2022-09-15 42 瀏覽
今日終於食到講咗好耐嘅金鶴拉麵🤪因為地理位置嘅問題,遲遲都未去到我哋嗌咗期間限定嘅蟹肉拉麵,同埋No. 1 雞白湯拉麵,仲有啲串燒添我自己個人比較鍾意蟹肉拉麵嘅湯底,非常之濃郁,亦都有蟹味,同雞白湯拉麵個湯底係有分別嘅,其次之外兩碗湯底都係非常之滑,濃稠,有啲似飲緊花膠雞湯嘅感覺上面啲蟹肉都好好食😋😋二雞白湯拉麵呢就有舊雞叉燒,雖然望落似雞胸肉,但係食落都幾嫩口最特色係炸左咁筍🤪食落又真係幾特別😆除咗拉麵之外,串牛舌都非常好味,唔似坊間嘅咁韌,咬落去都幾爽口,鰻魚肉肉質非常結實,食得出條鰻魚運動量好大🤤唔會一咬就散除咗位置之外,呢間拉麵都10分出色

最特色係炸左咁筍🤪食落又真係幾特別😆

除咗位置之外,呢間拉麵都10分出色
2022-09-12 99 瀏覽
之前食過雞白湯拉麵,一試難忘,今日就一於轉下口味,揀左黑蒜醬油叉燒拉麵🍜~黑蒜醬油叉燒拉麵($98)食拉麵當然要試吓湯底先,😶黑蒜醬油湯底同上次食嘅雞白湯底比真係失色啲,醬油湯底一般,加埋黑蒜油都係冇咩驚喜,而黑蒜油味道亦唔夠突出,好彩有配料同拉麵搭夠~糖心蛋🥚好好食😋,碗邊仲有兩大塊白雪雪又厚身嘅雞肉🐥,同埋一塊豚肉,拉麵煮得岩岩好🍜,唔會太軟或者太硬👍🏻下次再去就想試下雞白湯沾麵或者食返雞白湯拉麵😌

黑蒜醬油叉燒拉麵($98)
黑蒜醬油拉麵

下次再去就想試下雞白湯沾麵或者食返雞白湯拉麵😌
黑蒜醬油拉麵
2022-09-12 22 瀏覽
餐廳位於中環SOHO地段鋪位門面雖小 都容納到好多人鯛魚雞白湯拉麵 $138⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 湯底很特別 比雞白湯拉麵更勝一籌👍🏼👍🏼沒有一般雞白湯拉麵的湯底濃厚 但我更愛這款口味味道既像忌廉雞湯又帶點魚介味而且今次係第一次食拉麵 拉麵上面有火炙鯛魚刺身火炙過既鯛魚好夾個拉麵😋😋雞白湯拉麵 $138⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 湯底有濃郁雞湯味 而且非常濃厚 拉麵能夠掛湯 質感彈牙炸牛蒡亦十分之出色 香脆而一啲都唔油膩
餐廳位於中環SOHO地段

湯底有濃郁雞湯味 而且非常濃厚
拉麵能夠掛湯 質感彈牙
炸牛蒡亦十分之出色 香脆而一啲都唔油膩

2022-09-06 44 瀏覽
立秋後,雨水不斷,早晚有涼意,身體好容易不適。放工好想吃碗熱力十足的麵喔!-HK$138鯛魚雞白湯拉麵,呷一口熱辣辣又鮮味十足的湯,整個胃舒服起來。配上炙燒又嫩滑的鯛魚及半肥瘦的叉燒。um, 心情立馬好起來。麵條爽口,吸滿湯的精華👍另外,溏心蛋,蛋白Q彈美味而蛋黃是半熟狀態,吃起來好creamy🥰-HK$48明太子雞翼~外皮燒至金黃色,引起我的食慾。咬下去是多汁,粒粒分明的口感又帶點微辣的明太子,它真的是我最愛的配搭。-HK$48五花腩串~五花腩入口彈牙又充滿豬的味道-HK$58三得利啤酒~來自日本的三得利頂級啤酒 The PREMIUM MALT’S 一定要試哦。華麗香味,入口香醇。-吃完這一碗有溫度的拉麵, 我的胃也沒那麼酸

HK$48五花腩串~五花腩入口彈牙又充滿豬的味道

吃完這一碗有溫度的拉麵, 我的胃也沒那麼酸

2022-08-09
  • 明太子雞翼
2022-09-03 73 瀏覽
星期五happy friday同舊同事出黎食個lunch聚下舊啦。之前食過佐敦分店覺得唔錯,今次過返黎食中環總店,地點比較偏少少,但可以順路拍埋兩蚊優惠🤣岩岩開店嘅時候都黎過食一次,今次再黎發現多左個lunch set,濃厚雞白湯都係128+20蚊,有埋炸雞同汽水,係好多野食嘅今次同過往嘅經歷差好遠,本身都覺得金鶴幾好食,早排同fd食佐敦嗰間應該覺得係符合水準,不過今次感覺真係好差,坐低喺吧枱,望見一個30歲都唔夠嘅後生仔一個人要淥麵、湯底、炸牛蒡做晒所有野都覺得心知不妙首先份炸雞上先,表面炸得唔脆,內裹雞肉冇咬口腍到滯都唔知自己食緊乜食完個炸雞等左成廿分鐘先上個麵,"濃厚"雞白湯個湯勁稀,比起之前食普通雞白湯都不如,炸牛蒡亦都係勉強炸到成左型就上,但根本中間仲有一堆唔脆嘅,都唔知點食總結,下次坐低之前要望一望個煮麵情況,如果都仲係得一個人打晒的話我肯定會調頭即走,個餐勁抵食多野都冇用,$148我拎去附近食乜都好食過佢

2022-08-05
2022-09-01 42 瀏覽
收工在中環,靈機一觸想食拉麵,就嚟到呢度試下~無揀到吧台位置因為想坐得舒服啲,意外係呢度除左拉麵之外仲有鰻魚飯同串燒食,有別一般拉麵店👍🏻店員落力介紹期間限定嘅「鯛魚雞白湯拉麵」,當然要趁機一試啦!同雞白湯拉麵不同嘅係除左一大片黑豚叉燒、仲有多塊火炙鯛魚,溏心蛋、筍乾、木耳絲、蔥絲,材料豐富。湯底綿滑濃香,鯛魚更添箇中鮮味,沒有一點油膩感,卻有多一重香味~鯛魚滑嫩,麵質夠爽,叉燒亦恰到好處另外我地亦叫左北海道極濃蟹湯拉麵,碗面一大堆蟹肉真材實料呀!蟹肉食得出係好新鮮鮮甜,帶點海水嘅鹹味,大啖大啖蟹肉放入口,好滿足呀!最後餃子都不負所望,好多餡亦煎得香口,皮薄餡靚,值得一試!

最後餃子都不負所望,好多餡亦煎得香口,皮薄餡靚,值得一試!
中環美食林立 今日大雨滂沱中見到依間日式拉麵店仍然有大批食客捧場 相信係實力嘅表現除咗傳統一人一格嘅座位外依度係有兩人卡位同四人枱嘅店員推薦期間限定嘅鯛魚拉麵對期間限定情有獨鍾嘅我 今次揀咗鯛魚雞白湯拉麵鯛魚片份量滿滿 表面係微微炙燒過賣相同口感都100分吸收咗濃郁雞湯汁 食落嫩滑鮮甜帶點焦香雞白湯鮮味十足 唔算係好濃好傑嘅質感反而帶點清甜 唔鍾意湯底好漏嘅人可以試試佢朋友叫咗北海道極濃蟹湯拉麵淡淡蟹肉 呢款嘅湯底就係濃郁厚實既口感拉麵軟彈質地 配合埋湯底令人一口接一口咁食糖心蛋係偏甜嘅口味 咬落軟滑除咗拉麵 依到仲有沾麵同飯類 小食我地另外叫咗份明太子雞翼雞翼尖位細心咁包住錫紙 拎起食 去咗骨淡淡肉嘅感覺太滿足了明太子唔會好咸 雞翼表面焦脆金香有驚喜嘅小食

除咗傳統一人一格嘅座位外

雞翼尖位細心咁包住錫紙 拎起食 去咗骨淡淡肉嘅感覺太滿足了
明太子唔會好咸 雞翼表面焦脆金香

有驚喜嘅小食

2022-08-22 50 瀏覽
雞白湯拉麵🍜呢度喺中環行上來大概10分鐘,一間小小的舖頭仔,大概有20個位食拉麵最重要就係湯底,呢到湯頭呈奶白色,質感幼滑,啖啖骨膠原,香濃但又唔油膩,都幾似飲緊忌廉湯,唔小心飲哂😝佢碗湯都好熱辣辣,啲拉麵又好熱,所以我估佢係即刻煲即刻煮,係誠意之作呢碗拉麵最特別嘅就係有 炸牛蒡,脆卜卜😗我自己就鍾意浸林係啲湯度再食,但如果你想硬身啲嘅都可以即食除咗叉燒,配料仲有慢煮雞肉、溏心蛋、筍絲,食完都好飽☺️😌如果你即刻做會員就有一隻糖心蛋送,所以我總共食左一隻半嘅蛋
雞白湯拉麵🍜

呢碗拉麵最特別嘅就係有 炸牛蒡,脆卜卜😗
我自己就鍾意浸林係啲湯度再食,但如果你想硬身啲嘅都可以即食

除咗叉燒,配料仲有慢煮雞肉、溏心蛋、筍絲,食完都好飽☺️😌
如果你即刻做會員就有一隻糖心蛋送,所以我總共食左一隻半嘅蛋
2022-08-09 75 瀏覽
Lunch 諗來諗去唔知食咩好….突然間就醒起沾麵話說我都未係香港食過沾麵超濃拉麵,d麵好香, d湯夠熱餃子一般下面呢知係餐廳限定期間,不過呢間鋪仲可以做會員儲分, 迎新可以簡送可樂或者一隻蛋
Lunch 諗來諗去唔知食咩好….
突然間就醒起沾麵
話說我都未係香港食過沾麵

超濃拉麵,d麵好香, d湯夠熱
餃子一般

2022-08-03 88 瀏覽
聽講呢度嘅雞白湯拉麵好好食 就走嚟呢度試下除咗主餐牌經常有嘅雞湯拉麵重有期間限定嘅鯛魚雞白湯拉麵湯底選擇有魚湯雞湯混合和淨魚湯特別位不單只是魚湯 還配火炙過的鯛魚魚片 充滿油脂香味我點咗個鯛魚雞白湯拉麵 ($138)湯底呈奶白色味道比起一般嘅豬骨湯更帶點清澈沒有豬骨湯的油膩 飲落更香甜個人幾喜歡這個配搭 金鶴雞白湯拉麵($98)係招牌拉麵 現炸牛蒡氣勢磅礡 用雞造成嘅湯底濃而不膩配一大片特瘦叉燒炸餃子皮薄香脆($38)做得不錯 除咗堂食 仲有得外賣添
聽講呢度嘅雞白湯拉麵好好食
就走嚟呢度試下

除咗主餐牌經常有嘅雞湯拉麵
重有期間限定嘅鯛魚雞白湯拉麵
湯底選擇有魚湯雞湯混合和淨魚湯
特別位不單只是魚湯
還配火炙過的鯛魚魚片 充滿油脂香味

我點咗個鯛魚雞白湯拉麵 ($138)
湯底呈奶白色
味道比起一般嘅豬骨湯更帶點清澈
沒有豬骨湯的油膩 飲落更香甜
個人幾喜歡這個配搭

金鶴雞白湯拉麵($98)係招牌拉麵
現炸牛蒡氣勢磅礡
用雞造成嘅湯底濃而不膩
配一大片特瘦叉燒

炸餃子皮薄香脆($38)
做得不錯

除咗堂食 仲有得外賣添

同朋友一齊喺中環覓食,佢話想食日式🇯🇵拉麵🍜,咁我叫佢自己揀,結果朋友就話不如嚟呢間拉麵店🍜,我一聽個名,印象幾好,舉腳贊成😆,咁就行咗過去開餐😆- 我叫咗 $138 嘅「鯛魚•雞白湯拉麵 Snapper X Chicken White Soup Ramen 鯛と鶏白湯ラーメン」:呢個係「期間限定」,梗係要試吓啦😆;鯛魚🐟肉質結實,似乎用火焰輕輕燒過,好味😋;湯底就依然濃厚😆- 朋友就叫咗 $98 嘅「黑蒜🧄醬油拉麺 Black Garlic Shoyu Ramen」:湯底真係好濃郁同埋有蒜頭🧄嘅香味,我知道因為我飲咗朋友碗拉麵嘅頭啖湯😆;仲有,餐牌咁樣形容「湯底使用了本店自家秘制黑蒜醬料,這款湯的味道比較濃郁,帶有很強的蒜香味,最適合轉天氣時享用」😋- 仲叫咗 $48嘅「日本🇯🇵明太子燒雞翼」share:燒雞翼我不嬲都鍾意食😆;呢度燒得雞皮脆脆哋,加埋明太子喺裏邊,惹味😆

2022-07-29 51 瀏覽
本人係拉麵愛好者🥰呢間拉麵店係第二次去😬今次試下其他款🫶🏻店員推薦左最新推出既鯛魚湯拉麵係時限款黎所以就叫左😝碗拉麵好足料!有一大塊薄砌肉同兩件稠魚燒肉肥瘦剛好 稠魚肉甜甜的 魚肉面燒過黎 更加入味❤️‍🔥好鐘意呢間拉麵既麵質 麵粗幼適中 咬落去爽口彈牙稠魚湯頭濃稠鮮味🐟朋友個碗係北海道極濃蟹湯拉麵蟹🦀️肉份量不少 湯汁🈵️🈵️香濃的蟹🦀️味😋呢間不時會推出期間限定款會繼續幫襯試新嘢😚因為係附近返工 下次決定試吓外賣自取😆

本人係拉麵愛好者🥰
呢間不時會推出期間限定款
會繼續幫襯試新嘢😚
因為係附近返工 下次決定試吓外賣自取😆
2022-07-27 71 瀏覽
依家拉麵店主打濃郁湯底,之前試過雞白湯湯底幾濃厚,而且份量都幾夠飽😛 金鶴拉麵係好多區都有分店,總有一間係你附近😚 除咗堂食之外,亦有提供外賣自取,可以買返屋企慢慢嘆☺️.🦀北海道極濃蟹湯拉麵 $138: 一飲湯底 濃濃嘅蟹味好鮮甜☺️ 拉麵軟硬度適中,蟹肉碎好新鮮✨ 配慢煮叉燒、半隻溏心蛋、紫菜、筍、蔥。.🍜鯛魚雞白湯拉麵 $138: 鯛魚為刺身級別 會經火炙處理; 鯛魚肉質嫩滑油香豐富😚 湯底用鯛魚雞白湯,膠質重而且食用個嘴會黏黏的😌
🦀北海道極濃蟹湯拉麵 $138

🍜鯛魚雞白湯拉麵 $138
太耐無食拉麵,適逢經過中環,專程去金鶴!連鎖店黎講,佢既品質我覺得係最好,今次遇上期間限定鯛魚雞白湯拉麵,決定一試😋😋見平時食開借落唔少積分,用200pt換左餃子,皮薄餡靚,煎得幾好!鯛魚雞白湯拉麵 $138每一次期間限定既湯底都有驚喜,今次鯛魚雞白湯都唔例外​香濃既鯛魚甜加上雞湯,鮮味雙重享受!雞肉換左做鯛魚肉,魚肉唔會鬆散有咬口,但魚味略為失息溏心蛋都幾入味麵質無特別挑剔,軟硬程度永遠岩岩好~極濃雞白湯沾麵 $138雞湯依舊濃郁! 口感creamy 🤩因為係沾麵,湯底會咸D俾你,食完可以加湯飲沾麵彈性十足,軟硬度都岩岩好,沾上掛湯既麵質,每啖麵都有濃郁雞湯味豚肉大大塊豚肉​,肉味都濃厚~雞肉兩大塊淡淡雞肉味,慢煮出黎夠嫩夠滑!😆😆
太耐無食拉麵,適逢經過中環,專程去金鶴!

鯛魚雞白湯拉麵 $138
每一次期間限定既湯底都有驚喜,今次鯛魚雞白湯都唔例外
香濃既鯛魚甜加上雞湯,鮮味雙重享受!
雞肉換左做鯛魚肉,魚肉唔會鬆散有咬口,但魚味略為失息
溏心蛋都幾入味
麵質無特別挑剔,軟硬程度永遠岩岩好~

極濃雞白湯沾麵 $138
雞湯依舊濃郁! 口感creamy 🤩
因為係沾麵,湯底會咸D俾你,食完可以加湯飲
豚肉大大塊豚肉​,肉味都濃厚~
雞肉兩大塊淡淡雞肉味,慢煮出黎夠嫩夠滑!😆😆
  • 金鶴雞白湯沾麵
  • 鯛魚雞白湯拉麵
2022-07-08 74 瀏覽
今日難得個friend可以早放工,所以約埋一齊食晚餐,真開心!!!佢話想食拉麵,咁就搵到呢間超多好評嘅拉麵鋪。平日嘅下午6點幾到都已經有一半滿,真犀利,觀眾嘅眼睛係雪亮嘅,所以食評應該冇錯。餐廳有拉麵、沾麵同埋飯揀,我哋兩個都叫左黑蒜醬油拉麵。首先試咗個湯底先,好正,味道濃郁,最緊要係唔會死咸,飲落有味精,我哋最後成碗湯都飲晒,肥死。我哋都好欣賞個拉麵,麵身唔粗,可以掛汁,軟硬適中,我個friend覺得啱啱好,但由於我個人比較鐘意硬小小嘅麵,所以下次再食會問下餐廳有冇得要嘅麵硬小小。餸有日本叉燒,而且居然有慢煮雞胸,出邊好難得食到,兩樣都好好食。以中環區黎講100蚊有找嘅拉麵算好抵食,下次會再食過!

以中環區黎講100蚊有找嘅拉麵算好抵食,下次會再食過!