2021-07-11 238 瀏覽
It was most worst restaurant in Tai Po Tonight I ordered tomato spaghetti but I eat durian smell in there , so I asked them why durian here and there was very hot but they didn't take a look also the food is awfulthe restaurant is worse than 2018Never Go Here Again
also the food is awful
Never Go Here Again
2021-07-11 326 瀏覽
千祈唔好去環境very bad食物指數差服務麻麻D嘢整體冇以前咁好(18年)今年第一次係樓下食咁bad的食物雖然平,但完全唔抵食個人黑名單NEVER GO AGAINp.s.:見到廚房有人吐口水
千祈唔好去
環境very bad
食物指數差
服務麻麻
D嘢整體冇以前咁好(18年)
今年第一次係樓下食咁bad的食物

雖然平,但完全唔抵食
個人黑名單
NEVER GO AGAIN
p.s.:見到廚房有人吐口水
2021-07-11
15 分鐘 (堂食)
$47.5 (晚餐)
一間已經嚟咗超過五六次嘅餐廳次次黎親都唔可以缺少呢個麵包雞因為真係好好食而且價錢都唔貴價錢大約係$90而且呢間餐廳仲唔會收服務費份量亦都好大一個人嗌係食唔晒個面包皮都係脆皮黎唔飽嘅話可以食埋個包另外仲可以加錢轉做套餐會包一杯嘢飲同埋一個餐包另外一個包入面都好多芝士可以將啲雞放入去包入面撈拎返出嚟可以做到拉絲嘅效果啱晒攞嚟打卡同埋餐牌除咗我食嘅焗麵包配炸雞仲有其他款式餐飲嗌左一杯凍檸茶味道同普通茶餐廳差唔多
一間已經嚟咗超過五六次嘅餐廳

仲有其他款式
餐飲嗌左一杯凍檸茶
味道同普通茶餐廳差唔多

2021-06-20
5 分鐘 (堂食)
2021-06-12 284 瀏覽
再次黎到大埔墟覓食經過見到依間 開飯主義 試吓佢一望餐牌 呆咗 從來未食過一間餐廳可以咩地方菜式都有講緊港式 日式 印尼 泰式 越式 西式 韓式 台式😧睇menu都真係要睇一陣另外仲要有lunch/ tea set最後揀咗個鮮牛肉羅宋濃湯通粉 配香脆奶油豬火腿奄烈 ($52)飲品要凍檸茶冇影到個豬仔包 不過樣唔差 都幾大個 上面有牛油🧈煉奶咬落脆口之後依個鮮牛肉羅宋濃湯通粉碗望落細啲 但係因為個碗深 同埋佢幾滿 所以都夠食羅宋湯底非常正宗 材料豐富 有薯仔🥔紅蘿蔔🥕雜菜肉就有牛肉片同好似五香肉丁嘅肉絲味道都超級濃同入味 而且比較杰身 食落又甜又酸 仲有啲辣 我諗係用湯包/罐頭 所以先咁濃味🥫食食吓係有少少鹹嘅 但係都ok🍝至於通粉 佢唔係意大利式通粉/縲絲粉 而係港式嗰隻但係比起快熟通心粉厚身啲同大粒啲所以口感上幾唔錯 加上通心粉嘅特色係佢中間通心 可以好吸湯🐂牛肉片就一般 一半好韌 一半又幾淋可惜完全冇牛味 亦唔似牛肉 唔好食五香肉丁絲就反而好好食 肉超淋 有肉味 同湯好夾👍🏻-味道唔錯 一開始以為通常啲咁多菜式嘅餐廳都伏伏哋 因為唔夠專意外地佢依間全部都唔錯😋好勁服務態度都算好 姐
再次黎到大埔墟覓食
五香肉丁絲就反而好好食 肉超淋 有肉味 同湯好夾👍🏻
意外地佢依間全部都唔錯😋好勁
服務態度都算好 姐姐落單有耐性
環境就差啲 入面燈光唔足 好暗 然後俾人感覺好似污糟啲咁
價錢就非常抵食!全部都大概$50 大大碟 超足料 包你食飽 仲有飲品包添!
鮮牛肉羅宋濃湯通粉 配香脆奶油豬火腿奄烈
2021-04-17 810 瀏覽
送了女朋友返屋企後,自己一個人夜晚八點鐘係大埔墟覓食,突然見到呢間餐廳空間闊落,仲有唔少位,價錢又實惠,就入去試下。先講環境,呢間餐廳空間感十足,座位唔會話好迫,一個人都可以坐卡位。然後平日晚市黎講佢真係算平,55蚊可以有飯連餐包湯同凍飲。最後我叫左個芝士焗麵包配炸雞,都只係90蚊。先上左湯同餐包,白湯中規中矩,餐包竟然係牛角包,呢個幾有驚喜。個麵包芝士味濃,炸雞都係岩岩出爐同辣口,食得好滿足,只係芝士汁可以再多少少。凍檸茶不過不失,比較淡。價錢實惠而且環境唔錯,會再次光臨!
然後平日晚市黎講佢真係算平,55蚊可以有飯連餐包湯同凍飲。
最後我叫左個芝士焗麵包配炸雞,都只係90蚊。
凍檸茶不過不失,比較淡。
價錢實惠而且環境唔錯,會再次光臨!
2021-04-16
2021-04-04 486 瀏覽
呢間曾經係我喜愛嘅餐廳,今日嚟食早餐感覺味道完全變晒,可以唔再幫襯啦!餐廳變成大排檔咁大大聲叫幾多位等安排入坐,伙計落單大大聲,收銀又大叫問餐廳內執好檯未?想舒舒服服食個早餐但就嘈吱巴閉!隔離檯係我哋點完餐先比個餐牌佢睇,同我叫嘅一樣,但就上餐快過我?以為等埋另一個餐一齊上又唔係!先上一份問佢咩嚟又唔答!脆脆奶油豬係凍嘅,點會好食?隔離檯都話飽又凍,牛油都唔溶!牛奶炒蛋睇相都見到唔滑啦!火腿正常,不過好難會整到唔好食嘅。蜜糖雞扒唯一算係好嘅。熱咖啡味道也不及以前,好苦!

脆脆奶油豬係凍嘅,點會好食?隔離檯都話飽又凍,牛油都唔溶!

牛奶炒蛋睇相都見到唔滑啦!

火腿正常,不過好難會整到唔好食嘅。

蜜糖雞扒唯一算係好嘅。

熱咖啡味道也不及以前,好苦!

2021-03-15 482 瀏覽
起身第一餐就緊係食D邪惡野啦,所以就去左開飯主義食佢地既邪惡炸雞腿肉芝士撈丁.由於我下午時間去所以有卡位坐可以慢慢嘆,但係平時既時間佢係多數都要等位.芝士味係勁濃郁撈起泥食啖啖都係芝士既香濃但完全唔會覺得膩.麵質唔會淋身恰到好處(最怕撈丁D麵質太淋).大隻炸雞腿肉無炸燶或者油益味雞腿肉好滑身好嫩炸得岩岩好.下午荼必試選擇
2021-03-13
好少入大埔,唔知有咩好食,就搵下有咩食啦,結果搵到呢間茶記。我叫咗個下午茶餐,平時啲餐主食只會有一款配菜揀,佢呢到係有齊三樣俾你,唔洗揀,抵到冇朋友,味道又ok!我朋友叫咗個厚多士,啲芝士澎湃到係泛濫,我朋友係不停表示好誇張,我地呢餐食得非常之愉快!呢個價錢非常良心,味道又唔錯,總括而言,如果再去大埔,會再幫襯
2021-02-25 390 瀏覽
外賣自取比較差既體驗……叫左兩個檸水,一個凍一個熱,點知兩杯都變變左檸茶,雞扒變左牛肉,XO醬雞翼飯之前叫有5隻雞翼,而家得4隻,之前有埋泡菜而家冇曬唉 真心失望
外賣自取比較差既體驗……
唉 真心失望
2021-02-25
15 分鐘 (外賣自取)
2021-02-13 335 瀏覽
初次入大埔唔知食乜野好,於是喺openrice搵咗一吓,揀咗呢間,因為位置係中心地帶,而且見佢都幾多人食,最後都無令我失望。由於第一次去,穩陣起見,叫咗個阿差咖哩雞扒焗意粉,即係咖哩、雞扒同意粉,點整都唔會難食嘅組合。等咗大概5分鐘就有得食啦,離得遠遠都感受到嗰陣啱啱焗好嘅熱氣,忍唔住即刻開餐,表面有少少新鮮嘅沙律菜,加埋可以拉絲嘅芝士,清新與濃郁互相配合,十分開胃。雞扒都幾大塊,外皮香脆,內里肉質嫩滑多汁,唔會太老,意粉硬度剛好,彈牙,唔會太腍,以上兩樣主角都受到微微辣嘅黃咖哩汁襯托,越食越醒神,天氣凍凍地食就最啱。如果喺觀塘想食一個類似份量嘅焗意粉,我諗起碼要$4X尾,果然新界地區嘅物價真係低一啲。
初次入大埔唔知食乜野好,
於是喺openrice搵咗一吓,
揀咗呢間,因為位置係中心地帶,
而且見佢都幾多人食,最後都無令我失望。

由於第一次去,穩陣起見,叫咗個阿差咖哩雞扒焗意粉
即係咖哩、雞扒同意粉,點整都唔會難食嘅組合。
忍唔住即刻開餐,
阿差咖哩雞扒焗意粉

表面有少少新鮮嘅沙律菜,加埋可以拉絲嘅芝士,
清新與濃郁互相配合,十分開胃。
雞扒都幾大塊,外皮香脆,內里肉質嫩滑多汁,唔會太老,
意粉硬度剛好,彈牙,唔會太腍,
以上兩樣主角都受到微微辣嘅黃咖哩汁襯托,
越食越醒神,天氣凍凍地食就最啱。

如果喺觀塘想食一個類似份量嘅焗意粉,
我諗起碼要$4X尾,果然新界地區嘅物價真係低一啲。
2021-02-09
阿差咖哩雞扒焗意粉
2021-02-07 278 瀏覽
呢排政府禁堂食,唯有買外賣回家食啦。於是係開飯主義揀咗個蕃茄濃湯豬軟骨拉麵。個人好中意個蕃茄湯。一黎貨真價,夠濃!2黎又有蕃茄既香甜,酸酸甜甜,特別開胃。而且濃湯配烏冬一流,撈麵甘食又得,當沾麵甘試又得。中意濃湯既,慢慢一口湯,然後一口烏冬又得。味道毫無違和感。更甚反而欲擺不得。當然豬軟骨肉夠嫩,帶有燒汁甜味。但建議同濃湯分開食。因為蕃茄味濃,好易搶過豬軟骨既風頭。但5係話佢哋5好食。只係分開試會更好,避免口腔味道太多而嘗不到優點。
呢排政府禁堂食,唯有買外賣回家食啦。
於是係開飯主義揀咗個蕃茄濃湯豬軟骨拉麵。

個人好中意個蕃茄湯。一黎貨真價,夠濃!

2020-12-07 398 瀏覽
溶岩拉絲麵包芝士炸雞 $85 賣相好正,價錢都好平民化,不過食落就無乜驚喜。炸雞有2隻雞中翼連雞尖,3隻雞槌,唔係好多肉食。芝士溶岩除左面頭有一層芝士,之後食落感似忌廉湯,仲有蘑菇片,唔係好拉到絲,而且夠點炸雞又唔夠薯角同麵包。鐵板珍寶腸什扒 $85半邊珍寶腸,加上豬扒雞扒牛扒,真係超值價!肉質唔老,墊底薯菜又唔會燶或者淋晒。另上的咖喱汁幾香,味道唔錯。不過呢個什扒唔係晚餐套餐,要加$15配湯,餐包及飲品,抵到爛啦!係牛角包,凍飲都唔駛再加錢。晚餐套餐餐牌上見到有個珍寶腸什扒飯,價錢只係$65,唔知份量差幾多呢。
溶岩拉絲麵包芝士炸雞

鐵板珍寶腸什扒

2020-12-03
鐵板珍寶腸什扒
2020-10-17 560 瀏覽
又鋸扒,呢間餐廳打破傳統❌甘蒜蓉汁嗰啲,只有黑椒同照燒汁,好,甘新穎我又試下先,個汁甜甜哋,同食開嗰啲有大不同,但又未致於可以改寫歷史,用呢個汁配牛扒食落只有一個字怪,加上餐廳over cook(我叫7成),佢上枱都有全熟甘嘅樣,同埋佢塊扒比鬆肉粉醃到梅曬,無口感,食落去又有啲怪味😂個石頭飯就正常,不過塊肉都係有啲梅囉🤣🤣但係間嘢個地跣到不得了,啲員工做到無停手,根本無時間去抹地,甘嘅design真係苦了員工又苦了客😂😂
個石頭飯就正常,不過塊肉都係有啲梅囉🤣🤣
2020-10-10
2020-09-26 1801 瀏覽
我現時的生活,就是一至五返工放工返屋企,而在週末,就總會留一日的時間,買夠一星期既餸回家。通常,大埔墟會是我們的買餸的首選地,也有好多時,會兩公婆或一家人,輕鬆地食埋個午餐才開心 shopping。這是疲情爆發前的日子了,在大埔墟,我們想試一試大家都未去過的餐廳啊,而我就選中了這一間《開飯主義》。看了餐牌,大家都啱食啊。茶餐廳的食品,又帶點獨得的色彩,自我的風格,感覺好像不錯,而且,地方感覺乾淨,再加上店員非常之熱情,令我們,尤其是小朋友,感好很開心。來時,是下午茶時間,但,三人行的我未食吃飯的啊,所以我們都叫得豐富一點。我點的,是一個焗咖喱牛坑腩意粉。有芝士,有濃香咖喱,有又腍又香的牛腩肉。而且,餐廳標榜他們做的是阿差咖喱,會有印度的風味。食落,其實都是一般的港式味道,只是味道比較濃,用的香料比較多吧。芝士雞翼一丁,釀雞翼加上溫泉蛋,已經是一個豐富的麵配料。麵,真是出前一丁麵,而且他們用上了黑蒜油味,令到整個麵都好香口。太太點了一個芝士厚西多。出到來,成個批咁既。店員堅持說,這就是我們的特色芝士西多。爆多芝士,不用加糖漿已經非常之可口。麵包軟綿綿,內外斬充滿香味。雖然我們始終覺得傳統

太太點了一個芝士厚西多。出到來,成個批咁既。店員堅持說,這就是我們的特色芝士西多。爆多芝士,不用加糖漿已經非常之可口。麵包軟綿綿,內外斬充滿香味。雖然我們始終覺得傳統是最好食的,但這一個很食法,也很好。
我們一家人都深受英國文化的影響,所以我好細個已經識得欣賞奶茶這一個飲品。而家到阿仔,9歲了,他愛上凍奶茶。這兒的茶底夠滑夠濃,奶亦落得夠重手,是絕對的香滑。
熱的一杯奶茶,香滑感更加突出。奶味同茶底,會令係感受到絲滑的口感,唔錯。
茶底出色,連帶到凍檸茶都沖得非常之好。又香又滑,又有夠多的檸檬片,這一杯檸檬茶,可以用香甜味美來形容啊。
新派的茶餐廳,食物好味兼有風格,店員非常友善令人坐得開心,食得開心。味道,非必一定令你回頭,但服務好,同餐牌上太多帶點奇怪風格的食物啊,會令你間唔中再來,看看有沒有新野食。
2020-07-11 1026 瀏覽
天氣熱到唔想食飯,今日就食個常餐啦!常餐裡面呢個奶油豬好出色,豬仔包熱辣辣,焗得外皮脆口內裡鬆軟,加埋邪惡嘅奶油,我俾100分👍🏼👍🏼跟餐嘅奄列都幾好味,餡料都俾得足;鮑片火腿通粉又係我近年至愛,味道中規中矩,簡簡單單又一餐!開飯主意仲有推出抗疫特價餐㗎,$35就有一個飯連飲品,不過特價餐只限外賣,有機會再試試佢嘅抗疫餐啦!

天氣熱到唔想食飯,今日就食個常餐啦!