2020-06-05 177 瀏覽
同朋友做完野,因為好肚餓所以就早d食晚餐!揀左金記冰室,其實之前係銅鑼灣返工時都成日黎食。金牌乾炒牛河(茶餐)$53對於乾炒牛河火候非常重要,要炒得夠乾身,但又唔係燶!每條既顏色都要均勻,重點唔可以太多油!專業既炒河色水,但唔係炒到燶!5-6塊牛肉,份量作為下午餐剛剛好!加$16 就可以有碟腐乳通菜!仲好大碟,平過雲吞麵舖。芝士鮮茄焗牛舌飯 $684大塊牛舌,size 就同成個焗飯咁大。非常大方!茄汁酸甜度剛好,汁唔會水汪汪,可以做到包住飯粒。牛舌唔會紙咁薄,一咬就可以咬開。地道霸王雞半隻 $118 一上台超香,蒸魚個隻豉油味!即刻食慾大增!時間掌握得好好,雞肉夠嫩滑,而且就算浸住豉油都唔會太鹹。晚市時段有抵到痴線既鐵板餐!份份都半價。$4-$50 就有份扒餐,仲包埋飲品,飯、意粉。不得不提!金記既「伙記」都好有禮貌!同平時既茶餐廳唔同。而家轉左做電話落單,見到其他食客唔識用,伙記都好有耐性step by step 咁教,絕對冇唔耐煩。朋友話佢終於搵到間茶餐廳可以介紹比佢啲台灣朋友啦!
同朋友做完野,因為好肚餓所以就早d食晚餐!
揀左金記冰室,其實之前係銅鑼灣返工時都成日黎食。

金牌乾炒牛河(茶餐)$53

加$16 就可以有碟腐乳通菜!仲好大碟,平過雲吞麵舖。

芝士鮮茄焗牛舌飯 $68
4大塊牛舌,size 就同成個焗飯咁大。非常大方!

地道霸王雞半隻 $118
一上台超香,蒸魚個隻豉油味!即刻食慾大增!
時間掌握得好好,雞肉夠嫩滑,而且就算浸住豉油都唔會太鹹。

晚市時段有抵到痴線既鐵板餐!份份都半價。
$4-$50 就有份扒餐,仲包埋飲品,飯、意粉。

今日係銅鑼灣做完野,有D累同肚餓,見到呢間茶記外表都幾特別就亂入試一試。一打開門就見到好懷舊既設計,有個舊式車頭,同好多唔同既霓虹燈牌。呢間茶記都好先進,嘟qr code用手機點餐。見到枱上呢張餐紙,6點黎鐵板有半價,都條平均50蚊好抵👍可惜個時岩岩先5點,叫唔到呢個餐。點左杯 凍檸茶走甜。見枱上有個小廣告餐牌,$16碟腐乳通菜,好抵,而已份量都唔少。正餐我叫了 芝士鮮茄焗牛舌飯 $68平時食得多鮮茄焗豬扒,焗海鮮飯,牛舌我都係第1次叫,佢仲有鮮茄炸雞脾飯。本身我無期望牛舌會好多塊,點知送上黎係4大塊牛舌,而已係厚身唔係簿切牛舌👍食落口啖啖肉,質感好嫩好柔軟,食落仲有d肉汁,完全覺得呢碟飯CP值高。不過就唔見有大大個蕃茄(岩哂我,我唔中意食蕃茄,但我會食碎蕃茄蕃茄汁蕃茄湯蕃茄成品),平時食焗飯,我會強迫自己點都咬一啖蕃茄,之後個d唔食好浪費,唔知係咁岩我呢碟無蕃茄定係已經溶哂呢😜

呢間茶記都好先進,嘟qr code用手機點餐。

點左杯 凍檸茶走甜。

正餐我叫了 芝士鮮茄焗牛舌飯 $68

2020-05-18 194 瀏覽
金記冰室- 上班族最愛最近香港疫情稍為比較緩和了,很多公司也回復正常上班的節奏,當然午晚飯的習慣也回歸了,以往晚飯也會在金記,今天下班也不例外。鮮茄濃汁焗豬扒飯滿滿的蕃茄汁佈滿在飯上面,當中還有新鮮的蕃茄片,而豬扒厚度夠,超級大塊,吉列的脆皮,肉質軟腍,最重要的是配炒飯底,最愛蛋炒飯。惹味黑椒牛舌粒炒飯香氣十足的炒飯,炒飯炒得非常乾身,粒粒分明,鑊氣夠,當中黑椒香口、牛舌肉香,油脂豐盈,惹味的炒飯。
金記冰室- 上班族最愛

鮮茄濃汁焗豬扒飯

惹味黑椒牛舌粒炒飯
外賣自取
2020-05-15 885 瀏覽
今天到時代廣塲辦完事後,又不想把車泊入停車塲,所以便在附近的茶餐廳買了幾個外賣回家吃便算了。一踏入金記冰室,便令人想起舊日香港的特色。相信喜歡懷舊的食客,便來對了地方。我心中亦希望能在這小店重溫昔日茶餐廳出品的味道。~星洲炒米配咖啡☕️米粉是幼身那種,較為爽口,用上咖喱粉來炒,淡黃的顏色加上醒胃的咖喱香味,十分討人,味道不算太辣,是夏日的好選擇。再看那豐富的配料:芽菜、火腿、雞蛋、蝦仁和蔥段等,為這炒米粉增添了多層次的味道。吃畢,再來一杯港式熱咖啡,真教人滿足。~鮮茄濃汁焗豬扒飯🐖配檸茶口碑甚佳的焗豬扒飯果然不會令人失望。豬扒份量十足、腍滑,煎得剛好,再配了清甜新鮮的蕃茄片、爽口的洋蔥、吸了汁的西芹條和酸酸甜甜的芝士蕃茄醬,令這焗飯無得輸。這焗飯一點也不會糊口,米仍是一粒粒的,沾了汁料的味道,很容易便一口接一口地吃清整個飯了。飯後來一杯熱🍋檸檬茶更美滿。~咖喱豬扒意粉🍝配檸水店舖頗為細心,咖喱汁是另外上的,所以不會令整個意粉浸在汁內變得過腍或過辣。原塊的豬扒不會乾,而是既腍滑又入味。夏日不想吃飯的話,意粉便是個好選擇。這店的意粉不會煮得過火,保留爽口感覺。咖喱汁頗辣,薯仔吸收了汁的精華,

~星洲炒米配咖啡☕️

~鮮茄濃汁焗豬扒飯🐖配檸茶

~咖喱豬扒意粉🍝配檸水
店舖頗為細心,咖喱汁是另外上的,所以不會令整個意粉浸在汁內變得過腍或過辣。原塊的豬扒不會乾,而是既腍滑又入味。夏日不想吃飯的話,意粉便是個好選擇。這店的意粉不會煮得過火,保留爽口感覺。咖喱汁頗辣,薯仔吸收了汁的精華,十分惹味,是愛辣人士的至愛。最後來一杯熱檸水清一清口腔更是完美。
2020-05-14
15 分鐘 (外賣自取)
2020-05-13 230 瀏覽
今日放假半日去了補眉,便在附近順便外賣回家,簡單方便。銅鑼灣金記冰室去過很多次了,位於時代廣場附近冰室設計走六十年代懷舊路線,卡位設計成電車形狀,還有懷舊招牌,很有特色。點了一杯凍鴛鴦,再慢慢看餐牌,其實我每次來經常吃乾炒牛河,香噴噴的,很好味道,不過因為每天跟老爸兩個人吃,他年齡大了,不想他吃得太油膩,費盡腦汁終於點了~鹽焗雞不太鹹,醬汁在底沙薑汁在面,還有香香的芝麻,吃到鷄的鹹香,不錯腐乳通菜由於我吩咐了小油,可能賣相看起來沒有綠油油的感覺,但合符我標準。蝦仁炒蛋飯蝦仁很滑和爽,蛋炒很剛剛好,不過火。老爸把這一盒全消滅了,可能太好味又或者他牙齒不太好,哈哈和老爸簡單快樂的一餐,不用老爸這麼辛苦去張羅晚飯,而且價錢不貴,比起名牌餐廳毫不輸蝕,真心覺得不差另外一提的是服務員態度非常好,見一位客人光顧 ,服務員細心地提醒如果怕凍便坐另外一張枱,好窩心!
今日放假半日去了補眉,便在附近順便外賣回家,簡單方便。
銅鑼灣金記冰室去過很多次了,位於時代廣場附近
鹽焗雞
腐乳通菜
蝦仁炒蛋飯
蝦仁很滑和爽,蛋炒很剛剛好,不過火。
老爸把這一盒全消滅了,可能太好味又或者他牙齒不太好,哈哈
2020-04-21 392 瀏覽
今天不想煮飯,又到金記冰室買外賣,今次在時代廣場附近的分店買,裝潢一樣是懷舊風格,但裝飾更多更特別,有電車及戲院裝飾,門外的對聯也是不同的,等外賣期間拍了幾張照片。因為時間尚早,仍是茶餐時間,所以點的全是茶餐,但份量也不少。金牌乾炒牛河$53食過翻尋味,味道剛好,不會過鹹,又不會很油膩👍西炒飯$49味道酸酸甜甜,很醒胃,也有很多配料金記三文治$44非常豐富的三文治🥪,有蕃茄🍅丶雞蛋🥚丶餐肉及生菜🥬,三文治面層烘得脆脆,吃得非常滿足😋餐飲點了熱杏霜及熱好立克疫情過後實在值得再來,在店內打卡一番。

金牌乾炒牛河$53
食過翻尋味,味道剛好,不會過鹹,又不會很油膩👍

西炒飯$49
味道酸酸甜甜,很醒胃,也有很多配料

金記三文治$44
,吃得非常滿足😋

餐飲點了熱杏霜及熱好立克

疫情過後實在值得再來,在店內打卡一番。
2020-03-13 658 瀏覽
今天與同事們一直在忙,中午大家只吃了杯麵當午餐,又繼續工作,至5時左右大家想透一透氣,故走了去茶餐廳吃點東西,今晚應該可以趕起老闆的要求。去了懷舊茶餐廳,入面的佈置讓我們可暫時忘記現在。乾炒牛河餐連熱飲小弟至愛。這碟牛河少有的不肥膩,料頭多,多芽菜與多蔥段。河粉煙韌彈口,不會碎濕濕,牛肉挺滑,分量可以,“夠食”。今天好像與牛有仇。同事點了 。也是牛,哈哈!西冷有點牛味,雖帶點筋,但其他部位腍軟,又有咬口,有些餐廳會用蘇打粉嗱到沒甚質感,這裡是真材實料。伴碟菜有西蘭花與甘荀,配上薯條的基本組合,點埋黑椒汁,也美味可口,用不著茄汁了。焗豬扒飯,焗得有焦香,豬扒大大塊,差點完全覆蓋飯面,有厚度,不會又乾又硬。冷飯底,連同芝士蕃茄醬一起食,味道真是不錯。魚柳沙律,魚柳香脆,而且魚肉有厚度,肉實又滑。沙律的薯仔粒略多,其餘的菠蘿粟米,蘋果,醬汁的甜酸剛剛好。難得到懷舊茶餐廳,雖然絲襪奶茶好吸引,但茶餐廳的雪糕紅豆冰更吸引。喜出望外的用上朱古力雪糕,比平常的雲呢拿雪糕好味。紅豆剛剛好起沙,正!

去了懷舊茶餐廳,入面的佈置讓我們可暫時忘記現在。
乾炒牛河餐連熱飲

今天好像與牛有仇。同事點了 [鐵板西冷牛扒配黑椒汁]。也是牛,哈哈!

喜出望外的用上朱古力雪糕
,比平常的雲呢拿雪糕好味。紅豆剛剛好起沙,正!

2020-03-06
諗住快食完搭車番公司撞到里間一落電梯就見到 決定試下lunch time時間一個人坐成個卡位係舒服既但...落左單25分鐘都未上無所謂 一催就上台竟然得隻雞翼有肉...盛惠69蚊😡😡真係不可一不可再
諗住快食完搭車番公司
撞到里間一落電梯就見到 決定試下
lunch time時間一個人坐成個卡位係舒服既
但...
落左單25分鐘都未上
無所謂 一催就上台
竟然得隻雞翼有肉...
盛惠69蚊
😡😡真係不可一不可再

我特別鐘意食麻甩野,近年好多不同冰室開張各有特色,有機會我都會試下嘅。依間環境都唔錯走懷舊路線,杯碟都有冰室嘅嘜頭,坐位唔會太迫都算坐得舒服。招牌牛肉米 叫得試佢就知餐廳質素。湯無乜味,但又唔知點解有啲薑絲。唯一做得好嘅係啲牛肉無用打梳打粉醃過同埋米粉唔會煮得太淋。煎太陽蛋無特別,無香味同埋煎得有啲生,仲有啲透明蛋白,上碟時好似油浸住咁同埋唔熱。多士唔係用普通方包而係用牛奶包,幾香都唔錯。睇得出佢係有心思做但味道真係好一般。係咁多再見!

招牌牛肉米 叫得[招牌]試佢就知餐廳質素。湯無乜味,但又唔知點解有啲薑絲。唯一做得好嘅係啲牛肉無用打梳打粉醃過同埋米粉唔會煮得太淋。

多士唔係用普通方包而係用牛奶包,幾香都唔錯。

睇得出佢係有心思做但味道真係好一般。

係咁多再見!
招牌牛肉米
2020-02-02
第一次幫襯食茶餐$26已經有三文治餐,水平不錯。裝修來說非常之好,氣氛也不錯。 銅鑼灣有咁嘅價錢有驚喜。麵包稍為硬了一點。不過以集團式經營來講上可以接受,起碼好過太興或者翠華。
2020-01-22
2019-11-29 935 瀏覽
冰室嘅早餐 選擇夠晒穩陣夠晒地道!相信係好多香港人嘅comfort good ~金記嘅早餐 選擇OK多,而且可以自由配搭👍🏼喺早上時間, 同下午茶時間, 仲要有特價粉面餐!$28 $29就可以食到碗餐蛋麵或者五香肉丁米,包埋熱飲, 超級平!P1 招牌豬膶餐個豬膶通粉有驚喜!除咗一般會出現嘅薑絲之外,竟然有...蔥同杞子! 😅😅即刻誠意分爆燈補血得黎又補眼,成件事即刻健康晒😁😁咖啡都唔錯唔需要自己再落糖👌🏼👌🏼

冰室嘅早餐
選擇夠晒穩陣
夠晒地道!
相信係好多香港人嘅comfort good ~

金記嘅早餐 選擇OK多,
而且可以自由配搭👍🏼
喺早上時間, 同下午茶時間,
仲要有特價粉面餐!
$28 $29就可以食到碗餐蛋麵或者五香肉丁米,
包埋熱飲,
超級平!

P1 招牌豬膶餐
個豬膶通粉有驚喜!
除咗一般會出現嘅薑絲之外,
竟然有...蔥同杞子! 😅😅
即刻誠意分爆燈

補血得黎又補眼,
成件事即刻健康晒😁😁

咖啡都唔錯
唔需要自己再落糖👌🏼👌🏼

2019-11-05 680 瀏覽
今日黎到超過有50年歷史老字號嘅金記冰室。我就係比個驚喜2重奏個宣傳吸引咗而入去幫襯。全店裝修以懷舊風為主,四方型地磚好有舊香港味道,而你入到去真係好似時光倒流幾十年。餐牌用日曆形式掛起,好精美下午茶餐都有好多選擇1. 鹹牛肉炒蛋軍艦連飲品($37),鹹牛肉份算多,而炒蛋算滑,兩者配合一齊就天衣無縫2. 金記鮮牛油多士連飲品($14),無錯係$14雖然多士份糧細細份,但以這個價錢連飲品真係超值,而鮮牛油亦夠厚金記奶茶一直茶味香濃,唔使多講保持一貫水準
今日黎到超過有50年歷史老字號嘅金記冰室。

我就係比個驚喜2重奏個宣傳吸引咗而入去幫襯。

全店裝修以懷舊風為主,四方型地磚好有舊香港味道
,而你入到去真係好似時光倒流幾十年。

餐牌用日曆形式掛起,好精美

下午茶餐都有好多選擇

鹹牛肉炒蛋軍艦

金記鮮油多士

2. 金記鮮牛油多士連飲品($14),無錯
係$14

金記奶茶一直茶味香濃,唔使多講保持一貫水準

2019-11-04
鹹牛肉炒蛋軍艦
金記鮮油多士
2019-11-03 380 瀏覽
I can't remember what I ordered, except for a hot chocolate. However, I must write something good about this cha chan tang located in Causeway Bay! I was sick few weeks ago and almost fainted in this busy district in Hong Kong Island. The best I could do was to find a place to sit down and waited for my friend to come for a rescue.A young gentleman waiter realised that I was not feeling alright, and he poured a cup of warmer water for me. After he served me the water, he asked me to have a zip,

A young gentleman waiter realised that I was not feeling alright, and he poured a cup of warmer water for me. After he served me the water, he asked me to have a zip, and checked with me whether it was too hot. I was really touched by his amazing service and kindness!

Too bad that I didn't get a chance to say thank you nor looked at his name tag before I left the restaurant, but I truely hope his supervisor would see this and give him a decent reward!

Food: I can't give any rating because I couldn't remember what I ordered at all!!
Service: *****/***** Heart warning service!
Interior: ****/****** Cool local design!

2019-10-31 418 瀏覽
趕著去工作,最好當然是吃常餐,其中一個選擇,就是這間裝潢很懷舊香港的冰室.招牌鮮豬潤餐 $54這裡常餐都有很多選擇,不過最吸引我的還是豬潤餐!豬潤通粉的湯底很濃郁,豬潤則夠爽口,我最欣賞是它還落了足夠的蔥花和薑絲降低腥味,擺盤也更好看。至於蛋可以選擇炒蛋煎蛋或太陽蛋,苦惱了很久選擇了煎熟蛋.但吃過通粉後,我建議大家下次還是選太陽蛋比較好。不過唯一會擔心的是份量偏少,女生還好,男生的話應該會覺得餓。但整體味道算是不錯的,可以作為長期飯堂。

招牌鮮豬潤餐 $54

2019-10-21 432 瀏覽
星期六早上, 早上的銅鑼灣, 洋溢著一片寧靜.辦事之前, 先鑽進利舞台廣場與時代廣場的一條橫街, 吃一個豐富的早餐吧.叁叁有選擇困難症, 很多時候都會去同一個店, 選擇同樣的食物.想了想, 還是別到處跑了, 轉身鑽進了<金記冰室>.早餐時段人流不少, 除了Hongkonger外, 還有很多foreigner.最近感冒還沒好, 胃口不算太好, 就來個<丙餐-雪菜肉絲米粉配港式雙腸及牛油多士+凍檸茶(少冰)>.玩玩手機, 凍檸茶很快就來了, 說了少冰, 也是圖個濃茶, 可惜今天胃口不佳, 感覺就是甜了一點.雪菜肉絲米粉在我呆坐一會後來了, 米粉味道不錯, 配搭雪菜肉絲真是不錯的選擇.港式雙腸及牛油多士在我繼續呆坐近15分鐘後就來了, 所謂港式雙腸就是廚師牌香腸, 個人認為有點咸, 不過牛油多士焗的香脆, 補回了點分數.付帳的時候, 侍應姐姐跟我說下單的系統有點毛病, 所以讓人久候了, 難怪當日店內的客人(當然包括我)都有點噪動啦, 哈哈.
星期六早上, 早上的銅鑼灣, 洋溢著一片寧靜.
想了想, 還是別到處跑了, 轉身鑽進了<金記冰室>.
凍檸茶
雪菜肉絲米粉
雙腸多士
2019-10-19
40 分鐘 (堂食)
$40 (早餐)
  • 雪菜肉絲米粉