好耐冇食過拉麵 呢日同中環番工既朋友去食金鶴香港都有幾多分店 算做得幾成功☺️餐廳仲有外賣自取 晚市去食 門外都有人等外賣👍🏻餐廳裝修黑色為主 日式簡約系位置20個位左右 有BAR枱 亦有TABLE位食物選擇上 除左招牌雞白湯拉麵 仲有蝦湯 蟹湯等唔同湯底亦有飯 串燒 小食 都幾多元化🥰💥極濃 雞白湯🐥🍜餐廳招牌雞白湯有普通版同特濃版朋友一試店長推介既極濃雞白湯一上枱已經垂涎三尺 好香 傳來陣陣雞香味個湯好濃郁 睇落好似忌廉湯咁滑入口清甜 唔會話好膩拉麵硬度適中 爽口彈牙 掛湯一流2塊雞肉好嫩滑 仲有1塊豚肉叉燒添配料都超豐富除左溏心蛋 筍 黑木耳 仲有現炸牛蒡成碗拉麵好足料 唔錯呀😉💥北海道極濃蟹湯拉麵🦀🍜秋天係蟹季 唔想錯過蟹湯而且仲要係人氣no. 1😆湯底好CREAMY 上面仲有好多蟹肉碎 入口係滿滿既蟹味 濃香好味☺️ 仲配有1塊豚肉叉燒同溏心蛋 口感豐富 好滋味🥰💥日式炸餃子🥟1碟4件 外脆內軟新鮮炸出黎 要趁熱食😎
好耐冇食過拉麵 呢日同中環番工既朋友去食金鶴

口感豐富 好滋味🥰

💥日式炸餃子🥟
1碟4件 外脆內軟
新鮮炸出黎 要趁熱食😎
🎏 港島吃貨系列 — 金鶴拉麵✨ 正宗一流嘅雞白湯😚🍜#90cp中環篇 #90cp日本篇➖➖➖➖➖拉麵來講呢間都算係我心水之一,佢就係金鶴拉麵🍜!! 之前疫情之下發掘到佢已經食過幾次外賣水準都非常高,先知原來中環都有,結果就屎忽痕走來堂食😌美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)✨ 北海道極龍蟹湯拉麵 $138除咗有叉燒之外仲帶有蟹肉!蟹肉份量都唔少,重點係湯底幾濃蟹味🦀 飲落唔會太鹹,麵質都唔會太林幾爽口,整體都唔錯🥳🍜 極濃雞白湯拉麵 $138不過說到底始終都係呢個雞白湯最正🤫 湯底清甜又唔會太過濃,餸菜方面有叉燒亦都有雞肉,啖啖肉firm到傻🥰 配搭住幾爽口嘅麵質,食落真係人生享受😚🍜💰Total: $276✅ 總括嚟講拉麵嘅質素都係非常之高,個人覺得已經好食過唔少香港本地嘅拉麵店!! 特別鍾意食佢嘅雞白湯拉麵冇得輸🤤 ➖➖➖➖➖📍 金鶴拉麵 (荷李活道) (中環)中環荷李活道39號地舖

🎏 港島吃貨系列 — 金鶴拉麵✨ 正宗一流嘅雞白湯😚🍜
#90cp中環篇 #90cp日本篇

➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

✨ 北海道極龍蟹湯拉麵 $138

🍜 極濃雞白湯拉麵 $138

💰Total: $276

➖➖➖➖➖
📍 金鶴拉麵 (荷李活道) (中環)
中環荷李活道39號地舖

2022-11-07 85 瀏覽
中環出名多拉麵店,今日行開見到有間金鶴拉麵所以決定買返個外賣試吓。除咗拉麵咖喱都好似唔錯,決定買返個咖喱炸雞,咖喱味香濃,雞外皮香脆,肉嫩多汁,加上半隻流心蛋,味道一流。
外賣自取
2022-10-26 610 瀏覽
金鶴拉麵-中環今次去到一間充滿日本氣氛既日本拉麵店,當然要試下佢既拉麵啦。一入餐廳勁有日本的感覺既裝修,以黑色為主調,燈光暗暗地好有情調。坐位都非常空曠,坐得都幾舒適。店舖亦有bar枱同窗邊座位供食客選擇,可以望到師傅預備食物或是看着街景用餐。今次叫左兩個拉麵及一個魷魚筒。金鶴雞白湯拉麵 $98首先講講,雞白湯拉麵份量都幾多幾大碗,有兩塊大大塊的低溫慢煮的雞肉及一塊極大塊的豚肉叉燒。另外,值得一讚的是個湯底,果然是招牌拉麵,雖然沒有叫極濃版本,但味道依然非常濃烈帶有陣陣的雞香味,拉麵硬度適中口感都很彈牙,掛上雞湯非常香口。拉麵上有一堆炸牛蒡,非常香脆香口,放在拉麵非常吸引,拉麵中亦有木耳、糖心蛋、慢煮雞肉、豚肉、筍條及紫菜,非常出色。特別要講講慢煮雞肉,因為慢煮既原因,雞肉肉質非常的嫩滑,咬落又啖啖肉,值得一讚。香辣豚骨湯拉麵 $98另外,香辣豚骨湯拉麵,基本上材料與雞白湯拉麵差不多,都有兩塊低溫慢煮的雞肉及兩塊的豚肉叉燒、木耳、糖心蛋、筍條及紫菜等。但由於是香辣豚骨湯,辛辣的味道令所有既材料多一個層次,更加香口。辣度不是後徑形,在口腔已經感覺到辣的感覺。豚骨味道都非常香濃,不禁飲多幾
金鶴拉麵-中環

今次叫左兩個拉麵及一個魷魚筒。

金鶴雞白湯拉麵 $98

香辣豚骨湯拉麵 $98

另外,香辣豚骨湯拉麵,基本上材料與雞白湯拉麵差不多,都有兩塊低溫慢煮的雞肉及兩塊的豚肉叉燒、木耳、糖心蛋、筍條及紫菜等。但由於是香辣豚骨湯,辛辣的味道令所有既材料多一個層次,更加香口。辣度不是後徑形,在口腔已經感覺到辣的感覺。豚骨味道都非常香濃,不禁飲多幾啖湯。豚肉片都非常有口感,配上豚骨湯底更加突出。

汁燒原隻魷魚筒 $108

叫多了一個魷魚筒,店員都很細心在落單時特別解釋由於需要立即解凍再燒,因此製作需時大約需要二十分鐘。食完拉麵再飲兩啖茶,魷魚筒剛好製作完成,在等待期間店員亦細心的收拾拉麵碗等餐具,換上一隻新的碟仔。魷魚筒很爽口彈牙,而且每舊魷魚都切成一段段,醬汁味道帶有微微的香甜味道,能夠容易一口一舊,非常香口,值得一讚。

總結,無論環境、服務、食物質素都很好,下次再黎要試試店主推介的鰻魚及串燒等食品。
  • 金鶴.雞白湯拉麵
2022-10-19 148 瀏覽
🍜金鶴拉麵多分店,今次選擇去中環分店,係半山扶手梯下面非常方便!🍁秋風起🍁 又係蟹季當道既時候 再加上本人好鍾意食蟹🦀🦀🦀 黎到必試 :北海道極濃蟹湯拉麵 $138🍜香濃又鮮味嘅蟹湯 再加上啖啖蟹肉碎口感十足🦀yummy yummy 😋😋而且同樣都有配叉燒肉片🐷 半隻溏心蛋🍳成碗麵真係好足料,大推!!!

而且同樣都有配叉燒肉片🐷 半隻溏心蛋🍳
成碗麵真係好足料,大推!!!
北海道極濃蟹湯拉麵
金鶴拉麵一直都人氣高😚同朋友去完大館之前就去左佢地中環分店食晚飯啦!雞白湯拉麵一上枱有摸到熱辣辣熨手嘅碗就知呢間拉麵店有幾正宗啦!偏奶白色嘅雞白湯飲落口感順滑,食到最後都唔會覺得油膩同口乾🥰上面有炸到金黃色脆卜卜嘅牛膀片,一大塊好香又多腍嘅黑豚肉,兩塊唔嚡唔會痴牙嘅厚切雞肉😇仲有大量黑木耳絲同蔥絲,夾埋個煮嘅時間啱啱好嘅拉麵一齊食,夠哂有口感😋黑蒜醬油湯拉麵一上枱就已聞到超香黑蒜味啦🤤同雞白湯拉麵相比,呢碗黑蒜醬油湯拉麵係相對重口味🤩就算佢咁濃黑蒜味都好,都唔會過份鹹!兩碗拉麵嘅餸菜主要都係樣,只不過黑蒜醬油湯係紫菜而唔係牛膀咁!兩碗都有半隻好甜嘅糖心蛋同竹筍💕五花腩串燒得好有炭味,多餘嘅油脂燒哂出黎,食落好爽口,唔錯!海鹽燒雞中翼雞皮燒到脆卜卜,海鹽帶起雞肉嘅味道好惹味!拉麵同串燒都係咁出色,抵讚!下次經過中環再encore😎金鶴拉麵 (荷李活道) (中環)中環荷李活道39號地舖
金鶴拉麵一直都人氣高😚

同朋友去完大館之前就去左佢地中環分店食晚飯啦!

雞白湯拉麵

一上枱有摸到熱辣辣熨手嘅碗就知呢間拉麵店有幾正宗啦!

黑蒜醬油湯拉麵

一上枱就已聞到超香黑蒜味啦🤤
同雞白湯拉麵相比,呢碗黑蒜醬油湯拉麵係相對重口味🤩
就算佢咁濃黑蒜味都好,都唔會過份鹹!
兩碗都有半隻好甜嘅糖心蛋同竹筍💕

海鹽燒雞中翼雞皮燒到脆卜卜,海鹽帶起雞肉嘅味道好惹味!

拉麵同串燒都係咁出色,抵讚!下次經過中環再encore😎

金鶴拉麵 (荷李活道) (中環)
中環荷李活道39號地舖
2022-10-06
  • 黑蒜醬油湯拉麵
  • 雞白湯拉麵
  • 五花腩燒
  • 海鹽燒雞中翼
金鶴拉麵——全港設有五間分店,主要分佈於九龍及港島區,餐廳以霸氣雞白湯拉麵、限量發售等鰻魚飯成名,而今次所點選既拉麵主要想試下海鮮類拉麵及其他基本款拉麵😋 首先北海道極濃蟹湯拉麵;啖啖蟹肉,非常足料,而湯底亦同樣新鮮濃郁,好適合鐘意食蟹既朋友~ 而醬油拉麵,屬於拉麵中既經典款,可見圖中賣相絕對唔會馬虎,配料亦比一般拉麵店多,湯底香濃但唔會過於重口味🥢 小食類更有驚喜,非常有水準;明太子雞翼,香辣口味,肉質多汁嫩口;汁燒原隻魷魚筒,新鮮爽口,配上醬汁燒相當惹味~ 總結餐廳為一唔無令人失望既拉麵店👍🏻
2022-10-02 68 瀏覽
Wait time: no wait time even during weekday lunch hours lolEnvironment: very nice venue. The bar area and the tables are both very comfortable. Very underrated venue I would say.Food: the chicken ramen is their signature. However this time it was quite disastrous as the chicken came out cold. The broth wasn’t thick enough and it both looked and tasted watery, not creamy at all. Hope it will get better Service: top notch service Pricing: a bit pricy for the quality of foodRecommend: u be the judg
Service: top notch service
Recommend: u be the judge
2022-10-01 93 瀏覽
拉麵店以黑色和金色係主,牆身有一大片金鶴圖。可坐普通座位,或者坐bar枱,好多食客都鍾意坐bar枱,睇住師傅煮麵。雞白湯拉麵 $98熱辣辣既雞湯好暖胃。拉麵送上黎時,職員話要襯熱食左個炸牛蒡先,我覺得脆食或者浸落雞湯度食都好味,唔同食法唔同風味。有雞胸肉同日式叉燒,都好軟嫰。呢款拉麵應該好多人鍾意食,現場都見到好多人食緊。北海道。蟹湯拉麵 $138有好多蟹肉,真材實料。湯底濃郁蟹味,非常鮮甜,飲晒成碗湯都唔會覺油膩。唐心蛋有流心效果,好正。估佢唔到竟然都有埋日試叉燒食!明太子雞翼 $48漲卜卜既雞翼入面注滿明太子,有輕微辣,完全唔會好咸。雞翼尖燒得脆脆地好香口,非常好。

雞白湯拉麵 $98

北海道。蟹湯拉麵 $138

明太子雞翼 $48
2022-09-30 61 瀏覽
今日同好朋友去完中環行完大館,行到好累就想附近搵間餐廳坐,見到隔離有呢間-位置又闊幾好坐就入左去好日式既餐廳,杯日本茶都好好飲~佢揀左香辣豚骨湯拉麵,小小辣幾香辣味,湯底調配得唔錯,唔會滿哂油咁有兩片雞肉同豚肉,肉質質感十分新鮮,麵質又岩岩好, 好岩我口味!我揀北海道-蟹湯拉麵,湯底超級濃郁,蟹肉亦十分多,拉麵既配料好新鮮,有日本香蔥、木耳絲、香荀等。唐揚炸雞好juicy, 十分香脆。食完麵我地連湯都飲哂, 之後返到屋企都唔會好口渴, 個湯底真係好正!

好日式既餐廳,杯日本茶都好好飲~

唐揚炸雞好juicy, 十分香脆。

2022-09-28 45 瀏覽
呢間拉麵店主打濃厚雞白湯😎,已經好耐無食過,今日去開附近就即刻再試下啦🥳.極濃雞白湯拉麵 $138作為呢度嘅人氣number 1一定要食啦😆,湯底果然超級濃厚同creamy,雞湯嘅香氣都好出🔥,而且上面仲有炸牛蒡,唔好點湯就咁食好正。肉方面都有慢煮雞胸同豬肉🤩,我自己就更鍾意雞胸,用左慢煮嘅方法煮口感一流😍.北海道極濃蟹肉拉麵 $138呢一個湯底同樣都非常濃厚😝,特別係蟹肉嘅味道好夠濃,而且裡面亦都好足料有蟹肉,超級惹味😜
極濃雞白湯拉麵 $138
北海道極濃蟹肉拉麵 $138
2022-09-27 50 瀏覽
🍜極濃雞白湯拉麵 $138湯底厚身,無平時豚骨湯底咁濃郁,但亦無咁油膩。相對係似餐牌描述咁,飲到好似骨膠原嘅濃稠質感。第一啖覺得無想像中咁香濃,慢慢食落,雞湯咁香味漸漸散發,越嚟越品嚐雞湯嘅美味😋炸牛蒡入口香炸,更添惹味,同依款拉麵好夾👍🏻糖心蛋都整得非常出色。相對地旁邊嘅雞肉同叉燒,就淨係簡單調味,只帶少許鹹味,可能唔想搶走雞湯嘅清香。叉燒口感不錯,雞肉就較淡味。🍜北海道蟹湯拉麵 $138味道相對較濃鹹。湯底濃郁,充滿蟹味精華🦀,面層蟹肉碎都唔少,配上湯底入口,整個蟹肉鮮味🦀係口中散開🫢整體好食,不過之後會係咁想飲水😂份量都ok,價錢方面就貴左啲,未到好高性價比。味道唔錯,但又未至於令我刻意去食多次。
🍜極濃雞白湯拉麵 $138

🍜北海道蟹湯拉麵 $138

2022-09-26 31 瀏覽
金鶴拉麵而家越開越多分店,我都幫襯過好多次🥸呢度最出名嘅係佢哋嘅雞白湯拉麵,之前我自己都有試過,好記得嗰陣時喺佐敦分店,佢哋開咗唔係好耐,想食都要排隊,而家多咗分店對大家嚟講都方便。我最鍾意嘅,反而係佢哋嘅鰻魚飯,燒得真係好出色,好香,鰻魚又夠肥厚,肉質又軟稔🤤諗起都流口水。二朋友第一次幫襯,佢就食咗招牌嘅雞,白湯拉麵,質素亦都相當唔錯,湯底夠濃郁,雞叉燒都好鮮嫩。👍🏻唔少得香口嘅炸牛蒡,依然出色。
呢間金鶴拉麵多分店幾方便 咁啱朋友鍾意食拉麵 陪佢試吓🍜 喺中環返工嘅都不妨一試💁🏻‍♀️ ❣️極濃雞白湯拉麵 $138個炸牛蒡要快快食左先 脆卜卜又有天然甜味(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)呢款極濃雞白湯真係煲得超濃厚‼️ 口感似忌廉湯但入口鮮甜而唔油膩😋 如果想食淡少少可以揀金鶴雞白湯拉麵💁🏻‍♀️慢煮雞胸肉片都好嫩滑gym友必食🤩 另外仲有大大塊叉燒肉片🫶🏼糖心蛋煮得啱啱好 又有齊筍 大蔥同木耳絲😋但係真係好飽好飽🤰🏻❣️北海道極濃蟹湯拉麵 $138蟹湯本身已經好creamy 再加上蟹肉碎令蟹味更加濃郁🦀 湯底係冇雞湯咁厚但就冇咁滯 可以飲到多啲湯🤣同樣都配叉燒肉片🐷 出面都好少食到蟹湯仲有咁多蟹肉🤌🏼 比起上嚟覺得呢個更加特別🤘🏼❣️貓頭鷹雪松 $58食拉麵配番支啤酒一流😈 飲落似IPA 清爽同時帶點苦澀🍺 另外會俾隻chilled glass可以釋放啤酒香氣🙉

❣️極濃雞白湯拉麵 $138
糖心蛋煮得啱啱好 又有齊筍 大蔥同木耳絲😋
但係真係好飽好飽🤰🏻

❣️北海道極濃蟹湯拉麵 $138

❣️貓頭鷹雪松 $58
食拉麵配番支啤酒一流😈 飲落似IPA 清爽同時帶點苦澀🍺
另外會俾隻chilled glass可以釋放啤酒香氣🙉
2022-09-15 82 瀏覽
龍蝦湯拉麵期間限定嘅味 無令人失望 龍蝦味非常香濃濃到啲湯有少少“𠍇” “𠍇”到有啲似沾麵嘅湯汁 食食下有啲咸 但都忍唔住係咁飲佢啲湯雞白湯沾麵熱辣辣唔想食成碗湯嘅拉麵 揀咗沾麵同龍蝦湯相比之下清好多 但都係濃雞味 湯都係𠍇𠍇地 好似啲骨膠原漿住咁 粗麵好掛汁 另上嘅雞胸肉無乜味 但沾落雞湯再食就啱晒本身對連鎖拉麵有啲抗拒 但係呢間唔錯仲有會員制 Down個app就即刻做咗會員 拎咗迎新禮物 可樂一罐
龍蝦湯拉麵
期間限定嘅味 無令人失望 龍蝦味非常香濃