2021-06-06 645 瀏覽
📍開心餅店🍰#黃豆食黃店💛-呢間老字號餅店除咗有賣港式包餅 仲意想不到地係有賣日式卷蛋同新式蛋糕😯個卷蛋仲要好高人氣出名好食仲好難搶🥺而今次黃豆就試一試呢個外表好少女 口味夠晒新潮獨特嘅草莓芝士奶蓋蛋糕🥴味道果然無令人失望🤤仲要係低糖低油用0卡稀少糖 食多啲都唔怕😆呢個蛋糕好多時都有現貨 接急單又得 啱晒臨急抱佛腳要買生日蛋糕 或者突然想食個蛋糕嘅朋友仔🤣- 🍓草莓芝士奶蓋蛋糕🎂 (6寸) $208 💕#黃豆飛佛🤤個芝士奶蓋份量多得嚟又好滑 鹹鹹香香 係會食上癮嘅味道! 仲令成個蛋糕唔會咁單一🤤除咗面頭大大粒嘅士多啤梨 蛋糕裡面有兩層士多啤梨 酸酸甜甜夠新鮮 令個蛋糕唔會太膩🤤海綿蛋糕鬆軟 但絕對唔係食空氣嗰種! 🤤忌廉 海綿蛋糕同士多啤梨嘅比例係接近1:1:1 成件事恰到好處 又唔會太甜 正👍🏻😢美中不足係個生日牌嘅字寫得唔太靚 同埋太大塊正面睇遮咗啲士多啤梨🥺建議大家用插牌會靚啲🤣
📍開心餅店🍰#黃豆食黃店💛
個卷蛋仲要好高人氣出名好食仲好難搶🥺
味道果然無令人失望🤤
仲要係低糖低油用0卡稀少糖 食多啲都唔怕😆
呢個蛋糕好多時都有現貨 接急單又得
啱晒臨急抱佛腳要買生日蛋糕
或者突然想食個蛋糕嘅朋友仔🤣

🍓草莓芝士奶蓋蛋糕🎂 (6寸) $208 💕#黃豆飛佛
🤤海綿蛋糕鬆軟 但絕對唔係食空氣嗰種!
草莓芝士奶蓋蛋糕
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ 今次食咗Happy Roller 呢間一直都出名,終於有機會試(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)真係好jeng, 忍唔住即刻分享左先!! 焙茶x抹茶捲蛋($158) 佢既cream好滑,好厚身,而且比例好多!好濃茶味,仲有啲回甘😍至於蛋糕都好鬆軟,茶味都好夠!濃茶控一定中意,仲好香添🥳兩隻味都好夾,唔會搶左大家既味😆真係好值得一試!性價比好高🤍平時係其他舖頭都成$40幾件,但係呢個價錢可以切到四五件,好正🥰
ғᴏᴏᴅɪᴇ ᴛɪᴍᴇ
今次食咗Happy Roller

焙茶x抹茶捲蛋($158)
2021-05-24 478 瀏覽
開心餅店嘅卷蛋一直喺網上好出名,今次決定要訂你食喇,我哋三月開始訂,要等到五月先有得拎,不過眨吓眼終於到五月可以拎到食,真係好期待我哋今次叫咗Oreo海鹽卷蛋試吓,卷蛋嘅忌廉非常之多而且好鬆軟,入口有好香嘅Oreo味,加埋海鹽嘅配搭非常之出色,忌廉用咗稀少糖,非常輕盈,令唔係好鍾意食甜野嘅我都忍唔住食咗好多,過咗冇幾耐,我哋兩個人好快將一條卷蛋清晒,性價比極高,成條都係$108,我哋都決定會再訂多次,希望好快會訂到啦

外賣自取
要提早兩個月訂😱上年食過焙茶 印象中個時Cream好粉感食完喉嚨會沙沙地🥲蛋糕一吉就散晒😢所以一直都唔敢再試 但見之後愈黎愈多人讚佢 我再試試😝今次好滿意💯🥰🍵抹茶焙茶(+麻糬)🍂🍡 $158 (+ $15)覺得比上年食進步左好多!!👏🏻cream冇粉感好順滑!濃茶味☺️雖然都有少少薄身 但已經好滿意💖✌🏻蛋糕濕潤軟熟唔鬆散!🤩⚠️茶味cream好快溶好易好水(店主話因為茶用水煮cream會易溶d💦)宜家天氣咁熱拎完要快啲返屋企雪❄️雪一陣先食cream質感會厚身好多✌🏻🖤黑芝麻花生麻糬🥜🍡 $148Cream冇易溶既問題本身已經厚身😁花生cream雪完更硬身似雪糕口感🍨黑芝麻就咁食夠濃 但夾埋花生就被搶風頭🙈(expected因為花生次次都會搶😂)我中意花生所以ok🤎仲有好多粒粒脆口花生🥜😚芝麻控建議都係訂純芝麻卷😆
抹茶焙茶麻糬卷
🍵抹茶焙茶(+麻糬)🍂🍡 $158 (+ $15)

黑芝麻花生麻糬卷
🖤黑芝麻花生麻糬🥜🍡 $148
抹茶焙茶麻糬卷
黑芝麻花生麻糬卷
  • 黑芝麻花生麻糬
  • 黑芝麻花生麻糬卷蛋
  • 丸久小山園青嵐抹茶卷蛋
2021-05-08 546 瀏覽
終於終於有機會試到喇,好開心呀!感謝團購義工🙇🏼‍♀️·抹茶卷蛋加麻糬 ($138+$15)。雖然覺得有少少貴,不過食完係值既,真係好濃厚既抹茶cream,成口都係🤤唔會好甜仲有少少回甘加埋麻糬,煙煙韌韌既口感,唔捨得咁快食完呀!個Cream正到呢🤤
終於終於有機會試到喇,好開心呀!
感謝團購義工🙇🏼‍♀️
加埋麻糬,煙煙韌韌既口感,唔捨得咁快食完呀!

個Cream正到呢🤤
2021-04-14 1083 瀏覽
終於終於終於食到呢個焙茶卷蛋啦😭😭😭好耐之前搵開旺角有啲咩蛋糕好味 然後搵到呢間Happy Roller💛💛 一向對焙茶情有獨鍾嘅我 就即刻出發想去試啦!!! 上網一睇除咗訂之外仲可以去舖頭度買現貨不過得好少量 咁就諗住去搏一搏啦 當然係失望而回啦😅😭🥲🥲當日就即刻搵店主訂啦 不枉我等咗咁耐 一向好怕蛋糕太甜 所以特別喜歡茶既苦甘味🍵😌 呢個卷蛋焙茶味好濃 唔太甜加埋茶味真係啱啱好 蛋糕質地軟林林同濕潤 個cream又打得好好 好滑好香 加埋真係💯一啲都唔誇張食完真係會有幸福嘅感覺🥲
終於終於終於食到呢個焙茶卷蛋啦😭😭😭
一啲都唔誇張食完真係會有幸福嘅感覺🥲

• 焙茶卷蛋
📌芝士奶蓋士多啤梨蛋糕 6寸 ($208)⁣ 一打開睇樣已經心心眼 因為係我最鍾意嘅baby pink🎂 除咗蛋糕上嘅士多啤梨,切開見到係分成三層嘅海綿蛋糕,除咗粉紅色嘅cream,亦有士多啤梨粒做夾層⁣ ⁣ 而蛋糕面上嘅奶蓋份量都幾多,味道同手搖飲品上所舖嘅奶蓋一樣,帶啲芝士鹹味。如果平時好鍾意飲奶蓋茶嘅你地應該唔會失望ʕ •ᴥ•ʔ海綿蛋糕咬落去好鬆軟,雖然我覺得cream嘅士多啤梨味唔夠出,不過同時味道好自然、唔係死甜,食完都唔會覺得好膩,同奶蓋配合食啱啱好👏🏻⁣ ⁣ 不過我個人鍾意食啲有口感(例如脆脆)同埋有餅底嘅蛋糕,如果有埋會更加正!整體嚟講,雖然味道唔係特別令人驚喜,不過性價比唔錯!👍🏻
2021-03-23
5 分鐘 (外賣自取)
2021-04-11 811 瀏覽
✅Happy RollerHappy Roller相信大定都唔陌生佢既卷蛋好出名 每日walkin購買既數量又有限網上訂購閒閒地都要等兩個月😂🔆黑芝麻卷蛋配麻薯 $148佢既卷蛋有好多唔同既味道原味,茶味都有 今次就想試啲特別啲揀左黑芝麻味 加錢要左麻薯 一打開個包裝 好香既芝麻味湧出黎不過佢既size就俾我想像中細 係平時既卷蛋少左1/3佢係黑芝麻蛋糕 加黑芝麻醬做餡中間夾住軟糯既麻薯 煙煙韌韌👍🏻個蛋糕都好鬆軟 芝麻餡亦都唔會太甜 食得出好多一粒粒既芝麻☺️切完之後就發覺件卷蛋都唔細件🤣可能係有好多餡同麻薯係中間味道的確唔錯🤣 大家可以一試 早啲落order 2個月後食啦🤣味道: 3.8/5賣相: 3.2/5地址:旺角廣東道1000號地下
✅Happy Roller
Happy Roller相信大定都唔陌生
佢既卷蛋好出名 每日walkin購買既數量又有限
網上訂購閒閒地都要等兩個月😂

🔆黑芝麻卷蛋配麻薯 $148
佢既卷蛋有好多唔同既味道
原味,茶味都有 今次就想試啲特別啲
揀左黑芝麻味 加錢要左麻薯

味道: 3.8/5
賣相: 3.2/5

地址:旺角廣東道1000號地下

2021-04-09 523 瀏覽
只從知道呢間餅店之後,小編就深深體會到做野做人識變通真係好重要🥲點估到個manage得咁好嘅ig真身原來係一間好舊式嘅麵包店,完全係跟貼左個潮流😆老闆娘勁好人,係只會係啲老舖先會有嘅人情味,佢地會認得曬啲熟客,仲會記得佢地就嚟生日,係過嚟買生日蛋糕😋(唔小心聽到🤪).🧁伯爵茶卷蛋Size比小編想像中細,比瑞士卷短一節,所以真係幾貴下,不過除翻開就比岀去cafe食平好多😂小編係walk-in買嘅,勁好彩竟然有伯爵茶味,茶味香濃,cream好幼滑而且甜度適中😚舖頭係用零卡稀少糖,減肥/健康人士都食得,好難得食蛋糕可以食極都唔覺滯🥰.🍽味道: 3.5/5 🏙環境: 2.5/5‍👨🏼‍🍳服務: 4.5/5💧衛生: 2.5/5💰價錢: 3/5
🧁伯爵茶卷蛋
🍽味道: 3.5/5
🏙環境: 2.5/5
‍👨🏼‍🍳服務: 4.5/5
💧衛生: 2.5/5
💰價錢: 3/5
𠵱間老式麵包店位於旺角朗豪坊間酒店背後一條街,店面舊,其貌不揚,然而內有乾坤😋佢個超人氣蛋捲已經排到五月,以為有排等,點知今日隨意行入去問下,竟然有幾款現貨,毫不猶豫揀咗款焙茶🍵據店家IG所講,選用日本靜岡焙茶,仲有日本上乘材料,講多無謂😀食落就知有料到,茶味濃郁兼突出,比坊間好多茶嘅甜品都做得好。佢係微甘少少甜,口感唔會太實淨,軟綿綿,啲忌廉極滑有奶香,唔會好膩,比例適中,真係💯!
焙茶蛋捲

2021-03-29
焙茶蛋捲
2021-04-04 400 瀏覽
係間咁傳統嘅麵包舖入面其實隱藏住一間非常紅嘅ig shop🤭🤩要買佢地啲卷蛋 要提早兩個月訂😫😫因為見到有好多人介紹所以都忍唔住訂咗 真係等到頸都長呀🤣🤣.黑芝麻花生麻糬 $138.百幾蚊買一條卷蛋 抵唔抵就見人見智啦但係我覺得份量都好足 因為好重秤⏲黑芝麻花生麻糬可以話係熱賣款之一黑芝麻蛋糕體唔算超級濃味 但食得出蛋糕體同中間嘅cream餡有一層黑芝麻醬 味道幾濃又唔會太甜Cream係花生味 重有花生粒🥜增加咗口感!麻糬係正整條卷蛋嘅中心不過唔算係好煙銀 .整體感覺唔算好驚喜不過下次都想試埋佢地啲茶味🍵卷蛋🤣🤣聽講好濃茶味😍.題外話拎到返屋企先發現卷蛋有一條裂縫(圖二)係ig分享嗰時 店家睇下好主動咁pm我 話唔好意思要約個時間 比過條新嘅我不過我冇要到 因為都係少少瑕疵姐🤣🤭佢都話我下次再訂個時 會比返個折扣我真係好有誠意💛😭要比佢地一個讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
係間咁傳統嘅麵包舖入面
整體感覺唔算好驚喜
不過下次都想試埋佢地啲茶味🍵卷蛋🤣🤣
聽講好濃茶味😍
題外話
拎到返屋企先發現卷蛋有一條裂縫(圖二)
係ig分享嗰時 店家睇下
黑芝麻花生麻糬
黑芝麻花生麻糬

2021-01-29
2021-02-22 1296 瀏覽
-{黃店💛傳統餅店蛋糕🎂}團年手痕買左個蛋糕上親戚屋企🥰但茶捲好難訂 要等2個月 而依個係可以一星期前訂嘅😉🤤草莓芝士奶蓋蛋糕🤤 ($208)6吋嘅size💁‍♀️上面有4嚿大士多啤梨勁甜😍芝士奶蓋鹹鹹地同飲品嗰啲差不多!士多啤梨cream好輕盈🥰海綿蛋糕都好fluffy☺️☺️👖褲評: 8.5/10好抵食!😍其實去拎蛋糕嘅時侯見倒米奇🐀🐭😀但已經訂左捲蛋啦。。遲啲再update味道點喇👀性價比: 8.7/10服務: 7.6/10環境: nil🚩開心餅店🚩地址: 旺角廣東道1000號地下 #fuudjai #fuudjai黃店 #fuudjai蛋糕 #fuudjai旺角 #fuudjai甜品
{黃店💛傳統餅店蛋糕🎂}

🤤草莓芝士奶蓋蛋糕🤤 ($208)

👖褲評: 8.5/10

性價比: 8.7/10
服務: 7.6/10
環境: nil

🚩開心餅店🚩
地址: 旺角廣東道1000號地下

2021-01-29 1097 瀏覽
尼個喺我忍唔住訂俾自己嘅生日蛋糕☺️簡單得嚟又好靚-🍓草莓芝士奶蓋蛋糕🍓HKD208(6吋)綿密嘅奶蓋好似雪咁吸睛而且超滑 超濃厚 好好味 拎住個蛋糕由旺角去到元朗 有少少怕佢會塌好彩冇事 仲好夠挺身👍🏻我本身鍾意食cream尼個奶蓋比cream更加正呀😋草莓又甜又大內裡海綿蛋糕夾層都有滿滿嘅草莓同朋友分享 大家都讚好好味係會令人一口接一口唔覺意食多幾啖-位於旺角街市嘅傳統麵包小店仍不斷在創新真係要多啲支持吓已mark實要再嚟訂蛋糕同訂蛋卷-見到店內仲有多款傳統款式蛋糕價錢非常親民
尼個喺我忍唔住訂俾自己嘅生日蛋糕☺️
簡單得嚟又好靚

🍓草莓芝士奶蓋蛋糕🍓
HKD208(6吋)

綿密嘅奶蓋好似雪咁吸睛

價錢非常親民
2095 瀏覽
生日
2021-01-05 1570 瀏覽
😋味道:9.5/10📸打卡:7/10🗣服務:/🏡環境:6/10💵人均:$120-150 (卷蛋 其他另計)💰性價比:9/10👍🏻推薦度:10/10✨🏃🏻‍♀️回頭率:100% ✨(訂過三次了😋).‼️相信大家對呢間餅店嘅卷蛋絕對唔陌生咁有人氣就知一定好難book🥺覺得佢好好嘅一樣野係 book呢間唔使同人爭但你就要預咗大概三四個月先有得食🥲‼️.🏡用電話預訂之後要去門市自取門口係好傳統舊式嘅餅店完全唔會覺得呢間店賣嘅卷蛋竟然係咁新式 咁受後生仔歡迎😂除咗卷蛋 仲有其他傳統嘅麵包同蛋糕賣😙.🍵抹茶焙茶生乳卷蛋 $148 (10/10)✨一開始有少少混淆抹茶同焙茶嘅味道 因為都係微苦但食落就會分辨出兩者獨有嘅茶香味🥳焙茶比較香濃而抹茶有少少苦得嚟又會回甘😌最欣賞佢唔會好甜 但又唔係單純苦 中和得好好而呢度最特別嘅係佢唔同一般卷蛋唔會用cream而係用生乳 比cream黏同密🥰兩隻味混合嘅生乳 又綿密但又輕身再配埋鬆軟嘅蛋糕簡直係無懈可擊🤤.🥜黑芝麻花生麻糬卷蛋 $138 (8.8/10)呢個都係店入面另一個招牌🤩蛋糕有淡淡的黑芝麻香生乳就主要由花生組成 仲會有花生粒粒🤤麻糬好軟綿綿 增加整個嘅口
😋味道:9.5/10
📸打卡:7/10
🗣服務:/
🏡環境:6/10
💵人均:$120-150 (卷蛋 其他另計)
💰性價比:9/10
👍🏻推薦度:10/10✨
🏃🏻‍♀️回頭率:100% ✨(訂過三次了😋)
‼️相信大家對呢間餅店嘅卷蛋絕對唔陌生
唔會用cream而係用生乳 比cream黏同密🥰
兩隻味混合嘅生乳 又綿密但又輕身
再配埋鬆軟嘅蛋糕簡直係無懈可擊🤤
抹茶焙茶卷蛋

🥜黑芝麻花生麻糬卷蛋 $138 (8.8/10)
呢個都係店入面另一個招牌🤩

份量亦都絕不稀場
所以就算等幾耐都值得一試!😆
  • 黑芝麻花生麻糬
2020-12-21 1129 瀏覽
想試呢間卷蛋好耐,但幾乎係冇可能買到每日現貨,唯有訂~等咗兩個月!好期待間店係超舊式嘅餅店,姨姨俾卷蛋我嗰陣仲會包埋乾冰,所以拎返屋企途中都放心訂咗丸久小山園青嵐抹茶卷蛋係好濃嘅抹茶味,小小苦,我同媽咪都好鍾意呢種苦苦地嘅抹茶味!裡面嘅cream都好滑,好好食唔小心就食哂成條跟住我同媽咪成晚都訓唔著!唔知關唔關啲茶太濃事,定係好食到訓唔著食完之後即刻諗定下次要食咩味,望一望Ig可預訂嘅日子,又要等兩個月啦
好期待

訂咗丸久小山園青嵐抹茶卷蛋

丸久小山園青嵐抹茶卷蛋

裡面嘅cream都好滑,好好食
唔小心就食哂成條

丸久小山園青嵐抹茶卷蛋