2007-11-18 10 瀏覽
記得第一次光顧這家銀座藏人,是在它剛開業時。當時菜式特別,味道極佳,雖然在當時的沙田區而言算貴,但仍覺得物有所值。最印像深刻的是那個牛扒串燒,超好味,雖然40元只有兩小塊,但真的好吃!另椎山沙律、那個量少但像藝術品般精美的壽司拼盆,地道的日本小吃(例如日式煎蛋捲等),還有n款造型獨特的甜品...全都令人眼前一亮。那一餐共六人吃,每人要250元左右。吃完那次後,也曾多次再度光顧,朋友也大讚好吃。可惜,大概因為價錢較貴,生意一直不算好,後來有一次偶然和朋友再去,赫然發現,餐牌和原先的已大大不同,很多想再吃的東西都沒有了,反而變出一些不西不日的套餐來,而價錢也“大眾化”了許多,而味道則是差了許多。那天叫了一桌東西,飽得撐,每位也只要200元左右。然後,前晚和一位朋友去吃晚飯,其實我們已知道那店的水準大不如前,但勝在不用等位嘛,結果......水準差到我們決定以後不用再去了!那晚兩個人,只叫了一個牛扒套餐,另加一個七種刺身。那牛扒餐平平無奇,雖不算好吃,但還不至於太差,反而那刺身~~把我們嚇得半死!那些刺身極度厚,一片是正常刺身的一倍厚度,可惜一看已看出不夠新鮮,那三文魚的顏色瘀瘀的,那吞拿魚

那些刺身極度厚,一片是正常刺身的一倍厚度,可惜一看已看出不夠新鮮,那三文魚的顏色瘀瘀的,那吞拿魚口感怪異,感覺像吃腐肉,海膽有微腥味.....總之就是不好吃!結果剩了很多沒吃,真是浪費,罪過罪過~~
朋友極不滿意,到最後吃雪糕,朋友嗜甜,說要用雪糕補數(因為這餐太令人不滿足了),結果,那雪糕她吃了一口吃不下去,她叫我吃一點試試,汗死,那紅豆雪糕的紅豆味好假,質感怪異,不像雪糕,倒像雪葩....

最後結論:我們很久沒吃過這麼差的日本菜了,也很久沒有吃過這麼糟糕的刺身,這家店,以後blacklist可也~~
2007-11-12 10 瀏覽
與家人同去。本來想叫四人套餐四百多元,但因菜單有原條魚生,家人未必喜歡,最後要成六百多元埋單。點了烤內眼扒 - 味道不俗,充滿燒烤味羊扒 - 份量十足大阪厚燒konomiyaki -- 份量很少,與日本的差很遠,味道也不同牛肉粒炒飯 - 不錯三文魚頭鍋物 - 一般加州卷 - 太少了日本燒酒 - HK$80一小瓶不含酒精特飲 - OK質素OK,但有點貴,可能叫套餐較相宜

點了
烤內眼扒 - 味道不俗,充滿燒烤味
羊扒 - 份量十足

牛肉粒炒飯 - 不錯
三文魚頭鍋物 - 一般
加州卷 - 太少了

日本燒酒 - HK$80一小瓶
不含酒精特飲 - OK

質素OK,但有點貴,可能叫套餐較相宜
(非會員)
2007-10-07 0 瀏覽
如果沒有reservation,週末晚上的新城市廣場都很難找到位吃晚飯。那天晚上,因為四處都安排長龍,便跟兩位朋友盲蹤踨的走進了這間藏人,點了若四個菜,當中叫人難忘的分別是串燒和沙律。其實叫沙律最怕是蔬菜不夠新鮮,而這個沙律的新鮮度還可以,但最死恐怖的原來卻是那個salad dressing。通常吃日本沙律都會加入一些看似醬油的salad dressing,味道有點麻油和醋味,但這道沙律的醬油,就像我們中國的生抽加入了水來稀釋,完全不是那回事,味道如何可想而知。而另一道菜是串燒,也是最遲上菜,可能漏了單,這也不緊要。記得串燒是有牛、雞、磨菇和洋蔥等。而另我不滿的是這串燒根本是不熟的,像只有串,沒有燒過。無錯,牛肉、磨菇和洋蔥是可以不熟或生吃的,但我想雞肉卻危險了一點吧!吃完了整頓晚飯後,我的結論是黑面,也許我居於沙田區,但我想我都不會再到訪了!

2007-10-04 3 瀏覽
和男朋友十月一日到此餐應吃晚飯, 點了3客壽司, 一客鹽燒雞軟骨, 一客串燒免治雞肉棒和兩杯藏之神燒酎。可能十一假期最後一天生意特別好吧, 除了壽司之外其他一概沽清.../_\ 最後改吃串燒豬頸肉、炸雞軟骨和喝iichiko。壽司一般, 不算很好吃也不太差, 不過是上桌時忘了給我們豉油而已~串燒豬頸肉不太抵吃, 一客二本, 一本二片, 30大元。是很美味爽口, 不過份量太少了。炸雞軟骨很好吃, 雖然沒鹽燒的惹味, 但送酒來說也非常適合。iichiko加冰喝, 很大杯, 非常大杯, 平時去喝都只有半杯左右, 這次是一杯滿, 非常滿足!到銀座藏人吃過好幾次飯, 感覺上這家店在繁忙時間是特別手忙腳亂的, 所以如果想吃得開心又放心, 還是在人少的時間去吃吧。

2007-09-19 5 瀏覽
上星期六同阿媽選擇了露天位~ 叫o左兩個lunch sets, sukiyaki定食同橫濱拉麵定食. 個人覺得sukiyaki好食d, 雖然牛肉好少但個湯底好甜, 真係可以送飯. 但個拉麵唔好食. 唔知係咪好少人坐露天所以冇乜waiter service.
2007-09-16 1 瀏覽
昨天去左沙田行街,同媽媽去食LUNCH先,走上來7 樓睇下有咩食,最终去左LEE間。佢有露天座位,不用等,雖則環境不錯,但天時暑熱,都唔想座出去了。等左一陣,就有位了環境黑黑的,有DEE燈柔和地襯著,好舒服。我地兩個人比左張超大GE四人座位,好正,個位咁岩可以睇到廚師整SUSHI,環境一流!講返食物先,見到師傅整緊魚生飯,好吸引,於是叫左魚生飯定食,$68,咁大個女第一次食咁貴GE午餐。好快就有得食了,有烏冬麵,炸豆腐,魚生飯,沙律先食烏冬麵:都好大碗,烏冬好滑,不過個湯底就冇咩味,食完都有少少飽!到魚生飯,賣相十分靚,旁邊有DEE三文魚子,飯上鋪滿魚生,有三文魚,吞拿魚,魷魚,北寄貝,同埋唔知咩魚GE魚生頂頂仲有海膽。先食DEE三文魚子,咸咸的。一定配埋飯先王好食。再食海膽,第一次食。好像食緊蟹膏咁,幾鮮甜,帶一陣鮮味。DEE魚生都好大塊,塊塊都好新鮮,吞拿魚最正,唔會太腥。飯都好大份,而且飯粒分明。食克完都好飽,不過很滿足!!!!!!個沙律係生菜粟米沙律,配埋千島醬,好清新,令人醒神一番!炸豆腐冇食。至於媽果個都好吸引,不過不記得叫咩名,$58共$138(連加一)不過服務就差DEE
昨天去左沙田行街,同媽媽去食LUNCH先,
走上來7 樓睇下有咩食,最终去左LEE間。

好快就有得食了,有烏冬麵,炸豆腐,魚生飯,沙律

至於媽果個都好吸引,不過不記得叫咩名,$58

共$138(連加一)

不過服務就差DEE,首先門口叫位果個黑口黑面,同埋要叫先識加茶

2007-09-09 4 瀏覽
好似自己係屋企整既野食, 食了成晚都冇一碟有印象. 個TEMPURA 既炸粉根本上唔晒d食身物, 整到好似食緊煎釀三寶咁, 我諗我俾都唔會再去!
(非會員)
2007-08-25 6 瀏覽
個日上左沙田新城市廣場7樓,搵下有咩好野食, 我地見佢個menu唔錯, 咁就登記位啦。我地有兩個人, 佢有張4人俾我地, 仲有埋cushion~ 落單叫左和風pizza, 雜錦串燒同彩虹卷。上左和風pizza, 有個cutter俾你自己cut, 幾好玩~ 味道唔錯,有d沙律醬味同芝士, 又幾夾。之後串燒好大份,都幾好,有蝦,牛肉粒(熟左少少),魚粒,帶子,雞肉粒, 仲有好多紅椒、黃椒、青椒, (太多,食唔哂, =p)食完pizza & 串燒, 已經飽飽地, 等左好耐, 耐到我地想走(都等左約15分鐘), 叫佢埋單, 個rainbow roll先出現, 無計,個friend話cancel左, 不過見到有好大粒的魚子呀,仲有大大塊魚生,如果唔係已經飽, 一定叫佢放低碟壽司!! 因為取消左彩虹卷,所以今次幾抵食~
落單叫左和風pizza, 雜錦串燒同彩虹卷。

因為取消左彩虹卷,所以今次幾抵食~
-v-
2007-08-25 5 瀏覽
同朋友踩完單車,過黎新城市廣場行下...呢間好似幾好,就一行5人入左黎啦。我就order左個set dinner $118 有忌廉湯`凱撒沙律`雪糕`同牛扒我覺得個黃色既忌廉湯唔好飲..一d都唔忌廉@@罐頭忌廉湯仲好飲過佢沙律係當中最好食既,因為d沙律醬雪糕我要香芋味,ok la牛扒叫左8成...但依然很血...而且不點都不'林',唔好食@@其他仲叫左拉麵(麵屎湯唔錯,吉列豬扒無乜特別)、海鮮意粉(海鮮很好味!讚!)服務員的態度亦很好,常常加水,不!應該是常常加茶

沙律係當中最好食既,因為d沙律醬
雪糕我要香芋味,ok la

服務員的態度亦很好,常常加水,不!應該是常常加茶
2007-08-17
食過3,4次,都保持到水準,特別鍾愛lei個什錦魚生飯,海鮮pizza(自己動手用個車輪cut size),炸蝦餅...等,但個露筍牛肉卷就差d.
2007-08-15 3 瀏覽
果日同個師兄,一個FD去食晚飯師兄請先揀間貴野食我同個FD6點半左右去到有位啦咁就坐住等師兄等到7點幾呢段期間越黎越多人環境幾正不過師兄未黎我地都未嗌野食冇人催我地叫野啦幾好呀不停幫我REFILL師兄到左就嗌野食嗌左4樣同兩支SAKE 佢係逐樣黎食完一樣上一樣幾好呀都幾好食炸物唔太油魚生飯唔好食而且我地食完之後先話唔記得上豉油- -再嗌多3,4樣跟住就吹水吹到佢就收鋪埋單三百五十幾加一啵好貴呀其實都唔係好抵- -感覺上D侍應唔NICE唔會再去就算有人請
果日同個師兄,一個FD去食晚飯
師兄請先揀間貴野食

埋單三百五十幾加一啵
好貴呀其實都唔係好抵- -

感覺上D侍應唔NICE
唔會再去就算有人請
入到去, 感覺良好, 8點幾, 仍有空位, 唔洗等就入得, 仲要係卡位, 環境黑黑地唔太嘈適合情侶傾計, 原本想散叫, 老公話d餐好似唔錯, 好啦, 就餐啦老公叫佐牛柳件雜菌紅酒汁, 有湯, 沙律, 餐飲, 甜品我叫佐雜錦魚生飯, 有湯, 沙律, 炸物, 餐飲, 甜品散叫加多個吉列炸生蠔落完order唔夠2分鐘, 就上佐個雜錦魚生飯, 嘩, 即切都冇咁快啦, 一早整定架, 但湯, 沙律, 前菜未黎喎老公話魚生個d野唔放得耐, 食佐先啦, 知點沙律馬上黎佐, 咁點算呢, 食咩先呢, 咬佐兩口沙律, 湯黎佐, 咁點算, 食咩先好呢, 炸物馬上又黎佐, 唔到5分鐘, 兩個餐同吉列蠔, 全部到晒, 成檯面都係野食, 嘩.......我食野出名慢, 因為唔想個飯放太耐, 我湯同沙律食到一半, 炸物未食過, 決定食完魚生飯先返轉頭去食其他野, 但內心就非常不滿, 原本呢度都唔錯, 雖然d食物只係soso, 但坐得舒服情調又好加茶又快, 點解上菜既次序可以錯成咁, 又冇人等位, 我快d食晒走你都係冇客架啦講番d野食, 湯, 酸佐少少, 沙律, ok啦, 炸物, ok啦, 散叫既吉列蠔, 只有4小粒,

老公叫佐牛柳件雜菌紅酒汁, 有湯, 沙律, 餐飲, 甜品
我叫佐雜錦魚生飯, 有湯, 沙律, 炸物, 餐飲, 甜品
散叫加多個吉列炸生蠔

講番d野食, 湯, 酸佐少少, 沙律, ok啦, 炸物, ok啦, 散叫既吉列蠔, 只有4小粒, 味道不錯, 魚生不太新鮮, 冇乜光澤, 老公個牛柳要6成熟, 黎到最多得3成, 真係好生呀, 入面完全係紅色既生牛肉, 唉.....

餐飲, 兩個凍咖啡, 一般

甜品, 我要佐紅豆雪糕, ok啦
老公要佐香芋雪糕, 好味好多
埋單$309
2007-07-08 2 瀏覽
為食日子:7月7日~ 晚上約8時為食人數:2隻為食價目:19x 蚊為食餐單:天婦羅蝦卷(共6件)煎餃子(5隻)炸豆腐(2件大件)和風咖哩豬扒飯上到去見到隔離果間日本野要等位, 仲幾多人, 見呢間仲有位, 可以即時入座, 就入去食下,入左去個menu 就好爛, 唔知點解會咁爛, 我地想食d日本野d既野, 唔係太想食d創新野, 個天婦羅蝦卷d飯勁多, 如果唔鐘意多飯既話就唔好叫, 因為食左都飽飽地, 不過d 飯卷得好實, 唔會拎起就散, 同埋d 米真係睇得出好靚, 個餃子就ok, 炸豆腐係mean張相係好似炸得好緊要, 不過其實唔係, 但係幾滑, 唔錯!!個咖哩豬扒飯呢就...唔知係我食咖哩豬扒飯經驗唔夠定係咩, 佢d和風咖哩係幾辣,食左一碗仔已經想飲水, 同埋d 豬扒好似溶左係咖哩度咁, 唔算好好味, 咖哩係見到少少咖哩油係邊邊度, 成碟係好大好大份既, 我諗一個男仔食左都夠飽, d 咖哩汁係好"傑"既,唔會好似一般店舖咁"希" , 算係好足料! 個飯同蝦卷既米一樣好靚, 好晶瑩!講到服務真係好唔錯, 我係一d一路食野一路勁飲水or茶既人, 佢地成日有人refill, 而且d茶唔會太熱
為食日子:7月7日~ 晚上約8時
為食人數:2隻
為食價目:19x 蚊
為食餐單:
天婦羅蝦卷(共6件)
煎餃子(5隻)
炸豆腐(2件大件)
和風咖哩豬扒飯

講到服務真係好唔錯, 我係一d一路食野一路勁飲水or茶既人, 佢地成日有人refill, 而且d茶唔會太熱, 不過就幾暗, 台台都有盞射燈既野照住, 咁好似有d"曬"....
2007-06-11 5 瀏覽
星期六,男友放工後來沙田和我食lunch。我想試試七樓的餐廳,見這間門外最多人等位,心想應該不錯,就過去拿位。不料我一去說兩位,就可以立即入座。我有點錯愕,怎知那個貌像經理的男人說︰「要不要(座位)?不要就下一個!」語氣毫不客氣的。這樣,印象分大打折扣。後來才記起男友說過是與百人一朱同一集團的,對他們的食物也擔心起來。我們點了兩個set lunch,我的是腐皮烏冬+加州卷($48),男友的是豬扒滑蛋飯+烏冬($40)。腐皮烏冬的烏冬是幼身的一種,煮得有點腍,不太喜歡。而加州卷是切得蠻厚的,可惜沒甚味道。而且waiter忘了拿加州卷給我,要提醒才知道。男友的餐就份量很多,他喜歡食豬扒就覺得不錯,也把那小烏冬食完了,這個價錢都算值的。當然服務真的比較參差,waitress經常加茶,但男經理態度十分囂張。另外,筷子套上印有「一期一会」這四個字,我和鄰座的女子不約而同感到很有興趣,回家一查才知道原來是日本的茶道用語!
2007-06-06 7 瀏覽
星期日,同男友行沙田!!誤打誤撞入左呢樹食!!叫左個$108 set:湯:羅宋湯=>好味!至少唔係溝水,夠味!前菜:波菜沙律=>冇乜特別,如果加d面飽粒就最好!主菜:芝士茄子焗雞=>原先睇圖以為好細碟同冇飯,點知黎到超大碟同有飯伴住!味道可以,酸酸味味的,很開胃!!甜品:香蕉pancake => ok!!原先以為個set會細細份,甘就再叫左:1:炸生蠔=>呢個掂!!外脆肉軟,食落好有肉汁,唔會太乾!2:海鮮唔知乜乜餅(唔記得個名):有d海鮮,入面包住d面同一d軟軟既野,好似係年糕,幾得意!!熱食就最好味,凍左就羞d 我地唔知個set係甘大份,所以叫多左同食到好飽好飽,但都係食唔晒!!環境暗暗的,服務唔錯,會主動加水!!是次盛惠:$220
星期日,同男友行沙田!!誤打誤撞入左呢樹食!!

叫左個$108 set:
湯:羅宋湯=>好味!至少唔係溝水,夠味!
前菜:波菜沙律=>冇乜特別,如果加d面飽粒就最好!
甜品:香蕉pancake => ok!!
原先以為個set會細細份,甘就再叫左:
1:炸生蠔=>呢個掂!!外脆肉軟,食落好有肉汁,唔會太乾!

是次盛惠:$220