2018-06-05 1840 瀏覽
我又時候過去灣仔睇車仔喇,順便問下住灣仔既朋友附近有咩中菜好食,之後講左幾間,他說佢自己最喜歡就係食這間金兜記海鮮菜館,又近我地睇車仔既地方,我地就選了這間,一去到個地方門面不算大,但見得了不少獎牌,口埤不錯,接待員招呼我們乘電梯上一樓用餐區,之後我地坐底就睇下有咩食,太多出名既野食,但我地得兩個人又食唔到太多野,所以我地點了個蟹肉翅鮑魚餐。【日式冰鮑魚】第一道菜係冷盤,咩叫日式冰鮑魚,廚師細心處理令肉質爽甜鮮味,D汁用左清酒來做出來,再同鮑魚一起醃又不會鹹或過老,依然保持嫩滑得來帶點咬口。【生拆紅燒蟹肉翅】 咁大個仔都未食過咁大梳翅,真係用一排排來形容,同非常之多蟹肉,個高湯煮得非常之好,好濃郁既金華火腿甘香同蟹用既鮮甜,亦唔會好鹹。值得推介!!!【蠔皇海參伴玉掌】每食一道菜都非常之出色,今次到蠔皇海參伴玉掌,海參煮得岩岩好,又不會太淋會帶點爽口,配埋玉掌即鵝掌,鵝掌忟得非常之淋又入味,點埋D汁一起食,正呀是日送甜品【紅棗糕】紅棗糕勁香紅棗味,又勁彈性同煙煙韌韌,又不會過甜。
【日式冰鮑魚】
【生拆紅燒蟹肉翅】
【蠔皇海參伴玉掌】
是日送甜品【紅棗糕】
紅棗糕勁香紅棗味,又勁彈性同煙煙韌韌,又不會過甜。
2018-05-30
  • 生拆紅燒蟹肉翅
  • 日式冰鮑魚
2018-06-01 505 瀏覽
今日同男朋友食晚餐,貼心的他為我訂了一間中菜館。旅行時間長,去了一個半月歐洲地方,中菜味道非常回味。今夜再來享受一頓中菜宴會。先點上一個京蔥野菌爆鮑魚,鮑魚爽口嫩口,質感非常出色,唔鞋口唔乾身,咸香惹味。椒鹽鮮魷,魷魚爽口鮮嫩,油炸都不會太膩口。黃金蝦球是出色的,蝦球爽口,大大一隻炸得不油膩,加上咸蛋黃味道更是咸香出色。因此男朋友吃了兩個白飯。三層肉更是我地心頭好,外層燒得極是香脆,卜卜脆而不失口感,肉質爽嫩。
2018-06-01 390 瀏覽
今日同女朋友食晚餐,去左一個半月旅行,天天西餐。最近番黎香港好掛住中菜,去左灣仔一間中菜館食個晚餐。先來京蔥野菌爆鮑魚,鮑魚非常爽嫩,爆香鮑魚非常香口咸香,入口鮮甜味不減。椒鹽鮮魷,入口香脆香嫩,鮮甜爽口,完全唔會有油炸口感。黃女蝦球非常新鮮,蝦肉大大隻好爽口,蝦肉先拆蝦腸,加入咸蛋黃爆香。最愛三層肉,外層燒得極是香脆香口,脆卜卜非常滋味。肉質夠爽嫩多汁。紅蔥頭上樹雞,雞肉香嫩,雞皮更是全不油膩。
2018-05-23 1410 瀏覽
朋友剛搬到灣仔尚翹峰, 他說樓下有間中式菜館, 好食又好味, 約我吃了晚飯才回家.  他去电訂了位.  這家 金兜記海鮮菜館, 門面不算大, 但見得了不少獎牌, 口埤不錯.接待員招呼我們乘電梯上一樓用餐區,  酒家地方大,  裝修時尚.  座位舒適.有中式名醸擺設, 愛酒客人大可齊摸酒杯底,碰碰杯.  餐牌食品選擇多.   餐前小食.    黃金豆腐粒 $58. 即炸即上枱, 好熱!   豆腐炸得香脆,  是個非帶討好的小食, 飲酒最合適. 季節前菜  叉燒拼海蜇頭 $148 部長推介了由中國杭州運來的海蜇頭,  伴有香口叉燒, 青瓜和黑木耳, 看來健康又惹味.   海蜇頭比普通海蜇皮粗壯, 入口稔爽, 富營養價值.     加點陳醋,  夠開胃.  叉燒肥瘦適中, 燒得香. 沙溪燒米鴨 $98 米鴨大大碟, 足有半隻, 超低食!   外皮燒得夠熱又香脆, 入口啖啖肉, 少骨又不肥,  伴有酸梅醬, 飲酒送飯最一流.紫薯泡時蔬 $88紫薯鋪滿泡菜面, 紫薯煮得稔甜而不溶,  莧菜很軟滑, 上湯味道甘, 這菜式好清又健康, 黑椒煎北海道元貝皇 $96 北海道元貝皇, 大大個,  肉質鮮甜
這家 金兜記海鮮菜館, 門面不算大,
但見得了不少獎牌, 口埤不錯.
有中式名醸擺設, 愛酒客人大可齊摸酒杯底,碰碰杯.

餐牌食品選擇多.
餐前小食.    黃金豆腐粒 $58.
季節前菜  叉燒拼海蜇頭 $148
海蜇頭比普通海蜇皮粗壯, 入口稔爽, 富營養價值.
加點陳醋,  夠開胃.
叉燒肥瘦適中, 燒得香.
沙溪燒米鴨 $98
米鴨大大碟, 足有半隻, 超低食!
紫薯泡時蔬 $88
黑椒煎北海道元貝皇 $96
北海道元貝皇, 大大個,  肉質鮮甜彈牙,  伴有西芹及西椒, 好爽脆, 這道菜炒得好鑊氣,
黑松露蟹肉燴稻庭鳥冬 $128
賣相吸睛.  香氣滿溢.
稻庭鳥冬品質優, 軟硬度適中.
蟹肉肉味鮮美, 加上黑松露,  更好味.
飯後甜點, 楊枝甘露  $32
吃飽烏冬, 我們點了楊枝甘露,  香芒, 西米, 柚子, 入口有如甘露的滋潤.
餐後每人一碟水果拼盤, 西瓜, 蜜瓜, 甜蜜蜜.
總結食材優質, 廚師廚藝有水準, 每道菜上枱時間好平均,  價錢合理. 招呼好.  父親節要帶家人來吃雞煲翅及烤乳豬.

盆菜看來材料不錯.
其他小菜, 燒味, 海鮮, 價錢也適中.
  • 沙溪燒米鴨
  • 紫薯泡時蔬
  • 叉燒拼海蜇頭 .
2018-05-21 1162 瀏覽
金兜金兜,名字真好,其實完全無留意呢家飯店既存在,但我幾鍾意行灣仔街市,貪佢有不同種類既乾貨買,但行到黄昏又攰又肚餓,竟然俾我見到呢間中菜館。見有多款懷舊菜式,即刻和老伴走入去試菜。入到去見到近窗口有一排卡位,地方装修感覺有點懷舊氣息,點都好,民以食為先。坐低先開一壺上等龍井,再叫侍應落order,先嚟一隻北京填鴨,稔性食唔晒都可以打包攞走,但鴨皮切得薄薄不帶肥肉,而填鴨經悉心醃製烤焗後,入口味道濃郁香脆,雖然有紫菜青瓜大葱配食,但我喜歡一片一片把香脆鴨皮淨食,因其味道絕不肥膩。再吃紐西蘭蟶子王,稱得上蟶子王梗係size有番咁上下,大大隻蟶子王用羗葱粉絲清蒸,蟶子肉入口爽嫩,味道新鮮,點少少豉油就更能帶出蟶子的鮮味。蝦子柚皮,我必食的懷舊菜式之一,因這道蝦子柚皮烹調功夫繁複,曾於家中試煑,才清楚明白箇中的釀製過程,這裹的蝦子柚皮厚厚的,但绝無苦澀味道,柚皮上灑滿蝦子粉,這道懷舊菜式值得推介。龍蝦湯西施泡飯,金黄的湯底帶有極濃的龍蝦和米通味道,用津菜,大蝦和帶子作配料食材,味道有海鮮的鮮味,亦帶有米通的香味,泡飯入口粒粒爽,一食就食了二大碗。食飽埋單仲有新鮮時令生果贈送,真係服務週到。食

見有多款懷舊菜式,即刻和老伴走入去試菜。

食飽埋單仲有新鮮時令生果贈送,真係服務週到。食完再慢步步行灣仔藍屋一帶,感受一下懷舊feel。
2018-05-20
1K
2018-05-18 415 瀏覽
今日去皇后大道東做窗簾, 本想去合和中心吃晚飯, 但查看餐廳資料選擇不多, 於是轉去灣仔道 金兜記海鮮菜館.  看看門外的餐牌, 價錢適中.  有小菜, 燒味, 海鮮,  正合今天的胃口, 決定入座.电梯直上二樓, 店員招呼有禮,  入門看見餐廳的獎牌, 加了我們吃的信心.酒家面積大, 整潔光猛, 裝修雅緻.  侍應安排座位好舒適.水滾茶靚.餐牌食品選擇多.  侍應也有推介.我們先點了兩個餐前小食.   第一個是開胃的:叉燒拼海蜇頭 $148  (分兩客)每人兩件叉燒, 叉燒肉香調味不錯, 肥瘦適中, 肉質鬆軟.  因為有點肚餓, 先用來醫肚最適合. 接著要細嚐名貴而少見的海哲頭,  海哲頭好大塊, 肉厚有韌性, 入口鬆脆,  配合青瓜, 混合黑醋, 好開胃.                                                                                 海蜇頭營養價值高, 對人体好有益,  比常吃的海蜇皮更優勝, 但很少菜館會提供. 第二個餐前小食.   是 黃金豆腐粒 $58.豆腐粒炸得色澤金黃, 有如小金磚, 表層酥
酒家面積大, 整潔光猛, 裝修雅緻.
侍應安排座位好舒適.
水滾茶靚.
餐牌食品選擇多.  侍應也有推介.
我們先點了兩個餐前小食.   第一個是開胃的:
叉燒拼海蜇頭 $148  (分兩客)

第二個餐前小食.   是 黃金豆腐粒 $58.
豆腐粒炸得色澤金黃, 有如小金磚, 表層酥脆.  是個極香口的餐前小食.
豆腐表層香脆, 內裡有如鮮奶般的滑溜, 配些七味粉, 使豆腐變得更加惹味.  豆腐營養豐富, 可以防衰老.
黑椒煎北海道元貝皇 $96
這道菜上檯大方得體,  夠鑊氣, 黑胡椒增加香味.
北海道元貝皇, 大大個,  煎得兩面金黃, 好彈牙, 味道鮮滑可口, 西芹炒得爽而不油.

沙溪燒米鴨 $98
上檯仍熱,  米鴨外皮酥脆, 滲出陣陣炭燒香,  份量足.
皮下脂肪不太油, 入口肉質腍香, 沒有半點膻味, 少骨, 真滋味.
黑松露蟹肉燴稻庭鳥冬 $128
用鍋仔上檯, 稻庭鳥冬加上黑松露, 看來不錯.   侍應在檯旁再炒熱, 好窩心.
蟹肉多, 味鮮美, 而鳥冬混了黑松露味, 入口好滋味.
紫薯泡時蔬 $88
吃過多道濃味菜式, 最適合當然是來一客菜蔬.   大廚以紫薯作配料. 上湯浸熟的莧菜相當軟滑, 味道清甜, 加上甜美紫薯, 口感更有層次, 也為這頓晚餐添加了健康元素。

餐後送每位一份 鮮果拼盤, 有西瓜及蜜瓜, 清清甜甜.
我們加點了, 楊枝甘露  $32
此飯後甜點, 食感甜潤, 內有熟軟香甜的芒果, 西米爽口而沒有溶掉.  入口酸甜交織, 椰奶濃郁, 酸酸甜甜, 冰冰涼涼, 令人回味!
整体食物水準不錯, 用餐區舒適, 價錢公道. 可推介之列。
臨離開餐館時, 細看牆上照片, 明星也是捧場啊 !

• 叉燒拼海蜇頭
  • 黑椒煎北海道元貝皇
  • 沙溪燒米鴨
  • 黑松露蟹肉燴稻庭鳥冬
  • 紫薯泡時蔬
  • 楊枝甘露
2018-05-13 1162 瀏覽
🍱🍜🍙又係中菜好推介時候👍🏻 9個fd gathering想食中菜最後揀咗呢一間!喺門口外面睇有少少似"男人的浪漫"🤣以為係食啲類似排檔嘅中價菜,食完先至係高質海鮮中菜😍夜晚八點去到爆曬場!生意唔錯好多都似係熟客!我偷偷地望下其他枱啲餸!又真係碟碟都好有份量望到都想食🤤💓🔸《日式冰鎮鮑魚》鮑魚最緊要入味、有彈性兼爽口!好貼心預先將鮑魚起肉,一啖放入口真係爽😝👍🏻🔸《招牌蜜汁叉燒》最鍾意呢一種半肥瘦而且唔會太甜嘅味道,不過每人分得咁少真係唔夠喉😌🔸《拔絲咕嚕肉》呢味餸絕對係超級驚喜之作,平時對咕嚕肉冇好感嘅我直到而家都好想再去食(暫時喺香港食過最正)拔絲嘅做法令到咕嚕肉嘅外皮勁鬆脆,醬汁酸酸甜甜超級有層次感!細細舊咬落去唔會覺得肥膩絕對必食!🔸《花雕酒蒸花蟹》身為一個海鮮控我對呢一道菜最期待!真係冇失望😍花蟹好新鮮雖然唔大隻但係啖啖肉,連蟹蓋啲膏都好甘香,但佢嘅精粹除咗花蟹,係底層用花雕酒再吸收花蟹嘅鮮味蒸蛋,有香又滑,一試難忘!🔸《懷舊砵仔焗魚腸》焗魚腸要整得好食真係好難,二而呢度嘅魚腸除左無腥味,重有濃濃嘅蛋香同陳皮味!整體對呢一餐非常滿意😎👍🏻價錢亦可以接受,大家如果下次有機會去記

🔸《日式冰鎮鮑魚》

🔸《招牌蜜汁叉燒》

🔸《拔絲咕嚕肉》

🔸《花雕酒蒸花蟹》

🔸《懷舊砵仔焗魚腸》

整體對呢一餐非常滿意😎👍🏻價錢亦可以接受,大家如果下次有機會去記住一定要食咕嚕肉同花蟹🤤💓
  • 啫啫生菜煲
  • 即燒乳豬
2018-05-10 527 瀏覽
與一班好友到山頂閒遊,晚上到灣仔晚飯,當然已經預早訂枱。從山頂坐巴士到達灣仔,下車後就已經在灣仔街市附近,只是數分鐘,經已來達此菜館。各人坐下後,要了茶水,仍繼續暢談在山頂的事,不知不覺,菜館為我們準備好菜式。仙草蒸沙巴海龍躉,大大的沙巴龍躉,雖已切件上,仍不失威勢,有先聲奪人的感覺。魚肉入口爽滑,鮮味十足,蟲草花及金菇吸收了龍躉的味道,變得更加美味。黃沙潤浸莧菜,黃沙潤這個名稱已經很久沒過,配合莧菜上枱,非常突出。黃沙潤入口滑,莧菜配著上湯,清清的味道,感覺很好。懷舊砵仔焗魚腸,蛋味香,魚腸入口滑滑,沒有任何腥味,懷舊菜的本色。拔絲咕嚕肉,利用拔絲代替糖霜,假使稍為涼左,也不會互相粘在一起,而且入口更是香脆,完全沒有影響外脆內軟的口感。山頂閒遊後,在灣仔一帶找美食很容易,配合交通及地理位置的話,兼顧又倦又餓的心情,確實並不容易。
與一班好友到山頂閒遊,晚上到灣仔晚飯,當然已經預早訂枱。

黃沙潤浸莧菜

黃沙潤入口滑,莧菜配著上湯,清清的味道,感覺很好。

拔絲咕嚕肉
今日一行有十多人晚飯, 有咁多人食飯既時候最好就係食中菜, 可以一大伙人 圍埋一齊傾下計又唔駛顧及食西餐一般的禮儀因此今日就揀左位於灣仔既金兜記! 金兜記一聽就知係一間食比較傳統既中菜既餐廳, 係呢度你可以食到傳統中式燒味既地道廣東菜式或各種海鮮。而今日我地揀左想試既野就包括: 脆皮乳豬,、酒糟浸鮑魚、脆炸大虎蝦、砵仔 魚腸焗蛋、花蟹蒸蛋和拔絲脆皮咕嚕肉!先講個脆皮乳豬, 食乳豬不外乎要皮脆同唔好太肥, 金兜記個乳豬絕對合乎水準, 作為頭盤不防一試。食完脆皮乳豬後味蕾充滿左油香, 係呢個時候食番一隻冰凍既酒ᾐ鮑魚, 爽口鮑魚帶有酒香, 而且有去油膩的感覺, 感覺非常清新!當味蕾由油香轉為冰凍清新後, 再試一道脆炸大虎蝦, 味蕾再次受到衝擊! 呢味大虎蝦剩係外表已經夠正,蝦頭幾乎有拳頭咁大! 而且充滿蝦膏,非常香口!之後我食既係兩味以蛋為主角既菜式, 第一味係砵仔魚腸焗蛋而第二味則係花蟹蒸蛋, 雖然都係以蛋為主角但兩味餸大有不同, 砵仔魚腸焗蛋蛋皮脆可香口再配上陳皮同胡椒粉, 充滿懷舊情懷,而花蟹蒸蛋則鮮甜味美,原來除左蟹外蛋係用左龍蝦上湯去蒸, 因此鮮甜非常!最後試既係拔絲脆皮咕嚕肉,

最後試既係拔絲脆皮咕嚕肉, 如果有睇過哥哥既‘金玉滿堂’相信應都會好記得戲裡面講過廚房有兩大剋星, 其中一味就係咕嚕肉! 因為脆皮同味道好難掌握, 如果大家想試到戲裡面所講的咕嚕肉就必須要黎試!呢個拔絲脆皮咕 嚕肉外有糖漿脆皮而內裡肉質乾爽有肉香, 簡直係有史以黎食過最好的!

2018-05-08 214 瀏覽
今日3個國內朋友來我度探我,我們在家傾談了一陣就出去醫肚😅怎知落到樓下個天下雨了😭就地入去金兜記,上到去坐低搵個经理叫餸😊經理May姐先叫咗三個前菜醫住肚😅陳醋海蜇頭.黃金豆腐粒.招牌蜜汁叉燒👍May姐介紹我地食北京片皮鴨,話佢老總新推出新做法👍我好好奇😊點解片皮鴨都是新菜?原來係片皮鴨係唔用麼麼皮包來食,新做法用脆紫菜來包住D鴨皮一齊食😅我大鄉里未試過☺️一試吾錯😋脆紫菜包住鴨皮的確特別👍吾覺得一點肥膩都冇,我食多隻鴨肶都差不多飽啦😅朋友話加多個青菜食,我唯有尊從食☺️埋單$756.8💰合理價😊下次再見😋
2018-05-05 462 瀏覽
這間金兜記是有一次去附近醫院時路經發現的,之後每次都是去飲茶,並沒有試過在這裡晚飯,於是就決定跟家人去試試晚市質素。門面低調,不是走到門口都不易發現。《糖醋海蜇頭》海蜇頭十分大片和厚身,口感爽脆,並配有雲耳和青瓜。味道不會像一般的過酸,糖份把酸甜度調得剛好。《北京片皮鴨》這款北京片皮鴨用紫菜包卷食用,與一般的不同。先說片皮鴨,鴨肉夠嫩而且切得薄身,脂肪亦不多,《呠酒焗石蠔》咬開多汁,外層金黃薄脆,蠔肉肥美又大隻,《蝦子柚皮》西蘭花又夠爽口不硬。《蒜蒸紐西蘭蟶子皇》如果是蒸饅頭會更好,果然大隻,比筷子只是短一點。如果海鮮夠鮮的話肉不會縮小太多,這蟶子皇就正好沒有縮小,肉仍然大條又夠肥,味道很鮮,易咬又彈牙。《龍蝦湯西施泡飯》灑下米通,令湯飯入口香脆,口感增加(要襯熱吃才嚐到口感)。湯飯中加入了帶子粒、蝦肉、津菜粒、香蔥等,很豐富又增鮮味。《泰式咖哩蟹》咖哩十分香口,辣度適中,不吃辣的都容易接受。咖哩汁加入了蛋花,拌飯一流,十分惹味。特別地咖哩蟹配有炸饅頭,蘸咖哩汁一流。但因為咖哩蟹已經重口味,如果是用蒸饅頭會更好、味道更平衡。附送的西瓜和蜜瓜都很夠甜。整體質素很好,環境又舒適又光猛,價得

門面低調,不是走到門口都不易發現。

《糖醋海蜇頭》

《北京片皮鴨》

《呠酒焗石蠔》
咬開多汁,外層金黃薄脆,蠔肉肥美又大隻,

《蝦子柚皮》
西蘭花又夠爽口不硬。

《蒜蒸紐西蘭蟶子皇》

《龍蝦湯西施泡飯》

《泰式咖哩蟹》

附送的西瓜和蜜瓜都很夠甜。

整體質素很好,環境又舒適又光猛,價得再來。
2018-05-01
2018-05-05 347 瀏覽
之前跟先生到名人街市(灣仔街市)時無意發現了這家酒樓,今晚旁晚時間經過附近,便順道上去一試。先食前菜陳醋糖海蜇頭,青瓜木耳海蜇頭,用陳醋加少糖調製的海蜇青瓜和黑木耳,開胃爽口。北京填鴨,經風乾數小時醃製後再經燒烤,鴨皮脆黄,用紫菜包裹著脆香的鴨皮,西芹和大葱一起進食,有别於一般用麵粉製成的麽麽皮,當然味道各有特色,但我還是喜歡用麼麼皮,因可以吸收鴨皮過剩的油腻。另外忍不住要贊一贊厨師的刀功,把北京填鴨的皮切得很薄,入口味道極香脆。砵酒焗石蠔,大大隻的石蠔用酸甜醬加砵酒一起炸,蠔味新鮮,但畧嫌粉麵太多。蒜蒸紐西蘭蟶子王,新鮮蟶子用蒜蓉加粉絲調配,蟶子極大隻,但入口夠鮮嫩。蝦子柚皮,懷舊菜式之一,因烹調功夫多,需把柚皮不斷重覆用水浸,再出水,直至把柚皮的澀味去除再用蠔油炆數小時,再灑上蝦子,味道絕無柚皮的苦澀。龍蝦湯西施泡飯,除了湯底有極濃的龍蝦味外,加入津菜,蝦和帶子,湯飯更有極香米通香味。泰式咖喱蟹配炸饅頭,用泰式咖式式咖喱醬加入大隻肉蟹,蟹大肉厚,加入紅,青椒,紫洋葱和蕃茄烹調,喜歡泰式咖喱不帶辛辣,若配蒸饅頭就更加好,因蒸饅頭能吸收咖喱汁,而炸饅頭因外皮經油炸後,饅頭就比較難吸收喱

蒜蒸紐西蘭蟶子王,新鮮蟶子用蒜蓉加粉絲調配,蟶子極
大隻,但入口夠鮮嫩。

泰式咖喱蟹配炸饅頭,用泰式咖式式咖喱醬加入大隻肉蟹,蟹大肉厚,加入紅,青椒,紫洋葱和蕃茄烹調,喜歡泰式咖喱不帶辛辣,若配蒸饅頭就更加好,因蒸饅頭能吸收咖喱汁,而炸饅頭因外皮經油炸後,饅頭就比較難吸收喱咖的美味。

最後還有飯後果送呢!
2018-05-03
2018-05-05 328 瀏覽
放假走到灣仔行囍帖街,走走逛逛便了晚飯時間,剛巧走到灣仔街市附近見到有間中菜館,即時走入去醫肚為先。環境光猛舒適。舊菜式很吸收。開了一壼水滚茶靚既熱普洱,先食前菜陳醋糖海蜇頭,青瓜木耳海蜇頭,用陳醋加少糖調製的海蜇青瓜和黑木耳,開胃爽口。望吓餐牌,竟然有北京填鴨食,梗係要試一試,經風乾數小時醃製後再經燒烤的北京填鴨,鴨皮脆黄,用紫菜包裹著脆香的鴨皮,西芹和大葱一起進食,有别於一般用麵粉製成的麽麽皮,當然味道各有特色,但我還是喜歡麼麼皮的配搭,因可以吸收鴨皮過剩的油膩。另外忍不住要讚一讚廚師的刀功,把北京填鴨的皮切得很薄,入口味道極香脆。砵酒焗石蠔,大大隻的石蠔用酸甜醬加砵酒一起炸,蠔味新鮮,但略嫌粉麵太多。蒜蒸紐西蘭蟶子王。新鮮蟶子用蒜蓉加粉絲調配,蟶子極大隻,但入口夠鮮嫩。蝦子柚皮,懷舊菜式之一,因烹調功夫多,需把柚皮不斷重覆用水浸,再出水,直至把柚皮的澀味去除再用蠔油炆數小時,再灑上蝦子,味道絕無柚皮的苦澀。龍蝦湯西施泡飯,除了湯底有極濃的龍蝦味外,加入津菜,蝦和帶子,湯飯更有極香米通味道。泰式咖喱蟹配炸饅頭,用泰式咖喱醬加入大隻肉蟹一起烹調,蟹大肉厚,再方放紅,青椒,紫洋葱和蕃茄

環境光猛舒適。

舊菜式很吸收。

泰式咖喱蟹配炸饅頭,用泰式咖喱醬加入大隻肉蟹一起烹調,蟹大肉厚,再方放紅,青椒,紫洋葱和蕃茄烹調,喜歡泰式咖喱不帶辛辣,若配蒸饅頭就更加好,因蒸饅頭能吸收咖喱汁,而炸饅頭因外皮經油炸後,饅頭就比較難吸收喱咖的美味。

食完正餐當然要吃飯後果,清甜西瓜和蜜瓜正是時令生果,感覺滋潤爽口,食飽飽大家還意猶未盡,決定再睇場九點半才返歸呢。
2018-04-29
成班fd 行過灣仔街市, 心血來潮話想食海鮮, 因為係要一大班人先可以share 食到唔同種類既餸菜, 如果平時得兩三個人, 真係食唔到咁多架成班餓鬼一坐低因為太肚餓, 即刻叫左碟快靚正既招牌蜜汁叉燒, 半肥瘦叉燒好夠juicy, 亦唔會燒得過燶然後就食個冷盤, 日式冰鎮鮑魚, 所有鮑魚已經預先開好離左殼, 細心處理等你冇咁狼狽肉質爽甜鮮味, d 汁唔會話醃到隻鮑魚過咸過老, 依然保持嫩滑口感跟住就食下招牌菜之一, 金兜記即燒乳豬, 由呢幅無filter 既相片已經睇到, 佢塊外皮極香脆之餘唔會太油膩, 肉同皮既比例相當好, 令你會有一塊接一塊咁食既衝動第一個海鮮黎喇, 大頭蝦兩食, 分開左椒鹽蝦頭同埋豉油皇蝦身, 炸得好徹底, 基本上係連殼都炸得好香脆可以咬開但同時亦都唔會影響到佢肉質既鮮味, 鍾意啜蝦頭既朋友更加有福氣嘩嘩嘩, 碟仙草蒸沙巴海龍躉洗唔洗咁大碟呀😂😂先聲奪人既威勢, 這就是霸氣條魚即劏即開邊斬件蒸, 真係要用蒸先感受到佢既新鮮, 仙草原來即係蟲草, 最估唔到佢個底仲有堆金菇, d 蟲草金菇吸收晒條魚既精華, 特別惹味花鵰蒸花蟹, 每一隻蟹都砌得好靚而且隻隻都有蟹糕架不

皇牌蜜汁叉燒

日式冰鎮鮑魚

金兜記即燒乳豬

大頭蝦兩食

花鵰蒸花蟹

花鵰蒸花蟹, 每一隻蟹都砌得好靚
而且隻隻都有蟹糕架
不過最驚喜係佢個蒸蛋, 比起平時食到既蒸蛋更香更滑, 秘訣原來係佢用左鮮龍蝦汁黎蒸蛋, 入晒味好正

懷舊砵仔焗魚腸

呢個懷舊砵仔焗魚腸, 配左香蔥及莧茜, 完全僻左魚腸既腥味, 好香好重魚味

拔絲咕嚕肉

呢個拔絲咕嚕肉, 個做法相當聰明, 糖霜用拔絲代替, 拔絲成形後唔會影響到咕嚕肉既香脆口感, 唔會好似平時d糖漿咁痴住舊肉而變淋

黃沙豬潤浸莧菜

食左咁多, 係時間食番個菜健康下😂有呢款黃沙豬潤浸莧菜, 上湯浸菜清清地幾好味

桂花糕
紅棗糕

最後甜品有桂花糕紅棗糕兩款, 桂花糕好清香
紅棗糕勁香紅棗味, 兩款平分秋色, 打和啦, super!!

最後大家都食到捧住個肚走人🙈

黃沙豬潤浸莧菜
桂花糕
紅棗糕
2018-04-22 222 瀏覽
朋友介紹灣仔有間好好食的海鮮菜館,急不及待就訂咗位上黎食大餐。餐廳係灣仔街市附近,都算幾易搵,地鐵站行過黎5至10分鐘左右。金兜記即燒乳豬,乳豬真的超大隻,一上檯見到都好驚喜,色澤光鮮,乳豬皮好卜卜脆,仲好熱乎乎的,乳豬肉質鮮甜,香味四溢,仲可以配鬆軟的白色面粉薄片食。日式冰鎮鮑魚,鮑魚的色澤隻隻都好鮮艷,肉質好彈牙,新鮮,豐厚大隻。大頭蝦兩隻,椒鹽蝦頭,䜴油王蝦身,每人一隻,兩隻煮法都好惹味,醬汁鮮甜,炸得好香脆,可以連個殼都食埋,蝦頭入面仲好好多蝦膏,香濃美味,蝦肉彈牙鮮甜。花雕蒸花蟹,花蟹巾三隻,仲大大隻,顏色鮮紅帶白,最特別是底的花雕蒸滑蛋,落咗龍蝦汁一齊蒸,好鮮甜嫩滑,入口即溶,個個食咗都讚不絕口。