2021-08-07 1362 瀏覽
住咁近發現原來呢頭開左間新餐廳, 見佢話早茶小菜都有得食, 最中意試新野既隊長B緊係又試下🤣🤣~因為要上一層樓先見到餐廳內部, 無諗到上面裝修好精緻, 圍數唔多但坐得好舒服,而且好光猛感覺好好😌~叫左5個餸1個飯,以為裝修精緻小菜價錢唔貴都只會細細碟啦😂, 點知原來係好大碟的😚!!! 先係開胃菜「醬瓜小紅茄」, 老闆娘話醬瓜係用左日本萬字醬油浸24小時, 而小紅茄就脫皮後用話梅汁浸4小時🍅, 絕對需時, 食到甜甜地的味道加上醬瓜的微辣,用黎開胃非常適合👍🏻見到餐牌有「清酒鵝肝」隊長B緊係唔會錯過啦🥴~完全無失望,呢個真係好好食~ 鵝肝先用鮮奶浸熟🍼,再用日本清酒再浸,咬落去果種軟化在心頭,入口即溶的驚嘆係令人WOW了出來~🤤🤤🤤必試!食完2個開胃菜,緊係要飲個湯先再繼續啦!「羊肚菌菊花羹」上菜很有驚喜🤩,原本以為係放真菊花入饌,但原來係講緊菊花豆腐,師傅超好刀工,整朵豆腐菊花好吸睛散開就像藝術品一樣,湯羹入面仲有鵝肝同蛋花,滑溜到爆🌼🌼~ 終於黎到隊長B好期待既「醬皇安格斯牛」,🐮其實隊長B好中意食牛,呢個由澳洲安格斯牛用低溫慢煮12小時再煎而成,色澤粉嫩,肉位超軟淋,邊位卻帶少少煎香

終於黎到隊長B好期待既「醬皇安格斯牛」,🐮其實隊長B好中意食牛,呢個由澳洲安格斯牛用低溫慢煮12小時再煎而成,色澤粉嫩,肉位超軟淋,邊位卻帶少少煎香脆感,雙重口感再蘸上師傅特製的醬皇👨🏻‍🍳,令整體味道再添豐富。伴碟的牛肉粒亦有加上師傅心思,因為用左松露去炒,香味更加突出☀️

「梅菜素肉」係梅菜扣肉的全素版,素扣肉係用冬瓜﹑惠洲梅菜一齊蒸制而成,所以冬瓜會完美吸晒梅菜的精華😝,帶有清甜味,完全無扣肉的油膩感,又唔會好咸,連冬瓜帶梅菜清晒話甘易🤣~

最後都係要整番個澱粉質去包尾既~雖然已經超級飽,😚😚😚但呢個「淮陽炒飯」係即使好飽都覺得好好味的。上台係超超超有蛋香,勁多材料冬菇﹑瑤柱﹑蝦粒﹑叉燒﹑蟹肉﹑火腿﹑蛋絲﹑馬啼﹑蔥白等,炒得非常乾身,混合一起果種咸香蛋香﹑爽口鮮味,超好味!忍不住食左4碗哈哈🙈🙈~

-----------------------
好味指數😋:7/10
翻啅指數🙆🏻:7/10
人均消費💰:201-400
服務態度👨🏼‍🍳:7/10
乾淨指數🌝:7/10
最近發現咗大角咀有一間好吸引嘅餐廳,佢雖然係中菜,但係佢啲食物好fusion同埋高質素,性價比亦好高。醬瓜小紅茄係開胃之選,原來用咗白蘿蔔,加上用醬油浸咗足足24小時,鹹香爽脆;小紅茄都係手工之作,剁皮後要再以話梅浸4小時,難怪酸酸地咁入味!清酒鵝肝都係我嘅心水,鵝肝用上日本清酒大吟釀醃製,難怪咁香嘅清酒味,而且入口即化。羊肚菌菊花羹相當特別,裏面嘅材料都非常鮮味,先用清雞湯燉羊肚菌,所以有好香嘅雞香,再加入雞蛋及鵝肝,令材料更豐富,仲有一朵菊花狀豆腐,無論口感還是賣相都一流。醬皇安格斯牛呢本鍾意食牛千祈唔好錯過,會見到佢紅卜卜,時間處理得剛剛好,原來係用上澳洲安格斯牛肉低溫慢煮12小時,真係花時間功課。完成後重要再煎多15分鐘。而旁邊嘅醬汁係師傅特製,另有松露將炒萵筍牛肉粒,一牛兩吃,層次豐富。梅菜素扣肉無論是否食齋都一定覺得佢好正,素扣肉係用冬瓜做,但係又做到嗰個感覺,裏面用大量優質嘅惠州梅菜一同蒸,難怪咁入味。旁邊嘅菜心都好鮮甜。淮陽炒飯方面材料都好豐富,包括有冬菇、瑤柱、蝦粒、叉燒、蟹肉、火腿粒、蛋絲、馬蹄、蔥白等,加加埋埋接近10款材料,粒粒分明味道咸香。蛋香十足!

蛋香十足!
2021-08-04 709 瀏覽
今日去了這間在一樓的酒樓午飯。地方不算很大,但枱与枱之間放得不迫,坐得很舒服。而且因是新酒樓,裝飾很新淨。整體環境都很雅緻。食物方面,我們叫了小食和點心,有些驚喜。小食如肉碎四季豆,熱乎乎的上枱,有些鑊氣。牛柳粒、炒尖椒、鲮魚球都好味。點心方面,蝦餃一籠四件,晶瑩飽滿,蝦味鲜、有荀尖、質數很高。此外,春卷非常香脆、义燒包、蘿蔔糕及腸粉每樣都弄得很好,我尤其喜歡那菜苗腐皮卷,以上湯餵煑,感覺清新。我們也試了魚湯魚餃淮山麪,魚餃皮很薄,有特别口感,魚湯濃郁。甜品方面,走懷舊路線,我們試了它的兩種糕點,一種似白糖糕(名字忘了),一種是小型砵仔糕,盡勾童年回憶。價錢方面,也是相當合理,我們一行六人,每人只$112,以此食物環境,大家都很滿意,定要再訪。

2021-08-03
  • 上湯菜苖卷,蝦餸,鲮魚球、肉碎四季豆。
2021-08-03 544 瀏覽
朋友推介,這間餐廳推出了時令奄仔蟹套餐,所以立即去book 枱。原來這間餐廳剛剛於今年6月開業,環境裝修舒適乾淨,侍應也說,雖然新開不久,但也有不少捧場客,因為食物由星級廚主理,有質素保證,當晚也full booking,不接受walk in,好彩book了枱。食物方面:前菜三小碟:豉油皇鵝腸,清酒鵝肝,醬瓜小紅茄鵝腸爽脆,正!鵝肝軟綿,有鵝肝醬入口綿滑的感覺,香濃又沒有血腥味,好好食。醬瓜小紅茄最有驚喜,蕃茄仔上包了一層薄薄的糖醬,甜甜酸酸,一定要試。主角: 清蒸奄仔蟹,慢煮安格斯牛奄仔蟹是令,當然好啦,一班friend 傾住拆蟹,唯個人喜歡鹽焗多啲。慢煮安格斯牛👍🏻👍🏻 經理話係招牌菜,整得好好,外脆內嫩,值得下次再嚟食過。仲有班片,炒菜,炒飯,不過已經飽了,未有細味。甜品: 芒果布甸,看上來以為平平無奇,問侍應取花奶時,他回答:「這個芒果布甸有2 層,上層是芒果布甸,下層是3.6牛奶奶凍,所以不用加花奶。」果然有心思👍🏻 芒果布甸配奶凍這個組合,非常好!整體來講,食物質素非常好,值得支持!

食物方面:

前菜三小碟:豉油皇鵝腸,清酒鵝肝,醬瓜小紅茄

鵝腸爽脆,正!

主角: 清蒸奄仔蟹,慢煮安格斯牛

仲有班片,炒菜,炒飯,不過已經飽了,未有細味。

整體來講,食物質素非常好,值得支持!
2021-08-02 336 瀏覽
媽媽生日,喜歡吃中菜的他,特意找了一間頗有特色的私房菜,位於大角咀的酒筷子,比起大酒樓,這間私房菜環境安靜,適合家庭聚會。前菜先叫了清酒鵝肝,中菜館比較少見,想不到頗為出色,鵝肝烹飪前了鮮奶浸泡數小時,再用日本清酒大吟釀腌製,入口已有淡淡清酒香,鵝肝口感幼滑,相比起西式的煎鵝肝,這款清酒鵝肝少了油膩感覺,確實不錯主菜醬皇安格斯牛,選用了澳洲安格斯牛肉,慢煮12小時再煎15分鐘,由於採用慢煮,所以牛肉相當嫩,鎖住肉汁,高質。醬汁是師傅用特別嘅調味料調製而成,另外加入黑松露醬,炒竹筍牛肉粒等等,不得不提在旁陪襯的炒素菜,也非常好吃 ,濃黑松露味。另外甜品叫了話梅叉燒酥 $30有三件,即叫即整,叉燒酥外皮酥脆,最特別面層灑上了話梅粉,想不到也挺合襯,看得出這間私房菜別有心思,簡單的菜式也加上自己的風格。另外還想讚賞他們的茶,有別普通中菜館,他們的茶並不是簡單的普洱鐵觀音,菊花茶,有桂花烏龍,話梅普洱茶等等。我們選擇了話梅普洱茶,普洱茶一般比較苦加上話梅,酸酸甜甜剛好中和了。

主菜醬皇安格斯牛,選用了澳洲安格斯牛肉

好耐冇食中菜啦朋友揀咗呢間位於大角咀嘅酒筷子估唔到又幾好食喎 所以同大家分享一下首先叫咗一碟前菜:醬瓜小紅茄白蘿蔔爽口入味 用醬油浸嘅時間充裕小紅茄係剁皮 口感更佳 味道酸酸甜甜 微微帶話梅味道 十分開胃 前菜:清酒鵝肝 鵝肝香滑 好似牛奶滑口感比較軟林 微微帶sake清香原來係用咗日本清酒大吟釀醃製架之後第一個湯品:羊肚菌菊花羹羊肚菌算係一樣比較矜貴嘅食材喺呢度食到證明呢度都係一間高級嘅中菜朵菊花豆腐整得好靚 刀工精細 非常平均清雞湯飲得出好清 真材實料底下仲有雞蛋鵝肝粒 蒸蛋口感嫩滑 有驚喜主菜:醬皇安格斯牛分量十足 分別有慢煮牛肉同埋炒萵筍牛肉粒澳洲安格斯牛肉低溫慢煮12小時 肉質軟林中間紅紅地 有種入口即化嘅感覺 牛肉外層經過香煎 令味道同埋口感豐有層次另外用松露將炒萵筍牛肉粒 松露香撲鼻食完咁多肉咁梗係要食啲蔬菜清新下啦叫咗一碟梅菜素扣肉 擺碟好靚好清新大量梅菜 好有家鄉嘅味道 冬瓜入味淮陽炒飯 蛋香十足 仲好有鑊氣添冬菇、瑤柱、蝦粒、叉燒、蟹肉、火腿粒、蛋絲、馬蹄、蔥白 用料非常豐富
好耐冇食中菜啦

叫咗一碟梅菜素扣肉 擺碟好靚好清新
大量梅菜 好有家鄉嘅味道 冬瓜入味

淮陽炒飯 蛋香十足 仲好有鑊氣添
2021-07-28 340 瀏覽
香港中式菜館都不少,供應懷舊菜式都有,但供應功夫菜式,確實不多。難得大角咀附近開了間新式菜館,總廚更是老闆,對小菜質素同味道都有一定要求。大角咀舊區為主,食店都以茶餐廳為主,難得有一間可以吃到特色菜式小菜,難怪晚巿如此入座率不少。******************************酒筷子是新營業的中式菜館,午巿有點心,晚巿有小菜供應。酒筷子位於旺角與大角咀交界,就位於大街之上,前來也很容易找到。入到餐廳之内,因為疫情,餐廳都有分區域吃飯,感覺安排非常不錯。無論午巿或晚巿,都有茶水 HKD12/人。酒樓的中茶也提供特別味道,便決定一試。白桃烏龍,入口有著清香白桃味,非常特別。清酒鵝肝 HKD128,法國鵝肝配上日本清酒,浸上3小時,口感嫩滑,有清香清酒味道,最重要沒有鵝肝腥味,做得出色。醬瓜小紅茄 HKD58,所有食材都各自放入不同醬汁,入口清涼,小紅茄用話梅冰鎮最少4小時,難怪小紅茄吃上口多次,帶著話梅醬汁甜味。蘿蔔醃漬於醬油最少2日,爽脆可口,帶點微辣的醬汁香味。醬皇安格斯和牛 HKD228,用上慢煮12小時澳洲安格斯和牛,最後輕煎和牛,所以牛肉色澤粉嫩,入口一點都不韌,邊位

醬皇安格斯和牛 HKD228,用上慢煮12小時澳洲安格斯和牛,最後輕煎和牛,所以牛肉色澤粉嫩,入口一點都不韌,邊位帶少少煎香脆邊口或。伴碟更用上雜菌粒,炒得菌味香濃,非常出色。

羊肚菌菊花羹 HKD68,以每位上,用上豆腐花界成菊花的外觀,然後加入羊肚菌、鵝肝粒、滑蛋,配上雞湯燉成湯羹,絕對是功夫菜式。牛肝菌香氣配上雞湯得清香,還有鵝肝粒在其中,吃上口又多了點肝甘香味。湯盎底部全部都是蒸蛋,無論蛋或菊花豆腐都口感滑溜無比,這種功夫菜式湯羹,巿面上都比較少有,做得非常之有心思。

梅菜素肉 HKD88,用上冬瓜煮成扣肉,配上梅菜,扣煮而成,梅菜清甜,所以醬汁一樣帶有梅菜清甜味。整個菜式以素食為主,冬瓜吃上口一點都沒有扣肉般的油膩感。

淮陽炒飯 HKD138,是午巿飯類之選,連白飯共用了10種食材炒成,十種食材包括冬姑、叉燒、蛋、馬蹄、瑶柱、火腿蓉、蝦粒、蟹肉、白葱、蛋和白飯,材料十足,單看賣相飯粒也炒得乾身。吃上口除了飯炒得乾身,還吃到馬蹄、白葱爽口感,此外帶點蟹肉鮮味,叉燒和火腿蓉咸香,整個炒飯滿滿蛋香,確實出色。

晚飯是沒有糖水所送,想吃甜品也要自選,一頓晚飯,少了甜品,感覺少了點滿足感。菜館沒有中式糖水,但都有5款甜點選擇,為了滿足一下口慾,所以便選了一款甜品

十勝砵仔糕 HKD24,一客應該有3件,菜館可以按人頭供應多過3件的砵仔糕。紅豆粒砵仔糕味道不會很甜,細細件,吃上整件又不會太飽肚,算不錯。

• 清酒鵝肝
  • 醬瓜小紅茄
  • 醬皇安格斯和牛
  • 羊肚菌菊花羹
  • 梅菜素肉
  • 淮陽炒飯
朋友話有間新開嘅私房菜好好食雖然比較少去大角咀 但係難得朋友咁多好評梗係去試吓位置都好方便旺角站行大概10分鐘就到醬瓜小紅茄用咗日本萬字醬油,油浸二十四小時,小紅茄搣咗皮之後,用話梅浸四個鐘,所以蕃茄除咗甜甜地嘅味道之外,一咬入去仲有話梅滲透味出嚟。羊肚菌菊花羹呢個不得了完全係功夫菜 咁靚成朵菊花嘅係咩嚟 其實係一舊滑豆腐 仲要唔係硬豆腐嗰隻一刀一刀咁樣切出嚟 完全係手工嚟㗎 好考師傅嘅刀工 只要郁一郁個碗 就好似仙女山花咁靚🤩唔係淨係睇得仲食得 湯都非常之唔錯 先用清雞湯燉羊肚菌 湯充滿菌菇味 另外湯嘅底部有蒸雞蛋同埋鵝肝粒 類似茶蒸碗嘅概念呢個湯無論刀工定係味道 都係值得一試梅菜素扣肉次次食中菜都會叫啲炒青菜 但係又覺得唔抵食 但係又想食啲素菜中和下店員就介紹呢個偽梅菜扣肉扣肉係冬瓜片整成 用惠州梅菜一齊煮15分鐘 冬瓜朔晒啲汁 除咗口感比較林啲 其實都真係幾似梅菜扣肉嘅味㗎淮揚炒飯呢個炒飯我比一百分 真係食過最好食嘅炒飯之一 首先粒粒分明 另外好重好重蛋香再加埋雞蛋整到一絲絲 令到成個口感豐富咗好多炒飯仲用咗好多材料,所有材料整成一細粒,唔會話某個材料搶咗炒飯嘅蛋香味,例如有冬
朋友話有間新開嘅私房菜好好食
雖然比較少去大角咀 但係難得朋友咁多好評
梗係去試吓
位置都好方便旺角站行大概10分鐘就到

醬瓜小紅茄
用咗日本萬字醬油,油浸二十四小時,

唔係淨係睇得仲食得

淮揚炒飯

呢個炒飯我比一百分 真係食過最好食嘅炒飯之一
首先粒粒分明 另外好重好重蛋香
再加埋雞蛋整到一絲絲 令到成個口感豐富咗好多
冬菇,瑤柱 蝦粒 叉燒 雞肉,火腿茸,蛋絲,馬蹄同蔥白 成個精華完全係個蛋香度 再加上勁足料嘅食材100%會encore嘅炒飯
重申次 最重要係蛋香😍😍😍一流

呢間有少少似私房菜嘅酒筷子,每個菜式都唔貴,仲要係算係平民價嘅精緻中菜,絕對值得一試,同埋真心有驚喜,最緊要價錢超親民!每樣餸都好食,間唔中都會有驚喜🥰
2021-07-26 317 瀏覽
在大角咀的街上,越來越多有質素的中菜館,這家店的走向很像酒樓,但走進裡面,感覺就完全不同,有高級中菜館的FEEL環境:這家高階中菜館光猛而且非常乾淨,有私房菜館的FEEL服務:當然乎合高階中菜的服務水平,不俗食物:醬瓜小紅茄24小時以萬字醬油醃漬的醬瓜爽脆無渣,份量不多但十分開胃!紅黃茄已去皮,用話梅汁醃至相當入味甜美,令本來的番茄變得更甜美清酒鵝肝用鮮奶浸熟的鵝肝,再轉用大吟釀浸泡入味,甜美而無筋的中式鵝肝非常CREAMY!羊肚菌菊花羹以清雞湯加入精美挑花的豆腐,再放入羊肚菌跟小量鵝肝粒,海鮮咸香細膩,正!梅菜素扣肉不要以為是豆類,其實扣肉是冬瓜!非常爽口的冬瓜完全不油膩,加入了大量梅菜調味,令這樣子像極了扣肉的冬瓜味道變得濃郁醬王安格斯牛12小時慢煮澳洲安格斯牛,入口牛味香濃但又不會韌,外皮香脆裡面多汁,中式煮法絲毫不輸西式煎法!加配芥末汁意料之外地少少哽多多趣!以松露醬炒的蒿筍跟香菇,口感有夠爽脆,松露味濃,正!淮陽炒飯內裡材料明顯經細緻切分成絲,冬菇,瑤柱,蝦,火腿,叉燒,蟹,蛋絲,馬蹄,沖白,令它變得層次多重,而且材料意外地新鮮而且彈牙,飯底非常大,蛋香濃郁,質素不錯!

環境:

這家高階中菜館光猛而且非常乾淨,有私房菜館的FEEL

服務:

當然乎合高階中菜的服務水平,不俗

食物:

醬瓜小紅茄

24小時以萬字醬油醃漬的醬瓜爽脆無渣,份量不多但十分開胃!

梅菜素扣肉

醬王安格斯牛

以松露醬炒的蒿筍跟香菇,口感有夠爽脆,松露味濃,正!
淮陽炒飯

今日帶左朋友去大角咀一間中菜開餐,就選些有心思一點的中菜吧,選了這間酒筷子~奧運站行/旺角行8分鐘,都算就腳,店內的燈光光亮,總體環境不錯~.*清酒鵝肝選用法國鵝肝, 以日本清酒浸3小時而成,日本清酒甘醇綿柔爽口,比較好入口,又能平衡鵝肝的肥膩感,兩者非常匹配~鵝肝肥美絲滑,口感細嫩盈香,味道濃郁可口,令人回味~.*醬瓜小紅茄醬瓜以醬油醃製嘅白蘿白,入口爽脆,色香味俱佳~小紅茄則是蕃茄除皮再以話梅加水浸4小時,食落十分入味,胃口大增,非常開胃~,*醬皇安格斯牛牛肉味道濃郁,而且脂肪比例平均,口感細緻香口,以低溫慢煮12小時,再煎15分鐘,制作用心,加上香濃芥辣燒汁,不錯~!.*羊肚菌菊花羹湯身鮮而味美,營養豐富,豆腐嫩滑~羊肚菌是真菌的一種,居四大名菌之首,具有益腸胃,補腎,化痰理氣,具增加人體免疫力之功效~廚師刀功不錯,以豆腐雕切出菊花花樣,這刀工可不是一天就能煉成的!.*梅菜素扣肉素扣肉以冬瓜梅菜扣煮而成,食落輕盈不油膩下飯最好~!.*淮陽炒飯炒飯顆粒分明,晶瑩透亮,火候剛剛好,滿滿的鑊氣~以蛋絲,瑤柱,蝦肉,蝦粒,叉燒,冬菇,馬蹄,火腿茸,蔥白煮成~上台就已香噴噴的,蔥香醇濃而不
*清酒鵝肝
選用法國鵝肝, 以日本清酒浸3小時而成,
鵝肝肥美絲滑,口感細嫩盈香,味道濃郁可口,令人回味~
*醬瓜小紅茄
醬瓜以醬油醃製嘅白蘿白,入口爽脆,色香味俱佳~

*醬皇安格斯牛
牛肉味道濃郁,而且脂肪比例平均,口感細緻香口,
*羊肚菌菊花羹
湯身鮮而味美,營養豐富,豆腐嫩滑~
*梅菜素扣肉
素扣肉以冬瓜梅菜扣煮而成,食落輕盈不油膩下飯最好~!
*淮陽炒飯
炒飯顆粒分明,晶瑩透亮,火候剛剛好,滿滿的鑊氣~
上台就已香噴噴的,蔥香醇濃而不沖,配料豐富,味道鮮美~!
2021-07-25 444 瀏覽
酒筷子係大角咀一間新派中菜,雖然佢個位置唔近地鐵站比較吊腳,門面又唔特別顯眼,但估唔到佢地嘅嘅菜式唔單止好食,仲係而家喺出面買少見少嘅心機功夫菜,但人均都係二百幾蚊已經食得飽人,性價比非常高。由酒筷子地下入口要沿樓梯上去一樓先真正進入餐廳,店面唔算大,大約坐倒十枱八枱,不過每枱都唔會相隔得太近。醬瓜小紅茄($58) - 左邊係用醬油醃過嘅白蘿蔔,食落非常爽脆,右邊嘅小紅茄係去左衣再用話梅水浸過,所以除左番茄嘅酸味仲多左話梅嘅甜甜地味,開胃又好食。清酒鵝肝($128) - 哩個鵝肝侍應介紹係法國貨,雖然佢唔似西餐咁煎過,不過一樣有入口即溶嘅感覺,但食落係完全唔油膩同埋有好香清酒味,清酒味係啱啱好唔會太重,超正!羊肚菌菊花羹($68/位) - 用豆腐切成菊花雖然靚但唔算罕見,哩個湯最特別係湯入面仲有蒸蛋同鵝肝,兩者都仲好嫩滑唔會過老。原來大廚係先將蛋蒸熟,但加入雞湯、羊肚菌、鵝肝同豆腐一齊燉,比起就咁將所有食材掉晒落煲度一齊燉功夫多好多。雞湯味道濃甜,唔會太油,羊肚菌出名有益,都有兩條。醬皇安格斯牛($228) - 安格斯牛好大份,差唔多有成隻前臂咁長,平時出面食西餐,哩個價錢一定食唔倒哩

羊肚菌菊花羹
雞湯味道濃甜,唔會太油,羊肚菌出名有益,都有兩條。
羊肚菌菊花羹
醬皇安格斯牛($228) - 安格斯牛好大份,差唔多有成隻前臂咁長,平時出面食西餐,哩個價錢一定食唔倒哩個份量。安格斯牛厚薄適中,唔會太薄肉質好嫩腍。
醬皇安格斯牛
肉質呈玫紅色,仲有少少血水浸出,應該大約係五成熟,侍應介紹牛肉係慢煮過之後再煎,難怪食落去感到外表係帶少少微脆嘅。另外旁邊嘅係用安格斯牛頭頭尾尾切成嘅牛粒再同紅椒、西芹、雞脾菇一齊炒,食落好香黑松露味。
醬皇安格斯牛
淮陽炒飯($138) - 哩個炒飯加左蛋絲、蔥花、叉燒、冬菇、蝦粒、蜆肉、馬蹄、火腿......好多唔同嘅食材落去炒,全部切到細細粒,飯炒得好鬆唔會痴埋一舊,但又唔會覺得好油咁。
淮陽炒飯
總結,菜式水準好高,加上睇得出全部都係落左好多心機嘅功夫菜,但價錢就同連鎖茶樓都係差唔多,非常值得一試。
題外話/補充資料: 茗茶:$12/位,冇花生小食等收費
2021-07-24 379 瀏覽
今日收早約左朋友去旺角大戰Namco, 朋友話有間點心新開想試下, 於是就帶左小妹過去! 酒樓環境幾大幾乾淨, 坐得幾舒服🥰 點心款式幾多而且價格唔貴😊🌟蝦餃🦐🥟蝦餃皮皮薄煙韌, 蝦肉爽彈鮮甜🌟話梅叉燒酥 叉燒酥外層酥脆帶微微奶香, 味道有d似菠蘿包上嘅酥皮一樣, 入面嘅叉燒甜甜地幾惹味, 由於酥皮上面撒上話梅粉, 所以食落唔會覺得膩!🌟江南炸春卷非常非常脆, 咬落去聽到好大聲清脆嘅咯咯聲, 內饀豐富, 非常香口!🌟臘味煎蘿蔔糕蘿蔔糕煎得幾香, 入面嘅蘿蔔絲粗幼適中, 幾有咬口, 最正係個辣椒醬, 沾少少已經好夠辣, 辣醬只有純辣味, 唔會又咸又辣咁!🌟蝦烏冬🦐🍜蝦湯味道幾鮮, 唔會死咸重味精, 烏冬口感順滑彈牙掛到湯, 入面仲有豆卜非常吸湯🌟蛋煎倫教糕倫教糕即係白糖糕, 平時就咁食食得多, 用蛋煎都係第一次食, 加左蛋除左食落有好香蛋味, 唔會得個甜字之外, 仲幾有口感

🌟蝦餃🦐🥟
蝦餃皮皮薄煙韌, 蝦肉爽彈鮮甜

🌟話梅叉燒酥

🌟江南炸春卷