2020-02-18 1011 瀏覽
深夜時份同朋友食宵夜大家想食雞煲就揀左近我既呢間位於大埔墟雞煲呢間既雞煲都係可以揀辣度同朋友都驚太勁所以揀左小辣後來發現唔夠辣好彩係可加不可減機制就另叫左辣汁另上都係偏辣會好食d肉雞斬得比較細所以難免有d 碎左既骨size 亦唔算大煲兩個人食剛好另外叫左個一口粟米好食好香口食完個雞煲之後打邊爐配料可以任叫吃到飽的概念整體唔好期望係上等食材就係比較麻甩既選擇價錢方面以雞煲來說就都係合理價格晚上在大埔想食宵夜唔一定要食陳漢記
深夜時份

雞煲來說就都係合理價格
晚上在大埔想食宵夜
唔一定要食陳漢記

2019-11-21 1745 瀏覽
因為朋友住附近所以嚟到大埔食飯由原本想打邊爐到想食雞煲但坐低左之後見到個菜單有酸菜魚就忍唔住嗌咗條酸菜魚一上枱見到隔離好多人都望住就知道條酸菜魚有幾吸引 酸菜魚隔離有豬紅蘿蔔仲有薯粉 其實唔使嗌配料已經飽飽地推介
因為朋友住附近所以嚟到大埔食飯

其實唔使嗌配料已經飽飽地

推介
酸菜魚
2019-10-21 1228 瀏覽
之前盲中中去過食一次,覺得啲雞好好味,係一個有俾心機去烹調雞煲嘅鋪頭,所以今次再嚟試吓其他口味嘅雞。同其他雞煲店唔同嘅係,佢有好多種唔同口味嘅雞,除咗麻辣雞外,仲有腐乳同南乳烹調嘅奇味雞,有陣燒烤味嘅烤味雞,仲有酸菜豬肚雞煲等等。除咗啲雞冇得彈之外,另外就係佢嘅魚皮同埋響鈴,全部都手工制,好好食。而且佢有好多種飲品選擇,有冇糖嘅紙包飲品,亦都有糖㗎,罐裝汽水一應俱全,仲有佢哋自己煲嘅竹蓆茅根涼茶,淨係飲嘢都飲飽。

2019-10-16
大埔墟火車站附近十分鐘路程的一間高性價比隱世雞煲火鍋, 穿過一個公園, 來到幾棵滿佈雀烏的大樹, 在投注站過對面馬路就差不多到達。 最平時段$98起, 兩小時雞煲加任飲任食火鍋, 就連啤酒都是任飲,經濟價錢吸引不少街坊。雞煲有六款口味, 因為當日不想食辣, 我們兩人點了奇味雞煲。「奇味」其實是沙爹醬與南乳醬混合, 吃起來濃而不咸, 雞件入味嫩滑, 配料加上大量芫茜、燈籠椒、紫洋蔥及香料。吃過半隻雞後,已有少許飽的感覺,可以加湯底進行第二輪的火鍋。免費的火鍋材料有四十多款, 基本常點的食物都有,注意每次下單限點十樣,以免浪費。飲品櫃旁有醬料可自行混醬。鯇魚片推薦, 入口鮮嫩。其他火鍋材料質素也不錯, 雖然美國肥牛油脂較多, 但入口不會老,有牛味。肥牛愛好者可以任點肥牛。當然要試試新鮮即炸的響鈴。高性價比, 價錢不貴, 質素可以, 選擇也多, 難怪平日也滿坐。

雞煲有六款口味, 因為當日不想食辣, 我們兩人點了奇味雞煲
奇味雞煲

吃過半隻雞後,已有少許飽的感覺,可以加湯底進行第二輪的火鍋
湯底

飲品櫃旁有醬料可自行混醬。

鯇魚片推薦, 入口鮮嫩。

肥牛愛好者可以任點肥牛。
美國肥牛

當然要試試新鮮即炸的響鈴。

• 奇味雞煲
  • 響鈴
2019-05-30 1887 瀏覽
又黎拎到聚一聚啦,銓仔記真係好有家既感覺平日黎食都好旺場,睇黎深得街坊既心🥰🥰價格依然係好親民,任飲任食呢個價格無得彈!-原來唔只雞煲,烤魚都有得食見人地係一大條魚好吸引!但今次同友人兩個去,都係食雞煲先,下次再黎就試烤魚🙂--之前食過胡椒咸菜豬肚雞,今次就食奇味雞煲,唔食得辣既我地都可以有咁好選擇確實唔錯奇味唔辣得黎都可以好香口,d香料令到雞肉變得好惹味,食完又唔會覺得口渴,證明味精唔重😍😍雞件既份量好多,食完我同友人都已經大半飽-忍唔住加錢點左個椒鹽栗米栗米一咬落去爆汁,好鮮甜,加上椒鹽味特別香口👍🏻每次必點! -真係好欣賞餐廳可以一件一件咁點食幾多叫幾多,唔怕浪費同埋絕無因爲係任飲任食既關係而漏單!值得一讚✨好鍾意食水魷魚、木耳響玲同魚皮都好鮮脆~~~蔬菜好新鮮-加點系列:安格斯肥牛 $148任飲任食既肥牛質素都唔錯,但加錢點既呢份細安格斯肥牛絕對對得住個價格😍牛肉上既雪花分佈平均,淥一淥就食一咬落去,哇真係好香牛肉味😍黎得呢度食加點一碟簡直係完美!!!-飲品種類有好多,啤酒都有😍而加instagram/fb打卡仲送任食雪米糍!!呢度會係我同朋友既聚會天堂~坐樓上更加有家既感覺🙈
又黎拎到聚一聚啦,銓仔記真係好有家既感覺
平日黎食都好旺場,睇黎深得街坊既心🥰🥰
價格依然係好親民,任飲任食呢個價格無得彈!
原來唔只雞煲,烤魚都有得食

雞件既份量好多,食完我同友人都已經大半飽

忍唔住加錢點左個椒鹽栗米
栗米一咬落去爆汁,好鮮甜,加上椒鹽味特別香口👍🏻每次必點!

真係好欣賞餐廳可以一件一件咁點
食幾多叫幾多,唔怕浪費
同埋絕無因爲係任飲任食既關係而漏單!
值得一讚✨
好鍾意食水魷魚、木耳
響玲同魚皮都好鮮脆~~~

蔬菜好新鮮

加點系列:安格斯肥牛 $148
牛肉上既雪花分佈平均,淥一淥就食

飲品種類有好多,啤酒都有😍
而加instagram/fb打卡仲送任食雪米糍!!

呢度會係我同朋友既聚會天堂~
坐樓上更加有家既感覺🙈
員工都好友善,睇得出餐廳好用心經營👍🏻👍🏻
2019-05-20
  • 椒鹽一口粟米
  • 安格斯肥牛
  • 奇味雞煲
2019-05-23 738 瀏覽
好多人黎到都叫雞煲,其實烤魚仲好味。隔離枱見到我地條魚,都即刻話下次黎要試烤魚。BB辣已經好勁,各位美食家自己衡量辣度。上菜速度快,配料就真係落單幾多上幾多,唔會亂咁執,美食家們唔好嘥野呀。萬家烤魚,盤上已經煮熟,店家再即時淋上湯汁,全魚一條,份量十足,肉質彈牙,跟盤上既配料有豬紅、豬皮、芽菜,魚骨好少啖啖肉,食曬魚魚後,直接用鐵盤打邊爐,個湯非常惹味,全程冇點過醬都夠曬味,不過都有叫一個“奇味醬”試試看,個人覺得似豆瓣海皇醬。店家都有小食供應,其中一款係“尖椒皮蛋”,上菜賣相好好,冇紅油伴碟,份量好足,略重口味,不過唔會太辣,怕辣朋友仔都可以試。依到仲有另外單售既火鍋料,有“安格斯肥牛”,真心好食,牛味十足,脂肪比幾好,食得出脂肪香味,薄切厚度恰好,快熟之外,又有口感,如果想食豪d,可以考慮下。仲有“廣島蠔”,都幾肥美。“魚肚”份量幾多,要有心理準備,煮熟幾淋,都有類似花膠口感。講返任食果邊既配料,“響鈴”最勁,唔知邊到攞貨,質地好脆身,好食既,唔係普通野。“脆骨腩”都唔錯,切成四四方方,去骨,有脂肪,幾滑。另外,炸魚皮、菇類、娃娃菜都有水準,吸收湯汁後非常重口味haha。豆腐件就普

講返任食果邊既配料,“響鈴”最勁,唔知邊到攞貨,質地好脆身,好食既,唔係普通野。“脆骨腩”都唔錯,切成四四方方,去骨,有脂肪,幾滑。另外,炸魚皮、菇類、娃娃菜都有水準,吸收湯汁後非常重口味haha。豆腐件就普通左少少。

飲品有汽水紙包野,飯後重有得order雪米糍。
2019-05-12 270 瀏覽
平時我比較少入大埔,不過今日朋友開車載我們去,先發現原來有好多小餐廳。我們見到有間食雞煲任食兩小時價錢好吸引,店內又有好多客人,應該唔會中伏。所以我哋決定入去試吓。麻辣雞煲入味$138 有一位而且配菜任食好平,任食好抵食🐓🐓🐓雞煲我點了中辣,雞好入味好好食喔😋而且份量都好多,可以比美外面的雞煲專門店。配菜我點了牛肉,大魚皮,炸魚皮,水魷魚🦑,同菜,真是好抵食而且質素幾好。下次都會再來😊😋😋😋
下次都會再來😊😋😋😋
2019-05-09 286 瀏覽
之前已經有朋友介紹過呢間,身為為食一族嘅大埔友當然要去試下。適逢呢幾日又涼返D,有D秋意,梗係要去下打邊爐啦!價錢黎講都算幾親民,星期一至四每位都係$138起。😍一去到大部分枱都已經留左,好彩仲有張!建議大家真係要book定枱呀,雖然樓上仲有一層,但我地坐低左一陣已經Full哂喇!首先先揀個雞煲,我地揀左至尊麻辣雞煲,亦有唔同辣度揀。由於朋友唔食得太辣,所以要左BB辣。雞煲一上枱已經覺得好香,好多料!雞肉好嫩滑同入味,而且啖啖肉,唔會好有多頭頭尾尾嘅雞件。食到7788,我地就加湯落去打邊爐喇!邊爐嘅配料都有唔少選擇。趁個湯未滾起就去睇下有乜好飲同拎醬料喇,飲品都有汽水啤酒紙包飲品,仲有西洋菜蜜青檸。西洋菜蜜青檸都幾得意,酸酸甜甜,好清新。打邊爐唔少得梗係肥牛,呢度嘅肥牛肥瘦分明好有口感,自製金菇肥牛卷食~脆卜卜嘅野都係唔可以唔食,呢度嘅魚皮同嚮鈴都好好食!嚮鈴仲要係現炸,非常有誠意!另外,亦好推介呢度嘅鯇魚片呀,魚肉好滑,正!當然亦有好多菜類同荳品等等~十分推介呢間雞煲邊爐呀!亦都好岩一大班朋友黎聚會暢飲暢食呀!
😍

脆卜卜嘅野都係唔可以唔食,呢度嘅魚皮同嚮鈴都好好食!
嚮鈴仲要係現炸,非常有誠意!

另外,亦好推介呢度嘅鯇魚片呀,魚肉好滑,正!

當然亦有好多菜類同荳品等等~

餐廳:銓仔記 (大埔)地址:大埔東昌街4號地舖大埔超值雞煲火鍋,星期一至四17:30-21:00入座都只是$138!23:00-02:00入座更低至$98😂這個咁便宜的價錢真的買少見少,不過在大埔墟卻有一家銓仔記,而我所說的價錢正是在這家火鍋餐廳找到的🤤~光是一開始的雞煲便已經有四款免費和兩款加錢的選擇,另外還有兩款烤魚煲,免費的雞煲選擇分別有:至尊麻辣雞煲、奇味雞煲、烤味雞煲和胡椒鹹菜豬肚雞窩,喜歡吃辣的人你可以選擇至尊麻辣雞煲或烤味雞煲,而我就選擇了烤味雞煲小辣🤓帶小小辣之餘又有香烤雞味,未吃便已經聞到那股香香的燒烤味🥰令人垂涎三尺~任食的肉類、海鮮、肉和餃類、菇菜類、粉麵類等有接近50款,牛肉和豬肉只有各一款選擇,畢竟一開始吃了雞煲,所以也沒有雞肉,不過以吃火鍋來說,重複多叫兩三輪便已經很飽肚很滿足~不得不提這裡的炸響鈴十分好吃,必試!另外也有一些自費食物,而這些自費食物都是蠻值得推介的,包括安格斯肥牛($148/細碟)、廣島蠔($58/6隻)和原隻魷魚($58/隻)等安格斯肥牛肥牛上碟很整齊,牛肉和脂肪比例均勻,紅肉相當新鮮,滾一分鐘左右便可以吃,肥牛入口即溶,不會有雪種味👍🏾
餐廳:銓仔記 (大埔)
地址:大埔東昌街4號地舖

不得不提這裡的炸響鈴十分好吃,必試!

安格斯肥牛
肥牛上碟很整齊,牛肉和脂肪比例均勻,紅肉相當新鮮,滾一分鐘左右便可以吃,肥牛入口即溶,不會有雪種味👍🏾啖啖鮮香牛牛味若隱若現地跑出來🐮不錯不錯

原隻魷魚
好戲在後頭,整頓火鍋最令我欣賞的便是這碟原隻魷魚🦑,先別說它的巨形Size,光是看它的肉質表面便知道它有多新鮮🌊下鍋煮夠3-5分鐘,魷魚剛剛好熟透,嫩滑鮮甜的魷魚一咬便能夠咬開😋實在太好吃了~

來吃火鍋的話,不仿考慮加少許錢試一下這幾樣食物,魷魚是必點!包你吃完會想再叫😂但也是超值的呢~
2019-05-08
  • 原隻魷魚
  • 烤響鈴
2019-05-09 183 瀏覽
銓仔記阿Kay今次同朋友揸車落到大埔又係搵地道嘢食啦去到依間銓仔記見到個名都幾特別見到有任食雞煲當然係唔好放過要試吓啦,每位$138位雞煲10分入味,麻辣味十足而且雞份量都好多依個價錢拍得住喺出邊食嘅雞煲配料選擇都好多而且新鮮飲品方面就係任飲嘅仲有自家製竹庶茅根水👍🏻老闆都好客氣食完之後都會問我哋嘅感覺如何一間充滿熱情同有愛嘅餐廳雖冇豪華花巧裝修但絕對有小店人情味嘅感覺支持本地小店👍🏻👍🏻

銓仔記

支持本地小店👍🏻👍🏻
2019-05-07
  • 麻辣雞煲
2019-05-04 181 瀏覽
今日約咗幾個老死出嚟食飯 話要重拾當年情於是就去咗大埔呢間銓仔記度打邊爐 邊飲兩啖啤酒 邊傾計啱曬 閒日夜晚嚟到都十分爆滿 好在唔使等位 叫咗個重慶辣魚煲雖然湯底係紅色 但麻多過辣 夠晒過癮 魚肉嫩滑煲耐啲都唔會散曬 而且索曬麻辣嘅味道 一流手切安格斯肥牛 係要加錢食嘅但完全值得 因為由花靚之餘 牛味十足同普通美國肥牛冇得比丸類 蔬菜 你噏得出都有得食 最推薦當然係魚皮餃 用上貴價貨 一食就知仲有響鈴都十分推薦 老闆話用上大埔遠近馳名嘅樹記 非常鬆脆而且豆香十足埋單都係百零蚊一個人 依家去邊度搵到咁平

閒日夜晚嚟到都十分爆滿 好在唔使等位

叫咗個重慶辣魚煲

埋單都係百零蚊一個人 依家去邊度搵到咁平
2019-05-02 160 瀏覽
有時候去到啲好有心打理,想整好味野食嘅餐廳真係好想介紹比朋友!一齊再幫襯;而銓仔記就係其中一間,所謂麻雀雖小但五臟俱全,入到泥第一印象係有啲麻甩嘅,但正正又有種親切,好自便又隨心嘅感覺! 小食叫左必食嘅椒鹽一口粟米 48 創新又特別,超爽甜粟米同椒鹽炒埋一碟又幾襯喎,剛炸起雖然有啲熱氣但食到都停唔到!招牌炸豬手 128建議要早啲叫,製作需時,要等20分鐘!豬手上碟前會先切好一大片,食起上泥好方便,醬汁係加左wasabi嘅沙拉醬👍🏻好味!好多芫茜呀😍(中辣)至尊麻辣雞煲 + 打邊爐配料任食 138/人,雞煲辣得惹味,但有少少重手咸左啲,如果有飯就好very good 啦!配菜都是新鮮的,記得記得要點菜肉雲吞,要小心煮唔好比佢散哂,雲吞好好味呀!美國安格斯肥牛(大)198片片肥牛雪花肥瘦均勻,最喜歡用食完雞煲啲油同汁慢煎肥牛,入口輕輕咬幾口直滑落喉嚨,係幸福嘅味道!飲品自己拎,竹蔗茅根清清地!

必食椒鹽一口粟米

小食叫左必食嘅椒鹽一口粟米 48

招牌炸豬手 128

好多芫茜呀😍

美國安格斯肥牛(大)198

飲品自己拎,竹蔗茅根清清地!
2019-04-29
必食椒鹽一口粟米
  • 椒鹽一口粟米
2019-04-22 171 瀏覽
今次帶朋友去一間大埔我比較鍾意食嘅雞煲店,係因為貪在呢間有得食又有得打邊爐呀!價錢唔太貴,仲平過食放題!因為我地人少少,就叫左半隻雞,同埋奇味雞,即係唔辛辣的!半隻雞都好足料,唔係食幾舊就無曬。雞煲配料都幾足料,起馬有大大粒薑同洋蔥(我至愛!)。雞肉好有肉地,而且係大大粒,口感唔太鞋口,而醬汁底好正,咸咸地又有少少辣,係引起胃口既!食左差唔多半個鐘,就食完個雞煲,就請店員加湯水變成打邊爐。因為食到飽飽地,就叫左啲時令蔬菜,媽媽話蔬菜好新鮮,口感鮮爽,脆甜!最誇張就係佢地既魚皮呀,炸到好脆口,吃下又不覺腥味,但有少許咸!另外,還叫了豬紅,爽口彈牙,係至愛!

因為我地人少少,就叫左半隻雞,同埋奇味雞,即係唔辛辣的!

食左差唔多半個鐘,就食完個雞煲,就請店員加湯水變成打邊爐。
另外,還叫了豬紅,爽口彈牙,係至愛!
2019-04-19 585 瀏覽
前幾天跟寶寶說起吃雞煲,回想起來我們在一起以來也非常少吃雞煲,寶寶說因為雞煲一般都是他跟一大堆男孩朋友聚在一起才會吃的🙈,所以一直也不太敢和我吃🤣,所以今晚我就提議找家吃雞煲的🤟🏻 雖然我從小到大都是住在大埔,但這條小巷我是很少來,原來都開了好幾間食店了。眼看門口的價目表,是蠻便宜的。星期一至四 $138星期五至日 $148除非點菜單上特別註明,否則這個價錢已是飲品食品全包了。飲品有自家製的竹蔗茅根水、啤酒、汽水及紙包飲品任君選擇。另有自助調味吧。由於不想吃太辣的關係,我們選了烤味雞煲。另外看見餐廳菜牌上寫了個很有趣的菜式「椒鹽一口粟米」$48,我在別的地方都沒有試過,非常感興趣,於是便點來試試!順道當作是等雞煲滾起來時的一個小食😆。非常特別👍🏻很創新!酥脆熱辣的椒鹽皮層包裹着飽滿帶口感的粟米粒,椒鹽味中帶點甜味,原來椒鹽跟粟米還是蠻配合的!非常好吃😋 對這個餐前小食非常滿意☺️這時雞煲都滾了,可以吃了!雞件很新鮮,份量不少,應該有一隻雞的份量之多,煮得非常入味,味道也不錯。此時我們發現原來兩個人吃完一個雞煲已經飽了一大半,其他配料其實也不會點得太多🤣,所以我們隨便點了些我們火鍋會吃的配

眼看門口的價目表,是蠻便宜的。
星期一至四 $138
星期五至日 $148
除非點菜單上特別註明,否則這個價錢已是飲品食品全包了。

飲品有自家製的竹蔗茅根水、啤酒、汽水及紙包飲品任君選擇。

另有自助調味吧。

由於不想吃太辣的關係,我們選了烤味雞煲
烤味雞煲

椒鹽一口粟米

這時雞煲都滾了,可以吃了!
烤味雞煲

此時我們發現原來兩個人吃完一個雞煲已經飽了一大半,其他配料其實也不會點得太多🤣,所以我們隨便點了些我們火鍋會吃的配料。

順帶一提,由於湯入面有些辣椒的關係,湯底會越吃越辣,不能吃太辣的朋友要注意盡早把辣椒都拿出來喔!
椒鹽一口粟米
  • 烤味雞煲
2019-04-17 124 瀏覽
店舖分4個時段,最平時段係霄夜,$98-我個大埔朋友今次介紹超筍。但如果要食裝修,就唔係果樣嘢啦,因為哩度係sell抵食、好味、新鮮。蔬菜類,十分嫰綠,芫茜都新鮮過人。正宗沙爆魚肚,一定要叫,沙爆魚肚如果在處理過程中做得唔好,食落口會淋俾俾,但這間小店處理得好好,烚耐咗都係仍然爽口彈牙。九菜餃正,因皮薄餡料夠多,所以嘅淥時候要份外小心!鷄的份量絕對唔慳皮,食完都7,8成飽肚。飲品都係任飲,啤酒都有提供,因本人不是啤酒同好,反而自家制竹蔗茅根係至愛, 清熱潤喉,爽呀~食到中途見靚女店員包外賣,細問之下原來打邊爐鷄煲都可以做到外賣。2小時夠晒時間食。超平生蠔,可惜飽哂肚,叫唔到來試,下回再戰。
店舖分4個時段,最平時段係霄夜,$98-
我個大埔朋友今次介紹超筍。

蔬菜類,十分嫰綠,芫茜都新鮮過人。

九菜餃正
,因皮薄餡料夠多,所以嘅淥時候要份外小心!

鷄的份量絕對唔慳皮,食完都7,8成飽肚。

食到中途見靚女店員包外賣,細問之下
原來打邊爐鷄煲都可以做到外賣。

2小時夠晒時間食。

超平生蠔,可惜飽哂肚,叫唔到來試,下回再戰

2019-04-15
$118 (宵夜)