2022-09-03 51 瀏覽
是日行過銅鑼灣 唔知食咩好 突然好想食雞煲,咁岩好彩朋友Book到位 聽講呢度既雞煲雞好嫩滑 仲好有鮮味,就試下啦😋馳名重慶辣雞煲 (半隻)$168一向鐘意食辣野既我地 叫左少辣試試佢先,開頭食唔太辣, 愈後期就感受到辣得過癮既滋味😝 手打四寶丸 $52 集合墨魚丸、蝦丸、豬肉丸、牛肉丸粒粒手打 爽口彈牙 十分推薦👍半份鮮松露墨魚滑 $54墨魚🦑滑同樣咁爽口 加埋黑松露 真係好香😝半份五香牛筋腩 $58牛筋腩吸左雞煲個湯 牛味濃郁 再加埋辣味 真係超級正~😍半份脆炸午餐肉 $32店員提醒要盡快食因為剛剛炸起 外層脆卜卜 仲好香~半份魚皮餃 $25 魚皮餃皮薄餡靚🥰總結: 呢度兩個人食,埋單都係$5XX。環好舒適👍 相信冬天,食一個熱辣辣嘅雞煲一定仲正😝😝

馳名重慶辣雞煲 (半隻)$168

手打四寶丸 $52
集合墨魚丸、蝦丸、豬肉丸、牛肉丸
粒粒手打 爽口彈牙 十分推薦👍

牛筋腩吸左雞煲個湯
牛味濃郁 再加埋辣味 真係超級正~😍

半份脆炸午餐肉 $32
店員提醒要盡快食
因為剛剛炸起 外層脆卜卜 仲好香~

半份魚皮餃 $25
魚皮餃皮薄餡靚🥰

2022-09-02 39 瀏覽
阿來客棧 (銅鑼灣).呢間燒肉啲肉質素好好,個人食得太多野後貴精不貴多,呢啲份量細細地但啲肉真係入口半化.▪️馳名重慶辣雞煲半隻*(微辣)▪️.要我諗港島區雞煲一定係揀呢間,$168半隻雞煲惹味,再加上配料牛氣沖天(分別係金錢肚,牛腩,牛根等)會落埋個鍋一齊,索曬啲汁,好好食勁惹味🤪 如果可以有埋雞軟骨就正啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).▪️鬼馬墨魚脆▪️.好耐無食類似嘅野,好多地方有但唔係到到好食!我最怕係有隻墨魚脆係釀個生墨魚肉係油炸鬼入面,變相要淥完先食得嘅時候,油炸鬼已經腍曬🥲 但呢個墨魚彈牙,油炸鬼又脆,配上酸甜汁!.▪️ 鮮鵝腸/爽脆白鱔片/娃娃菜/薯粉▪️.除左鮮鵝腸係一份之外,其他都係半份,二人已經非常夠食。 白鱔片好香四片一人兩片(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 娃娃菜必叫,薯粉出乎意料地夾,加上醬汁,少少葱同醋撈埋食勁正!.📌 阿來客棧 (銅鑼灣)銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心25樓.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.
阿來客棧 (銅鑼灣)

▪️馳名重慶辣雞煲半隻*(微辣)▪️

▪️鬼馬墨魚脆▪️

▪️ 鮮鵝腸/爽脆白鱔片/娃娃菜/薯粉▪️
📌 阿來客棧 (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心25樓
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-09-01 46 瀏覽
今天約了一位「無雞不歡」的朋友在銅鑼灣共晉晚餐,而小妹就極之喜愛打邊爐,於是就相約阿來客棧食雞煲,一餐飯同時滿足兩人的要求!見到招牌上鮮明搶眼的「公雞頭」就知到去啱地方了。裝潢不算豪華,勝在舒適乾淨。先來醬料一套,基本的金銀蒜、辣椒🌶️、葱粒、醬油及香醋,每位收費$16,屬合理水平!煲底選了馳名重慶辣雞煲 $168,半隻雞對兩人來說份量剛剛好,看著舖得滿滿的青翠莞薾,頓時食慾大增!因小妹不嗜辣,所以選了不辣的。然而絲毫不減其惹味程度!雞肉口感嫩滑,醬料味道香濃,我們差不多把半隻雞全清了,才加清湯變火鍋🍲。打邊爐小妹多數都先吃青菜,皇帝菜平時較少出現在小菜料理,故此是打邊爐不二之選。這份皇帝菜新鮮翠綠,份量也不少,作為邊爐的先鋒部隊極為稱職。鮮腐竹鮮嫩香滑,豆味濃郁。台灣貢丸確為打邊爐熱門配料,肉質爽口彈牙,肉餡鮮香夠味。即包韮菜餃,皮薄餡靚,韭菜饀料分量多,味道有驚喜,一食欲罷不能。脆炸午餐肉,亦是近年流行邊爐配料,邪惡度爆燈!金菇菜,每次打邊爐重不缺少。在熱湯中灼一灼即可,浸太久會流失金菇菜本身的鮮甜味。外出打邊爐的好處,款多量少,多麽豐盛的二人晚宴,實在回味無窮飲味選了凍檸樂$22,
見到招牌上鮮明搶眼的「公雞頭」就知到去啱地方了。

裝潢不算豪華,勝在舒適乾淨。

鮮腐竹鮮嫩香滑,豆味濃郁。

台灣貢丸確為打邊爐熱門配料,肉質爽口彈牙,肉餡鮮香夠味。

脆炸午餐肉,亦是近年流行邊爐配料,邪惡度爆燈!

飲味選了凍檸樂$22,可樂配火煱,清涼解渴,人生一樂也!
2022-08-29 32 瀏覽
味道都應該夠麻夠辣雞煲 可惜同枱既朋友唔食得辣 今次只可以試到BB辣 無辣不歡既我 下次一定要試下大辣雞煲 可惜唔係乾身雞煲 比較鍾意食乾雞煲 不過最後落咗薯粉煮到啲汁索哂 都好好味其他既配料都新鮮好味

其他既配料都新鮮好味
2022-08-07 42 瀏覽
阿來客棧地址: 銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心25樓今日放假同老公過嚟銅鑼灣食飯,經朋友推薦,就過咗嚟銅鑼灣嘅阿來客棧打邊爐。餐廳環境舒適,而且有隔板,乾淨衛生。1.金湯花膠瑤柱雞半隻$198湯底方面,我哋就食咗滋補養生嘅花膠雞湯。花膠雞湯質地比較杰身,味道濃郁,老公大讚好味。花膠大大塊膠質滿滿,充滿骨膠原。另外,鍋仲有好多雞件,雞件嫩滑,味道新鮮。依個湯底好適合打邊爐😋。2. 廣島蠔四隻$68廣島蠔新鮮大隻,粒粒都脹卜卜,淥完都唔會縮到好細。蠔隻肉質鮮甜、嫩滑,甘香可口,非常美味。3. 爽脆白鱔片半份$68我最鍾意食白鱔片。白鱔片肉質嫩滑,帶點爽脆,食到好新鮮。4. 珊瑚蚌半份$68珊瑚蚌其實唔係蚌類。佢地係海參在海裡面對敵人時排出體外嘅腸臟!珊瑚蚌味道鮮甜,爽口彈牙,簡單淥一淥已經滋味無窮。5. 稻庭烏冬半份$20最後我哋仲食咗烏冬,烏冬再配搭湯底嘅精華,真係冇得頂。烏冬好滑,我哋食到好滿足。
阿來客棧
地址: 銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心25樓

1.金湯花膠瑤柱雞半隻$198

2. 廣島蠔四隻$68

3. 爽脆白鱔片半份$68
我最鍾意食白鱔片。白鱔片肉質嫩滑,帶點爽脆,食到好新鮮。

4. 珊瑚蚌半份$68

5. 稻庭烏冬半份$20
渣甸中心近年開左好多唔同既食店,當中打邊爐食雞爐既就特別多🤣養顏海底椰子雞|$168/半隻出邊我都食過椰子雞,但通常都係已經將雞放晒入去,根本都唔知真唔真材實料🙈但係「阿來」呢度湯底同埋雞係分開上,佢地會係客人面前將雞肉放入湯底,保證足料👍🏻湯底好香椰子味,我都忍唔住飲左一碗,雞肉好嫩滑,可能因為即時放入而唔係煮左好耐既分別手打四寶丸|$52/半份四寶丸包括有:蝦丸,墨魚丸,牛丸,豬肉丸四款丸都真材實料,最重要咬落去爽口彈牙😋不過半份原來就係1樣1粒,如果餐牌有寫咁就會令顧客更清晰鮮墨魚滑|$52/半份好食既墨魚滑會爽口彈牙,而且黏力十足🤤通常放入湯既時候就會知新唔新鮮蜂巢豆腐|$25 /半份吸左湯底嘅蜂巢豆腐,啖啖都有湯既精華😍椒鹽鮮粟米|$62 /半份第一次食椒鹽粟米,感覺非常驚喜☺️原來椒鹽同粟米味道好夾,有少少燒烤咁嘅感覺,粟米多汁香甜,好值得嘗試

養顏海底椰子雞|$168/半隻

手打四寶丸|$52/半份
四寶丸包括有:蝦丸,墨魚丸,牛丸,豬肉丸

鮮墨魚滑|$52/半份

蜂巢豆腐|$25 /半份
吸左湯底嘅蜂巢豆腐,啖啖都有湯既精華😍

椒鹽鮮粟米|$62 /半份
2022-08-01
2022-07-30 38 瀏覽
餐廳位於銅鑼灣渣甸街嘅一幢新大厦渣甸中心25樓,聽聞係由來來雞煲嘅原班人馬主理,餐廳環境舒適濶落,加上抽風系統精神,係一間坐得好舒服嘅雞煲餐廳。藍妹,打雞煲,飲啤酒,係定劣嚟。椒鹽粟米,椒鹽粟米放上枱已經香氣四溢,面頭椒鹽做得香脆乾身,而且一啲都唔油膩,味道惹味,十分開胃。脆炸午餐肉半份,脆炸午餐肉緊隨其後,午餐肉炸脆之後嘅吸引程度無庸置疑,淨食又得,打雞煲亦得。雞煲半隻,辣度揀咗中辣,我覺得個辣度大約等於譚仔嘅中辣同大辣之間,嗜辣嘅我辣得相當過癮, 雞肉嫩滑,令人十分享受。老油條半份,唔係咁多打雞煲有得嗌嘅油炸鬼,見到餐牌有當然試試,掉完落雞煲之後都依然脆身,讚。薯粉半份,薯粉索盡雞煲嘅精華,打雞煲,落薯粉,都係定劣嚟。油麥菜半份,油麥菜非常新鮮,直情係刺身級,食份菜作結,感覺健康。

藍妹,打雞煲,飲啤酒,係定劣嚟。

薯粉半份,薯粉索盡雞煲嘅精華,打雞煲,落薯粉,都係定劣嚟。

2022-07-19
  • 雞煲
2022-07-29 45 瀏覽
銅鑼灣一向都係美食天堂,好食嘅雞煲就坐落係渣甸街。餐廳環境光亮整潔,坐位闊落,可以坐得舒適。卡位同卡位之間仲有簾,可以放心同朋友傾計。馳名重慶辣雞煲今次叫左小辣,上枱已經聞到秘製重慶醬料嘅香味。等左一陣,滾起就食得。雞件大小平均、厚肉,真係啖啖肉。香料嘅味道唔會太過特出而蓋過其他味道,醬汁味道各方面都配合得好好,令雞嘅鮮味更為特出。廣島蠔4隻廚房會將生蠔放入雞煲先上枱,侍應提醒一滾起就先食生蠔,以免過熟影響口感。生蠔算好大粒,一咬即爆汁,十分juicy。鮮松露墨魚滑鐘意食黑松露嘅朋友絕對唔可以錯過,黑松露份量好多。落鍋煮完就聞到黑松露撲鼻嘅香味,味道同墨魚滑出奇地合襯。爽口彈牙不在話下,食得出墨魚香同新鮮嘅味道。鮮鵝腸油脂分布平均,口感爽滑爽脆脘片脘片肉厚大片,切得好靚,上枱已經係藝術品。由晶盈剔透到奶白嘅魚肉,食落口都係一種享受。彈牙得黎唔靭唔老,魚肉吸滿雞湯,十分驚喜。鐘意食魚嘅朋友必點!

銅鑼灣一向都係美食天堂,好食嘅雞煲就坐落係渣甸街。

馳名重慶辣雞煲

廣島蠔4隻

鮮松露墨魚滑

鮮鵝腸
油脂分布平均,口感爽滑

爽脆脘片

2022-07-26 36 瀏覽
最愛吃辣嘅我,今日約咗個麻辣好友出嚟,當然去食返個麻辣雞煲😝😝😝阿來客棧不單止地點方便就腳,環境舒適,而且座位寬躺,如果想有Privacy,仲可以叫侍應放下隔簾,想同朋友點樣傾偈都得🤭🤭🤭🤭雞煲由新鮮嘅薑片、蒜片、紫洋蔥、乾花椒、醬汁濃郁香辣惹味,加上又嫩又滑嘅滑雞件,麻香撲鼻,真係非常茲味😋😋😋😋食完雞煲之後的醬汁,加入雞湯變身成為麻辣湯底,打邊爐當然要點個特級手切肥牛,牛肉油花比例均勻,色澤非常紅潤,肉質既嫩口又新鮮,配上新鮮嘅鴨血、蘿蔔、萵筍同埋娃娃菜,認真一流 。
l

l
2022-07-26
  • 馳名重慶辣雞煲
👉避開繁忙時間開餐,來到便🈶️位了,開心仔😍.📌馳名重慶辣雞煲(半隻)$168 ~ 點了小辣,雞件大件肉厚,重口味了點,但吃雞煲就是愛它的濃香冶味。。。😃📌鬼馬墨魚脆 $62 ~ 油炸鬼釀入🈵️🈵️墨魚滑,香脆彈牙,作餐前小食一流😋☝️加點了📌重慶肥腸1份 $58、📌牛氣冲天1份 $68 (牛腩、牛筋、牛舌、金錢肚),廚房會把另加配料一起煮才上枱,食材口感軟腍入味好味道,一煲過模式也不錯‼️😅☝️吃完加料雞🐔煲已經飽了一半,🉑️加湯作火鍋。。。點了📌桂花蚌(半份)$68、📌油麥菜(半份)$25,用料新鮮,油麥菜只奉上最嫩的菜膽⋯正菜🤩☝️貼心地食材可🉑️選半份、一份,人少可點半份,非常好👍📌茶芥 $12/人
👉避開繁忙時間開餐,來到便🈶️位了,開心仔😍
📌馳名重慶辣雞煲(半隻)

📌重慶肥腸1份
📌牛氣冲天1份

📌桂花蚌(半份)
📌油麥菜(半份)

☝️貼心地食材可🉑️選半份、一份,人少可點半份,非常好👍
📌茶芥 $12/人

2022-07-18
📌馳名重慶辣雞煲(半隻)
📌重慶肥腸1份
📌牛氣冲天1份
📌桂花蚌(半份)
📌油麥菜(半份)
【阿來客棧·雞煲火鍋專門店】就咁睇餐廳名估唔到係食咩,原來係雞煲火鍋專門店!佢地嘅雞煲選擇都幾多,有重慶辣雞,海底椰子雞,胡椒豬肚雞同花膠瑤柱雞🐥我地今次就嗌左重慶辣雞煲試試🤤✨馳名重慶辣雞煲一拎到上枱已經聞到好香,食落果然好惹味。比較特名嘅係,佢地落左好多蒜片,所以食落唔係重花椒八角個種惹味,鍾意食蒜嘅朋友你懂的🤤有5種辣度可以揀,我唔係幾食得辣,所以揀左微辣嚟試試,啱啱好!✨特級手切肥牛食完雞煲加湯打邊爐😆依款手切肥牛係必食推介嚟,基本上每一枱都有嗌。至於質素,食到牛肉味,油花又靚,睇下相就知🤤✨鬼馬墨魚脆依款又係必食推介,基本上每枱都有嗌一碟。面頭係墨魚滑,個底係炸到脆卜卜嘅油炸鬼。油炸鬼乾身唔會油淋淋,又唔會硬倔倔,食落好脆,加埋墨魚滑口感好得意。✨即炸魚皮魚皮拎上枱個陣feel到有陣熱氣冒出嚟,加左炸蒜同少少調味,就咁食已經好正,送酒一流😆其他火鍋料水準正常,不過可惜同朋友都食飽左,試唔到佢地嘅手打丸類、雲吞同炸午餐肉🥲見到其他人叫,賣相望落幾吸引🤤餐廳環境光潔,地板枱面乾爽。枱與枱之間仲裝左布簾,有需要可以拉落嚟同隔離枱隔開。我個人幾鍾意依個設計,防疫之餘私穩度又高左,唔洗
【阿來客棧·雞煲火鍋專門店】
就咁睇餐廳名估唔到係食咩,原來係雞煲火鍋專門店!

✨馳名重慶辣雞煲

✨特級手切肥牛

✨鬼馬墨魚脆

✨即炸魚皮

餐廳環境光潔,地板枱面乾爽。枱與枱之間仲裝左布簾,有需要可以拉落嚟同隔離枱隔開。我個人幾鍾意依個設計,防疫之餘私穩度又高左,唔洗同隔離枱你眼望我眼😂

依間餐廳我幾鍾意,下次會再encore,試埋其他幾款火鍋料!
2022-07-11 33 瀏覽
餐廳位於港島區,地理上十分方便快捷,鄰近地鐵站,最喜愛就是這樣的感覺。食物方面,我挑選了的當然就是雞煲,雞煲絕對是這裏我最喜愛的其中一種東西。即叫即做,充滿鑊氣,但最重要的是不太油膩,加上吃完整個雞煲後,我選擇打邊爐,加入餐廳自家製的高湯,更加美味。牛肉當然是我必點的選擇,挑選高級靚牛,入口就是不一樣的美味,不肥膩,入口軟滑。另外,我喜愛的就是墨魚滑,爽口又彈牙,在其他地方絕對吃不到,真材實料的墨魚滑,就是如此的美味。
食物方面,我挑選了的當然就是雞煲雞煲絕對是這裏我最喜愛的其中一種東西。即叫即做,充滿鑊氣,但最重要的是不太油膩,加上吃完整個雞煲後,我選擇打邊爐,加入餐廳自家製的高湯,更加美味。
2022-06-21 40 瀏覽
呢間阿來客棧除左重慶辣雞煲出名其他湯底都好出色㗎早兩日食完辣野生緊飛滋就叫個椰子雞潤一潤先養生海底椰子雞鍋職員幫我地煮完會提我地飲碗湯先 真係好鮮甜雞件好大件又滑 煮得啱啱好火鍋料都好出色特級手切肥牛就算點細份都幾大碟好夠食肉質睇相就知靚 又滑又重牛味手打四寶丸墨魚丸最彈牙最出色食到墨魚粒粒仲有蟹籽增加口感鯪魚滑相對失色啲 有魚味但太軟身 唔係我杯茶桂花蚌焯一陣就食 又爽口鮮甜 配清清地嘅湯底好夾花雕雞子最鍾意食雞子 呢個用花雕浸過平時唔肯食雞子嘅朋友都食左粒 冇腥味野生竹笙吸晒啲雞湯超好味服務好好 雖然我地食嘅野唔多骨但職員中途都嚟換左兩次碟係值得encore嘅火鍋店
呢間阿來客棧除左重慶辣雞煲出名

服務好好 雖然我地食嘅野唔多骨
但職員中途都嚟換左兩次碟
係值得encore嘅火鍋
2022-06-20 26 瀏覽
今晚朋友帶我來渣甸中心的阿來客棧打邊爐環境不錯 店面不算太大但枱與枱中間會有簾相隔 比較有私隱選了半隻養顏海底椰子雞裡面有椰子 海底椰 粟米 湯頭清甜半隻雞兩人分享剛剛好大概煲五分鐘就可以先吃雞 頗為嫩滑其實吃完半隻雞已飽了一半還好火鍋料都可以選小份特級手切肥牛肉質嫩滑 牛味濃郁 油花豐富質素相當高手打四寶丸店家自制的四款手打丸 包括墨魚丸 蝦丸 鯪魚丸 豬肉丸口感爽彈 蝦丸墨魚丸尤其出色鮮墨魚滑跟墨魚丸一樣 相當爽彈 墨魚味濃 推薦!
今晚朋友帶我來渣甸中心的阿來客棧打邊爐

店家自制的四款手打丸
包括墨魚丸 蝦丸 鯪魚丸 豬肉丸
口感爽彈 蝦丸墨魚丸尤其出色

鮮墨魚滑
跟墨魚丸一樣 相當爽彈 墨魚味濃 推薦!

2022-06-17 33 瀏覽
放工收得早~~就趁五點幾過嚟打邊爐🍲未開始有人~~感覺安全啲~座位好闊落,而且中間可以有拉布革開大家食都食得好安心唔想食咁濃味~就點咗養顏椰子雞湯底有海底椰同粟米🌽未開始打邊爐前當然要飲兩碗湯先好濃郁~成晚我都就咁食打邊爐料唔需要點豉油香酥肉真係每次嚟必點!推介個粉唔厚,仲有少少花椒粒響度而且旁邊個辣粉好香口有畫龍點睛嘅功效鴨血夠晒厚實,一開始就放落去吸味松露墨魚滑~~松露味好出個滑夠晒彈牙黑毛豬腩肉片~~肥瘦平均

放工收得早~~就趁五點幾過嚟打邊爐🍲

未開始有人~~感覺安全啲~

座位好闊落,而且中間可以有拉布革開大家

食都食得好安心

唔想食咁濃味~就點咗養顏椰子雞湯底

有海底椰同粟米🌽

未開始打邊爐前當然要飲兩碗湯先

好濃郁~成晚我都就咁食打邊爐料唔需要點豉油

香酥肉真係每次嚟必點!推介

個粉唔厚,仲有少少花椒粒響度

而且旁邊個辣粉好香口

有畫龍點睛嘅功效

鴨血夠晒厚實,一開始就放落去吸味

松露墨魚滑~~松露味好出
個滑夠晒彈牙