2019-12-29 85 瀏覽
今次既日式拉麵真係冇得輸!! 👍🏻湯底濃郁,飲完又冇味精,推介❤餐牌上既拉麵湯底有豚骨湯、雞白湯、魚介湯,我地叫左一個較濃郁既湯底- 豚骨拉麵 ($83)🍜,再加配木耳($10)、溏心蛋($14),好豐富🤩 第一啖飲係覺得好濃郁、加埋幼麵一齊食,好夾,食完之後覺得勁飽🤣🤣如果唔中意太濃郁,但又想試下豚骨湯,建議食雞白湯豚骨拉麵 ($88)🍜,有1/3係豚骨湯、2/3係雞湯,雞湯不會太濃郁,但相反個雞味好出,好似平時飲果D雞湯咁,好鮮甜,粗麵都好好味,再加配豚肉叉燒4片($20),因為煎過更香口,比拉麵既豚肉更好食😂小食就叫左山葵蛋黃餃子 四隻($38)見呢個係推介就試下,最中意係個山葵蛋黃醬,同個餃子好夾~同埋上碟時好熱,即叫即做👍🏻最後加埋兩杯果汁,結束左豐富又好味既一晚😋

小食就叫左山葵蛋黃餃子 四隻($38)

最後加埋兩杯果汁,結束左豐富又好味既一晚😋
2019-12-19
2019-12-25 158 瀏覽
今次係最後一次來,唔係唔好食,只不過我倆不太好拉麵,加上又不是勁好食,所以諗住用埋張印仔咭就算,話晒都夠指一個價值四十二蚊嘅男爵薯餅😁😁拉麵又係叫翻食過個兩個,豚骨MIX拉麵 & 濃豚骨拉麵拉麵到,兩碗味道正常,豚肉係好味嘅,但整碗拉麵就唔係好夠熱,同埋都唔知點解咁多泡feel,今次食就好一般😛除咗送嘅男爵薯餅之外,仲叫咗個餃子。 餃子到先,好味呀,如果個山葵蛋黃醬再重啲味仲好味😋😋薯餅係有兩種味㗎,一個紫薯,另一個就普通甜薯,兩個都好味嘅😊👍🏼

拉麵又係叫翻食過個兩個,豚骨MIX拉麵 & 濃豚骨拉麵
豚骨MIX拉麵
濃豚骨拉麵

除咗送嘅男爵薯餅之外,仲叫咗個餃子。
餃子到先,好味呀,如果個山葵蛋黃醬再重啲味仲好味😋😋
山葵蛋黃醬餃子

2019-12-07
山葵蛋黃醬餃子
2019-12-22 80 瀏覽
啱啱調咗過嚟將軍澳分店返工 ,一直都好想試呢間金田家😆,今日lunchtime就一於自己去左食 。11點幾食人流唔算多,空間亦都好闊落☺ 一坐低佢啲餐牌已經好整齊擺左係枱面 ,佢哋點餐方式係喺張牌度畫然再比侍應 ,枱上面有提供白板筆 ,餐牌過咗膠循環再用 ,好環保♻👍🏻唔會浪費紙張 !見佢推介柚子辛口拉麵 ,鍾意食柚子嘅我亦都無訪一試 ,本身有擔心過味道唔太夾 ,但食落去食到香香地嘅柚子味 ,幾特別 。如果怕辣嘅朋友其實都可以叫呢個 ,因為佢啲辣椒係on top擺喺上面 ,唔會撈埋一齊 ,顧及到一啲唔食辣嘅朋友 ,不過都其實唔係好辣😂😂 。我另外一張加咗黑豚肉 ,有3塊 ,唔錯 !唔會話太硬好難咬 ,黑豚肉都好大塊 ,唔需要另外追加其實都好足夠 。不過我今日可能會晏收工所以先諗住食多少少😂 價錢係一般拉麵嘅價位 ,如果下次放lunch口痕想食拉麵都會再過嚟食!

2019-12-22
2019-12-21 71 瀏覽
今晚吃金田家,我好喜歡這裡的裝修,燈光通明,裝修很有心思,以紅色和白色為基調,一盞盞白色棉線球燈,牆上還有花枝裝飾,清雅脫俗。⭐️柚子辛口拉麵$98配料有洋蔥、蔥花等,湯頭容易入口,淡淡的柚子味,很清新,但味道又不會太淡,很合我胃口。⭐️魚介豚骨拉麵$88入口味道比較清淡,淡淡魚湯,曲麵可以掛起湯汁,口感比較好。⭐️黑豚叉燒$33另外加了幾片黑豚叉燒,因為實在太餓了。⭐️男爵薯餅$42有兩種口味,分別是牛肉薯餅和紫薯甘栗,牛肉薯餅的味道不算突出,反而紫薯甘栗比較好吃,因為內餡除了紫薯,還有粒粒甘栗,口感豐富。⭐️薑汁柚子梳打$24吃拉麵少不了點一杯清涼飲品!

柚子辛口拉麵

⭐️柚子辛口拉麵$98

⭐️魚介豚骨拉麵$88
魚介豚骨拉麵

入口味道比較清淡,淡淡魚湯,曲麵可以掛起湯汁,口感比較好。

⭐️黑豚叉燒$33
黑豚叉燒

另外加了幾片黑豚叉燒,因為實在太餓了。

⭐️男爵薯餅$42

⭐️薑汁柚子梳打$24
吃拉麵少不了點一杯清涼飲品!
2019-12-21 65 瀏覽
金田家吃過幾次,但每次都吃豚骨拉麵,今次試試其他拉麵。今次點了兩款拉麵。⭐️激辛拉麵$98拉麵中間有一小撮辣肉碎,配上蔥花、粟米。這碗拉麵是幼麵,入口較彈牙。攪拌吃,一開始吃並不覺得很辣,但愈吃辣味愈來愈突出,吃一口糖心蛋中和辣味。這碗拉麵味道較濃,而且夠辣夠刺激,我比較喜歡。加配芽菜份量很多,很爽口。⭐️辛子黑蒜拉麵$93加配一隻糖心蛋,所以一共有兩隻糖心蛋,拉麵黑漆漆,很特別。入口有淡淡蒜香味。⭐️男爵薯餅$42一共有兩塊薯餅,有原味和紫薯味,紫薯味再香口一點,但兩種薯餅都很好吃,外脆內軟。⭐️薑汁柚子梳打$24薑汁和有子的味道很搭。⭐️草莓乳酸梳打$24酸酸甜甜很清涼。

金田家吃過幾次,但每次都吃豚骨拉麵,今次試試其他拉麵。

今次點了兩款拉麵。

激辛拉麵

⭐️激辛拉麵$98
激辛拉麵

加配芽菜份量很多,很爽口。

⭐️辛子黑蒜拉麵$93

⭐️男爵薯餅$42

薑汁柚子梳打

⭐️薑汁柚子梳打$24
薑汁和有子的味道很搭。

⭐️草莓乳酸梳打$24
酸酸甜甜很清涼。
2019-12-20 34 瀏覽
We’ve always been a fan of the spicy yuzu ramen in Kanada-ya !!😍 The soup was very addictive😋🍜 Came here again for a quick dinner on Wednesday. We ordered a gyokai tonkotsu ramen (wavy noodle), korokke with egg salad, two apple juice, and of course a spicy yuzu ramen!!😝 The thin-sliced braised pork belly was tender and the yuzu soup base was intensively aromatic and thick, along with soft boiled egg to complete the wholesome bowl of ramen✨ Soft creamy potato with ground meat inside a tasty crunc

Soft creamy potato with ground meat inside a tasty crunchy shell was spectacular🤤
2019-12-18
2019-12-15 49 瀏覽
2個人去食飯,點了2碗拉麵,激辛拉麵🍜,一份男爵薯餅配日式蛋沙律,巨峰提子特飲,蘋果汁🍹。我哋再追加左,腩肉叉燒,木耳,糖心蛋。追加的食物,會另外上,所以可以和朋友share 。我哋食得辣嘅,所以點左一個激辛拉麵,餐牌上面有得選擇麵的軟硬度,蒜蓉和蔥可以選擇份量,個湯好正,味道好濃郁,好多配料。最鐘意就係腩肉叉燒,因為一啲都唔肥膩,女士減肥中食都唔怕。朋友點左柚子辛口拉麵,真要讚一讚個湯,好出色的柚子香,帶點微辣,麵條彈牙,大大塊的黑豚叉燒,好正!其實有點眼闊肚窄,還有薯餅未食,就已經飽左。飽住食個薯餅都仲食到,因為有驚喜!紫薯甘栗薯餅,入面粒粒嘅甘栗好有口感,牛肉薯都唔夠佢出色。有BB櫈提供,朋友BB都可以坐定定食糊仔。雖然鋪頭門口細,但入面坐位好闊落,好舒服。服務員夠helpful! 見到門口可以外賣,下次都可以試吓外賣。
我哋再追加左,腩肉叉燒,木耳,糖心蛋。
追加的食物,會另外上,所以可以和朋友share 。
最鐘意就係腩肉叉燒,因為一啲都唔肥膩,女士減肥中食都唔怕。

其實有點眼闊肚窄,還有薯餅未食,就已經飽左。
飽住食個薯餅都仲食到,因為有驚喜!
紫薯甘栗薯餅,入面粒粒嘅甘栗好有口感,牛肉薯都唔夠佢出色。

見到門口可以外賣,下次都可以試吓外賣。
2019-12-11
一個住新界大西北既我難得出到將軍澳搵女朋友食飯 要係將軍澳諗食咩真係好難 事關將軍澳好食既野少之又少 咁岩我地去行到將軍澳中心 見到金田家又有少少掛住日本既感覺就行左入去食拉麵🤪🤪舖頭環境舒服乾淨 裝修新淨企理 我地入去既時間都冇乜人食所以都坐得幾舒服😊對於一個環保人士黎講 金田家都算係做得幾好,餐牌係自己用marker劃完再比店員 而我地最尾叫果兩杯飲品都係冇比飲管既 environmental-friendly👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼拉麵total有8款 話多唔多話少唔少 但都諗左好耐先揀到 因為樣樣都想食😂😂😂最後揀左黑豚拉麵同雞白湯豚骨拉麵 我自己就追加左粟米同芽菜 不得一題既係芽菜整得好出色👍🏼👍🏼好fresh但fresh得黎又有少少調味 令個拉麵更加好食😋😋 黑豚拉麵上到黎既時候我嚇親 啲豚肉大塊到呢🤣🤣睇到都覺得好飽 拉麵湯都夠濃郁 小食方面我地見到有餃子、薯餅等等 ,雖然都好想試但係又唔係話太肚餓,只係叫左炸雞,下一次再試其他先😣😣最後講埋杯飲品 我叫左草莓乳酸soda 真心fresh得黎唔會太甜 都幾好飲😋😋總括黎講 金田家係我今年食過既拉麵排頭三👍🏼👍🏼價錢以大型連鎖餐廳黎

總括黎講 金田家係我今年食過既拉麵排頭三👍🏼👍🏼價錢以大型連鎖餐廳黎講又唔算太貴 環境同舒適度就更加加分
2019-12-13 27 瀏覽
嚟到金田家,今次我決定食個湯底特別小小嘅柚子辛口拉麵,另外梗係一定要加返粒溏心蛋啦!一般食拉麵我一定會飲咗湯先,首先講吓個湯底真係好濃郁,仲食到淡淡嘅柚子味,中和返個油膩嘅感覺,雖然佢係辣嘅,但一啲都唔搶味。另外講到個麵質,做到啱啱好唔會太軟或者太硬;黑豚叉燒方面,佢都算非常大塊,但我就覺得有少少「鞋」,可能咁岩煮熟左少少。但係個溏心蛋有點令我喜出望外,佢非常之入味,仲做到有少少流心嘅感覺,拉麵配溏心蛋真係非常之好嘅組合。另外我都叫咗個小食,山葵蛋黃醬餃子。呢個餃子我都幾推介,入面係豬肉椰菜餡,咬落非常juicy,就算唔點餃子汁,配埋個山葵蛋黃醬都非常之夠味同估唔到咁夾。最後我都叫咗杯草莓乳酸梳打,反而呢杯可能唔係咁啱我口味,由於草莓味太淡,比乳酸味搶哂,如果草莓味更加濃少少就好啦。
2019-12-12 26 瀏覽
今日係將軍澳去試一試呢間拉麵,可能2點幾比較晏所以唔洗等位就有得入。我同朋友就叫左兩個柚子辛口拉麵,呢個拉麵幾特別,柚子拉麵比較少見,而仲有少少辣味,再加上本身濃厚嘅豚骨湯,呢個配搭出奇地夾,唔會太膩,有d清新嘅感覺。而追加嘅溏心蛋同腩肉亦好正,溏心蛋配少少柚子湯更好食,腩肉亦好肥美,有入口即融嘅感覺。另外我地仲叫左個男爵薯餅,我特別鍾意個紫薯味,有少少甜,當係甜品食都相當唔錯架。飲品方面我地就叫左兩杯蘋果汁,拉麵有時會太濃或者有d膩,飲番啖蘋果汁中和返就啱啱好啦。
2019-12-12
午餐
2019-12-12 23 瀏覽
雖然家住將軍澳區,但話說將軍澳中心裝修咗之後,我都冇去過。今日放工去左買啲野,順手喺附近食埋先返屋企。!!金田家!!柚子辛口拉麵 $98追加:溏心蛋+$14、黑豚肉叉燒+$33女朋友說:我本身唔鍾意食辣嘅拉麵(雖然我食得辣),但係見到呢個柚子味又想試吓。比我想像中好食,酸酸甜甜但係又有辣,一啖有齊晒。湯底好濃厚,而且好有蔥味,係會想飲晒佢!另外值得欣賞嘅係我本身鍾意食偏幼嘅拉麵,而且佢軟硬度適中,好食!黑豚拉麵$98追加:加麵+$12、黑豚肉叉燒+$33男朋友說:拉麵一上台當然係試下個湯底先啦,豚骨湯底好入味,同埋食唔出有落味精,好好飲,加上麵質岩岩好,真係每一啖麵係享受。但係麵嘅份量唔係好夠喉,加左麵,店員好貼心問我即刻上定係一陣先上,加埋麵飲曬湯,好滿足。小食:山葵蛋黃醬餃子 $38/4隻餃子外脆內多汁,本身有蛋黃醬嘅野食真係冇得輸,係一定會好食嘅。而且再加啲山葵(即係哇沙be),咁樣配搭真係好新奇又好食,值得一試。特飲:薑汁柚子梳打 $24特飲:草莓乳酸梳打 $24薑汁柚子梳打比我想像中好飲,一開頭我仲係咁說服我男朋友我要叫杯士多啤梨味,因為我驚薑汁柚子唔好飲我都仲可以有士多啤梨

!!金田家!!
柚子辛口拉麵 $98
追加:溏心蛋+$14、黑豚肉叉燒+$33

黑豚拉麵$98
追加:加麵+$12、黑豚肉叉燒+$33

小食:山葵蛋黃醬餃子 $38/4隻

特飲:薑汁柚子梳打 $24
特飲:草莓乳酸梳打 $24
薑汁柚子梳打比我想像中好飲,一開頭我仲係咁說服我男朋友我要叫杯士多啤梨味,因為我驚薑汁柚子唔好飲我都仲可以有士多啤梨飲。點知飲完之後,我自己chur晒杯薑汁柚子梳打,反而留返士多啤梨梳打比男朋友飲!haha
2019-12-09
  • 山葵蛋黃醬餃子
  • 薑汁柚子梳打
  • 柚子辛口拉麵
1K
2019-12-12 68 瀏覽
近排食得幾多拉麵吓,總感覺近來啲拉麵變得濃味咗,想相對冇咁鹹咁食返一次拉麵,今次就試吓連鎖店會唔會輕手啲估唔到拉麵店都有手調特飲嗌吓,士多啤梨乳酸幾好,有啲果渣,又唔會太甜胃民就嚟姨媽come,所以就嗌有薑嘅梳打我地想試勻啲豬叉燒,於是就追加咗豚肉同黑豚胃民走晒蔥,硬係差咁啲顏色,不過更顯湯底濃味呢間落單有得揀麵嘅硬度、蔥同蒜嘅多寡大胃就追加埋隻溏心蛋,入口即溶揀超硬拉麵就冇咁易浸到啲麵泡薯餅真係又大塊又脆又足餡,蛋沙律更令薯餅更上一層樓食飽充滿查克拉,係時候出動執行任務喇

薑汁柚子梳打

胃民就嚟姨媽come,所以就嗌有薑嘅梳打

我地想試勻啲豬叉燒,於是就追加咗豚肉同黑豚

濃ってり豚骨拉麵

胃民走晒蔥,硬係差咁啲顏色,不過更顯湯底濃味

呢間落單有得揀麵嘅硬度、蔥同蒜嘅多寡

黑豚拉麵

大胃就追加埋隻溏心蛋,入口即溶

揀超硬拉麵就冇咁易浸到啲麵泡

男爵薯餅配日式蛋沙律

薯餅真係又大塊又脆又足餡,蛋沙律更令薯餅更上一層樓

食飽充滿查克拉,係時候出動執行任務喇
2019-12-11
黑豚拉麵
  • 溏心蛋
  • 濃豚骨拉麵
  • 薑汁柚子梳打
2019-12-10 183 瀏覽
將軍澳中心開滿了食肆後, 多咗喺調景嶺行過去开餐。凍凍哋好想食日本拉麵, 行到最入去咗『金田家』。傳統嘅日本過江龍 拉麵店, 應該唔會點失手。每人一張order紙點选自己喜歡的拉麵。雞白湯豚骨拉麵很喜歡雞白湯湯底, 因為有豬骨和雞湯嘅完美配搭。 湯底清甜的來唔會濃到好稠,曲麵款好適合,又唔會索晒啲湯,选了硬度的麵質非常明智。 叉燒係薄薄的,肥瘦相間, 放在雞白湯很滋味。 不得不讚溏心蛋(追加) 很入味,又有少少酒香, 非常美味。追加了木耳,紫菜和黑豚肉。 黑豚肉有三大塊,成隻碟咁大塊, 啖啖肉超滿足。男爵薯餅(牛肉薯餅配紫薯甘栗薯餅)炸得好酥脆, 唔油膩。 憑外表 分辨不到是牛還是甘粟。 隨意先夾 是牛肉薯餅, 薯蓉好香口。紫薯甘粟裏面有粒粒嘅紫薯~ 拉麵嘅小食炸物原來都唔錯。草莓乳酸梳打各方面都好平均, 梳打夠氣!朋友試了『濃厚豚骨拉麵』湯底果然特別濃厚, 豬骨味道超濃郁!試了一些辣菜脯~ 辣得過癮又醒胃~
將軍澳中心開滿了食肆後, 多咗喺調景嶺行過去开餐。

凍凍哋好想食日本拉麵, 行到最入去咗『金田家』。
傳統嘅日本過江龍 拉麵店, 應該唔會點失手。

每人一張order紙點选自己喜歡的拉麵。

雞白湯豚骨拉麵
,又有少少酒香, 非常美味。

紫薯甘粟

男爵薯餅(牛肉薯餅配紫薯甘栗薯餅)

紫薯甘粟裏面有粒粒嘅紫薯~ 拉麵嘅小食炸物原來都唔錯。

草莓乳酸梳打
各方面都好平均, 梳打夠氣!

濃厚豚骨拉麵

朋友試了『濃厚豚骨拉麵
湯底果然特別濃厚, 豬骨味道超濃郁!

試了一些辣菜脯~ 辣得過癮又醒胃~

紫薯甘粟
濃厚豚骨拉麵
2019-12-09 29 瀏覽
前幾日約左朋友出黎飯衆,係大家都唔知想食乜既情況下,我地決定去食日本拉麵。大家收工都2點幾,可能因為呢個原因,見都唔駛等位就可以入座。環境幾好,座位 寬敞, 就好似平時睇日劇嘅拉麵店咁 我有日本餐廳嘅風格。我地叫左濃豚骨拉麵🍜 同埋黑豚拉麵兩款menu都係畀咗個廚師推介嘅。小食 叫咗溏心蛋🥚、炸雞塊,另外再加埋腩肉叉燒同🥩埋黑豚叉燒🍖。最後我地叫左士多啤梨🍓特飲,同巨峰🍇特飲。佢地既肉食全部都 好嫩滑 一啲都唔鞋烚烚,拉麵又有咬口。係炸雞同士多啤梨特飲同預期有少許差別,整體好味👍🏻

最後我地叫左士多啤梨🍓特飲,同巨峰🍇特飲。

佢地既肉食全部都 好嫩滑 一啲都唔鞋烚烚,拉麵又有咬口。
炸雞同士多啤梨特飲同預期有少許差別,整體好味👍🏻
金田家的名字已經聼了一段時間,好有人氣~~~因爲是真點日本過江來港的拉麵店,所以一直都好受歡迎。今日提早了放工時間,馬上找來崇日的朋友一齊來一探究竟。一進來急急腳order了辛子黑蒜拉麵,因爲我的至愛後來朋友才告訴我這裡有個特別之處~~仔細看看菜單,居然發覺有幾款拉麵下面的描述,是寫著不同比例的豚骨湯底同白雞湯底比例的拉麵店@@意思是2個口味mix埋一齊〉〉1/3豚骨+2/3白雞  或者  2/3豚骨+1/3白雞!真的很有趣~~~可以完全因應自己口味去選擇,哈哈只好下才來的時候再品嘗了。辛子黑蒜拉麵黑蒜味非常香濃,蒜油味另到成個湯底提高層次~有人和我一樣認爲拉麵一定要配糖心蛋同紫菜嗎?呢3樣加埋一齊才是絕配, 因爲有紫菜就可以吸收埋湯底的味道了,而溏心蛋是半熟的剛剛好。。麵質可以選擇的話個人推介幼麵會更吸湯底的味道。柚子辛口拉麵口味幾特別,唔係出面度度都食到。 係豬骨湯底下有酸酸地嘅柚子味,好開胃。食完碗中的叉燒後,因爲太喜歡這家店的自製叉燒片的關係~~所以我們再跟麵再外加多一份黑豚叉燒^^好彩又叫到!原來加$33蚊就已經有成3片又厚又大的叉燒,個人認爲值得order的。男爵薯餅配日式
金田家的名字已經聼了一段時間,好有人氣~~~
因爲是真點日本過江來港的拉麵店,所以一直都好受歡迎。
今日提早了放工時間,馬上找來崇日的朋友一齊來一探究竟。

一進來急急腳order了辛子黑蒜拉麵,因爲我的至愛
後來朋友才告訴我這裡有個特別之處~~
仔細看看菜單,居然發覺有幾款拉麵下面的描述,
是寫著不同比例的豚骨湯底同白雞湯底比例的拉麵店@@

辛子黑蒜拉麵

黑蒜味非常香濃,蒜油味另到成個湯底提高層次~
有人和我一樣認爲拉麵一定要配糖心蛋同紫菜嗎?

麵質可以選擇的話個人推介幼麵會更吸湯底的味道。

柚子辛口拉麵

食完碗中的叉燒後,因爲太喜歡這家店的自製叉燒片的關係~~
所以我們再跟麵再外加多一份黑豚叉燒^^
好彩又叫到!

男爵薯餅配日式蛋沙律

一塊是紫薯 一塊是薯蓉,
大小都有差唔多手掌心大細

而且入面都有一粒粒紫薯塊,
食落有口感。

$24 一杯水果口味特飲,例如 巨峰提子和士多啤梨,價錢都幾算合理。