2010-06-25 54 瀏覽
歡樂時光真係過得特別快, 話都冇咁快大粒墨都黎左附近, 於是師傅同封筆食家"今餐食乜好"齊齊起錨, 會合埋大粒墨又可以齊齊開餐; 晚餐地點封筆食家"今餐食乜好"一早已經提議黎呢間食店, 既然係封筆食家"今餐食乜好"揸旗, 絕對信得過, 一定唔會超錯!準時黎到呢間食店, 侍應友善帶位, 坐底後大家吹吹下水先知原來只得師傅係大鄉里, 皆因封筆食家"今餐食乜好"同大粒墨都已經黎過至少一次; 大家商量一陣後決定柯打三款唔同定食一齊食, 而是日餐廳推介左佐賀金星豚, 封筆食家"今餐食乜好"就決定揀呢款, 而師傅就保守少少柯打左吉列豬柳, 大粒墨就揀左吉列蠔!落完單又吹下水, 定食登場時間唔算太快, 等候時間係可以接受, 最後三款定食前後腳咁到, 而相隔時間只不過係幾分鐘; 師傅當然三款都有試啦, 先講下佐賀金星豚, 佐賀金星豚其實即係吉列豬扒, 只不過係靚少少嘅豬, 如果師傅冇記錯呢隻金星豚好似係來自美國; 一大塊吉列豬扒斬件上, 吉列豬扒炸得十分鬆脆, 入口爽口唔乾身, 而豬扒肉身頗厚, 肉裡真的夾雜少少肥膏, 肥膏係絕對會加重豬扒嘅香味, 呢點係絕對做到, 但就略油膩, 如果唔鍾意食肥膏就千

落完單又吹下水, 定食登場時間唔算太快, 等候時間係可以接受, 最後三款定食前後腳咁到, 而相隔時間只不過係幾分鐘; 師傅當然三款都有試啦, 先講下佐賀金星豚, 佐賀金星豚其實即係吉列豬扒, 只不過係靚少少嘅豬, 如果師傅冇記錯呢隻金星豚好似係來自美國; 一大塊吉列豬扒斬件上, 吉列豬扒炸得十分鬆脆, 入口爽口唔乾身, 而豬扒肉身頗厚, 肉裡真的夾雜少少肥膏, 肥膏係絕對會加重豬扒嘅香味, 呢點係絕對做到, 但就略油膩, 如果唔鍾意食肥膏就千萬唔好柯打, 點少少佢地嘅豬扒汁都幾醒胃, 但對師傅黎講味道稍嫌過濃, 但整體感覺尚算不俗!

至於吉列豬柳一客有四件, 體積猶如炸帶子咁上下, 當然比帶子大少少啦, 豬柳亦係炸得好鬆脆, 肉質都幾鬆唔乾身, 坦白講師傅食唔出同豬扒有咩分別, 所以冇咩大驚喜; 至於吉列蠔就令人較為失望, 一客有五隻蠔, 蠔身並唔係十分大隻, 入口後發覺蠔身唔肥, 冇左蠔應有嘅香味, 所以亦冇左追住食嗰鋪癮, 整體黎講唔算得, 封筆食家"今餐食乜好"對呢個蠔都十分失望, 師傅望住封筆食家"今餐食乜好", 覺得佢真係有喊嘅衝動! 椰菜就好清好爽口, 用黎過呢咁肥膩嘅食物真係啱晒, 有兩款汁分別用黎配上椰菜, 就係芝麻沙律汁同青芥辣沙律汁; 芝麻沙律汁嘅汁底較杰, 但芝麻味唔算太香, 入口較黏, 一般; 青芥辣沙律汁嘅汁底較稀, 但味道就好重青芥辣, 師傅就唔鍾意喇! 麵豉湯亦屬一般, 冇咩等別!

總括黎講食物質素令人滿意, 但談不上突出, 環境非常舒服, 皆因客人甚少, 服務態度殷勤友善, 不斷添菜加茶, 至於價錢應亦唔太平, 埋單每人一八八, 十分好意頭; 師傅是晚吃菜多過吃肉, 可能係油膩嘅關係啦, 如果淨係要食純炸物, 呢間食店絕對唔會係師傅嘅首選, 皆因師傅始終覺得丼吉嘅水準就更加突出, 更加好味; 師傅同封筆食家"今餐食乜好"食飯就食得多, 但加埋大粒墨就真係好似未試過, 是次配撘比食物更為新鮮, 笑臉亦可以一比, 但相信再黎機會不大!
醬汁
佐賀金星豚
吉列蠔
吉列蠔
佐賀金星豚
2010-06-21 11 瀏覽
salon之後,就去食個下午茶就是一直很想試的吉列豬扒三文治吉列豬扒很嫩很腍身,裡面本身也沾了豬扒汁和黃芥末可以不用另外再沾放在桌上的豬扒汁我喜歡芥末,所以很對我的胃口(我事前是不知道有放芥末的)可憐友人是不吃芥末的,她吃到時還說有反胃的感覺...吃第二件時即把沾有很多芥末的麵包分給我不過如果麵包是烘底的會更好味,而且價錢偏貴一碟4件連加一要$75,不算抵食
salon之後,就去食個下午茶
就是一直很想試的吉列豬扒三文治

吉列豬扒很嫩很腍身,裡面本身也沾了豬扒汁和黃芥末
可以不用另外再沾放在桌上的豬扒汁
我喜歡芥末,所以很對我的胃口(我事前是不知道有放芥末的)
可憐友人是不吃芥末的,她吃到時還說有反胃的感覺...
吃第二件時即把沾有很多芥末的麵包分給我

不過如果麵包是烘底的會更好味,而且價錢偏貴
一碟4件連加一要$75,不算抵食
2010-04-03
2010-06-17 8 瀏覽
在香港,吃到有水準的吉列豬扒真的很難, 吉是其中一間。 可是近一年也開始失準了。 從雜誌中看到這間食品店, 所以決定一試, 也慶祝我的好朋友生日!我們都點了吉列炸黑豚肉定食, 加上吉列炸蝦和吉列炸蠔。 食物取材講究, 新鮮而且有水準, 是間不錯的食店。 可是,由於是炸的東西, 始終不能常常光顧, 吃多會熱氣啊!
2010-06-03
  • 吉列炸黑豚肉
  • 吉列炸蝦
  • 吉列炸蠔
一講起吉列豬扒, 我就會諗起我朋友一句形容詞. 佢話佢真係好想食到外面crisp入面juicy既吉列豬扒. 一年之前曾經同佢去幫襯當時好hit既丼. 雖然佢哋既豬扒真係好crisp, 但係我哋去食嗰日就食唔到juicy. 後來我都無再點過呢味餸喇. 今日有朋友提議話想食吉列豬扒, 話我知係尖沙咀k11. 當時佢話我知去 "梅林" 我都無咩印象, 心諗係openrice都未見過都應該都只係填飽肚之作. 不過未去過k11, 所以我都決定去試下.睇番食評見到好多人都話要等位. 星期日晚晚上9時, 唔駛等位, 店內都只有幾枱食客. 雖然佢個裝潢係好high end, 好日本. 但係擔心食品質素既問題依然都充斥住我既腦海入面. 行入舖頭, 係一陣此起彼落既日文"歡迎光臨"聲中我同朋友被引領到一個卡位. 每一個卡位門上面都會有一塊擋門巾. 其實當我哋坐底既時候, 呢塊巾並唔會起到任何保護私隠既作用. 但確實為舖頭既裝潢有加分既作用. 坐底即刻有人送上熱茶, 再睇下餐廳內部既環境真係好闊落, 每一台食客之間都有相當大既空間. 比起好多密密麻麻擺滿晒枱既舗頭, 係呢到食都食得開心d. 心裏面之前有既擔

睇番食評見到好多人都話要等位. 星期日晚晚上9時, 唔駛等位, 店內都只有幾枱食客. 雖然佢個裝潢係好high end, 好日本. 但係擔心食品質素既問題依然都充斥住我既腦海入面. 行入舖頭, 係一陣此起彼落既日文"歡迎光臨"聲中我同朋友被引領到一個卡位. 每一個卡位門上面都會有一塊擋門巾. 其實當我哋坐底既時候, 呢塊巾並唔會起到任何保護私隠既作用. 但確實為舖頭既裝潢有加分既作用. 坐底即刻有人送上熱茶, 再睇下餐廳內部既環境真係好闊落, 每一台食客之間都有相當大既空間. 比起好多密密麻麻擺滿晒枱既舗頭, 係呢到食都食得開心d. 心裏面之前有既擔憂即時減半.

朋友一早做晒功課, 已經諗定晒食咩. 我亦都樂於做等食嗰個. 最後我哋兩個人叫左2個小食, 一個定食:

蟹味噌豆腐($32): 凍食既前菜. 炎炎夏日第一道食呢道菜真係有一種清涼既感覺. 醬汁既味道剛好, 唔會太濃. 豆腐好滑. 不過我食唔到有豆味.

炸蠔($64)兩隻: 第一個吉列既餸. 一上枱就見到d旁邊嗰d脆脆係好"細緻" 因為真係好清楚見到佢哋一條條咁. 墊住嗰兩隻炸蠔嗰張隔油紙係我哋影完相夾起嗰隻炸脆既時候都唔係好多油. 放入口既時候... 好脆呀個炸醬, 薄身, 所以唔會有多餘既油份. 但係又足夠完整地包住入面嗰隻蠔. 咬開入面嗰隻蠔仲有水的呀~~~ 好好味呀! 我平時食炸野都會dum左部份炸醬等自己唔好咁內疚. 但今日我真係食晒. 一來無油淋淋既感覺, 所以當時唔會覺得內疚. 二來, 真係好好食.

吉列豬扒定食($138): 定食包括湯, 酸菜, 椰菜沙律 & 飯. 試過吉列蠔之後, 對吉列豬扒有好大既期望, 枱邊有三種唔冋既醬汁可以用黎搭配, 但係第一舊我想試下佢既原汁原味. 挾起舊豬扒, 同炸蠔一樣, 包住佢嗰層炸醬好薄, 但係咬落去既時候就好脆, 唔油, 雖然咁香口, 但係豬扒本身既水份仲係到, 真係正宗既外面crisp入面juicy. 分別試過佢嗰三個醬汁, 我覺得芝麻沙律醬同佢最夾. 如果淨係用佢個汁黎送飯都食到一碗呀!

食完呢間, 同番一年前既丼相比, 可以用平靚正黎形容.
蟹味噌豆腐
炸蠔
梅林豬扒定食
蟹味噌豆腐
炸蠔
梅林豬扒定食
  • 吉列豬扒定食
2010-05-30 13 瀏覽
很高興,3月中時候到銀座梅林食吉列豬扒,因為要友人介紹,才到這裏試聽說梅林豬扒三文治最出名,而且$68元一份,很想試呢不過今次沒有食到,只是點了吉列豬扒定食..是普通豬,不是黑豬..而且加了咖喱汁要$20元...見好多食評都是說等座位,但我與友人7點左右到達,.得幾個客人之後大約8點開始越多人。看見其他人都會加添菜同飯,真的才知道是兔添...個吉列豬扒,真的大大件,而且好脆..好厚食幾件已經飽飽地...下一次再來要食梅林豬扒三文治!!...
聽說梅林豬扒三文治最出名,而且$68元一份,很想試呢

要$20元...
之後大約8點開始越多人。

看見其他人都會加添菜同飯,真的才知道是兔添...

個吉列豬扒,真的大大件,而且好脆..好厚
食幾件已經飽飽地...

下一次再來要食梅林豬扒三文治!!...

好飽,又好食
正,大大件吉列豬扒
2010-03-17
$162.8 (晚餐)
好飽,又好食
正,大大件吉列豬扒
  • 吉列豬扒定食,梅林豬扒三文治
2010-05-22
因以日本美味的豬肉招徠, 一於去試試! 可能太高期望,所以有些少失望。豬排不太Juicy! 以過100元吃豬排飯, 真不合格!
2010-04-24
豬柳套餐
溫泉蛋豬排飯Set
吉刑豬排Set
日本風
  • 吉列豬柳
2010-05-22 15 瀏覽
三日的佛誕假期,正好用來清理積存己久的食評,先寫寫位於尖沙咀 K11 地庫的人氣店 - 銀座梅林。此店開業之初,人氣的確十分旺盛,我曾想碰碰運氣,卻要輪候超過三十個號碼,情況相當誇張。周六晚,響尖沙咀接完女友收工,見時間未夠六點,一於去銀座梅林吃個 early dinner。由於到達的時間尚早,連飛仔都唔使拎就直接入座,感覺真爽。我早已將目標鎖定了梅林特選豬柳飯,女友則選擇了吉列豬扒定食,由於黑豚比白豚貴廿蚊,所以我們都只揀了白豚。我的梅林特選豬柳飯先來,由於半熟蛋放在炸豬柳之上,吉列脆皮自然不太爽脆,猶幸豬柳的肉質不韌,脂肪筋位更甚有咬感,水準還算不賴,再將珍珠米撈上蛋汁和洋蔥吃,實在不難把它清掉,只略嫌其定價進取了一點。 吉列豬扒定食的賣相討好,沒有出現甩皮的情況,豬扒炸成金黃色,從橫切面來看,肉的紋理相當清晰,末端是脂肪筋位,跟先前的炸豬柳一樣,仍然是精華所在。吉列脆皮炸得比想像中鬆化,帶有少許油膩,感覺竟跟「麥樂雞」有幾分似,肉質則尚算腍軟,雖然算不上 juicy,但入口不太乾已可收貨,再沾上帶甜的梅林豬扒汁吃,味道更加深刻。定食附送麵豉湯及漬物,前者下了不少蘿蔔片,味道清淡,

定食附送麵豉湯及漬物,前者下了不少蘿蔔片,味道清淡,而漬物牛蒡的味道相對上比較強烈,頗為醒胃。跟 Tonkichi 一樣,這裡的椰菜也是免費供應的,配汁有兩款,分別是柚子沙律汁及青芥辣沙律汁,個人比較喜歡前者的清新感,只可惜侍應添加椰菜的效率一般,可以再主動一些。

總的來說,銀座梅林的吉列豬扒不算特別出色,如果要為此大排長龍的話,我寧可比多幾十蚊去吃 Tonkichi。
K11 地庫的銀座梅林
梅林特選豬柳飯
吉列豬扒定食 (白豚)
肉的末端是脂肪筋位
珍珠米圓潤軟韌
麵豉湯和漬物
2010-02-20
K11 地庫的銀座梅林
梅林特選豬柳飯
繼一向寫開的"小友飯局"及"龍城之友"等系列之後,忽發雅興,欲再加寫多一個名為"日式吉列豬"的,這乃事緣於好幾個月前在這裡的一頓午飯...首趟來到K11這個新商場,感覺蠻大的。以我這等饞嘴之人,關心的自然是這兒是否有啖可食了。聽說這來自日本的過江龍的吉列做得挺不錯的,雖然好像價錢不算便宜 (一個黑豚豬柳定食便要花百八多大洋),但還是挺不住吃的癮頭,獨個兒去吃了個吉列午餐....選了個與師傅相近的座位坐下,不及細想,馬上叫了客吉列豬柳(黑豚)定食。時候還只是十二時許,座位已坐得半滿了,其中有不少皆是日本鄉里來的。吃到一半之時,看見近期人氣不少的少年食神米高偕友人來試菜,可見這裡的人氣也是不少....下單後約等十分鐘左右便有得吃。習慣上先喝些麵豉湯暖暖胃,湯料甚豐足 --- 紅及白蘿蔔片、大葱條及切片豚肉皆齊備。有了這眾多的配料,湯自然是甚鮮甜了,而且喝後沒有啃喉之感。這湯,確是甚具水準....白飯看來不是全用上肥嘟嘟的日本米,但吃落挺夠米香,黏度剛好,不會太爛也不過硬,是合格有餘的。只要好吃便是,那就懶管它是否用上純正的日本貨了....反而身為主角的豬柳卻是稍感讓人失望 --- 感覺是肉

....

反而身為主角的豬柳卻是稍感讓人失望 --- 感覺是肉質有些過嚡而且太乾了,肉汁絕不夠多。縱然略似蜂巢形狀的炸粉漿不過油,炸出來的皮與肉亦沒有分離,只可惜這豬柳的品質實是令人失望之極了
....

任添的椰菜絲的新鮮度亦是很一般,不夠爽脆,跟TONKICHI的沒得比....

聽說這兒是研製日式吉列豬扒汁的始祖,一試之下果然不錯。甜酸有致,稠度適中,吃得人極其開胃
,無論醮些用來伴豬扒、飯抑或椰菜絲皆極不錯
.....

吃後的感覺是可以一來,但卻不是可以令人"反兜"的一間店子。始終以一客連加一要一百八十多大洋的定食來說,委實是有點物非所值了....
2010-05-05 13 瀏覽
是日星期天,下午看完舞台劇「我的援交日記」後,便去了K11「銀座、梅林」,試他們的「吉列」。那時大概是七時正,很多空位,一個人入座便帶了我到吧台坐。因為之前去過了在cwb的「x列專門店」以及「豚x」這些吉列食品專門店,所以今次是懷著期望的心情,想看看這間由日本銀座開到過來香港的吉列專門店,有甚麼過人之處。一進去,侍應生帶我到了一條「柱」旁邊的吧台位坐,實是不好坐。(沒辦法,獨行食客往往都是被「攝」來「攝」去。)對住個廚房食,即叫即炸,所以要等3-4個字先有得食。好大油煙,難頂!坐下看了一看餐牌,便叫了以下菜色(其實之前在k11逛街時,已看過一次餐牌,做好準備):1. 「吉列山形豚豬排」: 這是侍應生推介,貴HK$20的「山形豚」(因為無晒黑豚)。開頭幾口好味,鬆化,有彈性; 有舊肥膏在右上角,好香; 但食落有些位置(中間)都是「實的的」。2. 「吉列蠔」: 非常「油淋淋」,我又唔係叫「蠔油」。3. 「吉列豬柳(白豚)」: 又細粒,又無肉汁,都唔知係咪我唔好彩...終結: 1. 吉列豬排,水準之作。2. 吉列蠔同豬柳太差,「豚x」會好過他們。如果要用這價錢吃吉列,對不起,我會選「xx專門

2. 「吉列蠔」: 非常「油淋淋」,我又唔係叫「蠔油」。

終結:
1. 吉列豬排,水準之作。
2. 吉列蠔同豬柳太差,「豚x」會好過他們。

如果要用這價錢吃吉列,對不起,我會選「xx專門店」。
吉列蠔同豬柳(豬柳丁屎咁大)
佢地推介,貴HK$20的「山形豚」(因為無晒黑豚)。一般水準。
豬排,「好食」至「ok」。「吉列」來說是認有的水準,不算驚喜。
蠔,好油淋淋,我又唔係叫「蠔油」。
豬柳,又細粒,又乾既,都唔知係咪我唔好彩。
2010-04-25
2010-04-19 11 瀏覽
星期五6點去到, 不用等位, 叫了1. 黑豚豬柳SET $168 2. 帶子SET $168豬柳-過熟, 唔覺得係黑豚, 炸粉ok, tonkatsu sauce 話秘製,係唔同平時個啲,不過唔覺得好好味,只係覺得稀啲同鹹啲.帶子-過熟, 炸帶子放喺一個大貝殼上,炸帶子啲油流返哂喺個殼度,浸住啲帶子,攪到個底淋哂。啲椰菜沙律就用嚟餞住個貝殼,佢唔係諗住客人會食貝殼底嗰啲嘢嗎?豬肉麵豉湯-好飲 (唔使好似Tonkichi要加$30)椰菜絲-無味,好乾,好似雪咗喺雪櫃好耐,柚子汁麻麻,wasabi汁好味啲service OK, 成日斟茶 =P
星期五6點去到, 不用等位, 叫了
1. 黑豚豬柳SET $168
2. 帶子SET $168

豬肉麵豉湯-好飲 (唔使好似Tonkichi要加$30)

service OK, 成日斟茶 =P

2010-04-16
  • 豬肉麵豉湯
不能食炸物的我,竟去了一間專食吉列豬豬的地方,在餐牌上,全部都是吉列乜乜同吉列物物,而那裡的黑豚供應有限,所以每次那些黑豚只能做其中一款定食。既然係咁,就算上了吉列黑豚猪扒定食,另外也試了咖哩吉列猪扒飯及烏冬。吉列猪扒果然夠肉汁,而炸物來說,它的炸粉也是落得剛好的,很怕那上勁多炸粉的猪扒。而吉列黑豚猪扒有如有千萬頭豬在口中滾動一樣,很有豬味。平時食日本咖哩是甜的,但它的比較辣,不像日式咖哩。而烏冬就真的一般了當黑豚跟白豬走在一起時,是黑豚真係深色D,而且仲肥D tim.
而吉列黑豚猪扒有如有千萬頭豬在口中滾動一樣,很有豬味。
平時食日本咖哩是甜的,但它的比較辣,不像日式咖哩。
而烏冬就真的一般了
  • 吉列黑豚猪扒
2010-04-06 2 瀏覽
昨天6點去到, 好在不用等位, 叫了1. 豬排SET (BLACK PORK) $158 2. 豬柳SET $1482個SET都做得好好, 同日本既和幸有得揮. 豬排比較豬柳呢,豬排會有多D肥, 有小小筋. 豬柳D肉比較淋D. 2個都各有好食之處及有其肉香. 如果要把它跟CWB world trade個間的話, 甘梅林係好食及平好多. 梅林既miso soup係加了日本豬肉及大量菜, 如果去world trade個間你就要比多幾十元去upgrade個soup但問題係佢地做6得唔係甘好飲. 服務又唔係甘好 : 如果2個人去,只有一個人叫set甘就唔可以添飯及菜;黎d甘既縮骨野,係佢地先想得到.p.s. 分量都幾大wor, 細食既女仔可以考量下同人share個set.
昨天6點去到, 好在不用等位, 叫了
1. 豬排SET (BLACK PORK) $158
2. 豬柳SET $148

2010-03-31 22 瀏覽
the black pork is out of this world!!! Tonkatsu with egg rice was awesome, Pork Cutlet is crispy and juicy, smooth and tasty egg sauce, portion is just right and I'm a BIG eater , the miso soup was delicious, love the unlimited shredded cabbage with grapefruit dressing most refreshing. The tea could be hotter though...
2010-03-28
餓到傻三人組,在出席完好友婚禮後,在等待影相既同時,已用手機上網找食,及後,隨即飛的到K11找食! 可能過左食Lunch時間,或K11根本無咩人流,去到即刻入座,亦急不及待既Order一人一個定食。 呢度既定食,主食配珍珠米飯一碗、白麵豉湯、一大堆椰菜絲及前菜一碟。椰菜絲可配西柚或Wasabi味既Salad dressing。呢度既Salad dressing都係用醬油調配,所以偏重咸味,少清爽酸味,與朗豪坊既近又相比,呢度既salad dressing比較遜色。 吉列大蝦定食:有蝦味,但蝦唔夠爽。蝦身比例奇怪,蝦長身但唔粗身,唔撲吉列炸粉的話,可想而知隻蝦幾幼身無肉。 吉列金星豬柳定食:此為店員推介既季節限定品種,金星豚。肉質比豬扒鬆軟,亦較甘香。 吉列黑豚豬扒定食:與金星豚比,黑豚確係差一線。雖有肉香但肉質較實。總括而言:食吉列野,除左主食既品質,吉列炸粉亦好重要,而呢度既吉列炸粉唔夠企身。而配椰菜絲既salad dressing亦未見出色。 唯定食中既珍珠米飯,非常不錯,既有飯香甜,真係好品質既珍珠米,粒粒企身,濕度適中!認真唔錯!

吉列大蝦定食
吉列金星豬扒定食
吉列黑豚豬扒定食
  • 珍珠米飯
2010-03-26 36 瀏覽
係我的印象中梅林牌豬仔只有牛餐肉, 孤陋寡聞的我更加唔知係銀座的百年吉列老店, 星期六的下午兩時多差不多三時, 應該已避開了最旺的時段, 只係等左一陣就有位因為見d食友話坐bar檯好大油煙, 我梗係唔會選擇啦, 食到成身油煙味就唔好啦, 睇下餐牌後我地兩人選擇左梅林豬扒三文治同吉列豬柳定食share , 有3種醬汁選擇, 包括梅林豬扒汁,柚子沙律汁同青芥辣沙律汁...因為睇食評話d吉列豬扒好肥, 咁我就寧願叫吉列豬柳定食($148)試下, 因為黑豚要加錢, 所以我只選擇了白豚肉, 等左10分鐘左右, 一碟有4件送上, 炸得剛剛好, 唔算好鞋同好腍, 雖然咬落去肉味不濃, 但有頗多肉汁而且頗鬆化, 亦夠香脆可口, 算係做得不錯, 定食仲跟漬物, 椰菜絲沙律, 麵豉湯同日本米飯, 白飯同椰菜絲仲可以添食, 而呢度的麵豉湯用上豬腩肉去淆, 因而帶有比較濃烈的豬肉味道, 幾特別!!另點了梅林豬扒三文治($68), 有4小件, 主麵包軟熟, 搽上青芥辣沙律汁, 酸酸辣辣的幾好味, 但吉列豬扒吸了醬汁, 始終大大破壞左豬扒的香脆程度, 要扣分, 回想起係日本食的吉列豬扒三文治, 只賣680日圓,

另點了梅林豬扒三文治($68), 有4小件, 主麵包軟熟, 搽上青芥辣沙律汁, 酸酸辣辣的幾好味, 但吉列豬扒吸了醬汁, 始終大大破壞左豬扒的香脆程度, 要扣分, 回想起係日本食的吉列豬扒三文治, 只賣680日圓, 香口程度, 厚度, 肉質同肉汁都比銀座梅林勝一籌, 真令人回味...

不過總結來說, 始終無食友所講的, 等太耐, 豬扒太肥, 油煙味重的經驗, 其實已經不錯了, 埋單連加一$238, 整體雖然唔及井吉, 但都可以一試的...
三種醬汁
日本米