2019-10-15 891 瀏覽
超難食,明明係鐵板牛扒飯,係完全唔係個回事,只係好似碟飯咁樣上菜,平時食開旺角果間都好食,以為tst食會有驚喜,好食啲,係以為!點知真係有驚無喜,先唔講一入嚟一個待應都無,冷氣唔涼,講食物質素真係未食過咁差 鐵板完全唔熱,淋個汁上去完全無沙沙聲同出煙!似碟頭飯,啲飯又少 又咁是但噠落去,個咖喱汁唔似咖喱汁,似油汁! 仲要唔知點解個汁係一堆骨,係雞骨!未食過有咖喱汁里面全部都係骨,好似係人地食淨啲餸菜咁,個牛扒係乾憎憎 又薄,真係食到好嬲!
2019-06-14 1073 瀏覽
呢個英文直譯叫四叔嘅快餐店,典型港式茶記。我係第一次嚟幫襯,重係朋友帶來,朋友住係尖沙咀,近水樓台,嚟嘅次數自然比我多,佢話呢度平、靚、正。呢度係間舊式快餐店,要上去閣樓,地方幾大,座位尚算舒適,祇係衞生環境要改善,個厠所有陣味朋友好欣賞呢處嘅星洲炒米,因為佢鍾意重口味!每個餐都有湯同餐飲,我哋叫佐羅宋湯,湯料頗多菜,但味道好濃烈同辣,唔多啱我口味我比較欣賞阿四嘅「咖喱焗飯」,比普遍咖喱飯好食餐茶我叫杏仁霜,老闆娘慳皮,冲出來味道好淡個人認為呢處食物中規中矩,價錢ok(喺尖沙咀區相對便宜),份量亦足;當然講到底叫做快餐,味道同質素就唔好要求咁高啦!
呢個英文直譯叫四叔嘅快餐店,典型港式茶記。

朋友好欣賞呢處嘅星洲炒米,因為佢鍾意重口味!

星洲炒米

我比較欣賞阿四嘅「咖喱焗飯」
,比普遍咖喱飯好食

咖哩海南雞焗飯

餐茶我叫杏仁霜,老闆娘慳皮,冲出來味道好淡

2019-06-05
咖哩海南雞焗飯
2019-05-07 765 瀏覽
本身這間餐廳大部份的座位都是空置的,我坐下座位之後,叫嘢食,至於食物一般!😑當食嘢途中突然有侍應話有團到要驅趕座位,趕散客!這種經營方式態度極不好!唔會再去幫襯!(這是熟客的對待方式)
2019-03-21 802 瀏覽
uncle 4入邊有好多唔同種類嘅套餐有中式有西式,大多數主要都係一個飯為主,好少人叫餸叫飯食。喺落套餐嘅時候你可以選擇羅宋湯或忌廉湯,特別係佢地羅宋湯好重蕃茄味,同埋好多肉特別好味。另外套餐特別抵食,大概每個餐只需要50蚊左右,包湯同飲品,而且食落俾一般餐廳好味。如果冇試過真係值得一試,試過就會想再食。比起同區其他同樣質素嘅食物起碼要60 70,蚊而且多數唔包野飲再加上uncle4送餐快可以係短時間之內食完。 值得一嘗
喺落套餐嘅時候你可以選擇羅宋湯或忌廉湯,
2019-02-20 706 瀏覽
是日同女友下午茶時段到訪。地方很大多卡位梳化,可以坐得頗舒服叫了西多拼司華力腸,份量夠大。司華力腸炸到脆脆地上碟表面係脆既而入面就好熱.層皮唔燶之餘,仲脆脆地,一啖咬落去.咬到熱辣辣既肉非常爽實。樽茄汁是靚茄汁,拌食非常好吃西多士厚身,炸至金黃色,外觀吸引,看着小塊牛油,在厚厚的金黃香脆多士上像爆漿熔岩慢慢熔化跟晶瑩的楓糖漿融為一體……中央還夾著花生醬真是難以抗拒的誘惑女友叫咖哩牛腩飯.咖哩牛腩飯看起來份量夠多.而且女友話味道好好平凡食一個下午茶餐.味道同功夫上都畀到驚喜我真係值得再黎試過。
是日同女友下午茶時段到訪。
地方很大多卡位梳化,可以坐得頗舒服

叫了西多拼司華力腸,份量夠大。

司華力腸炸到脆脆地上碟
表面係脆既而入面就好熱.
層皮唔燶之餘,仲脆脆地,一啖咬落去.
咬到熱辣辣既肉非常爽實。
樽茄汁是靚茄汁,拌食非常好吃
西多士厚身,炸至金黃色,外觀吸引,
看着小塊牛油,在厚厚的金黃香脆多士上
像爆漿熔岩慢慢熔化
跟晶瑩的楓糖漿融為一體……
中央還夾著花生醬
真是難以抗拒的誘惑
女友叫咖哩牛腩飯.

咖哩牛腩飯看起來份量夠多.
而且女友話味道好

好平凡食一個下午茶餐.
味道同功夫上都畀到驚喜我
真係值得再黎試過。
2018-11-28 814 瀏覽
Ordered a baked curry chicken breast rice today for $49. The waitress said they couldnt provide any hot drinks due to machine failure, so i was forced to add $2 to upgrade to cold drinks.The amount of rice was little, yet the amount of chicken breast was satisfactory. The curry was pretty good, and it didnt make me feel thirsty afterwards. The cold drink was large, but the free soup was small.

Curry  Baked  Chicken  Breast  Rice
2018-11-17 500 瀏覽
最近先發現 原來尖沙咀有間抵食下午茶 👇🏻公司三文治 $39 雞排夠大塊 正👇🏻菠蘿油配腸仔煎蛋 $34 牛油略嫌太細塊👇🏻咖喱牛扒煎蛋湯米線 $39 咖喱味好食 唔會太辣 而且分量超多👇🏻作為凍檸茶愛好者 真係要讚一讚佢夠大杯 檸檬夠多 茶味夠濃👍👍
最近先發現 原來尖沙咀有間抵食下午茶

👇🏻公司三文治 $39 雞排夠大塊 正

👇🏻菠蘿油配腸仔煎蛋 $34 牛油略嫌太細塊

之前我們大伙來吃下午茶,其中一位朋友看到還有鐵板扒餐就想叫,但看到大家只吃粉麵飯,當時就忍住沒叫(畢竟她還是臉皮薄怕笑話她大胃王),但沒過幾天心癮難耐,離港前又拉我再探四叔(Uncle 4),當然這次是晚飯時段進來,而且就是吃鐵板餐。這裏的餐牌款式,在日間時段已算應有盡有,到了晚市更有點花多眼亂,其中就包括日間沒有的:四川馬勒雞窩、特色烤魚、重慶花雕雞鍋(都係 $110半隻 / $180全隻),任食火鍋放題($148 加一,配料選擇多,居然有花甲,青口,帆立貝,大蝦,肥牛),汽水啤酒任飮(也會另賣紅酒),更會開放大貴賓房,還有兩三部可看直播歐洲足球的大螢幕電視!但即使如此,我倆想了一會,還是決定叫鐵板鋸扒。其實這裡的鐵板扒餐水平,只算不過不失(相比其他炒粉麵飯),就是份量肯定充足,也附合這裡出品的特色。我叫了鐵板蒜蓉石斑薯條,石斑柳不大,但有三塊,也算彌補了份量,但石斑煎的稍微過頭,有點乾硬。朋友叫了鐵板牛扒拚薯條,牛扒也有兩大塊,牛扒則煎得香軟。感覺這裡的鐵板份量要比外間多出10-20%,薯條也算豐富,我倆都是胃王,平時吃鐵板扒最多只有七八成飽,這次卻意外地滿足。餐湯和餐飲,也是真材

餐湯和餐飲,也是真材實料不含糊不欺場。忌廉湯有不少磨菇火腿,香味濃郁,只是還有點忌廉粒沒有溶透。羅宋湯也有豐富蕃茄蔬菜和牛腩粒,酸辣剛好。最後的餐茶也沒有敷衍。我的阿華田,有足夠濃度。朋友叫了奶茶,雖不及正宗絲襪奶茶,但也差不了太遠。另外如想升級轉特飲,價錢也不貴。

2018-08-01
餐廳是在閣樓,地下門面狹窄,以往曾多次走過也不自知。今次在尖東接待幾位朋友,她們看到下午茶時間快完,就想試試港式下午茶,就去了最近的餐廳 Uncle 4。大伙上到二樓坐下,四周紅色的裝置,格局像酒吧多於餐廳(們來到時人不多,但聽說午飯座無虛席),而且卡座不少,而且都是紅色皮製梳化,座位寬敞,比茶餐廳舒適,最大缺點是燈光偏陰暗。無論早午晚,這裡的餐牌都保持50-60多款粉麵飯,包括鋸扒中菜烤魚火鍋海南雞飯,炒湯炆燉焗,粉麵飯粥樣樣齊,有點眼花暸亂,而且由1100-2330都有供應。下午茶時間由1430-1830,餐牌還是有50款,除了一般的下午茶小吃,還有正餐的粉麵飯可選。要重點讚的,是這裡的經典港式碟頭粉麵飯,都是料多量大,下午茶份量非常大碟,等同正餐,也够鑊氣。乾炒牛河,碟底乾身,熱辣香噴,夠味不太咸,牛肉也軟滑但沒梳打粉味,豉油河粉極具口感。星洲炒米,炒得乾身不膩,鑊氣充足,還留有咖哩香。黑椒牛肉炒烏東,烏東彈牙又不硬,黑椒惹味香口,牛肉絲不韌。這時,鄰桌叫了麻辣星洲炒飯,她們覺得份量太多就邀請我們幫吃,我們試了幾口,只覺飯身頭尾完好分明,蝦仁大粒蝦身乾淨,配料( 义燒,火腿,蛋絲

要重點讚的,是這裡的經典港式碟頭粉麵飯,都是料多量大,下午茶份量非常大碟,等同正餐,也够鑊氣。乾炒牛河,碟底乾身,熱辣香噴,夠味不太咸,牛肉也軟滑但沒梳打粉味,豉油河粉極具口感。星洲炒米,炒得乾身不膩,鑊氣充足,還留有咖哩香。黑椒牛肉炒烏東,烏東彈牙又不硬,黑椒惹味香口,牛肉絲不韌。這時,鄰桌叫了麻辣星洲炒飯,她們覺得份量太多就邀請我們幫吃,我們試了幾口,只覺飯身頭尾完好分明,蝦仁大粒蝦身乾淨,配料( 义燒,火腿,蛋絲,菜絲,蔥花,辣椒 )豐富齊全,輕度麻辣又帶有輕微香辣。

焗飯的水平也不錯。朋友叫了咖哩汁魚翅焗海南雞飯,咖哩汁不算辣,反而葡汁透出濃重椰香,但魚翅則沒影沒踪,口感就像焗葡國雞飯。另外聽侍應介紹,芝士焗咖喱牛腩飯,褔建焗飯,也都好味。

餐牌上也有新穎的粉麵款式。比如海南撈米線,熱辣又惹味,如能吃辣,可以加少量辣椒醬先乾撈地吃一些米線,再倒入胡椒紫菜湯吃掉剩下的米線。至於叉燒絲炸菜芫茜河粉,朋友說配搭有點古怪,是否好吃則見仁見智。

這裡的食物質素,以茶餐廳標準可說合格有餘(難免部份菜式有瑕疵)。款式也多元,很多都有賣相,而且份量充足,沒有欺場偷工減料,也有香港風味,如不太挑剔口味,絕對能滿足不同人不同口味。

人均價錢,也算實惠親民接地氣,性價比極高,在尖沙咀也沒見過比它更便宜的茶餐廳,還可收八達通(在大陸小販也收微信支付寶,但在香港餐廳收八達通的比例還真不多)。

服務總體滿意。侍應寫單送菜都帶有茶餐廳特色的 "爽手" 和 "粗聲粗氣",但也算周到有禮,在飯市也很少趕客結賬。唯獨正欲拍照時,侍應趕來提醒不宜拍照,表示因有大陸客人不喜入鏡曾對拍照者喝罵拍照。如欲來拍照的朋友再留意。
2018-07-27
下午茶
2018-03-04 1956 瀏覽
唔賭唔知時運高!明明茶餐廳格局,晚市居然做「$148加一,」火鍋放題??OpenRice 食評亦零記載!等我嚟!店內typical茶餐廳設計,不過張枱裝左電磁爐,亦有一個好大 VIP 房!有 TVB 及 NOW TV 直播!汽水啤酒任飮!椰子雞湯底:居然半隻生雞上!份量十十足!椰子湯底較清,微甜!不過粟米有少少問題!個芯有少少爛!火鍋配料:選擇多,居然有花甲,青口,帆立貝,蝦!肥牛亦正常,蔬菜亦多!仲有出前一丁!總結:追求性價比的食家不妨一試!

總結:追求性價比的食家不妨一試!

2018-03-03
2018-02-10 1105 瀏覽
返工經常在Uncle 4樓下經過,但從沒上去二樓幫趁過,只因看到樓下的餐牌,似乎有太多的選擇,早餐共有18款。趕著返工那來閒情去細心研究呢?所以寧可揀只有幾款選擇那些餐廳,吃完便走。但今早不用返工,要去做義工,為免塞車,早早便到達尖沙咀,於是便上Uncle 4看看。上到二樓坐下,覺得這裏似間酒吧多於餐廳,四周紅色的裝置,竟有種綺麗的感覺。餐牌令我眼花撩亂,結果揀了個從未在早餐時吃過的叉燒湯河,其他配搭是腸仔煎蛋和牛油餐包。整份早餐擺滿了半張檯。除了河粉外,其他食物都一般,包括了奶茶亦不合格,全部都是好看不好吃,惟獨是那碗湯河粉。叉燒切了絲,配上大量炸菜,還加了不少芫茜,整個配搭頗奇怪。因有很多炸菜,故吃進口頗惹味,芫茜亦增加了香味,這碗粉是整個餐最好吃的。不過,試過一次已夠了,應該不會再幫趁。

不過,試過一次已夠了,應該不會再幫趁。
2018-02-10
$31 (早餐)
2018-01-29 710 瀏覽
第一次寫食評,平時都系睇人地寫就多,今次真系忍吾住要寫....食尼個餐真系吾知系我get錯定佢有問題喇...明明餐牌系寫「咖哩扎肉帶子焗飯」,但食既系咖哩扎肉蟹柳焗飯...個蟹柳仲要全部都系芝士遮住晒,真系要食左落去/叉開黎睇先知...平時去開The Hart果間分店食,服務,野食都好d見未去過尼間分店就試下啦,點知.......7點9已經無晒忌廉湯....但又吾系旺場落完單比單客人,仲要飛落張枱到懶型?趕時間?兩樣都吾覺喎🤔
食尼個餐真系吾知系我get錯定佢有問題喇...
平時去開The Hart果間分店食,服務,野食都好d
見未去過尼間分店就試下啦,點知.......

7點9已經無晒忌廉湯....但又吾系旺場
落完單比單客人,仲要飛落張枱到
懶型?趕時間?兩樣都吾覺喎🤔
2018-01-29
10 分鐘 (堂食)
2017-11-13 1212 瀏覽
Uncle 4第一次來呢一間餐廳,雖然係閣樓,點知一上到黎真係覺得好驚訝,全間餐廳都滿座,下午茶時間座無虛席,成個餐廳都係紅色皮製梳化,仲有卡位呢,真係非常不得了。下午茶餐牌真係花多眼亂,有50幾款嘅下午茶選擇,時間由兩點至六點半,最好就係連星期六日都有得食呢!除咗一般嘅三文治,米線,西多士,焗飯之外,仲有雲南過橋米線,同埋海南風味嘅麵食。選擇困難嘅人表示好頭痛,因為佢哋嘅午餐餐牌都有差唔多50款,由上午11點至到晚上11點半都可以供應,不過晚上六點半之後就要加$3呢。見到枱上面有一個電磁爐,原來晚市係會有火鍋:四川馬勒雞窩、特色火鍋烤魚、重慶花雕雞鍋等等,都係$110(半隻)/$180(一隻),係尖沙咀區來講,價錢都幾親民。海南過橋撈米線$38跟豬肉乾/牛肉乾,送紫菜清湯,仲包一杯飲品紫菜湯幾好味,米線份量好多,仲有芫荽同埋竹筍絲,但係味道令人失望,因為個牛肉乾真係好乾身,配上特別嘅醬汁,但係唔特別惹味
Uncle 4

海南過橋撈米線$38
跟豬肉乾/牛肉乾,送紫菜清湯,仲包一杯飲品
2017-10-22 806 瀏覽
這𥚃很旺午餐時間經常爆見到好多地盤工人幫襯我同朋友㨂下午茶去食下午茶人流都好旺今日下午三時到好在仲有卡位,不過枱面還有食物等數分鐘先有伙記見到經清潔枱面後叫下午茶兩個人不用考慮,叫了兩份茶餐兩人都吾怕超標兩份西多士拼司華力腸,好大碟司華力腸無偷工減料,原條上皮質煙勒肉質爽彈西多亦有睇頭,炸到金黃色入面仲有花生醬,連埋蜜糖伴吃帶出牛油及花生醬香味兩個人十分肚餓五分鐘內食完再飲番杯咖啡,簡直係一樂乜
這𥚃很旺午餐時間經常爆
見到好多地盤工人幫襯
我同朋友㨂下午茶去食
下午茶人流都好旺
今日下午三時到
好在仲有卡位,不過枱面還有食物
等數分鐘先有伙記見到
經清潔枱面後叫下午茶
兩個人不用考慮,叫了兩份茶餐
兩人都吾怕超標
兩份西多士拼司華力腸,好大碟
司華力腸無偷工減料,原條上
皮質煙勒肉質爽彈
西多亦有睇頭,炸到金黃色
入面仲有花生醬,連埋蜜糖伴吃
帶出牛油及花生醬香味
兩個人十分肚餓五分鐘內食完
再飲番杯咖啡,簡直係一樂乜

2017-10-11 445 瀏覽
Green green grass of I think Hk is green Green green trees and lots of gardens Can compare to England Maybe London just wandering around with love ❤️ of the mother town fair Inexpensive breakfast everyday Every where not fresh brewed hot coffee ☕️ taste delicious Like most tea restaurant Ah 4 is a fast food restaurant Waiter served Price Ok big Fresh The fillet is 6-7"32$Hot drinks Adding 2$ for a tall Big iced tea 4 brother 'a bacon 🥓 Well done ✅ too bad Today the fish 🐟 No good next time Pork ch
Green green grass of
Waiter served
Price Ok
big
Fresh
The fillet is 6-7"
32$
Pork chop
Fish 🐟
Too expensive
2017-10-11
$32 (早餐)
  • Hainanese  noodles  and  dried  beef  seaweed  soup
  • Fried  chicken  leg
  • Rice  sticks  with  pickled  mustard