2023-01-01 479 瀏覽
今日約咗朋友去九龍城行街和睇戲,睇完戲就要搵嘢食,想起九龍城有好多出名的泰國菜,見到附近有一間金寶泰國菜館,就入去試下。(1)活蝦刺身:師傅即叫即劏,新鮮爽口彈牙,肉質鮮甜,加上酸酸辣辣嘅醬汁份外好味。(2)泰式炒通菜:通菜炒得好爽口,加埋蒜蓉和椒絲,夠入味。(3)酸辣粉絲煮大蜆:蜆肉大大隻好飽滿,又沒有細沙,粉絲吸收了湯汁更加好味。(4)椒鹽軟殼蟹:軟殼蟹炸得好脆,用椒鹽炒特別惹味。整體來說:呢度座位都幾寬敞,同朋友食飯傾吓計,我覺得幾好,值得推薦。
(2)泰式炒通菜:通菜炒得好爽口,加埋蒜蓉和椒絲,夠入味。
(4)椒鹽軟殼蟹:軟殼蟹炸得好脆,用椒鹽炒特別惹味。
2022-12-22
2022-12-07 507 瀏覽
🌟港鐵宋皇臺站 B2出口2分鐘路程❣️隔離有間金寶越南餐廳❣️可以試晒 #泰菜#越南菜🌼燒牛肉撈檬-本身牛肉好有肉味!有小燶邊!- 配菜豐富 夾埋牛肉 檬粉👍🏻👍🏻-撈埋甜酸汁好開胃!🌼越南咖喱汁雞翼飯-賣相可能差少少-但係撈埋個咖喱汁好好味wo😃-雞翼有預先煎香左👍🏻🌼牛肉雞肉串燒-去到串燒 要食番泰國ge沙嗲汁 好味- 牛肉雞肉 好juicy!🌼跟餐包飲品-試左越南滴滴咖啡! 好香呀!🙈🙈
🌟港鐵宋皇臺站 B2出口2分鐘路程
❣️隔離有間金寶越南餐廳
❣️可以試晒 #泰菜#越南菜

🌼燒牛肉撈檬
-本身牛肉好有肉味!有小燶邊!
- 配菜豐富 夾埋牛肉 檬粉👍🏻👍🏻
-撈埋甜酸汁好開胃!

🌼越南咖喱汁雞翼飯
-賣相可能差少少
-但係撈埋個咖喱汁好好味wo😃
-雞翼有預先煎香左👍🏻

🌼牛肉雞肉串燒
-去到串燒 要食番泰國ge沙嗲汁 好味
- 牛肉雞肉 好juicy!

🌼跟餐包飲品
-試左越南滴滴咖啡! 好香呀!🙈🙈
2022-10-16
2022-12-05 423 瀏覽
九龍城泰國菜非常出名同選擇多!今日小編同大家黎睇下呢間味道同價錢不錯又算係好坐既金寶泰國菜館。🍴泰式大蝦柚子沙律$醬汁未算好清新,但作為前菜都幾開胃,唔少柚子肉同腰果幾好咬口。🍴活蝦刺身 呢一道蝦肉咬落非常爽口彈牙,唔錯!❤️🍴泰式炸蝦餅(6件)香口彈牙,另一道蝦既菜做得非常唔錯!❤️🍴鮮蝦卷 另外呢個蝦既菜反而係有點失望,佢落左太多香草搶了整個卷既味道,略嫌有點過多。🥶🍴青咖哩軟殼蟹 個量算幾多,不過炸得唔鬆脆扣左少少分。🍴蒜蓉包 諗住有青咖哩所以點埋蒜蓉包去點咖哩食,但個蒜蓉包唔脆淋淋地好難咬開⋯🥶🍴泰式炒金選粉 Pad Thai 呢個超級好食,必點! 個汁超好食!😋😋😋🍴烤豬頸肉另一道味道不錯的!非常香口,肉質算幾滑。❤️🍴串燒沙爹(6支)泰式串燒來說佢屬於不過不失。沙嗲其實係整個靈魂但佢唔算出色。🍴泰式紅豆奶茶 泰式奶茶味好香濃!不錯👍🏻🍴芒果糯米飯 芒果好甜非常好食😋
九龍城泰國菜非常出名同選擇多!

🍴泰式大蝦柚子沙律$

🍴活蝦刺身
呢一道蝦肉咬落非常爽口彈牙,唔錯!❤️

🍴泰式炸蝦餅(6件)
香口彈牙,另一道蝦既菜做得非常唔錯!❤️

🍴鮮蝦卷

🍴青咖哩軟殼蟹
個量算幾多,不過炸得唔鬆脆扣左少少分。

🍴蒜蓉包

🍴泰式炒金選粉 Pad Thai
呢個超級好食,必點! 個汁超好食!😋😋😋

🍴烤豬頸肉
另一道味道不錯的!非常香口,肉質算幾滑。❤️

🍴串燒沙爹(6支)

🍴泰式紅豆奶茶
泰式奶茶味好香濃!不錯👍🏻

🍴芒果糯米飯
芒果好甜非常好食😋

2022-09-28 701 瀏覽
✔️BH打拋雙人套餐✔️培根起司通心麵✔️打拋豬肉飯✔️打拋豬通心麵✔️花生巧克力甜甜圈✔️蜂蜜鮮奶油甜甜圈.👉🏻每次路過,都看到內用滿滿人潮,人氣必點的打拋豬肉飯🐷很夠味辣的過癮!培根起司通心麵,煮的剛剛好不軟爛,滿滿起司醬,每一口都吃的到濃郁起司香。甜甜圈是方型的,外層炸的酥香,內部是空心的上層巧克力醬、花生醬濃郁甜而不膩,餐點可以搭配套餐,當天選擇A套餐有沙拉、薯條、紅茶和飲料可加價升級為泰式奶茶🧋,沙拉是馬鈴薯泥搭配炙燒明太子醬口感綿密,薯條都是現炸🍟熱騰騰非常酥脆!
✔️BH打拋雙人套餐
✔️培根起司通心麵
✔️打拋豬肉飯
✔️打拋豬通心麵
✔️花生巧克力甜甜圈
✔️蜂蜜鮮奶油甜甜圈
2022-09-15 675 瀏覽
做完運動好想食嘢,就試吓呢間金寶泰國餐廳。佢旁邊仲有間金寶越南餐廳,原來兩間係互通的。叫咗Lunch Set: 海南雞飯 ($72),雞味幾香,個汁同啲肉好夾,好食,但有點貴。同埋”粉特別” ($64),Ummm… 無乜特別嘅湯粉。

同埋”粉特別” ($64),Ummm… 無乜特別嘅湯粉

2022-09-13 554 瀏覽
今晚好開心4人去食dinner, 因為可以叫多些野食😋九龍城就會諗起泰國菜,我地今日揀左金寶,因為佢入面唔單止有泰國菜,仲有越菜食👍我地比較早入去,所以未坐滿,唔使等就入得去落左個生蝦刺身,轉頭就上左菜😂效率好快平時食開紅咖哩,今次試下個青咖哩,幾好味wor,完全唔辣,應該係椰汁味多少少個烤魚原本以為要等45mins, 因為我地早,無咁多order,所以就好快快到張枱都擺唔哂🤷‍♀️仲叫左佢個特式飲品,泰式奶茶紅豆冰,好飲😋鍾意甜既我就好啱飲啦🤪
今晚好開心4人去食dinner, 因為可以叫多些野食😋
我地比較早入去,所以未坐滿,唔使等就入得去
落左個生蝦刺身,轉頭就上左菜😂效率好快
快到張枱都擺唔哂🤷‍♀️
2022-09-12
2022-08-17 638 瀏覽
冬陰功夠酸辣開胃,泰式生蝦個汁最正,炭燒豬牛雞串燒好香,最鍾意個菠蘿炒飯有蝦面用返菠蘿殼上,打卡一流,炒金邊粉好夠味,鱸魚夠滑,白雲鳳爪,飛天通菜好泰式風情,芒果唔酸好香甜椰汁糕夠凍,好岩夏天黎食
2022-08-16 643 瀏覽
去到九龍城就會諗到泰國菜🇹🇭見到呢間幾多人排隊就一於試下🤪🤪除左泰國菜🇹🇭仲有越南菜🇻🇳(10分為滿分:🌕)味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑泰式炒金邊粉($73)呢個係食泰國菜必食既一個菜式,其實上到枱老實講覺得佢個賣相麻麻地,好似趕出菜咁炒出黎,因為基本上旁邊全部枱都有叫😂😂好明顯佢係一次過炒起再分碟上枱🙈🙈不過味道就唔錯既,酸酸甜甜好惹味,不過其實正常都好難食到個難食既金邊粉既😂😂惟一略嫌有啲細碟好快就食曬🫠🫠菠蘿焗飯($90)菠蘿焗飯上到枱就比佢既外形吸引住🫶🏻呢一道又係去食泰國野必嗌既菜式喇,大家都一定唔陌生😛😛😛上面鋪住3隻蝦蝦蝦🤣🤣🤣入面勁多菠蘿粒,加埋肉鬆撈飯,食下食下又一碗🙈🙈馬拉盞炒通菜($70)呢個菜炒出黎唔會話好油,但略嫌個馬拉盞味唔夠出,可以再濃味啲會岩我口味啲😂😂同埋都係比平時食其他泰國餐廳黎講細碟啲啲喇,好快就清曬🙈🙈🙈招牌甜品拼盤($115)呢個真心岩曬鍾意食泰式甜品既人,因為佢有齊曬大家平時會食個幾款,雖然我成日都講唔出每隻糕叫咩名😂😂😂紅豆糕,椰汁糕細細舊,一啖食到勁方便,亦都好煙韌🥰🥰然係芒果超清甜,加埋中間糯米飯,真係好似飛左去泰國咁☺️☺️價錢:🌕🌕🌕🌕🌕

(10分為滿分:🌕)
味道:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑
泰式炒金邊粉($73)
泰式炒金邊粉

菠蘿焗飯($90)
菠蘿焗飯

馬拉盞炒通菜($70)

招牌甜品拼盤($115)
招牌甜品拼盤

價錢:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
價錢黎講中規中矩喇,唔算話好貴😝😝大部分都係小菜/飯麵係$70-$90左右😄😄不過以上枱份量黎講,個通菜同金邊粉稍為細份左啲,菠蘿炒飯個份量就足啲😝😝

交通:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑
屯馬線開通左去九龍城就方便好多,所以都多左去個邊食野😆😆今次揸車去勁好彩係近九龍城廣場個邊有咪錶位,仲要一去到就泊到😎😎lucky lucky🥰🥰個人經驗個排車位最易有位,因為係一個鐘咪錶位黎😝😝如果泊唔到就要泊入九龍城停車場,不過要$25一個鐘🥲🥲

環境:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌑🌑🌑
佢地呢間餐廳有成2個鋪位,本身佢比左一個近門口既位比我地,點知熱到飛起,因為長期開住對門🥲然後惟有request轉位,就轉左去另一間鋪,冷氣就涼好多,都闊落既,不過就好似有陣渠味,食食下慣左就聞唔到喇😂😂😂

性價比:🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌕🌖🌑🌑
去得九龍城好多人都會去食泰國菜,呢間應該都算係比較出名,佢同時有泰國菜🇹🇭又有越南菜🇻🇳,岩曬食唔同款式既人,不過我就覺得份量比想像中細份,可能就係想你唔夠食可以叫多幾款試下😂😂😂
10 分鐘 (堂食)
泰式炒金邊粉
菠蘿焗飯
招牌甜品拼盤
2022-08-06 426 瀏覽
同朋友去九龍城搵泰國嘢食 唔係好熟呢頭 見OpenRice 呢間都出名一於就入嚟試試 (因為都食左一段時間所以唔係好記得啲價錢🥹)泰式炒金邊粉$60~70價錢好抵 CP值極高 個粉炒得都乾身 條條分明 酸酸甜甜 味道ok 中規中矩 但呢個價錢冇得挑剔吧😛同埋隻蝦剝左殼食得好方便 岩哂啲唔食有殼既蝦既朋友仔啦😂炸蝦餅$66(6件) 呢個好有驚喜🤤✨👍🏼🥳蝦餅大大粒 炸得好脆 咬落好彈牙 個泰式辣醬同一般既都唔同 好似冇咁甜 比平時個啲酸 另外仲叫左椰青同菠蘿梳打 椰青揀得好好✨😉
(因為都食左一段時間所以唔係好記得啲價錢🥹)

泰式炒金邊粉$60~70

炸蝦餅$66(6件)

另外仲叫左椰青同菠蘿梳打 椰青揀得好好✨😉
2022-05-20
  • 炸蝦餅
2022-07-10 642 瀏覽
幫襯左好多好多年 係嫲嫲帶我地食先佢只食呢間😂😂唔知點解⋯⋯ ⍥ 越南拼盤 呢個拼盤睇落幾開心既,蝦餅相當彈牙,但偏油膩少少。春卷熱焫焫脆卜卜,包住生菜食幾夾🤭粉包好多料,豐富口感,粉皮唔厚最好味!!蝦卷料就少啲,相對比較普通。 ⍥ 特式金邊粉 特式即係雜錦乜都有啲😌腩肉豬肉碎蝦,加上大量芽菜、香蔥、炸蒜,香氣撲鼻,整體味道ok,但絕對唔係非試不可🤣🤣 ⍥ 椰青 好耐無飲椰青,清清地降下溫係唔錯選擇,我仲會食埋裡面既椰肉🤫真係唔會晒架~
幫襯左好多好多年
係嫲嫲帶我地食先
佢只食呢間😂😂唔知點解⋯⋯

⍥ 越南拼盤

⍥ 特式金邊粉

⍥ 椰青
2022-06-16 440 瀏覽
We really enjoyed the entrees, especially the prawn salad entree, and the stirfry and curry both had great flavour but tough meat, cut in very large pieces that were hard to eat as old boots we made a bad choice of the stir fried squid. Won't order that dish again.🫠overall food are ok just the tables are too close and it can be very noisy when restaurant is full😅just fast eat and leave not good for chatting and chill
2022-06-05 481 瀏覽
兩個禮拜前book咗兩張 6人枱,今日去到竟然冇reserve枱!仲要死撐同你拗係你嘅問題! 簡直係廢到冇人有! !跟住仲要大你,我而家畀張枱你個半鐘後還唔還到枱?! 我話還唔還到好視乎你D野食上枱速度!嘢食唔係特別好食,但service一定係廢到爆! 好好一餐飯都俾佢搞到冇曬mood!

2022-06-03 472 瀏覽
一直想食泰國菜好耐,之前放假決定同朋友去九龍城食泰國菜,由於太多選擇嘅關係,最後選擇食金寶泰國菜館。泰國菜對於我黎講最吸引係冬蔭功湯同生菜包。📍 泰式生菜包辣肉碎沙律(雞/牛/豬)生菜包叫左豬肉碎,生菜好大塊,肉碎好惹味,辣辣地,配搭埋一齊食一流。📍冬蔭功湯(細)雖然我地叫左細份量,但每人都可以飲到兩碗。味道好濃郁,煲下面有個小火爐熱住黎食,唔會即刻凍哂,啲火燒完,職員有主動收走個爐先,好貼心。📍泰式拼盤(細)有鳳尾蝦春卷,香葉包雞,泰式串燒同炸蝦餅,全部都好好食,跟咗2款醬汁,可以按個人口味去沾。如果你都掛住泰國嘅味道,呢間可以一試。

泰國菜對於我黎講最吸引係冬蔭功湯同生菜包。

📍 泰式生菜包辣肉碎沙律(雞/牛/豬)

📍冬蔭功湯(細)

📍泰式拼盤(細)

如果你都掛住泰國嘅味道,呢間可以一試。
2022-05-15 615 瀏覽
九龍城一向係食泰國野既熱門好地方,今次就試一試依間金寶泰國菜館!不過由於人多,所以餐廳座位較迫~🔸️ 泰式串燒 (3串) $39- 雞牛豬每樣各一串,串燒略乾身,醬汁惹味!🔸️冬陰功(細) $78- 酸辣味道足夠! 入面有草菇、蕃茄、大蝦,用料充足!🔸️ 馬拉盞炒椰菜 $55- 椰菜諗甜,味道不過不失。🔸️5星⭐評分好食指數:⭐⭐⭐整體份量:⭐⭐⭐⭐性價比:⭐⭐⭐⭐打卡度:⭐⭐餐廳環境:⭐⭐⭐#food #foodie #foodporn #foodphotography #foodpics #foodstagram #foodblogger #foodstylist #foodart #foodlove #foodshare #foodphotos

🔸️ 泰式串燒 (3串) $39
- 雞牛豬每樣各一串,串燒略乾身,醬汁惹味!

🔸️冬陰功(細) $78
- 酸辣味道足夠! 入面有草菇、蕃茄、大蝦,用料充足!

🔸️ 馬拉盞炒椰菜 $55
- 椰菜諗甜,味道不過不失。

🔸️5星⭐評分
好食指數:⭐⭐⭐
整體份量:⭐⭐⭐⭐
性價比:⭐⭐⭐⭐
打卡度:⭐⭐
餐廳環境:⭐⭐⭐

2022-05-09 391 瀏覽
下午去九龍城,四圍望下食乜好,首選泰國菜嘅,見到一間有人排隊,但就係唔想排,同埋水都無杯嘅店鋪,我通常唔幫襯。去到呢間,見佢細細間,最鍾意幫襯小店振興下經濟,入左去食。豬頸肉撈檬個豬頸肉好爽,個汁份量啱啱好,檬粉爽嘅,期望青瓜可多少少同埋可加少少花生碎仲好。炒金邊粉係我最愛,初時覺得份旺細左D喎,但食落又ok喎,有鮮蝦嫁,個粉夠濃味,D金邊粉好似比出面幼身少少咁。早後就係個柚子沙律,鍾意食但怕辣,好在佢辣度,我免免強強接受到。去泰國,就整返杯泰式奶茶,細杯左D,但佢末攪均之前嘅漸層幾靚仔,打卡不錯。整體呢餐值90分嘅。

整體呢餐值90分嘅。