2021-08-16 63 瀏覽
閨•家 (美基樓) 地址: 屯門河傍街148號美基樓地下A號舖電話: 56662923=====================見字飲湯呀,隔星期都會返入屯門去探家心。我地兩個會去行下食下飯先,對於兩個都要返正,平日忙碌都以外食解決3餐,就寧舍想念湯水入到來都要飲青蘿蔔杏汁豬展湯,老火湯的溫暖呀,只要點餐主食就送一盅飯還是招牌豬扒飯,兩大飯入味又腍身架豬扒,伴以甜醬油同醃菜,每次食水準都依舊保持!點了手撕雞海蜇,爽口海蜇,淋了胡麻醬甜酸開胃,仲有手撕雞肉份量多如小山丘,我每次幫襯都心想老闆能平衡收支嗎?炒飯的味道吃過都知道好,encore 鰻魚炒飯,足料好食,醬油分佈在每粒米上,簡單幸福香港人見字飲湯
閨•家 (美基樓)

地址: 屯門河傍街148號美基樓地下A號舖
電話: 56662923
=====================

香港人見字飲湯
2021-08-16 98 瀏覽
久仰大名嘅🌟閨·家💫終於試到啦!佢哋標榜自己#唔落味精 💗用雪梨汁去代替砂糖醃#豬扒 🍐嗰日夜晚去到都等咗10-15分鐘位🤣仲要有啲嘢食已經賣晒🥴不過都好滿足❤️‍——————————————————————————————🥩香煎蓮藕餅豬扒飯 $50豬扒好香又淋🤪鹹鹹甜甜咁💕大大塊😳正!香煎蓮藕餅份量都唔細~蓮藕嘅比例啱啱好🙌🏻但稱唔上好特別☁️飯有勁多🤩上面仲有少少豉油🤎酸菜同埋蔥油😵‍💫係咪想逼人食晒啲飯姐🥺🤌🏻7.8/10🍗梅子金沙骨飯 $50本身諗住食豬軟骨㗎🤥但係賣晒😵好彩呢個金沙骨完全冇失望!酸酸甜甜嘅汁 送飯一流😍啲金沙骨完全唔韌😚一咬就有咬得開🥢有驚喜🤌🏻8.1/10🥒手拍青瓜 $28上面有啲嘅辣醬同埋蒜🧄幾辣!🌶但係感覺好fresh!而且辣得嚟好過癮👀🤌🏻7.3/10🥗涼拌海蜇手撕雞 $38手撕雞比較海蜇多大約一倍☝🏻香濃嘅麻醬同清爽嘅海蜇 手撕雞好夾~天氣咁熱食呢個啱晒😽🤌🏻7/10🍲雪梨蜜冬百合煲豬展(星期日)老實講小編覺得呢碗湯有少少唔係好似冇落味精😹但係都好足料嘅!💛叫個飯有碗湯真係抵💓——————————————————————————————#為食tips👻
🥩香煎蓮藕餅豬扒飯 $50
🤌🏻7.8/10

🍗梅子金沙骨飯 $50
🤌🏻8.1/10

🥒手拍青瓜 $28
🤌🏻7.3/10

🥗涼拌海蜇手撕雞 $38
🤌🏻7/10

🍲雪梨蜜冬百合煲豬展(星期日)
#為食tips👻
除咗飯之外嗰度嘅麵都好出名!有紫薯麵🍠🥕甘筍麵 等等🤤好特別!都推薦去懲罰佢哋😈
雪梨蜜冬百合煲豬展
2021-08-14 50 瀏覽
今日響屯門見到閨家,平時遲少少都勁多人,要等好耐,難得今日早收工,無咩人排隊,於是入去食晚餐😋🌟香煎蓮藕餅豬扒飯 ($50)蓮藕餅自家制,大塊,蓮藕餅足料,即叫即煎😋豬扒大塊,唔會太厚,煎得香口,調味岩岩好,唔會好咸,必點😋🌟 慢煮豬軟骨飯($48)豬軟骨大塊,煮得入味,而且入口即溶,調味岩岩好,軟骨好易咬,加上醬汁撈飯,好好食,必點😋🌟 麻辣雞腎(大) ($28)雞腎新鮮,煮得軟熟,麻辣香味十足,加上蒜香,食落更加開胃,配飯一流😋🌟 涼拌海蜇手撕雞($38)海蜇手撕雞大碟,加上胡麻醬,甜甜地,依家夏天最岩食涼拌小食,下次去會再點黎食😂🌟 老火湯(跟飯)老火湯每日唔同,今日係合掌瓜煲豬展,而且足料,無加味精,仲要唔洗錢跟飯😋

🌟香煎蓮藕餅豬扒飯 ($50)

蓮藕餅自家制,大塊,蓮藕餅足料,即叫即煎😋
豬扒大塊,唔會太厚,煎得香口,調味岩岩好,唔會好咸,必點😋
蓮藕餅豬扒飯

🌟 慢煮豬軟骨飯($48)

慢煮豬軟骨飯

🌟 麻辣雞腎(大) ($28)

麻辣雞腎

🌟 涼拌海蜇手撕雞($38)

涼拌海蜇手撕雞

🌟 老火湯(跟飯)

合掌瓜煲豬展
合掌瓜煲豬展
  • 香煎蓮藕餅豬扒飯
  • 老火湯
2021-08-13 29 瀏覽
每逢假日都特別掛住閨家既手刴蓮藕餅,所以無論外面排左幾多人都好,我今日點都要食到排左大概三個字到,終於可以坐低慢慢嘆番杯凍檸茶啦,唔知係咪天氣特別熱,飲凍檸茶真係好解渴等咗咁耐,我嘅蓮藕餅終於到啦餐廳真係落足料,兩塊都咁大塊,中間夾又好爽脆嘅蓮藕粒,增加左肉餅嘅口感甘筍面要快啲食,如果唔係好快就索晒啲湯我就成綠色嘅波菜麵同樣地手工製嘅面真係好快索晒啲湯雞翼就煎到脆卜卜,仲有雪菜可以俾我餸麵食添食完正餐再食返個甜品,三個炸饅頭配煉奶
凍檸茶
等咗咁耐,我嘅蓮藕餅終於到啦
手剁香煎蓮藕餅配甘荀麵
甘筍面要快啲食,如果唔係好快就索晒啲湯
我就成綠色嘅波菜麵
香茅雞翼波菜麵
同樣地手工製嘅面真係好快索晒啲湯
雞翼就煎到脆卜卜,仲有雪菜可以俾我餸麵食添
食完正餐再食返個甜品,三個炸饅頭配煉奶
炸饅頭配煉奶
滷水豆腐
2021-08-08
手剁香煎蓮藕餅配甘荀麵
香茅雞翼波菜麵
炸饅頭配煉奶
滷水豆腐
2021-08-05 59 瀏覽
閨•家 (美基樓) (屯門)屯門河傍街148號美基樓地下A號舖粉紅色的店面,洋溢着少女的氣息。一大早店內已經排了長長的人龍,等了一會,進內立即點餐。看見餐牌,叫餐是有湯送,單點湯就是$28一盅。香煎豬頸肉$42分量很大,一碟香煎豬頸肉足夠三至四個人食,豬頸肉外層煎得非常之香口,肉質有咬感。配上酸甜醬吃,非常開胃。菜肉雲吞紫薯麵$39紫色的麵很特別,因為是紫薯造成的,所以是紫色。菜肉雲吞皮薄餡靚,配上紫薯麵吃不錯。紫薯麵彈牙,湯底亦都清甜。涼拌海蜇手撕雞$38海蜇爽口彈牙,手撕雞肉質不錯,配上麻醬10分開胃,涼拌因為小食,飯前吃少少,非常適合夏天進食。

閨•家 (美基樓) (屯門)
屯門河傍街148號美基樓地下A號舖

粉紅色的店面,洋溢着少女的氣息。
一大早店內已經排了長長的人龍,等了一會,進內立即點餐。

看見餐牌,叫餐是有湯送,單點湯就是$28一盅。

香煎豬頸肉$42

菜肉雲吞紫薯麵$39

涼拌海蜇手撕雞$38
2021-08-01
2021-08-04 62 瀏覽
上次行過見到好多人排隊就想下次要試下今日過黎食佢個早餐但可惜早餐食吾到佢個自家製麵不過都有招牌豬扒豬扒雖然薄左啲,但都好食,有香茅嘅味熱奶茶吾錯,茶底夠濃平日嘅9點半都一樣好多人坐到滿晒
上次行過見到好多人排隊就想下次要試下
今日過黎食佢個早餐
但可惜早餐食吾到佢個自家製麵
不過都有招牌豬扒

豬扒雖然薄左啲,但都好食,有香茅嘅味
熱奶茶吾錯,茶底夠濃
平日嘅9點半都一樣好多人坐到滿晒
閨•家 (美基樓) (屯門)屯門河傍街148號美基樓地下A號舖這不是一間普通的快餐店,這裏出名的是湯,不論是$28一大盅湯或是跟餐送的湯,基本上都是吸引外來的原因。來這裏吃真的是平時連湯也不用自己部。炸饅頭配練奶$20這個小食真的是又邪惡又吸引,尋晚頭炸得香脆,還要配上甜度高的煉奶,非常好吃。涼拌海蜇手撕雞$38有些事很大碟的雞,麻醬非常香濃,醬汁酸酸甜甜的配上爽口的海蜇和鮮嫩的雞肉,夏天食最開季,涼涼的口感,加上味道十分適合夏天進食,叫你一點我們很快就搶吃元。日式鰻魚炒飯$52很大的一碟炒飯,兩個人吃還是夠的,鰻魚汁炒,所以飯粒是甜甜的,每一口都佈滿了鰻魚肉,裏面還有少量的蔬菜,整體來說是可以的。手挆鹹魚煎肉餅飯$48鹹魚肉餅,非常下飯,鹹魚行,鹹度適中,但每口飯都散發着鹹魚香,肉餅的肉質有咬口,配上白飯,我家小孩非常喜歡。

閨•家 (美基樓) (屯門)
屯門河傍街148號美基樓地下A號舖

炸饅頭配練奶$20

涼拌海蜇手撕雞$38

日式鰻魚炒飯$52

手挆鹹魚煎肉餅飯$48

2021-07-30
2021-08-01 43 瀏覽
之前食過一次,香茅豬扒雞翼當然係必食項目拉🤣手工麵因為製作需時所以好少店舖有得食啦,之前可能去得遲就賣晒😅今日終於食到啦☺️☺️揀咗菠菜麵,仲有紫薯同甘筍添麵質彈牙而且份量好多,顏色好搶眼!湯底都係炮製過,完全冇味精!因為食完飲晒湯都唔頸渴😬😬配豬扒就一流加上鹹鹹地嘅雪菜用嚟送面越食越開胃😊😊當然繼續支持香茅豬扒雞翼飯啦!加上蔥油和雪菜豬扒保持一貫水準入味又重香茅,加上兩件雞翼真係好鬼飽🤣🤣另外都好鍾意飲佢杯凍奶茶,茶味夠濃,夏天飲番杯凍野真係好享受唯一座位真係窄咗少少🤏都明嘅香港租金真係冠絕全球🤣🤣BTW繼續支持小店!
之前食過一次,香茅豬扒雞翼當然係必食項目拉🤣

今日終於食到啦☺️☺️揀咗菠菜麵,仲有紫薯同甘筍添

配豬扒就一流加上鹹鹹地嘅雪菜用嚟送面越食越開胃😊😊

當然繼續支持香茅豬扒雞翼飯啦!

唯一座位真係窄咗少少🤏都明嘅香港租金真係冠絕全球🤣🤣

BTW繼續支持小店!
2021-07-31 67 瀏覽
之前喺閨家屯門富健鋪已經食過好多次,中間都有幫襯深水埗店,依加開返屯門店就更加會幫襯啦!入到鋪頭,有好大個霓虹燈牌寫住「見字飲湯」,因為呢到嘅老火湯都係主打之一,除咗單點,每個飯餐都會配一小盅老火湯,佢哋嘅湯標榜無味精,而且都幾足料!另外加錢就有一碟油菜,雖然出街專登叫菜好似唔抵,但加$12都可以接受😌 而且油菜份量唔少,都淥得夠淋!•🥢 香煎蓮藕餅豬扒飯 $50蓮藕餅比較淡,蓮藕唔會切到太碎,仲有啲咬口,但今次煎得唔夠金黃,個面唔夠脆😢有兩塊豬扒🤩 豬扒好淋,好入味,之前睇過佢哋嘅訪問,佢哋每塊豬扒都會用人手揼鬆,而且係用果汁嚟醃豬扒,而唔係用鬆肉粉,所以食落特別淋,仲會有少少甜味~仲配咗梅菜同蔥油!梅菜比較淡,但蔥油幾好~飯份量都多,$50咁多餸連埋湯真係超級抵!•🥢 真·手撕雞飯配沙薑汁 $48手撕雞本身都好重沙薑汁味,好入味,就算唔點沙薑汁都好夠味,雞肉唔會好嚡,份量都幾多~ 呢個飯就係跟白飯,飯就正常啦😌
油菜

🥢 香煎蓮藕餅豬扒飯 $50
仲配咗梅菜同蔥油!梅菜比較淡,但蔥油幾好~
飯份量都多,$50咁多餸連埋湯真係超級抵!

🥢 真·手撕雞飯配沙薑汁 $48
真·手撕雞飯配沙薑汁
油菜
真·手撕雞飯配沙薑汁
2021-07-30 50 瀏覽
💛黃店📜”閨•家 (美基樓) (屯門)📍地址:屯門河傍街148號美基樓地下A號舖🤍分店地區: 屯門 深水埗 北角📝評價💬📢 之前係屯門都仲未食過 反而係北角食過😳依家終於可以有機會喺屯門食到😍😍😍閨家歸家 希望大家都有家既感覺💛最出名就係佢哋啲湯💛 不過今次我去嘅時候係下午茶時段☺️就試左兩款手工麵😛真係好大碗 下午茶都keep到正餐既份量 不過都算好多 😳 仲有一碟肉☺️會分開上 吾怕麵都油曬👍🏻 紫薯味吾係好出 自己中意波菜麵多d😍😍彈彈地牙 每條麵都好長真係要用牙咬先會斷開💕🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️歡迎餐廳合作/試食🥰 可DM聯絡📩#美食推介 #屯門美食 #屯門黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店 #黃店系列#instafood #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #懲罰黃店 #foodiehk #良心小店 #foodieshk #hkfoodies #Yellowfood #852food #相機食先 #香港美食指南 #hkfoodblog #一路食一路post #美食地圖 #foo
💛黃店
📜”閨•家 (美基樓) (屯門)
📍地址:屯門河傍街148號美基樓地下A號舖
🤍分店地區: 屯門 深水埗 北角

📝評價💬📢

🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
🏵味道指數:👅👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️

歡迎餐廳合作/試食🥰 可DM聯絡📩

#美食推介 #屯門美食 #屯門黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店 #黃店系列#instafood #美食分享 #hkfood #食好西 #吃貨 #hkfoodig #懲罰黃店 #foodiehk #良心小店 #foodieshk #hkfoodies #Yellowfood #852food #相機食先 #香港美食指南 #hkfoodblog #一路食一路post #美食地圖 #foodieksk黃店 #yellow屯門 #foodieksk屯門
2021-07-28 72 瀏覽
一入到去叫左個牛筋腩麵,本身都諗住嗌炆豬手紫薯麵,冇紫薯麵,過一陣就話冇豬手。咁就話要諗一陣,之後一個男人嚟落單,佢又扮晒叻以為自己記得哂,之後我哋嗌湯嗌飯嗌小食,佢又話等陣先,攞左部電話過嚟落單,個態度好似係我哋令佢落唔到單咁。上菜嘅時候係要你自己執好位比佢上菜。之後叫個手撕雞海蜇,好似水煮雞肉+海蜇+醬,一啲都唔入味。咁叫左花雕醉雞甘筍麵,個麵就ok,但個湯就偏鹹左少少,雞就只有4舊,偏老身。另外嗌左個蟲草花百合無花果煲豬展,都係偏鹹。
2021-07-27 74 瀏覽
閨家終於歸家喺屯門開返冇耐就走咗過嚟試最搶眼當然係見字飲湯!另外牆上面嘅壁畫喺屯門嘅風光睇得出少店對屯門嘅情懷同埋好有心思手拍青瓜青瓜上面有少少辣嘅蒜蓉醬夏天食返個涼拌嘅菜式絕對係醒胃香煎蓮藕餅豬扒飯煎過嘅豬扒,帶甜而且香茅味勁香肉質軟腍之餘又唔會太肥蓮藕餅係剁碎左再整肉餅,都幾爽口碟旁邊有雪菜同埋蔥油,超級香😉係白飯小偷飯餐會有一個細嘅老火湯係青紅蘿蔔行汁煲豬展,湯係幾好飲係冇味精嘅家傳炆豬手紫薯麵豬手炆得好淋,有淡淡的南乳味用嚟送飯應該會好食啲紫薯麵嘅質地似蕎麥麵,湯底都係用返住家湯所以都可以成碗飲晒呢個價錢食到呢個質素其實唔錯仲想再試試佢個咖喱,所以下次都會再嚟試吓
閨家終於歸家
喺屯門開返冇耐就走咗過嚟試
最搶眼當然係見字飲湯!
另外牆上面嘅壁畫喺屯門嘅風光
睇得出少店對屯門嘅情懷同埋好有心思

青瓜上面有少少辣嘅蒜蓉醬
夏天食返個涼拌嘅菜式絕對係醒胃

香煎蓮藕餅豬扒飯
煎過嘅豬扒,帶甜而且香茅味勁香
肉質軟腍之餘又唔會太肥
蓮藕餅係剁碎左再整肉餅,都幾爽口
碟旁邊有雪菜同埋蔥油,超級香😉係白飯小偷

飯餐會有一個細嘅老火湯
係青紅蘿蔔行汁煲豬展,湯係幾好飲係冇味精嘅

家傳炆豬手紫薯麵
豬手炆得好淋,有淡淡的南乳味
用嚟送飯應該會好食啲
紫薯麵嘅質地似蕎麥麵,湯底都係用返住家湯
所以都可以成碗飲晒

呢個價錢食到呢個質素其實唔錯
仲想再試試佢個咖喱,所以下次都會再嚟試吓

家傳炆豬手紫薯麵
Late lunch,同老公係屋企附近見到閨家 只等一枱,一於嚟試吓啦,其實我哋想試好耐🤣🤣一入門口,好大個 見字飲湯,足見佢哋對湯品非常有信心喎!果然湯品冇味精非常好飲點了佢哋招牌香茅豬扒雞翼飯,果然賣相一流仲有蔥油和雪菜點綴,幾惹味😜豬扒夠林香茅味十足,雞翼半煎炸嘅形式同樣香茅味都好入味啊另外點了豬手飯有4大件豬手夠入淋夠入味,定是功夫菜佢做得唔錯🥰另外值得一讚店員服務非常用心,很有衝勁的年輕員工,給人窩心嘅感覺😎

一入門口,好大個 見字飲湯,足見佢哋對湯品非常有信心喎!

果然湯品冇味精非常好飲

豬扒夠林香茅味十足,雞翼半煎炸嘅形式同樣香茅味都好入味啊

2021-07-06
5 分鐘 (堂食)
話說我唔知屯門開左間無味精茶餐廳,朋友就帶我去食🤪👉🏻閨.家👈🏻🥩香煎蓮藕餅豬扒飯 💵50🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀豬扒較薄身,肥瘦平均,配有甜豉油夾薑蔥一齊食,食完一啖又一啖,滿足度💯旁邊伴有雪菜🤭但個人唔歡喜所以對雪菜0意見😂🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀值得一提,店員既服務都好好,會留意到客人既需求,主動幫我地添加豉油亦點綴一下😂知道我地要打卡💛🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍜手剁香煎蓮藕餅 💵45🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀有2大塊厚身既蓮藕餅,有3款手打麵比客人選擇,分別有甘筍麵、紫薯麵、波菜麵,而我選擇左波菜麵💚🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀麵既口感好腍,份量亦巨多(我有講要少麵,但店員話份量減唔到🥲間接變左做大嘥鬼👻)而蓮藕餅入面有粒粒蓮藕,巨大塊,不過有啲油,口感好有咬口,唔會好散~🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍎🥕蘋果紅蘿蔔沙參煲咸排骨 🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀豬扒飯配埋細碗老火湯,仲要星期一至日都唔同口味😜最緊要係無味精嘛~🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍹凍檸茶🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀+💵7有凍飲,大熱天時要加返杯凍飲🥵🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

話說我唔知屯門開左間無味精茶餐廳,朋友就帶我去食🤪
👉🏻閨.家👈🏻

🍎🥕蘋果紅蘿蔔沙參煲咸排骨

🍹凍檸茶
+💵7有凍飲,大熱天時要加返杯凍飲🥵
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

☀️整體而言,💛餐廳食物大件夾抵食,服務都不錯,不過地方淺窄,另外建議胃口細既可同朋友share再加小食💮
每次行經都見到閨家門口keep住有人排隊,今日我都去試下,排咗大概15分鐘左右就入去,餐廳裝飾風格以粉紅色為主,充滿少女味,牆身用草牆掛上見字飲湯大字睇餐牌原來閨家係主打無味精餐廳,而無味精湯係招牌,熬煮4小時,星期一至日都有不同湯款供應,任何套餐都會跟細盅湯,唔需要另外加錢。今日係星期六「蘋果紅蘿蔔沙參煲鹹排骨」,滿滿清甜蘋果味,飲得出係無落味精,同我媽媽煲湯嘅味道一樣,充滿家的味道第一次食緊係試下餐廳主打豬扒,我叫咗碟「雙蛋豬扒飯」,豬扒大大塊,一d都唔韌,原來每塊豬扒由人手遂塊揼鬆!唔落梳打粉鬆肉㗎!無添加味精關係,閨家用果汁醃肉,味道甜甜地,另外每碟飯有酸雪菜拌飯非常開胃朋友叫咗碟「手刴鹹魚煎肉餅飯」,我試咗半塊,煎得香炸可口,鹹魚味剛好唔會太濃,有沙律菜中和油膩感,再飲啖靚湯真係同屋企食一樣食到一半想試下小食,嗌多碟涼拌海蜇手撕雞,天氣太熱關係食凍食係最正,濃濃胡麻醬加手撕雞已經係絕配,加埋凍凍地超爽海蜇真係口感十足

2021-07-03
15 分鐘 (堂食)
午餐
用餐優惠