2023-06-16 691 瀏覽
中伏 又貴又難食 可能因為位置旺又有裝飾打卡先咁多人入黎 點左個西冷扒餐 塊扒厚得黎硬過石頭 似係解凍得吾夠耐格硬煎 咬到牙都痛 加埋大冷氣一野凍左更加硬白飯又係硬過石頭 檸茶好苦 成個餐食得好辛苦個鐵板又係得啖笑 其他餐廳啲薯菜係側邊 呢間就薯條起晒個扒下面 頂住晒 切扒果時切吾到底 一係切爛晒下邊啲薯條(睇圖仲要切得吾夠快 最底啲椰菜已經燶晒百幾蚊個餐都吾平 但普通快餐店都整得好食過佢 吾值呢個價入黎打卡就好 食就真係不了 無下次
中伏 又貴又難食 可能因為位置旺又有裝飾打卡先咁多人入黎
白飯又係硬過石頭 檸茶好苦 成個餐食得好辛苦
仲要切得吾夠快 最底啲椰菜已經燶晒
百幾蚊個餐都吾平 但普通快餐店都整得好食過佢 吾值呢個價
入黎打卡就好 食就真係不了 無下次
西冷扒
2023-06-01 1292 瀏覽
極之名過於實!湯唔熱,鐵板唔熱,二百幾蚊一磈特級肉眼,薄不特只,好似無煎過烚熟一樣咁上枱,黑椒汁勁咸!問佢點解磈牛又唔熱又好似烚熟咁既樣,負責人話係咁架,呢隻牛扒唔可以熱,用用微温整熟,只係用磈鐵板既熱力整熟佢,小弟真係孤陋寡聞!最後送個啫喱,諗住無野可以失望啦,點知都係岀事,完全唔夠凍,仲有杯餐飲,叫左杯凍檸茶小甜,來到變左走甜!要凍既唔凍,要熱既唔熱,一定無下次!主要係又話金鳳前大廚主理又盛咁,真係不知所謂!唯一係可以讚既係門口個姐姐,好熱情咁招呼人入去
2023-06-01
2023-05-25 1115 瀏覽
囝仔話都有段時間無去金翠鋸扒.便雙約六點鐘喺金翠先到先等.點知齊齊準時到達.可惜已經關咗門.企喺門口望門輕嘆!我便立即上綱查詢.原來剛剛搬咗去太子金都商場附近.我哋立時行過去.一去到見到老闆娘企係門口.老闆娘話剛剛搬嚟.因商業登記未層轉新地址. OpenRice都未層更新.所以好多屬客都未知.新舖比較舊舖更大更好.卡位又多.又大舒服.啲裝修有啲舊香港味道.啲冷氣夠哂涷!佢哋新舖地址:🚶🏻‍♂️👉📌金翠餐廳 (太子)太子彌敦道749號地舖今晚點餐如下:1. T骨牛扒 五成熟 X1 $172元2. 金翠牛柳 五成熟 X1 $142元3. 金翠牛柳 五成熟 再加蒜蓉 X1 $144元 餐飲共三杯.凍飲每杯加$2元兩杯凍檸茶.一杯少冰少甜.另一杯要正常.一杯凍鴛鴦.

佢哋新舖地址:🚶🏻‍♂️👉📌金翠餐廳 (太子)
太子彌敦道749號地舖

今晚點餐如下:
1. T骨牛扒 五成熟 X1 $172元
2. 金翠牛柳 五成熟 X1 $142元
3. 金翠牛柳 五成熟 再加蒜蓉 X1 $144元
餐飲共三杯.凍飲每杯加$2元
兩杯凍檸茶.一杯少冰少甜.另一杯要正常.
一杯凍鴛鴦.

羅宋湯
T骨牛扒
金翠牛柳
2023-05-21 814 瀏覽
每日返工嘅時候搭巴士途經太子經常見到有間叫金翠餐廳,門外有綠色閘,寫住掂過碌蔗🤓好奇下搵左一日假期早上去左食早餐🍲店內環境幾大裝飾走懷舊路線好多舊香港嘅回憶連入$2 轉彈彈波嘅旋轉機依間餐廳都有☺️✳️沙嗲牛肉公仔麵依間餐廳果然冇令我失望沙嗲牛肉嘅質素幾好沙嗲汁調得唔錯 唔會偏甜連我飲嘅奶茶,味道都好香濃杯奶茶仲有啲順滑依間餐廳位置好方便晚上佢會變咗做扒房聽職員講夜晚淨係有鋸扒食大家有機會經過可以去試吓
每日返工嘅時候搭巴士途經太子
經常見到有間叫金翠餐廳,
門外有綠色閘,寫住掂過碌蔗🤓

好奇下搵左一日假期

✳️沙嗲牛肉公仔麵

依間餐廳果然冇令我失望
沙嗲牛肉嘅質素幾好
沙嗲汁調得唔錯 唔會偏甜
連我飲嘅奶茶,味道都好香濃
杯奶茶仲有啲順滑

依間餐廳位置好方便
晚上佢會變咗做扒房
聽職員講夜晚淨係有鋸扒食
大家有機會經過可以去試吓
$45 (早餐)
2023-05-18 580 瀏覽
時不時在門口等巴士,第1次進來吃下午茶。進來看餐牌才發現,店名改了,現在叫金翠餐廳,應該是從茘枝角道搬過來的。本來想吃菠蘿油,但賣完了!店員說限量供應,不會留過夜。點了2份下午茶餐,包括以下的:#吞拿魚牛角包:我超級愛吃牛角包,看到必點,牛角包配吞拿魚,合拍度高的組合,很少踩雷。#麥樂雞拼炸薯條:薯條是即炸的,熱騰騰、脆卜卜,好吃!麥樂雞沒啥特別。#熱咖啡:稍帶點酸味,我不喜歡酸味咖啡,不推薦。#熱奶茶:紅茶底有點澀味,也不推薦。
時不時在門口等巴士,第1次進來吃下午茶。

本來想吃菠蘿油,但賣完了!店員說限量供應,不會留過夜。
點了2份下午茶餐,包括以下的:
#熱咖啡:稍帶點酸味,我不喜歡酸味咖啡,不推薦。
#熱奶茶:紅茶底有點澀味,也不推薦。
2023-05-04
Score 總分: 65港式茶記大家就試得多,咁有打卡特色,就真係好少有,這間都算有唔少打卡位 嘅茶記黎。地點方面,位於旺角警署對面/始創對面/金都商場旁,就真係好方便。係太子,肚仔餓,又唔想食咁貴,又可以快快地食個地道港式茶餐,這間餐廳真係算唔錯嘅選擇。最正係打卡位多,坐嘅卡位都算多,又快,都算平,性價比保持到一般茶記標準。講到味道,就保持到港式嘅味道羅~ 姐係點? 大家有冇食過“好好好味”嘅茶餐廳? 拿! 我見識少,就真係好少好少遇過啦! 這間茶記,難食又唔算,好食又唔算,“平均羅~” 或 “Ok啦~”或 “又咪咁” .....就係我嘅總結或評語~冇錢,又人在太子,又想快,真係可以試下~
Score 總分: 65

冇錢,又人在太子,又想快,真係可以試下~