2018-04-19 198 瀏覽
人多嘅聚會最適合就係食中菜,相比放題我覺得中菜更加能夠促進大班朋友嘅友誼。今日就同新朋友夠朋友共八人一齊晚餐。朋友聚會揀中菜嘅原因最主要係因為圓枱坐得舒服,而且可以食一啲人比較少食唔到嘅嘢。等朋友嘅時間先嚟咗呢一度嘅王牌叉燒,雖然冇講到係用啲乜嘢西班牙黑毛豬,但係呢十分之香甜,肥瘦適中。每位都點左呢個冰鎮鮑魚,我欣賞佢份量夠大,而且肉質彈牙,富鮮味,絕不欺場。大頭蝦兩食絕對係必點之選,蝦頭用上椒鹽炸,下身呢就係用豉油王。上枱嘅時候已經嘩嘩聲!雖然個樣好似唔係好吸引,但仍免飄來的香味,真係現場先感覺到!解開個蝦頭,D 膏流出來咖!甘香無比!我連個殼都食埋!王牌推薦係呢個花雕蛋白蒸花蟹,係呢一間餐廳嘅其中一個招牌菜,好食嘅除咗係鮮甜嘅花蟹之外,仲係鮮味同酒香濃郁而且會滑過呀婆豆腐花嘅蛋白。蛋白嘅香味正,而滑度係難以言語。呢啲一定要至少六個人先好叫。開心share 嗎!黃沙豬膶配莧菜,係一啲比較傳統嘅菜式,豬膶做得好出色,上枱嘅時候個個話唔食,轉完個圈已經冇晒啲豬膶了!清清地為呢一個晚餐做個結尾。我成日都話相比食放題我更加鍾意同朋友一齊食中菜,大家有傾有講,為勤勞的一日放鬆一下!經理話午市仲

解開個蝦頭,D 膏流出來咖!甘香無比!我連個殼都食埋!

經理話午市仲抵食,下次有機會同上司一齊過嚟先!
2018-04-01 374 瀏覽
星期六在灣仔遊走,飲茶都是節目一種。呢間酒樓都會經常幫襯 , 原因就是易有位(位置不是太當眼),食物質素大致 ok , 價錢都可接受,如要求較高格局環境,就不太合適。點心叫了: 蝦餃……皮適中,蝦夠新鮮,彈牙,燒賣……蝦同樣新鮮,合格 , 蘿蔔糕……幾有水準,蘿蔔比例剛好,煎得夠香而唔燶, 紫米蝦腸粉…… 幾特色,蝦新鮮外,內有一層鬆脆夾層,加上紫米腸粉軟滑,幾有層次感。另加一窩蠔仔粥,味道 ok , 蠔幾新鮮及幾大隻,真正來說,不是蠔仔,唯一要彈就是份量偏細 。以埋單每人 $112 , 價錢都可接受,如稍為低一點,會更好
點心叫了: 蝦餃
……皮適中,蝦夠新鮮,彈牙,燒賣
……蝦同樣新鮮,合格 , 蘿蔔糕
……幾有水準,蘿蔔比例剛好,煎得夠香而唔燶, 紫米蝦腸粉
另加一窩蠔仔粥
,味道 ok , 蠔幾新鮮及幾大隻,真正來說,不是蠔仔
,唯一要彈就是份量偏細 。

2018-04-01
  • 蠔仔粥
2018-02-21 1022 瀏覽
父親大人生日,他話要食他的至愛: 乳豬及燒鵝。每次都會到新斗記或釣魚翁,今次揾間未食過的餐廳,上opemrice找了很久……沒有太多選擇之下最後揀了間外表平平無奇的【金兜記】【金兜記】位於灣仔街市附近的地方,一點都不容易找。沿樓梯上去,無論室外室內都非常平凡,街坊酒樓的格局。【金兜記】餐廳環境實而不華,主要提供傳統中菜。雖然街坊酒樓的格局佈置,但是菜式有鮑參翅肚及海鮮選擇,菜式及價錢一點都不街坊。【是日老火湯 $148】當晚老火湯乃豬肚湯。 豬肚湯製作煩複,因此每次外出食飯都叫這個湯。這個老火湯湯料十足,有整個豬肚的份量。豬肚軟腍,清洗乾淨沒有穌味。到這裡來就是為了這個招牌乳豬,門口位置貼上不少雜誌報導,實在令人期待。【即燒乳豬 半只 $388】 乳豬表面泛著光澤,佈滿像芝麻的粒粒花紋,看似對辨。招牌乳豬即叫即燒,但是乳豬温度是凍的影響整體味道。咬下去外面不夠香脆,入口味道尚可肉質都叫鬆軟。反而層餅熱辣辣而且入口鬆軟,用來伴乳豬吃可以減去油膩感。小公主特別喜愛這個層餅,自己吃了一整籠。【燒鵝 半只$288】 燒鵝比乳豬更加差。 燒鵝又瘦又乾一點都不吸引。【黑白椒薑葱炒蟹粉絲煲 $200

【黑白椒薑葱炒蟹粉絲煲 $200】蟹都算大隻而且肉夠實,用黑白椒炒帶少少辣味夠晒惹味。

粉絲炒得乾身又條條分明,最美味是粉絲吸收了蟹味及醬汁味,非常惹味。

【豉油皇新鮮鵝腸 $168】 本地沒有新鮮鵝,因此不會有新鮮鵝腸,用的是雪藏鵝腸。筆者喜歡鵝腸的鵝酥味,最怕酒樓把依附在腸衣的肥膏全數刮走,賣相乾淨企理,可是鵝腸已全無味道。 這個鵝腸製作得非常爽口, 鵝腸有些肥膏因此鵝酥味突出,加上豉油味大大提升鵝腸的鮮味。

【鮮果咕嚕肉 $98】 要做一碟好的咕嚕肉並非一件容易的事,在選肉方面,要用脢頭肉;配料要有青椒、紅椒、洋葱及菠蘿。 這個咕嚕肉在選肉及配料上對辨。 不過主角咕嚕肉要炸得好,但這個咕嚕肉就炸得不夠好。 配角甜酸汁和菠蘿也是很重要,這個咕嚕肉的糖醋會帶有嗆喉的酸味,少了份甜味。
金兜記沒有預期的好味,下次同父母食他們至愛的乳豬燒鵝呢?
2017-12-09
生日
2018-01-13 891 瀏覽
價錢和食物的份量不成正比!!!!但服務態度也不差......但也挺好吃。價錢貴但是食物少!!!!!!!一般。地方頗為擠迫。但由於我們坐近窗口位置,才比較舒服點。
2018-01-13
2017-12-01 1250 瀏覽
第一次太夜不經意找到店子醫肚,點了鮑魚套餐,小炒王,上湯豬潤生菜.....其實已經10:00了知道你們收工,但服務態度一様這麼好,不給我們壓力趕快食,還説慢慢至於廚房師父出品也一流,不會求期快煮等收工,另我有一餐意外驚喜,留意這小店。經他們上次介紹下今次特意點了任食大閘蟹餐及其它小菜,我至愛上湯豬潤豆苗、豉油王煎蝦 申利-是二個人用餐,二話不說馬上來了4隻大閘蟹,雖然蟹仔細細但這價錢接受(任食咖想食人個車咩,食多幾隻都回本啦)我地每人都食了4隻,沒有豪華裝修也喜歡這裡小店環境,親切服務,㕑師出品支持小店
,沒有豪華裝修也喜歡這裡小店環境,親切服務,㕑師出品
支持小店
任食大閘蟹餐
任食大閘蟹餐
2017-06-18 2576 瀏覽
香港人喜歡一家大細周日去飲茶食點心報紙(現在變成上網玩手機)。但好吃嘅點心買少見少。集團式酒樓全是中央廚房生產,小店好難留得住好嘅點心師傅,年輕人又不想入行。今天發現一個不錯地方:韭王鮮蝦腸粉:生鲜韭带出香味。蒜蓉蝦春卷:看颜色就知新油既炸,脆皮不油山竹牛肉球:內有芫茜香葱,牛肉球打得夠滑鮮魚籽燒賣:唯一要扣分,鱼籽不生鲜,上面隻蝦畫蛇添足薑汁雞包仔:薑葱足夠,帶出香味懷舊棉花雞:不過不失蜆芥酥炸鯪魚球:主角蜆芥出色又多,魚球夠爽夠滑又吾乾蜜汁叉燒:果然是鎮店之宝,夠滑夠淋,瘦中带点肥肉,烧汁入味豉椒炒牛河:豉椒芡汁包着河粉,炒得火候刚好,用了红洋葱加牙菜,味道不错。最後埋單六日點心8折,再加分!
韭王鮮蝦腸粉:生鲜韭带出香味。

蒜蓉蝦春卷:看颜色就知新油既炸,脆皮不油

山竹牛肉球:內有芫茜香葱,牛肉球打得夠滑

鮮魚籽燒賣:唯一要扣分,鱼籽不生鲜,上面隻蝦畫蛇添足

薑汁雞包仔:薑葱足夠,帶出香味

懷舊棉花雞:不過不失

蜆芥酥炸鯪魚球:主角蜆芥出色又多,魚球夠爽夠滑又吾乾

蜜汁叉燒:果然是鎮店之宝,夠滑夠淋,瘦中带点肥肉,烧汁入味

最後埋單六日點心8折,再加分!
2017-06-18
2017-06-14 1527 瀏覽
今次雖然只係外賣,但都不得不寫黎讚讚個職員。我問職員金兜記炒飯係咩黎架,個職員答我即係欖菜肉鬆炒飯不過佢睇得出我好似唔係咁鍾意,就介紹咗我,如果想清清地就揀瑤柱蛋白炒飯,最後我揀咗個瑤柱蛋白炒飯同埋豉油王炒麵。畀完錢之後我坐低咗喺度等,點知個職員好有心咁走過嚟問我使唔使開壺茶飲下,跟住佢就好細心開咗壺茶,仲幫我斟埋添,真係好好呀!雖然只係短短等咗一陣,但佢都會特登去開壺茶畀我。之後, 個職員俾外賣我嘅時候仲好細心咁問我,「兩對筷子夠唔夠呀?唔夠再畀你呀。」而家真係好少有咁有人情味嘅餐廳。食物方面,豉油王炒麵好乾身,而且唔會太油,亦唔會好鹹,味道剛剛好。瑤柱蛋白炒飯真係如職員所講,味道清清哋,但係配合少少瑤柱加蛋白,味道好好,炒得好乾身,好好味!
今次雖然只係外賣,但都不得不寫黎讚讚個職員。

2017-06-14
10 分鐘 (外賣自取)
  • 豉油王炒麵
2017-02-04 2257 瀏覽
2017年2月3日灣仔金兜記與朋友飯局,見食評推介乳豬,燒鹅,於是一試,發覺物非所值金牌燒鵝以接近$600 的價錢比一般洒樓的特價燒鵝還要差,乳🐖$738 味道與不成正比,12 人免強夠食,蒜香黑豚肉完全不似黑豚,只用一般雪藏豬肉來炒,花雕肉蚧完全沒有酒香味,蟹亦不夠肥,景然收$792(未包加一)姜羌蠔味道還可以,但大細不一,豉油王鵝腸啲鵝腸唔夠肥,黑松露蝦球啲蝦完全無鮮味,好彩服務員態度良好以收費及菜式質素,完全唔合格😒下次一定不會再光顧
以收費及菜式質素,完全唔合格😒下次一定不會再光顧
2017-02-03
  • 啫啫生菜煲
2017-01-07 2166 瀏覽
好朋友林總從廣州來港小休幾日,明天要回去了,今晚相約幾位好友一齊食啲懷舊菜,席間出現一支靚茅台(省級政協委員版),OMG!食吓焗魚腸,煎魚腸,豉油王鵝腸,粉絲炒瑤柱,再飲吓靚茅台,咁嘅pairing,點輸呀?再燒一隻乳豬送下酒,冇得頂!驚喜小發現 - 灣仔金兜記,絕對食得過。林總,明天一路順風!😉😉🐖🍴🍻🍻💓💓

2016-08-29 2773 瀏覽
好耐無來金兜記吃飯了⋯⋯相距半年又來試試吧,我們6個人點了十個餸,椒鹽豆腐粒,外脆肉軟,一口一粒,不錯.花膠煱,花膠不算薄,煱里的蔥蒜香味樸鼻,未食已經流口水,入口啖啖花膠,正。龍蝦特價138,但是一點都唔馬虎,特別俾我吔睇下個真身再煮,上來味道香濃又多肉。燒鵝是非常滋味的,我們沒有預留,但是幸運的有半只還有值得推薦是鹅腸,乾淨又爽口的口感,味道又鮮美。服務的姐姐們都好熱情哦,我們幾乎傾咗好耐....她們還送了果盤,總覺得今時今日水準沒有下降,保持到已經好叻了。
2016-08-10 3845 瀏覽
寫這篇食評前,好奇上網查閱「金兜記」的歷史由來,發現了一件挺有趣的事:話說七十年代,佐敦有一家傳統地道海鮮酒家「新兜記」,由兜叔兜嫂打理,主打傳統粵菜和海鮮,頗具名氣。後來,兜叔兜嫂先後去世,酒家結業了。及後,一位老食客登報招攬「新兜記」的舊夥計,重整旗鼓,於2006年讓「新兜記」以重新面貌示人。然而,酒家卻被兜叔子女告上法庭,被逼改名「新斗記」再戰江湖, 延續傳奇故事。至於位於灣仔道街市附近的「金兜記」,原來也是源於店主對「新兜記」美食的一份耿耿於懷和念念不忘。店主為了重拾年輕時的回憶,還特別為新店取名「金兜記」。是夜,我們一行十三大人和三小孩,預訂了一席盛惠$4288的筳席,安坐寬敞的貴賓房中,款待由老家來港旅遊的親戚。打頭陣的,有老火靚湯沙參玉竹燉龍躉骨,湯底極為足料,有雞肉、豬、雞腳、龍躉骨、紅棗、沙參和玉竹,燉足數個小時,湯底夠晒火候,清潤甘甜鮮美非常。湯渣沾上醬油同吃,也是一絕。接著,是「金兜記」鎮店之寶 - 金兜記即燒乳豬霸氣地上枱了!乳豬預先醃製,收到柯打才開火燒製,大約二十分鐘左右,色澤金黃,皮脆肉滑的乳豬便新鮮出爐了。乳豬燒香後,皮切出來去掉脂肪肥膏,再放回豬件上

乳豬燒香後,皮切出來去掉脂肪肥膏,再放回豬件上。薄脆的乳豬皮,如清脆的薯片般,入口甘香鬆脆,不油不膩。吃時配上軟熟薄餅,再蘸上惹味乳豬醬汁,或者淨吃都非常美味。
花雕蒸花蟹的精髓,在於花蟹要夠鮮活,花雕要夠香醇,蛋白要夠香滑,三者缺一不可。「金兜記」的大廚,明顯各項都掌握得恰到好處了!
蛋白呈鵝黃色的,入口滑不溜口不在話下,且滲出陣陣陳年花雕的誘人香氣,以及花蟹的鮮甜味兒,舌尖味蕾不禁為之動容。淡淡的花雕香氣,配合鮮嫩甜且多汁的花蟹肉,令人回味不已!另一點要讚的,就是每一道菜份量頗足。
緊接出場,是另一道名貴養顏滋陰佳餚 - 燒汁煎釀遼參也!擺碟賣相,頗有西餐的影子。車厘茄製成的紅兔子,也盡顯大廚的心思。遼參入口質感細滑軟腍,不是小妹喜歡的爽彈富嚼勁之作,遼參內釀入了蝦膠,鮮上加鮮。
仙草蒸海龍躉,採用堪稱「魚中之王」的深海龍躉,配以蔥花、蟲草花和豉油等清蒸,非常好吃!海龍躉預先去骨起肉,切成一小塊一小塊,吃時不但啖啖肉,且十分方便,更啱晒老人和小朋友。清蒸火喉拿捏準繩,魚肉鮮嫩滑溜,魚味濃郁,實屬一流之作。據說,龍躉魚營養豐富,又含有大量膠原蛋白,具有護膚美顏的功效,小妹當然密密吃了。
士多啤梨咕嚕蝦球,蝦球沾上薄漿,炸至外層金黃色脆,內裏鮮嫩味美,再伴入新鮮士多啤梨,以及青紅椒和韮黃等,已經脆口酸香惹味無比了。
紅蔥頭文昌雞,只見隻文昌雞,重重地被洋蔥覆蓋著了。味道如何,小妹就不得而知了!因為「眼闊肚窄」,且要留肚吃泡飯和甜品,文昌雞不免成為了「棄嬰」,最後落得被打包的下場。
吃過多道海鮮和濃味菜式,這一碗清淡的米湯雪耳泡勝瓜,來得極為及時。雪耳勝瓜泡在米湯中,吃起來既香滑又帶米香,可清一清味蕾,為下一道菜作間場。
海鮮泡飯,因利苑酒家而聲名大噪,是一道令人讚不絕口招牌菜。據說,貴早期泡飯是把較生硬的飯,淋上清湯,並搭配不同食材,熱辣辣一碗碗地泡出來的,上海人叫泡飯,廣東人則叫湯飯。泡飯演變至今,強調要吃得出粒粒米香,以及湯頭的鮮味。

小妹和家人,先後在太古城的阿詩瑪,以及天后的鼎壹館,吃過類似伴入脆米和香葉等的海鮮泡飯。今次,是第三次品嚐了!泡飯以海鮮熬製湯底,熬好粥後,上枱前拌入香菜,脆米則另碟送上。
吃前,把脆米倒入泡飯中,馬上起筷開動了。吃一口,軟綿具咬口的米飯吸滿了鮮甜海鮮湯汁,再加上粒粒分明且極為焦香脆口的脆米,以及帶子、蝦肉和蔥花等配料,食味猶為甘甜鮮美,口感和層次也較傳統泡飯更為豐富,老少咸宜。吃過利苑之作的叔叔和K,異口同聲表示,還是利苑稍勝一籌。有機會,真的要去一試了。
新疆棗皇糕選用了新疆紅棗製成的棗泥,再混入米漿蒸成黑白分明的糕狀。棗皇糕味道清新,口感軟糯煙韌,散發了迷人的棗香,且具有養顏功效,多吃兩件也無妨。
最後,侍應送上飯後水果西瓜,為這一頓「十全十美」的盛宴劃下了甜美的句號。
題外話/補充資料: 環境有4分,係比VIP房的。
2016-07-17
2016-07-17 2215 瀏覽
一行五人,去咗朋友推介嘅金兜記食晚飯,原來而家係食重皮蟹嘅季節,$198一隻,可以試試餐廳响樓上,要搭電梯上一層電梯貼咗好多報紙雜誌嘅訪問,乳豬好似幾正喎,但係要叫半隻,驚食唔晒,所以冇叫人未齊,先叫兩個小食食住等,鮑汁炆鳳爪,夠淋夠入味,好豐富嘅骨膠原蜆芥酥炸鯪魚球,個蜆芥醬比較清,唔腥,鯪魚球淡咗少少今日老火湯,冬瓜薏米琵琶葉煲唐排,夠老火,好飲冇湯渣嘅?咁每人可以飲兩碗湯油鹽焗重皮蟹,都多膏,油鹽焗都幾香避風塘本地龍蝦,始終係本地龍蝦,唔會差得去邊XO醬翠玉野菌炒龍躉球,蜜糖豆有D生,好彩龍躉球軟滑沙溪燒米鴨半隻,皮脆肉軟,一D都唔嚡蜜汁叉燒,蜜味香濃,半肥瘦,好正,好耐冇食過咁好食叉燒瑤柱帶子粒炒飯,好飽,呢個冇食到
餐廳响樓上,要搭電梯上一層
鮑汁炆鳳爪
蜆介酥炸鯪魚球
蜆芥酥炸鯪魚球,個蜆芥醬比較清,唔腥,鯪魚球淡咗少少
冬瓜薏米琵琶葉煲唐排
今日老火湯,冬瓜薏米琵琶葉煲唐排,夠老火,好飲
冇湯渣嘅?咁每人可以飲兩碗湯
油鹽焗重皮蟹
油鹽焗重皮蟹,都多膏,油鹽焗都幾香
避風塘本地龍蝦
避風塘本地龍蝦,始終係本地龍蝦,唔會差得去邊
XO醬翠玉野菌炒龍躉球
XO醬翠玉野菌炒龍躉球,蜜糖豆有D生,好彩龍躉球軟滑
沙溪燒米鴨
沙溪燒米鴨半隻,皮脆肉軟,一D都唔嚡
蜜汁叉燒
蜜汁叉燒,蜜味香濃,半肥瘦,好正,好耐冇食過咁好食叉燒
瑤柱帶子粒炒飯
瑤柱帶子粒炒飯,好飽,呢個冇食到

2016-07-07
鮑汁炆鳳爪
冬瓜薏米琵琶葉煲唐排
避風塘本地龍蝦
沙溪燒米鴨
蜜汁叉燒
2014-09-04 4831 瀏覽
今晚約左外國朋友原本想去食日本放題,但有位朋友話去食豬及建議去佢食個的菜館度食。當晚,我地點左招牌濃湯翅,不過係店內的招牌,湯底好濃郁的雞湯~翅的份量夠,即燒乳豬,的皮及肉分開,味道都好。金銀蒜蒸聖子,聖子的肉質好爽,好鮮味,浸瓜子班,湯底味道好,配菜用蕃茄及白菜做底。都幾有特色……侍應服務都好,下次在有朋友到來,都有來金兜記。
2014-07-25
  • 濃湯翅
2014-07-07 3941 瀏覽
今晚我本來約咗俊傑去北角食鷄煲,俊傑話佢公司附近有間菜館推出的海鮮套餐,我見有海鮮食啱我食啦😊上到去間菜館,我見到d餐都幾抵食嘅菜都唔算貴,我地四個人叫咗四個送,陳醋海蜇頭,即燒乳豬,濃湯雞煲翅,蒸條紅瓜子😊😊😊海蜇頭爽口👍招牌即燒乳豬皮化肉潤😄雞煲翅超抵食又平又正,有6兩翅,雞湯又濃又香👍👍👍埋單先系一千零六十蚊😊平原來間菜館推出每期一特,每週都唔同,我念下個禮拜都過來試試😜
2014-07-07
2014-04-24 3594 瀏覽
    金兜記已在灣仔開業很久了, 一兩年前我也與家人吃過一次, 當時覺得這裡燒豬真的很好味, 但其他菜式就比較遜色。正好星期五放工去灣仔睇老公踢波, 完場後正想考慮吃什麼~~老公的朋友便提議吃附近的金兜記。但我心想, 只是燒豬好味而已~~~   到最後始終都選擇了這間店做醫肚地點。當晚叫了燒豬, 上湯竹笙, 燉湯, 炒聖子, 瓜子斑和紅棗糕。燒豬仍保持水準; 上湯竹笙很入味,湯底也好好味,一定沒有味精; 燉湯不錯; 瓜子班很鮮, 原來侍應介紹他們老闆全選海魚的呢! 我多口問侍應小茶水準提升了很多, 得悉原來廚房換了班底, 怪不得與前幾年吃的有別。雖然價格是中價位, 但是值得再試, 下次帶媽媽再光顧。

2014-04-11