2024-08-06 173 瀏覽
🥢包漿小豆腐即叫即炸,金黃脆脆外皮,裡面質感嫩滑無比,加上孜然粉,更惹味🐙香炸墨魚餅熱辣辣既墨魚餅,質感彈牙,配搭甜酸醬🍗花雕醉雞濃濃既花雕酒香,雞肉保持嫩滑且入味,值得推薦👍🏻🍜麻辣冷東坡肉刀削麵上枱果刻見到好大碗,厚切東坡肉,炆煮得腍滑,刀削麵煙韌伴麻辣醬&麻醬,好飽肚🍜熱牛肋腩刀削麵牛肋牛腩炆得好入味,伴碟有青瓜絲花生再加埋麻醬,好清爽🥤華田脆脆🥤凍豆漿📍 銘興山西刀削麵 紅磡民泰街2-32號地舖

🥢包漿小豆腐

🐙香炸墨魚餅
熱辣辣既墨魚餅,質感彈牙,配搭甜酸醬

🍗花雕醉雞
濃濃既花雕酒香,雞肉保持嫩滑且入味,值得推薦👍🏻

🍜麻辣冷東坡肉刀削麵

🍜熱牛肋腩刀削麵
牛肋牛腩炆得好入味,伴碟有青瓜絲花生再加埋麻醬,好清爽

🥤華田脆脆
🥤凍豆漿

📍 銘興山西刀削麵
紅磡民泰街2-32號地舖

2024-08-03 238 瀏覽
📍附近住嘅人都會知呢間餐廳不嬲都好旺場,有超多唔同類型嘅刀削麵可以揀。今次我哋試吓嗌埋其他小食,食得好滿足!主食我哋揀咗麻辣金錢肚湯刀削麵($56)同埋熱拌肥牛刀削麵($62)。麻辣金錢肚有驚喜好惹味,滷得入味有嚼勁;而熱拌麵都好多料,肥牛份量都好多,仲有三種唔同嘅醬料喺入邊,真係卡路里盛宴。小食上我哋叫咗花雕醉雞($55)蒜泥牛腱($65)),花雕醉雞好入味,仲有溏心蛋添,啖啖肉好滿足。牛腱入口好腍好入味,個底下仲有青瓜絲,下次嚟都可以再試吓呢度嘅小食,都幾有驚喜。

小食上我哋叫咗花雕醉雞($55)蒜泥牛腱($65)
),花雕醉雞好入味,仲有溏心蛋添,啖啖肉好滿足。

2024-07-30 185 瀏覽
銘興山西刀削麵位於紅磡黃埔, 係一間以刀削麵為主打嘅餐廳~ 呢度嘅刀削麵口感非常彈牙, 份量亦都十足!招牌花雕醉雞刀削麵 - 醉雞味道香濃, 雞肉嫩滑, 配上自家熬製嘅湯底, 仲可以揀擔擔麵底~ 如果你鐘意食辣, 可以試下麻辣豬頸肉 - 豬頸肉夠入味, 辣度適中, 夠惹味除咗刀削麵, 呢度都仲有好多小食選擇虎皮豬手 - 1隻都已經好有份量, 豬手煮得軟腍, 有啲似鳯爪感覺😂包漿豆腐 - 第一次食咁texture嘅豆腐, 薄薄哋, 外脆內軟, 香濃孜然味, 熱辣辣好香口~另外抵讚餐廳環境雖然唔算大, 但勝在乾淨整潔, 服務態度亦好親切, 仲有蘿卜碟仔任添~~ 真係飽晒😋😋

除咗刀削麵, 呢度都仲有好多小食選擇

位於紅磡民泰街嘅銘興山西刀削麵,絕對是尋找正宗山西風味嘅不二之選。呢家餐廳提供多款刀削麵,熱湯、熱拌及涼拌都有,仲有各式各樣嘅風味小食,樣樣都香口又開胃。𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥👍花雕醉雞刀削麵店鋪嘅招牌菜「花雕醉雞刀削麵」絕對係必食🥰 刀削麵條彈牙,同秘製嘅花雕酒調味醬汁完美融合,呢種獨到嘅搭配令人回味無窮。醉雞部分,大大嘅一盒,肉質嫩滑,非常入味。👍包漿小豆腐另一必試美食係店鋪自家製嘅包漿小豆腐。即叫即炸嘅小豆腐外皮酥脆,內裡則保持了豆腐本身嘅柔軟,口感層次分明,絕對能滿足你對香口小食嘅期待💯📍 銘興山西刀削麵紅磡民泰街2-32號地舖

𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥
👍花雕醉雞刀削麵

👍包漿小豆腐

📍 銘興山西刀削麵
紅磡民泰街2-32號地舖
  • 花雕醉雞刀削麵
2024-07-23 251 瀏覽
過嚟黃埔辦事,順便食晚飯,見到呢間刀削麵好多人就入嚟試試。牛筋腩拼豬肚絲刀削麵牛筋腩肥瘦剛剛好,而且煮的好爛好易入口。豬肚絲都煮的好爛,而且好入味口水雞刀削麵口水雞係一例,配上秘制口水汁,雞肉嫩滑惹味😋鍾意食口水雞嘅朋友不要錯過🍜不得不讚一下佢哋嘅刀削麵,勁道份量又足夠,好大一碗,湯底清香唔油膩,好讚🌶️涼拌豬耳絲豬耳鹵的入味,再扮上涼拌汁,麻麻辣辣非常惹味🪷泡椒藕帶第一次食藕帶,同平時食嘅蓮藕好大分別,爽脆又有汁,可以解膩😋免費供應嘅泡蘿蔔都值得大家試試,酸酸甜甜,送麵一流
過嚟黃埔辦事,順便食晚飯,見到呢間刀削麵好多人就入嚟試試。

牛筋腩拼豬肚絲刀削麵

🌶️涼拌豬耳絲
豬耳鹵的入味,再扮上涼拌汁,麻麻辣辣非常惹味

🪷泡椒藕帶

免費供應嘅泡蘿蔔都值得大家試試,酸酸甜甜,送麵一流
2024-07-22 249 瀏覽
最近去紅磡幫公司做野,發現e間刀削麵嘅店😆都幾多人食同價錢都相宜就入去試下🥳餐牌入面有唔少特色嘅野食👍🏻🌸花雕醉雞刀削麵,雞件嫩滑,味道帶濃陏酒香😋雞件嫩滑🥳我哋叫左涼拌,夏天食剛好😋麵條彈牙🥰配埋秘製醬汁,好開胃🤩🌸豬軟骨刀削麵,我地揀左熱拌,豬軟骨份量好多,好腍又入味🤩🌸荔枝啵啵蝦球,睇落真係好似荔枝咁,咬落去外脆,入面係彈牙嘅蝦丸👍🏻🌸包漿小豆腐,豆腐好嫩滑😍外面炸得脆脆🥳🌸阿華田脆脆,好香又濃🥰消暑一流🤩

🌸豬軟骨刀削麵,我地揀左熱拌,豬軟骨份量好多,好腍又入味🤩

🌸包漿小豆腐,豆腐好嫩滑😍外面炸得脆脆🥳

🌸阿華田脆脆,好香又濃🥰消暑一流🤩
2024-07-21 220 瀏覽
今日嚟到黃埔探朋友,朋友帶我哋去試呢間刀削麵~ 刀削麵有好多唔同款嘅餸可以揀,亦都可以選擇冷或熱乾拌,或者湯刀削麵!面底係有擔擔醬同麻醬,跟少少青瓜絲同花生!撈埋一齊有啲混醬嘅感覺~擔擔醬係微辣,好惹味!刀削麵麵質煙煙韌韌,係有咬口嘅,同啲醬汁好夾,好好食!我哋揀咗豬頸肉,醉雞同埋牛筋腩做餸,牛筋腩好腍好好食,豬頸肉嗰邊有啲焦脆,幾好食!醉雞係差唔多半隻,仲有糖心蛋添,醉雞好入味好重酒味,雞都幾滑!而且份量都幾多~感覺性價比好高!飲品方面,叫做阿華田脆脆!阿華田凍飲上邊鋪滿咗脆脆,口感好豐富!更餐只係加$8好抵抵 !
2024-07-19 248 瀏覽
热拌手撕鸡刀削面剛剛好的溫度,不會很熱,熱拌口感好好,刀削麵裹滿醬汁,口感滿滿,一口刀削麵一口雞絲,而且雞絲分量也好多,正😋涼拌手撕雞刀削麵涼拌清清爽爽,但吃起來沒有熱拌的口感好,下次會嘗試點熱拌,刀削麵份量好多,夏天吃上一口涼拌刀削麵,好開胃,搭配店裡面的開胃蘿蔔,好吃😋口水雞刀削麵口水雞味道好好,很入味,麵麵的份量也很多花生米也好吃😋
热拌手撕鸡刀削面

涼拌手撕雞刀削麵

涼拌清清爽爽,但吃起來沒有熱拌的口感好,

口水雞刀削麵

口水雞味道好好,很入味,麵麵的份量也很多
花生米也好吃😋

热拌手撕鸡凉面
热拌手撕鸡凉面
2024-07-17 153 瀏覽
今日同朋友去黃埔嗰邊睇戲, 睇之前就係附近嘅銘興食碗刀削麵<熱拌刀削麵>銘興嘅刀削麵有好多唔同嘅組合, 可以揀湯麵或者撈麵, 撈麵亦都可以揀凍嘅或者熱嘅大食妹嘅熱拌刀削麵裏面有齊青瓜絲、芝麻沙律醬同埋擔擔醬, 份量超級大, 一定食得飽刀削麵口感好煙靭, 撈埋啲醬汁食非常開胃配料嘅種類都好多元化, 如果想試多款配料揀雙拼都只係要加多$10, 而且每款配料嘅份量都唔會因為你揀多款配料而減少豬肚絲口感比較結實有咬口, 豬頸肉就偏爽口, 魚蛋的話就比較彈牙, 春卷更加係即叫即炸新鮮熱辣辣<麻辣牛𦟌>大食妹突然間好想食麻辣牛𦟌, 於是額外加咗份小食牛𦟌麻麻辣辣, 裏面混合咗辣油、白芝麻同埋好多嘅蒜蓉, 超級惹味<支裝豆漿、阿華田脆脆>食套餐的話可以以優惠價加配特飲如果想飲健康啲就可以揀支裝豆漿, 邪惡啲嘅話就可以試吓佢嘅阿華田脆脆, 超級濃郁, 一試難忘
今日同朋友去黃埔嗰邊睇戲, 睇之前就係附近嘅銘興食碗刀削麵
<熱拌刀削麵>
刀削麵口感好煙靭, 撈埋啲醬汁食非常開胃
<麻辣牛𦟌>
大食妹突然間好想食麻辣牛𦟌, 於是額外加咗份小食
<支裝豆漿、阿華田脆脆>
食套餐的話可以以優惠價加配特飲

• 阿華田脆脆
  • 麻辣牛𦟌
銘興山西刀削麵 係香港性價比超高嘅正宗刀削麵,手工麵條即日製造,足料大碗抵食,至少30款配搭,另外佢哋仲有人氣手工餃子,都係即叫即包🥟‼如果想食麵,又想多幾樣小食選擇嘅話️,呢度應該幾適合你✨:-1️⃣「東坡肉刀削清湯麵 🍜($55)」刀削麵即叫即製即煮,每日店內新鮮搓麵團,有咬口同麵香!唔鍾意嘅湯麵仲有撈麵,仲有勁多餸可以揀,應該係附近街坊嘅飯堂!~-2️⃣「花雕醉雞🐔($65)」醬汁落左秘製花雕酒調味,雞肉嫩滑,好多份雞件,仲有一隻糖心蛋添~👍🏻-3️⃣「包漿小豆腐 🤍($45)」店舖自家製,即叫即炸,十分有特色,外皮超薄香脆,入邊嘅豆腐好似雞蛋咁滑嫩嫩🥰~👍🏻-4️⃣「荔枝蝦球🍤($45)」荔枝造型好得意,外面炸到脆卜卜,入邊係彈牙蝦肉~-5️⃣「韭菜豬肉餃子🥟(10 pcs)($48)」餃子係人手親自包,有滿滿嘅新鮮韭菜餡,鮮甜多汁~-6️⃣ 「華田脆脆🤎($8)」超級超級濃郁嘅華田味!微微偏甜,面頭仲灑上滿滿嘅華田粉,$8抵飲🥹~👍🏻
1️⃣「東坡肉刀削清湯麵 🍜($55)」
2️⃣「花雕醉雞🐔($65)」
3️⃣「包漿小豆腐 🤍($45)」
4️⃣「荔枝蝦球🍤($45)」
荔枝造型好得意,外面炸到脆卜卜,入邊係彈牙蝦肉~
5️⃣「韭菜豬肉餃子🥟(10 pcs)($48)」
餃子係人手親自包,有滿滿嘅新鮮韭菜餡,鮮甜多汁~
6️⃣ 「華田脆脆🤎($8)」
2024-07-14 145 瀏覽
大熱天時唔係咁有胃口, 食麵如果係湯嘅話又好熱🥵 諗住冷麵OK啦, 但有總會有個朋友同你講佢唔食得生冷嘢🙈 唔使爭啦, 依間刀削麵有齊湯麵、冷麵, 同埋最出名嘅熱拌, 總有一款啱心水❤️熱拌刀削麵其實就係熱嘅麵加入蒜泥🧄花生🥜青瓜🥒芝麻沙律醬, 撈勻嚟食乾身得來都仲係熱嘅, 粗扁帶花邊嘅刀削麵掛汁一流, 仲要勁有煙韌咬口🤤 配餸有好多選擇, $5x-$6x不等非常親民, 例如呢個軟腍入味嘅牛筋腩各有三大舊都只係$62, 男仔食哂一碗都夠飽!不過心多多嘅我仲想試佢好多特別嘅小食, 所以就嗌咗一碗麵兩份share, 然後加海量小食, 超滿足呀花雕醉雞超級入味有酒香但唔苦, 雞肉滑溜🐥荔枝啵啵蝦球真係好吸睛, 外表成粒連殼紅荔枝, 咬落外脆內juicy嘅蝦膠, 簡單蘸沙律醬已經好好食包漿小豆腐係餐廳嘅招牌, 即叫即炸, 炸漿夠薄, 入面嘅豆腐又仲係好多汁!而餃子都係自家製, 有白菜同韮菜口味, 非常好賣, 今晚黎到白菜已經賣哂🥬不過韮菜豬肉餡都好香好足料最後黎返個甜品極有驚喜, 糍粑煙韌軟糯, 最特別係個心嘅黑糖係流心架 配埋兩杯特飲: 阿華田脆脆口感豐富又唔太甜; 益力多菜蜜溝埋一齊估唔到又

熱拌牛筋腩刀削麵

花雕醉雞超級入味有酒香但唔苦, 雞肉滑溜🐥
花雕醉雞

荔枝啵啵蝦球

包漿小豆腐

手工韭菜豬肉餃子

流心紅糖糍粑

配埋兩杯特飲: 阿華田脆脆口感豐富又唔太甜; 益力多菜蜜溝埋一齊估唔到又幾好飲, 清爽解暑!
阿華田脆脆/益力多菜蜜

仲有自家醃製嘅酸蘿蔔任食
勁開胃!

熱拌牛筋腩刀削麵🐮($62)
花雕醉雞🐥($55)
手工韭菜豬肉餃子湯上🥟($48/10pc)
荔枝啵啵蝦球🍤($45)
包漿小豆腐 ($45)
流心紅糖糍粑 ($45)
益力多菜蜜🍯(嗌麵+$8)
阿華田脆脆 ($26)
熱拌牛筋腩刀削麵
  • 熱拌刀削麵
  • 阿華田脆脆
  • 益力多菜蜜
2024-07-13 118 瀏覽
小編成日返學都會去黃埔食飯 今次介紹呢一間真係個個喺紅磡讀書嘅人都識…銘興山西刀削麵真係個個都識..😂 因為佢哋抵食又大碗🙈🙈.🐷冷拌麻辣豬頸肉刀削麵小編唔係好食得辣 所以就走咗辣🤣 豬頸肉嘅份量有多而且口感爽脆 😍 成碗麵大碗到根本唔係普通人可以食得晒😌.🐷熱拌手撕雞刀削麵呢款小編係加咗超多蒜頭🧄 因為佢哋嘅蒜香真係整得唔錯 令到成碗麵都勁濃蒜香味🫶🏻 雞絲嘅份量多到不得了😌 所以真係可以話係啖啖都有👻 難怪咁出名同埋咁多人食呢一碗嘢仲要多蒜(學校勁多同學推介我食).🐷郊外油菜小編鍾意呢間買刀削麵嘅餐廳烚嘅菜🤣 因為佢哋有時有得食菜心 咁多款菜 裏面菜心就係最正氣嘅👻 而且其實出街食真係有時會唔記得咗食多啲菜🤣 所以叫返個菜平衡一下都好.🐷荔枝蝦球之前去佢哋嘅分店食酸菜魚嘅時候都食過佢哋嘅荔枝蝦球 睇落去好似一粒荔枝咁樣 紅噹噹嘅外皮😆 做得唔錯然後裏面嘅蝦肉應該係做得出色 口感好爽 又彈牙😌👻.🐷流心紅糖糍粑紅糖糍粑嘅份量真係好多 真係要幾條友嚟先食得晒 外皮有好多黃豆粉 而且口感好鬆脆 紅糖糍粑有一樣嘢好值得讚嘅就係唔會令人覺得油淋淋除此之外 入面嘅紅糖亦都係好澎湃 但又唔會令人
銘興山西刀削麵真係個個都識..😂
因為佢哋抵食又大碗🙈🙈
🐷冷拌麻辣豬頸肉刀削麵
🐷熱拌手撕雞刀削麵
🐷郊外油菜
🐷荔枝蝦球
然後裏面嘅蝦肉應該係做得出色 口感好爽 又彈牙😌👻
🐷流心紅糖糍粑
除此之外 入面嘅紅糖亦都係好澎湃 但又唔會令人覺得食落去甜到擺唔落口 真係啱啱好嘅感覺🤣
🐷包漿小豆腐
之前真係冇食過呢一樣嘢 佢哋啲豆腐全部都係自家製 即叫即炸🫶🏻 擺落口已經覺得熱辣辣 🤣😆 外脆內軟 入面啲豆腐真係滑捋捋🤣 外面就係充滿着椒鹽嘅香味
總括嚟講小編都真係幾推介呢一間餐廳 小編係year 1開始喺佢哋舊舖位度成日都食
而家佢哋刀削麵嘅部份就搬咗去一間新嘅舖位更加大間 👻 真心做得出色 而且份量真係好大份好抵食!🫶🏻🫶🏻
銘興山西刀削麵
📍紅磡民泰街2-32號地舖
#銘興山西刀削麵 #山西刀削麵 #九龍美食 #紅磡美食 #hkfoodie #美食 #香港美食
2024-07-07 102 瀏覽
已經不是第一次去,由舊鋪位開始幫襯,直到現在轉了鋪也有一直在吃。🔅熱拌手撕雞刀削麵+雞翼($7️⃣0️⃣)第一次選擇了雙拼,有點嚇倒,雙拼配料的份量也太多了吧😂。個人更喜歡炸雞翼,保留到肉汁,而且亦很夠味。🔅花雕醉雞刀削麵($7️⃣5️⃣)朋友最愛醉雞,醉雞酒味濃度剛剛好,肉質鮮嫩,口感好滑,而且多肉少骨,這個價錢的份量真的很划算。🔅荔枝蝦球($4️⃣5️⃣)這個應該是新品,之前沒有見過。外層脆卜卜,入面食到蝦肉,點上沙律醬會更好吃。🔅包漿小豆腐($4️⃣5️⃣)又是一款新的小食,口感很特別,比平時吃到的豆腐更彈牙,有點像百頁豆腐,如果點甜酸醬一定更好吃。不過一碗刀削麵實在吃不完,下次還是和朋友share 比較好。

🔅熱拌手撕雞刀削麵+雞翼($7️⃣0️⃣)

🔅花雕醉雞刀削麵($7️⃣5️⃣)

🔅荔枝蝦球($4️⃣5️⃣)

🔅包漿小豆腐($4️⃣5️⃣)

1K
2024-07-05 116 瀏覽
呢間小店經常大排長龍,主打多款特色刀削麵,有湯麵、熱拌同涼拌麵,按個人喜好揀配料、麵底同辣度,除此之外更有小食同特飲供應,價格親民,地點方便,試試無妨。刀削麵口感好彈牙而且好薄身,之前食過覺得冷拌最好味,尤其係天氣熱辣辣嘅時候,配搭青瓜絲、芝麻沙律醬、擔擔醬,味道香濃又惹味。湯麵滑嘟嘟,熱拌更Q彈,各有千秋。小食方面推介花雕醉雞,酒香味超級突出,煮至入味,雞肉嫩滑唔嚡口、豬軟骨,牛筋腩啖啖肉好足料、雞翼同春捲炸至金黃酥脆、仲有新出嘅包皮豆腐都值得一試。

2024-07-02 82 瀏覽
《平民抵食刀削麵🥰》———————————————-#銘興山西刀削麵 🍜-🐔 熱拌手撕雞刀削麵刀削面有咬口得嚟幾煙靭,掛汁又飽肚,手撕雞亦都好足料,加埋秘製醬汁勁香濃,好惹味😝-🐓花雕醉雞呢款花雕醉雞果然係招牌菜,小店會預早整好,所以花雕味格外濃郁,雞肉亦十分之滑又入味,非常開胃😙-🌶️ 麻辣豬軟骨拼肥牛麻辣味都幾突出,同豬軟骨拼肥牛配搭,平衡拿捏得剛剛好,而且大大碟,性價比十足💰-🤍包漿小豆腐自家製,即叫即炸豆腐非常脆口,用孜然粉調味,食唔停口~-⭐ 參考價錢:熱拌手撕雞刀削麵: $55花雕醉雞:$55麻辣豬軟骨拼肥牛: $75包漿小豆腐: $45 支裝豆漿:$12阿華田脆脆:$26🍌 抵deal 指數:7/10
《平民抵食刀削麵🥰》
———————————————-
#銘興山西刀削麵 🍜
🐔 熱拌手撕雞刀削麵
🐓花雕醉雞
🌶️ 麻辣豬軟骨拼肥牛
🤍包漿小豆腐
自家製,即叫即炸豆腐非常脆口,用孜然粉調味,食唔停口~
⭐ 參考價錢:
熱拌手撕雞刀削麵: $55