2019-11-26
超級老字號「金記冰室」!原來唔經唔覺已經過左50年歷史😲觀塘新開左間金記冰室,開左幾個星期,lunch time 一直都排晒隊食唔到,今日晏左食飯,條隊終於短返啲,等左5分鐘就有位了😪一坐低就聞到隔離枱碗冬蔭功好香,我忍唔住又叫左碗😂,再加左杯「無冰奶茶」🤔見個名咁得意,所以就叫黎試下😂而我同事就叫左「日式雞扒飯」😎落完單唔夠5分鐘啲野食就到了,新開張黎計,上食物速度都算快👍🏻🔹冬陰功蝦球魚蛋米:一上枱就已經聞到陣好香嘅冬陰功味,湯底色水睇落都唔錯!啲配料都好足,有三隻大蝦🍤,蝦係絕對新鮮,食落唔係霉嘅👍🏻最正係仲有幾粒豆卜配比你,豆卜索晒啲冬陰功湯🤩真係超正🤤🔹「無冰奶茶」:其實就即係太興嘅冰震奶茶,只係個名唔同,飲落都係差唔多水準,下午茶餐加$5都算抵飲👍🏻🔹日式雞扒飯:正常水平,日式燒汁本身餸飯就一流,所以叫呢啲一定唔會中伏😆不過之前都去過好幾間「金記冰室」,好鍾意佢嘅懷舊裝潢☺️但新開呢間竟然冇😭有少少失望😞如果大家會去試的話,記得用自助落單,會有95折😎評分味道:4/5服務:4/5環境:3.5/5性價比:4/5回頭率:4/5
如果大家會去試的話,記得用自助落單,會有95折😎
味道:4/5