2022-04-21 480 瀏覽
之前都有食過呢間台式餐廳,真心覺得唔錯👏🏻心血來潮諗起佢,又想再試下佢地嘅其他野食☺️我地今次叫咗兩個lunch set:🐥原味台式鹵肉飯+秘制手撕雞 ($63)鹵肉味道調得岩岩好,肥瘦適中,送飯一流❤️而手撕雞食落有點太濃味,適合同飯一齊食🍚雞手撕得較大件,份量十足,好有口感😊配菜方面有辣青瓜粒,鹵花生同半隻鹵水蛋,全部都好夠味,成個餐變得更豐富,食得好滋味😋🐷關廟麵清湯底秘汁豬扒 ($58)麵底有得比你揀:關廟麵 / 刀削闊麵 / 台式拉麵,之前試過刀削闊麵覺得較焾身,反而今次我地揀嘅關廟麵意外地好彈牙,比較硬身,食到心心眼😍至於秘汁豬扒都好入味,肉質軟焾,個秘汁係日本照燒汁嘅味道,好惹味😋🧋招牌珍珠奶茶珍珠好Q彈,奶茶味道岩岩好,無特別叫少甜都唔會覺得太甜🤎🧋茉香珍珠奶茶茉香茶味好濃郁,但都無蓋過奶茶嘅香滑,好滿足🧡我地等外賣時見佢地都準備得好快,加上食物同服務都唔錯,下次一定會再黎支持小店🤗

🐥原味台式鹵肉飯+秘制手撕雞 ($63)

原味台式鹵肉飯+秘制手撕雞

🐷關廟麵清湯底秘汁豬扒 ($58)

關廟麵清湯底秘汁豬扒

🧋招牌珍珠奶茶
珍珠好Q彈,奶茶味道岩岩好,無特別叫少甜都唔會覺得太甜🤎

🧋茉香珍珠奶茶
茉香茶味好濃郁,但都無蓋過奶茶嘅香滑,好滿足🧡

招牌珍珠奶茶  &  茉香珍珠奶茶

2022-02-12
10 分鐘 (外賣自取)
原味台式鹵肉飯+秘制手撕雞
關廟麵清湯底秘汁豬扒
招牌珍珠奶茶  &  茉香珍珠奶茶
2022-01-12 427 瀏覽
沒想到離家十幾分鐘路程有開台灣美食,這次點了麻醬口味的刀削麵(大辣)套餐,麵條口感跟台灣一樣Q彈且嚼勁十足,整個滿足了我的胃,副餐是鹹酥雞,炸得也非常酥脆,調味非常剛好,又忍不住點了炸甘梅地瓜條,跟想像的不太一樣,口感很像台灣的地瓜球,但是也是很好吃的😋飲料點了珍珠奶茶,珍珠非常Q彈,整體上面的餐都是非常好吃😋會推薦朋友來,還會想來的店👍🏻👍🏻👍🏻也好像回到台灣吃飯的感覺,開放式廚房也非常安心👍🏻
  • 台式鹹酥雞
  • 麻醬湯麵
2022-01-08 427 瀏覽
印象中呢間餐廳都屹立左好幾年喺西灣河而早幾個月仲見佢改左名 (其實只係將個中文字拆開咁寫姐)其實自從太安樓內有間好好味嘅台式餐廳執左之後,西灣河都唔覺有台式餐廳,就只剩呢一間了餐廳位置唔係喺電車路,反而係轉彎入左內街,不過都唔難搵嘅店舖好細,只有幾張枱,座位都坐得較迫,上幾級樓梯會有長枱,較適合多人坐埋一齊晚飯時間入店,由於時間尚早,所以仲有位,被安排坐喺4人枱,隔離有位男士食緊,中間亦有塊膠板隔住,呢類防疫措施都好正常餐牌提供嘅睇睇套餐其實午餐同晚餐一樣,即係全日供應佢D名都幾搞鬼,麵餐就叫做獨當一麵套餐飯餐就叫做飯飯掂定食所有跟餐都可以喺指定一堆飲品內免費揀一款今日唔太肚餓,就食麵吧我就揀左招牌咸香乾拌,麵底就揀刀削闊麵相信口感應該係最好吧餸就揀手撕雞飲品就要蜂蜜綠茶吧 (晚餐唔太想飲奶茶類)等左唔係好耐,店員就端上膠盤,盛載食物嘅餐具冇特別圖案或花款,相當簡單,一邊放左餸,另一邊就放左麵,碗麵配上半隻滷蛋,蔥花,肉燥,同埋乾蔥蔥油,全部撈晒一齊食,味道好濃郁不過如果怕咸嘅朋友可以揀擔仔清湯底,唔辣嘅。而個兜手撕雞,份量都唔小啊,亦都切得唔幼,充滿麻醬嘅味道飲品揀左熱飲,但冇諗過都
印象中呢間餐廳都屹立左好幾年喺西灣河
而早幾個月仲見佢改左名 (其實只係將個中文字拆開咁寫姐)
餐廳位置唔係喺電車路,反而係轉彎入左內街,不過都唔難搵嘅

餐牌提供嘅睇睇套餐其實午餐同晚餐一樣,即係全日供應
佢D名都幾搞鬼,麵餐就叫做獨當一麵套餐
飯餐就叫做飯飯掂定食

所有跟餐都可以喺指定一堆飲品內免費揀一款

今日唔太肚餓,就食麵吧
我就揀左招牌咸香乾拌,麵底就揀刀削闊麵
相信口感應該係最好吧
餸就揀手撕雞
飲品就要蜂蜜綠茶吧 (晚餐唔太想飲奶茶類)

不過如果怕咸嘅朋友可以揀擔仔清湯底,唔辣嘅。
而個兜手撕雞,份量都唔小啊,亦都切得唔幼,充滿麻醬嘅味道

飲品揀左熱飲,但冇諗過都會有咁大杯

甜甜地,有點綠茶嘅味道,不過我就冇揀少甜,下次轉少甜應該會更加好

整體黎講,食得連鎖快餐店食到悶悶地嘅話,轉下呢類小店都好呀,價錢又唔算貴 (你喺出面買杯台式飲品都30幾蚊啦) 所以係值得支持嘅
2022-01-04
2021-11-24 1010 瀏覽
台灣菜餐廳「酉是酉胡」位於「西灣河」主要幹道「筲箕灣道」旁邊的街道「西灣河街」,雖然「西灣河街」位置在「筲箕灣道」的旁邊,但是「西灣河街」實際人流沒有「筲箕灣道」那麼多。但是等候在下午茶時段光顧「酉是酉胡」,想享用「酉是酉胡」下午茶茶餐的食客想先進入食店等候點餐還是不可能做到,因為食店堅持食客需要等到下午茶時間開始,才能進入餐廳。我在星期六下午光顧「酉是酉胡」,本來也是想享用「酉是酉胡」的下午茶,結果侍應告訴我需要等到下午茶時間開始時,才能夠進入餐廳,結果我還是需要站在店外等候一段長時間。幸好等到「酉是酉胡」下午茶時間正式開始,我進入餐廳裡面的時候,發現餐廳裡面還未完全滿座,至少讓我大部分時間還可以坐在餐廳閣樓位置,享用「酉是酉胡」的台式下午茶茶餐。「酉是酉胡」的台式下午茶餐牌裡面,主要分開三類台式食品類別,包括有台式粉麵、小食跟吐司套餐,所有台式套餐均會附送台式冷熱飲品一杯,飲品選擇加大需要加三元。另外食客享用粉麵套餐的話,可以另外選擇「關廟麵」、「刀削麵」和「台式拉麵」,至於我最後則選擇享用「麻醬擔擔麵」配「關廟麵」。我自從在「油塘」享用過「關廟麵」之後,發現自己頗為喜歡「關廟麵」

另外食客享用粉麵套餐的話,可以另外選擇「關廟麵」、「刀削麵」和「台式拉麵」,至於我最後則選擇享用「麻醬擔擔麵」配「關廟麵」。我自從在「油塘」享用過「關廟麵」之後,發現自己頗為喜歡「關廟麵」的口感。

另一方面,我看見「酉是酉胡」下午茶餐牌裡面,對於「麻醬擔擔麵」食品一欄裡面,有另外加入說明,指食客可以為自己的「麻醬擔擔麵」選擇辣度,包括有大辣、中辣、小辣和走辣。

其實我個人比較喜歡享用擁有濃厚「花生」香味跟甜味,口感相對比較竭,有點像「撈麵」的「花生麻醬擔擔麵」多過辣味擔擔麵,所以我最後為下午茶「麻醬擔擔麵」食品湯底選擇了享用「走辣」。

不過「酉是酉胡」廚房製造出來的「麻醬擔擔關廟麵」實際製成品湯底,湯底的實際質感比我原本預期來得比較稀薄,想當「麻醬擔擔關廟麵」當作「撈麵」、「拌麵」來享用肯定是不可能了。

但是「酉是酉胡」選擇「走辣」之後的「麻醬擔擔關廟麵」,湯底的實際味道在「走辣」變甜,再次讓我食到原本「花生麻醬擔擔麵」裡面,本來就應該有的「花生」跟「芝麻」香味以及甜味。

雖然我從「酉是酉胡」廚房製造的「麻醬擔擔關廟麵」實際製成品裡面,找不到任何原粒「花生」和「芝麻」,但是卻能夠從沾滿醬汁的「關廟麵」麵條裡面,食到有點像「花生碎」的香脆口感。

至於「麻醬擔擔關廟麵」裡面的其他配料方面,主要有半隻「滷水蛋」,「滷水蛋」本來的滷水甜味,隨著「滷水蛋」浸進甜味「麻醬」湯底而逐漸消失,被「麻醬」甜味取而代之。
凍水蜜桃紅茶

至於「麻醬擔擔關廟麵」其他的配料方面,主要包括有「豬肉」肉碎「肉燥」,「肉燥」的實際製成品味道裡面,沾染大量滷水甜味和鹹味,不過「肉燥」鹹味還是被湯底「麻醬」甜味浸到接近消失了。

幸好「肉燥」裡面的實際鹹味味道感覺沒有預期那麼濃厚,所以令到選擇「走辣」的「麻醬擔擔關廟麵」實際製成品味道,合乎一向不嗜辣的我口味要求,最後總算能夠把「擔擔麵」「花生」甜味湯底一飲而盡了。

至於「麻醬擔擔關廟麵」實際製成品裡面的其他配料,半片「滷水蛋」的實際口感方面,個人認為「滷水蛋」口感感覺有點硬,有點乾,「滷水蛋」浸完甜味花生「擔擔麵」湯底,相對比較容易入口。

至於「酉是酉胡」「關廟麵」麵條的實際口感感覺頗有嚼頭,還是跟我在「油塘」食到的「關廟麵」麵條口感感覺頗為相似,很有像「油麵」麵條的嚼勁,咀嚼「關廟麵」麵條的實際難度不大。
麻醬擔擔濃湯底關廟麵

至於「麻醬擔擔關廟麵」裡面的「走辣」「花生」「麻醬」湯底味道之所以擁有如此濃厚的甜味,估計可能是因為在正式點餐的時候,要求為「麻醬擔擔關廟麵」裡面的湯底「走辣」。

「酉是酉胡」廚房在「麻醬擔擔關廟麵」實際製成品表面,灑下不少濃味的蔥花,蔥花令「走辣」「麻醬擔擔關廟麵」實際製成品裡面的甜味感覺變得更加濃厚。

至於「酉是酉胡」下午茶裡面的台式飲品「水蜜桃紅茶」,另外加上要求「少冰」,減少冰塊之後的「水蜜桃紅茶」甜味比我原本預期來得更加濃厚。

所以「酉是酉胡」廚房水吧製作的「水蜜桃紅茶」實際味道,還是我平日比較喜歡的濃厚「水蜜桃」甜味,還有來自「紅茶」裡面的濃厚茶味。

「酉是酉胡」廚房製造下午茶食品「麻醬擔擔關廟麵」,跟套餐台式冰凍飲品「水蜜桃紅茶」實際甜味味道,還是比較符合我個人的期望。

只不過我個人認為,「酉是酉胡」裡面的侍應服務態度,和侍應抄寫點餐記錄的實際能力,還是仍然擁有很大改進空間而已。
2021-11-20
12 分鐘 (堂食)
凍水蜜桃紅茶
麻醬擔擔濃湯底關廟麵
2021-10-04 1477 瀏覽
晚上經過西灣河街,見到有一間新嘅台式食店,仲有珍珠奶茶飲,就入去試下啦,個樣好熟口面,但係明明唔係呢個名,一問之下原來老細改咗個餐廳名。咁樣就照叫番以前食開個"滷肉飯"同"刀削麵"食至得。侍應用盤送上套餐,有滷肉飯,前菜同小食,我揀咗金菇肥牛。前菜係醃過嘅青瓜同素肉,OK啦。至於滷肉飯水準依舊,並冇失手,滷肉唔太鹹啱啱好,仲有半隻鹵水蛋。小食係白芍金菇肥牛加汁料,都算大碟,清清地幾ok喎。朋友叫嘅刀削麵就爭少少,主要係刀削麵本身質地麻麻,小小淋得滯,唔夠煙韌囉,而且叫咗擔擔麵湯底,湯底得花生醬味冇乜麻醬味,所以就係成碗麵爭少少,好彩個小食鹽酥雞粒補番數。最後送上餐飲,珍珠奶茶就standard味道喇,估唔到熱百香果紅茶幾大杯同埋幾好味。整體嚟講價錢合理,可以再食,下次我會叫麵試下先得。我見到一路食,一路有人叫外賣,所以呢間餐廳應該都係抵食之選。
2021-10-03