2008-10-21 14 瀏覽
星期日晚,和朋友二人到此晚膳,雖則我們九時半才進去,但他們仍在營業中,亦不是last order,沒理由服務可以如此差!一進去,已覺得不大對勁,地面有一撻撻水漬,我們隔籬的卡位有人在添加醬油牙簽紙巾那些東西,砰砰嘭嘭嘈了整頓飯,還有眾侍應懶懶散散地吹水閒聊,對顧客愛理不理....我們點了三道菜: 1) 三文魚生飯; 2) 日式海鮮pizza; 3) 串燒免治雞柳.三文魚生飯很快到,朋友將原本反轉的木匙羹拿起來分飯,發現匙羹上有數粒黏著醬汁的飯粒,立刻有點反胃,叫侍應來更換,他們只顧行來行去,不肯望我們一眼,最後,要找來supervisor.換了新的匙羹,我們開始吃三文魚生飯,味道還可以,雖然跟menu上的樣子差得遠,然後,整個飯吃完,pizza和串燒仍未到,我又要叫侍應,同樣是沒人理會,又再次找來supervisor,今次我未開口,她先說:「我幫你地跟跟.」她行開後,有另一位女侍應自發走過來說:「幫你地收左D碗先.」我初時以為她的意思是:幫我們換過些新的,原來她是以為我們已經吃完(趕住收工吧!),朋友說:「我地仲有野未黎喎!」女侍應有點不知所措,想將原本已經堆作一團的碗筷放回給我們,我

她行開後,有另一位女侍應自發走過來說:「幫你地收左D碗先.」我初時以為她的意思是:幫我們換過些新的,原來她是以為我們已經吃完(趕住收工吧!),朋友說:「我地仲有野未黎喎!」女侍應有點不知所措,想將原本已經堆作一團的碗筷放回給我們,我瞪著眼,她才說:「我俾過D新既你地....」

之後,supervisor拿著剛出爐的pizza過來,見我們沒有碗筷,跟其他侍應說:「邊個收走哂人地D碗呀??!!」

好不容易拿到了新的+潔淨的碗筷,supervisor再走來問:「你地個串燒黎左未?」我沒好氣答:「未!」

最後串燒終於來了,匆匆吃完叫埋單,盛惠$209,說老實,pizza和串燒的味道不錯,但服務就....!!! 朋友說:「好在唔係好貴,如果唔係,就真係激氣呀!」我覺得:雖然$200這個價錢不算貴,但快餐店幾十元一個餐也不會如此多錯漏呀!!

一定不會再來!!
2008-10-05 17 瀏覽
今日lunch同細佬黎左呢度食打開menu 見到有好多set選擇, 最後決定要左壽司烏冬set再加一個雜錦天婦羅壽司烏冬set: 烏冬幾好食,可惜面頭o既天婦羅黎到果陣已經淋晒 跟餐o既6舊壽司都過得去啦, 係三文魚子比較失色, 太鹹喇雜錦天婦羅好大份, 夠熱又唔多油, 幾好啦碗烏冬食到最尾見到有條鐵線... 即刻同waitress講, 最後佢地cancel左lunch set o既錢總括黎講價錢唔算貴, lunch set大大份, 味道okay
今日lunch同細佬黎左呢度食

跟餐o既6舊壽司都過得去啦, 係三文魚子比較失色, 太鹹喇

雜錦天婦羅好大份, 夠熱又唔多油, 幾好啦

碗烏冬食到最尾見到有條鐵線...

雜錦天婦羅
壽司
烏冬
2008-09-03
02.09.20083人來了這間藏人=百人一朱滿樂亭?韓式料理?!吓..除左有一兩個石頭飯外還有什麼韓式的??如果韓式的話..為何沒附上泡菜等?日式就日式na叫左3個set餐,,覺得這個迷你滑蛋豬扒飯+烏冬定食最抵食,,沙津++湯+蒸蛋+冷烏冬+滑蛋豬扒飯 ($78)刺身幾鮮冷烏冬既份量幾多,,但唔彈牙唔煙un,,好快停手雖然豬扒飯係細size,,但其實都多架,,三人分來吃也有剩,,但D豬扒其實麻麻,,好薄,,冇豬味,,冇咬口蒸蛋,,好一般.好鐘意食蒸蛋,,沙田黎講,,覺得金沙既更好食!天婦羅+壽司烏冬set餐($7x)天婦羅唔夠熱,,不過都脆既,,吃到點海鹽味,,ok na壽司飯幾散..北海魚生飯牛肉烏冬御膳($118)雜錦魚生飯,,個menu有甜蛋ga,,不過黎到,,轉左蟹柳wor!友人想食蛋多..牛肉湯烏冬,,吉野家好味d~

02.09.2008
3人來了這間藏人=百人一朱滿樂亭?
韓式料理?!吓..除左有一兩個石頭飯外還有什麼韓式的??
如果韓式的話..為何沒附上泡菜等?
日式就日式na

叫左3個set餐,,
覺得這個迷你滑蛋豬扒飯+烏冬定食最抵食,,

沙津+[厚切三文魚3件,2吞拿魚2件,魷魚2件]+湯+蒸蛋+冷烏冬+滑蛋豬扒飯 ($78)

刺身幾鮮

冷烏冬既份量幾多,,但唔彈牙唔煙un,,好快停手
雖然豬扒飯係細size,,但其實都多架,,三人分來吃也有剩[因為仲有其他食物ma],,
但D豬扒其實麻麻,,好薄,,冇豬味,,冇咬口
蒸蛋,,好一般.
好鐘意食蒸蛋,,沙田黎講,,覺得金沙既更好食!

天婦羅+壽司烏冬set餐($7x)
天婦羅唔夠熱,,不過都脆既,,吃到點海鹽味,,ok na
壽司飯幾散..

北海魚生飯牛肉烏冬御膳($118)
牛肉湯烏冬,,吉野家好味d~
滑蛋豬
天婦羅+壽司烏冬set餐
北海魚生飯牛肉烏冬御膳
2008-06-21
在懶得諗的情況下再訪一年前幫襯過的店。 炸蝦非常好。 滑蛋鰻魚窩是一窩好像出水般的鰻魚/金菇"奄列"(雖然滑蛋是半液態的),鰻魚這個食法非本人杯茶,可幸沒有太強腥味。 海鮮芝士麼登燒是燒餅夾炒麵上加醬料,炒麵不多,餅皮一般,海鮮芝士都吃不出,醬料味實在太強了。 最好是石頭飯御膳,附有麵豉湯,茶碗蒸與冷吃茄子,石頭飯與附上的酸酸又微辣的醬"撈"來吃非常惹味,最重要是鍋邊和鍋底的飯焦。環境ok,服務不錯。 不知menu是否變了,西日菜式選擇好像少了很多。
在懶得諗的情況下再訪一年前幫襯過的店。
炸蝦非常好。

環境ok,服務不錯。
不知menu是否變了,西日菜式選擇好像少了很多。
2008-04-21
原本朋友們打算去地下那間Shakey試他們的薄餅,但那兒實在是太多人等候,因此改了來這間。以往在中環上班也有去他們另一間分店,但沙田這間還是第一次來,而且兩間鋪的餐牌好像有很大分別。細看餐牌發現他們原來和百人一朱屬同一集團,今次就試試他們的晚餐如何。我們一行五人每人選了一個菜式,叫了三文魚籽飯、海鮮薄餅(雖然是日式,算是還了個心願)、燒餅、彩虹卷和多春魚。大致上各款菜式都不過不失,但又沒甚麼特色,而且份量偏少,女士都略嫌不夠,因此大家決定再去其他地方吃甜品補數。服務方面,侍應小姐頗勤快,而且對答有趣。環境則略為偏暗,令人昏昏欲睡,而且隔壁鉄板傳來的香味頗令人分神。至於價錢來說,雖然五個人三百幾元不算貴,但以食物份量來衡量又不算抵。

2008-03-30
星期六約七時左右於新城市開飯,見此餐廳尚未見人龍,餐牌上的食物亦算吸引,便與男友決定在此進餐,不料換來一肚子氣!服務員馬上把我們引領至入門右邊的一個"二人"餐桌,可是未坐下已感覺不對勁,因為那裡原本有三個四人的固定卡位,隔著一條一呎闊的小走廊(可想而知如服務員拿著熱菜,對旁邊的顧客是很危險的),有三個"二人"餐桌,那些"二人"位很明顯是臨時加建的位置,枱面約有一呎半x兩呎半左右,小得要命,整體感覺比坐長途火車的餐卡更糟。我一坐下,便因空間太小,肩膊撞上了那幅凹凹凸凸的水泥牆,很痛。男友見我坐得不舒服,適逢其中一個卡位的客人埋單,便主動要求服務員給我們換枱,並獲得答允。坐在另一臨時枱的一對couple亦因感覺不良好而提出調枱要求,可是他們不如我們好運,因為已沒有吉枱,要在外面等位,他們最後決定離開。這時,一位貌似經理的四眼男士走來,問我們是否想點菜,我們便回應欲轉枱後才order,這時經理面色有點一變,走開幾步,帶責備的口吻大聲問其他伙記:「係邊個俾張二人枱轉四人(枱)架??」,剛才的服務員回應,經理跟她談了一會(從表情看來應該在責備對方),之後告訴我們:「唔好意思,可能我個同事唔清楚,

這時,一位貌似經理的四眼男士走來,問我們是否想點菜,我們便回應欲轉枱後才order,這時經理面色有點一變,走開幾步,帶責備的口吻大聲問其他伙記:「係邊個俾張二人枱轉四人(枱)架??」,剛才的服務員回應,經理跟她談了一會(從表情看來應該在責備對方),之後告訴我們:「唔好意思,可能我個同事唔清楚,張枱已經有人訂咗。」我們表示可以坐其他坐位,他則以沒有吉枱為由,要轉枱的話則要再等位。

聽到這裡,好好的一頓晚餐,再無食慾可言,便向經理表示要離開,他最後都有提意可給予我們咭片供日後訂位之用,可是,我們心裡早已black list了這餐廳。

在此懇請各飲食界朋友,不要為了多掙一點錢,而出賣顧客服務,這不止包括服務,還有一個令顧客吃得輕鬆自在的環境。
2008-03-27 6 瀏覽
一家大細專程到沙田食午飯,太太叫了牛肉鍋,味道偏淡,囡囡叫了拉麵加炸虾手卷,竟用上淋哂嘅紫菜包着白飯叫做手卷,有冇過份D,自己點了豬扒飯,但竟然變成碗潮式豬扒冷佬粥,又爛又多汁.唔係咁呀!
2008-03-25 7 瀏覽
24-3-08今天又同媽、姐來這兒食魚生飯。三個都叫左魚生飯好快就來了,魚生飯轉左用黑色碟,感覺高貴而可能因為物價上升,烏冬同魚生飯份量都少左,不過都好夠飽。炸豆腐味道都係依舊,舊豆腐吸曬汁,加上木魚碎,好味!不過唔夠熱,只係暖暖地。烏冬份量少左,不過質素都係咁滑,個烏冬上面有DEE脆卜卜,咸咸地GE,不過個烏冬的湯有點油。不過天係唔夠熱,只係暖暖地。魚生飯依然都係果DEE配料,有三文魚、吞拿魚、北寄貝、三文魚子等,面上有海膽。覺得今次好食DEE,個海膽冇上次食咁腥,DEE飯唔會一舊舊,食LEE個飯最滿足係一啖飯一啖魚生,YUMMY!沙律冇特別,不說了。今次DEE服務員好左,主動收碗。亦都少左係度掛住傾計唔做野的情況,人手都多左,可能係到左中午食飯時間。不過沙田咁多野食,我諗會試埋其他再返來食了!68 X 3 再加一
24-3-08

今天又同媽、姐來這兒食魚生飯。三個都叫左魚生飯
好快就來了,魚生飯轉左用黑色碟,感覺高貴
而可能因為物價上升,烏冬同魚生飯份量都少左,不過都好夠飽。
炸豆腐味道都係依舊,舊豆腐吸曬汁,加上木魚碎,好味!
不過唔夠熱,只係暖暖地。
沙律冇特別,不說了。

不過沙田咁多野食,我諗會試埋其他再返來食了!

68 X 3 再加一
2008-03-10
o尋日去沙田ikea, 之前先來這裡醫肚. 試左:三文魚飯定食- 都幾多三文魚, 但切得較薄身, 而且飯又凍又硬, 成舊黏著, 口感不太好, 價錢較貴, 不太值.石燒雜錦飯定- 石頭飯夠熱, 飯焦好多, 重比較"火隆"燒魚定食- 係燒鯖魚, 但係冇落鹽, 味道較平時食的鹽燒鯖魚差一點.刺身定食- 刺身不算太少, 但厚切, 味道不錯.侍應服務算ok, 而且坐得舒服, 食物水準只是一般, 但比同集團的百人一朱好一點, 算係一般啦!
o尋日去沙田ikea, 之前先來這裡醫肚. 試左:

石燒雜錦飯定- 石頭飯夠熱, 飯焦好多, 重比較"火隆"
刺身定食- 刺身不算太少, 但厚切, 味道不錯.

今日去完車公廟去同媽沙田行街,上次係度食魚生飯定食覺得不錯,於是今日特登去食。去到時候大約一點,不過都冇咩人,可以立即入得。好快就來了,個定食有湯鳥冬、炸豆腐、魚生飯同千島醬沙律。先食炸豆腐,即炸脆口,個汁同平時的炸豆腐有點不同,加左辛辣粉,豆腐吸汁,辣辣地好好味。跟住到湯烏冬,份量好多,有一個半烏冬咁多,烏冬當然係日本烏冬,好滑又夠口感,加上個湯的配搭,不錯。到魚生飯,底有三文魚子、同蛋絲,飯上鋪上不同種類刺身,頂頂有海膽。每一啖飯都好滿足,刺身亦都好新鮮。唯獨飯太硬,成舊黏著,同埋海膽比上次腥好多,有點失望。都係第一次好食!最後食埋個沙律,有生菜、車里茄同栗米粒配上千島醬,菜新鮮,千島醬酸酸地,可以中和飽滯感。總括認為水準有點兒下降,不過依然都係好食的!加上份量不少,兩人分享都得。同埋平時送飲品,較便宜。不過服務員態度有點散漫,走左的枱好耐冇人執,又有點發夢,明明叫左兩個定食,落少左個。同埋人手少,服務員一腳踢。不過幸好都懂主動加茶。由於服務要有改善,所以只能及OK!兩個魚生飯定食,68蚊一個連加一共$148

兩個魚生飯定食,68蚊一個
連加一共$148
2008-02-05
見這層的大部份餐廳也吃過, 加上是晚係得這裡不用等位, 就來了這裡.叫了個$108的套餐, 再加$5轉了杯特飲.蘑菇忌廉湯: 5分, 不知是否搞錯了, 來的係南瓜忌廉湯, 比較淡, 沒有乜味道.菠菜凱撒沙律: 2分, 也不知為何這個叫做凱撒沙律, 沒有羅馬生菜, 只有菠菜,還有立立雜雜的番茄, 粟米, 蘿蔔等等, 但係就沒有烤麵包粒同巴馬臣芝士, 不如叫田園沙律好了. 菜係偏黃, 不新鮮了. 茄子芝士燒雞扒雜菜鮮茄汁: 1分, 名字係好長, 又茄子又芝士又雞扒又雜菜又鮮茄汁, 包羅萬有, 得出來的味道係乜都無. 面頭的芝士係好大達, 好濃, 底下係不明所以地加了茄汁, 雞肉好老, 基本上材料係不能撈埋一齊.海鮮摩登燒$58: 2分, 等了好久先有得食, 製作需時, 賣相求其, 海鮮並不鮮, 下了太多醬汁.霧之戀: 2分, 要了杯特飲霧之戀, 溝得太酸了.最後來的雪糕, 雪得太冰.食物水準真係幾差, 服務係無影, 怎樣令人有衝動再來?

叫了個$108的套餐, 再加$5轉了杯特飲.

霧之戀: 2分, 要了杯特飲霧之戀, 溝得太酸了.

最後來的雪糕, 雪得太冰.

食物水準真係幾差, 服務係無影, 怎樣令人有衝動再來?
2008-01-01 1 瀏覽
都唔知佢係日定韓定意,有pizza, 燒餅, 石頭飯...較出色的係個石頭飯..飯焦好多..,但係個燒餅真係唔係好得...因為太多粉漿...好粉
2007-12-27
聖誕節的下午, 我和男朋友選擇來沙田行新城市, 貪食二人組一來到便諗食店了揀左藏人, 至鐘意食日本野, 因為有好多選擇和o岩我口味麻叫了牛肉烏冬+加州卷定食和牛肉鍋紛線飯定食, 2款都好香, 牛肉好好味, 連男朋友都讚口不絕, 清左自己的, 還幫我清埋那半碗烏冬, 咁的確佢d牛肉真係整到好入味o既, 但就油d, 所以我好快就飽哂.無乜服務可言, 可能因為快落場呱, 但眼見d人又真係幾清閒o既$5x一個好味的餐, 都可以接受o既.
揀左藏人, 至鐘意食日本野, 因為有好多選擇和o岩我口味麻
$5x一個好味的餐, 都可以接受o既.
牛內烏冬定食
牛肉鍋粉線
2007-12-06 0 瀏覽
我同家姐平日下午茶時間去了,坐露天的座位,點知waitress放底杯茶後,12-15分鐘都唔見咗人,無得order,於是要出去室內的座位叫waitress。點知dwaitress傾一邊緊電話,一邊抺枱,連order都懶理。好辛苦order後,話石窩飯要等好耐,點知到咗後,又話定食要等。前言不對後語,我地好懷疑佢地係對個個都係咁講。同埋,佢地問多一句就會「咀咪咪」。做日本餐廳做到咁差態度,非常唔細心。我發誓以後不會再光顧。

同埋,佢地問多一句就會「咀咪咪」。

做日本餐廳做到咁差態度,非常唔細心。

我發誓以後不會再光顧。

(非會員)
至此一次,以後都唔會幫親!服務態度極之差。無人帶位,上菜又慢。仕應當你無到!幸好食物好食。豚肉Pizza $60 -但好薄好細份炸薯餅$30 -好味又鬆脆韓式炒拉麵$48 -味道夾得好好,一流。
至此一次,以後都唔會幫親!
服務態度極之差。
無人帶位,上菜又慢。
仕應當你無到!
幸好食物好食。
豚肉Pizza $60 -但好薄好細份
炸薯餅$30 -好味又鬆脆
韓式炒拉麵$48 -味道夾得好好,一流。