2019-05-09 550 瀏覽
當日未到七點已經入咗準備同朋友食晚餐佢嘅晚市套餐選擇亦都唔少嘅,食素嘅朋友亦都係可以嚟到呢一間餐廳嗰度進食嘅。我呢就俾佢嘅泰式燒春雞配吞拿魚沙律吸引左所以先入嚟我嘅朋友呢就選擇左晚市套餐以外嘅食物,就係鐵板餐呀。講講呢一個沙律先沙律都幾大兜嘅然之後吞拿魚嘅份量都唔少。蔬菜都非常之新鮮但係佢啲沙律菜就冇切開搞到好大棵好難入口。個燒春雞燒嘅時間岩岩好,肉質鮮嫩仲好juicy,我幾欣賞呢個呢一個套餐除咗配上飲品之外仲可以選擇中or西湯,而當日我係揀咗中湯係番茄紅蘿蔔薯仔湯,冇乜特別啦都係一啲味精湯😂而呢一個鐵板餐就可以跟飯,薯菜或者意粉。朋友就揀咗薯菜,嘅嘅份量亦都唔少嘅兩大舊薯仔然之後呢一個就係雜扒餐,醬汁嘅味道亦都唔差嘅,不過好明顯食得出有啲肉係雪藏肉。兩個人加埋$200唔使叫做還可以接受啦。想食個快飯,都叫ok嘅
當日未到七點已經入咗準備同朋友食晚餐

我呢就俾佢嘅泰式燒春雞配吞拿魚沙律吸引左所以先入嚟
我嘅朋友呢就選擇左晚市套餐以外嘅食物,就係鐵板餐呀。

好難入口。

兩個人加埋$200唔使叫做還可以接受啦。
想食個快飯,都叫ok嘅
2019-05-07 418 瀏覽
今早睇早場,所以來了旁邊的金記食早餐。叫左我每次必點的 招牌豬潤通 煎蛋。今次非常失望,想必他們已改了配方,由原來有奶白色的湯底 換成了 豉油清湯底了?!姑且一試,可是食完後舌頭是‘鞋’的,整個口腔都是味精味和咸味 兼且上頭了 。我還是覺得以前的豬潤通才是招牌 才是最好的,為何要改變? 是價錢問題嗎?!現在懷了寶寶6個月,想食點有營養的食物,結果......吃的這麼不健康附上今天 的照片 。
今早睇早場,所以來了旁邊的金記食早餐。
叫左我每次必點的 招牌豬潤通 煎蛋。

附上今天 的照片 。
2019-05-02 372 瀏覽
今日收工之後走咗去做健身跑步,做完運動之後零舍肚餓,所以就喺觀塘廣場創紀之城嘅apm食飯,因為平時都離開呢個商場食飯,所以今次想試一啲之前未食過嘅餐廳,經過左幾層之後就上樓上去到金記冰室,見到入邊啲裝修都好似幾靚,而門口餐牌嘅價錢有經濟實惠,只係比一般嘅快餐店貴少少,所以就諗住入嚟試一試,入到嚟嘅時候坐喺廚房門口嘅位置,雖然啲凳坐落都好屄舒服,但係對住廚房門口這一點本人就不太習慣,至於食物方面係海南雞飯,見海南雞都幾好味值得一試,不過不失
2019-04-30 369 瀏覽
至喜愛香港特色本土食物,來一餐美味下午茶。現在唔係度度都有嘅鐵牛,雖然價錢偏貴,但係都好想飲!叫咗一杯蛋白杏仁茶,入面真係有好多蛋白,味道剛剛好,好香杏仁味。炸雞髀入面仍然係好多汁,外面脆皮!
至喜愛香港特色本土食物,來一餐美味下午茶。
現在唔係度度都有嘅鐵牛,雖然價錢偏貴,但係都好想飲!
炸雞髀入面仍然係好多汁,外面脆皮!
2019-04-23 408 瀏覽
夜晚過左黎apm搵食,諗住食個快嘅所以黎左金記冰室。之前都有食過其他分店,但每次都係食常餐,所以今次決定試下食第二啲。同個friend分別嗌左一個XO醬西蘭花炒牛肉,同埋蕃茄焗豬扒飯。本身對於一個炒菜冇乜expectation,但味道幾出色,最鐘意係佢喺入面加左磨菇。焗豬扒飯睇落細細碟,但其實不下不下啲飯都幾多。兩個人share食份量岩岩好,個friend另外叫左一杯黑牛,都算係啲特色野。另外見到menu有一款飲品叫做bovril,即刻search下係咩黎原來係牛肉汁,但我冇勇氣去試

焗豬扒飯睇落細細碟,但其實不下不下啲飯都幾多。

2019-04-17
2019-04-18 569 瀏覽
星期六之突然早起,又睡不回去的狀態(是老了嗎!?),決定出門看早場電影和吃早餐。金記就在戲院旁邊,超級方便。一大早,餐廳已經高朋滿座,想必不止是地理優勢,其質素應該都不錯。想了又想,最後選了招牌鮮牛肉餐 $42 凍飲 加$3。飲品選了凍奶茶,少甜少冰,奶滑香甜茶濃,正!有西多士和兩隻荷包蛋。多士已經塗了牛油,不用自己動手❤️。烤得香脆的多西配上半融牛油,美味。荷包蛋半熟流心,西多士沾蛋汁,我最愛的食法。最後是我最期待的鮮牛米!未食已經知道合我胃口,滿滿的嫰薑絲與鮮牛肉,湯底清(完全就是中女口味)。一試果真如預期一般,牛肉鮮甜嫩滑,不韌,調味不多,還能食到牛肉的味道,配上薑絲,吃兩口,身體也暖和起來。湯底清澈,看來牛肉是分開煮的,故不會有肉汁與油飄在上頭我不喜歡的混濁湯底),米粉質素也不錯,乾淨白滑吸汁。喜歡吃辣的朋友,還可以加上辣油,味道更上一層樓。好滿足的早餐😋。

金記就在戲院旁邊,超級方便。

想了又想,最後選了招牌鮮牛肉餐 $42 凍飲 加$3。

飲品選了凍奶茶,少甜少冰,奶滑香甜茶濃,正!

有西多士和兩隻荷包蛋。

好滿足的早餐😋。

• 鮮牛米
2019-04-17 228 瀏覽
以前成日都黎食lunch 。。。。。食物幾好食!貪佢夠快!!點知今日等左好耐都未有位,見佢不停入2位2位。。。。。。我仲偷聽到個呀姐開咪同同事講。。個6位客有無位比佢,佢地死都唔肯走。。。。。。我做客人聽到感覺好差,~~~~~~加上我都等緊4位都唔知點算,之後我去問呀姐!!入左甘多2位點解未有4位,然後佢hea 答我,態度極差,我好失望想食個飯都要受你氣。。。。結果。。我即刻拉大隊走!!!!!唔想再黎食。。。。。!
位於APM 6樓,環境裝修不錯,坐得舒服,唔會太逼太嘈. 行街經過同媽媽下午茶😄 點了一份沙爹牛肉軍艦&金粒西多配雪糕. 沙爹牛肉軍艦的沙爹汁香濃,牛肉軟滑,配上了菠蘿塊,減去了油膩感,媽媽好喜歡👍🏻 金粒西多炸得好香脆,一粒粒容易入口,再配上練奶與雲呢拿雪糕,真係好好味👍🏻大愛❤️ 熱奶茶好滑口,茶香濃厚,熱咖啡香濃,始終都係茶餐廳的咖啡奶茶最好飲😋😋😋
2019-04-07
  • 金粒西多配雪糕
2019-03-30 392 瀏覽
佢哋啲服務態度真係一流,啲侍應落單好似朗誦咁樣,仲要個個人都係唔該前唔該後, 真係值得一讚!等位都唔使好耐,繁忙時間最多都係要等十分鐘,啲座位都坐得好舒服,我覺得幾好。至於食物方面,其實真係唔錯。我叫咗一個咖哩海鮮炒飯,有鮮魷,青口,蟹柳,我覺得材料非常豐富,幾好味。同事就叫咗兩個常餐。 呢度啲常餐不外乎就係一件多士,加煎蛋,再加一碗公仔麵或者係通心粉。質素同外面啲餐廳其實冇咩分別,但係綜合環境同埋服務我覺得呢度係值嘅。
至於食物方面,其實真係唔錯。
2019-03-29
10 分鐘 (堂食)
2019-03-30 318 瀏覽
因為很久沒有吃海南雞飯,而經過見到這間餐廳有,所以便入店試下。假期的午市食客很多,需要稍作等位。餐牌其實有不少選擇,因我鐘情海南雞飯所以沒有細看,而朋友選擇了鐵板美式雜扒。熱奶茶奶茶本身沒有什麼特別,就是一般飲到的奶茶,但這個杯實在可愛,一見到「多謝你飲我」這五個字,即刻連心情也變好了。海南雞套餐雖然有些過油但雞肉算比較滑,油飯不夠均勻,醬料也沒有出色之處。鐵板美式雜扒餐拼薯菜有豬扒、雞扒、牛扒、腸仔和培根。牛肉過韌,其他還可以。總結食物味道普通。店員服務態度方面,可能當天比較忙,所以店員走路也很匆忙,甚至在我進餐時大力撞到我的手肘也沒有停下。不會再幫襯。

假期的午市食客很多,需要稍作等位。

熱奶茶

海南雞套餐

鐵板美式雜扒餐拼薯菜

有豬扒、雞扒、牛扒、腸仔和培根。牛肉過韌,其他還可以。

總結

2019-03-24 286 瀏覽
現在大型商場都需要與時俱進,試想想從前想在商場中找一間茶記來吃,應該是一件難事。但現在冰室當道,很多大型商商都引進平民化當紅冰室來吸引人流。金記是其中一家愈開愈多的連鎖茶記,在觀塘APM 6樓。📍招牌鮮豬潤餐 $42通粉彈牙,豬潤新鮮,煮得恰度好處,不會過老。豬潤通的湯底有別於一般清湯,而是加了杞子熬湯,感覺更滋補。📍多士、炒蛋 (配餐食品)供餐多士基本是已塗好牛油的,筆者怕胖,所以額外要求多士走油。炒蛋香滑多汁,必點 !熱奶茶 (配餐飲品)奶茶一向是金記的招牌之一,茶香奶滑,茶奶比例得宜。商場中的茶記是一所非常好的休憩場所,逛街購物同時,不妨到這裡醫肚吧!

金記是其中一家愈開愈多的連鎖茶記,在觀塘APM 6樓。

📍招牌鮮豬潤餐 $42

📍多士、炒蛋 (配餐食品)

熱奶茶 (配餐飲品)
奶茶一向是金記的招牌之一,茶香奶滑,茶奶比例得宜。

2019-03-23
早餐
2019-03-23 213 瀏覽
星期六既9點,apm既大部分鋪頭都係未開,難得揾到金記食個早餐。整體來講,哩間新派餐廳,賣相討好,味道中規中矩,有一D特別既茶式(猪潤通),但又未至於十分驚喜。咁啱係戲院隔離,行過睇戲前,先食d野係非常好。我點左個招牌猪潤餐($42)多士炒滑蛋上得超快,多士都係鬆脆既,但就有少少少淋,感覺似係整好左,擺左幾分鐘果種。蛋就好嫩滑,係值得欣賞既。係幾有特色既,個渴有少少少藥膳味,咸咸地既。至於猪潤有四大件,係粉粉既口感,并唔係嫩滑果d。上檯果陣,啱食落去稍稍有點腥,後尾再浸熟d就無咁覺。奶茶係幾滑幾醇既,不過我點既係茶走,哩杯飲落就無落煉奶果種甜,似係普通奶茶加糖俾我。所以都係中規中矩既出品,賣相品設計上有心思既。
我點左個招牌猪潤餐($42)

多士炒滑蛋
蛋就好嫩滑,係值得欣賞既。

係幾有特色既,個渴有少少少藥膳味,咸咸地既。

所以都係中規中矩既出品,賣相品設計上有心思既。

2019-03-23
$42 (早餐)
2019-03-20 240 瀏覽
去到APM都唔知食咩好唯有試吓呢一間從未食過嘅冰室一間冰室行少少懷舊風但係食物上邊呢就有一啲fusion.咁餐廳嘅裝修唔算話好特別而且佢啲座位對住商場外面喺出邊等位排隊食元氣嘅人都會望住我地食飯呢樣嘢就唔係幾好啦。不過整體我哋都係講返食物質素啦我哋分別就帶咗一個鮮茄焗豬扒飯同埋夏威夷雜菜海鮮闊條麵。個闊條麵係會有跟餐湯嘅,我就揀咗中湯種湯應該係薯仔紅蘿蔔豬展湯。個湯一般啦用了好似好足夠嘅但係飲唔出個火候味。另外當日嘅晚餐都有配飲品我覺得隻杯幾特別haha由於當晚闊條麵賣晒所以就轉咗做意粉意粉煮嘅硬度我覺得適中嘅但係調味就唔係好夠,茄汁好少好少,而且雜菜係其中一個重點但係一眼睇晒剩係得兩三條菜同埋小小嘅蕃茄就冇啦,呢一個係令我非常之失望海鮮一樣都冇乜幾多,青口兩隻大蝦兩隻仲有一少條魷魚就冇啦,呢一個價錢我認為出邊俾佢做得更好。呢一個焗豬扒飯啲豬肉比較鬆軟無乜筋,算唔錯嘅但係個蛋同埋啲飯就唔合格啦。啲飯好硬,仲有啲蛋散開晒,完全難以入口真係冇下次。
去到APM都唔知食咩好唯有試吓呢一間從未食過嘅冰室
一間冰室行少少懷舊風但係食物上邊呢就有一啲fusion.
個湯一般啦用了好似好足夠嘅但係飲唔出個火候味。

另外當日嘅晚餐都有配飲品我覺得隻杯幾特別haha

由於當晚闊條麵賣晒所以就轉咗做意粉

2019-03-16 240 瀏覽
身邊好多朋友都話"金記冰室"啲嘢食好好食,又話d味道係眾多冰室中最有水準, 講到天花龍鳳,不過我嘅經驗唔係咁樣。前幾日我同朋友去咗"金記冰室"食鐵板餐,因為鐵板餐好可以代表香港嘅食, 我哋都趿鐵板餐要咗羅宋湯來飲,個羅宋湯好普通,係蕃茄味,係有啲蔬菜咁樣,但係唔出色,真係好普通。鐵板嗰啲黑椒汁得個辣字,完全冇黑椒香,另一個鐵板嘅蒜蓉汁都唔見得有蒜蓉味,牛扒係叫大件,但係一啲肉味都冇, 牛扒嗰啲醃味同"師傅"勁到冇人有,基本上啲味道,就係同連鎖快餐店嘅一樣,什麼嘢冰室,其實根本就係茶餐廳。侍應嘅態度唔見得係好,價錢亦都唔平, 真係失望。

侍應嘅態度唔見得係好,價錢亦都唔平, 真係失望。

2019-03-15 127 瀏覽
4號餐 忌廉蝦球炒意粉 全餐淨意粉亂落芝士粉 求其搞埋一pat 全碟意粉多 得三粒蝦球 其他咩餸都無 意粉亂溝芝士粉 芝士粉份量太多 食落意粉成口漿糊 價錢仲要70蚊 3粒蝦球 會唔會過份左?