2021-06-16 632 瀏覽
原本打算CHOK墨魚但不成功,於是改道去了西貢碼頭旁邊的這間海鮮餐廳打算吃頓海鮮大餐安慰自己受傷的心靈。店員OR老闆?人是挺友善的,服務態度良好,講解得頗仔細,上餐速度都快。在他的推介下,我們一行三人便喊了:椒鹽賴尿蝦、清蒸鮑魚、蒜茸粉絲煎元貝、黃金腰果流蝦球、豉椒炒蜆。第一個椒鹽賴尿蝦,看起來都挺大隻的,但外殼極硬,很難咬之餘,而且味道還非常咸,小女子艱難地咬(注意!不是吃)了一隻後,就放棄沒有再碰了。第二道清蒸鮑魚,算是這麼多道菜里最好味的一道(事實上純粹清蒸應該都很難失手?),吃起來都算是原味原味,不錯!第三道蒜茸粉絲煎元貝,這個味道都不錯,但不是特別好,只能算是合乎水准,與我期待的高位有少少落差(可能我期待在西貢食海鮮把心理高位SET高左?)第四道是黃金腰果流蝦球,這蝦球和第一道蝦的難食程度可以說得是不相伯仲!!它的而且確是腰果加蝦球,但問題是外面那一層粉比得太太太太太厚了(那些粉像是不要錢的),一口咬下去,什麼蝦球什麼腰果都感覺不到,只感覺自己口里是滿滿的一口粉!!!第五道菜是豉椒炒蜆,我懷疑那些蜆吐沙吐得不夠乾淨,吃的時候FEEL到有沙在口里。而吃蜆的大忌就是吐沙不乾淨,所

第三道蒜茸粉絲煎元貝,這個味道都不錯,

第五道菜是豉椒炒蜆,我懷疑那些蜆吐沙吐得不夠乾淨,吃的時候FEEL到有沙在口里。而吃蜆的大忌就是吐沙不乾淨,所以同樣差評!!

最後,跟餐送了一碟菜和橙,普普通通。

總括而言,這間海鮮的食物質量一般甚至可以說是差,我個人是不會再光顧的了。
2021-06-13
2021-05-17 528 瀏覽
碟碟都嚴重差於預期﹑魚/蝦/貝全部都縮哂水!魚鼓油好咸!龍蝦勁細隻!從未見過如此細隻嘅龍蝦,可見餐廳用心選購!伊麵一舊舊,夾就斷嘅!不排除是「環保伊麵」鹽水硯,竟然落左梅菜!咸得黎只剩下梅菜味,勁有新意。元貝粒貝勁細勁細!需要左翻右翻方能見其蹤影,去爭鮮食$8碟嘅帶子係大粒過佢!
碟碟都嚴重差於預期﹑魚/蝦/貝全部都縮哂水!

魚鼓油好咸!

龍蝦勁細隻!從未見過如此細隻嘅龍蝦,可見餐廳用心選購!

伊麵一舊舊,夾就斷嘅!不排除是「環保伊麵」

鹽水硯,竟然落左梅菜!咸得黎只剩下梅菜味,勁有新意。

2021-05-16
西貢一間充滿熱誠、人情味濃厚及良心的海鮮酒家! 服務態度好好!價錢合理! 食物美味的海鮮酒家!特別推介佢哋嘅招牌菜海膽炒飯。一試難忘!今次係第二次到這間海鮮酒家食海鮮啦!上次係兩星期前跟好朋友來的。復活節假期的第一天一家三口👨‍👩‍👦跟外國朋友一起去品嚐豐富海鮮餐,其中有部份海鮮係自攜去加工烹調; 加工費合理味道美味! 非常值得推介給喜歡食海鮮嘅朋友!四個人食八個餸:海膽炒飯丶清蒸東星班丶豉油王大蝦🍤丶椒鹽魷魚🦑丶豉椒炒蟶子皇丶蒜蓉粉絲蒸扇貝丶陳皮蒸南非大鮑魚及油鹽水煮大蜆。
食物美味的海鮮酒家!

特別推介佢哋嘅招牌菜海膽炒飯。一試難忘!
四個人食八個餸:
2021-04-02
  • 海膽炒飯
  • 豉椒炒蟶子
2021-03-11 393 瀏覽
一行10人响西貢影完相之後搵食,每人一喼相機器材再加一個大腳架,餐廳好好,見我哋咁多嘢特別俾咗一個舖位我哋分3枱坐。一共叫咗9樣嘢。除咗菜/飯/麵係10人份量之外,其餘都係3/4人份量分枱上。要咗兩隻南澳龍蝦上湯煮,再配煎米粉底,龍蝦非常新鮮,調味恰到好處,個米粉底索晒精華,一流!每枱一碟上湯龍蝦煎米粉底每枱一隻薑蔥炒肉蟹,蟹有少少羔每枱一碟豉椒炒蟶子,雖然唔係大隻但夠爽口,又洗得乾淨,試過響其他地方食到成口沙果皮蒸紐西蘭(定係澳洲?忘了) 鮑魚,大大隻,火候控制得好好,夠淋滑,如果可以洗得乾淨啲就好蒸魚每枱一條,我自己唔食魚,但朋友個個都話好滑有魚味每枱一碟薑蔥𧐢,如果冇記錯應該係台山𧐢,𧐢我又係唔食嘅,朋友們話好味十人份量清炒豆苗十人份量豉油王炒麵,炒得非常乾身十人份量海膽炒飯,第一次食本地海膽,雖然係熟食,但估唔到味道都唔錯,炒得好乾身,粒粒分明,唔會一嚿嚿飯,夠鑊氣,調味亦都好好。雖然餐廳冇咩裝修,但係洗手間好乾淨,總括嚟講材料新鮮,廚房又煮得好好,全餐食得非常滿意!

每枱一碟上湯龍蝦煎米粉底

每枱一隻薑蔥炒肉蟹,蟹有少少羔

蒸魚每枱一條,我自己唔食魚,但朋友個個都話好滑有魚味

十人份量清炒豆苗

十人份量豉油王炒麵,炒得非常乾身

2021-02-20
  • 海膽炒飯
  • 豉椒炒蟶子
  • 上湯龍蝦煎米粉底
  • 豉油王炒麵
2021-02-16 454 瀏覽
大家千萬唔好中伏!!難得第一次起西貢坐低食海鮮,成500蚊一餐。居然覺得自己食左垃圾。坐低先同你講無蝦,無蟹,無元寶。想食嘅都無。都算,椒鹽鮮魷無鍋氣,淋曬。鮑魚好似完全無清洗,好恐怖。豉汁炒蜆啲汁好鹹,味道古怪,好多蜆有沙,仲臭。新年流流,都想講粗口。
大家千萬唔好中伏!!
難得第一次起西貢坐低食海鮮,成500蚊一餐。
好多蜆有沙,仲臭。新年流流,都想講粗口。
2021-02-16
開篇就想頂佢個五臟六腑兩人套餐 外面寫著198/位 進去變成228/位二人套餐 瀨尿蝦比蝦還小 蒜蓉扇貝只有瑤柱沒有裙邊 偷吃了嗎?蒸魚沒有姜 沒有豆豉 齋幾條蔥絲和豉油只有海膽炒飯合格 注意 只是合格 海膽的味道已經完全被油蓋過去 兩人餐的量我未發育的時候都能吃得完ok?竟然還要服務費,算了,新年大吉大利。然後drama來了,我們以為沒有蔬菜,因為一下子就把唯一的餐牌傳單收走了,也沒問我們要什麼菜。出去後發現 怎麼好配蔬菜的?問他們要,說馬上炒給我們帶走,我們就走了兩圈,等它做好。結果還沒做好,再走了兩圈,起碼半小時了,回去後乾脆耍流氓,想塞給我們三十蚊就趕人走。我們不願意,就說,你一斤菜也就幾塊錢,我:???我是來菜市場的嗎?另一個店員過來說,反正我們的紅包都沒有發,給他們一人一個吧。我們正轉身準備走,發現裡面一人十塊。真的是侮辱人,一轉身痛風婆塞了那兩張紙幣三十塊給了我們,「行啦!」後悔的就是,沒有先來openrice看食評,本來就知道是雷,但沒想到那麼雷。我祝他們延年益壽年年虧損。
開篇就想頂佢個五臟六腑
兩人套餐 外面寫著198/位 進去變成228/位
竟然還要服務費,算了,新年大吉大利。

蒜蓉扇貝
不知什麼鬼海上鮮
椒鹽蝦幼蟲  海膽末炒飯
2020年11月8日星期日今日星期日放假入左西貢逛逛,逛到五點幾有啲攰,想搵地方坐下,所以就提早食晚飯,驚晏啲會好多人要排隊,係海邊行左幾間,最後揀左金輝海鮮菜館。我地二人點左$448選4款餸菜,我地揀左海膽炒飯、椒鹽瀨尿蝦、薑蔥炒蟹、辣酒煮螺。海膽炒飯,味道唔錯,有海膽,調味唔會搶左海膽味,但睇落似炒定一大盤,然後裝出黎,因為擺落枱果時,啲飯唔鬆散,同埋唔夠熱。椒鹽瀨尿蝦,肉夠實唔梅,正常size,呢個餸可以,一人一隻。薑蔥炒蟹,呢個調味調得幾好,但啲蟹完全唔得,肉係梅無口感,個蟹殼有一個大問題,真係得個殼,連蟹胃同蟹殼內既果層衣都無,煮過蟹既人都知,呢兩樣係唔會煮得甩,一係就無限翻煮,一係就重用,兩人一隻花蟹。辣酒煮螺,辣味夠,酒味都有,份量夠,但啲螺肉唔係好新鮮,有幾粒仲係梅到爛,唔掂。加左一支藍妹、兩支可樂,總消費5百頭。以呢個價錢兩個人食海鮮餐係唔算貴,但係黎呢間到食,絕對唔抵食。
2020年11月8日星期日

海膽炒飯

椒鹽瀨尿蝦

薑蔥炒蟹
薑蔥炒蟹

辣酒煮螺

加左一支藍妹、兩支可樂,總消費5百頭。

2020-11-08
長話短説,連西貢幾十年街坊都呃嘅10 9海鮮酒家。食垃圾,開大張單都不特只!仲要換走我自攜嘅新鮮海鮮,換D死嘅、梅肉嘅海鮮俾我!呢個老闆咩玩法?🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬
2020-07-14 425 瀏覽
平時食開套餐450蚊兩位有四個海鮮,價錢都可以接受。今日唔係好肚餓所以冇食套餐。 睇海鮮嗰陣時個老細係咁話瀨尿蝦18蚊好抵食 , 最後叫咗六隻 共一斤四兩 。今晚叫咗三樣海鮮。六隻椒鹽瀨尿蝦 ,一隻大約一斤重嘅膏蟹,同埋兩隻普通大細嘅扇貝,埋單要七百幾蚊。 我問佢點解會咁貴?佢話原來每樣海鮮要收50蚊加工費 。叫嗰陣時佢又冇話要收加工費,最後要畀150蚊三樣嘢嘅加工費。嗰碟瀨尿蝦得六隻要成四百幾蚊。 明明個海鮮檔又係你舖頭又係你點解仲要收加工費 以後都唔會再幫襯😤
2020-04-21 573 瀏覽
食左個二人海鮮套餐,薑蔥蟹,蟹唔新鮮椒鹽鮮魷,魷魚已唔新鮮,仲混雜左唔值錢嘅墨魚仔,環境仲好唔乾淨最恐怖就是,飯後有生果送,隔離嗰檯大概有10個客,所以有一大碟切開咗嘅橙,但佢哋食唔晒啲橙就走左,老闆將啲橙唔係掉咗佢,而係小心翼翼拎入舖頭入邊,最後老闆將啲橙點處置呢,我就唔知道,但我同佢講我唔要你啲橙喇!
食左個二人海鮮套餐,薑蔥蟹,蟹唔新鮮

2020-03-21
午餐
1K
2020-02-24 611 瀏覽
假日想除低口罩抖一抖, 先去野餐及放風箏, 享受一下唔戴口罩的短暫時光, 再四周逛逛欣賞日落食海鮮, 充實的一天!一排無去西貢食海鮮, 海鮮街幾乎被全記壟斷! 越走越入, 發現 “海胆人” 店舖, 價錢又抵, 所以試試! 點選3人餐…龍蝦伊麵 ~ 好多伊麵, 芝士夠濃厚, 鉗好大隻, 龍蝦身無乜肉! 蒜蓉粉絲蒸元貝 ~ 有點過熟, 清洗非常乾淨, 粉絲好味! 椒監鮮魷 ~ 好爽脆, 肉好厚, 粉漿薄, 整體略嫌過咸! 薑蔥炒蟹 ~ (唔記得影相) 足有3隻蟹, 雖然有點細, 不過最喜出望外係爆膏! 因為有小朋友同場, 所以要一碟京都肉排, 味道酸酸甜甜, 部份肉有點硬!白菜仔 ~ 免費送生果 ~ 免費送免茶芥加一! 抵!

蒜蓉粉絲蒸元貝 ~ 有點過熟, 清洗非常乾淨, 粉絲好味!

椒監鮮魷 ~ 好爽脆, 肉好厚, 粉漿薄, 整體略嫌過咸!

白菜仔 ~ 免費送
生果 ~ 免費送
免茶芥加一! 抵!
2020-02-16 438 瀏覽
海鮮套餐不知所謂,老實講,我真係好少寫食評,但真係唔想咁嘅餐廳影響香港,難食都食唔飽,中午食飯後仲要去茶餐廳補食,剛才唔記得影相,蒸扇貝一開二,一隻當兩隻比人,實在太過份。最利害都係芝士焗龍蝦,伊面係凍嘅,放隻五吋龍蝦仔上去,再淋啲芝士汁就當係焗!HK&398係唔貴,但如果$100一碟咁嘅小菜,我恐怕大家都會覺得俾人搵笨!直覺上來講,就係用一切方法來慳,求其字眼上有嘅嘢俾你就算數。食物水準真係差到好離譜!大家小心,真係好後悔冇睇食評浪費左一個午餐!
行山日·由馬鞍山行去西貢,順便食下海鮮,出名嗰幾間之前都食過,所以今次行去最入試吓其他店,咁岩老闆出黎搶客,由原價$228一位,而家$200一位。嘩!平平地試吓都好喎我地兩個人,所以叫左個二人餐芝士大蝦伊麵大蝦🍤係燒過的,好香好好味伊麵略嫌林左D椒鹽賴尿蝦外脆內霉😅真係好睇唔好食囉椒椒炒蜆得個咸字,自己炒仲好食清蒸河上鮮唔知咩魚,但又係霉的海膽炒飯全晚最好食的,海膽都幾好,飯都炒得香的清菜·正常望住個海食係幾舒服,只可惜係食物的質素唔多掂,下次真係去番出面嗰幾間大野食海鮮有信心的保證

我地兩個人,所以叫左個二人餐

芝士大蝦伊麵
大蝦🍤係燒過的,好香好好味

伊麵略嫌林左D

椒鹽賴尿蝦
外脆內霉😅真係好睇唔好食囉

椒椒炒蜆
得個咸字,自己炒仲好食

清蒸河上鮮
唔知咩魚,但又係霉的

海膽炒飯
全晚最好食的,海膽都幾好,飯都炒得香的

清菜·正常

2019-08-04 472 瀏覽
垃圾!垃圾!真係好垃圾!!——————————————1)坐低左3分鐘就上左個湯冇味 入面d蝦係霉嘅!2)之後就上龍蝦伊麵講真,第一次食到咁難食嘅唔係即煮都算龍蝦係霉嘅 伊麵係苦嘅!3)蟶子都係唔新鮮D殼係好乾淨咁鋪底 上面一堆蟶子碎4)椒鹽賴尿蝦個樣係唔差 但食落入面係水煮嘅都係霉嘅!!5)鮑魚大部份已經離左殼明顯又唔係新鮮 6)扇貝-又係唔新鮮7)海膽炒飯係OK8) 食左成餐得條魚係新鮮同即蒸—————————————————————任何一間大排檔/茶餐廳/甚至你唔識煮嘢食,都會好食過呢間!唔好貼錢買難受!
垃圾!垃圾!真係好垃圾!!
——————————————
1)坐低左3分鐘就上左個湯
冇味 入面d蝦係霉嘅!

2)之後就上龍蝦伊麵
講真,第一次食到咁難食嘅
唔係即煮都算
龍蝦係霉嘅 伊麵係苦嘅!

3)蟶子都係唔新鮮

6)扇貝-又係唔新鮮

7)海膽炒飯係OK

8) 食左成餐得條魚係新鮮同即蒸
—————————————————————
任何一間大排檔/茶餐廳/甚至你唔識煮嘢食,都會好食過呢間!
唔好貼錢買難受!

2019-06-16 372 瀏覽
拎住張傳單問職員個職員(肥佬)話低食又好食仲話隔離就食裝修我地就真係食好野結果環境唔好野食又唔掂套餐加兩個餸冇樣好食最好食係粒橙問親職員野就話轉頭幫你跟 轉頭幫你跟海鮮份量極小加餸都食唔飽
拎住張傳單問職員
個職員(肥佬)話低食又好食