2009-09-07 16 瀏覽
星期六入左馬山睇戲, 決定重臨金滿庭。食了小籠包、蝦仁爆鱔片、松子鱼、炸鏝頭...等。小籠包是我的最愛, 多汁, 好味。食物保持到以往既水準;只是蝦仁爆鱔片淡咗小小。服務可說是幾好, 只係食食吓見到旁邊有位穿西裝的男員工(不知是否經理)在梳頭, 有點不衛生囉。呢餐都算幾抵食, 5個人食咗4佰幾, 下次會再次光臨。
小籠包是我的最愛, 多汁, 好味。
食物保持到以往既水準;只是蝦仁爆鱔片淡咗小小。
呢餐都算幾抵食, 5個人食咗4佰幾, 下次會再次光臨。
2009-09-05
2009-08-08 21 瀏覽
小籠飽$39酸辣湯麵$38茶水巾芥$10 X 2 加一合共$107.00而家馬季抖暑,商台星期日下畫12:30至4:00有個節目講食嘢都幾好聽,點知入到新港商場收唔到,算啦!叠埋心水睇個懷舊玩具展,真係諗番起好多細個時啲嘢,好得意,好好玩……查吓水牌睇睇有咩哨站,經過一輪爭拗就揀咗金滿庭,要等位好彩有雜誌任睇小籠飽有八隻,夠湯汁,但個飽頂係乾,要吐番出嚟,餡冇肉味個酸辣湯好惹味,唔過酸,唔過杰,好足料,麵冇麵粉味同好淋,而且有麵結,仲有個茶水巾芥要成十元好貴
小籠飽$39
酸辣湯麵$38
茶水巾芥$10 X 2
加一合共$107.00

小籠飽有八隻,夠湯汁,但個飽頂係乾
,要吐番出嚟,餡冇肉味

個酸辣湯好惹味
,唔過酸,唔過杰,好足料,麵冇麵粉味同好淋,而且有麵結

仲有個茶水巾芥要成十元好貴

小籠飽$39
酸辣湯麵$38
有麵結
2009-08-02
2009-07-16 11 瀏覽
夜晚男友哥哥請食飯.1行6人去左金滿庭.今次係第2次來食,所以對呢度的食物好有信心叫左龍井蝦仁 - 好清,不過龍井味真係好淡紅油抄手 - 好味~辣得來非常惹味又開胃!1/4砂鍋雲吞雞 - 雞湯超濃~非常好味榨菜肉粒配燒餅 - 榨菜無咩味.有d淡.松子桂花魚 - 好味,酸甜味剛好,魚又滑.不過唔係好搵到d松子紅燒元蹄 - 好大件~ 少少油膩,炆得好"淋"豆沙鍋餅 - 都ok~

叫左
龍井蝦仁 - 好清,不過龍井味真係好淡
紅油抄手 - 好味~辣得來非常惹味又開胃!
1/4砂鍋雲吞雞 - 雞湯超濃~非常好味

榨菜肉粒配燒餅 - 榨菜無咩味.有d淡.
松子桂花魚 - 好味,酸甜味剛好,魚又滑.
不過唔係好搵到d松子
紅燒元蹄 - 好大件~ 少少油膩,炆得好"淋"
豆沙鍋餅 - 都ok~

松子桂花魚
松子桂花魚
紅油抄手
砂鍋雲吞雞
紅燒元蹄
第一次o係馬鞍山食飯. 都唔知金滿庭o係呢度開o左分店....之前去過好多次奧海城同銅鑼灣o既金滿庭. 次次都好滿意. 但次次都要等好耐...今晚o係馬鞍山竟然淨係等3張枱 ...... (本來想食板長, 但板長要等三百幾張.... crazy...)好. 食番平時食開果d 野...1. 雞絲粉皮 - ok2. 擔擔麵 - 完全無味, 麵好"淋", 似煮佐好耐咁...3. 小籠飽 - 皮易穿, 味道ok4. 鍋貼 - 好驚, order 完, 不用3分鐘已上枱, 完全唔熱, 5. 炒鱔糊 - ok6. 咸肉津白 - 唔得, 咸肉即是肥豬肉 ?4人食o左 $380失望 !!唔通呢間係假o既 ?!
好. 食番平時食開果d 野...

1. 雞絲粉皮 - ok

3. 小籠飽 - 皮易穿, 味道ok

5. 炒鱔糊 - ok
6. 咸肉津白 - 唔得, 咸肉即是肥豬肉 ?

4人食o左 $380
失望 !!
唔通呢間係假o既 ?!
2009-07-04
2009-04-28
星期六中午同屋企人黎食上海野 ﹐12:30居然吾使等位﹐少有!! 因為我地3個都非常肚餓﹐所以叫左好多野: 雞絲粉皮 - 味道保持水準﹐但雞絲好似少左D 小籠包 - 係甘多間上海野餐廳中﹐我最鐘意呢度既小籠包﹗皮薄餡靚! 紅油抄手 - 第一次試﹐味道OK﹐但係太多蒜頭! 京醬牛肉絲配薄餅 - 好味道﹐個汁甜甜地﹐牛肉好嫩﹐推介! 上海粗炒 - 不過不失﹐D面有D似烏冬 賣單$300 幾﹐最後食吾晒﹐打包!
星期六中午同屋企人黎食上海野
﹐12:30居然吾使等位﹐少有!!

因為我地3個都非常肚餓﹐所以叫左好多野:

雞絲粉皮 - 味道保持水準﹐但雞絲好似少左D

紅油抄手 - 第一次試﹐味道OK﹐但係太多蒜頭!

京醬牛肉絲配薄餅 - 好味道﹐個汁甜甜地﹐牛肉好嫩﹐推介!

上海粗炒 - 不過不失﹐D面有D似烏冬

賣單$300 幾﹐最後食吾晒﹐打包!
2009-04-25
2009-04-13 12 瀏覽
1. 小籠包 - 新鮮熱辣,皮薄湯汁, 不過自己都係鍾意王家沙o個個多d...2. 滿庭蝦 - 因為上次同屋企人食過, 覺得好食, 所以再叫...蝦新鮮...不過細隻o左少少...仲有唔記得叫佢唔好咁辣...所以食落都幾辣..不過d汁唔錯..唯獨是$46隻好似貴o左ddd3. 招牌炒飯 - 叫得招牌炒飯..真係有番咁上下, 用料都唔係平野,有帶子,蚌...再後仲加o左d蟹籽係面...又大碟, 最緊要係叫都叫炒得乾食...唔錯唔錯! 建議兩個人以上先好叫~4. 蒜蓉粉絲蒸象拔蚌 - 特價野..不過不失!

蒜蓉粉絲蒸象拔蚌 - 特價野..不過不失!
2009-04-08
  • 招牌炒飯
弟弟生日,我們一家人到金滿庭慶生。我很喜歡吃金滿庭的,食物非常有質素,環境、服務也很好,這類型的食肆在馬鞍山真的小之又小,所以每次外出用膳,我必定提議金滿庭的 =)金滿庭提供的茶不是一般酒家的,他們有野生大葉普洱、西湖龍井、人參烏龍、碧螺春、觀音王,自己就最喜歡人參烏龍,非常甘香,吃得飽飽之後喝一杯很消滯!曾經經過賣茶葉的店,原來人參烏龍售價也頗貴的,所以他們$9一位茶錢也是很合理的!我們人其實不是很多,但眼大肚窄…樣樣都想試,幸好家中的男丁是大食之人…人小小只有6人…但竟要了十二款食物…一口小龍包 ($39) – 一籠八隻,一啖一隻,皮薄肉鮮,絕不是下欄的肥肥豬肉!小龍包內的汁亦非常鮮味,但吃時必須小心,因為即叫即蒸的關係,小龍包是很熱的!自己第一次吃就中過招了,熱得標眼水…紅油抄手 ($42) – 雲吞皮薄,很足料,與鋪面的蒜蓉一起吃非常野味!但稍嫌辣味不足…辣酒煮花螺 ($76) – 味道一般,與我想像中的有所出入…花螺新鮮,但不是太入味(只是沾到淡淡的辣酒味)…而且辣味很淡,可以說是完全不辣的,連不吃辣的妹妹也能吃上好幾只就可以知道了!京醬肉絲跟叉子 ($72) – 把肉絲放入

京醬肉絲跟叉子 ($72) – 把肉絲放入叉子內吃,叉子脆卜卜的,配以肉絲口感一流…
炒鱔糊 ($78) –平時吃鱔糊,碟底總會沉積著厚厚醬油且泛起一層油光;頗嚇人的,但金滿庭的鱔糊,醬汁濃淡得宜,不油不膩,乃佐飯的佳品!所以特地叫了一個飯伴著吃!而我最愛的韭黃亦弄得非常好,不會一「pat pat」!
桂花斑塊 ($88) - 斑塊很新鮮,很大件,最愛是其桂花汁,桂花味非常清香,而且汁不會很杰,味道不會很淡,很想學煮…好像有種魔力叫人吃了一件又吃一件…我一邊吃魚塊,一邊就喝著這汁!就是這汁,令我由本身對桂花沒有太大的感覺,至今產生了愛慕!
麻婆豆腐 ($52) – 味道厚重,豆腐很滑,整碟菜既麻且嫩又香…但我覺得可以再辣一些!
砂鍋雲吞雞 (1/4只) ($75) – 湯底非常鮮甜,佐以小棠菜、黃牙白,雲吞與紅油抄手的一樣,但砂鍋雲吞伴以鮮甜的湯,清清地,完全是兩個風味!雞的肉質非常嫩滑,而且雞味十足!不會是一般的煲湯雞淡味而且「luck」皮「luck」骨!
肉絲兩面黃 ($65) – 其實是以牙菜、肉絲等做成醬汁,伴以半脆的麵(類似三絲炒面),可能整產的味道很濃,所以這個味道相對較淡~ 加上我不是太喜歡吃半脆的麵底…所以我覺得一般,但家人覺得也不錯~
上海鹹肉菜飯 ($36) – 這個就是叫來佐餸的,份量很小,最多只是兩人吃…而且鹹肉真的非常鹹,乾乾的…=( 菜飯亦不特別,普普通通的,不值三十六個大元,下次要一個簡單的菜飯比較好~
蘭州手拉擔擔麵 ($30) – 麵底亦算彈牙,湯底花生醬味很濃蓋過了辣味…但要快點吃,否則放涼了會變得杰杰的~
杞子蘆薈桂花糕 ($26) – 非常清甜…桂花清香,加上有杞子、蘆薈豐富了口感,我的至愛推介!!

侍應們的態度很友善又Helpful! 廚房出食物的速度也很快。這餐我們都吃得好滿意,所以一定會再來試試其他菜色,還要回味一下我喜愛的桂花菜
!!
  • 小龍包
  • 桂花斑塊
  • 杞子蘆薈桂花糕
1K
2008-09-01 9 瀏覽
午餐時段要入馬鞍山攞d 野, 見這餐廳也好久冇來, 和兩同事上來食先.一位好想食紅油炒手; 另一個則對酸辣湯麵情有獨鍾.本人則喜愛菜多點, 大家都集合了不同的口味呢.結果, 叫了紅油炒手, 酸辣湯麵, 千張豆腐, 紫芯蕃薯浸莧菜.上網看過, 千張豆腐本是湖南菜, 但是這裡都有得食, 也叫做推介菜色, 試下啦.紅油炒手, 酸辣湯麵先証上, 紅油炒手很好, 10 粒都未必夠喉!酸辣湯麵我們食得慢, 素左湯, 淋了....千張豆腐內有蒜,蝦米,冬菇切粒, 其實都好夾.都幾大碟, 女友人吃了少許便叫飽...紫芯蕃薯浸莧菜好清, 菜也新鮮.服務很好.
一位好想食紅油炒手; 另一個則對酸辣湯麵情有獨鍾.
本人則喜愛菜多點, 大家都集合了不同的口味呢.

酸辣湯麵我們食得慢, 素左湯, 淋了....
千張豆腐內有蒜,蝦米,冬菇切粒, 其實都好夾.
都幾大碟, 女友人吃了少許便叫飽...
紫芯蕃薯浸莧菜好清, 菜也新鮮.
服務很好.
靚靚筷子
噚日一家人黎依度食飯...餐前小食-唔知咩野虾, 都ok好食..今晚叫左一口小籠包- 夠晒熱, 皮薄涵靚,唔錯唔錯..紅油抄手-唔錯,幾夠味..水煮魚 - 依個麻麻地,唔夠辣,d魚片無咩味..加埋又唔平,可以不叫..榨菜肉未跟叉子燒餅-好味,d榨菜肉未夾埋燒餅,勁正..干扁四季豆-麻麻地,偏油..桂花糕-23蚊 : 次次都會叫,真係好好味架,清清甜甜,超正啊...今餐姐夫請,,所以唔知價...
噚日一家人黎依度食飯...
餐前小食-唔知咩野虾, 都ok好食..
今晚叫左一口小籠包- 夠晒熱, 皮薄涵靚,唔錯唔錯..
紅油抄手-唔錯,幾夠味..
榨菜肉未跟叉子燒餅-好味,d榨菜肉未夾埋燒餅,勁正..
干扁四季豆-麻麻地,偏油..
今餐姐夫請,,所以唔知價...
2008-08-17 8 瀏覽
星期六同父母淇淇去金滿庭食飯其實我們常去一間平宜任食的上海菜餐廳今次首次黎金滿庭係想俾多d錢試d有質素的京川滬菜排隊排左廿分鐘坐低飲啖碧磥春茶同望注d靚茶具心理作用覺得真係幾高檔叫左小籠包, 香酥鴨連鴨仔餅, 三鮮豆腐, 薑荵羊肉, 傻佬炒飯, 高力豆沙樣樣都大大碟又好食小籠包正鴨仔餅淇淇讚不停高力豆沙我們更一致讚賞食到捧注個肚加打包有質素好滿意要挑惕係d侍應太新太後生問佢野, 佢答"o下", then走左真係有少少O嘴hhaha
星期六同父母淇淇去金滿庭食飯
高力豆沙我們更一致讚賞
食到捧注個肚加打包
有質素好滿意
要挑惕係d侍應太新太後生
問佢野, 佢答"o下", then走左
真係有少少O嘴hhaha
馬鞍山算是小妹經常出沒的地點之一,但從未入過金滿庭 -- 因為佢都幾貴﹗哈哈﹗唔知點解,最後都係入左去試,本身只想比個 ok 佢,但後尾「身痕」叫多個酒釀丸子,又好好食喎,所以都比第廿三個笑面佢啦﹗ 芹菜雞肉水餃:個皮就一般,厚左少少,口感就 ok;而佢既水餃都算多汁,芹菜佔相當既比例,所以幾濃味。 豬扒湯麵:尚算鬆脆.. 但塊豬扒簿左少少同埋唔夠 juicy,而且側邊有舊大肥肉。雖然有肥肉係會香 d,但如果佔成五分之一的話就未免太多了;而個湯麵就真係失望... 麵條的樣子似四川擔擔麵,但食落去就好似即食幼麵. 好淋,仲淋過壽桃牌果隻擔擔麵... 而且仲有少少怪味。 酒釀丸子:沒有跨張,這裡的酒釀丸子可說是小妹食過最好食的了。首先佢好有驚喜 -- 一般的酒釀丸子是沒有餡的,但這兒是有芝麻餡,份量佔三分之一.. 或許佢未必夠正宗,但芝麻的味道與糖水的味道是很 match.. 糖水較淡,令芝麻味更特出。而佢既丸亦都好煙 'un',同時亦好滑。至於佢既酒釀亦做得好好,清得黎又唔會淡,令人一試回味。如果第日再去,我諗多數都會係食個酒釀丸子.. 但呢度茶錢都每位 $10,如果淨食酒釀丸子又真係好

如果第日再去,我諗多數都會係食個酒釀丸子.. 但呢度茶錢都每位 $10,如果淨食酒釀丸子又真係好唔化算。唉﹗
正 ~ 芹菜雞肉水餃
豬扒一般
差 ~ 麵質唔得
正 酒釀丸子超好食﹗
正 ~ 芹菜雞肉水餃
正 酒釀丸子超好食﹗
  • 酒釀丸子
本人自問愛吃又挑剔, 自從發現openrice這個website以後就有定期"搜尋好去處"的習慣.今天跟家人專程來到 金滿庭 試食. 七時多來到, 門前等候著的人已經很多. 我一家加入了等候的行列, 幸好新港城蠻好逛, 而且等得不耐煩而另投食處的人頗多, 所以三十多分鐘的等待不太難過.金滿庭的裝修有氣派而神秘華麗, 用的是深木色的臺椅, 深綠茶色的廂椅, 暗色的玻璃屏風, 黑色的天花掉著一個個金光閃閃的球狀燈飾等等.服務生殷勤, 特別是女經理的笑容誠懇, 做事利落效率高.食物方面本人有備而來, 早就做了research, 寫下一大堆值得一試的食品當中包括: 小籠包, 松子黃魚, 生煎包, 糖醋魚塊, 鳳梨魚柳, 醉雞, 砂煱紅燒獅子頭, 魚肉捲蘆筍, xo醬斑球, 紅油抄手, 椒鹽排骨, 擔擔麵, 香酥鴨......最後點了以下數味菜 (一共5味), 另加兩碗白飯, 四人分剛剛好. 吃得飽飽的.生煎包 - 有油的光澤但並不油膩. 軟軟的包子包裹著肉餡, 底部沾了抄得香香的芝麻, 跟醋的配搭不錯. 肉餡和包的比例好. 可惜肉餡不出色, 只知道是"肉餡", 味道一般, 平平無奇. 有點美

服務生殷勤, 特別是女經理的笑容誠懇, 做事利落效率高.

生煎包 - 有油的光澤但並不油膩. 軟軟的包子包裹著肉餡, 底部沾了抄得香香的芝麻, 跟醋的配搭不錯. 肉餡和包的比例好. 可惜肉餡不出色, 只知道是"肉餡", 味道一般, 平平無奇. 有點美中不足但值得一試.

一口小籠包 - 因為好多食評也推薦這道菜所以也想試試看, 皮的確很薄, 也很多汁, 又是一道不錯的菜色. 但肉餡跟生煎包的一樣令我有一點點失望. 不過也值得一試.

鮑魚菇時菜 - 時菜選擇了小唐菜, 菜本身不錯.
但個人認為鮑魚菇過甜,彷彿用糖處理過. 九龍又一村區樂部的鮑魚菇比較好吃.

松子黃魚 - 又是一味多人推介的菜, 卻是最令人失望的. 甜酸汁過甜, 汁中的雜菜明顯是雪藏的, 不新鮮. 名為"松子"黃魚, 松子卻少得出奇. 黃魚本身肉質軟, 沒有口感, 不宜炸. 味道淡, 所以不適合跟甜酸一同食用. 跟它的價值不配 ($124). 台灣牛肉麵店的松子桂花魚出色得多了.

xx豆腐 - 最喜歡這道菜, 可惜忘了名堂. menu 有圖, 是一碟奶黃色的豆腐. 一碟有8磚, 滑滑的豆腐被一層奶黃色的皮包裹著, 煎得略脆,配上汁和配菜, 入口有種微妙的感覺. 極力推介啊!!

期待下次再到 金滿庭, 很有興趣一嚐糖醋魚塊, 鳳梨魚柳, 醉雞, 砂煱紅燒獅子頭, 魚肉捲蘆筍, xo醬斑球和紅油抄手, 還有它的甜品, 大概下次只會點4個小菜, 2碗飯, 要不然就過飽吃不下甜品囉~
2008-07-28 11 瀏覽
昨晚同BB, 同2位友人喺度食飯.6點10分嚟到攞位, 門口巳經見到有堆人喺度等緊位, 幾誇張~ 之後等到6點45分先有位, 耐就唔係好耐, 不過, 咁早都要等一段時間就誇咗d一坐低, 侍應們拎咗碟餐前小食-肉鬆青瓜, 我地唔係咁有興趣, 同佢地講唔要, 佢地即刻拎開, 都無話黑面, ok ! 茶我地就要咗碧綠春, 味道都幾得意! 大家都好興奮咁叫嘢食, 樣樣都話想叫, 但個肚真係放唔落咁多, 最後叫咗 :一口小籠包-28蚊8隻 : 熱辣辣, 皮都算薄, 內裏好多汁, 幾好味水煮蟮片-78蚊 :賣相好靚, 好香麻辣, 味道都唔錯, 但份量太小, 得幾片蟮片, 同小小芽菜喺底, 貴咗d紅油抄手-28蚊 : 都幾辣, 味道幾好, d雲吞好重肉味 担担麵-26蚊 : 我地要咗中辣, 花生醬好香, 麵都爽口, 唔錯, BB食咗2碗鮮魚羹-88蚊 : 呢個淡咗D, 可能我地之前食咗濃味嘢, 今次就好一般, 唔值呢個價榨菜肉未跟X子燒餅-68蚊 : 個榨菜肉未無咩味, 但個X子燒餅好好味, X子燒餅-23蚊 : 呢個我地後加上去干扁四季豆-48蚊 : 呢個炒得幾香口, 但油咗D高力豆沙-10蚊
昨晚同BB, 同2位友人喺度食飯.

紅油抄手-28蚊 : 都幾辣, 味道幾好, d雲吞好重肉味
X子燒餅-23蚊 : 呢個我地後加上去
干扁四季豆-48蚊 : 呢個炒得幾香口, 但油咗D
高力豆沙-10蚊 : 即叫即炸, 好香, 裏面有D香蕉同豆沙, 幾好味
桂花糕-23蚊 : 有6舊, 好清甜, OK

服務都可以, 但無之前咁好啦, 成日一食完嘢, 佢趕住嚟收, 個感覺係趕你走, 但做嘢都算快手快腳.

連加一茶錢, 承惠540蚊
  • 高力豆沙
其實金滿庭這間都由佢係奧海城有時開始食,那時真係好巴閉,要一個月前book 位,仲要係得5:45要去拿位,不過覺得這間的上海食物係幾好食,到馬鞍山開了,就可以去這間食呀!我地多數都係度食lunch,因為唔駛點等位。其實次次大致都係叫那幾樣食物:一口小籠包:皮薄都幾多汁。不嬲都覺得這間係好薄,點知我試到之前的魯一居的仲薄,但係這度都唔差,已經好過好多上海舖。担担麵:這個我屋企人就覺得太重花生醬味,但係唔知點解我又好like呀!醉雞:我老公的至愛,不過真係幾貴,好似係六十五元好精緻呀!佢話好有酒味呀!d 雞又滑呀!和尚戴帽:其實這道菜係一個素菜,一d 肉都冇,不過佢就會俾你選擇配叉子燒餅同另一樣o野,我地次次都係配叉子燒餅,加埋類似海鮮醬,幾好食。鍋貼:我地就覺得皮唔夠薄同埋唔夠肉汁。之前的魯一居好食d招牌炒飯:有時炒得好靚,有時就炒得好油,千祈唔好係d 師傅差不多落場時間來食這碟飯,因為試過幾次都會好油。假如早d 就有心機炒。鐵板什麼羊肉:都幾好味,d 羊肉唔係好"so"呀!又唔硬。高力豆沙:食過幾次都幾好味,d 蛋白發得幾好,同埋有少少香蕉係內面好香香蕉味。豆沙鍋餅:好脆,我最喜愛食四
其實次次大致都係叫那幾樣食物:
鍋貼:我地就覺得皮唔夠薄同埋唔夠肉汁。之前的魯一居好食d
鐵板什麼羊肉:都幾好味,d 羊肉唔係好"so"呀!又唔硬。
豆沙鍋餅:好脆,我最喜愛食四隻角,因為係最脆。
蕃薯鍋餅:這個唔係成日有得食,但係d 蕃薯好香又唔會好甜呀!好食。
松子黃魚:都幾好味,又脆又酸酸甜甜,好開胃。
杞子蘆薈桂花糕:這個就麻麻,因為本身唔係咁鍾意食杞子,但係又食唔到好香的桂花味。
雲吞鍋雞:多數都係叫1/4鍋,因為唔駛食咁多,食多d 其他,雖然個湯有少少油,但係d 雞煲完都可以算滑食得到都算係咁。
上海粗炒:比較油,食了兩次都係,可能始終炒麵。
素鵝:幾好食,這個就好食過魯一居的。
d 茶我地都好似試過晒,我就覺得人參烏龍係比較好飲。
d 服務都係一時時,近排好似請了個新移民,成日都唔明我地講什麼。
其實這間都算係馬鞍山比較好食同埋比較穩定的食店。
  • 豆沙鍋餅
2008-06-28 38 瀏覽
星期四, 雨...回到家附近商場同準新娘/未來老婆周圍搵晚飯, 基於無咩選擇之下, 揀口左價錢較高而久仰大名口既...金滿庭閒日八點幾去到要有人等緊位, 接待姐姐說撘檯唔駛等就揀同其他人同檯食飯. 坐底未打開menu待應姐姐問飲乜茶, 叫完龍井睇翻先知茶每位九元有點驚=-=" 面前有碟小食是花生+炸過口既白飯魚, 特別有心思之餘味道很不錯呢~開始時準太太點了怪味雞,黃金蛋小籠包&螞蟻上樹, 上菜發覺份量同同類霸王山莊差不多蠻精緻的. 可能禽流感關係, 明顯不是新鮮雞肉有點梅味道還不錯; 黃金燻蛋個蛋黃好大同creamy, 但.... 無咩味似烚蛋, 螞蟻上樹無咩特別; 小籠包如其他食評所言皮很薄一篤就穿好juicy, 入面上湯同肉味道真的很好可能基於份量因素有點意猶未盡, 我們再點了松子黃魚. 份量足一條炸過後很香口肉質新鮮唔腥, 獻汁做得似生炒骨很惹味, 不錯不錯. 甜品選了杞子蘆薈桂花糕, 味道好清新完全中和了之前的濃郁味道, 好爽好滿足飽飽. 最後上了初落單時點的..... 壽包@@" 好大隻比平時去飲的粉紅色size大了一陪有多~~~味道不錯, 用蓮蓉加紅豆比平時吃的風味不同

可能基於份量因素有點意猶未盡, 我們再點了松子黃魚. 份量足一條炸過後很香口肉質新鮮唔腥, 獻汁做得似生炒骨很惹味, 不錯不錯. 甜品選了杞子蘆薈桂花糕, 味道好清新完全中和了之前的濃郁味道, 好爽好滿足飽飽. 最後上了初落單時點的..... 壽包@@" 好大隻比平時去飲的粉紅色size大了一陪有多~~~味道不錯, 用蓮蓉加紅豆比平時吃的風味不同唔漏, 吃完好飽飽... 有點撐
總括說這餐廳感覺很不錯地方寬闊還有很多推介未試, 有機會會再去的. Not bad
  • 松子黃魚
  • 壽包