,所以我地就叫佢地去之前帶過佢地去過係大坑個間潮州打冷。去到既時候,佢地已經食緊了,滷水鵝片,唔知係牛定豬雜。我地另外再叫左韮菜豬紅,胡椒豬肚湯,牛筋腩撈粗,同埋油菜(芥蘭)。一如以往,呢度既服務態度好冇保障,係好視乎佢地當日既心情,哈哈哈哈。我地今日遇上了一個心情靚靚,同另一個唔願做野既呀姨。好,講返野食!韮菜豬紅依然好味,好入味同爽口,又熱辣辣,加埋浸左個濃汁既韮菜,吸晒啲味,一邊咬啲汁混埋韮菜香味,正!再黎牛筋腩撈粗,本人唔太喜愛呢種撈麵,所以只係食左啲餸,哈哈哈哈。牛腩夠晒冧,又夠鬆,唔會好韌好難咬。牛筋都幾好,有啲咬口,最怕出面有啲好似食漿糊咁,又有啲勁硬,呢度叫做做得幾好了。之後既胡椒豬肚湯,比起上一次黎食,少左一份火爆,哈哈哈哈,我意思係,試次食係好勁胡椒好夠辣好夠咸。今次就只淨返個咸味,冇左個又辣又想飲,暖笠笠既感覺。油菜,普通野,只係我叫左蠔油放碟邊,咁簡單既野都做唔到,仲淋晒係面,唔鐘意蠔油既我,傷心!總括黎講,呢度啲野食都叫唔差,老舖果然係老舖,係呢度屹立不倒係有原因的

一如以往,呢度既服務態度好冇保障,係好視乎佢地當日既心情,哈哈哈哈。我地今日遇上了一個心情靚靚,同另一個唔願做野既呀姨。好,講返野食!韮菜豬紅依然好味,好入味同爽口,又熱辣辣,加埋浸左個濃汁既韮菜,吸晒啲味,一邊咬啲汁混埋韮菜香味,正!再黎牛筋腩撈粗,本人唔太喜愛呢種撈麵,所以只係食左啲餸,哈哈哈哈。牛腩夠晒冧,又夠鬆,唔會好韌好難咬。牛筋都幾好,有啲咬口,最怕出面有啲好似食漿糊咁,又有啲勁硬,呢度叫做做得幾好了。之後既胡椒豬肚湯,比起上一次黎食,少左一份火爆,哈哈哈哈,我意思係,試次食係好勁胡椒好夠辣好夠咸。今次就只淨返個咸味,冇左個又辣又想飲,暖笠笠既感覺。油菜,普通野,只係我叫左蠔油放碟邊,咁簡單既野都做唔到,仲淋晒係面,唔鐘意蠔油既我,傷心!總括黎講,呢度啲野食都叫唔差,老舖果然係老舖,係呢度屹立不倒係有原因的。
  • 韮菜豬紅
2013-10-29 528 瀏覽
和YY於銅鑼灣集合後已是5時多。是晚只有我和YY兩個人,大家都想吃頓便宜點的,我的麻甩癮又發作,當然要去打冷,而銅鑼灣打冷當然要去鄭記。我們6時許到達,輕鬆的找了一張檯坐下。店子很少,坐不下太多人,所以要吃的話要趁早。店內的冷氣頗強,而店家又把幾把電風扇全力開動,所以店內很冷很冷。打冷的食物來來去去都是差不多,而我吃來吃去還是很喜歡吃。第一上場的是炒蜆仔肉 ($40),40元的蜆仔肉是凍食,便宜的一碟賣40元剛剛好。小巧的蜆肉不韌之餘雖不是新鮮(40元的蜆仔肉也不用太多要求吧)但調味沒有過頭,亦有蜆味。我想用來送酒送粥一定不錯。無論多少人與我打冷我都必定要吃烏頭,好像不吃烏頭就不是在打冷般。不知道當初的人為什麼會想出要凍吃一條完整的魚呢?我想除了潮州菜外,應該也沒有那個地方的菜式是吃凍的魚吧。鄭記的烏頭中規中矩,沒有腥味,肉也不少,點上的豉油不會過咸,也挺好吃。沒記錯的話這烏頭是以時價計算,要超過100元,以烏頭的大小來看是貴了一點點。在幾款粥當中當然是選擇了蠔仔粥 ($30)!絕對是我的至愛。粥上來的時間已下了少許胡椒粉及麻油。潮州粥當然是比較水還水米還米的。30元一碗份量很多,初初
和YY於銅鑼灣集合後已是5時多。

打冷的食物來來去去都是差不多,而我吃來吃去還是很喜歡吃。
潮州粥當然是比較水還水米還米的。30元一碗份量很多,初初看上去好像很多水,但稍稍拌勻就可以發現有很多蠔仔。蠔仔細小但很飽滿,吃下去有蠔味。吃得出好像下了一點調味品但並未有過量。整體來說是幾好吃。
不知道潮州人是否很喜歡吃蠔仔呢,打冷時人人都會叫上一碟蠔餅 ($52),我這晚當然也有點了一客。同樣地蠔餅也是下了少許胡椒粉。表面上看來蠔的份量只是一般,但其實蛋中包了蠻多的蠔仔,真材實料。蠔餅的邊沿全是煎得金黃香脆,極度香口。唯一不足是有一點點的油膩,但也只是一點點。但話說回來,吃蠔餅也無謂計較這些。
有我在的一餐又怎能沒有蔬菜呢。我們要了腐乳通菜。通菜上菜時仍保持翠綠色。值得一說的是腐乳下的份量剛好。有時間外出吃腐乳通菜,餐廳會下很多的腐乳,完全掩蓋菜本身的味道又很膩。鄭記這裡的下得則很準確。
簡單的一餐兩個人幾個菜份量剛好。而且雖然店家的生意很好,外面有不少的人在等位,但我和YY兩個人佔一張桌子也沒有人嘗試催我們吃快點。反正侍應都是街坊式的做事,他們才不管你在幹什麼!
2013-08-07 460 瀏覽
香港人生活忙碌,晚飯的時間越推越遲,結果,有好多人,把宵夜當成了正餐食。之前,介紹了晚上開檔,日頭休息的夜間路邊食店,這一回,我就說一說宵夜的始祖 "打冷" ,這一天 OT 過後我選擇來到大坑的《鄭記》。什麼是打冷,尋找過一些典故,打冷在潮語來說,即是打人的意思。據說戰後的香港,大笪地出現了不少賣潮州涼食的大排檔,可是以前好多人混水摸魚地食霸王餐,團結潮州一叫 "打冷" 就會去照顧食霸王餐的人,漸漸地,去潮州檔食野就變成了去食 "打冷店" ,這是其中一個說法。另一個說法就是一些有錢人,夜晚騙家人及傭人說 "出去打個 round 就返黎,之後就穿著很平民的裝束外出,而他們外出的原因,就是要來這些潮州大排檔,食宵夜,漸漸地,有錢人喬裝平民去去潮州檔食野就變成了去食 "打冷店" 。打冷,也就是食潮州的凍盤涼食為主。當中必備的,就是潮州的鹵水食品,所以鹵鵝、鹵雜、鹵魷魚墨魚,永遠都是食潮州菜的主打。當中,以鹵水鵝最受歡迎,所以我們也來一客鹵水鵝片。鵝片,皮脂雖然未算得上豐厚,但入口肉質嫩滑而細緻,鹵水夠香,沒有過份及不必要的咸味,淡淡地帶出鴨肉的香同鹵水的豉香,再於底上加添了美味的鹵水豆腐,十

鵝片,皮脂雖然未算得上豐厚,但入口肉質嫩滑而細緻,鹵水夠香,沒有過份及不必要的咸味,淡淡地帶出鴨肉的香同鹵水的豉香,再於底上加添了美味的鹵水豆腐,十分之惹味。
時常吃烏頭,想改食大眼雞,可是大眼雞沽清,最後都改回一條烏頭。潮州的凍食魚,把其開肚,拆骨,再原條連皮上,稱之為魚飯。鄭記的凍烏頭,雖未見黃油,但魚肉十分之鮮甜,店方亦輕輕地加上豉油,味道夠哂鮮甜。食時,點一點普寧豆醬才叫正宗,但烏頭魚自身的鮮味已經足夠,還需要再點醬麼? 我個人口味說,不要。
凍烏頭
來一點菜的,我們就點了一個肉碎豆角。加入了欖菜,加上味道十足的豬肉碎,令這一個簡單的炒豆角陪加了香口的感覺。吃一口,濃烈的欖菜香味慢慢地從豆角及肉碎中滲出,把平淡的菜變得香口非常,欖菜的確是非常奇妙。
夜晚打冷,通常都不會吃飯,同事來一個方魚肉碎粥,有方魚,當然是香味十足,魚乾的味道隨著粥水散發出來,再加上足夠的芫茜,潮州粥的吸引力就是在於此。而且,這一份潮州粥,感覺像是一個湯飯,然而,正宗的潮州粥是介乎湯飯同綿綿粥之間,這一種稀飯,這一種魚香,就構成一碗美味的潮州粥。
方魚肉碎粥
另一種美味的潮州粥,蠔仔肉碎粥,這粥,這稀飯,充滿了味道豐富的蠔仔,雖然,香味香氣不及方魚粥強烈,但充滿了蠔仔啊,而且粒粒蠔仔,入口爆醬鮮甜,美味可口,另外,這粥熱度十足,米未爛但也令粥連粥水都充滿了米香,這一個也是潮州粥的吸引之處。
蠔仔粥
宵夜笙歌潮州夜,打冷鹵水真好野。晚上酒後,大伙人或獨個兒,來個鹵水,食碗靚粥,整碟辣螺,酒後再送多杯啤酒,打冷,絕對是一個好選擇。而我對鄭記的認識,也就是回港初期至結婚前,星期五與兄長的朋友,暢飲笙歌後的指定宵夜食處。我對鄭記,也有一點情意結。
$70 (宵夜)
凍烏頭
方魚肉碎粥
2012-10-16 252 瀏覽
這個晚上和爸媽去覓食,想起這間被一food blogger推介過的潮州食店,離家又不算遠便來試試.食店不大,是屬小型的店子,內裡只有三數張圓桌,我們三人就坐到最裡面的一張,其後亦有二人坐了在我們對面.想吃鹵水,便一拼叫來了一碟雙拼生腸+墨魚和雙拼豬耳+腎,再加一個方魚肉碎粥(沒拍照)鹵水生腸跟早前在肥姐所吃到的不同,是彎彎而散身的,口感是爽口的但個人還是喜歡串燒的樣子鹵水墨魚則有彈性,不過不失.鹵水豬耳和腎也算爽口,不錯吃而兩款鹵水物也以大豆芽墊底,感覺爽口新鮮,十分討好.上圖的是再另單的蠔仔粥,果然如food blof 所言,內裡蠔仔份量不少,充滿鮮味加上方魚和肉碎在內,吃下去沒半點啖口之感,反而是啖啖有料,好吃!而之前所叫的方魚肉碎粥除沒蠔仔外,其餘的也一樣,是好吃的,我們每人吃了數小碗(店內的碗是真的十分細小!)粥都給我家的粥王清光了.我家一向都是大吃的,這回麵王出動了,不夠吃要來了碗重量級的雙丸牛腩牛肚撈粗!本來見要四十多元感覺有點貴,但見成品份量十足,算是值得吧!魚蛋有彈性帶點魚肉味而牛腩和牛肚有不錯,而粗麵當然由麵王一手包辦吧!相信今回我家的粥王和麵王也吃得相當滿意,這店份
離家又不算遠便來試試.

其後亦有二人坐了在我們對面.

生腸 墨魚

鹵水墨魚則有彈性,不過不失.
豬耳 腎
鹵水豬耳和腎也算爽口,不錯吃
而兩款鹵水物也以大豆芽墊底,感覺爽口新鮮,十分討好.
蠔仔粥

而之前所叫的方魚肉碎粥除沒蠔仔外,其餘的也一樣,是好吃的,
我們每人吃了數小碗(店內的碗是真的十分細小!
)粥都給我家的粥王清光了.
雙丸牛腩牛肚撈粗

本來見要四十多元感覺有點貴,但見成品份量十足,算是值得吧!

相信今回我家的粥王和麵王也吃得相當滿意,這店份量足而價錢是可接受的,後會有期呢!
2012-08-20
10 分鐘 (堂食)
雙丸牛腩牛肚撈粗
2012-09-07 210 瀏覽
簡直不知所謂嘅打冷.同女友一起到鄭記晚飯.(睇食評可接受)兩人叫了蠔仔餅$48.墨魚生腸$50.胡椒豬肚湯$27及魚蛋魚片河粉$22.唉!失望吖...蠔仔餅硬膠膠似鐵餅.墨魚生腸隻碟大到呢..無里味道.胡椒豬肚湯酸菜唔酸,還要混入粉腸當豬肚.魚蛋粉話明潮洲,不是用潮洲魚蛋,用炸魚蛋,最後.魚蛋發到好似牛丸囉.簡直離哂大譜.無下次.PS之後還要去老麥醫肚.真老土.
簡直不知所謂嘅打冷.同女友一起到鄭記晚飯.(睇食評可接受)兩人叫了蠔仔餅$48.墨魚生腸$50.胡椒豬肚湯$27及魚蛋魚片河粉$22.唉!失望吖...蠔仔餅硬膠膠似鐵餅.墨魚生腸隻碟大到呢..無里味道.胡椒豬肚湯酸菜唔酸,還要混入粉腸當豬肚[妖].魚蛋粉話明潮洲,不是用潮洲魚蛋,用炸魚蛋,最後.魚蛋發到好似牛丸囉.簡直離哂大譜.無下次.PS之後還要去老麥醫肚.真老土.
  • None
2012-05-02 225 瀏覽
你向左時我向右這晚到大坑出席一個講座,結束後已九時多,急需醫肚。一出聚會地點的門口,人潮大多左轉,往浣紗街方向走去。老將民聲?新丁拉麵來?我們還是向右走,到鄭記「輕食」一番。(潮州粥確比較light,但加上其他食品就是另一回事;正如在台灣吃擔擔麵,以為一碗麵貴不到哪裡,怎料被貴價海鮮要了命一樣!)來到門口,人意外地不算太多,進最裡面的桌子坐下,瀏覽其明碼實價的餐牌。大坑有名的食肆愈來愈多,像<鄭記>仍然維持實惠價位的不多了。打冷101晚了,不宜吃多,所以我倆點了打冷的一些入門菜。餸飯/粥佳品,首選蜆仔肉。味道是潮州老舖常嚐到的,不突出;大把抓到飯面、粥面,讓它熱起來,再混一起吃,已是暖上心頭的幸福滋味。另一味必選菜式:大腸拼墨魚。要求也十分簡單:大腸要滷得入味、辟走內臟異味;墨魚要爽。這兒的都做到了,但不能超過同伴心目中的標竿:石硤尾的烘發。天時開始熱了,吃涼瓜是時候。今晚點了涼瓜煎蛋,又是考驗她的潮菜基本功。眼前的這碟,配料比例算是適中(涼瓜多些會更佳),煎得也夠收身。吃完沒有負擔的一餐(份量和荷包上都是),輕鬆上路。

你向左時我向右

潮州菜館,只有菜名沒有價錢的很普遍,像這裡的反而較少見
打冷101

晚了,不宜吃多,所以我倆點了打冷的一些入門菜。

蜆仔肉:小小一碟,大大滿足
傳統潮州海陸大戰!鄭記選用的配菜是大荳芽,也很不俗
煎功,合格!
潮州菜靈魂:辣椒油。鄭記的色較紅,亦有水準
吃完沒有負擔的一餐(份量和荷包上都是
),輕鬆上路。