2022-06-09 36 瀏覽
呢排真係食雞煲食上癮, 基乎見到邊度有,我哋就會去試🤣今日就去左銅鑼灣嘅阿來客棧,睇新聞見佢話係來來雞煲嘅原班人馬主理😎😎好似好有料咁一坐低就叫咗個重慶辣雞煲嘅小辣😆不過今日真係好飽,配菜就冇乜點叫,淨係叫咗半份鮮蝦滑,阿來牛肉卷,豆苗,牛筋腩,同埋白桃梳打❤️原本見到個雞煲小辣都有啲怯,因為算係中間程度,好彩黎到唔算好辣😁岩岩好~如果你係鍾意食辣嘅,記得要叫大辣!! 雖然個雞煲啲料頭好少,但勝在啲雞份量夠多,嚿嚿都啖啖肉,兩個人食半隻已經好飽,佢嗰種辣係後勁辣,我離開餐廳嘅途中,個嘴先開始麻🙈係爽嘅另外值得一讚嘅係個鮮蝦滑,好新鮮,唔會腥,亦都好彈牙😆下次冇咁飽都想試埋佢啲雲吞水餃仲有隻阿來牛肉卷非常特別,中間係夾住唐芹同芫荽,雖然我係唔食,但呢個配搭都係第一次見,創意分100😃最後,杯飲品白桃梳打超級好味,唔會太甜,亦唔會太假,配搭食雞煲火鍋,好開胃😋我再食應該會變咗雞煲達人,不過雞煲呢一樣嘢,又真係食極都唔厭嘅😅阿來客棧 (銅鑼灣)銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心25樓
呢排真係食雞煲食上癮, 基乎見到邊度有,我哋就會去試🤣

阿來客棧 (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心25樓
2022-06-08 1234 瀏覽
因爲好耐無食過雞煲,所以今晚特登約朋友去銅鑼灣食雞煲🐔,係OPENRICE揾到呢間位於渣甸中心嘅「阿來客棧」。😍😃一入嚟第一個感覺,環境好闊落,坐得好舒服,所有枱凳都係木造,燈光好光猛💡,枱與枱之間仲有個簾,私隱高,🤵🏻‍♂️🤵🏻侍應態度親切、有禮貌,上菜、收碟快。係門口仲放咗支衣服清新劑,走個陣記住噴一噴,佢地真係好細心!❤️我地兩個人研究完MENU一輪,最後決定叫……😋1️⃣養顏海底椰子雞煲(半隻)$1682️⃣手打墨魚丸(半份)$523️⃣鮮松露墨魚滑(半份)$544️⃣鮮腐竹(半份)$245️⃣薯粉(半份)$286️⃣爽脆鯇片(半份)$487️⃣唐生菜(半份)$258️⃣野生竹笙(半份)$569️⃣即炸響鈴(半份)$62🔟鮮花枝片(半份)$681️⃣1️⃣萵筍(半份)$281️⃣2️⃣🥤可樂$15、☕️加多寶涼茶$161️⃣3️⃣醬料、茶介$24🤓最後埋單連10%服務費$735!全部食材好新鮮,以下幾樣嘢值得推介比大家! ❤️🥥🐔養顏海底椰子雞煲(半隻)$168半隻雞份量大大件,目測有十幾件,雞皮爽滑,肉質厚實、嫩滑,湯底清甜順口👍🏻❤️🍄🦑鮮松露墨魚滑(半份)$54 估唔到松露同墨魚咁夾,質感彈牙,松露迷必點👍🏻 ❤️🐟爽脆鯇片(半份)$48鯇片

我地兩個人研究完MENU一輪,最後決定叫……😋

1️⃣養顏海底椰子雞煲(半隻)$168

🔟鮮花枝片(半份)$68

1️⃣1️⃣萵筍(半份)$28

1️⃣2️⃣🥤可樂$15、☕️加多寶涼茶$16

1️⃣3️⃣醬料、茶介$24

🤓最後埋單連10%服務費$735!

全部食材好新鮮,以下幾樣嘢值得推介比大家!

❤️🥥🐔養顏海底椰子雞煲(半隻)$168

❤️🍄🦑鮮松露墨魚滑(半份)$54

估唔到松露同墨魚咁夾,質感彈牙,松露迷必點👍🏻

❤️🐟爽脆鯇片(半份)$48

鯇片又鮮又爽又脆👍🏻

❤️即炸響鈴(半份)$62

佢地好用心製作即炸響鈴,炸到香脆可口,可以淨係點佢地嘅秘製醬汁,放係雞湯度浸幾下都好正👍🏻

❤️🦑鮮花枝片(半份)$68

花枝片晶瑩剔透,食落鮮甜、爽滑、彈牙

下次想食下佢地其他嘅雞煲!🐔❤️
2022-06-07
5 分鐘 (堂食)
  • 養顏椰子雞煲
2022-06-05 29 瀏覽
三五知己一齊食飯,最正當然係打邊爐啦,圍爐吹水真係人生一大樂事🫰🏻 位於銅鑼灣渣華中心嘅阿來客棧一向都我哋最愛,今日收工再戰阿來客棧🫣 夫妻肺片同泡椒鳳爪,作為前菜真係無得輸🫰🏻 微辣,超開胃🫡呢排有啲熱氣,無叫辣鍋,叫左個椰子雞湯配半只雞❤️ 水滾落雞,7分半鐘🕰 雞肉最嫩滑🤤🤤 再飲一碗鮮雞湯,暖下個胃❤️ 然後再加湯,先黎蝦滑同墨魚滑都係必不可少的🫰🏻 手打先夠彈性👍 浮起即食,彈牙爽口,正蔬菜黎個翡翠豆苗,一滾即食,清甜爽口🫰🏻 清一清油膩,再整翻個老油條,超脆口,浸湯3秒,風味更佳🤤🤤 黑毛豬肉片🫣 超薄切片,快熟之餘仲爽口彈牙🫰🏻最後飲個涼茶😎😎 咩熱氣都無曬啦

夫妻肺片同泡椒鳳爪,作為前菜真係無得輸🫰🏻 微辣,超開胃🫡

蔬菜黎個翡翠豆苗,一滾即食,清甜爽口🫰🏻 清一清油膩,
再整翻個老油條,超脆口,浸湯3秒,風味更佳🤤🤤

黑毛豬肉片🫣 超薄切片,快熟之餘仲爽口彈牙🫰🏻

最後飲個涼茶😎😎 咩熱氣都無曬啦
📍 #阿來客棧 (銅鑼灣)渣甸街50號渣甸中心25樓對於鍾意打邊爐嘅香港人嚟講🍲一年四季都係火鍋嘅最佳季節❤️疫情措施放寬咗👀當然要把握機會同朋友仔見面今次就去左阿來客棧 試吓佢嘅椰子雞煲呢個湯座真心好正啖啖椰子香味成煲湯都好清甜好好飲, 忍唔住飲左碗先開始打邊爐雞肉仲要嫩滑 真心好正啊!!🥓西班牙黑毛豬片個人最推薦 肉質嫩滑鮮嫩,有驚喜🤩特級手切肥牛 10零秒就食得,牛肉最完美的時刻,入口即溶,果然係靚牛👍炸午餐肉厚薄適中入口香脆,能炸出酥脆口感放湯幾秒又脆又腍 真係大愛了鮮滑牛識食的一定會揀新鮮鮮滑牛,牛肉爽滑味濃 口感極佳蟹柳我係一個蟹柳控 打邊爐一定必食的飲品王老吉- 下火一流,簡直係邊爐的好朋友淳。茶舍(無糖) -消油解膩,有效減少脂肪吸收及減慢糖份攝入!!正啊
📍 #阿來客棧 (銅鑼灣)
渣甸街50號渣甸中心25樓

對於鍾意打邊爐嘅香港人嚟講🍲一年四季都係火鍋嘅最佳季節❤️

疫情措施放寬咗👀當然要把握機會同朋友仔見面
今次就去左阿來客棧 試吓佢嘅椰子雞煲

呢個湯座真心好正啖啖椰子香味
成煲湯都好清甜好好飲, 忍唔住飲左碗先開始打邊爐
雞肉仲要嫩滑 真心好正啊!!

🥓西班牙黑毛豬片
個人最推薦 肉質嫩滑鮮嫩,有驚喜🤩

特級手切肥牛
10零秒就食得,牛肉最完美的時刻,入口即溶,果然係靚牛👍

炸午餐肉
厚薄適中入口香脆,能炸出酥脆口感
放湯幾秒又脆又腍 真係大愛了

鮮滑牛
識食的一定會揀新鮮鮮滑牛,牛肉爽滑味濃 口感極佳

蟹柳
我係一個蟹柳控 打邊爐一定必食的

飲品
王老吉- 下火一流,簡直係邊爐的好朋友
2022-06-03 30 瀏覽
好耐無同朋友出街打邊爐啦,係時候要去食至愛既阿來客棧雞煲,兩個人叫左馳名重慶辣雞煲(半隻) $168肥美既雞件用濃郁的麻辣醬汁炒香,麻辣香味十分突出,同時又不會搶去雞的鮮味西班牙黑毛豬片 (小) $78精緻的擺盤,讓豬片看起來很像夾三文治用的煙肉片,一層層既脂肪,用黎打邊爐一流鮮松露墨魚滑 (半份) $54松露份量之多,看起來就像一點點芝麻黐住墨魚滑咁,食落口松露味勁濃配上新鮮墨魚滑,回味無窮蔬菜類就簡左翡翠豆苗(半份) $25、土豆片(半份) $25、蓮藕片(半份) $25、甜粟米(半份) $25,全部都好新鮮 半份既數量足夠二人食用仲有唔少得吸盡雞煲精華既野生竹笙(半份) $56打到個人興興地,要飲番杯咸檸七$22 降一降火

西班牙黑毛豬片 (小) $78

鮮松露墨魚滑 (半份) $54

仲有唔少得吸盡雞煲精華既野生竹笙(半份) $56

打到個人興興地,要飲番杯咸檸七$22 降一降火
2022-06-01 25 瀏覽
好正的阿來客棧同朋友利呢度食雞煲,都係另一個朋友介紹的,好正!簡左椰雞煲,清清甜甜!半隻雞滾入海底椰雞湯底,味道好香濃又清甜。海底椰本身都有藥用價值,滋陰降火,好適合女士食用!雞肉嫩滑,湯底仲可以飲埋😊叫左好多素菜,因為想減肥😂,碟碟菜都好新鮮,入湯底滾一滾就食得,健康又好味,吸曬d雞湯,好正!呢度d手打丸都好高質!好彈牙,肉又新鮮,尤其手打蝦丸,好好食呢☺️肉丸都好好食!呢間食物品質好,下次再幫襯!
好正的阿來客棧
呢間食物品質好,下次再幫襯!
2022-06-01 22 瀏覽
- 事隔一年,再次黎到銅鑼灣既阿來客棧。呢間鋪裝修好雅緻,坐位舒適。- 今次,我地叫左個養顔養生既海底椰子雞煲做湯底,貪佢清新同無咁肥膩。雞煲一黎到,我地就先飲個湯底。呢個湯底用左印度椰子同新鮮雞🐔熬出黎,飲落真係相當清甜,而且好有椰子香🥥。- 飲完湯之後,我地就開始食雞,雞肉好滑又好嫩口,仲充滿椰子香。- 食完雞之後,我地就叫左鬼馬墨魚脆🦑、招牌特級手切肥牛、手打四寶丸同阿來牛肉卷。- 鬼馬墨魚脆姐係用墨魚滑釀入油炸鬼內,特別得黎又好味。一黎到,就見到佢好熱辣辣,咬落口更加係脆卜卜,墨魚滑好彈牙同好新鮮。- 而招牌特級手切肥牛一上枱,賣相已經100分,睇落有雪花!輕輕一淥,食落口好柔軟同有牛味,而且入口即溶。配上椰子雞湯底,毫無遮掩佢既味道,反正仲有啲清香。- 而四寶丸就有墨魚丸、蝦丸、豬肉丸同牛丸。食落超級彈牙有口感,款款都咁吸引。- 最後,我地仲叫左阿來牛肉卷。阿來牛肉卷係肥牛加韭菜卷埋一齊再串起,感覺唔會太有罪惡感,食落都幾清新。

2022-06-01 17 瀏覽
今晚同一位好耐冇見嘅朋友食飯 朋友提議食雞煲!今次決定嚟銅鑼灣試下哩間阿來客棧~ 一入到餐廳全新裝修 乾淨企理!首先當然唔少得係重慶辣雞煲~一上枱份量都幾多👍🏾食落去雞肉彈牙鮮甜! 今晚都幾肚餓於是叫咗好多火鍋配料~首先當然唔少得手切牛肉!牛肉嘅雪花均勻 牛味濃郁 唔錯!另外朋友想食海鮮~於是叫咗日本瀨戶內蠔 大大粒好鮮甜好滑 仲叫咗個蝦滑 新鮮彈牙~另外叫咗其他配料 蜂巢豆腐、萵筍、蓮藕、油條 粟米 全部都新鮮好食最後梗係要啤啤佢啦!叫咗支大藍妹 開心盡興的一個雞煲火鍋夜
一入到餐廳全新裝修 乾淨企理!

最後梗係要啤啤佢啦!叫咗支大藍妹

開心盡興的一個雞煲火鍋
2022-05-31 13 瀏覽
阿來客棧新開業的時候就有朋友就介紹過我來這裏吃,當時新開業有開張優惠好抵食,今日去完感謝祭就過嚟食雞煲雞煲差唔多食哂之後侍應會加湯,之後就係打邊爐啦,滿足左我兩個願望馳名重慶辣雞煲$168有微辣小辣中辣大立辣可以揀,雞肉非常入味,媽咪好鍾意呢款醬料,雞爪雞腿雞胸都有廣島蠔$68一碟有4隻,幾飽滿阿來牛肉卷$58半份共有兩串,牛肉味濃郁半份鴨血$38媽咪至愛~峰巢豆腐$25好吸湯好正醬料茶芥費每位$12

馳名重慶辣雞煲$168

廣島蠔$68
一碟有4隻,幾飽滿

阿來牛肉卷$58
半份共有兩串,牛肉味濃郁

半份鴨血$38
媽咪至愛~

峰巢豆腐$25
好吸湯好正

醬料茶芥費每位$12
2022-05-26 20 瀏覽
阿來客棧雞煲‧火鍋25/F, Jardine Center, 50 Jardine's Bazaar, Causeway Bay銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心25樓對食雞煲同打邊爐都有要求架我, 以雞煲打邊爐來講, 阿來客棧是港島區頭幾位之內。佢個湯滋味, 香濃之極又好飲, 食完再打邊爐係完全唔洗再點醬油。由來來雞煲原班人馬主理,真係食得返個回憶滋味。點份$188金湯花膠瑤柱雞,半隻份量。因兩個人食,我地都以半份為單位點野食,一來想試多d唔同架野。$52 半份蝦滑,彈到上天架蝦滑。$25 串串鵪鶉蛋,純粹夠意佢細細粒容易食。$25 半份油麥菜$25 半份皇帝菜食完黏黏脷, 再轉場食甜品消消熱先。
阿來客棧雞煲火鍋

銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心25樓

由來來雞煲原班人馬主理,真係食得返個回憶滋味。

點份$188金湯花膠瑤柱雞,半隻份量。

$52 半份蝦滑,彈到上天架蝦滑。
$25 串串鵪鶉蛋,純粹夠意佢細細粒容易食。

$25 半份油麥菜
$25 半份皇帝菜

食完黏黏脷, 再轉場食甜品消消熱先。
銅鑼灣🚇呢間阿來客棧🥢除咗麻辣🌶雞煲出名之外,佢其他湯底火鍋🍲一樣出色👍,今次我就食咗養顏🥰海底椰子🥥雞火鍋🍲!入面環境乾淨企理👍又大又舒服😌,長凳🪑亦坐得好舒適。裝修簡約得來帶點🏮古樸典雅嘅風味,用膳🥢氣氛都唔錯🥰。我哋係火鍋未到之前先食個頭盤🧄蒜泥白肉🐖,辣油好香又唔太辣🌶,用青瓜🥒薄片卷住🧄蒜泥同埋白肉🐖一齊食層次感豐富好開胃🤤。火鍋🍲我哋揀咗🥰養顏海底椰子🥥雞半隻🤤,佢哋會喺你面前放🐓雞件落去,又會提醒我哋啲雞件食得,感覺幾細心☺️。🐓雞件啱啱好熟🤤好嫩滑彈牙👍,湯底有好多海底椰🥥飲落清甜感覺滋保🥰十分之唔錯!廣島蠔🦪4隻都幾大隻🤩,肉厚鮮味。蜂巢豆腐吸收晒個🥰養顏海底椰子🥥雞底🤤超級鮮甜又有豆香😋。手打四寶丸有鮮🦐蝦丸、🦑墨魚丸、🐖豬肉丸同埋🐂牛肉丸🤤,各有風格,不過就比較細粒有啲唔夠喉😆。翡翠豆苗🌱清香鮮嫩冇乜渣,新鮮高質👍。🐂牛氣冲天一份入面有牛腩、牛筋、牛舌同埋金錢肚,十分之豐富🤩,牛腩嫩滑,牛舌👅軟熟味道濃郁,🐂牛筋同埋金錢肚煮耐啲吸埋湯🥣底精華好好食😋!

入面環境乾淨企理👍又大又舒服😌,長凳🪑亦坐得好舒適。

裝修簡約得來帶點🏮古樸典雅嘅風味,用膳🥢氣氛都唔錯🥰。

廣島蠔🦪4隻都幾大隻🤩,肉厚鮮味。

蜂巢豆腐吸收晒個🥰養顏海底椰子🥥雞底🤤超級鮮甜又有豆香😋。

翡翠豆苗🌱清香鮮嫩冇乜渣,新鮮高質👍。

2022-05-25 18 瀏覽
今日我哋去咗銅鑼灣食阿來客棧,呢間餐廳係雞煲火鍋餐廳,可以先食雞煲後打邊爐我哋叫咗半隻馳名重慶辣雞煲$168,有五種辣都選擇由大辣至唔辣都有呢個雞煲嘅雞件非常嫩滑,而且雞件都係大大件,加上秘製雞煲醬汁,特別惹味!之後我哋就開始叫火鍋配料打邊爐,打邊爐又點少得食牛肉呢,我哋叫咗特級手切肥牛,肥牛非常高質,好重牛味,雪花分布平衡仲有必點嘅鴨血同埋烏冬二個人食岩岩好👍🏻👍🏻👍🏻 下次一定會試埋其他湯底

仲有必點嘅鴨血同埋烏冬

二個人食岩岩好👍🏻👍🏻👍🏻 下次一定會試埋其他湯底
2022-05-25 16 瀏覽
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑最近見到銅鑼灣開咗間雞煲火鍋,睇完先知原來係來來雞煲原班人馬主理👨🏻‍🍳仲唔即刻去試吓🙋🏼‍♀️✅馳名重慶辣雞煲 (半隻) 唔辣至大辣都可以選擇,啱哂唔同口味嘅人🌶雞件肉質嫩滑又入味,而醬汁味道豐厚,麻香味重🤤配料主要係洋蔥同莞茜🧅而且特別之處係醬汁係帶點甜,辣得黎又唔會令味蕾發麻👍🏻雞煲仲可以特價加購特色配料添!✅養顔花膠花膠有4塊,厚身嫩滑同大塊✅牛氣沖天有牛腩、牛筋、牛舌同金錢肚🐮放入醬汁煮之後特別惹味又軟腍,鍾意食牛嘅一定要加埋!✅脆炸午餐肉(半份)半份有六塊午餐肉,可以就咁當小食食,或者放入鍋煮陣再食,雙重滋味更享受🐷✅珊瑚蚌(半份)蚌身好爽口,大部分配料仲有半份選擇,方便點多幾款配料

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑

✅馳名重慶辣雞煲 (半隻)

✅養顔花膠
花膠有4塊,厚身嫩滑同大塊

✅牛氣沖天

✅脆炸午餐肉(半份)

✅珊瑚蚌(半份)
蚌身好爽口,大部分配料仲有半份選擇,方便點多幾款配料
2022-05-21 15 瀏覽
要食重慶辣雞煲,我一定會第一時間諗到依度!點解?因為佢嘅雞煲嘅汁非常有層次,濃濃香辣嘅醬汁掛在嫩滑嘅雞件上,而且辣度可以自選不同程,食過你一定會愛上❤️依度嘅裝修簡約舒適而且大方,服務員嘅態度非常親切,有問必答,重好好傾😉依度嘅響鈴係㕑師即點即炸嘅,所以每次嚟依度打邊爐我必定要叫佢,脆口而且好鬆化,可以配甜酸醬食,當係餸酒小食又得,點雞煲嘅話吸收晒啲湯汁精華,真係超級好味道👍🏻由於我朋友唔食牛肉,所以我哋叫咗西班牙黑毛豬片,豬肉味濃,重有好多不同嘅食物可以選擇,一定有你喜歡的

2022-05-20 14 瀏覽
食雞煲.搵阿來😊阿來客棧雞煲正👏秘製醬汁用料靚😇真材實料配料足🤗鮑魚彈牙耳仔郁😋生蠔鮮甜爽又滑😉牛筋夠腍又爽滑😛牛腩炆得夠火喉😁金錢牛肚確實好👍牛脷又係夠腍身😗重慶肥腸更加腍😃又腍又爽有咬口😚雞煲配料自己揀😏鍾意邊款自家嘆😍優惠價錢任你揀🥳阿來雞煲好鬼盞🥰—————————-🐔足料秘製醬汁雞煲:用新鮮雞泡製,雞肉嫩滑,醬汁惹味🦪鮑魚:爽口彈牙👍🦪生蠔:鮮甜肥美肥腸:炆得夠腍又有咬口😋🐮牛腩、牛筋、牛脷、牛肚:全部都炆得又入味又夠腍身👍—————————-環境舒適整潔、地方寬闊—————————足料雞煲秘醬汁,優惠價錢任配搭😋其實開心🥳簡…單就在你身邊..·食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶—————————-
雞煲.搵阿來😊
鍾意邊款自家嘆😍
優惠價錢任你揀🥳
阿來雞煲好鬼盞🥰

🐔足料秘製醬汁雞煲
用新鮮雞泡製,雞肉嫩滑,醬汁惹味

🦪鮑魚:
爽口彈牙👍

🦪生蠔:
鮮甜肥美

肥腸:
炆得夠腍又有咬口😋

🐮牛腩、牛筋、牛脷、牛肚:
全部都炆得又入味又夠腍身👍

—————————-
環境舒適整潔、地方寬闊

—————————
足料雞煲秘醬汁,優惠價錢任配搭😋
其實開心🥳簡…單就在你身邊..·
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份