2010-03-23 68 瀏覽
原本去萬豚食烏冬不過排晒隊,要咁等位乜都假,近近地轉去K11試食依間新吉列專門店。當晚店員介紹佢地有比黑豚更靚叫"金星豬"嘅特選豬揀,不過就要每個set加多$20,為左比較當然叫晒兩種豬試試啦。吉列金星猪扒定食 - 比多$20嘅果然好食啲,比黑豚juicy好多,有一兩舊同丼吉有水準時嘅豬扒有得比。吉列黑豚猪扒定食 - 珠玉在前,立即比下去,只屬中水準。咖哩吉列蝦定食,咖哩唔突出,而且佢嘅蝦都無近又同丼吉咁爽咁新鮮,可以唔叫。吉列黑豚豬柳定食 - 寫到依道先知自己無食,不過朋友話ok。炸薯餅 - 無特別梅林串炸 - 有8款唔同嘅食材,味一般。豚角煮 - 食完一致覺得係東坡肉加介辣味。同其它吉列店一樣,白飯同菜絲係任加嘅,而且佢嘅飯係日本米菜絲亦好新鮮。不過依道係無得玩磨芝麻嘅,扣分。

吉列黑豚猪扒定食 - 珠玉在前,立即比下去,只屬中水準。
炸薯餅 - 無特別
梅林串炸 - 有8款唔同嘅食材,味一般。
豚角煮 - 食完一致覺得係東坡肉加介辣味。

不過依道係無得玩磨芝麻嘅,扣分。
店舖嘅標誌好有趣
豚角煮
吉列黑豚豬柳定食
梅林串炸
2010-03-19 6 瀏覽
返到香港, 總會與朋友一聚, 一聽到朋友話食日本野, 心中不禁彈出一句「玩野呀」。因為小弟o係日本「浪費」青春, 所以o係香港食日本野有d反感。呢日食午餐, 小弟點左個梅林special汁的黑豚蛋飯, 但無黑豬... (點解坐抵的時候唔講既無黑豬?)都好為小弟慳返廿蚊。三位朋友分別點了, 炸豬柳, 炸蠔, 炸蝦。個賣相唔錯, 但張台有三個汁, 環境暗, 我要同朋友逐一解釋係咩汁, 用係咩食物之上。點解個侍應可以唔同客人解釋呢?先講一下我個梅林special汁的豬蛋飯先, 勁濃味, d 汁將d蛋將d豬味全部蓋住晒, 正如我係日本食過的「miso」豬扒一樣, 咸! 咸! 咸! 「有人歡喜有人愁」, 我就唔太歡喜。因為小弟帶病的關係, 所以無抽朋友的水, 佢地話佢炸豬柳, 炸蠔, 炸蝦, 唔錯。但會唔會再黎呢, 唔太有機會。仲有呢間野有心要做到好服務, 但好多細節都唔注意, 例如侍應會隔台大叫, 行路好似爛仔咁, 如果可以改善埋呢d野, 就係五星服務架啦!

都好為小弟慳返廿蚊。

三位朋友分別點了, 炸豬柳, 炸蠔, 炸蝦。

點解個侍應可以唔同客人解釋呢?

但會唔會再黎呢, 唔太有機會。

2010-03-03 5 瀏覽
上次tour around K11時經過銀座梅林己心癢癢的想光顧, 但因當時已用過餐, 故沒有幫襯此在曰本响負盛名的炸豬扒專門店. 今天趁着元宵佳節, 於是相約友人往慶祝.店內多數以卡位形式. 我們一行四人, 選了有日式垂簾的卡位, 甚有privacy. 每張卓上都有三種醬汁(自助式), 排成一行及清清楚楚列明 予客人選擇. 繼有柚子沙律汁, 青芥末沙律汁, 同梅林豬排汁; 都萛多元化.我們叫了黑白豚肉套歺各一. 本人則喜愛鳗魚定食. 另外胃口細的友人ordered 稻庭湯烏冬及半份黑豚(有四塊). 再加了一客炸蟹肉薯餅大家分享. 薯餅最先, 有兩件. 味道不錯, 外面鬆脆而當中creamy 輭熟. 鳗鱼除了十分juicy外亦沒有任何細骨, 香甜可口,極之美味. 另配有特別醬油供食鳗鱼. 黑豚肉比白豚肉色較深, 更肥美多汁. 總括而言, 無論哪種食品:豬肉, 海鮮, 蔬菜; 銀座梅林都能通通炸得外脆鬆化, 而仍然保留肉汁於食物當中.伴碟的椰菜丝份量適中. 侍應每隔15-20分鐘便探頭進來詢問"需加添菜絲嗎?"....那怕你不夠吃! 白飯是日本米, 粒粒有韌度又帶黏性, 所以一粒都留

我們叫了黑白豚肉套歺各一. 本人則喜愛鳗魚定食. 另外胃口細的友人ordered 稻庭湯烏冬及半份黑豚(有四塊). 再加了一客炸蟹肉薯餅大家分享. 薯餅最先[上菜], 有兩件. 味道不錯, 外面鬆脆而當中creamy 輭熟. 鳗鱼除了十分juicy外亦沒有任何細骨, 香甜可口,極之美味. 另配有特別醬油供食鳗鱼. 黑豚肉比白豚肉色較深, 更肥美多汁. 總括而言, 無論哪種食品:豬肉, 海鮮, 蔬菜; 銀座梅林都能通通炸得外脆鬆化, 而仍然保留肉汁於食物當中.

伴碟的椰菜丝份量適中. 侍應每隔15-20分鐘便探頭進來詢問"需加添菜絲嗎?"....那怕你不夠吃! 白飯是日本米, 粒粒有韌度又帶黏性, 所以一粒都留不住. 套歺的白麵鼓湯中有紅蘿蔔, 椰菜及豆腐, 跟一般性的红麵鼓湯(只有葱花與豆腐粒) 不一樣. 稻庭湯烏冬配有兩片日式魚片及雞塊. 另有葱絲, wasabi, 及芝麻醬供放湯齊吃(可加可不加), 都合乎日本式鳥冬的要求.

闊太認為銀座梅林的炸物質素與tonkichi 不相上下, 對喜愛炸豚肉人士而言, 可多一個選擇呢!
2010-02-28
  • 吉列鳗鱼
2010-03-01 15 瀏覽
今天百忙中終抽出時間去試菜. 店子裝修簡約低調但又不會像拒人千里. 我蠻喜歡這樣的食肆.但午餐也不會有甚麼着數因侍應說晚餐也是用一張menu. 我挑了它耍家的黑豕吉列豬扒飯套餐, 黑豕要另加20元. 不特別說明便是白豖.賣相一貫日式風格, 豬扒望落也乾身, 不會混身是油. 咬落肉質鬆軟不會死實實但又有趙頭, 真的是名不虛傳, 另有大量菜絲伴碟, 既可點綴也可食用來減低熱氣, 可算十分體貼. 特別要說是那個湯, 十分美味, 一渴便知是心機嘢, 湯內更加有很多菜蔬來增加咬口, 總之十分好味啦!!

門口的裝飾
$174.00
黑豖肉吉列豬扒飯套餐
  • 黑豕肉吉列豬扒套餐
2010-02-27 20 瀏覽
剛從梅林回來, 兩個人在9:00左右到達, 以為可以唔使等枱, 點知都要等, 大約9點半至有位.我們點了猪柳 (黑猪), 炸鰻魚 及炸蠔. 炸鰻魚非常肥美, 其他的就不過不失. 大家都將梅林與Tonkinchi比較, 價錢應該是梅林較抵食, 炸物的水準也差不多, 不過 - 米飯及椰菜方面, 就ToTonkinchi比較好, 特別是椰菜, Tonkinchi比較清甜及鮮嫩, 梅林的就老多了. 總的來說, 值得一試.

總的來說, 值得一試.
2010-02-26
  • 炸鰻魚
2010-02-24 5 瀏覽
記得在十年前,吃日式吉列菜式,世貿Tonkichi是首選.當年差不多是全港唯一的日式吉列店,早年去過三次,每次也沒有失望過.到了今天,日式吉列店越開越多,月前才新開張的尖沙咀兩個新商場,K-11和ISq,各有一間日式吉列專門店,其中一間,是在K-11地庫的銀座梅林.小弟有眼不識泰山,當初見到個招牌,還以為梅林牌好地地賣午餐肉,現今又走去賣吉列炸物?原來,銀座梅林在日本,有八十多年歷史.初三赤口的晚上來晚飯,七點來到,可以直入坐吧檯.晚一點來的話,門外已排滿人龍了.因女友沒有胃口,只能點個吉列豬扒餐.我們在吧檯前,看著師傅不斷地將材料沾粉,再放落油鑊炸.製作過程一覽無遺.檯上面的醬汁有三款,上次在豚組的柚子汁味道,實在嚇人,來到梅林,還是用梅林豬扒汁來點炸物算.先試一口,濃甜惹味.套餐內包碗麵豉湯,湯料甚足,內有蘿蔔片,將麵豉湯的味道,加多份清甜味.炸豬扒肉在網上,這樣做是將油份隔走,只見外表炸得色澤金黃,再看看個橫切面,外層很薄,但肉質似乎很粗.先咬一口,炸漿非常鬆化可口,沒有一口油的感覺,再吃到豬扒內層,肥就幾肥,肉質果然不出所料,有點粗糙,更帶點硬.不過沾些惹味的豬扒汁吃,也能夠吃

套餐內包碗麵豉湯,湯料甚足,內有蘿蔔片,將麵豉湯的味道,加多份清甜味.炸豬扒肉在網上,這樣做是將油份隔走,只見外表炸得色澤金黃,再看看個橫切面,外層很薄,但肉質似乎很粗.先咬一口,炸漿非常鬆化可口,沒有一口油的感覺,再吃到豬扒內層,肥就幾肥,肉質果然不出所料,有點粗糙,更帶點硬.不過沾些惹味的豬扒汁吃,也能夠吃清光.是否感覺動人?這樣說未免太過誇張了.

伴碟的椰菜絲,是用來解熱氣,女友也能吃一點點.如果不夠,可以再添.

兩間在同區,差不多同一時間開的吉列店,大家評價亦不一,有些人說梅林好,亦有些人說浪漫橫濱好.爭持不下,吃吉列豬扒好像踢打比戰,鬥到飛沙劈石.

我尚未去過橫濱,不能評論邊一間比較好,但這次在銀座梅林的經驗,並不稱得上好.
1927年,八十幾年老字號
椰菜大放送
全相
橫切面
2010-02-24 9 瀏覽
又係爸媽不在家的孤獨老人... 友人陪本宮食晚飯,e個友人好特別,因為本宮同佢成日都日又傾,夜又講,所以每次食飯都要去d坐得舒服,又要嘈嘈o地o既地方,方便高談闊論~識本宮o既人都知道,本宮唔鐘意食豬扒,自從留學之後,發覺豬,真係可以有咁騷,得咁騷之後,本宮就開始唔食豬,但係凡事都有例外,本宮又好鍾意食叉燒包、餐包、豬柳蛋漢堡,畢竟,一個食豬o既大國,真係好難唔食豬o既~今次o既胃有事,出奇地得意,鐘意食生冷o野同炸o野,食炸o野wow~ 點可以唔食豬?? 唔緊要,最重要係d豬唔好臭就得~ 聽聞k11有一間食炸o野,所以就同友人一齊去試下~食e間o野好難唔同丼吉比較,仲要本宮落筆之前o岩o岩先再食丼吉... 價錢差唔多,又係要排隊,當然要揀間好食啦~先講d sauce,梅林係比較有系統,因為佢寫好o左洋sauce打咩sauce,唔洗好似丼吉咁要估估下,但係落汁之後,就調返轉,梅林o既柚子汁,冇咩柚子味,只係酸味,而青芥汁就只有spicy o既feeling,冇wasabi o既香味... 而豬扒汁,由於冇得玩磨芝麻,冇o左芝麻味,當然又冇咁好食啦~因為友人係非常熱愛烏冬,所以佢叫o左一

因為友人係非常熱愛烏冬,所以佢叫o左一個湯烏冬,個烏冬有3塊豬扒同日本魚蛋,個烏冬非常彈牙,十分之好味,而魚蛋亦十分彈牙,連對魚蛋都咁講究,本宮係十分之欣賞~ 但如果佢個豬扒應該分開更好,因為個豬扒浸到林晒~

本宮叫o左個蠔定食,蠔樣比丼吉較細,感覺唔太似日本蠔,友人話可能係本地蠔 (唔係o卦?!),而炸得好唔juicy,個蠔裙仲有少少un tim~ 個椰菜唔係好甜,好一般~

友人追加黑豚柳,當本宮咬一啖o既時候,有少少血水出o左o黎,本宮知道黑豚可以唔熟,但因為本宮身體不適,加上,友人對豬o既觀念,唔理係咩豬,總之要熟晒,所以叫個小二更換,小二話唔到事,叫o左個掌櫃招架,掌櫃態度有點惡劣,佢話︰「如果拎返去俾師傅睇,師傅一定話已經熟o左 (當然啦~ 又唔係師傅食,佢拎碟刺身o黎都可以話熟o左ga啦~),而另一件應該熟晒 (友人都未食,你又知??),我幫你換一件啦~」因為掌櫃肯換,本宮都不便追究,之但係,如果掌櫃o既演繹方法可以再好d,可能會更好,反正,掌櫃你都要換俾本宮,點解再要俾位本宮入?? 事實上,黑豚柳係好食過丼吉,好juicy,又冇騷味,又唔會骨肉分離...

最後再加追個蒸蛋,細細杯收我30蚊,但係就幾好味,落o左少少酒,值得推薦~

e間梅林,究竟值唔值得食,如果問本宮,值得去一次,唔值得再去,因為丼吉好食過佢,環境好過佢,梅林o既環境太迫,令友人唔可以高談闊論~

• 湯烏冬、黑豚柳
2010-02-22 24 瀏覽
無錯梅林豬扒三文治的確配搭得很好,麵包再吸收餘下的油份,很好吃。不錯不錯!!
2010-02-21 35 瀏覽
真係好想知銀座梅林係咪比 Tonkinchi 好,因先前有本雜誌出比試結果,銀座梅林竟然大勝,結果一如所料 .....兩間主打吉列食品,這香脆既食物真係難以抗拒,冒著可能食到口嚨痛既風險都要食。銀座梅林同樣不接受預約,要當日去排隊。無錯梅林豬扒三文治的確配搭得很好,鬆軟的白麵包夾著熱騰騰既豬扒,麵包再吸收餘下的油份,很好吃。這次order 了兩客。說到這裡,心想應該如雜誌所講比 Tonkinchi 好一點...可惜.....事實並非這樣。吉列蠔 - 還記得Tonkinchi 的軟軟熱烘烘像溶掉的吉列蠔,這裡的,炸得死實實...蠔味是有的,但不及Tonkinchi 那般柔軟。古列豬扒 - 弄不清是大家樂還是大快活的比它更好吃,應該是說没什麼特別。稻庭冷烏冬 - ...........無話可說,只可以講,過了冷河的一堆烏冬xxx薯餅 - 可能我大鄉里,未食過這種質感,cream 多得很.....題外話,椰絲,他們很吝嗇,給得很少,我們4 人不斷食,他們不斷少少的補給.......我數過了,補給20 多次 ......不像 Tonkinchi 大方地一盤給我們銀座梅林輸了不能自己磨芝麻

銀座梅林輸了不能自己磨芝麻,亦令到食既時候少了一種香口既味道
他們的員工真聰明,落完oreder 還多次提醒我們的生日蛋糕雪好了,切餅費要加$50,還問我們何時拿出來吃喔! 真想知道他們有没有試過在外慶祝朋友的生日。

雜誌,都係一睇了之, Tonkinchi 仍然係大嬴家,不禁想立即預約多一次,雖然要等待兩個月。
2010-02-20
慶祝紀念
生日
  • 梅林豬扒三文治
2010-02-20 21 瀏覽
星期六晚去食,7點幾去等位,都係等4張姐,唔算好多人等位.本身比較鐘意食豬柳,所以點左個豬柳黑豚定食,侍應話黑豚比白豚會多D肉汁,的確無錯好好味,好多肉汁 不過豬柳偏細件,如果再大件D就淡淡肉,仲正喎服務方面都幾好,會不停添加椰菜絲俾客人.而D椰菜絲都幾甜幾新鮮個人覺得日本餐廳呢個價錢,裝潢和質素係OK的.可能不是大眾化的級數.若閣下要食"又平又抵食"的吉列豬扒,就唔會選擇呢類餐廳囉.
星期六晚去食,7點幾去等位,都係等4張姐,唔算好多人等位.

不過豬柳偏細件,如果再大件D就淡淡肉,仲正喎

吉列黑豚定食,肉汁勁正
必試的豬扒三文治
  • 梅林豬扒三文治
  • 吉列黑豚定食
2010-02-16 6 瀏覽
未講食野質素,先要講點樣去。@Paul Lafayet 左手邊有架Lift,按B1,再向左邊行即到。上次去Misocool食左一餐好失望既飯之後,對銀座梅林既期望相對地高,趁屋企大年初一做節既時候,自己又要睇Show,先來一頓賀年飯。如果用六十八蚊去食幾舊豬扒三文治,不過用七十八甚至可以更低既價格食一塊豬扒。佢雖然係半量,但都有大快活舊豬扒咁長,食落去有豬味,亦有D油花,最重要係炸功唔油同埋唔會皮肉分離*而六十五蚊既熱稻庭烏冬,有三舊天婦羅既黑豚、紫菜同與別不同既鳴門卷,烏冬好爽,好滑有質感,而鳴門卷唔係薄片冇味o個種.....呢間野既爭議性都幾大,有d人遇上好好味既一餐,有d人就唔係,要試真係睇緣份
未講食野質素,先要講點樣去。

最重要係炸功唔油同埋唔會皮肉分離*

烏冬好爽,好滑有質感,而鳴門卷唔係薄片冇味o個種.....

2010-02-13 29 瀏覽
深圳的食評無論如何是追不及了,還是在牛年過去前,把最後一篇香港食評也清掉吧!不過自己也真夠大意的,提交了多篇團年飯食評後,開始才留意到慶祝紀念有「團年飯」的選項,唉...在此唯有提自己也提大家,醒目運用食評分類呀! 回到正題,銀座梅林真是一間OR界極具爭議性的餐廳,它的人氣是不用置疑的,但有的食友吃過很出眾的炸物,有的食友卻吃到水平低劣的出品。不過這已是年頭的事,步入2月,知道Oli與漏漏的試食報告也滿意,於是牛年最後一天,也與老公去吃頓late lunch! 約3時進場的最大好處,不用說就是不用等位,但寧靜充滿和風、甚有簡約日式美的餐廳內,其實仍是九成滿。一早打了底,又要留肚晚上回家團年飯,與老公集中火力專挑梅林推介的兩款名物: 梅林豬扒三文治($68)-不知就裡的老公看到一份三文治要收$68,覺得很驚訝,但當品嚐鬆軟麵包+香脆帶油香豬扒的美味化學作用後,又頓然明白了!我認為,高水準又好吃的吉列豬扒固然是重點,但當中微帶芥末香的醬汁也佔功不少,令富油香的豬扒不會很膩,口感頓變清新可喜。推介! 吉列豬柳便當($148)-相信食友的專業推介,沒有加$20要黑豚,果然這白豚的水準也沒有令人

吉列豬柳便當($148)-相信食友的專業推介,沒有加$20要黑豚,果然這白豚的水準也沒有令人失望:鬆脆不油膩的炸漿下,肉質豐腴豬柳仍保留豐厚肉汁,加上梅林特配的豬扒汁,口味動人;個人建議最好再加幾滴檸檬汁,令味道更加清爽!此外,定食的其他配件也相當精細,如麵豉湯加進很大量的蘿蔔片,味道份外清甜;珍珠米飯煮得軟棉吸引,是井吉與浪漫館橫濱都比不上的;菜絲本來無特別,但配上梅林提供的青芥末沙律汁,微辣口味很特別也討喜,最終給我清得乾乾淨淨。

一份定食連三文治埋單$238,不算便宜但食物的確有水準,果然是值得一試,難怪人龍比浪漫館橫濱多許多。而最高興是吃完這頓吉列餐,至夜晚喉痛仍沒復發,相信新一年會吉利又健康!!
美味醬料
不錯的麵豉湯
梅林豬扒三文治
清檯 = 美味證明 :)
2010-02-13
慶祝紀念
團年飯
美味醬料
不錯的麵豉湯
梅林豬扒三文治
清檯 = 美味證明 :)
2010-02-08 9 瀏覽
已早大半個月約好表表們一齊去南生圍影影影, 可惜天公不做美, 大雨連連, 早上港島區既雨水不大...相反..下午時分, 一入到屯門..就行雷閃電..大雨極....只用車兜了南生圍, 是日整日遊車河... 有車上途中, 外星話前2晚去過銀座梅林食飯, 話唔太差, 於是晚飯決定在此解決了~ 因為外星人和火星人要做節, 只有其餘6個人 - 基基, 教主, 熊仔, aki ma, 豬bu + 本魚, 大概7:15 p.m. 去到, 問門口既姐姐, 如要坐大枱要等半個鐘, 而bar 枱就唔需要等, 緊係坐bar枱, 順便知道D師博點樣煮唷. 坐底即睇Menu, 唔...聽外星人話定食都幾大份, 於是叫3個定食, 仲有另加其他既食物. 單點 - 炸豬扒薄切 (半份), 唔...粉漿夠鬆脆, 但係鞋了點...有點過火... 單點 - 炸蠔(1隻), 佢地係一隻計, 上枱, 外型細隻, 味道一般, 32蚊一隻黎講貴咗D, 唔抵吃~ 單點 - 炸薯餅, 入面有粟米, 薯餅厚身, 薯仔味道夠濃, 可以一試~ 單點 - 炸雞塊, 無炸粉在外, 佢地係就咁炸, 太乾身, 要用醬汁點黎吃先可以~太 熊仔+ak

熊仔+aki ma 之生姜豚肉燒定食, 豚肉咸左d, 送飯ok, 如淨食豚肉就咸左d, 而且個份量都幾細.
基基+教主之厚炸豬扒定食 (黑豚肉), 炸皮都算鬆化, 咬一肉鞋口, 無咩肉汁, 要靠枱上既汁令到佢食落無咁難入口...教主話D白飯較粘..基基唔鍾意吃唷~
豬bu + 本魚之炸豬柳定食(黑豚肉), 一碟4小件, 外型幾好, 但咬一口, 又是失望, 同厚炸豬扒一樣..無肉汁, 鞋口, 乾... 麵豉湯有蘿白+小小一塊塊豚肉, 比較咸, 本魚都係鍾意豆腐粒, 海帶之味增湯也.
總括, 本魚覺食物價錢算貴, 定食份量都唔算大, 男生食既話..就唔多夠, 服務可以, 菜絲任食, 侍應們會不停為你加茶, + 不停問你要唔要添加菜絲, 食物既味道可以, 但未之於本魚再返兜的一間餐廳唷.

有3種醬汁任你用
單點 - 炸豬扒薄切 (半份)
單點 - 炸蠔 (1隻計)
炸薯餅
厚炸豬扒定食 (黑豚肉)
炸豬柳定食 (黑豚肉)
炸雞塊
2010-02-07
2010-02-07 7 瀏覽
炸黑豚豬柳,好失望,一啲都唔鬆軟,死死實實,炸得太厚。入口第一個感覺好似食緊家香雞咁,一D肉汁都無, 好乾, 好失望!炸鰻魚!有驚喜嘅做法,值得一試!好肥美,好特別,其他地方好少有得食。炸蠔, OK,平過TonKiChi, 不過好細隻.每人食咗$168唔係好值。
炸蠔, OK,平過TonKiChi, 不過好細隻.
每人食咗$168唔係好值。

炸黑豚豬柳,好失望,一啲都唔鬆軟,死死實實,炸得太厚
炸鰻魚!有驚喜嘅做法,值得一試!
炸蠔, OK
$168唔係好值。
2010-01-26
炸鰻魚!有驚喜嘅做法,值得一試!
炸蠔, OK
2010-02-04 5 瀏覽
紅顏常引禍水,珍豚美人的殺傷力就在于,一邊為涌入體內的滾滾卡路里眉頭緊鎖,一邊卻被她的豐腴油潤迷得神魂顛倒。美人天生麗質,肥瘦相宜,油潤又不膩口。誠然,這里比Tonkitso的肥膏比例要大(每件占1/5左右),或許怕胖的香港人會不喜歡,不過我這個北京妞兒就大可肥來順受;醇香的肥肉被咬開后油脂溢出,頗有烤鴨皮上脂肪的范兒,令整件豬扒都變得香口流油;更難得是豬扒的肉質比較鬆化,不會死實,這點明顯好過Tonkitso。美人的胭脂水粉自然也功不可沒,三種醬汁各有其效。個人覺得如果配菜的話青芥好過柚子沙律汁,芥末辣得清爽不嗆鼻,而柚子就有點過于清淡了,配豬扒的話當然還得是酸甜帶著醋香的梅林豬扒汁!美人的侍女也著實叫人心動。貪心的叫了過把癮的梅林串炸,有蝦、帶子、豬扒、免治豬肉、雞肉、鵪鶉蛋、洋蔥和四季豆各一件,最好味是蝦,蝦肉彈牙配上酥脆的炸粉,比起天婦羅的做法更美味;免治豬肉配青椒,有清新的椒味。可惜免治豬肉比較柴,缺少肉香;帶子最可憐,本來是傾國傾城的佳麗,可惜著錯了衣裳,被粉衣包得厚厚實實,又被油炸得通體肥膩,可惜可惜!豚美人當前,不必說迷戀肉身的勇士,就連我這等平素遠離肉海的甜癡都把持不

豚美人當前,不必說迷戀肉身的勇士,就連我這等平素遠離肉海的甜癡都把持不住呀。
美人的胭脂水粉
美人簪?
美人的侍女們
本應傾國傾城,可惜著錯衣裳…
美人姍姍來遲
豐腴油潤的『禍水』?
美人姍姍來遲
豐腴油潤的『禍水』?
  • 珍豚美人