2006-07-01 20 瀏覽
平時黎開呢度食, 都唔係食燒味飯, 反而係食叉燒撈面! 佢地既燒味不嬲都幾有水準, 而且有得選肥, 半肥瘦或全瘦叉燒, 幾好! 佢地既撈面好大碟, 面有少少梘水味啦...可以接受既, 但個撈面既湯真係幾唔錯, 好鮮, 我都食唔出有咩味精, 幾好!不過係價錢貴左少少啦...

不過係價錢貴左少少啦...
2006-07-01 7 瀏覽
五寶飯份量頗大,很足料,食量不大的一定吃不光。每碟飯都會附送兩條菜芯。芫茜湯份量大,但不好喝,不值得試。環境不俗,裝修後有古雅的感覺,且乾淨衛生。服務一時時。食物ok,不算很出色,但水準平均,不會很差,中至中上啦價錢較同類食肆略貴,約半年前又加了價(要cover番裝修費?)在中環吃燒味飯的話,可試這家或太興。太興除燒味外還有其他選擇,地方較大,且有套餐,服務亦不錯。不過,燒味以外的食品質素就有點參差。這兒的裝修則較雅緻,也較乾淨。
五寶飯份量頗大,很足料,食量不大的一定吃不光。
每碟飯都會附送兩條菜芯。
芫茜湯份量大,但不好喝,不值得試。
環境不俗,裝修後有古雅的感覺,且乾淨衛生。
服務一時時。
食物ok,不算很出色,但水準平均,不會很差,中至中上啦
2006-06-30 4 瀏覽
平時好少遇到會去完又去既餐廳,呢間既燒味飯,叫人再三回味我本身唔太好肉,但間中一餐"肉餐"都唔錯,每次黎都食切雞瘦叉飯呢度既飯有碗同碟,其實都係好多飯...估計碗上都有兩碗至三碗,d飯又壓得好實下,密度好高,而d飯好香,好軟好綿,濕度適中,白雪雪,好在飯都香,d汁係少左d,但係都ok,因為d燒味好有味,如果仲要咁多汁,成餐一定好渴而好欣賞佢碗入面既菜,係兩條菜心,好翠綠好乾淨軟硬適中,食得好放心,又新鮮喎d燒味選擇ok多,切雞冇雪味,唔鞋,雞胸都唔鞋,唔過肥,質感幾好,不過我冇試過油雞至於叉燒,係我最欣賞既,瘦叉真係冇乜肥膏,好軟好嫩,咬落唔鞋唔乾唔un,岩岩好見過有人食五寶飯,如果食量ok絕對值得一試,好豐富環境食晏時間好多人好迫夾,但坐落都ok,其實佢有格局同裝修,不過lunch咁迫又趕都唔得閒理,而且呢間燒味舖好乾淨--推介~
平時好少遇到會去完又去既餐廳,呢間既燒味飯,叫人再三回味
見過有人食五寶飯,如果食量ok絕對值得一試,好豐富
2006-06-16 10 瀏覽
平時我都唔多食肉類,更何況係燒臘?!不過食完金華之後真係對燒味完全改觀囉,聽個fd話金華既叉燒好多肉汁同鮮甜,仲可以叫全瘦叉燒,所以就同另外個fd來左試我個碗叉燒飯真係多到你唔信,有成十幾塊,都係$26蚊炸,唔怪得個fd話兩個女仔來食叫一碟叉燒飯加碟菜已經好飽,d肉真係好好食,比起檀島仲好d添我個fd就食五寶飯($31,好似係),真係好誇張大碗,睇落去好似個迷你盤菜咁...我地兩個係飽到痴住左張櫈囉,你地睇下相就知有幾大碗啦

2006-06-06 9 瀏覽
8 PM有堂要上, 之前去找食時很想吃四寶飯。於是到了金華。原來金華是沒有四寶飯, 而是有五寶飯, 執多一寶啊!!呵呵!! 這間金華燒腊麵家全店是禁煙(好可能這裡老闆是林則徐的後人), 內裡非常整潔, 可以叫作「賽屋企」。食物很足料, 而且質數不錯, 很新鮮, 下星期必要再來光顧。
8 PM有堂要上, 之前去找食時很想吃四寶飯。
於是到了金華。

2006-06-06 19 瀏覽
睇左某期飲食男女, 講到d叉燒曉飛咁滯, 今日又係第一日o係中環中心返工, 初到貴境, lunch就自己一個人來, 點都試下個招牌肥叉!一去到, 嘩! 爆到呢~ 係可以2張卡位坐住4個唔識的人果隻。老實講, 佢算乾淨, 係個地下跣少少, 不過燒味店地下, 向來如此。見到隔離個呀叔食碟燒肉, 一碗靚仔咁, 我都好想咁~ 可惜能力有限, 只好在能力範圍內叫左碗肥叉燒肉飯。又見到個例湯好似好正, 但係成碗拉麵咁大碗, 賣9蚊, 我覺得返工唔應該咁樣食法, 所以冇叫。碗飯一陣就到。咦! 唔對路! 肥叉唔肥, 燒肉冇皮! 喂! 駛唔駛咁! d汁似蠔油, 唔似豉油, 好老實, 我真係唔鍾意杰撻撻的汁芡。所以好少可咁食燒味白飯。講返d叉燒先, 自問由細食叉燒食大, 呢度果d真係唔好食喎! 只係一件硬的肉加蠔油。燒肉仲慘! 沙梨篤過咸, 咸到食唔落! 最後我只係食左果2件皮。一碗拉麵咁大的飯, 食左1/3, 係得d菜食曬。因為太咸關係, 我唯有叫碗例湯清下喉嚨。是日為冬瓜薏米陳腎湯。呢個幾好, 好清淡, 唯一一件陳腎都好味, 又淋。不過呢, d瓜, d渣, 好少。29蚊碗飯, 食完真係唔想再食。例湯就

29蚊碗飯, 食完真係唔想再食。例湯就可以encore嘅。
2006-05-17 9 瀏覽
落大雨,近近地食燒味~第一次食...食0左叉燒燒肉飯...好味..d肉好鬆軟,唔肥,外皮有小小小小脆,肉有豬味...不過個燒肉就好麻麻...唔食都得...冇餐ga...雙拼+一杯凍飲=$47...好貴...d位又好迫...迫到兩個唔識既人一齊坐一邊卡位..真係有d過份..個笑面淨係俾個叉燒...
落大雨,近近地食燒味~
第一次食...食0左叉燒燒肉飯...好味..
d肉好鬆軟,唔肥,外皮有小小小小脆,肉有豬味...
不過個燒肉就好麻麻...唔食都得...
冇餐ga...雙拼+一杯凍飲=$47...好貴...
個笑面淨係俾個叉燒...
2006-04-03 4 瀏覽
這裡環境很清潔及企理,座位也算寬敞,加上全禁煙,所以我喜歡此處,因為有些地方雖然有好味的燒味,但是要勁吸二手煙,幾好味都無MOOD 啦!而這裡就夠清靜,好適合斯文客。這裡的叉燒好好味,例湯都好味,值得幫趁!
(非會員)
2006-04-01 2 瀏覽
琴晚經過「金華」,之前睇過食評,試吓食佢地既「八寶炒飯」,有鮑魚粒、帶子粒、瑤柱..... (唔!都幾足料)再加個例湯(^v^),好滿足!
2006-03-14 7 瀏覽
胃好,但個口唔好:味蕾仍然因為今日個Casa 包D 味精麻痺中。(詳見上文)o係條脷咁差既情況之下o係金華叫o左客招牌五寶飯同是日例湯。例湯係西洋菜鴨腎豬骨湯,雖然飲落淡淡o地(我既問題),但係係清甜既...最緊要既係佢無落味精兼夾大大碗。鹵味拼燒味好正,份量都多;連男仔唔使叫碟飯,淨係叫碗飯都已經飽。五寶飯有叉燒、燒鴨、白切雞、鹵味(鴨腎、豬潤、雞心)同鹹蛋,附蔥油。燒鴨肥,白切雞肥,連叉燒都肥...無計,肥先餸飯。叉燒掂在D 麥芽糖唔係好似唔使本咁落:薄薄既麥芽糖先可以燒到舊叉燒食到最後都仲脆卜卜。蔥油有蔥香之餘仲有D 爽,再加埋鹹蛋去殼,有heart。燒味阿姐都有禮貌同serve 得好。o係個食龍肉都無味既情況之下仲寫到食經,金華除o左肥膩D 之外,無乜特別原因叫我會唔再幫襯。

2006-02-08 4 瀏覽
一月尾起, 乍暖還寒, 喉嚨不適, 胃口不佳, 疑是吽感冒, 幾天來lunch都吃粥.自從去年十二月某日路過金華, 看見門外長龍, 湊節鬧買了一碗外賣粥以來, 凡是吃粥, 金華都是我不二之選.事關呢, 粥底夠綿. 雖然論綿, 還是媽媽煮的最綿, 但人在中環上班, 遠水不能救近火, 有金華在公司附近, 也不錯. (除了溫暖牌家庭裝外, 金華也是我吃過最綿的了.) 我不知乾坤(技倆)何在, 總之夠綿便好.粥料方面, 鯪魚球和肉丸都好, 只有皮蛋瘦肉又咸又乾, 勿近(XPPPP). 切雞驚喜最大, 雞肉嫰, 雞皮油, 粥因而更香滑. 不過, 一泡黃油浮在粥面, 非人人受得了.燒味櫃裡掛著义燒, 看來很可口, 到身體完全好起來, 必試.順帶一提, 負責外賣有兩位叔叔, 其一甚是寸嘴. 不過, 外賣者, 無用做人世, 尚可不理.

义燒唔香,失敗!切雞冇雞味,失敗!燒鵝大多膏,失敗!薑葱得個咸字,失敗!個汁得個杰字好似"獻"汁咁但完全冇味,失敗!飯底有D太腍有D太硬但冇啱啱好,失敗!放得咁靚等人哋有極高希望然後所有環節都打沉哂你,失敗之中嘅失敗!唔信?自已去試吓咪知囉!
义燒唔香,失敗!
切雞冇雞味,失敗!
燒鵝大多膏,失敗!
薑葱得個咸字,失敗!
個汁得個杰字好似"獻"汁咁但完全冇味,失敗!
飯底有D太腍有D太硬但冇啱啱好,失敗!

唔信?自已去試吓咪知囉!
2005-12-30 15 瀏覽
之前一直都知有d間野..今日lunch專登去試下.間野雖唔大.但都好多人.等左2-3個字入得到去..我叫左义雞飯..佢d义 燒都ok..幾香..d雞都ok..但佢有專用既汁..都幾好味..令到成個飯都香左..
(非會員)
2005-09-16 24 瀏覽
一碟五寶飯:有切雞、燒鴨、叉燒、咸蛋及雞腎。(有燒汁、蔥油、梅子醬)本人好鍾情燒味、用咸蛋送飯...所以,勁度愛好「金華」既《五寶飯》,再來個「例湯」(註明:不含味精),再比多碟油菜,嘩...好開心既晚餐...在中環的價錢來講好OK嘞。值得一讚,環境比起什麼「翠華」、「港式」,呢度乾淨好多好多倍...

在中環的價錢來講好OK嘞。

2005-09-13 14 瀏覽
1. 燒肉、义飯、切雞飯$35: 不知是否因為晚市才光顧,燒味只是一般而已,不是差,但又不覺十分好。燒肉不會太咸,但皮不脆;唯切雞就幾滑。2. 招牌鴛鴦$9: 不覺有什麼特別,普通港式鴛鴦一柸。
2. 招牌鴛鴦$9: 不覺有什麼特別,普通港式鴛鴦一柸。