2023-10-08 114 瀏覽
呢間位於尖東科學館附近,來自於台灣的呀杏飯團🍙店,每個飯團🍙都好健康,100%純手工製作!採用泰國🇹🇭紫米飯包著餡料,而且餡料也很多,款式不同,不夠也可以再加料,一定吃飽飽!如果不知道點那一個飯團還可以選擇最受歡迎排行榜中的其中一款套餐,配搭飲料🥤,唔洗左揀右揀。我很喜歡吃咸蛋黃,所以我選擇了套餐✨C1 金沙鹹蛋飯團🍙+椰果四季春✨A7 新宿燒汁牛扒飯團🍙+黑糖珍珠奶茶🧋兩款飯團🍙中除左有主角咸蛋黃和牛扒之外仲有肉鬆、菜、菜圃、少少油炸鬼,食落好香好有咬口,好味😋!而且飯團有菜有肉,滿足一餐的營養需要。👍🏻特別推薦呢度的黑糖珍珠奶茶🧋!坊間的黑糖奶茶🧋都好甜,但呢間的黑糖珍珠奶茶🧋唔會太甜,非常適合我的口味!👉🏻我點的是少甜少冰!👈🏻(而且據說飲黑糖珍珠奶茶🧋會好上奶🫢,今日我呀B飽啦🤭!)而且一個套餐唔貴,幾十蚊有埋野飲,食飽飽,真係好抵食!而且店內有個小型櫻花🌸樹,買完外賣🥡係呢度打卡影相📸️都好靚,買完野食唔好錯過呢個打卡位🌸!

我很喜歡吃咸蛋黃,所以我選擇了套餐
✨C1 金沙鹹蛋飯團🍙+椰果四季春
✨A7 新宿燒汁牛扒飯團🍙+黑糖珍珠奶茶🧋
👍🏻特別推薦呢度的黑糖珍珠奶茶🧋!
(而且據說飲黑糖珍珠奶茶🧋會好上奶🫢,今日我呀B飽啦🤭!)
而且一個套餐唔貴,幾十蚊有埋野飲,食飽飽,真係好抵食!

• 黑糖珍珠奶茶
2023-10-07 79 瀏覽
阿杏飯團係一間台灣飯團連鎖店,係尖沙咀有分店㗎。佢哋嘅飯團好特別,每個飯團都係即叫即製,保證新鮮熱辣。今次我就試左兩款:🍴新宿燒汁牛扒飯團 - 個牛扒大大塊,外皮煎過,入面仲有菜脯、肉鬆、生菜同油炸鬼碎,口感豐富, 仲好juicy👍🏻👍🏻 飯團用左紅米,飽肚又健康!🍴如果鰻魚係你嘅菜,可以試下佢哋嘅名古屋鰻魚飯團,入面有大量嘅鰻魚、菜脯、椰菜絲同油炸鬼粒,味道鹹甜豐富,個汁好正,好好食㗎👍🏻👍🏻👍🏻 佢哋嘅黑糖珍珠奶茶都好出名,可以試下,珍珠又彈牙,飲落好滋味,少甜啱啱好🤣最後,如果你鍾意走糖嘅飲品,可以試下佢哋嘅椰果四季春,味道清清地,椰果又爽,好解渴👍🏻

2023-09-28 104 瀏覽
今日簡簡單單午餐去左阿杏d 飯團食外賣飯團啊,其他餐廳人多等得耐, 去阿杏買個飯團簡單食就最好,而且餐廳飯團選擇多,蟹柳雞肉牛肉咩都可以揀,新宿牛扒名古屋鰻魚芙蓉咸蛋雞扒,而且順面仲可以加埋台式飲品,總有款啱胃口。-燒汁牛扒飯團飯團包得厚實,飯粒選用紫糯米, 燒汁牛扒有黑椒惹味, 肉質鮮嫩,肉汁juicy, 飯團包住滿滿既配料好似肉鬆、菜脯同油炸鬼,配埋紫米咬落足料實在。=鹹蛋雞扒飯團 好香口, 仲好邪惡, 但我very like十分推薦r呢款鹹蛋鬆香咸脆,雞扒啖啖肉,鬆香咸脆,無論味道和口感都very like~黑糖珍珠奶茶&椰果四季春餐廳仲有台灣手搖飲品黑糖珍珠奶茶, 珍珠QQ的夠煙韌帶微微香甜。椰果四季春 勁多椰果粒粒,四季春清香唔甜, 好正~~
今日簡簡單單午餐去左阿杏d 飯團食外賣飯團啊,
其他餐廳人多等得耐, 去阿杏買個飯團簡單食就最好,
而且餐廳飯團選擇多,蟹柳雞肉牛肉咩都可以揀,
新宿牛扒名古屋鰻魚芙蓉咸蛋雞扒,
而且順面仲可以加埋台式飲品,總有款啱胃口。
燒汁牛扒飯團
=
鹹蛋雞扒飯團
好香口, 仲好邪惡, 但我very like
黑糖珍珠奶茶&椰果四季春
餐廳仲有台灣手搖飲品
黑糖珍珠奶茶, 珍珠QQ的夠煙韌帶微微香甜。
椰果四季春 勁多椰果粒粒,四季春清香唔甜, 好正~~
📍#阿杏飯團 🍙美式什扒飯團 鍾意啖啖肉嘅你必點!有豬牛雞肉、好高蛋白質😁三種肉都唔會好乾身🫶🏻食完好飽肚🤣CP值高🍙鹹蛋雞扒飯團 鹹蛋控嘅我比個飯團100分😁雞扒女嫩滑🫶🏻好味道!🧋紅豆奶茶💓甜甜嘅紅豆🫘配香濃奶茶🙌🏻正🧋四季春椰果台式茶一定係叫四季春😄清清地再加椰果不會太單調!——————————————-總結 : 足料而且即叫即整嘅飯團🤗 長期光顧高CP值野食💞——————————————-📍 阿杏飯團 🏠 尖沙咀加連威老道98號東海商業中心地下18C號舖📆星期一至五 : 10:00-21:00📆星期六至日及紅日 : 11:00-20:30#hkfoodstep#hkfoodstep尖沙咀##hkfoodstep台式#尖沙咀美食 #hkfood #hkfoodie #hkcouple

📍#阿杏飯團

🍙美式什扒飯團

🍙鹹蛋雞扒飯團
鹹蛋控嘅我比個飯團100分😁雞扒女嫩滑🫶🏻好味道!

🧋紅豆奶茶
💓甜甜嘅紅豆🫘配香濃奶茶🙌🏻正

🧋四季春椰果
台式茶一定係叫四季春😄清清地再加椰果不會太單調!

——————————————-

#尖沙咀美食
#hkfood #hkfoodie #hkcouple
外賣自取
2023-09-24 66 瀏覽
今日比較忙,同老公冇咩時間食lunch ,途經呢間飯團專門店,決定買嚟試吓,簡簡單單食個快lunch。落咗order 後,店員即整我地嘅飯團同飲品,一陣間外賣就到手。店員將飯團切開一半,放便食用,包得很好,放進精緻靚靚紙袋。美式雜扒飯團$46以紫菜卷住的糯米加紫糯米飯團入面包住豬扒,雞扒,牛扒,肉鬆,香菇,菜甫等等,材料非常豐富。胖胖的一個飯團,份量十足。飯團熱辣辣,一口咬下糯米軟糯,雜扒啖啖肉,充滿黑椒香氣。加上肉鬆,香菇,菜甫,脆脆的油條,咬落特別的香,口感豐富,好味道。金沙鹹蛋飯團$36呢個係店舖的金牌飯團,材料除咗同樣有肉鬆,香菇,菜甫等等,主角當然係鹹蛋黃,目測應該有兩個或以上的鹹蛋黃。鹹蛋黃又大又圓,質素佳,口感軟沙綿密,甘香非常,好邪惡,連埋糯米同其他配料一齊食,完全唔會覺得油膩,反而鹹香令人食唔停口。黑糖珍珠奶茶$27我地要細杯裝,都好足夠。奶茶奶味重,香滑,黑糖珍珠好香甜,口感煙韌,份量亦多,很不錯椰果四季春$23呢個四季春好清香,口味清甜解渴,再加上大量清爽椰果,夏天飲清涼解渴。總括而言,第一次食呢間飯團專門店印象唔錯,一個飯團份量十足,材料豐富,就算男仔食都好夠飽

美式雜扒飯團$46

金沙鹹蛋飯團$36

黑糖珍珠奶茶$27

椰果四季春$23

總括而言,第一次食呢間飯團專門店印象唔錯,一個飯團份量十足,材料豐富,就算男仔食都好夠飽。
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🌯 𝙍𝙞𝙘𝙚 𝙍𝙤𝙡𝙡𝙨 𝙤𝙣 𝙩𝙝𝙚 𝙂𝙤 @ 🌟 阿杏飯糰《👽食神大媽食飯糰》.👽 大媽係呢間手工飯糰店嘅粉絲,成日去旺角分店堂食。第一次幫襯呢一間分店,不過要留意喔,呢間分店只限外賣,無堂食㗎。.🌯 照樣最鍾意嘅就係「啖啖肉套餐」,價錢又抵。套餐包括「新宿燒汁牛扒飯團」同「黑糖珍珠奶茶」。燒汁牛扒同滑嫩飯糰結合,仲有肉鬆!奶茶好香濃,珍珠彈牙,同埋好多粒,好味道!.🥚 另外就係「鹹蛋套餐」,包括「金沙鹹蛋飯糰」同「椰果四季春」。飯糰滿滿鹹蛋,肉鬆好夾,仲有油條,令口感好豐富。四季春超級多椰果,好清涼解渴。.😌 長期鍾意呢間飯糰專門店,好味抵食,份量十足,係食熱氣快餐以外另一個好選擇。.📍 尖沙咀加連威老道98號東海商業中心地下18C號舖📲 +(852)6764-1066.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️.꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂.
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️

📍 尖沙咀加連威老道98號東海商業中心地下18C號舖
📲 +(852)6764-1066
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💯 最真實的美食點評 ❤️ 歡迎報料 ❤️
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
10 分鐘 (堂食)
  • 新宿燒汁牛扒飯團
  • 黑糖珍珠奶茶
2023-09-12 101 瀏覽
黑糖珍珠奶茶 $27呢度嘅黑糖珍珠奶茶好好飲🤤甜度適中👌🏻唔會話太甜,d珍珠有咬口得黎一d都唔硬👍🏼推薦✨椰果四季春 $23個茶底好香👍🏼味道好濃好清新😍🤤椰果又多又爽口,值得一試😚新宿燒汁牛扒飯糰 $40個汁味道好好🥹牛扒一d都唔韌,餡料好豐富,飯糰仲要係即叫即整,而且係用紫米飯,d糯米好香好軟🤤一齊食超級夾👍🏼😍金沙鹹蛋飯糰 $36紫米飯軟硬度適中,飯糰好飽滿😍入面配左脆卜卜嘅油炸鬼🤤加埋鹹蛋同肉鬆一齊,味道好夾,好有驚喜👍🏼
黑糖珍珠奶茶 $27

椰果四季春 $23
個茶底好香👍🏼味道好濃好清新😍🤤椰果又多又爽口,值得一試😚

新宿燒汁牛扒飯糰 $40

金沙鹹蛋飯糰 $36
2023-09-10 94 瀏覽
幾乎個個星期六都會嚟附近等個女落堂,成日經過呢間飯團舖,總有幾個人等緊嘢食,今日餓餓地就試吓啦。平時行過冇留意,以為淨係可以外賣,原來入面有張bar枱,可以堂食,仲佈置左棵櫻花,幾有風味。飯團有好多口味可以選擇,有素飯團,芝士飯團,鹹蛋飯團,海鮮飯團,啖啖肉飯團。我要左推介嘅金沙鹹蛋飯團同新宿燒汁牛扒飯團。金沙鹹蛋飯團真係好多鹹蛋,鐘意食鹹蛋嘅唔可以錯過。新宿燒汁牛扒飯團都好多餡,除左牛扒仲有肉鬆,菜圃,生菜,仲有啲脆脆,口感好豐富。另外仲有好多款台式飲品,我要左黑糖珍珠奶茶同椰果四季春都幾好味。

2023-09-09
2023-09-07 127 瀏覽
平時我都好注重飲食健康,所以我間唔中都會買飯團食,卡路里低啲冇咁肥✨阿杏飯團嘅鋪面裝修好靚,有櫻花樹打卡位,少女心十足❤️今次叫咗一個黑椒雞扒飯團,入面有肉鬆、雞扒等等嘅配料,雞扒肉質好冧幾入味,肉鬆令成個飯團更加香,食一個已經充滿飽肚感👍🏻👍🏻👍🏻另外點咗一個全素飯團,以海藻代替肉鬆,適合一眾素食人士,更加健康飲品方面要咗一杯黑糖珍珠奶茶同埋椰果四季春,黑糖珍珠奶茶,入面嘅珍珠非常軟,唔會有太韌嘅感覺,而且黑糖味好香 ✨✨.📍阿杏飯團 (尖沙咀)尖沙咀加連威老道98號東海商業中心地下18C號舖
📍阿杏飯團 (尖沙咀)
尖沙咀加連威老道98號東海商業中心地下18C號舖
如果經常係加連威老道,一定都聽過呢間飯糰店 – 阿杏飯團。飯團主打即叫即製,用紫米飯製作,有二十多款選擇,還有台式茶飲。落單後等幾分鐘便可以取,飯團餡料非常豐富👍🏻✨//新宿燒汁牛扒飯團 $40//飯糰餡料好多,size比手掌大,一口咬下去,外層是粘軟的紫米飯,裏面有脆卜卜的油炸鬼,再加上牛扒口感軟腍,咬起來感受到啖啖肉和糯米合為一體.✨//金沙鹹蛋飯團 $36//飯粒握得緊密,軟硬適中,十分滿足。裏面有脆卜卜的油炸鬼,再加上金沙鹹蛋、肉鬆、生菜等重量級餡料,厚實足料.🧋//黑糖珍珠奶茶 $27//唔好以為飯團店的奶茶味道一般,我覺得茶味好香,珍珠軟糯,好飲

✨//新宿燒汁牛扒飯團 $40//
✨//金沙鹹蛋飯團 $36//
🧋//黑糖珍珠奶茶 $27//
黑糖珍珠奶茶
2023-09-04
黑糖珍珠奶茶
  • 新宿燒汁牛扒飯團
2023-09-03 62 瀏覽
呢間台灣飯團我食過好多間,每間分店都冇令我失望,唔知點解天氣咁熱,諗唔到食咩就就好想食台灣飯團🥳網紅蟹肉飯團😜見到個名咁吸引就試吓,蟹肉份量好多,啖啖肉,配上特製嘅醬汁,再加上澎湃嘅餡料,脆片,肉鬆,生菜,口感豐富得來又夠飽肚🥰鹹蛋雞扒飯團😋啖啖鹹蛋香味,份量仲要係重量級呀,咸蛋愛好者必食😍整體味道子合我口味,材料配菜好多,有脆片啦,豬肉鬆吐,生菜啦,雞扒啦,鹹蛋黃啦,餡料好多,成個飯團相當結實,仲好重手🥳飲品方面,手作紅豆奶茶🥤口感柔順,有好多紅豆,大愛♥️ 椰果四季春,四季春茶底香濃,再搭配爽脆椰果,好夾呀😚

2023-08-24 57 瀏覽
尖東。台北暖暖飯團今日公司尖東開完會,餓餓地隨便搵野食,見到有來自台灣啊杏飯團🍙,就決定係你啦。啊杏做緊個優惠叫個飯團加飲品就有85折好正wor~金沙鹹蛋飯團採用健康紅白米飯團,內部填滿了鹹蛋黃和肉鬆油條,提升口感和味道的豐富層次。飯團的米飯煮得剛好,口感軟糯,而鹹蛋黃的鹹香和肉鬆油條的酥脆則增添了飯團的囗感變化新宿燒汁牛扒飯團呢個飯團日式燒汁調味的牛扒為主角。牛扒切成小粒,讓進食更加方便,燒汁的風味濃郁,帶有淡淡的甜味和微微的燒烤香氣,與牛肉的鮮嫩口感相得益彰鴨屎香檸茶估唔到近期大熱鴨屎香檸茶都有得叫!鴨屎香檸檬茶為招牌作,飲落去清香撲鼻,配上檸檬,味道更加清新橙意滿满新鮮的橙榨汁令成杯都濃郁的橙子風味,給人帶來清新的口感❣️啊杏飯團尖沙咀加連威老道98號東海商業中心地下18C號舖
尖東。台北暖暖飯團

新宿燒汁牛扒飯團

鴨屎香檸茶

橙意滿满
新鮮的橙榨汁令成杯都濃郁的橙子風味,給人帶來清新的口感

❣️啊杏飯團
尖沙咀加連威老道98號東海商業中心地下18C號舖
2023-08-20 96 瀏覽
來自台灣嘅阿杏飯團,主打即叫即製嘅爆餡飯團,都有唔同嘅台式飲品,選擇豐富,價錢親民,我經常都會買佢做lunch,好味又飽肚☺️•ᴗ• 新宿燒汁牛扒飯團🐃•ᴗ• 金沙鹹蛋飯團🍙新宿燒汁牛扒飯團選用健康嘅紫糯米,用料實在,糯米軟糯有嚼口,裡面包裹住豐富嘅餡料,嫩滑多汁嘅黑椒汁牛扒、鹹香嘅肉鬆、清爽嘅生菜🥬口感十足嘅油條酥同蘿蔔乾,加上酸酸甜甜嘅沙律醬,一啖食到多重口感同味道層次,非常滿足😉金沙鹹蛋飯團餡料同樣澎湃,份量十足,每一啖都食到鹹蛋黃嘅蛋香味,咸蛋同肉鬆都十分match🥰清爽嘅生菜、沙律醬亦中和咸蛋、油條,食落唔會感到油膩🤩ᴗ• 茉香奶蓋綠茶🌼 +紅豆 椰果•ᴗ• 仙草茉莉綠茶🍵綠茶底要咗無糖,綠茶有淡淡茉莉花香🌼加上紅豆🫘同椰果,甜度岩岩好,亦都增加咗口感🤓奶蓋奶味香濃,有微微芝士嘅鹹香!推薦🌟仙草茉莉綠茶嘅燒仙草好爽口滑溜,仙草好低卡路里,keep fit之選!💃🏻

•ᴗ• 新宿燒汁牛扒飯團🐃
•ᴗ• 金沙鹹蛋飯團🍙

ᴗ• 茉香奶蓋綠茶🌼 +紅豆 椰果
•ᴗ• 仙草茉莉綠茶🍵

奶蓋奶味香濃,有微微芝士嘅鹹香!推薦🌟
有時食飯食麵食到悶,就會想試試其他野,飯糰係一個唔錯嘅選擇!去完尖東個邊唔知食咩好,見到呢間台式飯糰店就心動了,仲主打即叫即整,夠晒新鮮。店舖裝修仲相當少女心。💡新宿燒汁牛扒飯團 $40呢度同其他飯糰店唔一樣嘅係飯底,唔係用白飯,而係用紫糯米,唔知感覺飽肚啲,仲有少少似栥飯。飯包住牛肉,肉汁滲去飯到,同唔洗擔心同肉有一輪狼狽嘅拉扯。仲有生菜、沙律醬、菜圃,味道層次好夠,咬完一啖慢慢咀嚼,其中我比較喜歡台式油條,咬落脆脆地,同糯米煙韌嘅口感又成對比。💡全素鹹蛋飯團 $36有時未必成日都想食肉,所以試一試新推出嘅鹹蛋飯團,冇肉都依然塞到滿晒,鹹蛋好香,口感又夠豐富,調味剛剛好,唔會太鹹。如果唔想食肉,又想飽肚,呢個係好選擇!💡手作紅豆奶茶 $27夏日炎炎,點少得一杯手搖,奶茶茶底偏濃,正合我個人口味,因為唔算特別鍾意奶味,不過都可以主動講聲多奶。紅豆好出味,本身落糖唔算勁,好多依賴落紅豆本身嘅甜味,所以好鮮甜又唔假。🧋💡椰果四季春 $23另一杯就點咗清香四季春,有椰果又係有啲咬口,又甜甜地,送飯糰解下膩一流!

💡新宿燒汁牛扒飯團 $40

💡全素鹹蛋飯團 $36

💡手作紅豆奶茶 $27

💡椰果四季春 $23
2023-08-05
外賣自取
2023-08-02 183 瀏覽
大家平時應該成日都見到呢一間飯團店🍙 成日都見到佢寫住好好吃飯😆 見到佢啲飯團份量好似好大件 今次終於試到🤤 果不其然佢哋嘅飯團都好足料而且佢哋嘅飯團係用紫米整 所以我落嘅口感係會比較煙靭🙈🐷 新宿燒汁牛扒飯團 👅8/10 $40冇諗過$40嘅飯團 裏面嘅牛扒可以咁足料 小編覺得都幾滿意‼️ 燒汁嘅味道亦都幾香😆 裏面嘅配料亦都好多 有肉鬆、脆脆等 所以口感都係非常豐富.🐷 金沙鹹蛋飯團 👅7.5/10 $36裏面嘅鹹蛋黃都好大粒 而且鹹香味道好濃🫶🏻 裏面嘅油炸鬼脆卜卜 好少何可以整到咁脆 因為平時啲飯團或者粢飯 裡面嘅油炸鬼好多時都會整整吓變淋 鍾意食鹹蛋黃嘅人一定好鍾意啦 🫶🏻🫶🏻.🐷 椰果四季春 👅8/10 $23非常之解渴嘅選擇🥤 味道唔會過甜🫶🏻 椰果亦都有咬口 加埋一齊係唔錯嘅配搭✨.阿杏飯團 (尖沙咀)📍尖沙咀加連威老道98號東海商業中心地下18C號舖.

而且佢哋嘅飯團係用紫米整 所以我落嘅口感係會比較煙靭🙈

🐷 新宿燒汁牛扒飯團 👅8/10 $40

🐷 金沙鹹蛋飯團 👅7.5/10 $36
🐷 椰果四季春 👅8/10 $23
阿杏飯團 (尖沙咀)
📍尖沙咀加連威老道98號東海商業中心地下18C號舖