2018-03-06
又黎到厚和街呢條又叫西環食街嘅揾食大街啦,差唔多每日都會見到金記冰室喺度,但係無一次行入去嘅,平時都係大排長龍,今日見出面人流冇乜,就同啲同事入去試吓啦。佢哋主打懷舊風,一入去已經見到地下有個好有心機用磚砌岀黎嘅招牌。上網一搵先知原來呢一間係老牌茶餐廳,近排新裝修又係其他地區插旗。我哋等左5分鐘就有位坐啦,見到其他位啲人都食緊個雞脾餐咁就嗌一個啦。有炸雞髀+沙律再配一個意粉或者公仔麵,雞脾炸得好香又唔會太乾而且份量都好多,一個女仔一定夠口又或者可能食唔晒添。我同事就帶嗌左個西多士($26),一上菜已經好吸引好邪惡呀!! 鍾情食常餐嘅我就嗌左個鮑你好味($36),火腿奄列配多士再加鮑魚火腿通粉,最正宗的常餐,唔會難食得去邊!當然,佢嘅湯底都唔馬夫啦! 鍾意啲懷舊餐廳有谷咕,無糖嘅熱朱古力,飲飲下就發覺,杯邊有古怪喎!!!'多謝你飲我',令人會心微笑。香港人都要多謝你,咁用心咁將香港茶餐廳文化傳承落去。
當然,佢嘅湯底都唔馬夫啦!