星期6沙晚黎左黎間試下,好多人...首先要講既係侍應,一個物件形容...火箭~~上菜時間唔錯~~冇問題...點了帶子薄燒餅,味道唔太濃不過都算幾好食,特上壽司就真係好好普遍,唔推介~件海膽仲要唔新鮮...出水...食落陣味...好~~~唔得~~蟹肉窩飯都係嘛嘛~~清酒都算唔差~~所以只推介燒餅同燒酒...其他就要三思了~~total...400蚊...算係幾唔值黎個價...正係服務已經唔值,雖然我都知道忙...
星期6沙晚黎左黎間試下,
好多人...
首先要講既係侍應
一個物件形容...火箭~~
上菜時間唔錯~~冇問題...
點了帶子薄燒餅,
味道唔太濃不過都算幾好食,
特上壽司就真係好好普遍,唔推介~
件海膽仲要唔新鮮...出水...
食落陣味...好~~~唔得~~
蟹肉窩飯都係嘛嘛~~
清酒都算唔差~~
所以只推介燒餅同燒酒...
其他就要三思了~~
total...400蚊...
算係幾唔值黎個價...
正係服務已經唔值,雖然我都知道忙...
2007-05-12 14 瀏覽
經過今日之後都唔使旨意我再去!原本今日行完街去食飯,一上到7樓人頭湧湧,之前未食過teppan,所以就去左排隊估唔到排10個人15min都唔使,以為咁快就有好野食點知就中招!一坐入去就睇餐\\\牌啦,媽媽想食清酒煮蜆但唔menu有,諗住問staff有冇,但見到d staff 個個都好似支箭咁飛來飛去個個都好似為趕而趕咁, 節奏太快太亂啦,想安安樂樂食餐\\\飯都唔得一來同間餐\\\廳既格調格格不入二來咁快d staff 好容易會撞埋一齊(事實上見到真係差d撞到...)想問句野都唔得叫到個高級d 既manager問, 但佢\\\又望左望右, 完全都唔專注好似叫你\\\"快d落單啦\\\"咁, 開始有d忟我叫左田園沙律,牛肉卷,海鮮炒烏冬,海鮮煱 同清酒煮蜆個牛肉卷都幾好食, 田園沙律個汁唔錯海鮮煱個湯底係麵豉湯, 怪怪地但我覺我ok (不過父母就唔好麵豉)之後果d就開始扯火點解個炒烏冬冇鑊氣之餘個味道仲係酸既?原來加左子薑炒呀!!仲有d海解係少+細粒2條尤魚鬚+一粒細帶子+3粒細蝦咁就係海鮮炒烏冬啦.....青口都冇隻,又唔熱.....我屋企附近個間日本餐\\\廳都好食過佢\\\多多聲最
經過今日之後都唔使旨意我再去!

原本今日行完街去食飯,一上到7樓人頭湧湧,
之前未食過teppan,所以就去左排隊
估唔到排10個人15min都唔使,以為咁快就有好野食
點知就中招!

一坐入去就睇餐\\\牌啦,媽媽想食清酒煮蜆
但唔menu有,諗住問staff有冇,
但見到d staff 個個都好似支箭咁飛來飛去
個個都好似為趕而趕咁, 節奏太快太亂啦,
想安安樂樂食餐\\\飯都唔得
一來同間餐\\\廳既格調格格不入
想問句野都唔得
叫到個高級d 既manager問, 但佢\\\又望左望右,
完全都唔專注
好似叫你\\\"快d落單啦\\\"咁, 開始有d忟

我叫左田園沙律,牛肉卷,海鮮炒烏冬,海鮮煱
同清酒煮蜆
個牛肉卷都幾好食, 田園沙律個汁唔錯

之後果d就開始扯火
點解個炒烏冬冇鑊氣之餘個味道仲係酸既?
原來加左子薑炒呀!!
仲有d海解係少+細粒
青口都冇隻,又唔熱.....
我屋企附近個間日本餐\\\廳都好食過佢\\\多多聲

最扯火既係個清酒煮蜆
我以為會係一碗熱酒浸住d蜆上
點知冇乜汁既?
個汁唔係酒,係一d唔知咩汁
又冇酒味, 媽媽好失望(>_<)

但咁都唔係最差,
最差既係個manager
佢\\\見到我地食完晒
就竟然問我地: d 野食黎晒啦呵? 咁我幫你地收晒d野佢\\\啦~
咁即係趕人走啦?
佢\\\老闆&%#&(&<?:\\\">?)!!!!
唔怪之得咁快就有位啦~
快都冇用啦, d 服務咁差

最後想俾d意見間餐\\\廳:
最重要係服務同食物質素
餐\\\廳既節奏係可以調校麻
做到d staff 死下死下,咪棧撞到飛起....
想做多d生意都唔係咁樣做架
快係冇用架!

俾錢我都唔會再去食呀!!!!!!!
I went to lunch with my family. We had a set lunch, a set of 12-piece sushi and tampura. Sushi not good. The sea urchin is melting. The soup is too salty. Tempura too oily.Not worth the money.

Not worth the money.
2007-04-26
朋友退休在即,約了在這餐廳午飯,談談以後動向。退休的決定是不容易的,要過三關:一是要有事可為,否則便是浪費餘下生命的時間;二是要有心理準備,退休不一定不做工作,而是不為五斗米而忙碌;三是要計算清楚,切忌支不抵收,資不抵債。開飯的方式有多種,可以是:奢侈,豪華,盡情,實際,謹慎,節儉,微薄的選擇。退休亦言。每個人背景有異,要求不同,喜好有別,不能將自己喜歡的強加於人。而且,周遭環境不斷在變,人的心情也每天有異,所以,今天在這餐廳想吃的東西,下次來也不一定想要同一樣東西。當然,今天叫錯了東西吃,不好吃,下次可以叫過;而作出了退休的決定,一旦實行起來,重返崗位就不太容易,難有下次了。朋友是一個實際的人,分享了他退休後一些實際的計劃,我也請他吃了實際的一餐,雖是餞別,也不奢華。我要了個厚燒牛肉定食,朋友要了個雞扒定食。定食也包括了面豉湯及一個玉米生菜沙律。牛肉肉質好,只用了鹽和黑椒鐵板燒好便上。這麼好吃,可惜只得五六粒。不過,配合埋一些菇絲椰菜,也是乎合食物三角- 少肉少油多菜多澱粉,吃得健康又開心。面豉湯和沙律,則完全普通,看得見只是為了加多兩道菜,充撐一下場面,洗多兩隻碟,便可賣貴三十元。

其實,場面是不用充的,因為每個人有幾多‘料’,幾多‘面’,明眼人都心裏有數。自己做好本分,平時多關心周遭的親人同事朋友,就自然會心情暢快。正所謂,‘面’是人給的。見過一些退休前意氣風發,跟班一大堆的達官貴人,退休後,以前的同僚便敬而遠之。七分飽是養生之道,留餘地為處世之理。

如果想得通,退休的考慮和決定便容易得多。更不用抖纏於一些退而不休的過渡。雖然說是餞別,但聽到朋友退休後充實的安排,也戥他開心。這餐廳的座椅又硬又窄,午飯一小時尚可,久坐則不大舒服,隔離左右都坐了人,談話時旁邊阿哥阿姐全部聽見,毫不暢快。下餐選個較佳地方,再跟他慶祝新的一頁開始。
2007-04-17
這日本餐廳的餐牌似乎改了, 頗居食屋feel, 儘管一試.點了:1.炸雞軟骨, ok, 都係正常水準2.鐵板牛舌, 都幾香, 加點七味粉, 味道都ok. 但有點厚, 要切成一小片一小片.3.墨魚咀串燒, ok, 幾得意4.豬頸肉串燒, 唔係好似豬頸肉.5.燒西冷, 五成. 牛味不太重, 也沒有什麼肉汁, 很一般. 反而拌碟的大蕃茄幾好.6.玉子, 燒三文魚壽司. 玉子壽司唔掂, 凍的. 燒三文魚ok, 但不太肥美.7.軟殼蟹牛油卷: 這個算較好的一味.其實想點燒三文魚腩, 劍魚腩刺身, 鮮鮑魚刺生+燒二食, 但全都售罄…oh! 環境不錯, 坐得舒服, 但味道不怎麼, 一試夠了!
這日本餐廳的餐牌似乎改了, 頗居食屋feel, 儘管一試.
點了:
1.炸雞軟骨, ok, 都係正常水準
3.墨魚咀串燒, ok, 幾得意
4.豬頸肉串燒, 唔係好似豬頸肉.
7.軟殼蟹牛油卷: 這個算較好的一味.

環境不錯, 坐得舒服, 但味道不怎麼, 一試夠了!

2007-04-14 1 瀏覽
本人和我的女朋友看見門面ok, 又唔洗等位, 就決定一試. 我地叫了一份羊排($98), 因我地不喜歡吃生羊, 所以要求全熟,當送上來時, 我地看見三小仵羊排和幾條薯條,我地都諗住好食都冇所為la,點知到我用刀一切下去,很多血湧出來,我地叫佢再燒熟點先,10分鐘後又送上來, 當時都已經食完其他三様野($6x的海鮮烏冬,很細酥,每人得半碗到,一個cream 湯, 冇咩餸,水多,重有一個唔記得o左, 都係一般), 我又用刀一切下去,一樣有幾多血湧出來, 我就叫個女經理再來看看, 佢都覺得好生,我就取消唔要, 埋單. 完本應付330到,最後240元到但係好似冇食過野咁law我話過唔會再去, 因為我後來同朋友傾開, 佢都食過覺得好唔得, 小心小心
最後240元到
但係好似冇食過野咁law

2007-04-09 4 瀏覽
朋友為我補祝生日的一餐. 我們叫了一個軟殼蟹卷, 一個紫蘇雞翼, 和一個帶子墨魚燒餅. 軟殼蟹卷和紫蘇雞翼的賣相都很好, 味道亦不錯, 尤其是那個雞翼-- 不過紫蘇看得見而吃不出. 帶子墨魚燒餅, 果然是如食家所言, 非常有口感, 味道亦很好. 想不到這樣就足以填飽肚子, 吃著說著差不多兩小時就過去了. 服務與環境都不俗. 實在是很愜意的一頓晚飯. 外面飄著雨, 但還是趕下場去了. 謝謝你.
朋友為我補祝生日的一餐.
想不到這樣就足以填飽肚子, 吃著說著差不多兩小時就過去了.
2007-04-04
星期一同朋友出來沙田gathering,搵左一陣都無咩特別野想食,所以走左入去燒又燒試下,我地叫左三樣東西:野菌烤雞飯、墨魚薄餅、煎蟹餅拼薯條(個名好長,仲係季節限定)! 我自己比較喜歡個薄餅,不是太heavy,而且有好多墨魚粒,幾有咬口~ 而飯的味道都不錯, 但普通了一點,我的朋友則喜歡煎蟹餅,但我覺得有少少怪的味道,好似餅裡面有d芥辣味!兩個人食左不到$200埋單,都不算太貴,餐廳內位置幾好,坐左差不多個半鐘,傾計食飯都是不錯的選擇!
2007-03-25 9 瀏覽
清酒煮蜆-酒味濃,喜歡,蜆有點沙,吃的不是最舒服海鮮薄餅-特色的醬汁,還好,再脆一點會更加好海鮮沙拉-魚生夠多,有咬勁壽司拼盤-ma ma d

清酒煮蜆-酒味濃,喜歡,蜆有點沙,吃的不是最舒服
海鮮薄餅-特色的醬汁,還好,再脆一點會更加好
海鮮沙拉-魚生夠多,有咬勁
壽司拼盤-ma ma d
2007-03-20
間野d野食味道一般, 而服務認真唔掂, D侍應超級呆滯, 又漏單, 叫佢追又等九年, 事後仲charge 左我張信用卡兩次, 依家都未搞掂, 我以後都唔會去幫襯呀, 真係食到火都嚟呀~~~~
2007-03-16 0 瀏覽
這裡環境不錯,閒日晚上去人唔多,坐位與坐位之間有足夠o既空間,環境又靜,又唔會有dwaiter 好急好趕o既情境令人坐得唔自在,價錢又唔貴,服務態度也不俗,我認為不錯。
2007-03-07
睇個門面好似好正咁,我地一行18人到Teppan食午飯.由於人多,不能全部食物都share,我地各自叫了set lunch..呢度啲set都有好多款,價錢都算ok,約$5x-$7x.我叫左個鍋, 係湯烏冬, 比想像中普通同完全冇驚喜.. 友人叫了的定食也一般啦!
睇個門面好似好正咁,我地一行18人到Teppan食午飯.
2007-03-03 11 瀏覽
與久未露面的朋友吃晚飯,地點由他選擇。沙田新城市廣場,裝修後真是喚然一新。印象中,裝修後只去過一次美心皇宮和Fish & Co.,今次朋友揀了Teppan。預左要等位,等8張位又唔算多,所以都沒有再去嘗試找其他地方,在商場行個圈便回來等吃。怎料,回來時已過了很多張檯。幸好知客都好識做咁立即安排座位,抵讚。朋友喜歡食三文魚,先點一客三文魚刺身。再看過餐牌,選了一個奄列雞絲炒麵和一個特制咖喱炒飯。兩個人原本應該唔夠食,但小弟剛巧有點不舒服,沒什胃口。三個餸食住先。三文魚刺身,有五片,算是肥美鮮甜。奄列炒麵賣相唔錯,奄列包著炒麵、雞肉絲、紅蘿蔔絲和生菜絲咁。麵唔夠熱,亦欠口感,但就幾重薑汁味。奄列如可煎耐多一點點時間,相信會更美味香口。特制咖喱炒飯我並不喜歡。飯是用珍珠米炒成,而非一般的泰國米,但效果麻麻。咖喱唔辣,也不夠香。豬肉碎撈飯亦欠缺了應有的口感。食物算一般,服務要加分。以咁既價錢,可入再選擇範圍之列。

食物算一般,服務要加分。以咁既價錢,可入再選擇範圍之列。
2007-02-19
The exterior and menu of this restaurant looked promising. The service was so-so. The food was also so-so. It doesn't have the extreme freshness that is so important in all cuisines. The cooking itself doesn't leave much taste/odour to think about.Hmmm.. Doesn't quite live up to its appearance.
The service was so-so.
The food was also so-so.
2007-02-15 2 瀏覽
昨晚情人節,之前未黎過呢間於是訂位,full book 訂唔到位, 心諗訂唔到位咁多人去應該差極有限, 於是早0的去等位, 人多關系, 有點混亂, 我都可以接受, 不過個帶位每十分鐘就問我介唔介意撘檯, 足足問左我三次, 我己經等左九個字, 個人己經燥, 我第一次話唔要撘檯, 即係我唔想撘檯, 加上情人節呀大姐...點會撘檯呀, 撘檯的話我就去茶餐廳la(早知去茶餐廳)......-------等位途中通常有的阿嬸等得唔耐煩,就會出黎搞事,內容唔講la, 個帶位都handle得幾好(係咁忙的時候),Well Done~!-------終於有位入去,迫到呢...算..等咁耐先叫食野,叫個set,因為唔想諗,落order時要我地叫埋餐飲,洗唔洗咁趕呀, 跟住好快黎個唔知係咪叫湯的野(無餐具),一大碗,無味難飲,加上好稀,無飲到,等左一陣即黎個主菜(咁個前菜呢?!),0的壽司每件都係散既,放(跌)入個碗度, 再(扒)入口,心諗我唔好要個魚生飯...再上另一個主菜(我個前菜呢?!),,3成熟牛扒(無餐具),無謂多講, 金玉其外...食完見我個前菜未黎,就吹佢,佢話跟跟,十分鐘后都未黎,再吹..
終於有位入去,迫到呢...算..等咁耐先叫食野,叫個set,因為唔想諗,落order時要我地叫埋餐飲,洗唔洗咁趕呀, 跟住好快黎個唔知係咪叫湯的野(無餐具),一大碗,無味難飲,加上好稀,無飲到,等左一陣即黎個主菜(咁個前菜呢?!),0的壽司每件都係散既,放(跌)入個碗度, 再(扒)入口,心諗我唔好要個魚生飯...再上另一個主菜(我個前菜呢?!),,3成熟牛扒(無餐具),無謂多講, 金玉其外...食完見我個前菜未黎,就吹佢,佢話跟跟,十分鐘后都未黎,再吹....時間一分一秒咁過,結果吹左四次, 係四次呀....
最后個次我己經想發火, 順便叫埋個甜品走人, 個姐姐話:「下, 要一齊上呀(前菜加甜品)」,我話:「係呀快的」,最后吹爆真係黎個甜品先(無餐具), 小那巴個前菜再要等多三個字先黎....
不愉快埋單即閃
我都非常清楚大日字餐廳的忙+亂, 又唔請多幾個人, 又無繫統,0的野食仲....好心就咪開咁Q多張檯,呢間野完全唔X掂,茶餐廳一定好過佢,我一定唔會再去(火都黎X埋)!!!!