2024-02-25 75 瀏覽
同朋友夜晚9點左右去新蒲崗打邊爐,揾到間有得食象拔蚌刺身嘅火鍋店。.坐底嗌咗份炸魚皮($58)+涼拌魚皮($68),涼拌魚皮好食!少少辣,爽口彈牙😋.老闆娘推薦椰子雞鍋($128),有半隻雞,椰子味清甜,啲雞大份兼嫩滑。👍🏻.推薦⭐️極級和牛霜降 ⭐️手打芝士丸 ⭐️象拔蚌刺身.手打芝士丸口感結實彈牙,象拔蚌刺身鮮甜爽口,鮮味十足!.但脆肉鯇就差少少,唔夠鮮甜。不過食物整體黎講我地都幾滿意。美中不足嘅係舖頭唔大,我同班朋友八個人坐就有啲逼。.老闆娘好nice好啱傾,送咗啲啤酒同野飲俾我地😆原來呢間舖喺新蒲崗開咗14年喇,係好有人情味的店舖❤️
同朋友夜晚9點左右去新蒲崗打邊爐,揾到間有得食象拔蚌刺身火鍋店。
推薦⭐️極級和牛霜降 ⭐️手打芝士丸 ⭐️象拔蚌刺身
手打芝士丸口感結實彈牙,象拔蚌刺身鮮甜爽口,鮮味十足!
2024-02-24
  • 象拔蚌刺身
舖頭細小,但充滿人情味嘅火鍋店🫶🏻先講食材,用料新鮮高質,男朋友中意食牛,叫左個牛霸王環球拼盤($488),裏面有唔同種類嘅牛部位可以試,手切牛同極級霜降嘅牛味都好重,不過我自己比較鍾意手切牛,因為味道帶有點騷。份量好多,2個人次次叫都食唔曬,3至4個人食就差唔多。每一次去老闆娘都會啲特別推介嘅食物,我地食個日就叫左個墨魚刺身,份量都多,刺身鮮甜爽口,就咁沾wasabi豉油食已經好正,落一落湯灼一灼仲爽口。另外,特別要提嘅係佢地個湯底,我地叫左個冬瓜瑤柱湯($38),好足料,裏面有好多冬瓜、瑤柱、仿翅、蠔豉,最重要係冇落味精,湯底仍然濃味,食到最後飲一啖湯超正!老闆同老闆娘好好客,服務態度亦好好,見過有客生日,佢地都會特登熄燈掛生日快樂燈飾牌同客慶祝,而且好鍾意同客傾偈,記性好好,記得啲客做咩行業,鐘意食咩,真係feel到佢地用心經營。

2023-09-09
$400 (宵夜)
2023-05-02 553 瀏覽
👍🏻海底椰鮮雞窩 $59/半隻家庭式火鍋小店!半價超抵食椰子鮮雞湯窩🔥!上枱時雞件先以隔網隔起,等湯滾起後先放入,避免雞肉煮得過熟變鞋半隻雞份量真係幾足料,雞皮爽彈偏肥,雞味濃郁雞湯清清甜甜,入口藥膳同薑味明顯,後勁有淡淡椰子清香飲落好舒服,食完雞後可以飲返碗湯先落其他食物😙$59咁大煲雞窩絕對超抵食🥹!味道:7/10性價比:9/10-👍🏻手切極級霜降 $268/大 & 手切封門柳 $248/大兩款招牌手切牛,大size約3-4人份量霜降牛油花多啲,油脂香明顯,口感更加軟嫩封門柳厚切大塊,雖然脂肪唔多,但完全唔韌,肉味較濃較多肉汁各有各好食,兩款都咁高質🤤-凡惠顧霜降/封門柳,只需加$1就送響鈴/蟹棒一碟,唔啱食仲可以同老闆娘針針,送手打烏冬/蔬菜等都可以🤑-味道:8/10性價比:8/10-👍🏻手打芝士墨魚丸 拼 手打墨汁墨魚丸 $108/8粒有驚喜🤩!墨丸係自家手打,加入芝士流心餡,淡淡芝士鹹香,爽口彈牙黑色嘅墨汁丸更加出色,墨魚味更濃,更彈牙而且食到明顯嘅墨魚肉粒,足料有咬口,值得一試👍🏻味道:8/10性價比:8/10-👍🏻手切和牛脷 $78牛脷味道濃郁但唔羶,有啲脂肪多啲口感軟嫩
👍🏻海底椰鮮雞窩 $59/半隻

家庭式火鍋小店!半價超抵食椰子鮮雞湯窩🔥!
半隻雞份量真係幾足料,雞皮爽彈偏肥,雞味濃郁
雞湯清清甜甜,入口藥膳同薑味明顯,後勁有淡淡椰子清香
飲落好舒服,食完雞後可以飲返碗湯先落其他食物😙
$59咁大煲雞窩絕對超抵食🥹!
味道:7/10
性價比:9/10

兩款招牌手切牛,大size約3-4人份量
霜降牛油花多啲,油脂香明顯,口感更加軟嫩
封門柳厚切大塊,雖然脂肪唔多,但完全唔韌,肉味較濃較多肉汁
各有各好食,兩款都咁高質🤤
性價比:8/10

👍🏻手打芝士墨魚丸 拼 手打墨汁墨魚丸 $108/8粒
黑色嘅墨汁丸更加出色,墨魚味更濃,更彈牙
而且食到明顯嘅墨魚肉粒,足料有咬口,值得一試👍🏻
性價比:8/10

👍🏻手切和牛脷 $78
牛脷味道濃郁但唔羶,有啲脂肪多啲口感軟嫩啲,有啲就比較爽口
厚薄適中,有成十幾塊大大塊,抵食😜
性價比:9/10

👍🏻新鮮水餃 (三送一優惠) 免費
星期一至四仲有火鍋料三送一優惠,可以免費任揀一款比起原本三款火鍋料價錢較低嘅菜式
水餃原價$58,係椰菜木耳豬肉餡,一碟八隻免費🤪!
味道:7/10
性價比:10/10

🔸以下係其他食物嘅價錢參考,更多可以參考9&10 menu
新鮮雞腸 $78

刺身船 $488
象拔蚌一條+老虎蝦六隻+鮑片八片(可轉刺身魚)

環境平平凡凡,一般港式火鍋餐廳格局,主要做街坊熟客生意
但整體食物質素幾有驚喜,又夠新鮮
醬料每位$15,免茶免加一,有做好多優惠,價錢唔貴,性價比高😌
4pm開到凌晨2am,930pm後入座仲有八折優惠,宵夜好去處!

📍#金筷子火鍋小廚 @lifestylekitchen_spk
新蒲崗衍慶街40號衍慶大廈地下10號舖
2023-03-12 345 瀏覽
我覺得有一道菜真係正到痹!!叫咗冰鎮鮑魚,$38 /隻,叫咗五隻,-擺上來就搶曬,冇影到相,又爽又甜,真係唔錯。聽阿姐話係老板買嘅新鮮鮑魚,自己用雞湯煲過,先俾我哋食用。👍👍
2023-03-12 269 瀏覽
我覺得叫火鍋料一定要新鮮,所以叫咗手打丸、魚標、脆骨腩等。都幾好,冇令我哋失望。今次因為小朋友唔吃象拨蚌,所以冇叫,見$ 488元,仲加埋剌身蝦等,都幾抵吃嘅,下次再試啦!
2023-03-12 97 瀏覽
今晚一家大細去新蒲崗睇戲,7點45分先開場,仲要等一個半鐘,所以阿囡建議吃飽肚先去睇。附近兜着一圈,來到金筷子火鍋,見雖然細細間,但貼着唔少廣告,星期一至五火鍋料三送一,仲有幾個湯底都做推廣,幾吸引,所以大家都話試吓。一入去,阿姐都幾好招呼。我叫着椰子雞窩,賣相同味道都唔錯。見手切牛加一蚊有響玲,咁係叫一碟試啦。手切封門柳賣相雖一般般,但牛味都幾重,唔錯。
嘩真係大讚😭😭雖然舖頭細細 但係應有盡有 價錢合理啲嘢食又新鮮 店員勁Nice 啲象拔蚌刺身正到不得了😍😍😍嗰日就嗌咗個椰子鮮雞鍋嚟食 啲雞又多肉又滑 仲要係勁抵 得閒會再試過!🤤🤤🤤
2021-09-19 1099 瀏覽
就嚟中秋,同幾個friend一齊打邊爐。有朋友推介左呢間位於新蒲崗嘅火鍋店。雖然舖仔細細,但睇得出店主好俾心機,食物質素都唔錯,買相擺設都好靚~😗啱啱坐低,我哋叫咗碟即食嘅涼拌魚皮,上面有啲花生,芫荽,魚皮有少少麻,少少辣🌶,好爽口~唔錯😋朋友就叫咗個四層樓梯牛肉,份量超足,$398,仲要免費送埋一個瑤柱冬瓜鍋!我就點左魚膘,雞腸,脆骨腩,樣樣都好新鮮,好好味😝最值得推介嘅係兩款手打丸,一種係手打芝士丸,一種係手打墨汁丸,買相同味道都一流,而且口感好彈口🤤🤤聽老闆話呢排火鍋料做緊三送一,所以除咗牛肉,我哋仲另外叫咗八樣火鍋料。好食又抵食,今晚超滿足🥰
我就點左魚膘,雞腸,脆骨腩,樣樣都好新鮮,好好味😝
手打芝士丸
手打芝士丸
四層樓梯牛肉
瑤柱冬瓜鍋
2021-09-10 534 瀏覽
必食項目手切和牛,封門柳,象拔蚌,脆肉鯇魚,手打丸和新鮮魚標。雖然是小店,但各種食材都很新鮮。鴨血也很軟滑!還有不設加一收費,這個已經省下不少錢。值得一試推介以下海鮮🦞套餐
鴨血也很軟滑!
還有不設加一收費,這個已經省下不少錢。
值得一試

推介以下海鮮🦞套餐
封門柳及新鮮魚標
封門柳及新鮮魚標
  • 象拔蚌刺身
  • 蟶子
2021-07-03 557 瀏覽
我係睇到comment去金筷子嘅,中伏囉,叫左個套餐,椰子雞湯、象拔蚌、魚片、虎蝦手切牛肉通通無未。而且個一堆海鮮船嘅裝飾,好唔衛生。價錢唔係平嫁,其實依家好多人都識食,求求其其做生意,俾你賺一次錢囉,唔會有下一次,做生意好無heart.本人好少寫comment,但係今次實在太過份,唔想有人中伏。

2021-04-10 767 瀏覽
同兩個朋友聚下舊食飯,喺朋友推薦下我地一行三人就黎左依間火鍋店到試試。如果鐘意食環境既朋友可能未必岩,但好似我地三五知己坐埋聚下舊,環境就完全唔重要。講返D食材,真係好新鮮好好食,佢地個刺身拼盤有活魚刺身,有生蝦仲有象拔蛘,樣樣都好新鮮好好食,份量都👌,我地另外加左鮑魚跟埋拼盤上。本地手切肉好重牛味,肉質鮮嫩。湯底我地揀左胡椒豬肚湯,非常足料夠味,加左幾轉水都仲係好濃胡椒味。手打丸有好幾個款式,試左芝士墨丸同蟹丸都好出色,但可惜掛住食唔記得影相🙈,下次會再光顧試埋其他款式嘅手打丸😋。總括而言,如果好似我著重食材質素既話依間火鍋店絕對值得一試,但如果鐘意食環境既buddy 們就可能未必適合。刺身拼盤(鮑魚我地另加)😋本地手切牛👍🏻胡椒豬肚湯底

刺身拼盤(鮑魚我地另加)😋

本地手切牛肉

本地手切牛👍🏻

胡椒豬肚湯

胡椒豬肚湯底
2021-04-08
2019-06-10 2320 瀏覽
男友人生日,朋友們安排左係新蒲崗呢間小店打邊爐,老實講,新蒲崗聽就聽得多,去真係第一次去,去到前係附近兜左個圈,原來有商場又多野食,下次可以過黎走一轉等齊人啦,已訂位既我地已經安排左台比我地,如果計火鍋店黎講,呢間係比較細小,有幾次隻手都撞左隔離台既客人Order左個胡椒豬肚煲,好特別,有層腐皮包住d豬肚放係個鍋裡面,湯底奶白色好濃郁,胡椒味又不太強,適合男女老幼另外最期待係個海鮮船同刺身魚同象拔蚌,先黎左個海鮮船,有蝦有魚有蠔等等,個價錢又吾貴,我地七人都分得暈👍👍,至於個刺身船真係👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍,好新鮮,個象拔蚌同魚即叫即切,爽口彈牙,真心推介,一定要叫,其他丸丫,肉丫都好新鮮,不錯另外讚美下個度d 員工,雖然個個都係姐姐,但有活力又有禮貌,仲好識講笑,氣氛好好,不過吾醒水😛,生日蛋糕明明講左係驚喜,食到七七八八就不停提我地陣間切蛋糕,陣間同你上蛋糕😂😂驚死我地吾記得,最後每位消費$400左右,因為我地請壽星仔,如果吾係,就一人$300幾,性價位ok

朋友話想打邊爐,於是去咗呢間小店,椰子鮮雞窩好抵食只係$2 ,為慶祝金筷子十周年。食物:椰子鮮雞窩雞好新鮮,唔係雪藏雞,好滑唔鞋口。白灼新鮮花螺 - 新鮮象拔蚌、魚、蝦刺生,都算新鮮,象拔蚌好爽口,蝦反而冇咁爽口條魚切完片之後,仲會保留成條骨,可以打邊爐淥熟佢,食埋個魚腩位四層極級和牛霜降 - 好正,肥瘦均勻,必食!牛骨髓 - 正常豬仔牌午餐肉 - 正常蒙古羊片 - 唔太鍾意食羊嘅人,可能會覺得有強烈嘅羊味。響鈴(脆竹卷)- 唔夠脆手打美國響螺 - 其他打邊爐的餐廳好少有,呢個好特別,好味,彈牙爽口。手打墨魚滑 - 爽口彈牙,新鮮。手切白肥牛 - 我朋友話係牛胸油部位,唔係個個鍾意食。服務💁🏻‍♀️:店主親切有禮,態度殷勤,服務一流。會主動送雜菜給我們。晚一點的時候,正當是老闆們用晚餐,可能因為我們是坐在他們旁邊,老闆亦主動問我們有沒有興趣試吃他們整的鮑汁雞腳同水果。環境:店舖比較細,大約只有10張枱,有少少擠迫,適合少人數去試。泊車🅿️:可以直接泊餐廳出面的街。總結:整體質素唔錯,可以支持一下小店。

食物:

椰子鮮雞窩
雞好新鮮,唔係雪藏雞,好滑唔鞋口。

白灼新鮮花螺 - 新鮮
白灼新鮮花螺

象拔蚌、魚、蝦刺生,都算新鮮,象拔蚌好爽口,蝦反而冇咁爽口
象拔蚌、魚、蝦刺生

四層極級和牛霜降 - 好正,肥瘦均勻,必食!
四層極級和牛霜降

牛骨髓 - 正常

豬仔牌午餐肉 - 正常

蒙古羊片 - 唔太鍾意食羊嘅人,可能會覺得有強烈嘅羊味。

響鈴(脆竹卷)- 唔夠脆

手打美國響螺

手打墨魚滑 - 爽口彈牙,新鮮。
手打墨魚滑

手切白肥牛 - 我朋友話係牛胸油部位,唔係個個鍾意食。
手切白肥牛

服務💁🏻‍♀️:

環境:
店舖比較細,大約只有10張枱,有少少擠迫,適合少人數去試。

泊車🅿️:
可以直接泊餐廳出面的街。

總結:
整體質素唔錯,可以支持一下小店。
白灼新鮮花螺
象拔蚌、魚、蝦刺生
四層極級和牛霜降
手打美國響螺
2017-11-03 2923 瀏覽
這店舖位處新蒲崗工業區附近,交通不自便利但人氣卻爆燈,因為它物美價廉。店子內部不大,若你不介意路邊風味,店主會加枱於店前,點起瓦斯爐給你。我們今夜預先3天訂枱,所以HAPPY FRIDAY能安座店中。今晚湯底選了$2的蟹肉魚翅鍋。鍋來到時大家都很好奇,一個腐皮袋子安放於上湯中,湯頭滾起時打開那個腐皮袋子,內有大量卜卜蜆、魚翅、蟹肉及雞腳,雖不是絕頂鮮味,但較外面百多元的湯底相差無幾。火鍋料方面,我們點了$299的大碟本地手切肥牛,加$1有一碟松葉蟹腳。牛肉是厚切,肉味濃及有咬口,必點!$88的手打墨汁墨魚丸是這裡特有的,烏卒卒的外表內是爽口彈牙的墨魚滑,再貴也要來一碟。最後另一重點出場,$488原條象拔蚌刺身,雖說$688可來一條大象拔蚌,但確是沒此必要,因為細條也份量十足,加$12還有8只蝦刺身。這裡大青島$20/支,汽水$12/罐,竹蔗茅根$12/支,取價中庸=)

2017-10-20
  • 手切肥牛,手打丸
2017-07-04 2190 瀏覽
昨夜有局,結果搵到去新浦崗⋯⋯十一點半,。先叫鍋底,呢間火鍋店經常有做推廣,今次湯底低至$2,吾好以為$2會好差,個湯底好足料。我今晚就點左雞湯底,佢仲配左2粒鵪鶉蛋,少量冬蟲草,椰子,紀子,個湯好甜。今晚因爲7點去食,佢做緊叫3樣餸,第4樣餸免費。我點左牛肉,蟹肉棒,魚皮餃,墨魚滑,豬腸頭,脆魚片,講真樣樣食材都好好味,特別係脆魚片,墨魚滑,好彈牙,好爽口。呢間最吾好係坐位少,店員太hard sell,其餘都好好,基本上每個月都會幫襯至少次,無得碌卡,去食記得帶現金,仲有海鮮價的海鮮都幾吾錯,我都好鍾意食,其他湯底,例如海鮮湯,我都覺得好味,但嚮鈴就麻麻。碟牛唔係太得,希望下次會好D。5個人,埋單950,出面食齋飲半打啤都要兩佰啦,一定番轉頭
昨夜有局,結果搵到去新浦崗⋯⋯
十一點半,。

5個人,埋單950,出面食齋飲半打啤都要兩佰啦,一定番轉頭