太平山頂,城市中既大自然行山上場夠健康,纜車上去夠晒feel,除咗山中relax外再能夠搵埋好野食先係完美,山頂美食旅行團衝呀金玡居台灣手工湯麵,行到上山頂餓餓地見到佢,感覺相當吸引裝修新派亮麗又高貴,相信一定令女孩子賞心悅目聲稱自己工場,靚麵靚湯,餐牌上有湯麵伴麵,款式有少少東南亞fusion好似喇沙、冬蔭功咁,都相當吸引直情碗碗都想試下咁麵未到小食先到,蝦醬炸雞翼,單骨雞翼加上蝦醬再炸,上枱有輕輕既蝦醬香食落唔會太粉,蝦醬味亦濃,肉質幾滑,但,成隻雞翼唔知點解無乜味食多舊,真係無,可能拎錯左未醃既去炸掛正當有啲失望時,花雕雞湯麵到連埋個盤好似日式料理咁上,讚賣相一流,即刻試下湯底,口感厚身濃湯但唔油膩,有藥材香,幾好飲手工麵幼麵,掛湯力強,口感都幾彈牙,蛋味明顯既相當夾到湯麵,配埋香葱雞肉,正正常常既雞捲配葱油,湯同麵先係主角食到咁上下可以加埋特色酸菜,轉少少口味,又多一個好味食法勞蘇食推介 —— 金玡居伴麵仍然係一盤上,整整齊齊再附上食法俾你睇分三個步驟吃,先直接食原味,撈好左既粗拉麵,凍既口感好清爽,粗拉麵都掛到足夠既汁,有幾種香特別係蒜味道適中又特別,風味十足,有少少似撈撈(
[勞蘇食 · 山頂美食旅行團]
太平山頂,城市中既大自然

金玡居台灣手工湯麵,行到上山頂餓餓地見到佢,感覺相當吸引
裝修新派亮麗又高貴,相信一定令女孩子賞心悅目
直情碗碗都想試下咁

食多舊,真係無,可能拎錯左未醃既去炸掛
正當有啲失望時,花雕雞湯麵到
連埋個盤好似日式料理咁上,讚
手工麵幼麵,掛湯力強,口感都幾彈牙,蛋味明顯既
食到咁上下可以加埋特色酸菜,轉少少口味,又多一個好味食法

蝦醬炸雞翼

花雕雞湯麵(配香葱雞肉)

花雕雞湯

手工幼麵

香葱雞肉

手工麵加特色酸菜

勞蘇食推介 —— 金玡居伴麵
仍然係一盤上,整整齊齊再附上食法俾你睇
分三個步驟吃,先直接食原味,撈好左既粗拉麵,凍既口感好清爽,粗拉麵都掛到足夠既汁,有幾種香特別係蒜味道適中又特別,風味十足,有少少似撈撈(如果你知我講緊咩)
食完一啖會好想再食,停一停做第二步,戳穿櫻花蛋(其實有衝動一啖食左佢),撈幾撈再食,creamy左、口感厚左,伴麵加左蛋黃有幾好味我相信唔使我描述
最後加入泰式青檸醬,酸酸甜甜,剛好清新一下再食,我就建議唔好加咁多同唔好一次過撈晒,因為會好搶味
個人認為二既時候係最正既

金玡居伴麵

第一步:原味撈麵

撈麵x櫻花蛋x泰式酸辣汁

服務好味道好,如果係市區應該排隊排到傻,留返係山上就啱
伴麵既味道實在難忘,山頂黎講價錢唔算貴,大家可以行45分鐘山上黎試下

#隔離枱牛肉麵香到一個點
#坐低發現原來有户外位另一番享受下次試試

花雕雞湯麵(配香葱雞肉)
花雕雞湯
手工麵加特色酸菜
金玡居伴麵
第一步:原味撈麵
撈麵x櫻花蛋x泰式酸辣汁
2021-02-21 173 瀏覽
Sunday early lunch , 可能啲麵好好食, 1240 pm -半個餐牌上的麵已經賣晒。👍 we order led what were left on the menu, food is ok... soup noodle comes in a large bowl, but there re not much soup. Soy chicken is tender ... overall decent value for money ,service ok, food is alright if expectation is kept to minimum. Better options at the peak unless 台灣麵 is a must .
2021-02-20 150 瀏覽
農曆新年期間襯冇晒自由行去山頂一遊,香港人來講真係千載難逢嘅機會。山頂廣場冇咗Cafe Deco 都冇去過,多咗好多細間嘅餐廳。見呢間台式麵食店價錢合理,啲相都幾吸引就入去試吓。一切都中規中矩,價錢喺遊客區來講算可以啦。只係樓面前台有啲亂,明明入邊及枱都多,但係佢好少得閒出嚟按個攞飛系統,令到無端端等耐了好多。牛肉麵有濃厚牛湯,附送酸菜夠地道。牛肉應該係牛腿肉,炆得夠淋。安格斯牛肉伴麵,食到花椒味,不錯。
2021-02-19 137 瀏覽
山頂真係特別多過江龍🐲進駐,呢間係來自上海。金玡居拌麵採用爽口彈牙嘅台灣手工拉麵,並以橄欖油打底。奉上時會連同一個小牌教客人點樣品嘗,有3⃣️個步驟,首先直接食一口原汁原味拌麵,再將蘭皇蛋與麵拌勻,最後加入泰式青檸醬。蛋黃汁混埋麵條一齊食,令麵條有creamy口感,加上酸酸甜甜嘅青檸醬,有fresh感覺,非常滋味❗️配菜有豬頸肉、蘑菇,純粹令口感更富層次。粒粒紅豆奶茶一大杯超足料,冰凉清爽,紅豆軟腍,茶香奶滑,唔會太甜。
山頂真係特別多過江龍🐲進駐,呢間係來自上海。

金玡居拌麵
蘑菇,純粹令口感更富層次。

粒粒紅豆奶茶
一大杯超足料,冰凉清爽,紅豆軟腍,茶香奶滑,唔會太甜。
2021-02-16 140 瀏覽
大年初五,諗住上山頂行大運,兼且睇吓有乜好食,新年山頂廣場超旺,停車場要排隊,間間餐廳都排隊。由於呢間可以拎飛,行幾個圈後有位,咁就坐低,兩個人叫咗兩杯飲品同兩個麵,等咗10分鐘第一杯熱飲到咗,再等5分鐘另一杯熱飲到埋,前後15分鐘先到咗兩杯飲品。再等多,追待應後再等15分鐘先到第一碗麵,前後30分鐘,以為好離譜,點知第二碗麵前後總共服務超過50分鐘先到,絕對不可以接受,我表示不滿,待應竟然話,而家已經整咗俾你,仲想點,一肚氣,以後不會再去。Can you imagine spending 50 minutes to wait for a bowl of noodles? It really ridiculous, won’t visit this restaurant again.

2021-02-16 100 瀏覽
Just I was there to spend some time and I decide to have lunch there. I take braised noodles and Angus spicy noodle plus tofu fried chicken. Angus noodle was outstanding, very good well served good temperature portion no big but ok since I took from set lunch. Braised noodle was average. Tofu not so good and chicken noodle average. What it was totally unacceptable was the service. First they send to me different plate than what I order. Was delivery after almost 20 minutes . Even ask the floor staff they answer in totally wrong way “ wait”. Improve your floor staff and should be ok.
2021-02-16
30 分鐘 (堂食)
2021-02-15 111 瀏覽
今天和同學上山頂行大運,行左一陣,便到這裡食午餐。鹽酥雞 $40,份量細,味道也不夠,好一般。清燉牛肉粗麵$98,份量也細,湯頭濃烈但也不多,食食下,好似食緊乾撈麵咁,牛肉是類似是肥牛片的。安格斯牛肉麻醬拌麵$98,麻醬多但麻香不夠,牛肉也是和上面嗰碗差不多。黑糖珍珠奶茶 $36,茶味不濃,普普通通。埋單$300/2位,在山頂這地段是合理的。
今天和同學上山頂行大運,行左一陣,便到這裡食午餐。
鹽酥雞 $40,份量細,味道也不夠,好一般。
黑糖珍珠奶茶 $36,茶味不濃,普普通通。
埋單$300/2位,在山頂這地段是合理的。
2021-02-15
2021-01-18 192 瀏覽
食品质量没什么特别的。 在星期天,他们当然很忙。 为我们服务需要一个多小时。 但是奇怪的是,桌子是在我们比我更早获得食物后才来的,而且那是完全相同的食物。 为了补偿极端的长时间延迟,他们给了我们热水;))如此慷慨!
2021-01-17
60 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • noodles
2021-01-16 190 瀏覽
叫咗金玡居拌麵、鹽酥雞、椒麻腐竹、花椒半筋肉麵。除咗花椒半筋肉麵,其他三樣過幾次到店都必點。今日食過之後,以後都不會再幫襯。個拌麵煮到過腍、幾片豬頸肉以往燒得甘香,現在似隔夜叉燒,椒麻腐竹的腐竹沒有煮透!一嚿嚿,仲淡而無味!以往是每片也平均地沾上拌料的,很香豆味和麻椒味的!至於鹽酥雞,個鷄肉好臭雪鷄味,跟以往用料完全不一樣。個半筋肉麵味道一般,只麻,不香也不辣!份量更少得可憐!麵三啖食完!一啖肉、一啖筋、兩啖牛肚,一小碗盛惠$118。

2021-01-16
2021-01-13 140 瀏覽
服務態度差,等位没人理會。到有位安排入座,告知5位,有老人,望安排在附近,方便照顧。但不理會,安排分開坐。入座後,正好附近有客人結帳,請求掉位,告知不可以。點餐後,等約30分鐘才上餐。叫了5份不同的拉麵,全部都是温暖,拉麵不熱,如何好吃?總結:服務差,食品一般。雖說在山頂,遊客區,但平均HK$100一碗拉麵,以食品質素來說,差劣。影差香港旅遊及飲食業。
影差香港旅遊及飲食業。
2020-12-29 156 瀏覽
等左半個鐘問先講無哂叫個幾個面 即時轉又要再排過太差既服務根本應付唔到仲要係平日唔夠侍應有咩可能點幾已經賣哂幾款面焗住要叫其他好差好差既experience !!!!
等左半個鐘問先講無哂叫個幾個面
即時轉又要再排過
太差既服務
根本應付唔到仲要係平日
唔夠侍應
有咩可能點幾已經賣哂幾款面
焗住要叫其他
好差好差既experience !!!!
2020-12-28 1147 瀏覽
上到山頂要找吃的還滿困難,不是定價太貴就是很多人在等位 Orz最後只好選一間很快就有位置,價錢相對沒有那麼貴又有點興趣吃的餐廳。於是便來到吃台灣手工麵的金玡居~拿了票大概5分鐘後就有位囉!手工麵包括了湯麵或者拌麵之類可以選擇,大約是$88起另外還有一些小食之類,甜品和飲品的選項也滿多的喔!點了 - 雪蓮杏仁牛奶 ($42) 有凍和熱可選。我這杯是凍的,可以走冰~杏仁味頗濃,不過飲到最底會有粉粉的感覺。雪蓮則是有點粘糯感,另外這杯是有加到蜜糖的 (英文才寫有Honey)朋友點的是 - 現磨美肌杏仁茶 ($32) 杏仁味也是十分濃的!麵食方面,我點的是 - 黑麻油松葉蟹湯麵 ($108)見是冬季限定(11-3月底)才有,所以想試!整個湯底是鮮香濃稠的,有好香的麻油味道~細麵有點稔身,但掛湯就一流。另外蟹肉都算鮮甜。朋友點的是 - 麻辣臭豆腐牛肉粗麵 ($98)因為見到標示4隻辣椒還以為好辣 (滿辣是5隻),但稍微吃得到辣的都可以吃到喇覺得粗麵有點太硬身~還有就是臭豆腐有點細舊 ... 不止聞起來~吃落也是臭臭的呢
手工麵包括了湯麵或者拌麵之類可以選擇,大約是$88起
另外還有一些小食之類,甜品和飲品的選項也滿多的喔!
杏仁味頗濃,不過飲到最底會有粉粉的感覺。
雪蓮杏仁牛奶
麵食方面,我點的是 - 黑麻油松葉蟹湯麵 ($108)
見是冬季限定(11-3月底)才有,所以想試!
整個湯底是鮮香濃稠的,有好香的麻油味道~
細麵有點稔身,但掛湯就一流。另外蟹肉都算鮮甜。
黑麻油松葉蟹湯麵
朋友點的是 - 麻辣臭豆腐牛肉粗麵 ($98)
麻辣臭豆腐牛肉粗麵
2020-12-25
5 分鐘 (堂食)
黑麻油松葉蟹湯麵
2020-12-20 239 瀏覽
山頂廣場有一間吃台灣食品的地方。於是我和朋友便想去試一試。我們專門坐在戶外的地方,當天天氣很好,能夠呼吸新鮮的空氣,是一個不錯的選擇。我們點了花雕雞麵,紅燒牛肉麵及兩杯飲品。花雕雞是分開想的,有很多薑蔥,味道不俗。免則有淡淡的花雕味,若在濃一點更合我意。紅燒牛肉面的湯底有濃郁的牛肉味,配上了酸菜,味道很好。
今日同狗狗上山頂行一轉~終於有間比狗狗入而且味道唔錯的餐廳~位置是室外空間~環境開陽而且幾舒適服務都唔錯~終於唔使再去麥當勞啦~佢哋覺得雞湯麵幾好食不過有一樣奇怪嘢就係買單嗰陣時~要求我自己一個人出去買咗張單~但問題係佢又唔俾隻狗狗入室內空間~要喺側門出去再喺正門買單~其實問題都不大~嘅只不過如果有人唔埋單~真係捉唔到個喎~不過整體而言真係幾好食~尤其是個湯麵~忍唔住沖一沖水俾狗狗試一兩啖~如果佢有啲白灼嘅東西俾狗狗食更加好~

2020-11-29
20 分鐘 (堂食)
  • 燉雞湯麵
2020-11-20 365 瀏覽
上山頂玩,揀左呢間金玡居,平均$100一個麵,上得黎玩都預咗。點知入到去坐低左,佢先同我哋講原來乜鬼都冇。牛肉類全部都無,點左花雕雞又話無咁樣其實顯示呢一個廚房備料係有問題,呢個時勢有幾多客,坐大半個場,2點就乜都無,最重要係,待應並無表示唔好意思,旁邊果枱問佢地有啲咩,仲叫人自己睇。雖然唔關我事,但係比我聽到感覺都唔係幾好。但平心而論,我覺得佢嘅湯底係做得出色,麵亦都掛湯力強,呢個價我覺得okay我哋試咗雞湯同埋冬陰功湯,我哋都差不多飲晒啲湯。小食食咗蝦醬雞翼,都好味。總結來講食物出色,服務一般,好評照比,不過其他需要注意

總結來講食物出色,服務一般,好評照比,不過其他需要注意