2019-08-24 352 瀏覽
這店位於APM 6樓,選擇搭自動電梯,可以直到這樓層,如選擇行動樓梯,就要多轉幾次。這餐廳以懷舊裝修為主,餐廳面積係長形,所以幾大同多坐位,位與位都寛濶。早餐選擇唔多,都係香港式早餐,今日揀咗大部份香港人鍾意的沙爹牛肉麵+雙蛋多士先嚟個牛肉麵,沙爹味唔濃,反而咸咗啲,牛肉又太淋,個麵就太熟,麵條脹晒,太淋煎蛋太熟,多士,唔脆奶茶都可以,幾滑

,太淋

煎蛋太熟,多士,唔脆

奶茶都可以,幾滑
2019-08-20 221 瀏覽
店內空間大,坐得舒服,環境尚算乾淨整理。餐具放在桌子的櫃裡,拿出來還是要用紙巾擦一擦才安心。沙嗲牛肉即食麵 - 福字麵,湯比較咸,牛肉嫩滑。個人一直很喜歡沙嗲牛肉即食麵,所以主觀地認為好食。炒蛋油多 - 蛋質很滑,也很香。油多軟身,不像是放了很久硬硬的麵包。牛油在送來的時候已經塗在麵包上,個人認為塗得比較多。無冰奶茶 - 濃濃的奶茶香,茶味的後勁較為濃烈,留下一陣淡淡茶澀。真的值得嚐一嚐。
沙嗲牛肉即食麵配炒蛋油多
無冰奶茶
沙嗲牛肉即食麵配炒蛋油多
無冰奶茶
2019-08-19 219 瀏覽
今年中秋節就到啦🥰之前媽媽聽朋友講金記冰室嘅月餅唔錯,食悶左連鎖西餅店嘅我地就試下金記冰室出品嘅月餅🤤低糖雙黃白蓮蓉月餅🥮成日都聽到月餅有幾高卡幾肥🤢如果想食健康啲冇咁肥就可以試試佢嘅低糖雙黃白蓮蓉月餅🤩睇佢包裝發現依個月餅用左上等的一級湘蓮子同足油嘅鹹蛋黃🥚最吸引一定係佢用左天然代糖煮成低糖蓮蓉,食落味道依然甘香唔膩🤤切開月餅可以見到蛋黃夠大夠飽滿,仲有啲油立立令添🤩白蓮蓉的口感幾滑嫩,低糖版同平時食嘅傳統月餅味道冇大分別但又可以食得健康啲,啱曬屋企啲鍾意月餅嘅老人家食添🤙🏻另外佢包裝設計似足傳統月餅盒咁,比起成日見既鐵盒設計仲多左種港式傳統風味,係一個唔錯嘅月餅新嘗試😆#金記冰室 #kamkeecafe #低糖雙黃白蓮蓉月餅 #金腿伍仁月餅 #中秋首選

低糖雙黃白蓮蓉月餅🥮

在2019年8月10日星期六晚上我們四位香港超級聯賽球會,理文FC💛🖤🐝的Ultars成員一同晚餐,同時是Philp的Farewell,因為他在明年回到瑞士展開新學期。當天我們在一起在等待座位時,當天都很多人等候。店里的裝修很現代化,但是工作人員是剛剛足夠應付晚餐的人流😳😳。當天我order了滑蛋蝦仁,味道有點像椒鹽味道,但是用上小型的平底鑊,而且蝦仁剛剛好夠大粒,滑蛋不會太過水汪汪,保持到新鮮感,但是白飯要另外加單才有😞😓。羅宋湯的感覺有點椒鹽味道,但是份量同樣足夠。

滑蛋蝦仁

羅宋湯

羅宋湯的感覺有點椒鹽味道,但是份量同樣足夠。
2019-08-10
30 分鐘 (堂食)
滑蛋蝦仁
羅宋湯
  • 海南雞飯
2019-08-15 249 瀏覽
星期六晚去完探奶奶返嚟嘅時候,就已經七點多了,喺APM間間都排長龍,跟住就行到上最高嗰層,我哋見到金記很少人排隊就試吓啦。佢哋俾咗個卡位我,但門口冇乜人排隊,但係佢要我兩個人坐一邊,而我前面後面都唔係咁但我哋無理佢繼續一人坐一邊(唔使食得咁迫嘛,又唔係午餐),因為門口冇人😤喺我哋個位裏面冇大menu只係得呢三張類似晚餐。我叫咗個老夫子餐我老公就食海南雞飯老夫子餐個忌廉朱古力,仲難飲過自己屋企用朱古力粉開嘅朱古力飲品呢個餐嘅乾炒牛河就比較細碟,女仔就啱啱好。不過啲牛肉超大塊味道ok啦跟住我老公食海南雞飯,中間橙色嗰個似麥當勞嘅泰式辣醬🤔😝 佢話呢個餐就麻麻不過個湯就好好飲

5 分鐘 (堂食)
2019-08-05 314 瀏覽
好耐無食冰室,而apm 好似就只有金記哩個選擇。偷懶之下就走左去食。環境尚算唔錯,卡位空間寬敞,座位亦好坐。不過就唔太夠侍應咁,呼叫侍應都要用d 時間。叫左一個焗豬扒飯同埋一個牛肉米茶餐。豬扒好冧好入味,整體唔錯。牛肉米跟雙蛋同多左就正常發揮,不過不失咁。

2019-07-29 346 瀏覽
喺APM睇完戲已經非常之肚餓🥺🥺🥺🥺於是周圍行吓,睇吓有咩食🤪🤪🤪結果發現呢間標榜少鹽少糖嘅茶餐廳,於是就懶健康咁走入去試吓,反而印象唔錯☺️☺️☺️☺️我哋幾個人叫咗炒飯炒河公仔麵等等,呢啲都不過不失啦,鑊氣幾重 味道亦都足夠,但係炒野就偏向油膩🤢想特別推介就係咁個金磚炸豆腐,炸到外脆內軟👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻熱辣辣咁食真係唔錯🤤估唔到茶餐廳都會有甜品食,於是我哋嗌左個咁西多配雪糕,但更反而呢個有少少失望,西多同雪糕味道唔係太夾,都係配煉奶花生醬好啲,下次如果加花生醬雪糕可能會更好🤣🤣🤣
2019-07-16 467 瀏覽
放假約左官塘返工朋友食午餐,午膳時段間間迫滿人,幸好等位不算耐等了8分鐘就有位,環境比較嘈不是一個傾計好地方,枱比較細放三碟野食會好迫,由點餐至食物上枱要等十幾分鐘,短短午膳時間就咁消耗了,話晒餐廳位於商場頂層,落樓回程需時,朋友也只好趕快食。豬扒蔥油撈公仔麵 + 黑松露炒蛋配蒜蓉包 + 奶茶賣相幾好原來係伏,麵份量不多而且無味,成碟野真係油到一個點,豬扒異常鬆軟但調味一般,沒有加香茅無咁惹味,黑松露炒蛋嫩滑,多士欠脆較淋身,奶茶幾滑茶味夠。鮮茄焗豬扒飯飯量不多偏細碟,男仔食應該唔夠,豬扒都係鬆軟,飯身較硬唔係炒底,配鮮茄汁味道唔算差。

豬扒蔥油撈公仔麵 + 黑松露炒蛋配蒜蓉包 + 奶茶
鮮茄焗豬扒飯

鮮茄焗豬扒飯
豬扒蔥油撈公仔麵
2019-07-15
8 分鐘 (堂食)
2019-07-14 444 瀏覽
今晚來到觀塘Apm,《金記冰室》超多人等位,可能真是暑假及鄰近戲院的原因,都等了十幾分鐘才入座(搭枱),常餐、小炒、焗飯都是應有盡有,最後選擇了無骨海南雞飯$75(跟例湯~是日蓮藕唐排湯),雞皮夠薄透徹,皮下脂肪略有少許,雞肉味濃滑溜,飯都夠油香,湯水就淡味了一些,餐飲點了杯熱檸檬水,都有四片大塊檸檬,都沒有吝嗇,服務都不錯,回應了客人的order都會主動跟進,都好有效率有禮,環境地方晤算大,都要同其他客人搭枱,幸好坐得都不太迫,空調都好足沒有焗促,雖然是一間冰室,給我的感覺都晤錯
海南雞飯
熱檸水
蓮藕唐排湯
2019-07-11
15 分鐘 (堂食)
海南雞飯
熱檸水
蓮藕唐排湯
2019-06-14 823 瀏覽
放假來觀塘Apm行街,apm果然係星期一至日都咁多,行到又攰又肚餓,就入在呢間冰室食個飯。餐廳唔算好大,但勝在坐得舒服,而且都幾乾淨。坐低之後點左幾個套餐,一份主食丙加一杯嘢飲,感覺比單叫的性價比高。鮮菌泡飯好鮮甜,入面有好多款菌類,有雞脾菇、鮮冬菇仲有啲鴻喜菇,仲有木耳做配料,難怪啖湯無肉無海鮮都可以咁鮮甜。咖哩海鮮炒飯都好出聲,好多料,有蝦、有墨魚等等,而且炒得剛剛好,唔會太乾太濕,粒粒均勻。朋友見到椒鹽豆腐,突然好想食就叫埋啦,估唔到舊豆腐都幾大舊,內脆內嫩,加埋上面啲調味料真係惹味。

2019-06-14 517 瀏覽
呢日約左朋友係APM睇戲,收工時間要係APM搵個地方坐低食飯其實都係一件難事。上左6樓戲院拎左戲飛先,望望呢層都有好幾間唔同既餐廳。有元氣、吉野家、潮館、丼丼屋、金記。元氣、丼丼屋同埋吉野家一如我所料肯定係排哂長龍,潮館著實無興趣,因為衛生情況太差啦行過去金記睇下餐牌,有一個菜式即時吸引到我,就係芭堤雅式燒倉魚因為我本身好鐘意食煎魚,特別係倉魚,仲要係芭堤雅式燒,搵唔到理由唔去試,加上唔洗等位。倉魚其實真係一種幾抵食既魚類,肉質嫩滑又少骨。而且魚肉唔會帶有太濃烈而令人反感既泥味,加上魚身大部份位置可以進食。煎又可以黃金鬆脆又唔容易煎爛魚身或者痴鑊。如果拎去清蒸或者豉汁蒸,都可以帶出魚鮮味,加強魚肉滑漏質感。而且價錢唔算太貴,係街市又容易買到,難怪倉魚菜式一直都受歡迎。玩左手機一陣倉魚好快黎到,睇佢外表煎到幾金黃,放上枱已即時聞到香味。表皮上應該係煎之前落左少少調味粉先落鑊,魚皮被煎得香脆不油膩,加上有調味料既加持,層魚皮真係好食過坊間既咸蛋炸魚皮。魚肉鮮嫩幼滑,點上餐廳自製既辣汁真係好夾!個辣汁係酸酸辣辣,有點似生蝦汁。個辣汁真係會令人胃口大開,呢個位真係加哂分

倉魚其實真係一種幾抵食既魚類,肉質嫩滑又少骨。

個辣汁真係會令人胃口大開,呢個位真係加哂分
題外話/補充資料: 餐廳環境比較窄,坐得有點辛苦
2019-06-11
5 分鐘 (堂食)
  • 芭堤雅式燒倉魚
2019-06-06 470 瀏覽
是日去觀塘整埋印刷的事情,整完都成2點15分,所以行得去食飯都可以食下午餐了去左去金記食今日食鮮茄濃汁焗豬扒飯配香滑奶茶茄濃汁焗豬扒飯我個人覺得一般,唔太夠汁香滑奶茶都真係幾香幾滑,茶味都夠
去左去金記食
今日食鮮茄濃汁焗豬扒飯配香滑奶茶
茄濃汁焗豬扒飯我個人覺得一般,唔太夠汁
香滑奶茶都真係幾香幾滑,茶味都夠
2019-06-05
tea
2019-06-05 401 瀏覽
今日真係非常繁忙,做野同做野,做到人都餓到暈快快手手搵間金記冰室快d食野醫肚叫左個鮮茄濃汁焗豬扒飯加返杯凍奶茶鮮茄濃汁焗豬扒飯-個面都焗得幾香口,豬扒都夠晒淋,個汁都ok既凍奶茶-天氣熱辣辣真係要加3蚊都飲返杯凍野,正常野囉
今日真係非常繁忙,做野同做野,做到人都餓到暈
快快手手搵間金記冰室快d食野醫肚
叫左個鮮茄濃汁焗豬扒飯加返杯凍奶茶
凍奶茶-天氣熱辣辣真係要加3蚊都飲返杯凍野,正常野囉
2019-06-03
2019-05-26 586 瀏覽
好耐無行Apm,難得經過就睇下附近有咩食啦!睇咗幾間野食,最高層就見到有間幾懷舊的冰室,便即管試一試2個人不太肚餓,所以只叫一個河粉加一個小食同一個甜品,因為甜品係第二個胃,一定要叫一個試下1)乾炒牛河味道同一般茶餐廳差不多,正正常常,份量都算多。2)金磚炸豆腐睇相已經好吸引,上菜後一食不得了外脆內滑口感一流食到停不了口原本不太肚餓的,食完立即胃口大開3)金粒西多配雪糕🍦個人覺得味道唔太夾4)冰鎮奶茶

1)乾炒牛河
味道同一般茶餐廳差不多,正正常常,份量都算多。

2)金磚炸豆腐
睇相已經好吸引,上菜後一食
不得了
外脆內滑
口感一流
食到停不了口
原本不太肚餓的,食完立即胃口大開

3)金粒西多配雪糕🍦個人覺得味道唔太夾

4)冰鎮奶茶

炸豆腐
2018-04-22
炸豆腐
2019-05-19 413 瀏覽
之前屋企人買左金記嘅現金券所以夜晚黎試下之前早餐午餐都黎過食不過晚餐真係第一次嗌左個鐵板西冷😋😋😋好耐無食過鐵板牛排聽到啲”喳喳”聲真係好正😆塊牛排肉質唔錯,唔會太淋都煮得岩岩好,5、6成熟左右黑椒汁都有啲辣辣地,好惹味而鋪頭都有提供茄汁喼汁,簡直係食平價鐵板牛排嘅必備😝而薯條都炸得唔錯啦可惜餐唔跟野飲,但要飲野都可以半價嗌餐牌嘅野飲總括黎講唔錯😁有買現金券嘅話,得閒夜晚黎食下都係幾好嘅選擇👍🏻
之前屋企人買左金記嘅現金券
所以夜晚黎試下
之前早餐午餐都黎過食
不過晚餐真係第一次
嗌左個鐵板西冷😋😋😋
好耐無食過鐵板牛排
聽到啲”喳喳”聲真係好正😆
塊牛排肉質唔錯,唔會太淋
都煮得岩岩好,5、6成熟左右
黑椒汁都有啲辣辣地,好惹味
而鋪頭都有提供茄汁喼汁,簡直係食平價鐵板牛排嘅必備😝
而薯條都炸得唔錯啦
可惜餐唔跟野飲,但要飲野都可以半價嗌餐牌嘅野飲