2010-11-24 392 瀏覽
聽說香港有一個公開美食比賽,金陶軒的【脆皮椰子鶏】拿了金獎,蝠爺愛吃鶏,于是預早三天預定,昨天懷著美好的心情,帶同蝠嫂到金陶軒嚐新。可能是人人的口味和觀念不同的關係,昨天的晚飯實在大失所望。由於金陶軒是會所性質,必須是會員才能接待,因此,所有非會員都必須辦理一個臨時會員身份才可以入座點菜吃飯。名義上臨時會員費港幣十元,暫時不必付款,在結帳時在發票上扣回,這做法很合理。閒話不說,入直路:脆皮椰子雞:應該是將椰漿灌入雞肉纖維內,藉著天然生物酵素將雞肉纖維破壞,於是雞肉入口的感覺比較【林】,而且椰子味濃烈。入口第一個印像,皮唔够脆,滯胃,好【漏】,食兩啖就停手,恐怕以後想起椰子鶏,馬上就會想到一個【漏】字。結果,食唔曬,為免浪費,打包走。(198元)乾隆明蝦鍋貼:癩嘢喇!以爲系乜特別的禦品鍋貼,誰知竟然是將鮮蝦一隻放在裁成圓形的麵包上炸到麵包金黃色,結果,當然又系一個【漏】字。吃一塊,等同喝一湯匙熟油,你話【漏】唔【漏】?大佬,名菜來架!(88元)鎮江肴肉:外觀結實,入口稍硬如吃蒟蒻,正宗的是用湯汁冷凍成膏,這裏却似乎放了過多的魚膠粉或蒟蒻之類,結果爲了美觀而失真,而且,肉質不够鮮甜,徹底失

鎮江肴肉:外觀結實,入口稍硬如吃蒟蒻,正宗的是用湯汁冷凍成膏,這裏却似乎放了過多的魚膠粉或蒟蒻之類,結果爲了美觀而失真,而且,肉質不够鮮甜,徹底失敗喇。(42元)

甜品:紅豆沙和綠豆沙,雖然系沙唔系粥,但系水流流,不如唔好送喇!

服務員態度:可能這裡是專門做會員熟客的生意,服務員態度冷淡,沒有笑容,沒有招呼,舉手幾次加高聲呼喚才走過來。

結論:蝠爺要求高,有眼無珠,同呢間食肆無緣,恐怕以後是不會再來了。
2010-11-23
$228.5 (晚餐)
2010-10-07 259 瀏覽
從報章中知道這間隱藏在童軍中心裡面的會所式酒家「金陶軒」剛奪得「2010香港美食之最大賞」,在雞類菜式中以一道實而不華的「脆皮椰子雞」獨佔鰵頭,得到這一組別的「最高榮譽金獎」殊榮。不但如此,它還在海鮮組別中,以另一道名貴的「紫袍羅漢會龍皇」與其他數間有名中菜食肆一同贏得這最高榮譽,實在十分吸引,饞嘴的我,不禁食指大動,決定找一晚去試試。這天晚上,乘電梯來到童軍總會八樓後,沿著指示,轉轉左,轉轉右,再經過長長的通道,才終於來到這酒家,這酒家果真夠隱蔽呢!為免一場來到,全場滿座那麼掃興,這一天早在上午已來電訂了座,不過在踏足這酒家後,才發覺沒有訂座的必要,不知是不是到來的時候尚早,只是晚上六時多,還是因為這酒家位於童軍總會內,不是開於大街大巷,位置較為隱蔽,所以客人較少的關係,放眼望去,客人著實不多。不過這不是更好嗎?在一個寧靜雅致的環境中,與心愛的人享受高水準的美食,不正是人生一大快事嗎?這裡的招呼是不錯的,特別是其中一位笑容可掬的部長,待客甚為有禮。得悉這裡兩款最近得獎的菜式,原來要早一天預訂才可吃到,心裡雖然有點失望,不過這裡的得獎名菜又何止「脆皮椰子雞」和「紫袍羅漢會龍皇」這兩款名
,實在十分吸引
,饞嘴的我,不禁食指大動,決定找一晚去試試。

。得悉這裡兩款最近得獎的菜式,原來要早一天預訂才可吃到,心裡雖然有點失望,不過這裡的得獎名菜又何止「脆皮椰子雞」和「紫袍羅漢會龍皇」這兩款名貴菜式呢!
看看桌上的數款餐牌,2004年曾得牛肉組銀獎的「麗影紅紗卷」也甚為吸引,「糖醋小排骨」亦是這裡推介的八大名菜之一,再加個小碟「麻醬燒茄子」,已足可大快朵頤了。

最先上桌的是2004年得獎名菜「麗影紅紗卷」,這賣相精緻的菜式,放在碟子中間的西蘭花與伴碟的車厘茄、荷蘭豆一起,紅綠相映,顏色十分漂亮
。一碟六件的紅紗卷,雖然稍覺油膩,但實在好吃、惹味
。這道菜最精采的地方,全在醬汁
。隨紅紗卷上桌奉上的秘製醬汁,甜中稍帶微辣,味道十分討好,醬汁中的半肥瘦牛肉粒與洒在醬汁的花生碎粒,混和在一起後,倒進以越南米紙做成的號角狀的外衣中,再一口咬下去,滋味的秘製醬汁與脆身的越南米紙立時成為絕佳的配搭,令人回味再三,確是好吃!

小碟「麻醬燒茄子」隨後來到,這道賣相酷似沾上麻醬的豬腸粉的燒茄子,上桌的時候,碟身仍是熱的,暖暖的燒茄子與濃濃的芝麻醬,相輔相成,成為另一道簡單而美味的菜式

糖醋小排骨」最後才到。這道菜甫一上桌,陣陣陳年糖醋的甜香已經撲鼻而來,已切成小塊的排骨沾上香濃甜美的糖醋醬汁後,真的十分好吃,令人回味!

轉眼間,三道美味的菜式已經嘗遍,又到了吃甜品的時候,這天贈送的甜品是紅豆沙或綠豆沙。自己一向不喜吃綠豆沙,當然是選擇「紅豆沙」啦
!想不到這裡的紅豆沙水準也不錯呢,比不少大酒樓吃到的紅豆沙都還要好,實在難得

其實更想不到的是這裡雖然似乎不大有名,但卻實而不華,無論在食物、招呼、環境各方面都有令人甚為滿意的質素,端的是一間臥虎藏龍的高水準中式食肆。下次再來的時候,一定要多試幾款這裡的得獎名菜,滿足一番

P.S.:雖然來這裡吃飯雖然繳交$10作為加入成為童軍總會臨時會員的會費,但其實這$10在結帳的時候是會回扣的,這樣即是等於不用交會費啦。這又收又不收的做法都幾特別、有趣呢!
並不起眼的大門入口通道
不知何時才可試勻這裡的八大名菜呢?
開水以火燙熱奉客,服務貼心
每一道菜式都很好味
2004年得獎名菜「麗影紅紗卷」
秘製醬汁,正!
糖醋小排骨,好吃!
這些不是腸粉,是好味的麻醬燒茄子
想不到連免費贈送的紅豆沙水準也挺不錯
精緻的茶具
並不起眼的大門入口通道
不知何時才可試勻這裡的八大名菜呢?
開水以火燙熱奉客,服務貼心
每一道菜式都很好味
2004年得獎名菜「麗影紅紗卷」
秘製醬汁,正!
糖醋小排骨,好吃!
這些不是腸粉,是好味的麻醬燒茄子
精緻的茶具
  • 麗影紅紗卷、糖醋小排骨、麻醬燒茄子
2010-09-22 157 瀏覽
這間金陶軒, 每次入座前, 都要客戶填寫 臨時入會表, 並收取10元登記費,但次次待應們都不會解釋給客人知, 究竟到幾時才會是永久會員, 終於今次忍不住問了, 原來要打去童軍總會自己問怎樣入會. 點了一個288元的四人午市套餐 :可以選 : 點心4款, 燒味1款, 小菜1款, 飯或麵類1款牛肉腸粉 : 沒有牛肉味, 腸粉軟到一夾即散义燒包 : 幾好味蝦餃 : 幾好味上素餃: 很多餡料, 好味涼瓜排骨炆米粉, 好味道, 米粉的質地軟滑可口燒味拼盤, 原來只是义燒拼海蜇, 而不用有兩種燒味肉類, 海蜇都當是一款, 唔抵.錦江海鮮豆腐煲, 材料都算豐富, 有蝦有帶子有荷蘭豆有魷魚和紅燒豆腐粒.另外點的食物 :最好味是芝麻醬燒茄子$35, 很大碟, 多芝麻, 醬汁甜甜地.最差是蘿蔔糕, 蒸到出晒水, 只有蘿蔔, 又沒有其他餡料, 一點蝦米或菇粒或臘味粒都無, 唔抵食.最細碟是奶皇千層糕$16, 味道不錯, menu中的相片是中等size, 但實物卻得一小塊, 極度唔抵食.
次忍不住問了, 原來要打去童軍總會自己問怎樣入會.

點了一個288元的四人午市套餐 :

牛肉腸粉 : 沒有牛肉味, 腸粉軟到一夾即散
义燒包 : 幾好味
蝦餃 : 幾好味
上素餃: 很多餡料, 好味
涼瓜排骨炆米粉, 好味道, 米粉的質地軟滑可口

另外點的食物 :
芝麻醬燒茄子
很細件的奶皇千層糕
2010-09-20
芝麻醬燒茄子
2010-06-15 162 瀏覽
don't be fooled that this is a private club! all public are welcome. except that a boyscout member can get 10% off.i was so indulged in the excellent food that i didn't bother to take pictures! so you have to take my words for it.combination appetizers: outstanding smoked duck breast -- soft, tender, great flavor. roast suckling pig was crispy skin and tender meat. cured beef slices were fantastic too.cucumber stuffed with braised dry scallop: each scallop was cooked perfectly to tender and plac

cucumber stuffed with braised dry scallop: each scallop was cooked perfectly to tender and placed in the center of a thick cucumber slice. to get the full taste, one has to eat with one full bite!

sweet and sour pork ribs: small pieces of baby back rib deep-fried to crispy outside and tender inside. no, more than tender, more close to puffy! everyone cannot stop eating them.

the "oil-cooked" chicken was so tender that it could rewrite all chicken recipes!

vegetable dishes such as stirred fried shrimps with celery and carrots, and green leaf vegetables cooked in chicken stock were tasty and classic.

the soup made with pork bones, carrots, turnip and other goodies was syrupy and full of tasty flavors.

the "dry" fried yee noodle was the best that i have ever tasted for a long long time. seasoning was just right and the noodles were not oily. the yee noodle itself was thinner than usual, which was supposed to be so in the old days.

only the steamed fish was below par that night -- it was somewhat overcooked, with tough meat.

we had 17 people eating in a private room. ambiance and service were excellent. beverage or tea were promptly refilled for each person without any reminding or signaling.

even a demanding scout master should feel pampered and satisfied gastronomically here!
2010-06-14
2010-03-04 65 瀏覽
是日有個什麼商會團拜. 老細另有會要開而叫我同同事仔二人代表出席. 而且同檯有不少是老闆級人馬. 影起相上黎有點不好意思. 所以角度同清楚程度有好大折扣. 邊開會, 邊食野. 當主席同秘書二人正在宣讀議題時. 一籠籠的點人已經放在檯上的轉盤中央. 有蝦餃, 小籠包, 素菜粿同腐皮卷.蝦餃, 是非常好質素的餃, 餃皮煙韌不粘, 食蝦餃同雲吞一樣, 不是越多蝦越好食. 最重要係有蝦味. 這裡的蝦餃, 味道鮮, 個皮又靚, 呢D會所式酒樓, 總覺得有返咁上下, 才能滿足到D老細.小籠包, 一樣是皮靚, 覺得這裡的點心師父對皮好講究. 三個有皮既餃, 都係一夾下去, 便能令人知道呢個點心有幾得. 小籠包既肉餡鮮甜, 一咬穿個皮已經知道, 全因為個非常鮮美既肉汁, 由餃皮鎖住, 慢慢讓汁流落碗中, 同人紅折醋混合再飲下, 肉汁的精華所在, enjoyful.素菜粿, 餡主要是紅蘿蔔同冬菇粒. 清淡而飽滿的餃. 皮靚已經是第三次講. 餡雖是素, 但從清淡既口感中, 感受到餃子既美味. 腐皮卷, 炸得酥脆香口, 皮外層帶有酥香, 內層依然是軟腐皮, 餡雖然不太多, 但咬落好有層次感. 是精湛的一個炸

腐皮卷, 炸得酥脆香口, 皮外層帶有酥香, 內層依然是軟腐皮, 餡雖然不太多, 但咬落好有層次感. 是精湛的一個炸點.

之後來一個燒味拼盤. 叉燒, 海浙, 素雞, 燒腩仔, 煙鴨胸. 嚐了點心師父的出品, 就嚐味部師父既出品. 煙鴨胸, 細細塊, 煙味雖然不重但味道夠咸香. 叉燒是瘦叉, 但瘦得黎亦極腍, 非常之好. 燒腩仔, 皮夠脆. 海浙爽韌, 素雞件雖是正宗素菜既Fake Chicken, 但味道淡的東西, 配上以上的燒味燒肉, 有少少格格不入.

食完拼盤, 開始上主菜了, 由於是開會飯局, 而且是午餐局. 主菜沒有大魚大蝦大蟹. 首先來一個糖醋小排骨, 平時食開既糖醋骨, 是一條條的, 這裡就斬開一粒粒, 所以叫做小排骨. 味道是正宗北方菜的糖醋醬, 濃濃的, 少少酸味, 少少甜味. 甜酸的感覺實在會令人食多幾舊. 而且骨炆得腍, 糖醋骨既肉質就一定鞋鞋地架啦, 但一咬, 成粒骨係口內轉動豕三下子, 就可以吐出一條乾淨的骨頭出來, 這絕對不是因為食骨既功夫好, 而是肉夠腍, 煮得夠開, 當肉有少許離骨時, 就好容易咁樣食條骨出來.

湯, 是蓮藕土魷煲瘦肉湯. 味道濃味老火. 此種湯是大家去酒樓 a la carte 點菜時, 一家沒有的, (除非佢地offer 例湯). 因為呢個湯 (一盅盅上的), 必定要煲上幾個小時. 準備功夫十足才能煲得咁入味. 湯料, 更加成為各人勢搶之物.

菜, 是上湯豆苗. 呢次既豆苗就靚啦. 爽嫩. 一點也不覺老. 而且個湯底好鮮味. 來料不錯.

最後, 當然是炸子雞了. 甚有味道的雞, 應該不是冰鮮的. 食落好香雞味. 惟是皮唔係幾夠脆. 不過, 仍然是美味的.

飯麵來, 就小小吃一口算了. 開完會, 同老闆匯報一下情況. 享受完一頓免費的午宴, 又是二人回公司努力的時候了.
午餐
2009-10-04 108 瀏覽
中秋佳節,想全家一聚,找一間較清靜舒適、食物美味、招呼殷勤的酒樓。因弟弟是會員的關係,便訂了金陶軒的一個廳房。果然沒令大家失望,菜式如下:白灼中蝦 雖說是中蝦,但卻是大蝦,每隻都有 5 吋長,鮮美嫩滑特式併盤 其中包括海哲、燒腩、叉燒及腐皮卷,每樣皆出色美味麗影紅紗卷 得獎名菜,將秘制醬料,倒入香脆的海螺形竽絲脆筒內一起吃,正!西蘭花炒帶子 糖醋小排骨 甜和酸的平衡恰到好處,排骨鮮嫩入味油鹽水浸菜遠 清蒸大清斑 約 2 斤多,火候剛好,味鮮肉滑菜胆上湯雞 皮香肉嫩籠仔糯米蟹飯 蟹味香甜、飯軟硬適中、正、正、正!!果盤及糖水 啤酒及鮮菓汁
白灼中蝦
雖說是中蝦,但卻是大蝦,每隻都有 5 吋長,鮮美嫩滑
特式併盤
其中包括海哲、燒腩、叉燒及腐皮卷,每樣皆出色美味
西蘭花炒帶子

糖醋小排骨
甜和酸的平衡恰到好處,排骨鮮嫩入味
油鹽水浸菜遠

約 2 斤多,火候剛好,味鮮肉滑
皮香肉嫩
籠仔糯米蟹飯
蟹味香甜、飯軟硬適中、正、正、正!!
果盤及糖水

啤酒及鮮菓汁
灼中蝦、拉直長過骨碟
麗影紅紗卷
加入秘制醬料、正!
清蒸大清斑
籠仔糯米蟹飯,正!正!正!
2009-10-03
灼中蝦、拉直長過骨碟
麗影紅紗卷
加入秘制醬料、正!
清蒸大清斑
籠仔糯米蟹飯,正!正!正!
  • 籠仔糯米蟹飯,麗影紅紗卷
2009-10-02 51 瀏覽
兩年冇去, 水準依然KEEP得好好!海中寶 一個好足料的海皇燉湯, 三百幾蚊(要預定)琵琶鴨 脆皮窩窩頭 咸咗小小醉鵎酒味剛剛好山楂鳳尾蝦山楂味濃, 酸酸甜甜幾醒胃
兩年冇去, 水準依然KEEP得好好!

海中寶
一個好足料的海皇燉湯, 三百幾蚊(要預定)
琵琶鴨
脆皮
窩窩頭
咸咗小小
醉鵎
酒味剛剛好
山楂鳳尾蝦
山楂味濃, 酸酸甜甜幾醒胃
2009-09-13
慶祝紀念
生日
2009-09-25 53 瀏覽
堂家姐嘅BB女擺滿月酒。第一次黎童軍總會食飯,真係估佢唔到水準係咁好。乳豬拼盤海踅好爽口,一d都唔韌。乳豬都好好食,肉好嫩;近骨位置亦唔會太咸。蒸魚非常好食,好過海X同迎x嗰d連鎖酒家。條魚都幾大條,好新鮮,一點都唔腥。仲要火候調較得剛剛好,絕對無過火,肉質仲會嫩。燉湯棄生粉水魚翅,改飲火候十足的魚唇螺頭雞腳燉湯。碟湯渣勁大碟,好足料。雞腳已煲到好淋,好好味!我食咗三隻!個湯味濃郁,火候十足,好滋潤。炸子雞外皮炸到脆pok pok!雖然係雪雞,不過無雪味,肉質都唔會太梅。味道唔會太咸,咸度適中。糖醋排骨估唔到飲宴會有呢味餸。真係好好味!排骨先油泡,之後再將糖醋獻撈勻。排骨帶點肥膏,肉嫩,好食!單尾嘅雲吞生麵都好好食喎!生麵爽口, 有少少鹼水,不過可接受。雲吞蝦肉均勻,皮薄,仲有條散尾!
堂家姐嘅BB女擺滿月酒。
第一次黎童軍總會食飯,真係估佢唔到水準係咁好。

乳豬拼盤
海踅好爽口,一d都唔韌。
乳豬都好好食,肉好嫩;近骨位置亦唔會太咸。

蒸魚
非常好食,好過海X同迎x嗰d連鎖酒家。
條魚都幾大條,好新鮮,一點都唔腥。
仲要火候調較得剛剛好,絕對無過火,肉質仲會嫩。

燉湯
棄生粉水魚翅,改飲火候十足的魚唇螺頭雞腳燉湯。
碟湯渣勁大碟,好足料。
雞腳已煲到好淋,好好味!我食咗三隻!
個湯味濃郁,火候十足,好滋潤。

炸子雞
外皮炸到脆pok pok!
雖然係雪雞,不過無雪味,肉質都唔會太梅。
味道唔會太咸,咸度適中。

糖醋排骨
估唔到飲宴會有呢味餸。
真係好好味!排骨先油泡,之後再將糖醋獻撈勻。
排骨帶點肥膏,肉嫩,好食!

單尾嘅雲吞生麵都好好食喎!
生麵爽口, 有少少鹼水,不過可接受。
雲吞蝦肉均勻,皮薄,仲有條散尾!
  • all mentioned above~
2009-01-07 35 瀏覽
根據通勝的情報~在零八年終之時有數天是全年數一數二的好日子~所以單單一星期內就要赴宴兩次~但這次不同之處是…小比有幸成為主家席上的一份子~在童軍中心內的中菜館~還以為只招待童軍高層~原來來者不拒~當然~是晚的宴會我只是個席上客~不用擔心由乳豬全體到鮮果盤~有十三道菜之多~寒喧一下應酬一會就開始是晚的婚宴了.. 乳豬一來全體氣氛頓時嘩然高漲~最重要是乳豬皮脆肉嫩~沒有半點燒焦的苦澀味~皮下有薄薄的一層油脂層卻不顯得過膩~因為肉的部份肥瘦適中~接下來的瑤柱玉環甫~作為靈魂的瑤柱大大粒~茨汁稠度咸度得宜~炆得入味~是做得最出色的其中一道菜~至於蜜桃彩椒蝦球珊瑚蚌~珊瑚蚌爽口彈牙沒有沙~蝦球也是咬下去有薄膜破裂的新鮮貨色~~只是略為覺得蚌的份量較少吃過三道菜之後~來了一客香炸小吃是為金片百花球~蝦膠出奇地彈~是手撻的出品~皆因機打與手撻的效果是截然不同的~外邊沾上杏仁片炸過~平時吃鯪魚球沾米線炸已覺配合~但原來以杏仁配蝦膠又有同一效果~so nice~再來已到吃翅的中場時間~菜膽紅燒鮑翅~上周吃過散翅~鮑翅一梳一梳~翅針都緊接著骨膜~甚有睇頭~吃下去爽爽的~湯底不是街頭碗仔翅那種一味靠生粉水開
根據通勝的情報
~當然~是晚的宴會我只是個席上客~不用擔心

由乳豬全體到鮮果盤~有十三道菜之多

吃過三道菜之後~來了一客香炸小吃是為金片百花球
~so nice~再來已到吃翅的中場時間~菜膽紅燒鮑翅~上周吃過散翅~鮑翅一梳一梳~翅針都緊接著骨膜~甚有睇頭~吃下去爽爽的~湯底不是街頭碗仔翅那種一味靠生粉水開出張力來
~碗中所有材料都有著同一味道~是全體一同炆過的最好印證~反倒北菇鵝掌的效果做得一般~

清蒸大青斑是全晚最出色的菜餚
~蒸的時間控制得剛剛好~叉一叉已將魚肉拆離骨~在炒粉麵之前~例牌一道脆皮雞~這裡的雞把店名都押上去~看來是信心出品~肥油在高溫之下逼走了~淨下的是皮薄得透光而且肉嫩的肉地~部長說道定必用上新鮮本地雞~當真~?
就信你一回~哈哈~沾上少許准鹽~更香口惹味~席上的啤酒客都視之為佐酒佳品~每每到宴會尾段…往往伊麵炒飯都是包走的熱門佳麗…是晚的太極炒飯和金菇鮑汁伊麵..前者受寵情度大大領先
..小比不好飯麵.. 但親友們都覺得炒得乾身與茄汁尤其配合…妹子也幫襯了一大碗..

每次都有人埋怨老土無新意.. 但這一晚的美點雙輝成為我們搶著吃的點心
..一為馬拉糕..二是桂花糕…小比最愛馬拉糕.每次飲茶都必點~這裡的鬆軟有彈性~壓多幾下都唔會扁~雖對吉士沒有太大好感~但因糕身太好吃
~都沒有所謂~唯一不喜歡面頭總有一粒提子乾~不是味兒~晶瑩的桂花糕滲著微微的清甜桂花香味~最後的紅豆沙雖然足料夠濃~也被出色的美點雙輝搶過風來~

宴會未開始之先~還在質疑這間中菜館的質素
~全因上一周在酒店吃了二百分的全海鮮婚宴….但成績也是出乎小比意料之外~~或許是平常也要做得出色去招待童軍的高層人士吧~
杏仁與蝦膠出奇地配合
一梳又一梳
蒸的火喉剛好~!
炒得粒粒分明
杏仁與蝦膠出奇地配合
一梳又一梳
蒸的火喉剛好~!
炒得粒粒分明
  • 馬拉糕
  • 蒸魚
2009-01-04 40 瀏覽
位於童軍總會8 樓的金陶軒可算是一間不錯的中菜早上的點心好新鮮,選擇多。蝦蛟做好出色,蝦鮮,皮薄。夜晚的菜色不俗。我多數去呢間到食dinnerdinner 既菜色以中菜為主。佢地有個叫總監餐的東東,抵食夾大件。最記得佢地糯米飯…好香,好可口。煙煙的…十分醒胃其他菜色都做得十分精細…價錢不算貴但有咁既質素,一流之選另外金陶軒比較靜,最合適一班人一路傾計一路食。~~ 其實最特別的地方就係金陶軒出外的基維爾閣個裝修好有童軍feel,因為全是木製…旁邊罷了很多童軍罷設佢地每日都會有唔同既餐…但係都係又金陶軒 製作最具特色既就係方魚肉碎泡飯呢個泡飯係我食咁多個之中係最好食真係出面都找唔到一碗滿滿的,溫度岩岩好方魚同肉碎都幾多,但係粒粒的size 都差唔多。方魚咬落係好正,脆脆地又煙"un" ,肉碎好新鮮有佢本身旳甜味個飯唔太軟,一粒粒的,但亦唔太硬。一spoon 一口,感覺一流。d 湯仲好甜,湯完又唔洗點飲水二來真係可以做到一淡湯一淡飯,飯完湯亦冇晒... 剛剛好...有時我會要多少少湯,因為好飲。清清地但係有齊方魚同肉的味…配左少許"冬菜"<我唔係好知係咩菜..但係yi
位於童軍總會8 樓的金陶軒可算是
一間不錯的中菜

早上的點心好新鮮,選擇多。
蝦蛟做好出色,蝦鮮,皮薄。

夜晚的菜色不俗。

我多數去呢間到食dinner
dinner 既菜色以中菜為主。
佢地有個叫總監餐的東東,抵食夾大件。

最記得佢地糯米飯…好香,好可口。煙煙的…十分醒胃
其他菜色都做得十分精細…價錢不算貴但有咁既質素,一流之選

另外金陶軒比較靜,最合適一班人一路傾計一路食。
~~

其實最特別的地方就係金陶軒出外的基維爾閣
個裝修好有童軍feel,因為全是木製…旁邊罷了很多童軍罷設

佢地每日都會有唔同既餐…但係都係又金陶軒 製作

最具特色既就係
方魚肉碎泡飯
呢個泡飯係我食咁多個之中係最好食
真係出面都找唔到

一碗滿滿的,溫度岩岩好
方魚同肉碎都幾多,但係粒粒的size 都差唔多。
個飯唔太軟,一粒粒的,但亦唔太硬。
一spoon 一口,感覺一流。

d 湯仲好甜,湯完又唔洗點飲水
有時我會要多少少湯,因為好飲。清清地但係有齊方魚同肉的味…配左少許"冬菜"<我唔係好知係咩菜..但係yip 左的菜>

我每次見到都會叫一客…因為太好食。有機會放返d 相上黎

二來好胞肚…
可惜唔係成日有…一個week 總會見到一次

30 蚊唔洗仲有飲品好抵食。

最後介紹下佢地的辣椒醬…好落本…去到叫炒飯時可以落一d
$100 (其他)
  • 方魚肉碎泡飯
2008-09-05 28 瀏覽
星期天和家人飲茶係一向的習慣不過今次遲左起身, 加上老豆唔鍾意等位所以就來了童軍總會的金陶軒飲茶了點心對比出面唔係特別貴, 當然唔會平啦不過坐得舒服又唔駛等位已經好好了除非係童軍會會員, 來這裡要填份入會表交入會費(雖然埋單個時,會退番)這裡的茶因為個小火爐所以可以保溫, 這個爸爸也欣賞要了林林總總的點心, 小食; 點心不評, 不過不失有蜜汁脆鱔, 炸番薯, 皮蛋子薑, 抄手, 鹼水, 小籠包等蜜汁脆鱔: 普遍都幾肥美的, 外脆內軟滑的; 調味方面有進步空間炸番薯: 開頭家姐以為係仙跡岩個d飽滿的炸番薯; 來到先知係呈扁扁的, 有點失望; 不過點一些淮鹽, 也不俗; 如果番薯做得飽滿d更好皮蛋子薑: 見到不是溏心的心就涼了一截, 沒有吃到抄手: 紅油抄手固然要辣先得啦, 這裡的不夠香辣鹼水: 爸爸一向喜歡鹼水, 我就麻麻, 鹼水味唔會濃小籠包: 皮夠薄的, 因為媽咪一夾就穿了; 我覺得雖有湯汁, 不過肉味差點最後叫了個主席炒米, 夠乾身也炒得幾靚, 不過配料麻麻bor總括, 這裡是不錯的peak hour飲茶的好地方, 值得俾個笑
星期天和家人飲茶係一向的習慣
不過今次遲左起身, 加上老豆唔鍾意等位
所以就來了童軍總會的金陶軒飲茶了
點心對比出面唔係特別貴, 當然唔會平啦
不過坐得舒服又唔駛等位已經好好了

除非係童軍會會員, 來這裡要填份入會表交入會費
(雖然埋單個時,會退番)
這裡的茶因為個小火爐所以可以保溫, 這個爸爸也欣賞

要了林林總總的點心, 小食; 點心不評, 不過不失
炸番薯: 開頭家姐以為係仙跡岩個d飽滿的炸番薯;
如果番薯做得飽滿d更好
皮蛋子薑: 見到不是溏心的心就涼了一截, 沒有吃到
抄手: 紅油抄手固然要辣先得啦, 這裡的不夠香辣
鹼水: 爸爸一向喜歡鹼水, 我就麻麻, 鹼水味唔會濃

2008-08-19 36 瀏覽
同學gathering,因其中一人係scout,所以提意去呢到,因為佢有張八折券。六個人order一個冬瓜盅,兩隻乳鴿,金銀蛋莧菜,糖醋排骨同籠仔糯米蟹飯。冬瓜盅份量頗多,六人每人可分到兩碗,味道不差,都頗多料,有蝦、瑤柱、絲瓜。乳鴿都幾香口,但就幾細隻,都入味。莧菜都煮得唔差,但冇咩特別。糖醋排骨幾大嚿,夠酸,醬汁幾杰身。糯米蟹飯好大籠,蟹就得一隻,但飯就好多,食極都有,都幾好食。全部約500蚊,大家都係82蚊,抵食!服務都唔錯!

乳鴿都幾香口,但就幾細隻,都入味。

莧菜都煮得唔差,但冇咩特別。

糖醋排骨幾大嚿,夠酸,醬汁幾杰身。

全部約500蚊,大家都係82蚊,抵食!
服務都唔錯!
  • 籠仔糯米蟹飯
(非會員)
2008-07-03 6 瀏覽
總廚靓靓係列風沙牛柳---------牛柳勁惹味; 好香, , 肉質醬汁係辣辣地勁惹味鬆儷影紅紗卷------------醬汁辣辣地有泰國風味,皮脆肉滑..... 賣相一流!!!糖醋小排骨------------酸酸甜甜,皮脆-肉甜-吃落去有初戀感覺!!!冬林上素------白玉藏金,素食之選明蝦窩貼------蝦球其脆無比,色澤金黃,有西方美食的影子

總廚靓靓係列

冬林上素------白玉藏金,素食之選
  • 儷影紅紗卷
2008-06-09 10 瀏覽
由於師妹離別在即, 為表孝心決定提前慶祝父親節, 於是乎師傅揀左呢間食店, 順便帶師妹黎呢度一試, 於是乎一早訂定位, 一行四人準時開餐!一坐底大家商量下食咩先, 最後決定要個招牌菜儷影紅紗卷, 燒味拼盆, 蝦醬炒通菜, 香杧炒雙柳, 蒜蓉粉絲蒸蚌(唔記得係咩蚌)再加個例湯! 先講個儷影紅紗卷, 係用越南米紙包住塊牛肉, 做到成個號角咁樣, 然後再將一個混入牛肉粒醬汁夾埋黎食, 賣相一流, 而味道十分出色, 個醬汁係辣辣地勁惹味; 燒味拼盆淨係要左叉燒拼燒肉, 叉燒燒得好香, 半肥瘦適中, 肉質好鬆, 不過就口感幾假, 肯定落左好多鬆肉粉, 唔似叉燒, 唔好味; 而燒肉個皮唔算好脆, 不過就勁彈牙, 咬口麻麻, 一般啦; 蝦醬炒通菜嘅通菜好嫩綠, 但係蝦醬份量過多, 所以偏咸; 香杧炒雙柳嘅杧果都幾甜, 而雙柳係牛柳同雞柳, 味道都幾好, 唔差; 蒜蓉粉絲蒸蚌嘅蒜蓉係勁好香, 好吸引好好味, 粉絲份量不多不少, 連埋d蒜蓉同豉汁一齊食係勁正, 蚌就好鮮, 口感一流, 好正; 例湯就要左青紅蘿蔔湯, 湯底好清好甜, 冇味精, 好正呀!總括而言食物質素都頗好, 係叉燒水準最唔合格, 服務殷

總括而言食物質素都頗好, 係叉燒水準最唔合格, 服務殷勤, 環境地方絕對舒適, 埋單唔使六舊水, 師傅覺得都幾抵食! 一家人難得齊齊整整食餐晚飯, 順便為師公提前慶祝, 真係樂也融融; 不過呢一餐晚飯後又唔知要等到幾時先可以再聚首一堂喇! 有機會師傅下次仍會再黎, 笑臉值得一比!
叉燒拼燒肉
儷影紅紗卷
儷影紅紗卷
2008-01-14 13 瀏覽
經友人介紹, 星期日同老公的家人共12人到此食飯, 這裡屬童軍總會的中菜廳, 會員有折, 亦招呼外客, 地方都好大幾好坐.我地叫了10樣, 雖是例牌但亦好大碟下, 而且樣樣都好好味, 最後我地都食唔哂, 要大包呢.屬特別而又好味的菜式有糖醋排骨(全體推舉第一位), xx牛柳(不記得個名但第二好食), 得獎的儷影紅紗卷(好特別), 大斑兩味(蒸及炒球都好出色), 脆汁牛坑腩, 潮式浸魚肚, 蒸蟹飯.....等. 全部都好食好滿意. 最後仲有糖水生果送, 真係好完滿.服務亦好好, 部長好nice, 時時問我地的意見.埋單只是$1,800, 抵食, 抵讚, 抵推介!

服務亦好好, 部長好nice, 時時問我地的意見.

埋單只是$1,800, 抵食, 抵讚, 抵推介!