2022-12-15 42 瀏覽
🐣鹹蛋雞扒飯團 $42超邪惡咸蛋黃份量好多😈配料添加生菜、冬菇、炸脆片,口感超豐富好食😍一啖食過去好滿足!但食得耐係有少少漏🤏因為咸黃分量好多,同人𝐒𝐡𝐚𝐫𝐞食就唔怕! 但記得一定要趁熱食⚠️⚠️⚠️真係會影響味道‼️🐟芝士鰻魚飯團 $46芝士多到遮住埋舊鰻魚🤯配料添加肉鬆、生菜、火腿、炸脆片,我個人口味係中意肉鬆因為覺得同飯團好夾😂口感好豐富~鰻魚係有少少因為其他分量好多遮左佢個味道,但總體係好食既~🧋鴨屎香奶茶 $36🍵椰果四季春$25茶葉鴨屎香茶底,我覺得佢奶香味偏重,茶底唔算好濃,味道🆗 而我比較中意四季春多啲,茶底清香,仲有好多椰果✨
🐣鹹蛋雞扒飯團 $42

🐟芝士鰻魚飯團 $46

🧋鴨屎香奶茶 $36
🍵椰果四季春$25
  • 鹹蛋雞扒飯團
大家行過旺角個陣有無見過一間裝修得好有少女心,門口仲掛咗張圓形吊椅嘅外賣店?估唔到依家開到黎荃灣都有naaaa⛩️ Menu:《主食》1️⃣ 新宿燒汁牛扒飯團($38)😦由細到大食過咁多外賣飯團,都係第一次見用紫米整成嘅飯團🍙 相信當中亦加入一定份量嘅白糯米,所以咬落去先會有煙煙韌韌嘅口感😛 飯團內嘅材料超豐富,有燒汁牛扒、鹹蛋黃、魚鬆、油炸鬼、生菜,再加上少量沙律醬令整體無咁乾👍🏻2️⃣ 芝士鰻魚飯團($46)切開之後,就明顯見到呢款飯團嘅重點就放咗喺估咗整體餡料1/3嘅芝士🧀😈 為咗令味道無咁單一只有鮮嫩鰻魚,更加入咗煎香微鹹嘅火腿🍖 當然喺上一款出現過嘅生菜、鹹蛋黃 & 少量沙律醬都一樣照有naaaa🥚《飲品》3️⃣ 仙草奶茶大滿貫($30) 呢一句都可以榮登我最愛手搖排行榜嘅第一位啊🥇 因為呢一杯基乎有齊大家常見台式有搖會有嘅所有配料🤣 包括燒仙草、黑糖珍珠、椰果、紅豆 & 比較少order嘅燕麥🫘 奶茶基底香濃,即使「少甜」已經好夠味🤤4️⃣ 紫薯玫瑰露($22)如果想飲養生系列嘅飲品,咁呢款熱飲應該好適合每月總有幾日身體唔太舒服嘅女仔🫣 玫瑰花理氣血、排毒養顏,紫薯中含有豐富嘅蛋白質,營養豐

Menu:

《主食》

1️⃣ 新宿燒汁牛扒飯團($38)

2️⃣ 芝士鰻魚飯團($46)

《飲品》

3️⃣ 仙草奶茶大滿貫($30)

4️⃣ 紫薯玫瑰露($22)
如果想飲養生系列嘅飲品,咁呢款熱飲應該好適合每月總有幾日身體唔太舒服嘅女仔🫣 玫瑰花理氣血、排毒養顏,紫薯中含有豐富嘅蛋白質,營養豐富🫶🏻 呢款紫薯玫瑰露氣味芳香,口感微甜,飲完成身暖晒🌤️🥰
2022-11-28
  • 芝士鰻魚飯團
  • 仙草奶茶大滿貫
2022-12-08 53 瀏覽
阿杏飯團 (富華中心) (荃灣)荃灣青山公路荃灣段210號富華中心1樓1A-B號舖成日睇IG 都見人介紹 話好好食 於是我又走去試 甘岩同朋友一人叫一款 切開 就可以食到唔同味 無記錯當日叫左 2款都係招牌芝士鰻魚飯團 同新宿燒汁牛扒飯團 佢嘅價錢中概38蚊左右 如果午餐食一舊都已經好夠飽 因為入面有紫米 好飽肚 味道黎講 係幾好食嘅 重要飽肚 同埋有好多味道選擇 總有一款會岩食 當日買左一段時間 凍食都好味 我諗佢熱食會更正 不過個到只得外賣 如果甘岩經過可以買黎 番屋企訂熱食🙈🙈
阿杏飯團 (富華中心) (荃灣)
荃灣青山公路荃灣段210號富華中心1樓1A-B號舖

同埋有好多味道選擇 總有一款會岩食

當日買左一段時間 凍食都好味 我諗佢熱食會更正

不過個到只得外賣 如果甘岩經過可以買黎 番屋企訂熱食🙈🙈

2022-12-07 76 瀏覽
呢間網紅飯團茶飲店終於開到荃灣啦!而且十分之就腳 荃灣站一出就見到佢 粉紅色招牌 🌸 包裝好精美買返份返屋企做午餐先係唔似日式飯團呈三角形🍙反而似中式既粢飯形狀 仲好足料 即叫即整架.🔸名古屋鰻魚飯團 $42飯團係用了紫米飯 更健康美味紫菜外層包了紫米飯 厚厚的鰻魚肉 生菜絲 肉鬆同油炸鬼個配搭幾似中式既粢飯 食落好滿足.🔸網紅蟹肉飯團 $39個蟹棒好驚喜勁厚身 仲有生菜絲 咸蛋肉鬆同油炸鬼食落好香口惹味 又唔會好膩.🧋黑糖珍珠奶茶(細) $26飲完真係有種 杏福的感覺喜歡佢不會太甜 有茶香 珍珠好好咬.🧋鴨屎香檸茶 +椰果 +珍珠 $46見個名好搞笑 就叫來飲下飲落係似鮮檸茶 有少少檸檬肉我加了椰果和珍珠 令口感更豐盛+的配料係超多 每一啖都有 😆.📍阿杏飯團📌荃灣青山公路荃灣段210號富華中心1樓1A-B號舖
呢間網紅飯團茶飲店終於開到荃灣啦!
而且十分之就腳 荃灣站一出就見到佢
+的配料係超多 每一啖都有 😆
📍阿杏飯團
📌荃灣青山公路荃灣段210號富華中心1樓1A-B號舖
2022-12-05 54 瀏覽
上次食完油麻地之後對阿杏念念不忘,今日喺荃灣地鐵站出口又見到阿杏既縱影,又黎encore,好開心!阿杏飯團係台灣過江龍既連鎖店,主打即叫即製既飯團同鮮果飲品。佢每個飯團超大個,超多料!同埋中意佢既飯團係用紫米包,食落煙煙靭靭,又幾香!仲幾健康! 今日試左另外兩款口味: 🔶️芝士饅魚飯團 ($46,9.2/10)呢款係最貴既皇牌!值回票價。 饅魚好味,但另外最驚喜係啲拉絲芝士,超重芝士味,好好味! 🔶️芝麻八爪魚飯團 ($36,8.8/10)中意食沙律醬味既可以揀呢款!入面個饀好豐富,仲有幾隻原隻芝麻八爪魚喺入面,好足料。😈 🍹橙意滿滿 ($36,9.2/10)好重橙味!仲要係鮮橙味,好好飲👍🏻 🧋四季檬檬茶 ($36,8.5/10)中意清清地茶香既應該會中意呢杯,四季春手搖杯唔係度度地方有得飲,呢杯四季春茶味好夠!好味!😋 ✏️總括而言,呢間阿杏即叫即包,大件足料抵食,今次仲要送左個靚靚手挽袋👍🏻中意,推介🤗
今日試左另外兩款口味:

🔶️芝士饅魚飯團 ($46,9.2/10)

🔶️芝麻八爪魚飯團 ($36,8.8/10)

🍹橙意滿滿 ($36,9.2/10)
好重橙味!仲要係鮮橙味,好好飲👍🏻

🧋四季檬檬茶 ($36,8.5/10)

2022-12-05 140 瀏覽
之前經過尖沙咀見到呢間阿杏飯團已經好想食😝 呢日嚟到荃灣又遇到佢 就決定要買嚟試吓 店舖主打台式飯團同台式飲品 我同友人就買咗一人一份飯團加飲品😉芝士鰻魚飯團呢個飯團食得到一件件嘅鰻魚 絕對唔係鰻魚粒嘅大小 真係好足料 仲有生菜 油炸鬼 菜甫同沙律醬做餸😍 配搭埋甜甜地嘅鰻魚汁同芝士 成件事好fusion 既有台式又有日式感覺🤤新宿燒汁牛扒飯團呢個飯團生菜 油炸鬼 菜甫同沙律醬做餸 不過主角就換成牛肉 牛肉食落一啲都唔韌 仲有啲牛味🐄 值得一提呢度嘅飯團用咗紫米 所以打卡都幾靚㗎 紫米口感就比較黏 所以有啲似粢飯嘅😙橙意滿滿呢杯見到一片片嘅橙 飲落真係好橙 仲有少少蜜柑嘅甜味🍊四季檸檬茶呢杯嘅檸檬味幾fresh 酸酸地幾開胃 啱晒配飯團食🍋 兩杯飲品之間個人比較鍾意呢杯呢間阿杏飯團一出荃灣站就係 地點真係夠晒方便 味道又唔錯 下次想食飯團都會再考慮佢😋

新宿燒汁牛扒飯團
新宿燒汁牛扒飯團

呢杯見到一片片嘅橙 飲落真係好橙 仲有少少蜜柑嘅甜味🍊

四季檸檬茶
四季檸檬茶

2022-11-28 30 瀏覽
阿杏飯團 (富華中心)荃灣青山公路荃灣段210號富華中心1樓1A-B號舖裝修好日式 一睇個Menu 原來好多選擇嘩!!!一拎上手好大個飯團呀仲要熱辣辣 包得好靚呀成個都入面唔係用日本白飯做 係用紫糯米 咬入口好軟糯☺️新宿燒汁牛扒飯 牛好多汁唔乾 沙律醬夾牛扒條有好多分層 第一啖感覺係好脆再咬就好重牛肉汁味🤩芝士鰻魚飯團芝士好多呀 仲要好厚熱辣辣果陣仲可以拉絲鳗魚都唔少 好好食呀估唔到口感唔錯唔錯😋每件有配料:菜絲、肉鬆、油炸鬼、菜圃燒仙草奶茶大滿貫有好多料 珍珠 仙草 椰果入口好多口感 好多野可以咬叫左少甜 整體好好飲 鴨屎香奶茶茶係紅茶 飲完有D香氣奶味比較重 好香滑易入口#hkfoodie #hkfood #hkfoodblog #hkfood #香港美食 #香港美食日記 #香港食評 #香港食好西 #吃貨日常 #吃貨人生 #香港美食推介 #美食推薦 #foodlover #hkig #飯團
阿杏飯團 (富華中心)
荃灣青山公路荃灣段210號富華中心1樓1A-B號舖

芝士好多呀 仲要好厚
熱辣辣果陣仲可以拉絲
鳗魚都唔少 好好食呀
估唔到口感唔錯唔錯😋

每件有配料:菜絲、肉鬆、油炸鬼、菜圃

燒仙草奶茶大滿貫

茶係紅茶 飲完有D香氣
奶味比較重 好香滑易入口

2022-11-27
外賣自取
成日見到人哋推薦話好好食,終於喺荃灣開咗分店俾佢嘅包裝吸引到,七彩顏色🌈即叫即整,勁多款,大大舊又實正!食完一舊都可以飽成日😂再加杯茶就好完美~🔎名古屋鰻魚飯糰 💰42紫糯米飯糰不但觀感好正口感都頗豐富,膳食纖維仲好高!啖啖鰻魚肉好有質感🤤仲有好多配菜:青瓜絲、肉鬆、油條一啖落去好滿足,層次豐富!🔎鹹蛋雞排飯糰 💰42好邪惡嘅鹹蛋雞扒🥚個人幾鍾意鹹蛋黃嘅產品,真係食完有舖癮🙉搭配有咬口嘅紫糯米,香口嘅煎雞扒有好多配菜:生菜、酥脆油條、菜脯、沙律醬同樣地一啖落去好滿足,層次豐富🤤🔎桂花烏龍 💰29如果有啲桂花灑喺面就perfect不過哩款茶係越飲越襟飲😂🔎鴨屎香檸茶💰36因為佢個名而落單😂清甜甘爽嘅凍檸茶感覺,解膩一流👍🏻
成日見到人哋推薦話好好食,終於喺荃灣開咗分店
俾佢嘅包裝吸引到,七彩顏色🌈
即叫即整,勁多款,大大舊又實正!
食完一舊都可以飽成日😂再加杯茶就好完美~

🔎名古屋鰻魚飯糰 💰42
紫糯米飯糰不但觀感好正
口感都頗豐富,膳食纖維仲好高!
啖啖鰻魚肉好有質感🤤
仲有好多配菜:青瓜絲、肉鬆、油條
一啖落去好滿足,層次豐富!

🔎鹹蛋雞排飯糰 💰42
好邪惡嘅鹹蛋雞扒🥚
個人幾鍾意鹹蛋黃嘅產品,真係食完有舖癮🙉
搭配有咬口嘅紫糯米,香口嘅煎雞扒
有好多配菜:生菜、酥脆油條、菜脯、沙律醬
同樣地一啖落去好滿足,層次豐富🤤

🔎桂花烏龍 💰29
如果有啲桂花灑喺面就perfect
不過哩款茶係越飲越襟飲😂

🔎鴨屎香檸茶💰36
因為佢個名而落單😂
清甜甘爽嘅凍檸茶感覺,解膩一流👍🏻
2022-11-24 22 瀏覽
呢間既飯團都唔陌生嫁啦,花花主題既飯團無論係幾時食都好方便🍙絕對係輕食首選,夠哂足料👍🏼。之前已經試過招牌既鰻魚同牛肉,今日就再嗌埋都係另外兩款人氣之選🔥分別係雞扒同鹹蛋🍳 。🐒奈良黑椒雞扒飯團💰$38🐒芙蓉鹹蛋飯團💰$33每款飯團入面都有沙律醬,肉鬆,菜圃,菜絲🥬食落絕對唔會單調,而今次2款招牌果然都十分有驚喜🤩特別係芙蓉鹹蛋個款🍳本身以為會好乾,但原來唔會之餘,鹹蛋同飯團個味係好match, 好似食緊一隻新派既粽😝但當然係足料同豐富好多🍙。份量我地分開2次食都得😂因為都見到佢好粗,飯既比例都顯然而見,唔會話成個都係飯無料👍🏼👍🏼果然值得再次回訪。🐒鴨屎香檸茶(冷)💰$36🐒手作糙米漿(熱)💰$18飲品比較特別係糙米漿,因為平時其他地方都少見,不過就建議即刻飲會好啲,因為米漿凍左就會杰啲,無熱飲咁smooth🍚而檸茶係見到佢用錘仔將啲檸檬汁揼出嚟,所以好refreshing🍋口渴飲真係一流

🐒奈良黑椒雞扒飯團💰$38

🐒芙蓉鹹蛋飯團💰$33

份量我地分開2次食都得😂因為都見到佢好粗,

🐒鴨屎香檸茶(冷)💰$36

🐒手作糙米漿(熱)💰$18

2022-11-17 35 瀏覽
尋日入咗去荃灣搵朋友,去到發現原來除咗旺角,呢度都有呢間阿杏😍上次去旺角嗰間食完覺得好正😚😚超級多料,食一個已經可以頂到一餐☺️所以返屋企前買左兩個返屋企做晚餐🤤芝士雞扒飯團 $43切開d餡料好似想爆出黎咁🤭除咗雞肉,入面又係有好多配料,不過係同上次既唔同☺️芝士鰻魚飯團 $46芝士鰻魚真係好夾,鰻魚又嫩又香,夾埋肉鬆火腿呢啲配料,食完又想食爆打青檸茶 $36成杯飲品非常清新☺️有好香既青檸味😚飲落原來仲有青瓜粒架😍😍元氣豆漿 $18即磨豆漿,好香豆味,飲落仲有微微粉粒,非常有口感☺️而且又唔會好甜👍好多溫暖人心既說話☺️☺️佢哋連外賣袋都整得好靚餐牌其實仲有好多其他選擇📌 #teamhappyfoodies #thefoodieinitiative #globaleats #thefoodiesinternationalchat #internationalcuisinefamily #Internatiinalfoodiesunite #foodie #hkblogger #飯團 #爆饀 #芝士鰻魚 #台式風味 #台式飯團 #家的味道

芝士雞扒飯團 $43

• 芝士鰻魚飯團
  • 芝士雞扒飯團
  • 爆打青檸茶
2022-11-16 24 瀏覽
最近經過荃灣港鐵站🚇嘅時候,總會留意到👀對面新開嘅外賣店🍙。今日同男朋友👱🏾‍♂️差不多時間收工,就一齊買返屋企🏠做晚餐🍴。即叫即做🥰,等咗大約5-10分鐘左右就攞得。👏頗有驚喜🤩嘅係飯團用紫米做☺️。十分飽肚,而且足料。🤓拆開包裝後,原來仲有塊紫菜包住飯團。🥸🍙 新宿燒汁牛扒飯團燒汁牛扒本身已經好食。😋放落飯團度一齊食🥳,再有肉鬆、生菜做配料。👍🏽味道都幾唔錯。😋🍙 芝士鰻魚飯團滿滿嘅餡料🫶🏽有芝士、鰻魚、肉鬆、火腿、油炸鬼。😻仲落埋沙律醬,味道好夾。🤤🧋 燒仙草奶茶大滿貫有燒仙草、珍珠、椰果,配料份量勁多。🤭大滿足。😍🥤 燒仙草茉莉茉莉茶花香味濃😚,加埋燒仙草口感豐富。😉

即叫即做🥰,等咗大約5-10分鐘左右就攞得。👏

頗有驚喜🤩嘅係飯團用紫米做☺️。
十分飽肚,而且足料。🤓
拆開包裝後,原來仲有塊紫菜包住飯團。🥸

🍙 新宿燒汁牛扒飯團
燒汁牛扒本身已經好食。😋
放落飯團度一齊食🥳,再有肉鬆、生菜做配料。👍🏽
味道都幾唔錯。😋

🍙 芝士鰻魚飯團
滿滿嘅餡料🫶🏽有芝士、鰻魚、肉鬆、火腿、油炸鬼。😻
仲落埋沙律醬,味道好夾。🤤

🧋 燒仙草奶茶大滿貫
有燒仙草、珍珠、椰果,配料份量勁多。🤭
大滿足。😍

🥤 燒仙草茉莉
茉莉茶花香味濃😚,加埋燒仙草口感豐富。😉

2022-11-15 54 瀏覽
前日 (13-11-2022 Sun)打掃前,老公喺呢喥買兩個飯糰返嚟做lunch,佢買咗$36.00嘅金,$39.00嘅網紅蟹肉飯糰同$36.00嘅橙意滿滿(半糖),睇見張單減咗$11.00,即係$100.00,唔通買飯糰再要嘢飲就平啲?拎到返嚟睇係幾大件,打開睇,飯係紫色嘅,呢喥嘅飯糰係用紫米,老公切開一半就食.我哋先食八爪魚飯糰,呢個我食到又甜又辣嘅味道,佢內裡有菜脯,生菜,沙律醬,肉鬆同炸咗嘅脆粉以增加口感,紫米係腍唔算好煙韌,呢個整體係味道同口感都好豐富.味道:5分而網紅蟹肉飯糰相對就清淡啲,因為冇沙律醬.味道:3分至於半糖嘅橙意滿滿,係有橙味亦唔太甜,我哋飲完打開,佢有5片橙同2片檸檬,其實有幫客人戳,但橙就戳咗3片,2片戳唔到,應該因為佢哋黐咗喺杯邊啩.橙肉好甜,而被戳咗嘅就已經冇味,因為已經出晒嚟嘛.味道:3分抵食係2.8分
拎到返嚟睇係幾大件,
兩個飯糰
打開睇,飯係紫色嘅,
兩個飯糰
呢喥嘅飯糰係用紫米,老公切開一半就食.

我哋先食八爪魚飯糰,
八爪魚飯糰
味道:5分

而網紅蟹肉飯糰
網紅蟹肉飯糰
相對就清淡啲,因為冇沙律醬.
味道:3分

至於半糖嘅橙意滿滿,
半糖嘅橙意滿滿

半糖嘅橙意滿滿
味道:3分

抵食係2.8分
2022-11-13
4 分鐘 (外賣自取)
八爪魚飯糰
2022-11-14 48 瀏覽
最近興返手作飯團店,喺旺角同尖沙咀經過呢間阿杏飯團已經比佢好搶眼嘅花花門面吸引左,知道佢係台灣過江龍更加想試,今次經開荃灣呢間終於有機會試吓啦。飯團全部人手製作,即叫即做非常新鮮,有多款口味選擇:啖啖肉系列/芝士飯團系列/鹹蛋黃系列/麻辣系列/海鮮飯團系列,基本配料有豬肉鬆、菜圃同沙律醬,點左芝士雞扒($43)同鹹蛋烤腸($39)口味,芝士同鹹蛋口味各有特色,鹹甜材料湊合埋一齊好夾,為飯團錦上添花,紫糯米軟糯有嚼口,加埋爽脆嘅配料一齊食,口感豐富。仲有多款手作飲品供應,選擇多價錢亦合理,一次過買埋好方便,有奶茶系列/清茶系列/即磨養生飲品/特色茶飲系列,叫左黑糖珍珠奶茶- L ($29)同紫薯玫瑰露 ($22),兩杯飲品都係水準之作,甜度適中,可按要求調校。飯團包裝有心思,食得方便,食後感比起其他快餐更健康更有飽足感,又多一個快食嘅好選擇😃

• 鹹蛋烤腸飯團
  • 芝士雞扒飯團
2022-11-14 24 瀏覽
今日行完山落山就見到呢間飯團店📍阿杏飯團又餓又攰☠️佢真係救左我一命😆✅新宿燒汁牛扒飯團💰$38好鍾意佢用左紫米雖然咁多餡料都食到個紫米香💜個牛扒唔會話煎到好鞋🥩另外佢真係好足料有哂肉鬆 菜脯 油炸鬼粒 青瓜絲 酸蘿蔔啲味好夾 又有口感🤤荃灣分店喺正荃灣地鐵站出面 好就腳下次試埋個雞扒先🤭
今日行完山

啲味好夾 又有口感🤤

荃灣分店喺正荃灣地鐵站出面 好就腳
下次試埋個雞扒先🤭
2022-11-14 33 瀏覽
Ooo台式手作溫暖飯團ooO阿杏飯團溫暖的台式味道,堅持即叫即造,熱騰騰的飯團可以感受到人手製作中的溫暖,吃進口的不止飯糰,其實是一份可以溫暖人心的美食!OooooO新宿燒汁牛扒飯團 $38滿滿的餡料把一個小飯團塞的緊實,非常足料, 用上紫糯米、肉鬆、燒汁牛扒等的配料,非常豐富,滿滿的一啖放入嘴內,好有滿足感而且營養豐富,是一個非常方便的快餐選擇。OooooO芝麻八爪魚飯團 $36同樣是滿滿的餡料,有滿滿既芝麻八爪魚、八爪魚的甜酸汁加上其他配菜,非常惹味,如果喜歡多汁的飯團呢個係幾好選擇!OooooO橙意滿滿 $36一向很喜歡鮮果茶飲,橙意滿滿非常岩我心意,真實的鮮橙肉配上淡淡的茶味,我選了少甜,味道剛好唔會太甜,非常清新!OooooO黑糖珍珠奶茶 $29用純正黑糖泡製,帶有黑糖獨特的甜味,珍珠煙韌配上奶茶香味,一啖啖飲唔停!
Ooo台式手作溫暖飯團ooO

新宿燒汁牛扒飯團 $38