2012-01-06 48 瀏覽
元朗有間酒泉日本料理, 聽就聽o左好耐, 但我o地反而一次都未試過~因為佢差唔多o係教育路的最盡處, 好少行到咁入今晚去o左o個頭搵食, 見好多人喎, 記得 openrice 又好多好評喎,就入o左去喇!一打開 menu, GOOD, 選擇比同區的日本菜多元化,價錢屬中等, 有某 d 食物都幾抵!唔講喇, 去片你就知有幾正!$30/五件的三文魚腩, 超厚超多魚油的感覺, 好正啊!海膽壽司 ($38) 係超超超讚!!!4 大片撻o係壽司上, 入口好好好滑仲好甜,我敢講係我o係香港食過好 Top 的海膽 (其實我一向都唔太喜愛海膽, 但呢個真係掂呀, 食完想 encore 呀!)帶子好大好新鮮, 雖然仍然係板長的好食 d~三文魚遺傳了元朗風格 - 長!玻璃蝦都唔錯, 稍為乾身花之戀 - 真材實料呀, 好大堆蟹子沙律o係上面呀!吉列炸蠔 - d 蠔就真係太細隻, 唔推介吞拿魚 - 好普通...
因為佢差唔多o係教育路的最盡處, 好少行到咁入

就入o左去喇!

一打開 menu, GOOD, 選擇比同區的日本菜多元化,
價錢屬中等, 有某 d 食物都幾抵!
唔講喇, 去片你就知有幾正!

$30/五件的三文魚腩, 超厚超多魚油的感覺, 好正啊!

海膽壽司 ($38) 係超超超讚!!!
4 大片撻o係壽司上, 入口好好好滑仲好甜,
我敢講係我o係香港食過好 Top 的海膽

帶子好大好新鮮, 雖然仍然係板長的好食 d~

三文魚遺傳了元朗風格 - 長!

玻璃蝦都唔錯, 稍為乾身

花之戀 - 真材實料呀, 好大堆蟹子沙律o係上面呀!

吉列炸蠔 - d 蠔就真係太細隻, 唔推介

吞拿魚 - 好普通...

2011-11-18
20 分鐘 (堂食)
2012-01-02 57 瀏覽
叫左幾件壽司,但件件壽司都好大舊飯,而上面舊送又細細件。再講講個細既刺身拼盤,有3塊魷魚,4塊三文魚,3塊tuna, 3塊北寄貝,仲有3塊腥到爆既唔知咩魚。 分量少又唔好食。价錢同同區壽司店田中,金田相約,但質素咁差,以後都唔會再幫親呢間
超大舊飯
2011-12-30
2012-01-01 36 瀏覽
聽講話酒泉同田中都唔錯咁不如就食酒泉啦, 唔使排咁耐下午4點鐘開始既下午茶我地3點10左右就入左去坐地方迫迫地, 明明有木台不過都要人地搭木台蟹子壽司 - 蟹子卜卜脆! 又夠多! 正三文魚壽司 - 係新鮮ge, 同埋真係幾大條..不過瘦左d wo..食份量啦都係希靈魚壽司 - 好爽, 唔知咩叫好食, 我覺得有少少似咸魚味..大蝦天婦羅壽司 - 脆! 熱辣辣! 推介三文魚子壽司 - 紫菜唔脆珍寶帶子壽司 - 幾甜, 但唔算太好食佐賀和牛壽司 - 唔夠肥, 但o岩晒牛魔王既我鰻魚壽司 - 超級長, 比三文魚仲要長, 汁好好食, 美中不足好似有少少骨翡翠螺刺身 - 好甜, 煙un, 正呢三文魚刺身 - 唔夠肥, 好似未解凍咁..唔掂所有壽司d飯都好濕好濕..fill水fill得好快. 不過d茶梗係唔係咁好飲..侍應做野同上菜都好快! 一讚!
聽講話酒泉同田中都唔錯
咁不如就食酒泉啦, 唔使排咁耐
下午4點鐘開始既下午茶我地3點10左右就入左去坐
地方迫迫地, 明明有木台不過都要人地搭木台
蟹子壽司 - 蟹子卜卜脆! 又夠多! 正
大蝦天婦羅壽司 - 脆! 熱辣辣! 推介
三文魚子壽司 - 紫菜唔脆
珍寶帶子壽司 - 幾甜, 但唔算太好食
佐賀和牛壽司 - 唔夠肥, 但o岩晒牛魔王既我
翡翠螺刺身 - 好甜, 煙un, 正呢
三文魚刺身 - 唔夠肥, 好似未解凍咁..唔掂
所有壽司d飯都好濕好濕..
fill水fill得好快. 不過d茶梗係唔係咁好飲..
侍應做野同上菜都好快! 一讚!

2011-12-31
2011-09-29 97 瀏覽
It has been one of my favourite restaurants in Yuen Long It was only two of us on that night but we've ordered alot The Sashimi Platter is the must try item, (I guess its around a hundred something but includes swordfish toro, squids, sea urchin, scallop, king prawn and jade spiral shells...they are so fresh and decilious...and its not pricy at all!! The portion is good to share for two as well =)We also ordered the deep fired chicken soft bones, pan fired beef steaks, some sushi and oysters (o

We also ordered the deep fired chicken soft bones, pan fired beef steaks, some sushi and oysters (oyster was just okay though). There are several Japs restaurants in Yuen Long, but I would say the overall food quality in this restaurant is good and worth while to try

Sashimi Platter
2011-09-08
15 分鐘 (堂食)
Sashimi Platter
2011-09-02 33 瀏覽
有朋友介紹元朗酒泉好食大件又不貴.好~我就跟朋友三個人一齊去試一下.我們weekday去的,但都有很多人在外面排隊.一進去的感覺是好逼,通道狹,坐都不是太舒服,不過見食物種類好多,好像很吸引,就無所謂la~巨大壽司個飯就大,but 上面的肉就太薄.玉子壽司不太好食很後悔叫了兩件)不過,黑椒咸牛肉壽司就不錯,少少咸和黑椒味就蠻特別的.但都是肉厚身少少會更好.有機三文魚剌身都好味,新鮮厚身,不過就跟普通二文魚沒分別.炒什菜的味道都不錯,不會太多油,個汁剛剛好,不會太水.芝士焗西蘭花,ok,不過份量少,芝士和白汁反而比西蘭花多.火龍卷就好好味,因為下面有黃色的汁,甜甜酸酸的,味道很特別,不用加豉油也夠味如果可以加多一點汁就太好了.蟹膏炒飯都算多,飯炒得乾身,加上蟹膏香味咸味適中,我們都蠻愛食的.肥牛拉麵我沒有吃,朋友說普通,沒特別.我們還吃了南瓜蕃薯天婦羅(10件)好大件wo,炸槳不厚又不太油,good.不過服務一般,可能太多客,待應做到個個黑口黑面...anyway,下次都會再來試其他的東西,因為價錢合理,ok好味又多小食,
我們weekday去的,但都有很多人在外面排隊.

巨大壽司個飯就大,but 上面的肉就太薄.玉子壽司不太好食
很後悔叫了兩件)
不過,黑椒咸牛肉壽司就不錯
,少少咸和黑椒味就蠻特別的.但都是肉厚身少少會更好.

有機三文魚剌身都好味,新鮮厚身,不過就跟普通二文魚沒分別.
炒什菜的味道都不錯,不會太多油,個汁剛剛好,不會太水.
芝士焗西蘭花,ok,不過份量少,芝士和白汁反而比西蘭花多.

如果可以加多一點汁就太好了.
蟹膏炒飯都算多,飯炒得乾身,加上蟹膏香味
咸味適中,我們都蠻愛食的.
肥牛拉麵我沒有吃,朋友說普通,沒特別.
我們還吃了南瓜蕃薯天婦羅(10件)
好大件wo,炸槳不厚又不太油,good.

不過服務一般,可能太多客,待應做到個個黑口黑面...
2011-08-18
20 分鐘 (堂食)
2011-09-01 31 瀏覽
2:30黎到, 睇均出面門口的餐紙, 都沒有發現有下午茶食, 但看見有特價時段, 好似係由11:30-1:30 同4:00-6:00, 時間過左, 但咁遠來到, 唯有先去嘩鬼拉麵醫肚, 才再來吃一點小食叫左2 件加州反卷+1串雞軟骨+1串雞胸軟骨+1份蟹子沙律+1份京蔥三文魚腩刺身加州反卷, 雖然HK5件, 但相對細件, 飯團鬆散, 蟹子遍佈不均勻, 味道一般 雞軟骨+雞胸軟骨, 入口雞肉嫩滑, 雞胸軟骨則嫌略硬(唔記得影相)蟹子沙律由青瓜絲+蟹柳絲+沙律醬+1小撮蟹子組成, 送上枱時賣相不錯, 食前先把所有材料拌勻, 入口雖不致爽脆, 拌上沙律醬, 則成為一道開胃又美味的小吃, 蟹子沙律拌上幾多份量的沙律醬, 確實有點"漏" 京蔥三文魚腩刺身, 店員送來時則令我感到驚訝, 一件件卷住的灰色物體, 中間夾了蔥段, 心想我係叫三文魚噃, 唯有打開一看, 才恍然大悟, 怪唔得咁平啦, HK$19元有6件, 原來係三文魚魚肉造了刺身, 剩餘下來就是魚肉連著塊皮個塊皮, 我真係大鄉里入鄉, 前所未聞, 見所未見,(以為係平時食開刺身既魚腩位), 姑且一試, 個塊所謂三文魚腩刺身點一點送來的
差,加州反卷

賣相精美
拌勻後的蟹子沙律
, 姑且一試, 個塊所謂三文魚腩刺身點一點送來的醬汁, 入口不腥, 但不合個人口味
很大的驚嚇程度
卷住蔥段
埋單HK$58, 味道不過不失, 路過不妨一試
2011-08-27
$29 (其他)
2011-08-26 31 瀏覽
想食日本野..朋友提意去酒泉..次次見到門口排晒長龍都唔想等啦..好彩今次有人等定先jad壽c真係好大件呀..我不太鐘意呀..d飯都太大舊啦..抵食but唔算好好食囉魚生都算ok既..

魚生都算ok既..
2011-08-25
15 分鐘 (堂食)
  • 三文魚壽司
  • 蟹子沙律
2011-08-16 33 瀏覽
2口子話出街食無拿拿就落左元朗去到都9點幾,所以店內雖然都多人,但就唔需要等位了~雖然有好多選擇,但都係食D大路野件件味道都好OK~唯一就係如果件黃金魷魚上面D魷魚可以CUT半咁放會好D,太長了牛扒set,有牛扒、刺身(甜蝦、螺、帶子)、小食、小卷我覺得係日本野食店叫牛扒好似怪怪的,不過男友仔想食冇所謂啦~牛扒味道幾好,不過就好韌同有根位....好在刺身同三文魚小卷有水準男友仔話唔多飽,咁就叫多左2件sushi天婦羅即炸,脆卜卜其實好耐冇黎酒泉食,之前黎都係特價時段,因為真係實惠好多~
2口子話出街食無拿拿就落左元朗

去到都9點幾,所以店內雖然都多人,但就唔需要等位了~
$58 8件
雖然有好多選擇,但都係食D大路野

件件味道都好OK~
$98牛扒set
牛扒set,有牛扒、刺身(甜蝦、螺、帶子)、小食、小卷

牛扒味道幾好,不過就好韌同有根位....

好在刺身同三文魚小卷有水準
大蝦天婦羅壽司
男友仔話唔多飽,咁就叫多左2件sushi
天婦羅即炸,脆卜卜

其實好耐冇黎酒泉食,之前黎都係特價時段,因為真係實惠好多~
2011-08-16
$58 8件
$98牛扒set
大蝦天婦羅壽司
2011-08-04 25 瀏覽
之前個fd食過,話幾好食,環境幾舒服,所以同我再去食!响谷亭街落左車之后,個人認為要行幾遠,响2+又熱又晒既天氣下,有d攰去到因為下什茶時間唔駛等位,只有幾枱人佢d sushi全部都係單件計,有最平既$5,最貴好似$30幾都有,同埋比出面個d大件d個人認為幾好食既係炸蝦天富羅(夠熱好脆),三文魚(件三文魚好長,一般可做到2件sushi)麻麻既係帶子(可能我唔係咁中意食生野),海膽除左sushi,佢仲有串燒,好多款式我就食左茄子同豬頸肉,都ok!仲有就係佢個焗蒜蓉生蠔$9隻,好香好好味!值得一試講下佢環境,黑地都幾舒服,下午茶時段,人少少,一路一食一路傾幾嘆服務就普普通通啦,人手好似少左d食左13件sushi,2串串燒,2隻生蠔2個人合共$150,
之前個fd食過,話幾好食,環境幾舒服,所以同我再去食!
去到因為下什茶時間唔駛等位,只有幾枱人
個人認為幾好食既係
炸蝦天富羅(夠熱好脆),
三文魚(件三文魚好長,一般可做到2件sushi)

麻麻既係帶子(可能我唔係咁中意食生野),海膽

除左sushi,佢仲有串燒,好多款式
我就食左茄子同豬頸肉,都ok!

仲有就係佢個焗蒜蓉生蠔$9隻,好香好好味!值得一試

服務就普普通通啦,人手好似少左d

食左13件sushi,2串串燒,2隻生蠔
2個人合共$150,
2011-08-04
  • 三文魚壽司
  • 焗蒜蓉生蠔
每次夜經過酒泉,都是很多人在等候下午經過這裡,見不需等候便進內試試下午茶餐,壽司有特價最愛吃的辛辣三文魚碎壽司都只是$6非常抵吃而往後我也是衝著辛辣三文魚碎壽司而來叫了辛辣三文魚碎壽司-好味道,少少辣,比三文魚壽司更好吃三文魚壽司-一般,三文魚不夠新鮮吞拿魚壽司-好吃赤貝壽司-一般,同樣如三文魚般不夠新鮮鮑魚片壽司-極難吃,鮑魚片很硬,很難才咬得下,不新鮮!!!焗蠔-不太好吃,吃完那塊焗面芝士後,吃到的蠔不夠鮮,有點”霉”,很水,較難吃整體而言,不用等位吃的下午茶餐確實不錯但在晚市時段要花上半句鐘等候值不值得確實見仁見智
每次夜經過酒泉,
都是很多人在等候
下午經過這裡,
見不需等候
便進內試試

下午茶餐,壽司有特價
最愛吃的辛辣三文魚碎壽司都只是$6
非常抵吃
而往後我也是衝著辛辣三文魚碎壽司而來

叫了
辛辣三文魚碎壽司-好味道,少少辣,比三文魚壽司更好吃
辛辣三文魚碎壽司
三文魚壽司-一般,三文魚不夠新鮮
吞拿魚壽司-好吃
赤貝壽司-一般,同樣如三文魚般不夠新鮮
鮑魚片壽司-極難吃,鮑魚片很硬,很難才咬得下,不新鮮!!!
焗蠔
整體而言,不用等位吃的下午茶餐確實不錯
但在晚市時段要花上半句鐘等候
值不值得確實見仁見智
辛辣三文魚碎壽司
2011-07-06 24 瀏覽
特登來食下午茶, 睇到餐牌原來都冇乜特別個人比較喜歡玉子壽司($5)同腐皮壽司($5)三文魚壽司($8)冇乜特別,咸牛肉壽司($6)亦然另外叫左串燒,一串青椒($5), 一串茄子($6), 一串豬頸肉($6)豬頸肉最好唔好叫,雖然味道不錯,但份量少得可憐其實呢間味道不算太差, 不過我唔覺得特別抵食, 食完仲好想繼續食其他野
特登來食下午茶, 睇到餐牌原來都冇乜特別
個人比較喜歡玉子壽司($5)同腐皮壽司($5)
三文魚壽司($8)冇乜特別,咸牛肉壽司($6)亦然
紐西蘭有機三文魚壽司($7) - 又係冇乜特別
辛辣三文魚碎壽司($6) - 好食過三文魚壽司
什錦野菜拉麵$25 - d麵幾好,呢個價錢算係咁
豬頸肉最好唔好叫,雖然味道不錯,但份量少得可憐

2011-07-06
辛辣三文魚碎壽司($6) - 好食過三文魚壽司
8/5/2011 上個星期日稔住開開心心去慶祝母親節,點知搞到全家人極度唔開心,事源:我提議去酒泉慶祝母親節,在 7:10 pm 去到排隊, 中段時間出左去接媽媽到餐廳,返回餐廳時, 已過左輪后號碼, 我地只好再輪后過,負責攞位既店員回覆第二張枱就到我地, 當時冇重新俾一個號碼我地, 叫我地等叫原先的號碼,在等待其間, 我地商討食甚麼好, 冇為意原來已經叫左3, 4 張大枱,到下一張仍然未係我地時, 見到遲過我地黎都有位, 覺得非常有問題, 已即時入內同負責攞位既店員講(佢唔記得要叫番我地個號碼),而負責攞位既店員亦不理會是我們先來, 只因該批食客聲大大話已經叫左佢地, 就要俾位佢地,負責攞位既店員亦向惡勢力低頭, 俾左位佢地先, 全然不顧我地既感受/真理,最後, 好冇禮貌咁只叫我地再出門口等等, 一句對唔住 或 解釋都冇, 亦唔見有店長出黎協助/道歉.該餐廳是否只接待惡既客人, 只對惡勢力低頭, 下次是否去到惡下d 店員, 就可即時有位??????????今次事件令我十分十分失望, 亦令我們已經冇心情慶祝,慶祝母親節本應是開心事, 但現在令到全家人十分唔開心, 亦令我感到十分唔好意思

8/5/2011 上個星期日稔住開開心心去慶祝母親節,
點知搞到全家人極度唔開心,

事源:
我提議去酒泉慶祝母親節,
返回餐廳時, 已過左輪后號碼, 我地只好再輪后過,

今次事件令我十分十分失望, 亦令我們已經冇心情慶祝,
慶祝母親節本應是開心事, 但現在令到全家人十分唔開心, 亦令我感到十分唔好意思.

請有關公司盡快跟進此事 & 負責攞位既店員服務態度
2011-05-08
慶祝紀念
母親節
2011-05-02 31 瀏覽
見到咁多好評,要黎回一回佢叫左好多野 SUSHI:鮑片,三文魚,加洲反ROLL, 軟殼蟹,燒牛肉(正),MANGO,OTHERS,腐被蟹子沙律小食: 南瓜天FU羅,蟹子沙律(少),魚餅,雞串TOTAL 都係$208.太平了吧
2011-05-01
  • 蟹子沙律
2011-04-06 25 瀏覽
此餐廳食物每況愈下.....由食評可知一二每個星期光顧此餐廳都是指定動作但剛剛的星期終於給我一嘗差同埋一肚子火的滋味...由於每個星期都光顧....所以對於其質素和壽司的大小均心中有素....首先講下佢幾宗罪:一. 巨大壽司, 但size比平日細左三份之一二. 巨大壽司, 軍艦類別的刺拖羅茸軍艦比細小壽司還小三. 我懷疑唔夠食材,所以偷工減料 (唔夠食材應向客人講聲賣晒), 因為同一款壽司, 佢出淨兩舊...果兩舊d紫菜仲要爛晒, d拖羅茸只係薄薄咁"忟"係d飯上面四. 向侍應投訴, 侍應告訴另一侍應....該侍應再過來再問我有咩問題...我要重覆再講一次....佢話同廚房講...但我眼見佢無講總之佢價錢就收足我,貨就交唔足....比埋d垃圾我食....我嬲到唔記得影相....枉我之前成日向朋友推介....black list now!!元朗仲有咁多壽司店, 還有大把選擇....
此餐廳食物每況愈下.....由食評可知一二

每個星期光顧此餐廳都是指定動作

但剛剛的星期終於給我一嘗差同埋一肚子火
的滋味...

首先講下佢幾宗罪:

一. 巨大壽司, 但size比平日細左三份之一

二. 巨大壽司, 軍艦類別的刺拖羅茸軍艦比細小壽司還小

總之佢價錢就收足我,貨就交唔足....

元朗仲有咁多壽司店, 還有大把選擇....
2011-04-02
今天 朋友 約我們 去這間 常見門口排很長長龍 多人等候 的日本料理 食晚飯座位之間 少少擠迫 但內裡比想像大些少 門面說話不多講本來未食過 睇食評 都有點好奇 .....但試過 後 發覺 每個人口味 也不相同 ......想知道真正嘅 答案 ^^ 都係自己出手啦 .....今次 真有點失望.... 50件 刺身 $ 198 不過 唔新鮮 浪費 >< ..
2011-03-30
他們說因為少油 但我沒有食 不知味道如何