2023-07-22 53 瀏覽
之前食過銘興山西刀削麵, 原來尖沙咀都開咗分店,而且環境唔錯👍🏻 牛筋腩刀削麵麵條富有彈性,搭配牛筋和腩肉好淋! 上湯刀削麵有兩款醬,少少辣,好惹味😋 上湯刀削麵湯比夠清淡,再加上麻辣豬耳好惹味配搭得剛剛好! 小食選擇了皮蛋,口感不錯,搭配花生及麻辣醬汁,味道更加豐富。 麻辣手撕雞:這道菜非常出色,雞肉肉質鮮嫩,辣味和麻味非常適中,非常開胃。 油菜口感爽脆,非常適合搭配刀削麵一起食。 豆漿和熱華田:豆漿和熱華田都甜度恰當👍🏻

牛筋腩刀削麵

上湯刀削麵
湯比夠清淡,再加上麻辣豬耳好惹味配搭得剛剛好!

油菜口感爽脆,非常適合搭配刀削麵一起食。

豆漿和熱華田:豆漿和熱華田都甜度恰當👍🏻

2023-07-21 39 瀏覽
寫下當天美好的回憶非常開心。這道刀削麵豬耳朵讓我驚艷不已。麵條的口感彈牙有嚼勁,而且有著濃郁的麵香味。豬耳朵的肉質鮮嫩多汁,加上香辣醬汁的調味,讓整道菜的味道更加豐富。食材新鮮,製作精細,每一口都能感受到主廚的用心。此外,這道菜的份量十分充足,足以滿足食慾。整體來說,這道刀削麵豬耳朵是一道值得推薦的美食,不論是喜愛辣味或是麵食的食客都能夠品嘗到其中的美味。位置地理鄰近地鐵站,適合一家大細。我非常喜愛。
寫下當天美好的回憶非常開心。

位置地理鄰近地鐵站,適合一家大細。我非常喜愛。
最近發覺呢間刀削麵開咗唔少分店,本身就幾鍾意食刀削麵嘅質感,所有要試吓😌舖頭幾光猛,格局似茶餐廳,試左兩款刀削麵!🍜麻辣香雞刀削麵($78)係鋪頭既招牌推薦! 雞上鋪滿左辣椒油同蒜😆會越食越麻😂比想像中辣要做個心理準備😛湯刀削麵麵質煙韌,有咬口👍🏻🍜熱拌豬軟骨刀削麵($68)豬軟骨既骨係比較硬身嗰隻🦴完全係Boo prefer嗰種😛好有質感😚拌麵有芝麻醬、青瓜絲、花生粒🥜等,比湯麵入味,會推薦拌麵多啲☺️天氣熱,下次會再試埋冷拌麵,應該會更涼快😛

舖頭幾光猛,格局似茶餐廳,試左兩款刀削麵!

🍜麻辣香雞刀削麵($78)
麻辣香雞刀削麵

🍜熱拌豬軟骨刀削麵($68)
麻辣香雞刀削麵
2023-07-05 75 瀏覽
4,5年前成日食紅磡分店🤣番學拍拖都係食佢~後黎忽然間紅左…起多人排隊…外賣又麻麻地,就冇再幫襯過。😂幾年後經過尖沙咀,見冇人等位就入去食下,係幾年前嘅味道。男朋友仲記得我要走青少擔醬多花生haha😚不過價錢真係比以前貴左超多,雖然同時都大碗左超多…可能下次再食嘅話會2個人share一碗~~不過整體都係好食同會再食👍🏻🤍💸💸雞絲 豬頸肉 冷撈 $83牛筋腩 豬腸 熱撈 $87凍檸茶 $6南北杏羅漢果茶 $10📍銘興山西刀削麵 (尖沙咀)地址: 尖沙咀厚福街2號地下A號舖

💸💸
雞絲 豬頸肉 冷撈 $83
牛筋腩 豬腸 熱撈 $87
凍檸茶 $6
南北杏羅漢果茶 $10

📍銘興山西刀削麵 (尖沙咀)
地址: 尖沙咀厚福街2號地下A號舖
2023-07-04
2023-06-21 99 瀏覽
足料刀削麵❗️但係乜嘢令我卻步⁉️❤︎︎❤︎︎❤︎︎✧熱拌豬肚絲刀削麵$68✧足料又大碗!有脆花生、青瓜絲、蔥、生蒜做配料,加埋特製醬汁,豐富又惹味。❤︎︎❤︎︎❤︎︎✧特色熱拌刀削麵$72✧有牛𦟌絲、蛋絲、青瓜絲、脆花生等配料,牛𦟌正常發揮啦,麵條彈牙。❤︎︎❤︎︎❤︎︎❣︎食到勁飽超滿足!但缺點係之後我同朋友都勁口渴,而且瘟瘟沌沌咁,懷疑落左超多味精呀~~要食個雪糕同飲勁多水先解到渴,上次食紅磡分店嘅湯麵唔係咁,希望只係一時失手,自己斟酌食唔食😂
足料刀削麵❗️但係乜嘢令我卻步⁉️

✧熱拌豬肚絲刀削麵$68✧

✧特色熱拌刀削麵$72✧

❤︎︎❤︎︎❤︎︎

呢間刀削麵原來有好幾間分店,知道尖沙咀有分店,lunch同朋友黎食!😆呢到最出名係「花雕醉雞刀削麵」,無可能唔叫啦!😜份量係超多呢!係雞髀+雞翼+雞鎚+雞胸,肉質嫩滑,入口有淡淡酒味,配熱湯麵, 刀削麵呈闊身波浪形,Q彈口感!😋呢到嘅小食份量都唔惹少,好大份😍「涼拌青瓜」青瓜爽脆,加上辣汁,好食到停唔到口!😁「涼拌皮蛋」皮蛋大大舊,重點都係辣汁,仲有香脆花生,多重口感!😚「阿華田脆脆」食左咁多濃+辣嘅食物,飲佢,超解渴!😌銘興山西刀削麵📍尖沙咀厚福街2號地下A號舖

呢到最出名係「花雕醉雞刀削麵」,無可能唔叫啦!😜

呢到嘅小食份量都唔惹少,好大份😍

「涼拌青瓜」
青瓜爽脆,加上辣汁,好食到停唔到口!😁

「涼拌皮蛋」
皮蛋大大舊,重點都係辣汁,仲有香脆花生,多重口感!😚

「阿華田脆脆」
食左咁多濃+辣嘅食物,飲佢,超解渴!😌

銘興山西刀削麵
📍尖沙咀厚福街2號地下A號舖
2023-06-05 106 瀏覽
呢間餐廳標榜正宗山西刀削麵,可自選湯麵、熱拌麵或冷拌麵,更有接近30款麻辣風味小食🌶️💗花雕醉雞冷拌刀削麵 ($88)花雕醉雞肉厚嫩滑,酒味唔算太濃🐔伴碟仲有隻溏心蛋添🥚冷拌刀削麵寛扁煙韌,分別拌入日式胡麻同自家製擔擔醬,兩者各有風味,更加入青瓜絲、鹹脆花生、蔥花作配料🥜💗口水雞冷拌刀削麵 ($88)口水雞同樣嫩滑,口水醬汁香濃得嚟又夠麻辣,越食越惹味🍗同樣配搭冷拌刀削麵🍜💗麻辣豬頸肉拼麻辣手撕雞 ($88)手撕雞啖啖肉非常方便,帶濃濃蒜蓉香,再加入青瓜絲同鹹脆花生🍗;豬頸肉爽脆惹味🐷

💗花雕醉雞冷拌刀削麵 ($88)
花雕醉雞冷拌刀削麵

💗口水雞冷拌刀削麵 ($88)
口水雞冷拌刀削麵

💗麻辣豬頸肉拼麻辣手撕雞 ($88)
麻辣豬頸肉拼麻辣手撕雞
花雕醉雞冷拌刀削麵
口水雞冷拌刀削麵
麻辣豬頸肉拼麻辣手撕雞
2023-06-02 98 瀏覽
銘興山西刀削麵 尖沙咀今日放工同朋友去尖沙咀食刀削麵,呢一間刀削麵出名大件夾抵食😆😆我哋三個人食到超級飽!!🥰🥰🥰叫咗一個熱伴豬頸肉刀削麵,另外再加左唔同嘅小食,涼拌青瓜,東坡肉同埋一個醉雞。樣樣嘢都超級大塊😍好好食😍😍😍醉雞好新鮮!好入味!東坡肉肉質好淋,入口即溶,好邪惡啊🤣🤣刀削麵好煙煙韌韌,配上麻醬,好滿足🥰🥰只要涼拌青瓜有少少微辣,好香口,夏天食簡直係消暑必叫😍😍
銘興山西刀削麵 尖沙咀

2023-05-31 810 瀏覽
以為夏天焗到火爐咁,所以好熱唔岩食麵?呢日我就揀左黎厚福街食「銘興山西刀削麵」,因為有冷刀削麵,配上又辣又麻嘅醬料,食完涼浸浸,但又涼又刺激,食埋多款涼拌小食,真係好美味,稱得上夏日良伴😋麻辣手撕雞冷刀削麵($68)辣味和麻味的結合,加上麵條的QQ彈牙和雞肉的嫩滑口感,非常開胃。當中的麻辣醬汁是非常重要的元素,鮮紅色的辣醬和白色的麵條和雞肉形成鮮明的對比,它的辣味和香味讓整道菜品更加美味,讓人看了食欲大開。麻辣豬頸肉肥牛冷刀削麵($72+$20)由豬頸肉、肥牛和冷刀削麵條組成,配以麻辣醬汁和蔬菜等調味料,口感非常豐富,豬頸肉和肥牛的肉質口感都非常嫩滑,加上麵條的QQ彈牙,麻辣醬汁的辣味和香味也非常突出,又麻又辣,冷刀削麵又涼浸浸,讓人食欲大增,非常適合夏天享用。麻辣東坡肉(+$15)以東坡肉為主料,加入獨特的麻辣調料烹飪而成。肉質鮮美,油而不膩,食用時,先品嚐一口鮮嫩的東坡肉,然後再品嚐一口辣味和香料的混合,兩者相輔相成,更見美味。涼拌皮蛋($42)以優質的皮蛋為主料,配以醬油、醋、花生、蒜泥等調料製成,口感鮮美,清爽開胃。涼拌皮蛋切成小塊,與調料一起拌勻,蒜泥和花生碎豐富了口感和香氣

麻辣手撕雞冷刀削麵($68)

麻辣豬頸肉肥牛冷刀削麵($72+$20)

麻辣東坡肉(+$15)

涼拌皮蛋($42)
以優質的皮蛋為主料,配以醬油、醋、花生、蒜泥等調料製成,口感鮮美,清爽開胃。涼拌皮蛋切成小塊,與調料一起拌勻,蒜泥和花生碎豐富了口感和香氣。由於是涼拌處理,皮蛋的油膩感減少,口感更加清爽,非常適合夏天食用。

脆脆春卷($35)
外皮炸得金黃酥脆,脆嫩可口,內餡有芝士薯蓉,呈現出豐富的口感和味道。

銘興山西刀削麵 (厚福街)
地址:尖沙咀厚福街2號地下A號舖

2023-05-28
🌟餐廳:銘興山西刀削麵 (厚福街)📍地址:尖沙咀厚福街2號地下A號舖💰價位:$51-100📱電話:23868989厚福街成日都有新餐廳開,今次經過見到新開咗間刀削麵,晚飯時間好肚餓,睇餐牌價錢好合理又多選擇,即刻拉埋個FRIEND一齊試吓先~———————————————————🔹 口水雞刀削麵 (熱拌)熱拌配料有青瓜絲、花生、芝麻醬,再加埋花生醬,味道濃郁好惹味~刀削麵即叫即削,彈牙之餘仲掛上滿滿醬汁~口水雞份量十足,大大碟,雞肉嫩滑,醬汁香濃得嚟又夠麻又辣,滋味之選!———————————————————🔹 麻辣手撕雞上湯刀削麵上湯刀削麵別有一番風味~湯底味道清甜得黎好夠味。手撕雞唔會喍口,用上蒜香油同麻辣醬淋係面,食落好香口,底下亦都有青瓜絲作配菜,層次豐富~———————————————————🔹脆脆春卷春卷包裹素菜餡料,炸得香脆,整體感覺唔會過分油膩,清新有咬口~———————————————————🔹麻辣豬耳豬耳爽脆,份量夠大碟又惹味,啱曬鐘意食辣既朋友~———————————————————😋味道:4/5🏢環境:4/5💁🏻‍♀️服務:4/5💵價錢:4/5🤟🏻性價比:4/5—
🌟餐廳:銘興山西刀削麵 (厚福街)
📍地址:尖沙咀厚福街2號地下A號舖
💰價位:$51-100
📱電話:23868989

———————————————————
🔹 口水雞刀削麵 (熱拌)

🔹 麻辣手撕雞上湯刀削麵

🔹脆脆春卷

🔹麻辣豬耳
豬耳爽脆,份量夠大碟又惹味,啱曬鐘意食辣既朋友~

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5

2023-05-19
2023-05-18 132 瀏覽
厚福街無黎一排又轉左好多新鋪,今日黎呢頭整野見副開左呢間刀削麵,價錢幾抵食又大碗,岩晒我呢啲長期糧尾🤭😂。。🥢溫泉蛋木耳刀削麵套餐配豬肚絲$78 刀削麵真係無得輸!麵質好煙韌彈牙,豬肚絲分碟上,加左少少秘製辣醬同醬汁,好惹味。🥢麻辣豬大腸刀削麵配豬頸肉 $62+$15首先要一讚就係呢度啲餸真係俾得好多!分開一個碟裝,仲要滿晒!超誇張!豬大腸真心好好食!滷得好入味又Q彈,豬頸肉都整得唔錯。。🥢口水雞 $68辣辣地好過癮、份量都幾多。。如果叫麵食,加凍飲只係$6,合理價錢,裝修都企理整潔,係人多左啲😂有啲逼咁。性價比高

🥢溫泉蛋木耳刀削麵套餐配豬肚絲$78

🥢麻辣豬大腸刀削麵配豬頸肉 $62+$15

🥢口水雞 $68
辣辣地好過癮、份量都幾多。

2023-05-15 118 瀏覽
位於尖沙咀的刀削麵店,餐廳主打刀削麵,供應的款式有熱湯、熱拌或冷拌麵,另外還有些風味小食。全部菜式均可以選擇辣度,或者走辣。上湯刀削麵套餐:麻辣手撕雞雙拼:麻辣豬耳刀削麵有嚼口,湯底清淡,不會太濃鹹。雙拼份量大份,跟麵另外分開上的,還夾雜大量蒜粒、麻辣醬油及花生。手撕雞撕得細碎;豬耳爽脆,口感豐富。熱拌刀削麵套餐:熱拌牛𦟌刀削麵雙拼:牛筋腩配菜有青瓜絲、花生;醬汁有芝麻醬、擔擔醬、跟麵條拌勻,讓每條麵條都蘸滿醬汁。辣度雖不高,但整體蠻惹味的。拌麵的麵條相對熱湯的更厚實,口感更煙韌。牛𦟌及牛筋腩都滷得很入味,且炆得很軟腍。風味&麻辣小食:郊外油菜菜莖及菜葉分開,方便享用。菜心翠綠、新鮮,滾水灼一灼,加點豉油一起吃,很清甜。
位於尖沙咀的刀削麵店,
餐廳主打刀削麵,供應的款式有熱湯、熱拌或冷拌麵,
另外還有些風味小食。全部菜式均可以選擇辣度,或者走辣。
上湯刀削麵套餐:麻辣手撕雞
雙拼:麻辣豬耳

刀削麵有嚼口,湯底清淡,不會太濃鹹。
手撕雞撕得細碎;
豬耳爽脆,口感豐富。
熱拌刀削麵套餐:熱拌牛𦟌刀削麵
雙拼:牛筋腩

配菜有青瓜絲、花生;
醬汁有芝麻醬、擔擔醬、跟麵條拌勻,讓每條麵條都蘸滿醬汁。
風味&麻辣小食:郊外油菜

菜莖及菜葉分開,方便享用。
菜心翠綠、新鮮,滾水灼一灼,加點豉油一起吃,很清甜。
2023-05-15 96 瀏覽
之前食過幾次旺角分店,人流好旺,都間中要排隊。今日去尖沙咀覆診,12 點都算早,尖沙咀都有新開分店,趁有位立即食。兩個日一配碗麵分再點小食。花雕醉雞刀削麵熱伴$78, 醉雞係用雞髀位,雞肉好嫩滑,仲有一隻半熟蛋 。醉雞入味,酒香清甜。口水雞 $68小辣餐廳好細心可以安排小辣中辣,剁碎咗嘅蔥同埋蒜頭,好惹味。涼拌青瓜$42 同一般餐廳唔一樣,放咗好多脆花生,而且青瓜係新鮮拍嘅,好有誠意。涼拌皮蛋$38皮蛋流心,加上蒜頭粒同埋脆花生。脆脆春捲$35 一共有6個,入面好多餡料,香脆可口。跟餐有凍檸茶。當然要食餐廳自家醃製嘅酸辣蘿蔔 。
之前食過幾次旺角分店,人流好旺,都間中要排隊。

兩個日一配碗麵分再點小食。

醉雞

口水雞 $68小辣
餐廳好細心可以安排小辣中辣,剁碎咗嘅蔥同埋蒜頭,好惹味。

涼拌青瓜$42

涼拌青瓜

涼拌皮蛋$38
皮蛋流心,加上蒜頭粒同埋脆花生。

涼拌皮蛋

脆脆春捲$35 一共有6個,入面好多餡料,香脆可口。

跟餐有凍檸茶。
當然要食餐廳自家醃製嘅酸辣蘿蔔 。

• 涼拌皮蛋
  • 涼拌青瓜
  • 口水雞
  • 花雕醉雞
銘興刀削麵開到尖沙咀都有,好興奮呢厚福街的店其實都幾大,坐得幾舒服最重要係抵食性價比高,-豬軟骨 溫泉蛋木耳刀削麵套餐大件又炆得入味的豬軟骨啖啖肉,我喜歡。湯底都唔會死咸,一大碗好味過癮又抵食。-花雕醉雞熱拌刀削麵一上檯就見到鋪滿碗面的青瓜絲、蒜泥、芫茜、花生及蔥,一拉起刀削麵,口感一流,帶微微熱度,最重要不會過淋,又帶有點點麻醬味醉雞都入味, 有酒香但又唔會太咸,雞肉肉質嫰,雞皮都爽口,仲有醉蛋 蛋黃都好食。-另外仲叫左兩款小食脆脆春卷即叫即炸一口size脆卜卜。麻辣牛展牛展切得薄身,肉質口感帶點點韌度,但食落味道鮮美。

銘興刀削麵開到尖沙咀都有,
好興奮呢
厚福街的店其實都幾大,坐得幾舒服
最重要係抵食性價比高,

豬軟骨 溫泉蛋木耳刀削麵套餐
大件又炆得入味的豬軟骨

啖啖肉,我喜歡。
湯底都唔會死咸,

一大碗好味過癮又抵食。
花雕醉雞熱拌刀削麵

一上檯就見到鋪滿碗面的青瓜絲、蒜泥、芫茜、花生及蔥,

醉雞都入味, 有酒香但又唔會太咸,

雞肉肉質嫰,雞皮都爽口,仲有醉蛋 蛋黃都好食。

另外仲叫左兩款小食
脆脆春卷

即叫即炸一口size脆卜卜。

麻辣牛展

牛展切得薄身,肉質口感帶點點韌度,但食落味道鮮美。
2023-05-12 86 瀏覽
在尖沙咀買完野突然下起雨來,便到了街旁的一間麵館避一避,見店裏的店員都在稀笑打玩,感覺很輕鬆,就順便吃個午餐吧。🐓麻香雞刀削麵店內提供的麵食選擇頗多,最後點了招牌推介的麻香雞刀削麵,麻香雞很快便上桌了,雞件份量不少呢,上面淋了麻香醬、花生及生蒜,真的色香味俱全。雞件很嫩滑,少麻少辣很合口味,值得一讚是雞件全熟的還保持口感吖,其實很怕吃太生的雞😌過了一會刀削麵也來了,麵條很彈牙有嚼勁,吸飽湯汁真的很好吃😋🥬郊外油菜本想加一份小吃,但見雞件這麼大碟肉已經夠了,還是點一份菜吧,呵呵,飲食平均一點較好。🍋凍檸茶最後便是一杯凍檸茶走甜,冰冰涼涼的很棒👍

🐓麻香雞刀削麵

🥬郊外油菜

🍋凍檸茶
最後便是一杯凍檸茶走甜,冰冰涼涼的很棒👍
2023-05-12