間唔中一個人都會黎Uncle 4 食個lunch ,但通常都係食炒粉、炒飯,所以今日就諗住試下佢地嘅咖哩。一入到餐廳,侍應姐姐都十分有禮貌並示意我的就座位置。餐廳咁岩播緊80-90年代嘅廣東流行曲,加上裝修等,格外有風味。今次叫左個咖哩豬扒飯,估唔到豬扒都唔會好靱,正正常常,但最意想不到嘅係竟然係有兩塊大大塊嘅豬扒,仲有青椒、洋蔥、薯仔等配料,真係岩哂大食嘅我🤣🤣。咖哩汁非常香濃,辣度對我來說剛好。由於係午市套餐,可選中湯或西湯,仲有一杯飲品,賣單都係$60,算是貼地。

2024-05-08
經過依間見咖喱咁出名就試下啦~叫咗2份下午茶芝士咖喱焗海南雞飯~賣相都吸引~咖喱幾香椰奶味~不過D雞肉好淋~一咬就散似煲咗好耐嘅肉~仲要有D奇怪味~冇咩肉骨多~睇落吸引食落麻麻芝士肉醬焗意粉味道仲奇怪~肉醬唔算多剛好夠撈意粉~食到泰式酸辣醬味~有好多辣椒粒~餐牌冇寫辣~如果係小朋友或者唔食辣叫咗嗰D人點算好下午茶跟餐飲~熱奶茶正常嘢枱櫈都好油好污糟~紙巾抹幾次都好油~唔介意嘅先好試~擔心衛生問題冇下次
經過依間見咖喱咁出名就試下啦~叫咗2份下午茶

芝士咖喱焗海南雞飯

芝士咖喱焗海南雞飯、芝士肉醬焗意粉
下午茶跟餐飲~熱奶茶正常嘢

2023-02-12
2023-11-18 314 瀏覽
疫情前,會間中食嘅一間茶餐廳。今次係疫情後再幫襯。佢嘅食物質素都算幾好,又唔貴。咖哩雞髀飯,係每次我去都會食嘅。雞髀係炸嘅,好脆,入面肉質反而仲好嫩。配上咖哩汁好正😊大家如果平時係尖沙咀唔知食咩,呢度係唔錯
疫情前,會間中食嘅一間茶餐廳。
今次係疫情後再幫襯。
佢嘅食物質素都算幾好,又唔貴。
咖哩雞髀飯,係每次我去都會食嘅。
雞髀係炸嘅,好脆,入面肉質反而仲好嫩。
配上咖哩汁好正😊
大家如果平時係尖沙咀唔知食咩,呢度係唔錯
2023-07-02 641 瀏覽
【油尖旺區】【琪旺家】喺尖東食嘢,多數都係啲貴價嘢,不過亦都有啲茶餐廳。今日想講呢間係一間幾抵食嘅餐廳,以廉價西餐為招徠嘅。佢哋之前係叫「Uncle 4 阿四快餐」,喺香港都有幾間。最近尖東呢間叫「琪旺家」,不過換湯不換藥。講到第一次食就已經係好耐之前,見到有 $72 嘅鐵板套餐「黑椒雜扒配薯條」就叫個嚟食。咁當然係跟黑椒汁同薯條,湯就飲忌廉湯。味道上就一般架喇,港式快餐店質素,唔要求太多。加 $2 飲「凍檸茶」少甜,都可以。之後嗰次食 $60 嘅「正宗海南文昌雞飯套餐」跟中湯,都係加咗 $2 要「凍檸茶」不過今次走甜。質素上隻雞就好一般,失望。而再之後就食 $59 嘅「芝士蒜蓉焗豬扒意粉」飲忌廉湯同加 $2 嘅「凍檸茶」走甜,都係焗嘢穩陣。所以佢改名後我都係食 $65 嘅「仿鮑片黑椒汁焗肥牛意粉」改咖喱汁,晚市送「楊協成甘蔗水」,冇咗水吧咁。總括而言,諗唔到食乜之下,過嚟食個快飯都係一個唔錯嘅選擇,唔係我都唔會食咁多次,穩陣啲咪食焗嘢。。。(地址:尖沙咀漆咸道南69號閣樓)#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #f

(地址:尖沙咀漆咸道南69號閣樓)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #foodies #tasty #globaleats #tastyfood #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am油尖旺區 #尖東 #尖沙咀 #紅磡 #1am紅館 #琪旺家 #阿四快餐 #uncle4 #鐵板扒餐 #黑椒雜扒配薯條 #正宗海南文昌雞飯 #芝士蒜蓉焗豬扒意粉 #仿鮑片黑椒汁焗肥牛意粉 #楊協成甘蔗水 #1am1068 #1ambackup
2022-09-06 1107 瀏覽
呢間嘢簡直離曬譜 又污糟邋遢 水壺上又有曱甴 態度又差 好似得罪咗佢哋好~~多嘢咁 落單連行過嚟都唔願意 喺個櫃檯叫我大嗌畀佢聽要啲咩 嘢又唔係特別好食 環境邋遢到咁 都覺得佢啲嘢食邋遢 浸餐具嗰隻杯入面有肉碎 好似人哋朗完口吐返出嚟嗰啲嘢咁 🤮🤮🤮 埋單問佢可唔可以用 Alipay 答都唔答我 扮聽唔到 淨係掛住同啲同事喺度傾計 傾計就大大聲咁傾
2021-12-08 1349 瀏覽
午餐好多人, 疫情下還是要面對面搭臺,不太喜歡。 西湯味道OK,材料份量足,夠味。日式海鮮炒烏冬,有小蝦。炒得都OK。乾炒黑椒牛柳絲米粉賣相可以。 味道普通,唔夠黑椒。
午餐好多人, 疫情下還是要面對面搭臺,不太喜歡。
西湯味道OK,材料份量足,夠味。

日式海鮮炒烏冬,有小蝦。炒得都OK。

乾炒黑椒牛柳絲米粉
賣相可以。 味道普通,唔夠黑椒。
2021-11-21
2021-09-19 1166 瀏覽
兩公婆逛尖沙咀後,便到Uncle 4港式餐廳食晚餐, 老婆想食鐵板餐,我哋便叫兩款鐵板餐share食😋😋~ 牛扒鐵板配意粉--黑椒汁--西湯羅宋湯(餐飲凍檸茶)牛扒及意粉份量十足,牛扒有啲筋位幾好食,意粉幾爽,黑椒汁一大碗,羅宋湯唔會太濃😋~ 石斑鐵板配薯條--洋蔥汁--中湯薯仔湯(餐飲凍咖啡)石斑及薯條份量十足,石斑好脆口,洋蔥汁大大碗,薯條係粗薯條,薯仔湯清清甜甜😋餐飲略為多冰,但轉凍飲衹需加兩元。店員服務效率高,食物份量十足,值得再食😋😋
~ 牛扒鐵板配意粉--黑椒汁--西湯羅宋湯(餐飲凍檸茶)
~ 石斑鐵板配薯條--洋蔥汁--中湯薯仔湯(餐飲凍咖啡)
餐飲略為多冰,但轉凍飲衹需加兩元。
店員服務效率高,食物份量十足,值得再食😋😋

2021-05-08 1483 瀏覽
話說有日行街行到攰攰地,又到下午茶時間,見到有間叫Uncle 4,朋友話這間好食,於是我哋就決定上去食返個Tea先🍽上到去地方好大,窗邊咁啱有位,所以就坐窗邊,望住尖沙咀東果邊食Tea感覺幾好😊下午茶⋯好多款式,有三文治丶扒餐丶粉面餐丶焗飯炒粉炒麵都有,價錢由$3x-$49左右,豐儉由人。我揀咗咖哩雞扒雞蛋米線和熱咖啡,熱咖啡係一般茶餐廳果d,米線嚟到,好大份,雞扒都唔細而且係煎得邊位有少少脆,煎蛋都係熱的,仲有少少菜,咖哩汁野味,我估這店的咖哩食品係招牌出品。味道:好味份量:大CP值:高,會再嚟

味道:好味
份量:大
CP值:高,會再嚟
2021-05-06
2021-04-02 868 瀏覽
今日假期第一日,出左去尖東行街。去到Uncle 4,就上左去睇下有無卡位,有就比個機會佢,試下有咩好食。今次我地就點左,黑椒什扒配炒飯(咖哩汁) $70 及海南雞飯 $58。黑椒什扒包括: 豬扒,雞扒,腸仔,火腿,可以跟炒飯或意粉。炒飯加上咖哩汁好吃。咖哩汁好大碗另外上很不錯。不過豬扒好乾,不好吃。雞扒同樣很麻麻,一樣乾爭爭。無估錯既話,應該係先用熱水煮熟,再煎兩下就上枱。所以最好食係個飯同腸仔。海南雞就麻麻,鞋颯颯,無雞味。我最鐘意飲忌廉湯,忌廉湯好飲夠濃,中湯都算不錯。

什扒餐

海南雞飯

海南雞就麻麻,鞋颯颯,無雞味。

餐湯

我最鐘意飲忌廉湯,忌廉湯好飲夠濃,中湯都算不錯。
2021-04-02
餐湯
2020-11-15 1289 瀏覽
下午我在「尖沙咀」 小型商場裡面,喝完「咖啡」配甜味「泡芙」的下午茶之後,就動身離開商場,前往光顧同樣位於「漆咸道南」,今晚晚餐裡面的閣樓餐廳「阿四快餐」。雖然「阿四餐廳」裡面也有電視播放節目,但是由於「阿四餐廳」「尖沙咀」分店樓面裡面的電視機數目頗多,所以播放的頻道也不只有「83」頻道,以及黃昏播放整點新聞報導的電視臺「81」。恰巧我選擇享用晚餐的「阿四餐廳」,餐廳裡面也有電視機,正式播放我比較接受到,沒有太多新聞報導的「82」。所以我找對應該坐的座位之後,新聞報導當時對我的威脅也立刻被解除。至於「阿四餐廳」餐牌裡面的食品,最初我一直都找不到晚餐時段裡面的食品,後來我才忽然發現「阿四餐廳」晚市餐牌內容,原來跟「阿四餐廳」午市餐牌內容相同,只是享用晚餐需要支付比「午餐」昂貴三元的價錢而已。其實我大可以選擇,享用「尖沙咀」分店「阿四餐廳」晚餐餐牌裡面的「咖喱牛腩飯」食品,然後再追加一款雞肉小食食品,再加上套餐飲品就完成一份晚餐了。但是我一來找不到「阿四餐廳」晚餐餐牌裡面,有關「小食」食品的那一部分。所以我最後對「阿四餐廳」晚餐裡面的「雞肉」食品部分注意力,改為放在「海南雞飯」食品的身上。

雖然「阿四餐廳」餐牌裡面,有屬於自己的「海南雞飯」套餐,但是「阿四餐廳」其餘的食品其實大多都有屬於自己的套餐,加上食品的實際售價價錢不算昂貴,令我有足夠預算同時點兩個客飯套餐。

我先點了一客「阿四餐廳」裡面的「咖喱牛腩飯套餐」,「阿四餐廳」真的把「海南雞飯套餐」裡面的「海南雞」跟「油飯」各自分開送到上檯,單看外觀已經可以肯定「阿四餐廳」的「海南雞飯」不會是「泰式」。

但是「阿四餐廳」「海南雞飯」裡面的「油飯」沒有加入例如「黃薑」的調味料炒過,但是我覺得「阿四餐廳」的「海南雞飯」,看來也不是很像「馬來西亞式」或者「新加坡式」。

所以據我在「阿四餐廳」裡面親自光顧和目測所見,「阿四餐廳」售賣的「海南雞飯」實際製成品,很有可能是傳統是以前「海南島」製作和售賣的版本「海南雞飯」。

食客在「阿四餐廳」裡面享用晚餐套餐,晚飯套餐裡面還包括了餐湯和飲品,結果我詢問過「阿四餐廳」的侍應,知道「阿四餐廳」裡面的中式例湯包含「豬骨」在內之後,選擇了西式湯品「忌廉湯」和「羅宋湯」。

至於飲品方面,我以為我在晚上七點之前光顧「阿四餐廳」,自己精神能力和狀態應該還有足夠時間,去適應和消化「凍奶茶」裡面的「紅茶」提神功效,所以選擇享用「凍奶茶」跟「凍檸檬利賓納」。

我為了確是「阿四餐廳」晚餐裡面的「羅宋湯」,「羅宋湯」裡面的肉類是「牛肉」還是「豬肉」,於是我詢問「阿四餐廳」裡面看似是「經理」的大叔,結果他回答我「羅宋湯」裡面當然是「牛肉」。

但是我告訴他,我曾經遇光顧過有些餐廳,餐廳製造的「羅宋湯」裡面的材料夾雜有「豬肉」,結果那位「大叔」聽完我的經歷之後,立刻嗤之以鼻,告訴我傳統的「羅宋湯」裡面只有「牛肉」,肯定不會有「豬肉」。

於是我也沒有再追問下去,確定今次在「阿四餐廳」晚餐裡面的所有點餐內容,然後安坐在餐廳的餐櫈上面,一邊觀看電視,一邊等候侍應送上所有食品飲品。

「阿四餐廳」套餐裡面的餐湯「忌廉湯」,「忌廉湯」裡面的「粟米」不算非常多,相反我還能夠在「忌廉湯」裡面,發現到夾雜少許口感軟腍的「雞肉」粒。

至於「阿四餐廳」套餐「忌廉湯」裡面的整體味道雖然是偏甜,但是「忌廉湯」的實際甜味裡面大部分都是「忌廉」甜味,反而幾乎沒有夾雜任何「粟米」甜味在裡面。

至於「阿四餐廳」套餐裡面的「羅宋湯」,「羅宋湯」裡面的味道,大部分都是來自「蔬菜」裡面的甜味,跟少許來自「牛肉」的辣味。
咖喱牛腩飯

至於「阿四餐廳」套餐裡面的飲品,飲品整體味道都是偏甜的,尤其是「凍檸水」飲品裡面夾雜了不少「糖漿」,飲品實際味道甜到,幾乎把「檸檬」酸味都掩蓋凌駕過去。

至於「阿四餐廳」另一份套餐裡面的飲品「凍奶茶」,「凍奶茶」裡面的紅茶味道,也沒有我最初預計之中那麼濃厚,「淡奶」甜味反而比「紅茶」味道掩蓋了。

我在「阿四餐廳」享用兩份套餐裡面,另外享用的一杯飲品「凍檸檬利賓納」,「利賓納」裡面的「黑加侖子」糖漿甜味實際濃度,比我想像中來得比淡,甚至被「檸檬」酸味反客為主掩蓋過去了。

至於食品方面,「阿四餐廳」的晚餐套餐裡面,沒有包含任何餐前小食,只是純粹包含一杯飲品而已。所以我來到「阿四餐廳」享用晚餐,整體過程裡面都是直接進入主題,立刻享用「咖喱牛腩飯」跟「海南雞飯」。
海南雞飯套餐

「阿四餐廳」晚餐裡面的「咖喱牛腩飯」,安排了「咖喱牛腩」跟「白飯」分開各自上檯,所以「咖喱牛腩」的實際份量,完全符合我個人的期望,而且有大量「咖喱牛腩」供我享用。

至於「咖喱牛腩」裡面的口感,包括「牛腩」跟「馬鈴薯」在內,也都被「阿四餐廳」廚房煮到頗為軟腍,「牛腩」夾雜了不少肥膏脂肪,所以口感感覺十分軟綿綿。

另一方面,「阿四餐廳」製造的「咖喱牛腩飯」,咖喱汁的實際味道偏向比較辣,咖喱汁本身的強烈辣味,令「馬鈴薯」的實際味道,也被「咖喱牛腩」裡面的「咖喱汁」染成濃厚辣味。

偏偏「阿四餐廳」廚房製造的食品,無論是「咖喱牛腩飯」還是「海南雞飯」,食品裡面的「白飯」實際份量,都我原本預計的份量豐盛得多。結果我食完「咖喱牛腩飯」之後,已經感覺到有五成飽足的感覺。

後來我享用「阿四餐廳」製造的「海南雞飯」,發現廚房還在「海南雞飯」製成品的旁邊,附送一粒綠色的水果,看似是「青檸」,又有點像「桔仔」,反而我現在可以比較晚才入睡,所以立刻擠了汁液進入雞肉裡面。

「阿四餐廳」加入「綠色水果」汁液之前的「海南雞」味道感覺偏向比較淡,相反加入汁液之後的「海南雞」雞肉味道,立刻增加了酸甜味道。

至於「海南雞飯」裡面的「雞肉」,由於都是未去骨的關係,所以「海南雞」實際享用過程稍為有點麻煩,需要食客不斷用口吸吮骨頭,和吐走骨頭。雞肉實際的口感,感覺煮得偏向比較腍。

但是也正正因為「阿四餐廳」廚房,已經把「海南雞」裡面的雞肉煮到完全熟透,所以「海南雞」實際的雞肉原味味道,都已經稍為流失,變相需要套餐附送的「綠色」水果酸甜味道搭救。

至於「海南雞飯」套餐裡面的「油飯」實際口感,「油飯」裡面加入撈勻的「雞油」實際份量感覺不算很多,所以「油飯」實際味道偏淡,還是需要餐廳附送的調味甜辣醬汁,才能享用完所有「海南雞飯」食品。

可惜「阿四餐廳」提供的「海南雞飯」不是「泰式」,否則「海南雞飯」有「豆瓣醬」酸辣味道的話,應該會更易入口,現在「阿四餐廳」唯一吸引到我下次再享用的食品,只剩下「咖喱牛腩飯」而已。
2020-10-27
30 分鐘 (堂食)
咖喱牛腩飯
海南雞飯套餐
2020-10-23 666 瀏覽
茶餐厅是快捷方便的吃饭地方,吃过几次Uncle 4 ,印象都不错。店位于漆咸道谭仔米线的楼上,大街上有大招牌,很容易找到。上楼梯前会看到不同很多套餐的招片,感觉到他们的东西和种类可不少。桌上有几张过了胶的餐单,各式各样,价钱是50-70元之间。餐汤要了红汤,一般茶餐厅水准,没有什么特别,如果能带一个小餐包会满足很多。大大碟的仿鲍片牛柳丝炒一丁,料和面都不少,用铁板上,上桌时还听到 “咋咋”声,面与芽菜一起会很爽口,也不会太滞。餐茶是热柠茶,三块柠檬片,茶底一般,水准普通。虽然套餐的食品有参差,但起码不难吃,以价格和份量来说,是很不错的。

店位于漆咸道谭仔米线的楼上,大街上有大招牌,很容易找到。

桌上有几张过了胶的餐单,各式各样,价钱是50-70元之间。

羅宋湯

仿鮑片牛柳絲炒一丁

熱檸茶

餐茶是热柠茶,三块柠檬片,茶底一般,水准普通。

2020-10-23
仿鮑片牛柳絲炒一丁
熱檸茶
2020-03-24 1469 瀏覽
呢度嗌外賣好正啊😃好有鑊氣呀依度今次嗌左海南雞飯午餐$45已經有羅宋湯同埋嘢飲個碗羅宋湯好足料如果係細胃嘅女仔,淨係食碗湯都可以夠飽㗎啦碗飯都好大兜啊差唔多有成3分1隻雞淨係食啲雞已經好飽啦俾咗好多姜容我方便我撈好多飯泥食呢度係我外賣之選,會encore好多次✨就算係男仔都一定會夠食
呢度嗌外賣好正啊😃
好有鑊氣呀依度
今次嗌左海南雞飯
午餐$45已經有羅宋湯同埋嘢飲
個碗羅宋湯好足料
如果係細胃嘅女仔,淨係食碗湯都可以夠飽㗎啦
碗飯都好大兜啊
差唔多有成3分1隻雞
淨係食啲雞已經好飽啦
俾咗好多姜容我
方便我撈好多飯泥食
呢度係我外賣之選,會encore好多次✨
就算係男仔都一定會夠食
外賣自取
2020-02-14 866 瀏覽
一支冷行過見咁多款式咁上去睇睇叫左鐵板牛扒配炒飯羅宋湯可樂冰底$70落樓....!係尖咀.絕對接受質素:——羅宋湯先來.足料.我諗佢來碗大既.會飽左一半👍🏻👍🏻👍🏻..湯味都岩岩好...要講既唯有係冇肉👉🏻👈🏻鐵板牛扒...肉質有根有咬口.(咁平仲想點)炒飯.旦炒.粒粒分開既.👍🏻黑椒汁(睇相)唔係普通野...好味既黑汁🥰
一支冷
行過見咁多款式咁上去睇睇
叫左
鐵板牛扒配炒飯
羅宋湯
可樂冰底
$70落樓....!
係尖咀.絕對接受

質素:——

鐵板牛扒...肉質有根有咬口.(咁平仲想點)
炒飯.旦炒.粒粒分開既.👍🏻
黑椒汁(睇相)唔係普通野...好味既黑汁🥰
2020-02-07 676 瀏覽
全尖沙咀最抵咖喱饭午餐超多什菜鲜製羅宋湯~大量西芹椰菜~红羅白~红椒~洋葱片午飯時間~包括湯~中西~除了红湯也包括忌簾的和中湯!咖喱汁原味~一流的尖锐的好!白雪雪~软绵绵的飯粒~可能會係九龍區最好白飯豬扒有T骨~2大塊~味道清新~份额極慷慨~杯奶茶好飲~我研究過~一個超级紅湯~咖喱+2大煎猪排用品质上乘新白米饭~加入了以上圖片為证杯正式開工作奶茶~我倾向给阿4叔快餐店~至尊平價真心推荐!無論如何~最重要好吃!

全尖沙咀

椰菜~
红羅白~
红椒~
洋葱片

午飯時間~包括湯~
中西~除了红湯
也包括忌簾的
和中湯!

咖喱汁原味~一流的尖锐的好!
白雪雪~

杯奶茶好飲~
我研究過~
一個超级紅湯~
咖喱+2大煎猪排
用品质上乘新白米饭~
加入了以上圖片為证杯
正式開工作奶茶~
我倾向
给阿4叔快餐店~
至尊平價真心推荐!

無論如何~
最重要
好吃!
2020-02-05
  • 羅宋湯
  • 咖喱饭
2020-01-31 599 瀏覽
Uncle 4今日中午同同事喺尖沙咀搵食,第一次跟咗人去漆咸道南69號閣樓嘅uncle four度食,門口唔係咁顯眼。上到去睇下餐牌,種類繁多,款式都好吸引,我最後揀咗個 *芝士咖哩焗雞扒飯* 再配一杯凍奶茶飲;店舖好好,會送上青紅蘿蔔湯,應該都冇點落調味料,十分清甜,而杯奶茶亦都有傳統茶餐廳嘅香味,只是略嫌淡咗一啲;焗飯等咗大概十分鐘,大大碗好有質素,芝士咖哩令到啲飯亦都有啲漿口嘅感覺,好香濃,下次可以再試試!
Uncle 4