2018-01-24 475 瀏覽
剛巧經過,午飯時間正想著吃什麼,而幾年金記發展得好快,一場黎到,即管試下。金記既裝修好香港懷舊風味,幾重本,加上係商場地鋪,相信一定唔會平。午餐價錢都幾貴,我叫左個馬拉盞豬頸肉炒河,凍奶茶,$61蚊,中環既價錢。例湯先來,普通的中湯味道。凍奶茶好失望,係有奶味但冇茶味既奶茶,同太興差好遠。個炒河味道偏淡,色水都好淺,豬頸肉冇乜味。整體係比普通茶餐廳更普通。61蚊我相信有十幾蚊係俾左個裝修同貴租。基本上有得揀唔會再來。

例湯先來,普通的中湯味道。

凍奶茶好失望,係有奶味但冇茶味既奶茶,同太興差好遠。

個炒河味道偏淡,色水都好淺,豬頸肉冇乜味。

基本上有得揀唔會再來。
馬拉盞豬頸肉炒河
2018-01-09 346 瀏覽
奶茶夠滑👍👍👍 我吾中意茶味重既 喱個剛剛好午餐有餐湯同野飲 抵食 好有香港特色 , 個熱飲杯仲寫住多謝你飲我 但餐廳入面冷氣勁 好凍 食物味道ok 可以再黎食 價錢都可以接受
奶茶夠滑👍👍👍 我吾中意茶味重既 喱個剛剛好

午餐有餐湯同野飲 抵食

好有香港特色 , 個熱飲杯仲寫住多謝你飲我

但餐廳入面冷氣勁 好凍 食物味道ok
可以再黎食
價錢都可以接受
2018-01-09
2017-12-20 383 瀏覽
點了兩杯無冰奶茶,一碟海南雞飯套餐和一碟粟米斑腩飯。食碟頭飯的靈魂就是飯加餸要配合到,加快靚正。但今次係我少有食到一碟飯同餸是完全分開不配的碟頭飯。首先D飯好似未熟咁,兩碗都係一樣,好似𡁻石春,就算粟米斑塊有汁,都係重係會覺得好乾,搞到平時叫多飯的我都食了半碗飯就覺得吃不下去了。雞都ok 但係海南雞飯的靈魂就是碗飯加埋雞的配搭,就係飯一定要係雞油飯,但一碗乾飯已經足以破壞。奶茶除了拎黎打卡無咩特別除了服務態度良好,實在找不到再來的理由

奶茶除了拎黎打卡無咩特別

除了服務態度良好,實在找不到再來的理由
2017-12-20 385 瀏覽
今日陪家人去黃大仙廟行下,順便食返個TEA先,最近發現好多茶餐廳都改咗叫冰室,唔知LEE股懷舊風又能維持幾耐呢?哈哈~ 以為冰室會有好多乜冰乜冰嘅飲品添,原來唔係嘅,仲諗住會有西多士拼紅豆冰嗰D套餐之類,居然西多士連套餐都無,真係令我感到意外。講到懷舊,冰室嘅裝修都好有特色,佢刻意為懷舊加添一D原素,例如色彩方面,係用懷舊啡黃色,間格方面,要先落幾級樓梯先入到冰室,仲有MENU係用乒乓波拍改造而成,除咗裝修等,侍應服飾統一,唔止衫,連褲都係一模一樣,充滿懷舊嘅色彩,冰室可能新開唔係好耐,相對整潔。講到食物方面,以LEE個價錢佢嘅份量又唔算好大份,整體味道都算唔OK,始終今日係食咗D較一般嘅款式:我自己揀咗"腸仔煎蛋湯公仔麵",出街好鐘意叫公仔麵,無係屋企食咁大罪惡感,始終係唔健康呀嘛,嘻~ 煎蛋都OK,公仔麵要浸耐D,如果唔係太生未夠熟,其實咁樣好OK,好過太淋呀嘛,不過條腸仔就...,我個人唔係咁鐘意,怪怪地唔係好識形容,口感太淋都偏鹹咗D。家人分別揀咗"香煎豬扒拼沙津",眼見佢塊豬好似薄咗DD,不過佢話都好香,味道唔差。另一個就揀咗"餐肉煎蛋湯通粉"無咩特別,味道普通咁囉。而我就另

而我就另外加多一份至愛"法蘭西多士",金黃色,剛炸起出來,佢係入面嗰層有花生醬餡嗰種,我覺得香口得嚟又軟身,好SWEET,我個人就好鐘意食,所以無套餐都要叫返個嚟試下。
2017-12-17
10 分鐘 (堂食)
下午茶
2017-11-02 455 瀏覽
諗唔到金記冰室竟然令我中意左食伍仁月餅呢!其實咁多年黎我一聽到伍仁月餅都好抗拒,因為細個時食個一個好難食既伍仁月餅,非常之硬同油膩。今年家人買來,我先發現原來金記冰室都有出伍仁月餅。家人吃過後極力推薦,不想試的我本來只打算吃一小口,點之竟然有驚喜!可口鬆軟,而且皮薄剛剛好,未食已經聞到很香的金華火腿和乾果味,質感不會壓的硬實實!沒有想像中般要好用力去嘴嚼,很清新感覺,特別適合怕肥膩的女仔食,明年必定會再買!吃完後打算影相先發現原來已經俾家人吃到一個不留! 只好和雙黃白蓮蓉拍拍照了。至於金記的雙黃白蓮蓉,我最喜歡是蛋黃的鹹香同蓮蓉十分配合! 低糖不單健康,口感亦變得更清爽呢!
諗唔到金記冰室竟然令我中意左食伍仁月餅呢!

今年家人買來,我先發現原來金記冰室都有出伍仁月餅。

金記冰室伍仁月餅
2017-09-28
金記冰室伍仁月餅
2017-11-02 298 瀏覽
過左中秋一排,想寫低對今年中秋月餅嘅評價。今年我屋企有好多人送月餅,其中一個係金記嘅低糖雙黃白蓮蓉,我最中意一款。月餅其實唔係好健康,所以我幾欣賞有做低糖呢款。不過唔好以為低糖就係冇乜味,金記呢隻蓮蓉甜度係啱啱好,質地放室溫又唔會太硬太林,蛋黃油份適中同色澤金香。不過份量略嫌太多,如果行健康路線,不妨出一口月餅,幫我地控制下食量哈哈

2017-10-05 478 瀏覽
一年容易又中秋~其實我真係幾鐘意呢D傳統節日,一黎好有意義,二黎當然係岩晒我呢D愛吃之人呢D傳統節日嘅食品雖然係唔係幾健康,但真係每次食都不得不讚歎以前嘅人咁有創意整左D咁好食嘅野出黎~中秋節嘅月餅都係我好欣賞嘅一樣~冰皮雖然都好食又多口味,但如果真係要我係傳統月餅同冰皮之間揀一樣,我都會揀返傳統,可能係佢嘅歷史價值令佢更有一種令人唔可以放低嘅味道。而雙黃白蓮蓉係我嘅撃愛年年屋企都係買開D大牌子嘅月餅,我呢D只係負責食嘅人梗係有咩食咩,由細都大都食慣左。不過依家可以買到月餅嘅地方真係多到令人唔知點揀。今年屋企人突然買左盒金記嘅月餅返黎,話見佢early bird嘅價錢抵過其他月餅,所以試下新野。打開個月餅黎睇個表面好似比起平時食開個D冇咁ling 咁多油切開黎睇發現個蛋黃超大個!可惜我係唔鐘意食呢D傳統食品入面嘅蛋黃嘅。不過即使我唔食,都覺得蓮蓉月一定要有蛋黃一齊整先會香D,因為個蛋黃會漏D油出黎,令個月餅食落除左有蓮蓉嘅甜味之外,都有陣淡淡嘅蛋黃嘅鹹香味。如果係鐘意食蛋黃嘅人真係會開心死~呢個係低糖雙黃白蓮蓉月餅。其實蓮蓉本身都真係幾甜,雖然我係蓮蓉月嘅fans,但平時每次都係食1/

呢個係低糖雙黃白蓮蓉月餅。其實蓮蓉本身都真係幾甜,雖然我係蓮蓉月嘅fans,但平時每次都係食1/8個月餅就停手,仲要配埋茶咁黎食,因為真係比較膩。而呢個低糖嘅月餅食落真係比平時我食開嘅蓮蓉月少甜少少,食完1/8之後冇之前個種即刻要揾杯茶黎解解膩嘅感覺,冇咁heavy。不過始終月餅都係要配茶先係perfect match~
蓮蓉都夠香滑,口感唔錯,同大牌子嘅月餅有得揮。呢個價錢配上呢個質素係幾驚喜~
2017-10-05 312 瀏覽
中秋就緊係要食月餅,老豆老母都年紀大,同佢地過得一個中秋就一個今年難得兩老都精神唔錯,真係人圓兩團圓月餅佢地都唔得肥,所以都係擇返呢個金記月餅,貪佢低糖其實唔好話佢地,就算後生細仔都唔好食咁重口味,年紀大左多病痛就知衰啦所以平時我地都要食少油少甜,金記好多菜式都達標,呢個月餅又係價錢唔係貴,我地9月中買仲有優惠價二百幾蚊,依家都加價啦切開左6分,可見切完仲企得好穩陣,唔切有D月餅咁一切開就散哂呢D先叫足料嘛內裡都交足功課,好扎醒的餡料,貨真價實咬落都唔講得笑,好香口,啖啖滋味,金腿伍仁,就應該係咁樣!我同兩老加月餅,對月成五人,真係金腿伍仁,好食!
今年難得兩老都精神唔錯,真係人圓兩團圓

月餅佢地都唔得肥,所以都係擇返呢個金記月餅,貪佢低糖

價錢唔係貴,我地9月中買仲有優惠價二百幾蚊,依家都加價啦
呢D先叫足料嘛

內裡都交足功課,好扎醒的餡料,貨真價實
咬落都唔講得笑,好香口,啖啖滋味,金腿伍仁,就應該係咁樣!

我同兩老加月餅,對月成五人,真係金腿伍仁,好食!
2017-10-04
2017-10-04 362 瀏覽
前日~吉日是也~宜拜神,又係時候“扮做孝順女”陪媽子大人去黃大仙天時暑熱,媽子拜完神,又係時候要醫肚。而家個個都興懷舊,去冰室食。見黃大仙呢度都有間,一於又試下先!媽子嘅廈門炒米~酸酸甜甜好開胃,米粉夠乾身,吾會“痴”埋一舊舊,吾錯我嘅魚柳包~包有芝麻,夠香口;魚柳炸得乾身得黎又juicy吾油膩, 加埋新鮮🍅同生菜,好健康!包入面有醬,不過如果可以再多少少就好喇 😆“醬愛好者”凍奶茶(少甜)~茶同奶比例啱啱好,茶味香濃,奶又滑👍

包入面有醬,不過如果可以再多少少就好喇 😆
“醬愛好者”
凍奶茶(少甜)~茶同奶比例啱啱好,茶味香濃,奶又滑👍
2017-10-02
  • 凍奶茶
  • 魚柳包
  • 廈門炒米
2017-10-03 163 瀏覽
聽日就係中秋節,屋企有各款月餅等住食,每年到左中秋就好興奮。前二日留意到屋企出現左一盒懷舊設計既月餅盒,今日問左媽媽先知道原來係佢上星期喺金記食完飯後買既,她話金記就食過好幾次,今年要試下佢出品既月餅。月餅盒既設計保留懷舊特色,與金記冰室既形象一致。媽媽買左哩盒係低糖雙黃白蓮蓉。每個月餅上印有「金記冰室」4字,看到1967既年份令人驚嘆這間冰室歷史悠久!咸蛋黃起晒沙金黃色真係好好味!低糖真係冇咁甜,食多二舊都得,哈!今年第一次食金記既月餅,覺得俾出面既少油同少甜,好食!下年都要叫媽媽再買先。

低糖雙黃白蓮蓉

中秋到又要買月餅慶節, 屋企人比我拍版做月餅採購大使, 於是我就身負採購性價比最高月餅的重任了.         傳統大牌子買過後, 又覺得不如買下其他, X華, 美x以外的牌子, 咁就決定買下金記 .見到 低糖雙黃白蓮蓉(優惠價$188)金腿伍仁月餅(原價$336,19/9前優惠價$228), 心想雙黃白蓮蓉都買了, 咁不如買下金腿伍仁, 呢日開盒, 同阿爸一齊食第一個. 阿爸一食就讚不絕口, 話好有童年回憶, 而且好似仲更好食, 口感鬆化, 而且好香口又帶鹹, 佢話佢以前細個食那些口感好實的. 想不到有意外驚喜, 今次真係無買錯!

2017-10-01
  • 金腿伍仁月餅
2017-10-03 147 瀏覽
阿媽有糖尿病吾食得太甜 ,但過時過節都要買月餅比佢慶祝下節日 ,所以揀左金記既低糖雙黃白蓮蓉。其實低糖最怕就係冇咩味, 但金記既食落又吾會,蓮蓉食得出質地吾錯,放室溫吾會話太硬身,又吾會話溶溶地太林,反而帶到蛋黃咸香出泥,同蛋黃都幾令,有小小油份同色澤橙黃,認真幾吾錯,阿媽同我都好中意。不過依家小家庭比較多,如果佢出細個version就更好了。我仲要係9/19號前買定,先188一盒,所以抵食d原價係298一盒咖。

我仲要係9/19號前買定,先188一盒,所以抵食d
原價係298一盒咖。
2017-09-30
外賣自取
$100 (其他)
2017-10-03 168 瀏覽
假期去都幾多人, 要等位, 不過流通得快, 5分鐘都有位了。呢間分店裝修係屋村格局, 去到又無咩特別影相位JA WOR@.@豬潤餐:包括豬潤通粉, 火腿奄列, 多士一塊。豬潤好大舊+ 厚切, 但比較腥....好彩有D 薑絲, 否則.... 火腿奄列, 蛋入面是半熟, 唔錯, 火腿少左D。多士係查左牛油幾香口。花生醬多士:都幾多花生醬, 呢D 好難唔好食無冰奶茶:用個舊式碗裝住D 冰, 上面放一杯奶茶, 細就細杯左, 因為奶茶入面無冰, 但幾好飲,偏甜, 岩我, 唔會澀。BTW,我見佢D 粉麵飯都幾大碟, 第日可以試下

豬潤餐:
包括豬潤通粉, 火腿奄列, 多士一塊。
火腿奄列, 蛋入面是半熟, 唔錯, 火腿少左D。
多士係查左牛油幾香口。

花生醬多士:
都幾多花生醬, 呢D 好難唔好食

無冰奶茶:

BTW,我見佢D 粉麵飯都幾大碟, 第日可以試下
5 分鐘 (堂食)
2017-10-02 141 瀏覽
中秋就到又係時候買月餅中秋節又係我大飽口腹的時候,主角當然係我至愛嘅月餅啦。呢日經過開呢個成日食嘅金記,發現竟然有月餅賣啦喎,食得多大牌子月餅,都想試下其他牌子。加上金記都成日食,算係有一定質素,應該月餅都唔差,咁就買黎試下啦。屋企人都怕肥,估唔到金記咁細心,推出了金記低糖雙黃月餅,咁就可以唔駛咁就住就住食啦。本來中秋未到,唔應該咁快食,不過都係忍唔住同屋企人分食左每人半個。發現真係勁好味,唔會好油,口感又可口惹味,質感有厚度都咬口,加上標出來的蓮蓉及蛋黃味,真係無得輸。聽日即刻又去買多盒先。
中秋就到又係時候買月餅

中秋節又係我大飽口腹的時候,主角當然係我至愛嘅月餅啦。

2017-10-02
今年中秋節是與國慶節連到一起,大家可以有更多時間見親朋好友。 當然亦唔少得送月餅給我的好前輩, 之前食飯時看到金記冰室-金腿伍仁月餅非常吸引,知道他十分喜愛傳統伍仁月餅, 看見此月餅包裝充滿懷舊氣息,他一定很喜歡,於是買了一盒一起品嘗。我地一打開包裝,伍仁香味已經出晒來,我急不及待也想試試由細到大都沒留意伍仁係邊幾種,這個包裝盒內有介紹,真是細心。伍仁原來包括: 瓜子仁,腰果,白芝麻,欖仁,杏仁。怪不得咁香口! 月餅上面印著 , 順著它的字切開四份,就會好均勻了。一食落口,好有果仁同金華火腿既香味,而且好有咬口,裡面的伍仁仍然鬆脆唔會太硬,連埋月餅外層的焗餅皮一起食更加突出了整個月餅的口感及香味,真棒!我地一口氣食完整個月餅,滿足~ 呢個月餅真係好好食,想多買一盒給父母品嘗呢~

我地一打開包裝,伍仁香味已經出晒來,我急不及待也想試試

由細到大都沒留意伍仁係邊幾種,這個包裝盒內有介紹,真是細心。伍仁原來包括: 瓜子仁,腰果,白芝麻,欖仁,杏仁。怪不得咁香口! 月餅上面印著[金記月餅] , 順著它的字切開四份,就會好均勻了。一食落口,好有果仁同金華火腿既香味,而且好有咬口,裡面的伍仁仍然鬆脆唔會太硬,連埋月餅外層的焗餅皮一起食更加突出了整個月餅的口感及香味,真棒!

• 金腿伍仁月餅